Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Portfolio

Verworven foto's en akten vroegere bewoners, Utrechtseweg 19

Akten van A.L. Buurma, notaris te Houten. Aktedatum 15 december 1938.Akten van A.L. Buurma, notaris te Houten. Aktedatum 15 december 1938.


Akten van P. Th. Tjabbes, notaris te Utrecht. Aktedatum 23 november 1962.Akten van P. Th. Tjabbes, notaris te Utrecht. Aktedatum 23 november 1962.


Akten van H.G. van Otterloo, notaris te Houten. Aktedatum 27 oktober 1972.Akten van H.G. van Otterloo, notaris te Houten. Aktedatum 27 oktober 1972.


Akten van H.G. van Otterloo, notaris te Houten. Aktedatum 26 november 1976.Akten van H.G. van Otterloo, notaris te Houten. Aktedatum 26 november 1976.


In maart 2019 schonk de dochter van een vroegere bewoner diverse notariële akten van de vroegere poortwachterswoning van Oud-Wulven aan de Utrechtseweg 19. Vier akten uit de periode van 1938 tot 1976. Deze zijn opgenomen in de collectie van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht te Wijk bij Duurstede. In het archief 22 Collectie Losse Aanwinsten.

Huis staat op de plek aan de Utrechtseweg naast het kassencomplex van Jongerius.

  • Huis gezien vanuit het zuiden aan de Utrechtseweg 19 omstreeks 1950. Bron Familie archief Van der Haar/Van Dijk.
  • De Utrechtseweg, nu ter hoogte van de Doornkade op een koude winterdag omstreeks 1960. Bron Familie archief Van der Haar/Van Dijk.
  • Het huis aan de Utrechtseweg 19 omstreeks 1965-1975. Bron Familie archief Van der Haar/Van Dijk.

Diverse foto's van de poortwachterswoning van het vroegere kasteelterrein Oud-Wulven aan de Utrechtseweg 19. In 1914 geadresseerd in wijk O (Oud-Wulven) Utrechtseweg O80. 

Foto's afkomstig uit het familie archief Van der Haar/Van Dijk. 

Buurtfeest Jonkvrouwenborch zaterdag 31 augustus 2019

Impressie van het buurtfeest rond de Jonkvrouwenborch. De rondeleiding die Sander van Scherpenzeel leiden langs de Jonkvrouwenborch, boerderij Nieuwoord en de Troubadoursborch en Pelgrimsborch. Foto's: Roos van der Zalm.

Zaterdagmiddag 31 augustus 2019 heeft St. Houtense Hodoniemen een rondleiding verzorgd in de omgeving van de Jonkvrouwenborch.

Ongeveer veertig buurtbewoners deden mee met deze rondleiding. Een hoge opkomst was het dus. Al lopend langs de diverse straten vertelde Sander over de historie achter de straatnamen van de wijk De Borchen.

Ook daarbij verteld over de historie van boerderij Nieuwoord en de Troubadoursborch wat vroeger de Utrechtseweg was.

Als klap op de vuurpijl het geheim verteld van de Pelgrimsborch waar tot 1986 de Laan van Wulven lag. Omstreeks 1730 door de toenmalige heer van Wulven de heer De Graaf van Vapour aangelegd als kortere route om naar zijn kasteel aan de Wulfsedijk te kunnen komen. Als afsluiting van de rondeleiding heeft Sander een groot applaus mogen ontvangen.

Daarna was er het touwtrekken en was de nieuwe burgemeester Gilbert Isabella aanwezig om kennis te maken met zijn dorps/stadbewoners.

Meer dan honderd mensen gingen aan de BBQ. Sander was te gast bij een echtpaar die hem uitgenodigd hadden voor het eten.

Personeel van Djoffrey Koffiefiets waren er ook waar de buurtbewoners een lekkere cappuccino of iets anders warms konden krijgen.

Sander heeft veel geleerd en ongelooflijk veel complimenten gekregen van de buurtbewoners van De Borchen. Een warm bad zo ervaarde hij het. Buurtbewoners bedankt.

Grafsteen Jan Lamberts

Eind 2018 kreeg onze stichting de vraag vanuit de gemeente Houten of wij een reconstructie wilde maken van hoe Houten er omstreeks 1600 uitzag. Dit in het kader van het terug plaatsen van de grafsteen van Jan Lamberts die overleed op vrijdag 8 maart 1619. Precies 400 jaar later werd onder belangstelling van media en andere geïnteresseerde op vrijdag 8 maart 2019 de grafsteen terug geplaatst in de N.H. Kerk te Houten op het Oude Dorp te Plein 27.

Film Gemeente Houten. Met medewerking van: Eline Sluijter (Gem. Houten), Otto Wttewaall (stadshistoricus), Sander van Scherpenzeel (SHH), Ton Prosman (vinder steen), Herman Geerdes (wethouder).

Familiearchief Van Rooijen - Boerderij Rijsbrug

Eind 2017 ontdekte Sander van Scherpenzeel bij een visite bezoek aan de familie Van Rooijen op boerderij Rijsbrug. Een map met het familiearchief van familie Van Rooijen en stukken over historie van boerderij Rijsbrug (Binnenweg 19). De stukken dateren uit de periode van 1856 tot ca. midden twintigste eeuw. Na goed overleg is het gelukt om dit archief naar het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht te Wijk bij Duurstede te krijgen. Waar deze vanaf het voorjaar van 2019 te bezichtigen en te onderzoeken is.

Het huisarchief in onderzoek op boerderij Rijsbrug op zaterdagochtend 11 november 2017. Met een beker koffie erbij werd zo eens bekeken wat er allemaal in de map zat. Foto: Sander van Scherpenzeel.Het huisarchief in onderzoek op boerderij Rijsbrug op zaterdagochtend 11 november 2017. Met een beker koffie erbij werd zo eens bekeken wat er allemaal in de map zat. Foto: Sander van Scherpenzeel.