Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Familie De Wijkerslooth de Weerdesteyn

Familiewapen De Wijkerslooth de Weerdesteyn. Bron: Wikipedia.nlFamiliewapen De Wijkerslooth de Weerdesteyn. Bron: Wikipedia.nl

 Naamherkomst

Straat en sloot de Wijkersloot gelegen tussen Dwarsdijk en Wijk Bij Duurstede in het voorjaar van 2019. Foto's: Sander van Scherpenzeel.

De betekenis van wijk is vestingsplaats en van sloot is watergang

Betekenis: Vestingsplaats aan de watergang

Kasteel Weerdesteyn, Weerdesteynselaan 1, Langbroek. Foto's: Winfried Leeman.

Weerde komt vermoedelijk van het Oud Nederlands woord voor verdedigen/verweren

Weerde kan ook uiterwaarden betekenen. Aangezien het kasteel vanaf de middeleeuwen in een moeras is gebouwd in de omgeving van Langbroek. De naam Langboek betekend letterlijk vestingsplaats in of langs het lange moeras.

Maar aangezien het kasteel Weerdesteyn niet direct in de omgeving van een rivier ligt waar meestal aan weerszijde een uiterwaarden bijhoort. Is het minder waarschijnlijk dat weerde teruggaat op de betekenis van uiterwaarden.

Stein komt van de Oud Nederlandse betekenis van een verdedigbaar huis van steen, een kasteel. In de twaalfde en dertiende eeuw was het een mode woord onder de vroegere adellijk geslacht om aan te duiden dat je in een huis, kasteel of burcht van steen woonde. Gebouwen bouwen van steen in die tijd was alleen weggelegd voor de allerrijkste. En om hun bezettingen te beschermen bouwde men in steen. Regelmatig voerde de heren van een kasteel oorlogen met hun buren of de bisschop van het sticht (Utrecht). Steen van dus een rijk goed. Iets wat men in die tijd liet terugkomen in de naam van een kasteel.

Letterlijk betekenis van de naam De Wijkerslooth de Weerdesteyn is:

de Vestigingsplaats aan de watergang de verdedigbaar kasteel

De Wijkerslooth (ook: van Wijkerslooth van Grevenmachern, de Wijkerslooth de Rooyesteyn en de Wijkerslooth de Weerdesteyn) is een Nederlands en Belgisch adellijk geslacht.

De bewezen stamreeks begint met Willem Petersz Smit die vermeld wordt vanaf 1459 en in 1484 overleed. In de 17e eeuw vestigden zich nakomelingen in Utrecht als brouwer.

In 1786 werd Henricus Jacobus van Wijkerslooth van Weerdesteyn door keizer Jozef II verheven in de Oostenrijke adel en werd hem de titel van baron bij eerstgeboorte verleend. In 1803 werd een broer van de laatste, Cornelis Gerardus Josephus van Wijkerslooth van Grevenmachern, door keizer Frans II verheven tot baron van het Heilige Roomse Rijk. In 1814 en 1816 werden leden van de familie benoemd in ridderschappen. In 1816 werd Franciscus Johannes de Wijkerslooth de Weerdesteyn ingelijfd in de Nederlandse adel en in 1816 werd hem de titel van baron bij eerstgeboorte verleend.

In 1816 werd de titel van baron bij eerstgeboorte verleend aan François Johannes de Wijckerslooth van Roijestein die in 1814 in de Ridderschap benoemd was; zijn nageslacht opteerde na 1830 voor België en maakt sindsdien deel uit van de Belgische adel. Aan hen werd in 1963 in België de titel van baron(es) op allen verleend.

Bron Wikipedia De Wijkerslooth

Gezicht op de woontoren van het kasteel Weerdesteyn te Nederlangbroek (gemeente Langbroek), uit het zuidwesten, met op de voorgrond het omgrachte tuineiland, rechts het poortgebouw en daarachter de boerderij met de duiventoren in 1660-1670. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 135441.Gezicht op de woontoren van het kasteel Weerdesteyn te Nederlangbroek (gemeente Langbroek), uit het zuidwesten, met op de voorgrond het omgrachte tuineiland, rechts het poortgebouw en daarachter de boerderij met de duiventoren in 1660-1670. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 135441.
Fragment van de Heerlijkheids- (Pre)Kadastralekaart van Wulven uit 1828 waarop Kasteel Wulven nog op staat ingetekend vlak voor de sloop. Franciscus Johannes Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn kocht Wulven in 1827 van de familie Verboom van Rheede. Nazaten van familie Van de Graaf de Vapour en Van Toulon. Kaart: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) T386 De Wijkerslooth de Weerdesteyn.Fragment van de Heerlijkheids- (Pre)Kadastralekaart van Wulven uit 1828 waarop Kasteel Wulven nog op staat ingetekend vlak voor de sloop. Franciscus Johannes Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn kocht Wulven in 1827 van de familie Verboom van Rheede. Nazaten van familie Van de Graaf de Vapour en Van Toulon. Kaart: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) T386 De Wijkerslooth de Weerdesteyn.

Download kaart van ambachtsheerlijkheid Wulven in hoge resolutie (PNG)

Schilderij van kasteel Wulven door Anthonie Beerstraten, Amsterdam 1637, na 1664 in de winter met schaatsende lieden op de slotgracht van het kasteel. Bij veiling verkocht bij Sotheby's, London, United Kingdom 10 juli 2008. Bron: Invaluable.com .Schilderij van kasteel Wulven door Anthonie Beerstraten, Amsterdam 1637, na 1664 in de winter met schaatsende lieden op de slotgracht van het kasteel. Bij veiling verkocht bij Sotheby's, London, United Kingdom 10 juli 2008. Bron: Invaluable.com .

 

Reproductie van een tekening van kasteel Wulven uit ca. 1760 met als titel 'De Wulvense Vredesbazuin', gemaakt voor meneer Hendrik van der Graaf de Vapour, Heer van Wulven. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 107513. Naar een origineel die te vinden is in het familiearchief Van Toulon Van der Koog in het Nationaal Archief in Den Haag.Reproductie van een tekening van kasteel Wulven uit ca. 1760 met als titel 'De Wulvense Vredesbazuin', gemaakt voor meneer Hendrik van der Graaf de Vapour, Heer van Wulven. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 107513. Naar een origineel die te vinden is in het familiearchief Van Toulon Van der Koog in het Nationaal Archief in Den Haag.

Portretten van Lodewijk van Toulon (1745-1804) en zijn vrouw Johanna Helena van der Graeff van Vapour (1754-1791). Zij waren de laatste bewoners van Kasteel Wulven in de tweede helft van de achttiende eeuw. Schilderijen bevinden zich bij het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht te Wijk bij Duurstede.

Gezicht vanaf de voorburcht op het omgrachte kasteel Wulven te Houten, met rechts - gedeeltelijk zichtbaar - het poortgbouw. Prent gemaakt omstreeks 1825-1830 net voor de sloop in 1828 toen Johannes Franciscus Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn het gerecht en kasteel bij veiling kocht om en daarna het kasteel te laten slopen. Naar een tekening van M. Mourot. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 206382.Gezicht vanaf de voorburcht op het omgrachte kasteel Wulven te Houten, met rechts - gedeeltelijk zichtbaar - het poortgbouw. Prent gemaakt omstreeks 1825-1830 net voor de sloop in 1828 toen Johannes Franciscus Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn het gerecht en kasteel bij veiling kocht om en daarna het kasteel te laten slopen. Naar een tekening van M. Mourot. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 206382.

Familie relaties

Jhr. Eduard (Alard) Pieter Ram van Schalkwijk, gedoopt te Utrecht (RK) (Witte Vrouwen Parochie), 10 mei 1730, volgt zijn vader op als Heer van Weerdesteyn en huurt voor 200 gulden per jaar van Baron De Milan Visconti de ridderhofstad Hindersteyn (in 1769). Eduard overlijd te Utrecht op 6 april 1775.

Eduard huwt te Haarlem op 2 augustus 1758 met Jkvr. Agatha Margaretha Oem, zij is gedoopt te Haarlem op 12 augustus 1738. Zij is Vrouwe van Sandelingen Ambacht. Agatha werd begraven te Haarlem op 16 december 1804. Zij was de dochter van Cornelis Alardus van Oem (Van Moesenbroeck), heer van Sandelingen Ambacht, en Anna de Kies van Wissen.

Uit dit huwelijk komen drie dochters voort A B C:

A.   Jkvr. Anna Maria Catharina Ram van Schalkwijk. Gedoopt 13 februari 1760 te Haarlem, Noord-Holland -. Erft van haar vader de ridderhofstad Weerdesteyn. Anna Maria overleed op 19 oktober 1828 te Haarlem, Noord-Holland. Zij werd 68 jaar. Zij huwt op 19 april 1785 met Hendrik Jacob van Wijkerslooth (1752-1808). Hendrik Jacob noemde zich vanaf 1785 De Wijkerslooth de Weerdesteyn.

Uit dit huwelijk komen twee zonen voort AA AB:

AA.   Cornelius Ludovicus Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn (1786-1851)

AB.   Franciscus Joannes Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn (1792-1864)

B.   Jkvr. Margaretha Thimothea Johanna Ram van Schalkwijk. Gedoopt 10 februari 1761 te Haarlem Noord-Holland. Erft van haar vader het bezit Rhodesteyn in Nederlangbroek en de hofdstede De Melkweg in Wijk bij Duurstede. Margaretha overleed op 14 december 1802 te Amsterdam, Noord-Holland. Zij was toen 41 jaar. Zij huwt op 26 mei 1782 te Haarlem, Noord-Holland met Jhr. Willem Joseph van Brienen van de Groote Lindt (1760-1839). In 1812 wordt Willem Joseph verheven tot Baron.

Uit dit huwelijk komt een zoon voort:

BA.   Arnoud Willem Baron van Brienen van de Groote Lindt (1783-1854)

C.   Jkvr. Timothea Maria Ram van Schalkwijk. Zij werd gedoopt op 11 janauri 1764. Timothea erft van haart vader de titel Vrouwe Van Schalkwijk. Zij overleed te Haarlem, Noord-Hiolland op 17 juni 1825. Ze werd 61 jaar.

Bron: Genealogieonline.nl en Het Kromme Rijngebied 2010 nr. 2 en 3.

Cornelius Ludovicus Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn

Cornelius Ludovicus Baron de Wijkerslooth de WeerdesteynCornelius Ludovicus Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn

Mgr. Cornelius Ludovicus Baron de Wijkerslooth, Heer van Schalkwijk en Weerdesteyn (Haarlem, 25 mei 1786 - Oegstgeest, huis Duinzigt, 10 november 1851) was een Nederlands geestelijke, priester gewijd in 1811 te Paderborn en in 1833 te Antwerpen tot titulair bisschop van Curium (in Cyprus) of zoals destijds geheten, bisschop in partibus infidelium (in het gebied der heidenen). Bron: Wikipedia

Bisschop van Curium Cornelius Ludovicus baron Van Wijkerslooth de Weerdesteyn, heer van Schalkw ijk en Weerdestein, is in Schalkwijk nog altijd bekend als "De bisschop van Curium". Hij werd geboren in Haarlem en aldaar gedoopt in de R.K. kerk van Sint Bernard aan den Hoek op 25 mei 1786. Hij was de oudste zoon van Henricus lacobus baron Van Wijkerslooth de Weerdesteyn (1752 - 1808 ) en van Anna Catharina Maria barones Ram van Schalkwijk, vrouwe van Schalkwijk, Weerdestein, Heicop, Sandelingen en Oudenrijn (1760 - 1828 ). Zij is een achter achterkleindochter van jonkheer Adriaan Ram, heer van Schalkw ijk (1599 - 1663), naar wie in Schalkwijk de Jhr. Ramweg vernoemd is.

De familienaam, welke vaakverschillend is opgeschreven, werd tenslotte gewijzigd in De

Bronzen grafplaquette van Baron Franciscus de Wijkerslooth de Weerdesteyn. Foto: Peter den Hartog.Bronzen grafplaquette van Baron Franciscus de Wijkerslooth de Weerdesteyn. Foto: Peter den Hartog.

Wijkerslooth de Weerdesteyn. Cornelius Ludovicus baron Van Wijkerslooth de Weerdesteyn werd op 25 juni 1811 te Paderborn (Duitsland) tot priester gewijd. Op 1 oktober van dat jaar werd hij hoogleraar aan het seminarie te Warmond, het toen enige sem inarie in Noord-Nederland. Op 1 mei 1817 was hij medestichter van het seminarie Hageveld onder Velzen en op 7 juni 1831 stichter van het Instituut Sint Willibrordus te Katwijk aan den Rijn. Op 7 februari 1832 werd mgr. Van Wijkerslooth, op 47-jarige leeftijd, door paus Gregorius XVI benoem d tot bisschop van Curium (een voormalig bisdom op Cyprus). Op 15 september van dit jaar werd hij als zodanig te Münster in Duitsland gewijd.

In maart 1840 werd hij te Rotne benoemd tot huisprelaat van de paus en assistent bij de Pauselijke Troon.  Dat jaar werd hij door koning Willem II benoemd tot Commandeur in de Orde van de

Nederlandse Leeuw. Hij was tevens Commandeur in de orde van Sint Gregorius. In mei 1851 was hij stichter van het R.-K. Wees- en Oude Liedenhuis te Oegstgeest.
Door zijn benoeming tot lid van de commissie die zich bezighield met de bezwaren tegen de wet op
het lager onderwijs van 1806, droeg hij bij tot het opnemen in de Grondwet van 1848 van de
vrijheid van onderwijs. Van mgr. Van Wijkerslooth is nog meer te verhalen. Zeker mag niet onvermeld blijven dat zijn geldelijke vermogen hem in staat stelde om als weldoener op te treden, ook dat hij een eminenterol vervuld heeft in het tijdperk van de emancipatie van de katholieken in ons land.

Mgr. Van Wijkerslooth was bisschop van Curium i.p.i. (in partibus infidelium, dit is: in het gebied van ongelovigen). Dit is de titulatuur van een bisschop zonder een eigen diocees. Hij was dus alleen in

naam bisschop. Als bisschop had hij een aantal taken zoals het wijden van priesters, het inwijden van kerken en het toedienen van het vormsel, wat hij maar liefst zo'n 211.000 keer heeft gedaan. Alhoewel de vrijheid van godsdienst in de Grondwet van de Bataafse Republiek in 1798 werd vastgelegd zou het niettemin tot maart 1853 duren voordat in Nederland de zogenoemde bisschoppelijke hiërarchie hersteld werd. Dit kwam om dat ons land sinds de Reformatie geen
bisdommen meer had, die toen pas hersteld zijn. Hierdoor kwam ook de emancipatie van de katholieken werkelijk op gang.

Overgenomen uit: Blijf mij nabij…, Auteur: P.M. Heijmink Liesert, archiefonderzoek, fotografie en tekstbijdrag en: Peter den Hartog, coördinatie: Co Baas. Uitgever: R.K. Heilige Michaël Schalkwijk en Tull en ‘t Waal.

Franciscus Johannes Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn. Portret bevindt zich in particulier bezit.Franciscus Johannes Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn. Portret bevindt zich in particulier bezit.

Franciscus Johannes Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn

Hij is gedoopt op 22 juli 1792 in Haarlem, Gemeente Haarlem, North Holland, Netherlands, Statie van Sint Bernard "den Hoeck".
Beroep: kamerheer i.b.d., van Koning Willem I.

Titels: Heer van Schalkwijk en Woelingen

Hij is overleden op 13 november 1864 in Brussel, Brussels Capital Region, Belgique.
Corneille Charles Auguste Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn. Portret bevindt zich in particulier bezit.Corneille Charles Auguste Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn. Portret bevindt zich in particulier bezit.

Corneille Charles Auguste Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn


Hij is geboren op 11 december 1846 in Saint-Josse-Ten-Noode, (bruxelles-Capitale), Brussels Capital Region, Belgique.
Beroep: burgemeester, Ollignies (Woelingen) (Henegouwen).

Titels: Heer van Schalkwijk en Weerdesteyn

Hij is overleden op 10 juli 1909 in Brussel, Brussels Capital Region, Belgique, hij was toen 62 jaar oud.

Jean Baptiste Louis Corneille Charles

Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn

Jean Baptiste Louis Corneille Charles Baron de Wijkerslooth de WeerdesteynJean Baptiste Louis Corneille Charles Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn

Jean Baptiste Louis Corneille Charles baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn, heer van Schalkwijk en Weerdesteyn, (Woelingen, 13 september 1873 – Wassenaar, 6 mei 1936) was een Nederlands advocaat en politicus voor de Algemeene Bond van RK-kiesverenigingen.
Jhr.mr.ir. Ferdinand Cornelis Karel de Wijkerslooth de Weerdesteyn. Portret bevindt zich in particulier bezit.Jhr.mr.ir. Ferdinand Cornelis Karel de Wijkerslooth de Weerdesteyn. Portret bevindt zich in particulier bezit.

Jhr. mr. ir. Ferdinand Cornelis Karel de Wijkerslooth de Weerdesteyn


Hij is geboren op 14 september 1902 in Utrecht, Gemeente Utrecht, Utrecht, Netherlands.
Beroep: hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat, in de directie van Limburg civiel ingenieur.
Hij is overleden op 18 augustus 1974 in Utrecht, Gemeente Utrecht, Utrecht, Netherlands, hij was toen 71 jaar oud.

Grafkapel Familie De Wijkerslooth de Weerdesteyn

R.K. Kerk Heilige Michaël

Jonkheer Ramweg 18

3998 JP Schalkwijk

Lijst van bijgezette familieleden in de grafkapel

 

Grafkapel van familie De Wijkerslooth de Weerdesteyn, Jhr. Ramweg 18 te Schalkwijk op 26-01-1981. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), identificatienummer: Doos 35 (044865).Grafkapel van familie De Wijkerslooth de Weerdesteyn, Jhr. Ramweg 18 te Schalkwijk op 26-01-1981. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), identificatienummer: Doos 35 (044865).

1.   Cornelius Ludovicus Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn. Geboren te Haarlem, Noord-Holland op 25 mei 1786 en overleden te Oegstgeest, Zuid-Holland, Huize Duinzigt op 10 november 1851. Bijgezet in het familiegraf op 15 november 1851. Hij werd 65 jaar oud.

2.   Jkvr. Anna Maria Catharina Ram van Schalkwijk. Gedoopt op 13 februari 1760 te Haarlem, Noord-Holland Anna Maria overlijd op 19 oktober 1828 te Haarlem, Noord-Holland. Zij werd 68 jaar oud.

3.   Franciscus Johannes Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn. Gedoopt op 22 juli 1792 in Haarlem, Noord-Holland, Statie van Sint Bernard "den Hoeck". Hij is overleden op 13 november 1864 in Brussel, België. Hij werd 72 jaar oud.

4.   Corneille Charles Auguste Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn. Hij is geboren op 11 december 1846 in Saint-Josse-Ten-Noode,(bruxelles-Capitale), Brussels Capital Region, Belgique. Hij is overleden op 10 juli 1909 in Brussel, Brussels Capital Region, Belgique, hij was toen 62 jaar oud.

5.   Charlotte Antoinette Amélie Zéphyrine Prinses de la Trémoïlle Et de Thouars
Zij is geboren op 8 oktober 1825 in Parijs,75000, Paris,Île-de-France, France.
Zij is overleden op 21 december 1879 in Parijs,75000, Paris,Île-de-France, France, zij werd 54 jaar oud.

6.   Jhr. Léon Eugène Marie de Wijkerslooth de Weerdesteyn
Hij is geboren op 16 mei 1850 te Saint-Josse-Ten-Noode,(Bruxelles-Capitale), Brussels Capital Region, België. Hij is overleden op 10 november 1868 te Bonn, Noordrijn Westfalen, Duitsland, hij werd 18 jaar oud. Van beroep was hij Juridisch Student.

7.   Jean Baptiste Louis Corneille Charles Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn
Hij is geboren op 13 september 1873 te Ollignies, Province du Hainaut, Walloon Region, België.
Hij is overleden op 16 mei 1936 te Wassenaar, Zuid-Holland, hij werd toen 62 jaar oud. Beroep: lid Gedeputeerde Staten van Utrecht, lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en lid van de Raad van State.

8.   Judith Maria Assuera Theresia Ignatia Barones van Wijnbergen Douairière van Doctor Jean Baptiste Louis Corneille Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn Geboren te Loenen, Gelderland op 10 april 1872 en overleden te 's-Gravenhage, Zuid-Holland op  27 februari 1940 zij werd toen 67 jaar oud.

9.   Marie Pauline de Wijkerslooth de Weerdesteyn geboren op 4 augustus 1956 en overleden op 11 augustus 1956.

10.   Jkvr. Louisa Franciska de Wijkerslooth de Weerdesteyn Zij is geboren op 19 september 1908 in Utrecht, Utrecht en overleden op 25 juni 1987 te Nijmegen, Gelderland. Zij werd 78 jaar oud.
Beroep: Sociaal werkster in Arnhem bij de Algemene Kunstzijde Unie N.V.

11.   Jhr. dr. ir. Paul Johan Cornelis de Wijkerslooth de Weerdesteyn hij werd geboren op 28 juli 1904 te Utrecht, Utrecht en hij is overleden op 30 augustus 1969 te Nijmegen, Gelderland, hij werd 65 jaar oud. Beroep: mijningenieur en geoloog adviseur van mijnen, Turkije Ankar en medewerker Geologisch Instituut.

12.   Jkvr. Maria Antonia de Wijkerslooth de Weerdesteyn geboren in 1906 en overleden in 1991.

13.   Elisabeth Renée Marie Barones van Hövell van Wezeveld en Westerflier
Zij is geboren op 9 juli 1912 te Culemborg, Gelderland en overleden op 6 september 2009 te Langbroek, Utrecht. Zij werd toen 97 jaar oud. Zij is bijgezet op 11 september 2009.

14.   Jhr. Cornelis Antonius de Wijkerslooth de Weerdesteyn geboren in 1934 en overleden in 2004.

16.   Dr. Karel L.C.M.I. Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn geboren in 1901 en overleden in 1975.

17.    Jhr. Ferdinand Cornelis Karel de Wijkerslooth de Weerdesteyn geboren 1902 en overleden in 1974.

18.   Renée Marie Juliette Madeleine Regout geboren op 4 juli 1906 te Maastricht, Limburg en overleden op 8 janauri 2000 te 's-Gravenhage, Zuid-Holland. Zij werd 93 jaar oud.

Bron: Blijf mij nabij…, Auteur: P.M. Heijmink Liesert, archiefonderzoek, fotografie en tekstbijdrag en: Peter den Hartog, coördinatie: Co Baas. Uitgever: R.K. Heilige Michaël Schalkwijk en Tull en ‘t Waal.

19.   Jhr. ir. Franciscus (Frans) Johannes de Wijkerslooth de Weerdesteyn. Hij werd geboren op 11 augustus 1938 te 's-Gravenhage, Zuid-Holland en overleed op zondag 28 april 2019 te Tervuren, België. Hij werd 80 jaar oud. Frans was de echtgenoot van Maria Ruphine Theodora Vos de Wael. Op zaterdag 4 mei 2019 in de ochtend vanaf 11:00 werd hij bijgezet in Schalkwijk in de familie grafkapel.

Grafkapel van de familie
De Wijkerslooth de Weerdesteyn in 1864

Vanaf 18 Juli 1861 vonden er onderhandelingen plaats over kwijtschelding van de retributiegelden

van f 8,= per jaar, en voor meer grond rond de oude graftombe vanwege de slechte afwatering. Op 23 augustus werd met goedvinden van de aartsbisschop het voorstel gedaan om bij de huidige
graftombe grond af te staan ter grootte van de helft van de huidige tombe, en de retributiegelden af te kopen met f 400,-. Op 28 oktober 1861 is door de pastoor de rekening van 6 verschuldigde of achterstallige retributieën ad f 48,= aan de heer Kronenburg ter hand gesteld.
Den 4 Meij 1862 is de Baron met Kronenburg aan de pastorie gekomen om te praten over de graftombe. Zijne Edelen heeft op raad van den pastoor goedgevonden den bestaande graftombe af te breken en eenen geheel nieuwen grafkelder in drie verdeelingen in eenen gewone steen in de breedte van de kelder op te bouwen op voorwaarde dat daarbij de symmetrie van het kerkhof onderhouden wordt. De baron gaf verder te kennen om een doelmatig monument boven den kelder te plaatsen. De 19 Juni 1862 is architect Van den Brink de situatie op kom en nem en en is tot de conclusie gekomen dat er meer grond genomen moest worden van het kerkhof dan het Kerkbestuur heeft willen afstaan. De 13e Juli daaropvolgend heeft het bestuur verklaard, niet te kunnen besluiten tot afstand van een groter gedeelte gronds als tot nu toe bepaald is, tenzij de Edel Geboren Baron zou willen voorzien in de vergrooting van het kerkhof.

Handtekening van Franciscus Johannes Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn onder de notariële akten om de koop van het kasteel Wulven en de ambachtsheerlijkheid te bevestigen op 15 september 1827. Bron: Het Utrechts Archief 34-4 Notarissen in de stad Utrecht U272c067 1827 Aktenummer: 91.Handtekening van Franciscus Johannes Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn onder de notariële akten om de koop van het kasteel Wulven en de ambachtsheerlijkheid te bevestigen op 15 september 1827. Bron: Het Utrechts Archief 34-4 Notarissen in de stad Utrecht U272c067 1827 Aktenummer: 91.


De onderhandelingen monnden uiteindelijk uit in een overeenkomst, die het kerkbestuur sloot op 5 augustus 1863 met Evert Kronenburg, zaakgelastigde van Franciscus Joannes baron Van Wijkerslooth de Weerdesteyn, heer van Schalkwijk en Ollignies (1792 - 1864). Het contract behelsde de bouw van een familiekapel, met daaronder grafkelders, en de verkoop van een gedeelte van de begraafplaats voor twaalfhonderd gulden aan de baron.

De nieuwe grafkapel is berekend op 48 vierkante meter. Het perceel grond dat verkocht werd,

Interieur grafkapel met de beelden van de H. Anna en de H. Cornelius, april 2018. Foto: Peter den Hartog.Interieur grafkapel met de beelden van de H. Anna en de H. Cornelius, april 2018. Foto: Peter den Hartog.

had uiteindelijk een grootte van 56 vierkante meter 42. Deze kapel liet de baron in 1864 bouwen ter nagedachtenis aan zijn broer Cornelius Ludovicus baron Van Wijkerslooth de Weerdesteyn, bisschop van Curium. In de onderhandelingen tijdens de vergadering van 4 mei 1862 werd door het kerkbestuur als voorwaarde gesteld dat de symmetrie van de begraafplaats behouden moest blijven. Daardoor kwam de nieuwe kapel (evenals dat met de eerdere graftombe het geval was) opnieuw in de
middellijn van de begraafplaats te liggen. Ook had dit zijn weerslag op de vorm van de kapel, die gebouwd werd als een kruis met vier gelijke armen, dus in de vorm van een Grieks kruis. Bovendien wenste de familie De Wijkerslooth maar al te graag dat de nieuwe grafkelders
met de kapel, net als de eerdere graftombe, zo ver mogelijk tegen de achterzijde (dus aan de noordoostzijde) van de begraafplaats zou komen.

Om dat de ingang van de grafkelder aan de achterzijde lag, moest daarvoor ongeveer drie meter vrijgehouden worden van de achterliggende muur. Deze grafkapel werd zodoende gebouwd op het gedeelte van de begraafplaats, dat in 1849 in gebruik genomen was. Eén van de voorwaarden in de overeenkomst van de nieuwe kapel was, dat het kerkbestuur ter plaatse van de nieuwe kelder en rondom de oude graftombe de grond van de daarin liggende kisten en lijken zal ontdoen. Tevens werd bedongen dat de oude grafkapel, waarvoor jaarlijks acht gulden retributiegeld betaald werd, afgebroken moest worden. Ook moest de retributie ten eeuwigen dage worden kwijtgescholden.

Door de rastertekening van 1864 en de aantekeningen in het Doodboek te combineren met de plaats waar de nieuwe grafkapel zou komen, blijkt dat het kerkbestuur minimaal 60 graven heeft moeten laten ruimen om de ruimte voor de nieuwe kapel vrij te maken, Ook is af te leiden waar de eerste graftombe ongeveer moet hebben gestaan: dit was, net als de nieuwe grafkapel, in de centrale as van het toen 20 meter brede kerkhof. Vergelijking met de kadastrale kaart van 1832 geeft bovendien aan dat de tombe op 2 tot 3 meter afstand heeft gestaan van de achterzijde van het kerkhof (mits de kadastrale opmetingen in Schalkwijk goed zijn afgehandeld). Baron Franciscus loannes Van Wijkerslooth de Weerdesteyn is op 14 november 1864 overleden en werd drie dagen na diens overlijden bijgezet in de kelder van de grafkapel, (afb.19) Hij is als eerste bijgezet in deze grafkapel. Dat betekent dat de kapel niet lang daarvoor moet zijn opgeleverd.

Direct de dag daarna zijn namelijk ook Cornelius Ludovicus baron De Wijkerslooth (1786-1851), meer bekend als de bisschop van Curium, en zijn moeder Anna Catharina Maria barones Ram van Schalkwijk (1760-1828), douairière (weduwe) van Henricus Jacobus baron Van Wijkerslooth de Weerdesteyn overgebracht van de oude graftombe naar de nieuwe graf kelder. Daarna kon met de afbraak van de oude graftombe worden begonnen. Nadat de koopovereenkomst op 5 augustus 1863 gesloten was, werd de betreffende grond echter niet notarieel aan F.J. baron De Wijkerslooth de Weerdesteyn overgedragen. Dit bleek pas in 1982. Noch uit het archief van de parochie, noch uit het archief van de familie is toen duidelijk geworden waarom in het verleden de grond niet was overgedragen. Waarschijnlijk werd de grond niet overgedragen omdat baron De Wijkerslooth reeds overleden was. Om toch alsnog het nodige te regelen, werd ten overstaan van notaris F.M.J. Hermans, kantoorhoudend te Utrecht, met de intussen opgerichte Stichting Grafkapel Familie De Wijkerslooth de Weerdesteyn een zakelijk recht gevestigd in de vorm van een recht van opstal, waardoor de betreffende grond alsnog werd overgedragen.
H.J. van den Brink (1816-1883) uit Rotterdam kis de architect van deze neogotische kapel. In
1864 is de bouw van de kapel uitgevoerd door aannemer F. de Graaf uit Alkmaar.

De kapel bestaat uit één bouwlaag en heeft als plattegrond een Grieks kruis. Dit bouwwerk is opgetrokken in grauwe baksteen en heeft hard- en zandstenen lijsten met decoraties. Achter de uitkragende topgevels zijn de zadeldaken haaks op elkaar gekomen. Die daken werden met schubvormige leien gedekt. De voorste topgevel wordt bekroond met een hardstenen kruis. De andere drie topgevels, met spitsboogvensters in glas-in-lood, worden bekroond door een kruisbloem. De schuin tegen de hoeken van de gevels geplaatste en gelede (inspringende) steunberen geven de kapel een forse indruk. Het maaswerk in de drie spitsboogvensters bestaat uit drie- en vierpas-
motieven.

Het boogveld boven de dubbele toegangsdeuren heeft in reliëf twee klimmende leeuwen. Deze dragen de familiewapens van de opdrachtgever en van zijn eega. Links is het wapen van Franciscus Joannes baron Van Wijkerslooth de Weerdesteyn (1792-1864) en rechts dat van zijn echtgenote
Charlotte Antoinette Amélie Zéphirine princesse de la Tremouille et de Thouars (1825-1879). Boven deze familiewapens is een natuurstenen gedenkplaat aangebracht in de vorm van een driepas, met als inscriptie:

Grafstede der familie van Wijkerslooth van Weerdesteyn & Schalkwijk

Het gepleisterde interieur van deze grafkapel
wordt overkluisd door kruisribgewelven, waarvan de ribben

Interieur grafkapel met altaar, april 2018. Foto: Peter den Hartog.Interieur grafkapel met altaar, april 2018. Foto: Peter den Hartog.

ontspringen aan de kapitelen van de gestucte halfzuilen tegen de gevels. Veel kleurige tegels met in hoofdzaak Franse lelies bedekken de vloer. Onder het venster in de noordoostelijke kruisarm staat een zandstenen
altaar met in goud geschilderd de Alpha en de Omega. De in 1883 door Jean-Baptiste Capronnier (1814-1891) uit Brussel gemaakte gebrandschilderde glas-in-lood ramen hebben als onderwerp (midden) de verrijzenis van Christus, (links) de opwekking van de dochter
van Iaïrus en (rechts) de opwekking van Lazarus. In de zuidoostelijke kruisarm staan twee witmarmeren beelden, vervaardigd in 1857 en 1861 door Jos Tuerlincx. Zij stellen de H. Anna en de H. Cornelius voor. In de buitengevel aan de achterzijde van de
kapel zit in het metselwerk boven het raam een hardstenen kruis. Onder dit raam ligt de toegang naar de grafkelder, die onder de kapel ligt.

Deze is alleen te bereiken via een trap. In 2004 werden de leien en het loodwerk van de kapel vernieuwd. De verdere restauratie is in 2009-2010 in fasen uitgevoerd door de Firma's Luigjes te Amersfoort en Van der Burgt te Soest. Fase één omvatte in de eerste helft van 2009 de
gebrandschilderde ramen in de gevels aan de zuidoost- en zuidwestzijde. Fase twee betrof in de tweede helft van 2009 het gebrandschilderde raam in de noordoostgevel. De derde fase gold de restauratie van het exterieur en van het interieur, waarbij de muren geïmpregneerd werden
met een vochtafstotend middel. Niet onvermeld mag blijven dat deze grafkapel een Rijksmonument is en tot de top van de Nederlandse grafcultuur behoort.

Overgenomen uit: Blijf mij nabij…, Auteur: P.M. Heijmink Liesert, archiefonderzoek, fotografie en tekstbijdrag en: Peter den Hartog, coördinatie: Co Baas. Uitgever: R.K. Heilige Michaël Schalkwijk en Tull en ‘t Waal.

Boerderij De Heuvel, voor 1989 Nieuw Wulven geheten aan de Keercamp 13 in maart 1992. De boerderij werd rond 1900 gebouwd in opdracht van familie De Wijkerslooth de Weerdesteyn. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), identificatienummer doos 56 (047110).Boerderij De Heuvel, voor 1989 Nieuw Wulven geheten aan de Keercamp 13 in maart 1992. De boerderij werd rond 1900 gebouwd in opdracht van familie De Wijkerslooth de Weerdesteyn. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), identificatienummer doos 56 (047110).
Boerderij 't Groen aan de Oud Wulfseweg 1 in 1982. Eind jaren tachtig van de twintigste eeuw is de boerderij door vandalisme afgebrand nadat het enkele jaren leeg stond te wachten op een nieuwe bestemming. 't Groen is van 1827 tot 1948 in eigendom geweest van familie De Wijkerslooth de Weerdesteyn. Ruim voor die tijd en na 1948 woonde de familie Van Woudenberg op de boerderij. Boerderij stond op de plek waar nu het huidige Moluks Kerkelijke Centrum staat aan de Oud Wulfseweg 1. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), identificatienummer doos21 (043113).Boerderij 't Groen aan de Oud Wulfseweg 1 in 1982. Eind jaren tachtig van de twintigste eeuw is de boerderij door vandalisme afgebrand nadat het enkele jaren leeg stond te wachten op een nieuwe bestemming. 't Groen is van 1827 tot 1948 in eigendom geweest van familie De Wijkerslooth de Weerdesteyn. Ruim voor die tijd en na 1948 woonde de familie Van Woudenberg op de boerderij. Boerderij stond op de plek waar nu het huidige Moluks Kerkelijke Centrum staat aan de Oud Wulfseweg 1. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), identificatienummer doos21 (043113).
Gezicht op de voorgevel van boerderij 'Het Rechthuis van Wulven' met daarvoor de achttiende eeuws bakstenen pijlers van het toegangshek in februari 1967. De boerderij was van oorsprong niet een 'Rechthuis van Wulven' maar een pachtboerderij gelegen voor het kasteel Wulven. Het kasteel stond ten noorden van de boerderij. Bij de sloop van het kasteel Wulven in 1828 is de gevelsteen met daarin de tekst 'Rechthuis van Wulven' in de voorgevel van de boerderij geplaatst. De boerderij is van 1827 tot 1987 in eigendom geweest van familie De Wijkerslooth de Weerdesteyn. Tot 2018 was in de boerderij restaurant De Colonie gevestigd. Sinds het voorjaar van 2019 is restaurant KEES erin gevestigd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), identificatienummer doos14 (042223).Gezicht op de voorgevel van boerderij 'Het Rechthuis van Wulven' met daarvoor de achttiende eeuws bakstenen pijlers van het toegangshek in februari 1967. De boerderij was van oorsprong niet een 'Rechthuis van Wulven' maar een pachtboerderij gelegen voor het kasteel Wulven. Het kasteel stond ten noorden van de boerderij. Bij de sloop van het kasteel Wulven in 1828 is de gevelsteen met daarin de tekst 'Rechthuis van Wulven' in de voorgevel van de boerderij geplaatst. De boerderij is van 1827 tot 1987 in eigendom geweest van familie De Wijkerslooth de Weerdesteyn. Tot 2018 was in de boerderij restaurant De Colonie gevestigd. Sinds het voorjaar van 2019 is restaurant KEES erin gevestigd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), identificatienummer doos14 (042223).
Boerderij Het Rechtshuis van Wulven en het kasteelterrein van Wulven vanuit het noorden gezien, omstreeks 1990. Foto: Gemeente Houten.Boerderij Het Rechtshuis van Wulven en het kasteelterrein van Wulven vanuit het noorden gezien, omstreeks 1990. Foto: Gemeente Houten.
Het Groenlaantje, Houtlaantje of Liefdeslaantje ooit gelegen tussen de voormalige Wulfsedijk (Keercamp) en Utrechtseweg (Troubadoursborch/Pelgrimsborch) in ca. 1985. De laan is vermoedelijk in de jaren dertig van de achttiende eeuw aangelegd door de Heer van het gerecht van Wulven. De laan is eigendom geweest van familie De Wijkerslooth de Weerdesteyn van 1827 tot 1973. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), identificatienummer doos 56 (047087).Het Groenlaantje, Houtlaantje of Liefdeslaantje ooit gelegen tussen de voormalige Wulfsedijk (Keercamp) en Utrechtseweg (Troubadoursborch/Pelgrimsborch) in ca. 1985. De laan is vermoedelijk in de jaren dertig van de achttiende eeuw aangelegd door de Heer van het gerecht van Wulven. De laan is eigendom geweest van familie De Wijkerslooth de Weerdesteyn van 1827 tot 1973. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), identificatienummer doos 56 (047087).