Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Afgeronde onderzoeken

In de afgelopen 9 jaar dat ik onderzoek doe heb ik al verschillende lanen en wegen onderzocht en heb deze onderzoeken ook afgerond. De volgende wegen heb ik onderzocht en op basis daarvan heb ik een artikel geschreven waaronder de: Oude Mereveldseweg, Mereveldseweg (Utrecht, Bunnik), Heerlijkheidspad (Heemstede), de straten van de Houtense nieuwbouwwijk Castellum, de straten van het woon / winkelgebied Het Rond, de straten van de wijk Tiellandt en de weg de Doornkade. De artikelen komen op de lange termijn op deze website te staan.

Hieronder volgt een korte beschrijving van de onderzochten wegen. Klik op meer weergeven voor de complete tekst:

De onderzochten wegen:


Terug naar overzicht

07-03-2017

Woon / winkelgebied Het Rond (Houten Noord)

De straten van woon en winkelgebied Het Rond (oostkant) omvatten ook de straten aan de westelijke kant van de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch - Boxtel. Dus de omgeving van Het Kant en De Slinger.

De naamgeving van de straten op Het Rond gaan vooral terug naar de geografische ligging van Houten noordoost. En het gedeelte van Houten noordwest als zijnde het beroep van imker als uitstervend beroep. Zo verwijzen Het Wed, De Fuik en De Beun naar het thema water en in het water levende gewervelde dieren vissen. Die daarop weer de link hebben van het Houten noordoost dat relatief laag gelegen ligt ten opzichten van de rest van het Houtens grondgebied. Laag gelegen land staat in ons Nederland ook wel bekend als nat of onder water gelopen land. Vandaar de straatnamen Het Wed, De Fuik, en De Beun.

Het andere gedeelte van de naamgeving van de straten op Het Rond gaat dus terug op het gedeelte van Houten noordwest. En wel in de categorie van de naam van het Imkerspark. Een imker is een persoon die als zijn beroep bijen houd. En bijen produceren weer honing die ze opslaan in hun honingraat. De straatnamen De Slinger en De Raat in het woon- winkelgebied Het Rond verwijzen dus naar het beroep van imker als uitstervend beroep.

Het uitstervend beroep kooiker verwijst natuurlijk naar het Kooikerspark in het gedeelte Houten noordoost. De naamgeving van het park verwijst ook naar een uitstervend beroep net zoals het Imkerspark dat heeft in z'n naam. Maar de naam van het Kooikerspark gaat ook terug op op het laag gelegen land van Houten noordoost. Laag gelegen land is nat land. Nat land komen watervogels op af (eenden). En een kooiker vangt eenden voor consumptie.Terug naar overzicht