Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Straatnamenlijst Fietspaden

(wijzigingen voorbehouden, er kunnen geen rechten aan deze lijst ontleend worden)
Gebruik Ctrl + F voor het zoeken naar je straatnaam. 

Fietspaden

Hoofdroute van fietspaden en secundaire wegen. Aangegeven in rood, oranje en geel. Bron: gemeente Houten. Hoofdroute van fietspaden en secundaire wegen. Aangegeven in rood, oranje en geel. Bron: gemeente Houten.


   

Fietspaden Houten Noord 

Hoofdfietsroutes door de gemeente Houten binnen de noordelijke en zuidelijke Rondweg. Aangeduid met diverse kleuren. Bron: Gem. Houten/Fietersbond Gem. Houten. Hoofdfietsroutes door de gemeente Houten binnen de noordelijke en zuidelijke Rondweg. Aangeduid met diverse kleuren. Bron: Gem. Houten/Fietersbond Gem. Houten.


             


1.   Biezenpad - Genoemd naar de naast het pad gelegen Biezenveld ofwel Helofytenfilter West.

Sinds het jaar 1989 zorgt het Helofytenfilter West voor de scheiding tussen het rioolwater en het hemelregenwater.

Langs het water in het gebied staan zogenaamd bieze, waterplanten aan de rand van de oever.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 11 juli 2023.


Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Biezenpad vastgesteld. Kaart: Gemeente Houten. Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Biezenpad vastgesteld. Kaart: Gemeente Houten.


     


2.   Geerpad - Naar boerderij De Geer, gelegen aan de Snoeksloot 62 in de wijk De Geer, gedeelte De Sloten.

Voor verdere uitleg over de naam De Geer zie de uitleg over wijknaam De Geer.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 16 december 1986.


Gezicht op het Kooikerpspad met links het fietsbruggetje over de Geersloot. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Gezicht op het Kooikerpspad met links het fietsbruggetje over de Geersloot. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


      

Het Verdronken Bos in Tull en 't Waal vlakbij het Elpad. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Het Verdronken Bos in Tull en 't Waal vlakbij het Elpad. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


        

Zicht vanaf de Hoge Berg op het Imkerspad richting het noordoosten gezien in 1989-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf de Hoge Berg op het Imkerspad richting het noordoosten gezien in 1989-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


      

Het Imkerspad in oostelijke richting gezien ter hoogte van de kruising met de Lobbendijk en het Imkerseind in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Imkerspad in oostelijke richting gezien ter hoogte van de kruising met de Lobbendijk en het Imkerseind in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op het Imkerseind bij de kruising met de Lobbendijk in noordoostelijke richting gezien in de periode 1983-1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op het Imkerseind bij de kruising met de Lobbendijk in noordoostelijke richting gezien in de periode 1983-1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



3.   Imkerspad - Naar groenzone het Imkerspark. Naam is waarschijnlijk terug te voeren naar de verschillende wijk gedeelte die om het park heen liggen. Die als thema in zich mee hebben: gewassen (de wijk Den Oord), bloemen of planten (de wijk De Lobben), fruitbomen (de wijk De Weerwolf, gedeelte De Gaarden).

Wat al deze natuur nodig heeft is bijen, om de bloemen van elke gewas te voorzien van stuifmeel. Zodat deze gewassen zich voort kunnen plannen. En bijen worden gehouden door een Imker. Zowaar de naam Imkerspark hier waarschijnlijk vandaan komt.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 2 maart 1982.


Het Imkerspad in het Imkerspark in mei 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Imkerspad in het Imkerspark in mei 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht vanaf de Hoge Berg op het Imkerspark met rechts de woningen aan de Ruitercamp en links de buurt De Slagen in aanbouw in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf de Hoge Berg op het Imkerspark met rechts de woningen aan de Ruitercamp en links de buurt De Slagen in aanbouw in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         

Zicht op het Imkerspad ter hoogte van de Nobelslag nr. 2- en hoger met links de Imkersplas en het Imkerspark op 1 maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Imkerspad ter hoogte van de Nobelslag nr. 2- en hoger met links de Imkersplas en het Imkerspark op 1 maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Plattegrond van de omgeving met de gemeentegrens van Bunnik op Houten (1858-1954) in 1900 met de te rooien bomen op de grens ter hoogte van het huis De Groene Bedstede van de familie Bosch van Drakestein. Bron: Het Utrechts Archief, Provinciale Waterstaat. Plattegrond van de omgeving met de gemeentegrens van Bunnik op Houten (1858-1954) in 1900 met de te rooien bomen op de grens ter hoogte van het huis De Groene Bedstede van de familie Bosch van Drakestein. Bron: Het Utrechts Archief, Provinciale Waterstaat.


         

Wethouders Lenstra leidt een groep rond in de groenzone ter hoogte van Ruitercamp in 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Wethouders Lenstra leidt een groep rond in de groenzone ter hoogte van Ruitercamp in 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


IJspret met rechts OBS Klavertje Vier en links woningen in de buurt De Weiden in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. IJspret met rechts OBS Klavertje Vier en links woningen in de buurt De Weiden in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         

Gezicht op het jaagpad langs de Kromme Rijn langs het landgoed Amelisweerd bij Bunnik, tijdens winterse omstandigheden op zaterdag 10 januari 2009. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900057. Gezicht op het jaagpad langs de Kromme Rijn langs het landgoed Amelisweerd bij Bunnik, tijdens winterse omstandigheden op zaterdag 10 januari 2009. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900057.


Plattegrond waarbij dinsdag 18 mei 2021 de straatnaam Jaagpad en de Hoonbrug door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten. Bron: Gem. Houten. Plattegrond waarbij dinsdag 18 mei 2021 de straatnaam Jaagpad en de Hoonbrug door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten. Bron: Gem. Houten.


        

Zicht op de Brede Hoon met links het Jaagpad (fietspad) in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Brede Hoon met links het Jaagpad (fietspad) in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op het Heemsteedsepad met uiterst rechts de Hoonbrug (volksmond de Kamelenbrug) en het Jaagpad. Links De Staart richting Houten lopend in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Heemsteedsepad met uiterst rechts de Hoonbrug (volksmond de Kamelenbrug) en het Jaagpad. Links De Staart richting Houten lopend in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.



4.   Jaagpad -

Het Jaagpad is een fietspad en loopt vanaf het westen bij de Hoonbrug over de Houtensewetering naar het zuidoosten tot aan de inprikker De Hoon-Brede Hoon. Het pad loopt parallel aan de Brede Hoon.

Een jaagpad is pad lopend langs een wetering of rivier, waar vooral in Nederland in de zeventiende tot aan de negentiende eeuw een schuit op de rivier vaarde en werd voortgetrokken of werd aangejaagd door een jager (persoon) of paard.

Hier in de buurt heeft nooit een jaagpad gelegen. Maar de naam gaat wel terug de diverse buurtnamen (van de bedrijfsterrein De Boten en De Schepen) en het naastgelegen bedrijfs- en voorzineingegbied Meerpaal Zuid, De Honen. Wat allemaal betrekking heeft met wateronderwerpen van schepen of boten op het water, en de naam Hoon, wat terug op de naam van de Hoonpolder die hier lag.

Een Hoon is een laag gelegen gebied. Wat deze polder van oorsprong ook is qua ligging.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 18 maart 2021.


De Hoonbrug gezien vanaf het Heemsteedsepad met op de brug het Jaagpad in de richting van de Meerpaal Zuid in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Hoonbrug gezien vanaf het Heemsteedsepad met op de brug het Jaagpad in de richting van de Meerpaal Zuid in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht vanaf het gemeentehuis in noordoostelijke richting met het Kooikerspark met de nog niet gebouwde buurt De Bermen met midden in de Geersloot watergang in de periode 1985-1991. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanaf het gemeentehuis in noordoostelijke richting met het Kooikerspark met de nog niet gebouwde buurt De Bermen met midden in de Geersloot watergang in de periode 1985-1991. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                 

Zicht op het Kooikerspad in de richting van de Binnenweg met links nog de woningen die aan de Snoeksloot gebouwd moesten gaan worden in de periode 1980-1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Kooikerspad in de richting van de Binnenweg met links nog de woningen die aan de Snoeksloot gebouwd moesten gaan worden in de periode 1980-1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Kooikerpad in het Kooikerspark met links de woningen aan de Talingweide en rechts aan de Goudsmedengilde in 1983-1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Kooikerpad in het Kooikerspark met links de woningen aan de Talingweide en rechts aan de Goudsmedengilde in 1983-1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



5.   Kooikerspad - Naar groenzone het Kooikerspark. Naam is terug te voeren op de verschillende wijk thema's die ten noorden van de groenzone Kooikerspark liggen. De wijk Schonenburg, gedeelte De Hagen heeft als thema landvogels, gedeelte De Weiden heeft als thema watervogels.

De wijk De Geer, gedeelte De Sloten heeft als wijk thema vissen en amfibieën die rond of in de sloot leven.


De Binnenweg met het begin van het Kooikerspad met de fietstunnel onder noordoostelijke Rondnweg door in de periode 1990-1998. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Binnenweg met het begin van het Kooikerspad met de fietstunnel onder noordoostelijke Rondnweg door in de periode 1990-1998. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Luchtfoto met rechts het Kooikerpad en links de Kooikersplas in zuidwestelijke richting gezien in de periode 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto met rechts het Kooikerpad en links de Kooikersplas in zuidwestelijke richting gezien in de periode 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         

Het verbreden en verlegde Geersloot ter hoogte van het fietsbruggetje in het Geerpad in het Kooikerspark rond 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het verbreden en verlegde Geersloot ter hoogte van het fietsbruggetje in het Geerpad in het Kooikerspark rond 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De gemeentelijke Houten houtenfiets en bord gefotografeerd in het Nieuw Wulven Bos. Foto: André Botermans. De gemeentelijke Houten houtenfiets en bord gefotografeerd in het Nieuw Wulven Bos. Foto: André Botermans.



En een groot gedeelte van Houten Noordoost ligt in een relatief laag liggend gebied. En was vroeger drassig, dus nat. Dit alles bij elkaar legt de basis voor het beginsel water. Eenden leven op en rond het water. Een Kooiker is iemand die eenden houd. Ze vervolgens vangt en slacht voor consumptie. Vandaar de naam Kooikerspark.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 2 maart 1982.


Het Imkerspad in westelijke richting gezien ter hoogte van de kruising met de Lobbendijk in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Imkerspad in westelijke richting gezien ter hoogte van de kruising met de Lobbendijk in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


         

Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met de Sport Club Houten aan de Pelmolen nr. 7 in een toen nog onbebouwde omgeving van het toekomstige bdrijventerrein De Molen. Links de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in de periode rond 1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met de Sport Club Houten aan de Pelmolen nr. 7 in een toen nog onbebouwde omgeving van het toekomstige bdrijventerrein De Molen. Links de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in de periode rond 1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Maalderijpad parallel ten oosten van de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) ter hoogte van kantorenterrein De Molen in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Maalderijpad parallel ten oosten van de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) ter hoogte van kantorenterrein De Molen in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.



6.   Maalderijpad - Naar de voormalige Coöperatieve graanmaalderij Houten. Vroeger gevestigd op het nu bekende adres Standerdmolen 14a, 16, 18, 20.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 24 mei 2011.


De fietsstraat in het verlengde van het Maalderijpad met rechts een kantoorgebouw aan de Papiermolen in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. De fietsstraat in het verlengde van het Maalderijpad met rechts een kantoorgebouw aan de Papiermolen in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                

Gezicht op de Papiermolen in de richting van De Koppeling met rechts de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Papiermolen in de richting van De Koppeling met rechts de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


            

Foto genomen tijdens de receptie van het bestuur der Graanmaalderij ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van der Graanmaalderij in café ''De Roskam'' te Houten op dinsdag 25 februari 1947 van 14:30 tot 16:00 uur (V.L.N.R.) W.A. van Rijn. Pzn., H. de Vor, M.W. Somer, G.J. Winterink (directeur), J. van Schaik. Czn. (voorzitter), A.N.T. Sturkenboom, G. van Woudenbergh, R. van Woudenbergh, M. Sturkenboom Jzn.. De secretaris dhr. Jochem van Dijk was wegen ziekte niet aanwezig. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 511. Foto genomen tijdens de receptie van het bestuur der Graanmaalderij ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van der Graanmaalderij in café ''De Roskam'' te Houten op dinsdag 25 februari 1947 van 14:30 tot 16:00 uur (V.L.N.R.) W.A. van Rijn. Pzn., H. de Vor, M.W. Somer, G.J. Winterink (directeur), J. van Schaik. Czn. (voorzitter), A.N.T. Sturkenboom, G. van Woudenbergh, R. van Woudenbergh, M. Sturkenboom Jzn.. De secretaris dhr. Jochem van Dijk was wegen ziekte niet aanwezig. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 511.


Kaart van de sloten en watergangen rondom het dorp Houten in 1955 aangegeven op de Waterschapskaart van Houten met rondom de Loerikseweg de 'baggersloot' waarin later de riolering gelegd zou worden. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard. Kaart van de sloten en watergangen rondom het dorp Houten in 1955 aangegeven op de Waterschapskaart van Houten met rondom de Loerikseweg de 'baggersloot' waarin later de riolering gelegd zou worden. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard.


Zicht vanaf de buurt De Gilden in het Imkerspark naar de woningen op het Kooikerseind, Talingweide en Kievitweide rond 1982-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf de buurt De Gilden in het Imkerspark naar de woningen op het Kooikerseind, Talingweide en Kievitweide rond 1982-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Legenda van verklaring met in de kleuren aangeduid welke watergang of weg iets is. Op de waterschapskaart van Houten in 1955. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard. Legenda van verklaring met in de kleuren aangeduid welke watergang of weg iets is. Op de waterschapskaart van Houten in 1955. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard.


          

  • Het Donselaerspad in de buurt De Stenen in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Straatnaambord Kapelleweg bij de gelijknamige weg. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Straatnaambord Nieuwe Houtenseweg. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Straatnaambord Kanaaldijk Noord naast het Amsterdam Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Straatnaamborden Albers Pistoriusweg (Smalspoor) en Beusichemseweg (Hofspoor). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Straatnaambord Kanaaldijk Zuid bij het Amsterdam Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Straanaambord Marckenburgspad bij het gelijknamige fietspad. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Goyerdijk ten noorden van het Amsterdam-Rijnkanaaldijk. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Straatnaambord 'Laan van Bloemestein' aan de Groeneweg in Tull en 't Waal. Naam verwijst naar het kasteel Bloemenstein wat ooit in de veertiende eeuw in de buurt moeten hebben gestaan. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Straatnaambord 'Poort van Wulven' bij het Hof van Wulven in 2013. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Straatnaambord 'Laan van Kovelswade' in januari 2014. foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Straatnaambord Knoesterweg met op de achtergrond de Houtensebrug onder de rijksweg A27. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Straatnaambord Fossa Hispanica. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Straatnaambord Castellumpad. Foto: Sander vanScherpenzeel.
  • Straatnaambord Fossa Italica. Foto: Sander van Scherpenzeel.

  

   

Een klas met kinderen van KBS 't Schoolhuys aan de Tappergilde vermoedelijke onderweg naar gym lopend langs het Rijsbrugsepad in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Een klas met kinderen van KBS 't Schoolhuys aan de Tappergilde vermoedelijke onderweg naar gym lopend langs het Rijsbrugsepad in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.

  


7.   Rijsbrugsepad - Naar de nog bestaande boerderij Rijsbrug. Liggend aan de Binnenweg 19. Voor verdere uitleg over de naam Rijsbrug zie de uitleg over de wijknaam Rijsbrug.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 21 november 1989.


Gezicht op het Weerwolfspad in de buurt De Hoeven in de periode 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op het Weerwolfspad in de buurt De Hoeven in de periode 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


      

Luchtfoto van Het Rond en omgeving te Houten, uit het zuidwesten, met op de voorgrond het Sportcomplex De Spil (Stellingmolen 1) (toenmalig) en de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch met het N.S.-station. Links op de voorgrond het gemeentehuis (Onderdoor 25) op zaterdag 15 juni 1996. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 85673. Luchtfoto van Het Rond en omgeving te Houten, uit het zuidwesten, met op de voorgrond het Sportcomplex De Spil (Stellingmolen 1) (toenmalig) en de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch met het N.S.-station. Links op de voorgrond het gemeentehuis (Onderdoor 25) op zaterdag 15 juni 1996. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 85673.


       

Gezicht op wijkcentrum De Meerkoet aan de Meerkoetweide met rechts daarvan het Schonenburgspad in de periode 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op wijkcentrum De Meerkoet aan de Meerkoetweide met rechts daarvan het Schonenburgspad in de periode 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



8.   Schonenburgspad - Naar de verdwenen boerderij Schonenburg, deze lag in de binnenbocht van de Lobbendijk aan de noordwest kant van de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch.
Op de plek waar de noordwestelijke Rondweg het spoor onderdoor gaat. Voor verdere uitleg over de naam Schonenburg zie uitleg over de wijknaam Schonenburg.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 29 september 1981.


Gezicht op het Schonenburgspad met links de woningen aan de Meerkoetwieie nrs. 1- en hoger in de periode 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op het Schonenburgspad met links de woningen aan de Meerkoetwieie nrs. 1- en hoger in de periode 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


       

Zicht op de woningen aan de Meerkoetweide en Schonenburgspad aan de groenzone tussen de buurten De Weiden en De hagen in 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de woningen aan de Meerkoetweide en Schonenburgspad aan de groenzone tussen de buurten De Weiden en De hagen in 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.

  

Gezicht op de Kaaidijk in Schalkwijk ter hoogte van Het Verdronken Bos. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Gezicht op de Kaaidijk in Schalkwijk ter hoogte van Het Verdronken Bos. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


       

De toenmalige spoorwegovergang van de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in de Odijkseweg (Standerdmolen)-Vlierweg (1868-2000) met de passerende mat. '54 treinstel in de richting van Geldermalsen in 1985-1990 Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De toenmalige spoorwegovergang van de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in de Odijkseweg (Standerdmolen)-Vlierweg (1868-2000) met de passerende mat. '54 treinstel in de richting van Geldermalsen in 1985-1990 Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op de in aanbouw zijnde woningen aan de Florijnslag 3 en 1 in de zomer van 1988. Rechts het Tiellandtspad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de in aanbouw zijnde woningen aan de Florijnslag 3 en 1 in de zomer van 1988. Rechts het Tiellandtspad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         

Luchtfoto vanuit het zuiden met de toenmalige Utrechtseweg net buiten Houten dorp. Met de Tiellandtweg (links), rechtsboven de Herenweg in 19801984. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto vanuit het zuiden met de toenmalige Utrechtseweg net buiten Houten dorp. Met de Tiellandtweg (links), rechtsboven de Herenweg in 19801984. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


       


9.   Tiellandtspad - Naar herenboerderij/woontoren/kasteeltje Tiellandt die hoogst waarschijnlijk op het terrein heeft gestaan van voormalig sportpark De Steenen Poort.
Voor verdere uitleg over de naam Tiellandt zie uitleg over de wijknaam Tiellandt.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 16 december 1986.


De speelplaats ter hoogte van de Vikingenpoort nr. 106 en het Tiellandtspad in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De speelplaats ter hoogte van de Vikingenpoort nr. 106 en het Tiellandtspad in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

  • Het Vlierpad gezien vanaf de Vlierweg in noordelijke richting in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Stationserf bij de kruising van de Vlierweg en Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Vlierpad in zuidelijke richting met op de achtergrond het Stationserf in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Vlierpad gezien vanaf de Vlierweg in noordelijke richting in september 2021 (2). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Vlierpad gezien vanaf de Vlierweg in noordelijke richting in september 2021 (3). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Vlierpad in zuidelijke richting met op de achtergrond het Stationserf in september 2021 (2). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Vlierpad gezien vanaf de Vlierweg in noordelijke richting in september 2021 (4). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Vlierpad gezien vanaf de Vlierweg in noordelijke richting in september 2021 (5). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Vlierpad in zuidelijke richting met op de achtergrond het Stationserf in september 2021 (3). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (2). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (3). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Vlierpad in zuidelijke richting met op de achtergrond het Stationserf in september 2021 (4). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (4). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • trein met zon in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.

 

    

Gezicht op de spoorlijn Staatslijn H in zuidelijke richting geizne van Culemborg en Geldermalsen bij de spoorwegovergang van de Vlierweg en de Standerdmolen in 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de spoorlijn Staatslijn H in zuidelijke richting geizne van Culemborg en Geldermalsen bij de spoorwegovergang van de Vlierweg en de Standerdmolen in 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

De fietsunnel met het Vlierpad tussen de Vlierweg en De Molen onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 2010. Foto: Sander van Scherpenzeel. De fietsunnel met het Vlierpad tussen de Vlierweg en De Molen onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 2010. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het huis met schuur aan de Vlierweg nr. 67 wat in 1999-2000 is afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel tussen De Molen en de Vlierweg. Woning was van de familie Van Lunteren. Beeld uit 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het huis met schuur aan de Vlierweg nr. 67 wat in 1999-2000 is afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel tussen De Molen en de Vlierweg. Woning was van de familie Van Lunteren. Beeld uit 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het Vlierpad ten westen van de spoorlijn (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 2020. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Vlierpad ten westen van de spoorlijn (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 2020. Foto: Sander van Scherpenzeel.



10.   Vlierpad - Naar de Vlierweg.

In de zeventiende eeuw komt de Vlierweg onder de naam Vliersteeg voor.

Het is niet helemaal duidelijk waar het voorste gedeelte van de naam Vlier op teruggaat.

Naar een Vlierstruik of het het oud Nederlandse woord vledder. Wat van oorsprong nat moerassig land betekent.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 23 maart 1999.


Zicht op het Vlierpad aan de oostzijde van de spoorlijn (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in augustus/september 2010. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Vlierpad aan de oostzijde van de spoorlijn (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in augustus/september 2010. Foto: Sander van Scherpenzeel.



De gewone vlier (Sambucus nigra) is een plant uit de muskuskruidfamilie (Adoxaceae). De bloei is van mei tot juli. De bestuiving vindt plaats door insecten. De vruchten zijn in september en oktober rijp. De plant vermeerdert zich door zaad, dat met name door spreeuwen, die dol op de bessen zijn, wordt verspreid. Botanisch gezien zijn de bessen steenvruchten.

Bron: Wikipedia Gewone Vlier


Bouw van de fiets- en voetgangerstunnel gezien vanaf de westzijde van de spoorlijn (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 1999-2000. Foto: Frank Magdelyns. Bouw van de fiets- en voetgangerstunnel gezien vanaf de westzijde van de spoorlijn (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 1999-2000. Foto: Frank Magdelyns.


  

  • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van twee vliegtuigen met een caravan op de grond door William Schot in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van twee gekleurde rijtuigen door Roland in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels met twee personen op een plateau liggend in de zon door Mariska Stekelenburg in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van een vrouw met blauw haar in een gekleurde rolstoel door Ingrid Witkamp in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (6). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (7). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (10). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (8). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (9). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels met eenwieler op een rood fietspad. Door Suzanne Borg in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Een beschilderde tegel van 3X3 tegel een zelf bedacht variant van een step en fiets. Door Mieke van Rooijen in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Een beschilderde tegel van 3X3 tegel met een trapmachientje met drie paraplu's. Door Jonathan in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Een beschilderde tegel van 3X3 tegel met drie dieren waaronder een giraffe die karretjes voortrekken. Door Mayon van de Klei in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Een beschilderde tegel van 3X3 tegel met zelf bedacht gebouwtje met drie poppetjes. Door Casper van Brakel in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Een beschilderde tegel van 3X3 tegel met een blauwe cirkel met drie gekleurde poppetjes. Door Raymond van de Velde in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


         

Het Weerwolfspad in de buurt De Hoeven in de periode 1980-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Weerwolfspad in de buurt De Hoeven in de periode 1980-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht vanaf het appartementengebouw aan de Randhoeve op de hoek met Het Kant met links het fietspad het Weerwolfseind en Weerwolfspad met links de Opstandingskerk in de periode 1988-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanaf het appartementengebouw aan de Randhoeve op de hoek met Het Kant met links het fietspad het Weerwolfseind en Weerwolfspad met links de Opstandingskerk in de periode 1988-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



11.   Weerwolfspad - Naar een stuk land die de naam "De Weerwolf" droeg. Voor de invoering van het kadaster in 1832. Dit stuk land heeft gelegen binnen de wijk De weerwolf. Voor verdere uitleg over de naam De Weerwolf zie uitleg over de wijknaam De Weerwolf.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 29 september 1981.


Zicht op het Weerwolfspad ter hoogte van de Melkhoeve en Leenhoeve in de periode 1988-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Weerwolfspad ter hoogte van de Melkhoeve en Leenhoeve in de periode 1988-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Weerwolfspad in de buurt De Hoeven nabij de Melkhoeve en Leenhoeve in de periode 1985-1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Weerwolfspad in de buurt De Hoeven nabij de Melkhoeve en Leenhoeve in de periode 1985-1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


      

  • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van een vrouw op een skateboard door Anne de Graaff in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van een groene auto door Marouschka Larraoupe in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van tennissende poppetjes Jolanda Cortebepone in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van een poppetje in een zelf rijdende karretje door Danitsja in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van een persoon op een scooter door Rogier van Bijlevelt in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels genaamd de Watertram door Amanda van Everdingen in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van rijdende auto's en ruimte vaartuigen door Elvira Hooft in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van bus met personen door onbekende in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (23). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (24). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (25). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (26). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (20). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (19). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (18). Foto: Sander van Scherpenzeel.


           

Het Wernaarspad in de buurt De Gilden van de wijk Houten Noordoost in de periode 1982-1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Wernaarspad in de buurt De Gilden van de wijk Houten Noordoost in de periode 1982-1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Straatnaambord 'Wernaarseind' in de buurt De Gilden. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Wernaarseind' in de buurt De Gilden. Foto: Sander van Scherpenzeel.



12.   Wernaarspad - Naar een stuk land die de naam "Wernaar" droeg. Voor de invoering van het kadaster in 1832. Dit stuk land heeft gelegen in de wijk Wernaar.

Voor verdere uitleg over de naam Wernaar zie over de de wijk Houten Noordoost, buurt De Gilden.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 26 januari 1982.


Het Wernaarsdpad in de richting van het centrum Het Rond gezien in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Wernaarsdpad in de richting van het centrum Het Rond gezien in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

De aanleg van het laatste gedeelte zuidelijke Rondweg van Houten noord en de bouw van de zuidelijke Rondwegtunnel wat vanaf 1999 onderdeel zou worden van De Koppeling. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden. Bedrijventerrein De Molen en een gedeelte van de buurt De Gilden moesten nog in ontwikkeling komen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De aanleg van het laatste gedeelte zuidelijke Rondweg van Houten noord en de bouw van de zuidelijke Rondwegtunnel wat vanaf 1999 onderdeel zou worden van De Koppeling. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden. Bedrijventerrein De Molen en een gedeelte van de buurt De Gilden moesten nog in ontwikkeling komen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

De bouw van de PLUS Supermarkt aan de Riddersborch in 1993-1994, voorheen de Edah Supermarkt. Zicht op het Wulfsepad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De bouw van de PLUS Supermarkt aan de Riddersborch in 1993-1994, voorheen de Edah Supermarkt. Zicht op het Wulfsepad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



13.   Wulfsepad - Naar kasteel Wulven, deze stond tot circa 1830 naast boerderij Het Rechthuis van Wulven.

Aan de Koedijk 1, waar nu restaurant Loetje  is gevestigd. Voor verdere uitleg over de naam Wulven zie over de wijknaam Wulven.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 16 december 1986.


Woningen aan de Valkeniersborch in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Woningen aan de Valkeniersborch in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

Zicht vanaf De Hoge Berg in het Imkerspark rond 1990 de links de laatste woningen aan de Ruitercamp en rechts OBS De Beijenkorf. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf De Hoge Berg in het Imkerspark rond 1990 de links de laatste woningen aan de Ruitercamp en rechts OBS De Beijenkorf. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het Heemsteedsepad in de periode 2000-2007. Voorheen de Heemsteedseweg genoemd en voor 1986 de Koedijk geheten. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Heemsteedsepad in de periode 2000-2007. Voorheen de Heemsteedseweg genoemd en voor 1986 de Koedijk geheten. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


       

Zicht op PCBS De Vlaswiek (heden PCBS Wereldwijs) aan de Guldenslag 131 gezien rond 1990 vanaf het Tiellandtspad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op PCBS De Vlaswiek (heden PCBS Wereldwijs) aan de Guldenslag 131 gezien rond 1990 vanaf het Tiellandtspad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het speeltoestel aan de Vikingenpoort wat in de jaren negentig van de vorige eeuw bestond in de buurt De Poorten naast het Tielladtspad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het speeltoestel aan de Vikingenpoort wat in de jaren negentig van de vorige eeuw bestond in de buurt De Poorten naast het Tielladtspad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Weerwolfspad in zuidelijke richting gezien op een lentedag in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Weerwolfspad in zuidelijke richting gezien op een lentedag in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Rijsbrugspad bij OBS 't Schoolhuys. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Het Rijsbrugspad bij OBS 't Schoolhuys. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


 

Fietspaden Houten Zuid 

Zicht op het Foxpad met een aansluiting op Het Spoor/Hollandsspoor in 2010. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Foxpad met een aansluiting op Het Spoor/Hollandsspoor in 2010. Foto: Sander van Scherpenzeel.


     


1.   Castellumpad - Naar de wijk Castellum. De naam Castellum gaat terug op de historie van het Kromme-Rijngebied, naar de Romeinen die heer rond onze jaartelling leefde. En zo genaamde Castellums bouwde.

Van waar zij uit toezicht hielde en oorlog voerde aan de noordgrens van het Romeinse Rijk.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 21 juli 2009.


Zicht op het tijdelijke station Houten Castellum wat dienst deed in de periode 2001 tot 2008 als tramstation van- en naar Station Houten. Gezicht vanaf de tijdelijke loopbrug over de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 2005. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het tijdelijke station Houten Castellum wat dienst deed in de periode 2001 tot 2008 als tramstation van- en naar Station Houten. Gezicht vanaf de tijdelijke loopbrug over de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 2005. Foto: Sander van Scherpenzeel.


In 2010 werd de tijdelijk loopbrug over de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) bij het bijna gereedkomen van de onderdoorgang in Castellum en het Castellumpad weg getakeld bij de laatste grote buitendienststelling van de spoorweg. Foto: Sander van Scherpenzeel. In 2010 werd de tijdelijk loopbrug over de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) bij het bijna gereedkomen van de onderdoorgang in Castellum en het Castellumpad weg getakeld bij de laatste grote buitendienststelling van de spoorweg. Foto: Sander van Scherpenzeel.


             

Het Overdamsepad met links de Houtense Visserwoningen aan de Vlondertuin gelegen aan het Rietplas. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Het Overdamsepad met links de Houtense Visserwoningen aan de Vlondertuin gelegen aan het Rietplas. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Woontoren aan de Wijnbouw (links) en Tuinbouw (rechts) in 2005-2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Woontoren aan de Wijnbouw (links) en Tuinbouw (rechts) in 2005-2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Donselaerspad in de buurt De Stenen in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Donselaerspad in de buurt De Stenen in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


          


2.    Donselaerspad - Naar de Donselaershofstede. Deze hofstede of boerderij is in de 17 eeuw verdwenen en stond op de plek waar nu de straat Torenmuur is gelegen.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


Zicht op het Donselaerspad in zuidelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Donselaerspad in zuidelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een appartementengebouw aan de Winterpolder. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een appartementengebouw aan de Winterpolder. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      

Appartementengebouw aan de Maansteen met rechts het Edelsteen gezien vanaf het Donselaerspad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Appartementengebouw aan de Maansteen met rechts het Edelsteen gezien vanaf het Donselaerspad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Foto van een schilderijtje van boerderij De Hoge Fox met op de voorgrond de Leedijk en de Leesloot. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Foto van een schilderijtje van boerderij De Hoge Fox met op de voorgrond de Leedijk en de Leesloot. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Dit huis en schuur stonden aan de Leedijk (thans Staatsspoor) en het huis had de naam De Hoge Fox in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Dit huis en schuur stonden aan de Leedijk (thans Staatsspoor) en het huis had de naam De Hoge Fox in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


       

Het Donselaerspad in de buurt de Stenen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Donselaerspad in de buurt de Stenen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Straatnaambord 'Foxpad' bij het Hollandspoor met links op de achtergrond Station Houten Castellum. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Foxpad' bij het Hollandspoor met links op de achtergrond Station Houten Castellum. Foto: Sander van Scherpenzeel.



3.   Foxpad - Naar twee boerderijtjes die aan de Beusichemseweg en de Leedijk stonden (nu het Staatsspoor). Genaamd De Lage Fox en De Hoge Fox (Fox = Vos).

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


Het begin van het Foxpad met links woningen aan het Mijnspoor en rechts aan het Hollandsspoor. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het begin van het Foxpad met links woningen aan het Mijnspoor en rechts aan het Hollandsspoor. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Foto van Het Spoor met links het Smalspoor en het begin van de noordoostelijke Vijfwal. Foto: Sander van Scherpenzeel. Foto van Het Spoor met links het Smalspoor en het begin van de noordoostelijke Vijfwal. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Zicht op het Loeriksepad in oostelijke richting gezien met rechts op de achtergrond de woningen aan de Heidetuin. Links de woongroep van St. Timon aan het Hollandsspoor. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Loeriksepad in oostelijke richting gezien met rechts op de achtergrond de woningen aan de Heidetuin. Links de woongroep van St. Timon aan het Hollandsspoor. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Appartementenbouw in aanbouw in Houten Castellum Noordoost aan de Porta Basilica in 2011.Foto: Sander van Scherpenzeel. Appartementenbouw in aanbouw in Houten Castellum Noordoost aan de Porta Basilica in 2011.Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Donselaerspad straatnaambord. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Donselaerspad straatnaambord. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      


4.   Hofstadpad - Het Hofstadpad is vernoemd naar de inmiddels verdwenen Westrummerhofstede.

Deze lag net buiten de Rondweg. (Ten zuiden van de wijk Hofstad, gedeelte De Grassen.) Dit was een boerderij met daaromheen verschillende andere boerderijtjes. Het hoofdgebouw waar de Meijer met zijn gezin woonden was het belangrijkste onderdeel.


Woningen aan het Citroengras en het Hofstadpad in de buurt De Grassen van de wijk Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel. Woningen aan het Citroengras en het Hofstadpad in de buurt De Grassen van de wijk Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel.



De Meijer zorgde ervoor dat het gehucht draaiende werd gehouden in opdracht van een andere hoge machtshebber. Het gehucht met de naam ‘Westerhem of Westrum’ is in de loop van de tiende of elfde eeuw verdwenen.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


       

Woningen aan het Centraalspoor en het Foxpad in noordelijke richting gezien in de buurt De Sporen van de wijk Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel. Woningen aan het Centraalspoor en het Foxpad in noordelijke richting gezien in de buurt De Sporen van de wijk Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel.


            

Basisschool De Fontein aan het Bronmos en het Werstrumspad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Basisschool De Fontein aan het Bronmos en het Werstrumspad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      


5.  Hoonpad -

Het Hoonpad is een fietspad in Houten Zuidwest en vormt de ontsluiting voor de buurten De Waters, De Muren, De Stenen, De Waters en De Houten. Hij is ook onderdeel van het Houten Zuidpark De Vijfwal.

Het Hoonpad ligt in het gebied van de Hoonpolder.

De naam Hoon betekend ook hier laaggelegen gebied.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


Straatnaambord Hoonpad in Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Hoonpad in Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Woningen aan de Winterpolder in de buurt De Polders van de wijk Houten Zuidwest. Maker: onbekend. Woningen aan de Winterpolder in de buurt De Polders van de wijk Houten Zuidwest. Maker: onbekend.


Het Krommeslootpad in Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Krommeslootpad in Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel.


              

Het Leebrugpad met woningen in de buurt Het Hout. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Leebrugpad met woningen in de buurt Het Hout. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Betonnenduiker 117 over het Krommesloot in het Kantmos. Foto: Sander van Scherpenzeel. Betonnenduiker 117 over het Krommesloot in het Kantmos. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het appartementengebouw aan het Zwenghout aan het Leebrugpad in de buurt De Houten van de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het appartementengebouw aan het Zwenghout aan het Leebrugpad in de buurt De Houten van de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel.


              

Gezicht op de Kromme Sloot gezien in de periode 1990-1995 waar Houten Zuidoost gebouwd zou gaan worden. Bron: RAZU, 353. Gezicht op de Kromme Sloot gezien in de periode 1990-1995 waar Houten Zuidoost gebouwd zou gaan worden. Bron: RAZU, 353.


       

Gezicht op de Kromme Sloot gezien in de periode 1990-1995 waar Houten Zuidoost gebouwd zou gaan worden. Bron: RAZU, 353. Gezicht op de Kromme Sloot gezien in de periode 1990-1995 waar Houten Zuidoost gebouwd zou gaan worden. Bron: RAZU, 353.



6.   Krommeslootpad - Parallel liggend ten noorden van het Krommeslootpad ligt de Kromme Sloot. De Kromme Sloot is een restgeul van een prehistorische Rijnarm.

In de Middeleeuwen in stand gehouden als afwateringssloot voor het gebied Westrum.

Bron: Rondom de Leedijk 2003; Otto Wttewaall.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 21 oktober 2008.


Gezicht op het Hoonpad ter hoogte van het Buiswater en Smeltwater. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op het Hoonpad ter hoogte van het Buiswater en Smeltwater. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een oud Volkswagen-busje als schuurtje bij een boomgaard bij de populieren langs de Krommesloot in 1993. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Een oud Volkswagen-busje als schuurtje bij een boomgaard bij de populieren langs de Krommesloot in 1993. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Schaftpad in de buurt De Bouwen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Schaftpad in de buurt De Bouwen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Leebrugpad ter hoogte van het Merantihout. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Leebrugpad ter hoogte van het Merantihout. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op het Beukenhout, eerder de Houtensewetering geheten. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op het Beukenhout, eerder de Houtensewetering geheten. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Hoonpad ter hoogte van het Buiswater in de buurt De Waters van de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Hoonpad ter hoogte van het Buiswater in de buurt De Waters van de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Hoonpad in de richting van Het Hout en de Kromme Schaft gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Hoonpad in de richting van Het Hout en de Kromme Schaft gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

De Kromme Sloot gezien in 1993 in wat toen nog gebouwd zou gaan worden als Houten Zuidoost. Bron: RAZU, 353. De Kromme Sloot gezien in 1993 in wat toen nog gebouwd zou gaan worden als Houten Zuidoost. Bron: RAZU, 353.


Weiland en hek in Houten Zuidoost met de Kromme Sloot in 1993. Bron: RAZU, 353. Weiland en hek in Houten Zuidoost met de Kromme Sloot in 1993. Bron: RAZU, 353.


De Kromme Sloot in 1993 in Houten Zuidoost. Bron: RAZU, 353. De Kromme Sloot in 1993 in Houten Zuidoost. Bron: RAZU, 353.


           

  • De Koppelingrotonde met op de achtergrond De Maat waarbij bouwmarkt Praxis is gevestigd. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Leebrugpad ter hoogte van de Kromme Schaft met het voormalige KPN gebouw. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Een gedeelte van het parallel gelegen fietspad naast de toenmalige Schalkwijkseweg wat nu inprikker Het Hout is in ca. 2005-2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Gezicht op De Koppeling ter hoogte van het spoorviaduct bij de buurt De Erven van de wijk Houten Noordwest in 2005-2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Leebrugpad ter hoogte van de Kromme Schaft bij het toenmalige KPN gebouw in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Utrechtseweg ter hoogte van bedrijventerrein Doornkade in noordelijke richting gezien in de periode 1985-1990. Bron: RAZU, 353.


        


7.   Leebrugpad - Het Leebrugpad is vernoemd naar het Houtense buurtschap Leebrug.

Die tot ca. 1999 in landlijkgebied lag, bij de grens van het bedrijventerrein De Schaft.
Nadat deze door de nieuwbouw van Houten-Zuid is opgenomen.

De oudere huizen aan het Leedijkerhout herinneren nog aan de tijd dat het nog een buurtschap was.

De naam Leebrug komt van de Leebrug die tot ca. 1933 lag aan de westkant van de nu huidige Leedijkerhout, eerst Leedijk gehete tot en met 2003.

De Leebrug is in die tijd verdwenen door de toenmalige verbreding van de Schalkwijkseweg. Er moest meer ruimte komen voor deze weg. En daarom was er geen ruimte mee voor de Leebrug. De naam leeft voort in de wijknaam Leebrug en het Leedijkerhout.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.
Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 17 maart 2009.


Het appartementengebouw aan het Sandelhout waar een zorgcentrum is in gevestigd gezien vanaf het Hoonpad bij inprikker Het Hout. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het appartementengebouw aan het Sandelhout waar een zorgcentrum is in gevestigd gezien vanaf het Hoonpad bij inprikker Het Hout. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Hoonpad met links het appartementengebouw aan het Sandelhout. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Hoonpad met links het appartementengebouw aan het Sandelhout. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        

Gezicht op de woningen aan het Leisteen gezien vanaf het Donslaerspad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de woningen aan het Leisteen gezien vanaf het Donslaerspad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      

Gezicht op het Krommeslootpad met op de achtergrond het appartementengebouw aan Via Horta nr. 53 - 65. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op het Krommeslootpad met op de achtergrond het appartementengebouw aan Via Horta nr. 53 - 65. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Hofstadpad met links de buurt De Grassen in de wijk Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Hofstadpad met links de buurt De Grassen in de wijk Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      

Gezicht op de net vernieuwde inprikker Het Hout aansluitend op De Koppeling. Links de ingang van het Sandelhout. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de net vernieuwde inprikker Het Hout aansluitend op De Koppeling. Links de ingang van het Sandelhout. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het kunstwerk het Lichtpad van kunstenares Marijn te Kolsté als onderdeel van de TRAPfietsroute bij de de gemeentelijke kerktoren aan de Lobbendijk 1in het Oude Dorp. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het kunstwerk het Lichtpad van kunstenares Marijn te Kolsté als onderdeel van de TRAPfietsroute bij de de gemeentelijke kerktoren aan de Lobbendijk 1in het Oude Dorp. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      


8.    Loeriksepad - Het Loeriksepad is vernoemd naar het gehucht Loerik dat al in de Vroege Middeleeuwen in verdwenen.


Bruggetje over de Houtensewtering met links het Graniesteen met rechts buiten beeld he Natuursteen en het Zandsteen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Bruggetje over de Houtensewtering met links het Graniesteen met rechts buiten beeld he Natuursteen en het Zandsteen. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Deze lag in de binnenbocht van de voormalige Binnenweg. Het groenterrein tussen de Heidetuin, Beuschimsetuin en Binnentuin is een archeologisch monument waar dit het gehucht heeft gelegen.


Straatnaamborden Zonnehout en Parkhout. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaamborden Zonnehout en Parkhout. Foto: Sander van Scherpenzeel.



De naam Loerik betekend 'Plaats toebehorend aan persoon Lorius'. 

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op maandag 21 september 1998.


Het Loeriksepad met een appartementengebouw aan het Horigenland. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Loeriksepad met een appartementengebouw aan het Horigenland. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Straatnaambord Loeriksepad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Loeriksepad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Kadastertekening van de R.K. school tussen de Loerikseweg en Kon. Julianastraat. Precies gebouwd op het tracé van het Loerikse Zandpad gebouw. Linksboven het samenkomen van de wegen op het Plein. Bron: Kadaster (NL). Kadastertekening van de R.K. school tussen de Loerikseweg en Kon. Julianastraat. Precies gebouwd op het tracé van het Loerikse Zandpad gebouw. Linksboven het samenkomen van de wegen op het Plein. Bron: Kadaster (NL).


Het Overdamsepad aan de Vlondertuin met rechts de veel gefotografeerde Visserswoningen aan de Rietplas in Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Overdamsepad aan de Vlondertuin met rechts de veel gefotografeerde Visserswoningen aan de Rietplas in Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Het Parkhout ter hoogte van het Zonnehout in de buurt De Houten in de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Parkhout ter hoogte van het Zonnehout in de buurt De Houten in de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Overdamsepad over de Rietplas heen aansluitend op het Veenmeer en Steppemeer. Foto: Sander van Scherpenzeel. Overdamsepad over de Rietplas heen aansluitend op het Veenmeer en Steppemeer. Foto: Sander van Scherpenzeel.



9.   Overdamspad - Het Overdamspad is vernoemd naar boerderij Overdam. Deze boerderij ligt ten noordoosten van de wijk Overdam aan de Rietdijk 5.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


De brug tussen het Overdamsepad en de Beusichemsetuin met op de achtergrond de Rietplas. Foto: Sander van Scherpenzeel. De brug tussen het Overdamsepad en de Beusichemsetuin met op de achtergrond de Rietplas. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Het Schaftpad met links de Vijfwal en rechts woningen in de buurt De Bouwen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Schaftpad met links de Vijfwal en rechts woningen in de buurt De Bouwen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Luchtfoto van boerderij Overdam waarop nog een gedeelte van de omgrachting herkenbaar is in 1950. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van boerderij Overdam waarop nog een gedeelte van de omgrachting herkenbaar is in 1950. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Overdamsepad aansluitend op het Castellumpad bij de appartementengebouwen met rechts de Porta Busilica en links de Via Horta. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Het Overdamsepad aansluitend op het Castellumpad bij de appartementengebouwen met rechts de Porta Busilica en links de Via Horta. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Boerderij Overdam aan de Rietdijk 5 gezien in 1985. Naar een foto van O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij Overdam aan de Rietdijk 5 gezien in 1985. Naar een foto van O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


       

Het Schaftpad in de buurt De Bouwen links de bassischool De Zonnewijzer. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Schaftpad in de buurt De Bouwen links de bassischool De Zonnewijzer. Foto: Sander van Scherpenzeel.



10.   Schaftpad - Het Schaftpad is net als bedrijventerrein De Schaft. Genoemd naar de Schafttiend.

Dit was in de Vroege Middeleeuwen een stuk gemeenschappelijke weidegrond ten zuidoosten van het oude dorp Houten. Deze sloot in het oosten aan op de Loerikerweide.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


Straatnaambord Schaftpad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Schaftpad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                

Gezicht op het Overdamsepad met rechts de Visserswonineg aan de Vlondertuin. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Gezicht op het Overdamsepad met rechts de Visserswonineg aan de Vlondertuin. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


        


11.   Schalkwijkspad - Tot en met 2003 liep op het huidige tracé van het Schalkwijkspad. De Schalkwijkseweg, deze is in de zeventiende eeuw in opdracht van de Utrechtse Staten aangelegd als voetzandpad.

De oorspronkelijke verbinding tussen Houten en Schalkwijk liep via de Houtensewetering, een gedeelte van de Schalkwijkseweg, de Poeldijk en de Uitweg.


Straatnaambord Parkhout en Zonnehout. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Parkhout en Zonnehout. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      

Kasteel Schonauwen aan het Granietsteen nr. 50 gezien vanaf het Dobbelsteen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Kasteel Schonauwen aan het Granietsteen nr. 50 gezien vanaf het Dobbelsteen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De Krommesloot gezien vanaf de Hoogdijk (nu Westrumspad) in oostelijke richting in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Krommesloot gezien vanaf de Hoogdijk (nu Westrumspad) in oostelijke richting in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



en behoeve van de voetgangers werd in de zeventiende eeuw een kortere verbinding aangelegd. Dit voetpad vormde de basis van de latere Provinciale weg tussen Houten en Schalkwijk.

Bron: Rondom de Leedijk 2003; Otto Wttewaall.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


Panoarma gezicht vanaf het Schonauwensepad en ter hoogte van het Dobbelsteen van het kasteel en kasteelterrein Schonauwen aan het Granietsteen 50. Foto: Sander van Scherpenzeel/ Panoarma gezicht vanaf het Schonauwensepad en ter hoogte van het Dobbelsteen van het kasteel en kasteelterrein Schonauwen aan het Granietsteen 50. Foto: Sander van Scherpenzeel/


      

Kasteel Schonauwen gezien vanaf het Dobbelsteen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Kasteel Schonauwen gezien vanaf het Dobbelsteen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Ingang en oprit van het Cultuurhuis Schoneveld aan het Zonnehou gezien vanaf het Parkhout. Foto: Sander van Scherpenzeel. Ingang en oprit van het Cultuurhuis Schoneveld aan het Zonnehou gezien vanaf het Parkhout. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht vanaf het Parkhout op het Zonnehout in de buurt De Houten van de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht vanaf het Parkhout op het Zonnehout in de buurt De Houten van de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel.



12.   Schonauwensepad - Het Schonauwensepad is genoemd naar kasteel Schonauwen. Vroeger gelegen aan de Schalkwijkseweg 15. Tegenwoordig gelegen aan het Granietsteen 50.

De kasteelnaam duikt voor het eerst op in de bronnen in 1261. Kasteel Schonauwen is in 1813 voor een groot gedeelte gesloopt. Op de ronde huidige bekende hoektoren na. Kasteel Schonauwen had voor deze tijd meer bebouwing. Met een voorburcht, binnenplaats, enkele dienstwoningen en een poortgebouw aan het water.


Het Schaftpad in de richting van het Weteringhout gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Schaftpad in de richting van het Weteringhout gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Zonnehout gezien vanaf het Zonnehout. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Zonnehout gezien vanaf het Zonnehout. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De toenmalige schoolwoningen aan het Merantiehout gezien vanaf het Leebrugpad. Foto: Sander van Scherpenzeel. De toenmalige schoolwoningen aan het Merantiehout gezien vanaf het Leebrugpad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      


Kasteel Schonauwen was van oorsprong een echte waterburcht. Het land waarop het kasteel staat is laag gelegen. Dat kan je ook terug leiden naar de etymologische betekenis van de naam Schonauwen. 'Schon' betekend mooi, 'auwen' betekent drassig (laag gelegen) land. Dus het 'mooie laag gelegen land'.

Bron: drs. J.A.M. Smits - O.J. Wttewaall Houten; Historische Bebouwing.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


Straatnaambord Schoneveldsepad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Schoneveldsepad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        

Het Schaftpad gezien vanaf het Weteringhout bij het bruggetje over de Houtensewetering. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Schaftpad gezien vanaf het Weteringhout bij het bruggetje over de Houtensewetering. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Schoneveldseweg in de richting van Castellum West gezien. Rechts OBS DE Stek gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Schoneveldseweg in de richting van Castellum West gezien. Rechts OBS DE Stek gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Boerderij Schoneveld gezien vanaf de zolder van de Fossa Iberica 15-17. Foto: Sander van Scherpenzeel. Boerderij Schoneveld gezien vanaf de zolder van de Fossa Iberica 15-17. Foto: Sander van Scherpenzeel.



13.   Schoneveldsepad - Het Schoneveldsepad is genoemd naar boerderij Schoneveld. Deze boerderij ligt ten westen van de wijk Castellum. De boerderij is ergens in de 14e eeuw ontstaan.

De boerderij is geadresseerd aan de Leedijkerhout15. Tot en met 2003 was de boerderij geadresseerd aan de Leedijk 1.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


Het Schoneveldsepad met rechts OBS De Stek, gezien van het Schalkwijkspad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Schoneveldsepad met rechts OBS De Stek, gezien van het Schalkwijkspad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                  

Boerderij Schoneveld gezien vanaf de zolder van de Fossa Iberica 15-17. Foto: Sander van Scherpenzeel. Boerderij Schoneveld gezien vanaf de zolder van de Fossa Iberica 15-17. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        

Het Spoorwachterspad naast de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch_ met links de het appartementengebouw aan het Stationserf. Pad loop ook over het viaduct in De Koppeling. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Spoorwachterspad naast de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch_ met links de het appartementengebouw aan het Stationserf. Pad loop ook over het viaduct in De Koppeling. Foto: Sander van Scherpenzeel.



14.   Spoorwachterspad - Het Spoorwachterspad dat vanaf het Stationserf in het noorden tot aan de Fossa Italica in het zuiden loopt. En globaal parallel langs de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch loopt. Herinnerd in de naam nog uit de tijd dat erbij de spoorwegovergangen van de Albers Pistoriusweg en de Leedijk nog spoorwachterswoningen stonden.


Het Leebrugpad met woningen in de buurt De BOuwen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Leebrugpad met woningen in de buurt De BOuwen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het appartementengebouw aan de Landbouw gezien vanaf het Leebrugpad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het appartementengebouw aan de Landbouw gezien vanaf het Leebrugpad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


         

Het appartementengebouw aan de Wijnbouw (links) en Tuinbouw (rechts) nog voordat de buurt Houten Castellum Noordwest gebouwd was. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het appartementengebouw aan de Wijnbouw (links) en Tuinbouw (rechts) nog voordat de buurt Houten Castellum Noordwest gebouwd was. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Deze waren tegelijk gebouwd met de spoorlijn in de jaren rond 1868. En zijn in de tweede helft van de Twintigste eeuw gesloopt. Om dat naderhand de machinasche overweg installatie het werk van de spoorwachter had overgenomen. Om de spoorwegovergang te sluiten voor het verkeer als er dan treinen aankwamen.


Het Spoorwachterspad ter hoogte van de Albers Pistoriusweg met recht de Staatslijn H (Utrecht - 's-Hertogenbosch. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Spoorwachterspad ter hoogte van de Albers Pistoriusweg met recht de Staatslijn H (Utrecht - 's-Hertogenbosch. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


        


15.   Westrumspad - Het Westrumspad is vernoemd naar het Middeleeuws dorpje Westrum dat ten zuiden van de wijk Hofstad, gedeelte De Mossen lag ter hoogte van Terrein 14.


Zicht vanaf het Bronmos op OBS De Fontein. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf het Bronmos op OBS De Fontein. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Bij Houtenaren is Terrein 14 bekend van de metalen constructie die de gemeente Houten in het weiland heeft laten plaatsen. Ter herrinering aan Westrum. Over Westrum is relatief weinig bekend en zijn veel vermoedens.

Historici vermoeden dat Westrum tussen de 10e en 13e eeuw heeft bestaan.


         

De Oosterlaakplas ten oosten van het Westrumspad. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Oosterlaakplas ten oosten van het Westrumspad. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Het dorp wordt in elk geval niet in de 9e eeuwse goederenlijst genoemd, die het bestaan van Haltna (Houten), Tuur en Lorek (Loerik)  rond 857 bevestigen. Ook zijn er vrijwel geen archeologische opgravingen van Westrum. Het dorpje bestond waarschijnlijk uit een hofstede (Westerhem) met daaromheen kleine boerderijen.

Westerhem wordt in het jaar 1226 genoemd als de Graaf Walter van Goye zijn tienderecht afstaat aan de St. Mariakerk in Utrecht, na een geschil met deze kerk. De naam Westrum betekend 'westelijke gelegen woonplaats'. Bron: www.oudhouten.nl, Frank Magdelyns.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


Straatnaambord Westrumspad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Westrumspad. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Voet- en fietspaden buitengebied

Bruggetje in het Verdronken Bos over de Schalkwijksewetering in Schalkwijk. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Bruggetje in het Verdronken Bos over de Schalkwijksewetering in Schalkwijk. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Luchtfoto vanuit het oosten met het NIeuwe Hollandse Waterlinie fort 't Werk aan de Waalsewetering aan de Waalseweg in het dorp 't Waal. Foto: Provincie Utrecht, Henk Bol. Luchtfoto vanuit het oosten met het NIeuwe Hollandse Waterlinie fort 't Werk aan de Waalsewetering aan de Waalseweg in het dorp 't Waal. Foto: Provincie Utrecht, Henk Bol.


Zicht op het Spoorwachterspad vanaf de 3e verdieping aan het appartementengebouw aan het Stationserf. Onderaan De Koppeling westzijde van de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Spoorwachterspad vanaf de 3e verdieping aan het appartementengebouw aan het Stationserf. Onderaan De Koppeling westzijde van de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op het Hofstadpad in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Hofstadpad in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                     

Schalkwijk in de buurt van het Elpad. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Schalkwijk in de buurt van het Elpad. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden van het Elpad en het Verdronken Bos. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden van het Elpad en het Verdronken Bos. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Het Inundatiekanaal in Tull en 't Waal. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Het Inundatiekanaal in Tull en 't Waal. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


       

Het Elpad beginnend bij de Waalseweg. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Het Elpad beginnend bij de Waalseweg. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.



1.   Elpad - Halverwege de jaren tachtig werden er plannen gemaakt voor een ruilverkaveling rondom (de dorpen) Schalkwijk en Tull en 't Waal. Door erfenissen en verkoop van boerengrond waren sommige stukken grond verder van de boerenbedrijven af komen te liggen.

Door middel van een ruilverkaveling kwamen de stukken landbouwgrond dichterbij de boerenbedrijven te liggen. Door het ruilen van grond werd ook plaats gemaakt voor een nieuw natuurpad.


Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten met links het Schalkwijkseweteribng met diagonaal het Elpad en de Kaaidijk. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten met links het Schalkwijkseweteribng met diagonaal het Elpad en de Kaaidijk. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..



Dit pad met als naam 'Elpad' werd in het najaar van 1994 aangelegd. In het voorjaar van 1995 werd door de gemeenteraad besloten om dit pad deze naam te geven. Het officieel ingaan van de naam 'Elpad' gebeurde pas op 5 december 1995. In het zuiden sluit het Elpad aan op de Waalseweg en in het noorden op de Kanaaldijk Zuid.


--

Luchtfoto gezien vanuit het noorden met linksboven de Waalseweg met middenin het bos rondom het Elpad richting het noorden lopend. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noorden met linksboven de Waalseweg met middenin het bos rondom het Elpad richting het noorden lopend. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..



Het pad doorkruist de Kaaidijk. De naam Elpad komt van ‘El’ (Helle) dat laagland betekent. Het pad ligt in een gebied (polder) dat vrij laag ligt ten opzichte van de hogere gelegen Houtense stroomrug.
Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 5 december 1995.


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met de Achterdijk in Schalkwijk met middenonderaan de Groeneweg met rechts daarvan het Tetwijksepad, lopend richting het kasteelterrein van Schalkwijk. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met de Achterdijk in Schalkwijk met middenonderaan de Groeneweg met rechts daarvan het Tetwijksepad, lopend richting het kasteelterrein van Schalkwijk. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


          

Een plas in het Verdronken Bos nabij het Elpad in Tull en 't Waal. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Een plas in het Verdronken Bos nabij het Elpad in Tull en 't Waal. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Het Hofstadpad gezien vanaf de kruising met het Kamgras. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Hofstadpad gezien vanaf de kruising met het Kamgras. Foto: Sander van Scherpenzeel.


         

Een replica van de wachterstoren van het Romeinse Rijk naast het Fectio Vechten terrein aan de Marsdijk in Bunnik. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Een replica van de wachterstoren van het Romeinse Rijk naast het Fectio Vechten terrein aan de Marsdijk in Bunnik. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Een drone luchtfoto van de wachttoren als replica neergezet aan de Marsdijk te Bunnik naast het Fectio Vechtenterrein. Foto: Bert Goes. Een drone luchtfoto van de wachttoren als replica neergezet aan de Marsdijk te Bunnik naast het Fectio Vechtenterrein. Foto: Bert Goes.


        

Luchtfoto van de Kaaidijk en de Schalkwijksewetering bij het Verdronken Bos en het Elpad. Foto: Bert Goes. Luchtfoto van de Kaaidijk en de Schalkwijksewetering bij het Verdronken Bos en het Elpad. Foto: Bert Goes.


Luchtfoto van de Kaaidijk en de Schalkwijksewetering bij het Verdronken Bos en het Elpad. Foto: Bert Goes. Luchtfoto van de Kaaidijk en de Schalkwijksewetering bij het Verdronken Bos en het Elpad. Foto: Bert Goes.


Bruggetje bij het Verdronken Bos en de Schalkwijksewetering. Foto: Bert Goes. Bruggetje bij het Verdronken Bos en de Schalkwijksewetering. Foto: Bert Goes.


Het Inundatiekanaal in Tull en 't Waal. Foto: Bert Goes. Het Inundatiekanaal in Tull en 't Waal. Foto: Bert Goes.


        

De Kaaidijk en het Verdronken Bos. Foto: Bert Goes. De Kaaidijk en het Verdronken Bos. Foto: Bert Goes.


De spoorwegovergang in de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in westelijke richting gezien op de Mereveldseweg bij de gemeentegrens van Bunnik en Houten in 2009. Foto: Sander van Scherpenzeel. De spoorwegovergang in de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in westelijke richting gezien op de Mereveldseweg bij de gemeentegrens van Bunnik en Houten in 2009. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Verdronken Bos in Tull en 't Waal. Foto: Bert Goes. Het Verdronken Bos in Tull en 't Waal. Foto: Bert Goes.


De spoorwegovergang in de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in zuidelijke richting gezien op de Mereveldseweg bij de gemeentegrens van Bunnik en Houten in 2009. Foto: Sander van Scherpenzeel. De spoorwegovergang in de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in zuidelijke richting gezien op de Mereveldseweg bij de gemeentegrens van Bunnik en Houten in 2009. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      

Panorama richting het zuiden gezien vanaf de Fortweg over de spoorsloot aansluitend op de Oud-Wulfsewetering in 2009. Foto: Sander van Scherpenzeel. Panorama richting het zuiden gezien vanaf de Fortweg over de spoorsloot aansluitend op de Oud-Wulfsewetering in 2009. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Panorama richting het noorden gezien vanaf de Fortweg over de spoorsloot aansluitend op de Oud-Wulfsewetering in 2009. Foto: Sander van Scherpenzeel. Panorama richting het noorden gezien vanaf de Fortweg over de spoorsloot aansluitend op de Oud-Wulfsewetering in 2009. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Panorama richting het noorden gezien vanaf de Fortweg over de spoorsloot aansluitend op de Oud-Wulfsewetering in 2009. Foto: Sander van Scherpenzeel. Panorama richting het noorden gezien vanaf de Fortweg over de spoorsloot aansluitend op de Oud-Wulfsewetering in 2009. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De vormalige spoorwegovergang (1942-2011) in de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) tussen de gemeenten Bunnik en Houten in de Fortweg en de Mereveldseweg in 2009. Foto: Sander van Scherpenzeel. De vormalige spoorwegovergang (1942-2011) in de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) tussen de gemeenten Bunnik en Houten in de Fortweg en de Mereveldseweg in 2009. Foto: Sander van Scherpenzeel.


         

  • De Lobbendijk ter hoogte van het Yuverta college bij de noordelijke Rondwegtunnel in sept. 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Lobbendijk ter hoogte van het Yuverta college bij de noordelijke Rondwegtunnel in sept. 2021. (2) Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Paaltje met informatie in het Nieuw Wulven Bos in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Lobbendijk ter hoogte van het Yuverta college bij de noordelijke Rondwegtunnel in sept. 2021. (3) Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Wegwijsborden bij de t-splitsing van de Lobbendijk met fietspad bij de noordelijke Rondwegtunnel in september 2021 (1). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Wegwijsborden bij de t-splitsing van de Lobbendijk met fietspad bij de noordelijke Rondwegtunnel in september 2021 (2). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het begin van het Fectiopad aan het begin bij de inprikker De Haag in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het begin van het Fectiopad aan het begin bij de inprikker De Haag in september 2021. (2) Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Gezicht op de Lobbendijk over de noordelijke rondwegtunnel in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in september 2021. (7). foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in september 2021. (8). foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in september 2021. (8). foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Voowaardenbord tot de toegang van het Nieuw Wulven Bos in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in september 2021. (1). foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in september 2021. (2). foto: Sander van Scherpenzeel.


     

Het Hofstadpad gezien richting het noorden ter hoogte van de Het Gras. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Hofstadpad gezien richting het noorden ter hoogte van de Het Gras. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        

  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (1). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (2). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (3). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (4). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (5). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (6). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (7). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (8). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (9). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (10). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (11). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (12). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (13). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (14). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (15). Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Fectiopad in de gemeente Bunnik in noordelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Fectiopad in de gemeente Bunnik in noordelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        


2.   Fectiopad - Het Fectiopad in vernoemd naar de voormalige Romeinse Castellum Fectio. Deze lag ten noorden van het pad in de gemeente Bunnik.

Het pad sluit in het noorden aan op de Marsdijk (Bunnik), en in het zuiden op de Spoorhaag. (De Hagen - Schonenburg - Houten) Het tracé van dit pad loopt door het Nieuw Wulven bos.

Het noordelijke gedeelte van dit bos ligt in de gemeente Bunnik, en het zuidelijke gedeelte in de gemeente Houten.


Straatnaambord Fectiopad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Fectiopad. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Fectio was een Romeins fort (Latijn: castellum) in de provincie Neder-Germanië (Germania Inferior) aan de noordgrens van het Romeinse Rijk (de limes).

Het castellum maakte daarin deel uit van een gordel van legerkampen (castra's) en verdedigingstorens (turres).


     

  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (24). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (25). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (26). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (27). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (28). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (29). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (30). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (31). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (32). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (33). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (34). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (35). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (36). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (37). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Wulverbroekpad en Fectiopad in het Nieuw Wulven Bos in het najaar van 2021 (39). Foto: Sander van Scherpenzeel.

 

    

  • De hulp- en ondersteuningspost van de brandweer Houten aan de Binnenweg 22 in september 2021. foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Straatnaambord Paul van Oostrumplein Postcommandant van 06-03-2010 tot 01-06-2013. Bij de ondersteuningspost van brandweer aan de Binnenweg 22. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Lobbendijk ter hoogte van het Yverta Collega aan de Randhoeve ter hoogte van de noordelijke Rondwegtunnel in september 2021. foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Binnenweg in Houten in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Verwijsbord bij de Binnenweg naar het Speelbos Nieuw Wulven in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Binnenweg in Houten in september 2021. foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Een wegwijspaddestoel in het Nieuw-Wulven Bos in september 2021. foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Binnenweg ter hoogte van de splitsing van de Kruisweg met de Rondweg in september 2021. foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Binnenweg in noordelijke richting gezien in september 2021. foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Binnenweg in noordelijke richting gezien ter hoogte van boerderij Rijsbrug in september 2021. foto: Sander van Scherpenzeel.

 

      

De polder Blokhoven ten zuid-westen van de Schalkwijksewetering, achter de panden Lagedijk 19 en 20, tijdens de inundatie in het voorjaar van 1945. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De polder Blokhoven ten zuid-westen van de Schalkwijksewetering, achter de panden Lagedijk 19 en 20, tijdens de inundatie in het voorjaar van 1945. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Fectio lag destijds dichtbij de plek waar de rivier de Vecht van de Rijn afsplitste. Vandaag de dag liggen de restanten ervan in Vechten direct westelijk van het rond 1869 voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie gebouwde Fort bij Vechten.

Onder Fort bij Vechten lagen de resten van het kampdorp (vicus) dat bij het castellum hoorde. De naam van het castellum werd in de 7/8e eeuw vermeld in de Ravennatis Anonymi Cosmographia als Fictione tussen Matellionem (de Leidse wijk Roomburg) en Evitano (bij Wijk bij Duurstede).


Afbeelding van de werkzaamheden tijdens de aanleg van het viaduct in de Rijksweg 22 te Utrecht over de Stadionlaan. Beeld in de tweede helft van het jaar 1938. De straatnaam Rijksweg 22 is in 1993 gewijzigd in Waterlinieweg. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 600324. Afbeelding van de werkzaamheden tijdens de aanleg van het viaduct in de Rijksweg 22 te Utrecht over de Stadionlaan. Beeld in de tweede helft van het jaar 1938. De straatnaam Rijksweg 22 is in 1993 gewijzigd in Waterlinieweg. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 600324.



Op een in 1869 bij het castellum teruggevonden votiefsteen staat het in de inscriptie met de naam Fectione. In verband met een ander naburig castellum met de naam Fletio (Vleuten) dat op de Peutinger kaart (Tabula Peutingeriana) staat vermeld, zijn lange tijd de namen (voor) Fectio en Fletio met elkaar geïdentificeerd.

Wat meer duidelijkheid is er gekomen met de vondst in 1869 van de votiefsteen bij dit castellum, maar nog altijd is er enige discussie over.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 3 april 2007.


       

De Houtensewetering parallel langs het Heemsteedsepad in noordelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Houtensewetering parallel langs het Heemsteedsepad in noordelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


'NAUURVRIENDELIJKE OEVER HOUTENSEWETERING'. Informatiebord aan het Heemsteedsepad over de brug van de wetering. Foto: Sander van Scherpenzeel. 'NAUURVRIENDELIJKE OEVER HOUTENSEWETERING'. Informatiebord aan het Heemsteedsepad over de brug van de wetering. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De Houtensewetering parallel langs het Heemsteedsepad in noordelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Houtensewetering parallel langs het Heemsteedsepad in noordelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


   

Het te ontwikkelen bedrijventerrein Het Rondeel en het neer leggen voor het inklinken van zand. Rechts De Staart de weg voor is de oude Koedijk nu Randveste pad in 1994-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het te ontwikkelen bedrijventerrein Het Rondeel en het neer leggen voor het inklinken van zand. Rechts De Staart de weg voor is de oude Koedijk nu Randveste pad in 1994-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het Heemsteedsepad met recht het bedrijventerrein De Boten, voorheen De Meerpaal. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Zicht op het Heemsteedsepad met recht het bedrijventerrein De Boten, voorheen De Meerpaal. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


De Koedijk wat nu het Heemsteedsepad is in de richting van Houten dorp gezien. Net voor de aanleg van De Staart in 1980-1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Koedijk wat nu het Heemsteedsepad is in de richting van Houten dorp gezien. Net voor de aanleg van De Staart in 1980-1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



3.   Heemsteedsepad

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 9 december 2014.

De straatnaam Heemsteedsepad is de vervanger van de straatnaam Heemsteedseweg. Voor de vindbaarheid was het goed om dit stuk weg een fietspadnaam te geven. Aangezien er tussen de stuw en de Rondwegtunnel bij de kruising met De Staart geen bebeouwing meer aan de weg geadresseerd stond.

Tot 1984 was de naam van de weg de Koedijk, een naam die al 1603 in de archieven te vinden is.

In 1984 werd De Staart aangelegd, tussen de noordwestelijke Rondweg en de rijksweg A27. Met zijn tracé doorsneeds De Staart het oude tracé  van de Koedijk. Na de oplevering van De Staart is een gedeelte van de weg parallel verlegd naar het zuiden. In 1985 werd de naam Koedijk opgeheven en werd het de Heemsteedseweg, een naam die werd doorgetrokken naar het verder noordelijke gelegen kruispunt met de Utrechtseweg.

De Koedijk daarin tegen werd qua naam verlegd naar de nieuw aan te leggen Meidoornkade, en werd parallel gelegd en verleged langs de noordwestelijke Rondweg. Hij ontsloot boerderij Het Rechtshuis van Wulven (heden restaurant Loetje, aan de Koedijk 1), omvervolgens naar het zuiden te lopen en aant te sluiten naast boerderij Felixhoeve (Voorveste 17-19).

Hierna parallel lopend ten noorden van De Staart naar gelelijknamige boerderij aan de Hoofdveste 21 te gaan.

Vanaf 1 april 1996 werd de adressering voor de boercderij De Staart (Hoofdveste nr. 21) en De Felixhoeve (Voorveste nr. 17-19) ingetrokken en kwamen de boerderijen te liggen aan de nieuwe te ontwikkelen straten van het toenmalige aangelegde bedrijfterrein De Veste, voor 13 maart 2012 Het Rondeel geheten.

Het Heemsteedsepad wordt voornamelijk gebruikt door scholieren van Houten naar Nieuwegein, maar ook recreanten tijdens mooie zomerdagen.


Het Heemsteedsepad naast de Houtensewetering in de vooravond. Maker: onbekend. Het Heemsteedsepad naast de Houtensewetering in de vooravond. Maker: onbekend.


Zicht op de Wulfsewetering en Houtensewetering bij de Koedijk (Hoofdveste 21) met op de achtergrond boerderij De Staart met links de Hoonkade voor de aanleg van de weg De Staart naar de rijksweg A27. In 1980-1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de Wulfsewetering en Houtensewetering bij de Koedijk (Hoofdveste 21) met op de achtergrond boerderij De Staart met links de Hoonkade voor de aanleg van de weg De Staart naar de rijksweg A27. In 1980-1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

Gezicht op de Overeindsebrug over het Lekkanaal te Nieuwegein, vanaf de Plofsluis in 1981-1982. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 849394. Gezicht op de Overeindsebrug over het Lekkanaal te Nieuwegein, vanaf de Plofsluis in 1981-1982. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 849394.



Straatnaambord Heerlijkheidspad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Heerlijkheidspad. Foto: Sander van Scherpenzeel.



4.   Heerlijkheidspad - De Oprijlaan van Heemstede die ik beschrijf gaat over de oprijlaan die vanaf de Utrechtseweg naar het kasteel liep. Kasteel Heemstede heeft ook nog twee andere oprijlanen die beginnen vanaf de Heemsteedseweg.

De zuidelijke oprijlaan die bij de Heemsteedseweg begint is nog permanent in gebruik door onder andere zakenmensen van Vastgoedbedrijf Phanos die de eigenaar van Heemstede is.

Restaurant bezoekers maken ook gebruik van de oprijlaan, in de kelder van Heemstede zit een luxueus restaurant.


Het Heerlijkheidspad (de vroegere zicht-aslaan van kasteel Heemstede) in de richting van het kasteel gezien. Maker: onbekend. Het Heerlijkheidspad (de vroegere zicht-aslaan van kasteel Heemstede) in de richting van het kasteel gezien. Maker: onbekend.



De ingang van de oprijlaan begon bij de Utrechtseweg en liep van noordoost in zuidwestelijke richting naar het kasteel toe. De oprijlaan is waarschijnlijk aangelegd rond het jaar 1690. De oprijlaan is ook wel aangelegd als zicht as om een zicht te creëren op het kasteel. Voordat de oprijlaan het Heerlijkheidspad werd genoemd werd  het in de volksmond nog genoemd als Eikenlaantje of de Eikenkade.


De Utrechtseweg in noordelijke richting gezien met links bedrijventerrein de Doornkade en rechts de ventweg en de voetbalvelden van SV Houten in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Utrechtseweg in noordelijke richting gezien met links bedrijventerrein de Doornkade en rechts de ventweg en de voetbalvelden van SV Houten in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



De toenmalige eigenaar van Heemstede, Diederick van Velthuysen gaf hier de opdracht toe. Rond deze periode werden de tuinen in opdracht van Van Velthuysen aangepast en in oostelijke richting uitgebreid. De tuinen die in Renaissancestijl waren aangelegd tussen 1645 en 1680 werden heringericht tot de Franse barokke tuinarchitectuur. De Franse kunstenaar Daniël Marot was de gene die in opdracht van Van Velthuysen dit alles ontwierp en realiseerde.

Bron: drs. J.A.M. Smits - O.J. Wttewaall Houten; Historische Bebouwing
Bron: Leen de Keijzer - Otto Wttewaall Heemstede - 1987.


Pad onderdeel uitmakende van de tuin en struiken van Kasteel Heemstede aan de Langeweg ter hoogte van de rijksweg A27. Foto: Sander van Scherpenzeel. Pad onderdeel uitmakende van de tuin en struiken van Kasteel Heemstede aan de Langeweg ter hoogte van de rijksweg A27. Foto: Sander van Scherpenzeel.



De oprijlaan is nog altijd aanwezig in het landschap van Houten. Maar heeft zijn functie als oprijlaan verloren. Dit door de aanleg van de rijksweg A27 omstreeks 1980, en de komst van bedrijventerrein Doornkade ook rond die tijd.

Het inrijhek, een eind zeventiende-eeuwse Lodewijk XIV-stijl die bij de Utrechtseweg staat is niet meer in gebruik. Door de aanleg van het bedrijventerrein en de uitbreiding van Houten heeft de boerderij die naast het inrijhek staat geen directe verbinding meer met de Utrechtseweg. De ontsluiting voor deze boerderij was immers de oprijlaan van Heemstede.

De naam van de nieuwe ontsluitingsweg voor deze boerderij is de huidige Peppelkade. Het inrijhek staat nu in het oostelijke deel van de tuin die bij de boerderij hoort. Tegenwoordig is het inrijhek nog duidelijk te zien vanaf de Utrechtseweg, als je met de auto of fiets erlangs komt.

Bron: drs. J.A.M. Smits - O.J. Wttewaall Houten; Historische Bebouwing


Pad onderdeel uitmakende van de tuin en struiken van Kasteel Heemstede aan de Langeweg ter hoogte van de rijksweg A27. Foto: Sander van Scherpenzeel. Pad onderdeel uitmakende van de tuin en struiken van Kasteel Heemstede aan de Langeweg ter hoogte van de rijksweg A27. Foto: Sander van Scherpenzeel.



De boerderij die naast het inrijhek staat is rond 1849 gebouwd in opdracht van J.L. Cremer van den Berg, de toenmalige eigenaar van Heemsteede. De boerderij diende als poortwachterswoning, voor het openen en het sluiten van het inrijhek van Heemstede.

Bron: drs. J.A.M. Smits - O.J. Wttewaall Houten; Historische Bebouwing.

De bomen die langs de oprijlaan staan zijn zoveel mogelijk behouden gebleven de afgelopen decennia. Wel zijn er op verschillende stukken bomen verdwenen, onder andere door de aanleg van de rijksweg A27.


De Hoogdijk gezien vanaf de kruising met de Tiendweg in noordelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Hoogdijk gezien vanaf de kruising met de Tiendweg in noordelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Voor de tegenwoordige beeltenis kun je het verloop van de oprijlaan zo omschrijven:

Het begin ligt bij de Peppelkade 22. De oprijlaan loopt in zuidwestelijk richting, richting Heemstede. Het eerste gedeelte na de Peppelkade 22 is een parkeerterrein, hier kunnen de auto's voor de omliggende bedrijven parkeren. Langs het zuidelijke gedeelte van de oprijlaan ligt een helofytenfilter.

Dit is een filter die het overtollige regenwater zuivert, dat is opgevangen door de riolering in Houten. Daarna kruist hij een stuk fietspad dat in zuidoostelijke richting loopt. Het fietspad verbindt de wijk Wulven (De Borchen - Valkeniersborch) met bedrijventerrein Doornkade (Peppelkade). Verder aan de zuidelijke kant na het helofytenfilter ligt een schaatsbaan, waarop in de winter geschaatst kan worden. Langs het noordelijke gedeelte van de oprijlaan is een kleine groenzone aangelegd, ingepast in het bedrijventerrein.


Kaart van het gebied waar de vroegere tuin van Heemstede lag met in de percelering nog een gedeelte van de Doornkade (weg) in 1950-1980. Bron: onbekend. Kaart van het gebied waar de vroegere tuin van Heemstede lag met in de percelering nog een gedeelte van de Doornkade (weg) in 1950-1980. Bron: onbekend.



Na ongeveer 690 meter vanaf het begin doorkruist de oprijlaan de Meidoornkade. Deze sluit aan op de Rondweg in zuidoostelijke richting en loopt met een bocht in noordoostelijke richting verder het bedrijventerrein in. Daarna is de oprijlaan enkele tientallen meters niet meer verhard. De oprijlaan houdt hierop omdat de rijksweg A27 er dwars overheen gaat. Aan de andere kant van de A27 loopt deze verder richting het kasteel. Met er langs weiland waarop zo af en toe het vee graast.

Vroeger lag hier de grote tuin van Heemsteede. Een klein stukje van de oprijlaan loopt met een halve cirkel om een vijver heen. Deze vijver was vroeger ook onderdeel van de tuin van Heemstede. Sommige stukken van de oprijlaan aan de westkant van de A27 zijn niet beplant met bomen.

Het laatste gedeelte van de oprijlaan, voordat deze eindigt bij het kasteel is aan weerskanten wel beplant met bomen.


Pad onderdeel uitmakende van de tuin en struiken van Kasteel Heemstede aan de Langeweg ter hoogte van de rijksweg A27. Foto: Sander van Scherpenzeel. Pad onderdeel uitmakende van de tuin en struiken van Kasteel Heemstede aan de Langeweg ter hoogte van de rijksweg A27. Foto: Sander van Scherpenzeel.



De oprijlaan of zichtas zoals sommige het ook wel noemen is dus nu ingebruik als wandelpad of fietspad. Bij de verbetering en de aanleg van het hier iets verderop gelegen plangebied ‘Hof van Wulven’, heeft de gemeente ook dit pad verbeterd, met nieuw asfalt en ledlandtaarpaal verlichting.

Ambtenaren van de gemeentelijke afdeling Project Ontwikkelingen die zich bezig hielden met de ontwikkeling van het plangebied ‘Hof van Wulven’ vonden het nodig op dit stuk oprijlaan te voorzien van een naam. Omdat dit pad een belangrijke rol speelt bij de onsluiting van het plangebied ‘Hof van Wulven’ en ook als tweede reden de publiciteit waaraan deze naam verbonden kon worden.


Foto genomen vanuit Kasteel Heemstede van de zicht-asoprijlaan in noordoostelijke richting tot aan de Utrechtseweg in 1920-1925. Bron: Stadsarchief Amsterdam, familiearchief Heijmeijer van Heemstede. Foto genomen vanuit Kasteel Heemstede van de zicht-asoprijlaan in noordoostelijke richting tot aan de Utrechtseweg in 1920-1925. Bron: Stadsarchief Amsterdam, familiearchief Heijmeijer van Heemstede.



Heel lang werd de naam Eikenlaan of Eikenlaantje gebruikt in de krant of gemeentelijke publicaties. Een niet officiele straatnaam dus. De naam is afkomstig naar de vele eikenbomen die parallel naast deze laan zijn geplant.

De straatnaamcommissie van de gemeente Houten advieseerden uiteindelijk om deze oprijlaan of zichtas het ‘Heerlijkheidspad’ te laten noemen. Bij besluit van het college van burgemeester en wethouders op 3 juli 2012 werd deze straatnaam vastgesteld.

In 2012 is het straatnaambord met een onderstaande uitleg uitgevoerd in opdracht van de toenmalige burgemeester van Houten, Cor Lamers.

De Laan van Heemstede het latere Heerlijkheidspad loopt richting de Meidoornkade waar het horecapaviljoen De Toekomst is gelegen. Waar in dit gebouw diverse restaurants gevestigd zijn. Waar je diverse 'heerlijke' gerechten kan nuttigen. De naam Heerlijkheidspad verwijst naar de diverse kleine Heemsteedse heerlijkheden (kleine gerechten) uit de middeleeuwen. Een gerecht is een vroegere vorm van een gemeente. Een heerlijkheid is een oud recht voor een notabel persoon of rijke familie om een heerlijkheid (gemeente) te bezitten. Sinds 1848 uit de grondwet gehaald.

Dus het Heerlijkheidspad is niet genoemd naar 'heerlijke' gerechten uit De Toekomst. Maar naar de kleine heerlijke gerechten van Heemstede aan de Heemsteedseweg.


Straatnaambord Heerlijkheidspad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Heerlijkheidspad. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Maar alleen nog even, wat betekend de naam Heerlijkheidspad nou eigenlijk, waarnaar verwijst deze naam naar. De straatnaamcommissie van de gemeente Houten heeft bij haar advies met de volgende historische feiten rekening gehouden. Het wandelpad of fietspad ligt in de zogenaamde zichtas van de tuinen van kasteel Heemstede.

Deze tuinen lagen om de oprijlaan of zicht as van kasteel Heemstede. De oprijlaan lag precies als zichtas met zijn tracé midden in deze tuinen. De tuinen zelf lagen net als de oprijlaan nu ligt van noordoost naar zuidwest in een rechthoekige vorm. Waarnaar het Heerlijkheidspad echt genoemd is.

Is dat Heemstede vroeger een zogenaamde heerlijkheid was. Een vroegere vorm van bestuur. Een adellijk goed dus.

De voorloper van een gemeente was een ‘gerecht’ een soort van gemeente. De gerechten zijn in heel de Nederlanden afgeschaft in 1795 na de Fransen inval. Een heerlijkheid is het zelfde als een gerecht. En Heemstede was zon heerlijkheid. Het heerlijkheid of het gerecht Heemstede. a. 1690.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 3 juli 2012.


ad onderdeel uitmakende van de tuin en struiken van Kasteel Heemstede aan de Langeweg ter hoogte van de rijksweg A27. Foto: Sander van Scherpenzeel. ad onderdeel uitmakende van de tuin en struiken van Kasteel Heemstede aan de Langeweg ter hoogte van de rijksweg A27. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       


5.   Ka-pad -

Het fietspad Ka-pad maakt onderdeel uit van een verbinding in het westen van de Rietdijk/Binnenweg en het Oostrumsdijkje in het zuiden. In de middeleeuwen was het tracé waarop het pad ligt al de grens tussen de gerechten van Houten en Werkohoven ('t Hoge Land).

De Rietsloot van oorsprong een oude Rijnbedding die hier de grens vormt had ook een kade of pad langs de sloot liggen. In de achttiende eeuw, de Houtenkade, Hollandse Kade genoemd. Het gebied ten westen van de Rietsloot werd in de achttiende eeuw lokaal en bij het waterschap 't Verloren Gat genoemd. Omdat het een drassige gebied was waar men niet zoveel mee kon.

Bij de aanleg van de zuidoostelijke Rondweg, wat van oorsprong het eerste gedeelte van de Rondweg van Houten Zuid was in 1997-1998. Werd een gedeelte van de Binnenweg verlegd. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was een gedeelte van de Binnenweg als als ontsluitingsweg bedoeld voor de aanliggende boerderijen de Hennesprong en Overdam. Pas rond 1985 kreeg de weg in de buurt van deze boerderijen de naam Rietdijk, naar de ligging in de buurt van de Rietsloot.

De de Rietdijk is van oorsprong helemaal geen oude naam. Het gereedkomen van de zuidoostelijke Rondweg eind jaren negentig, werd ook het gedeelte van het Ka-Pad doorgetrokken ten zuiden van boerderij Overdam to aan het Oostrumsdijkje, bij de grens met Bunnik/ Werkhoven.

Ruim vijtien jaar later was er een oplettende burger die aan de dienstdoende ambtenaar voor de commissie straatnaamgeving vroeg of het gedeelte tussen de Rietdijk ter hoogte van boerderij Overdam en het Oostrumsdijkje van een naam voorzien kon worden.

Zodoende werd dat het Ka-pad, waar de ka voor de vroegere kade staat die aan de naastgelegen Rietsloot lag.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 1 maart 2016.


Kaart in rood en wit gearceerd het Ka-pad. Bron: Gem. Houten. Kaart in rood en wit gearceerd het Ka-pad. Bron: Gem. Houten.


   

Verlegging van de waterschapsgrenzen aan de oostkant van de gemeenten Houten en Bunnik/Werkhoven. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard. Verlegging van de waterschapsgrenzen aan de oostkant van de gemeenten Houten en Bunnik/Werkhoven. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard.

 

                


6.   Kanaaldijk Noord

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 9 december 2014.

In het jaar 1938 werd er begonnen met de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Amsterdam en de Waal bij Tiel (Gelderland). Door het uitbreken Tweede Wereld Oorlog tussen de 1940-1945 werd de aanleg van het kanaal vertraagd. Het tracé en de route van het kanaal in zuidoostelijke richting gesitueerd en mede bedacht door NSB'er Anton Mussert uit Utrecht. Hij was toen werkzaam bij de Rijkswaterstaat Utrecht.

In 1952 na de oplevering van het Amsterdam-Rijnkanaal, lag er ten noorden van het kanaal een inspectiepad, in beheer van het Rijkswaterstaat. Na 1962 bij het ontstaan van de nieuwe gemeente Houten met de samenvoeging van de toenmalige gemeenten Tull en 't Waal en Schalkwijk, was er al spraken van een Kanaaldijk Noord, die niet in beheer was van de gemeente Houten. In 1985 werd De Staart aangelegd, de ontsluitingsweg tussen de noordwestelijke Rondweg en de rijksweg A27. Hierbij werd de Heemsteedseweg vanaf het kasteel doorgetrokken tvanaf het noorden, en vervolgens in zuidoostelijke richting tot aan de Veerwagenweg. Ter hoogte van de oostelijke rotonde van De Staart kwam een aftakking in de richting van de noordwestelijke Rondweg voor voor wandelaars en fietsers. Het gedeelte van de Veerwagenweg met de t-splitsing ter hoogte van de oostelijke rotonde tot aan het veerhuisje van het kanaal. Had voor 1985 de naam van de Kanaaldijk Noord.

Bij de aanleg van het Zangfietspad, tussen het veerhuisje (Veerwagenweg nr. 5), tot aan de Schonauwenseweg ter hoogte van nr. 11 in 2013. Werd de naam van de Kanaaldijk Noord officiel, terwijl deze ervoor vele jaren als onoffiel te boek stond.


Foto van De Zuidwester op de kruising van de Heemsteedseweg met de Veerwagenweg. Maker: onbekend. Foto van De Zuidwester op de kruising van de Heemsteedseweg met de Veerwagenweg. Maker: onbekend.


           

De Culemborgse Spoorbrug over de rivier de Lek in de zomer van 2021 gezien vanaf de Tull en 't Waalse kant op de Steenwaard. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Culemborgse Spoorbrug over de rivier de Lek in de zomer van 2021 gezien vanaf de Tull en 't Waalse kant op de Steenwaard. Foto: Sander van Scherpenzeel.



De Kanaaldijk Noord aan de noordkant van het Amsterdam-Rijnkanaal in noordwestelijke richting gezien in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Kanaaldijk Noord aan de noordkant van het Amsterdam-Rijnkanaal in noordwestelijke richting gezien in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Kanaaldijk Noord aan de noordkant van het Amsterdam-Rijnkanaal in noordwestelijke richting gezien (als inspectiepad van Rijkswaterstaat) in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Kanaaldijk Noord aan de noordkant van het Amsterdam-Rijnkanaal in noordwestelijke richting gezien (als inspectiepad van Rijkswaterstaat) in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


            

De Culemborgse Spoorbrug gezien vanaf de kant van Tull en 't Waal in de Steenwaard (gem. Houten) in zuidelijke richting met de rivier de Lek in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Culemborgse Spoorbrug gezien vanaf de kant van Tull en 't Waal in de Steenwaard (gem. Houten) in zuidelijke richting met de rivier de Lek in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De Culemborgse Spoorbrug over de Steenwaard een uiterwaarden van de rivier de Lek in Tull en 't Waal (gem. Houten) in noordwestelijke richting in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Culemborgse Spoorbrug over de Steenwaard een uiterwaarden van de rivier de Lek in Tull en 't Waal (gem. Houten) in noordwestelijke richting in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Culemborgse Spoorbrug over de Steenwaard een uiterwaarden van de rivier de Lek in Tull en 't Waal (gem. Houten) in noordwestelijke richting in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Culemborgse Spoorbrug over de Steenwaard een uiterwaarden van de rivier de Lek in Tull en 't Waal (gem. Houten) in noordwestelijke richting in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Kaart behorend bij het straatnaambesluit voor het Steenwaardpad en Liniepontpad in de uiterwaarden van de Steenwaard in Tull en 't Waal. Bron: gem. Houten. Kaart behorend bij het straatnaambesluit voor het Steenwaardpad en Liniepontpad in de uiterwaarden van de Steenwaard in Tull en 't Waal. Bron: gem. Houten.


                    


7.    Liniepontpad

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 12 mei 2015.

De naam van het Liniepontpad is genoemd naar de veerpont die tijdens het hoogseizoen vaart tussen de forten Honswijk en Everdingen op de rivier de Lek.

Het pad ligt in de uiterwaarden van de Steenwaard, een eeuwen oude uiterwaarden waarvan de naam teruggaat tot de vijftiende eeuw.

Voor meer geschiedenisinformtaie zie de naam van het Steenwaardpad.

Het pad lag er al vele jaren in de vorm van een grind of betonpad.


De asfaltpad in de Steenwaard in de buurt van het Steenwaardpad in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. De asfaltpad in de Steenwaard in de buurt van het Steenwaardpad in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


  

Zicht vanaf de noordwestelijke Rondweg ter hoogte van inprikker De Gaarde met op de achtergrond een bomenrij die tot 1978 onderdeel uitmaakte van de Oud Wulfseweg nadat de Rondweg en de fietstunnel werd aangelegd. Foto in maart 2016, Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf de noordwestelijke Rondweg ter hoogte van inprikker De Gaarde met op de achtergrond een bomenrij die tot 1978 onderdeel uitmaakte van de Oud Wulfseweg nadat de Rondweg en de fietstunnel werd aangelegd. Foto in maart 2016, Sander van Scherpenzeel.


Zicht vanaf de noordwestelijke Rondweg ter hoogte van inprikker De Gaarde met op de achtergrond een bomenrij die tot 1978 onderdeel uitmaakte van de Oud Wulfseweg nadat de Rondweg en de fietstunnel werd aangelegd. Foto in maart 2016, Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf de noordwestelijke Rondweg ter hoogte van inprikker De Gaarde met op de achtergrond een bomenrij die tot 1978 onderdeel uitmaakte van de Oud Wulfseweg nadat de Rondweg en de fietstunnel werd aangelegd. Foto in maart 2016, Sander van Scherpenzeel.


Zicht vanaf de noordwestelijke Rondweg ter hoogte van inprikker De Gaarde met op de achtergrond een bomenrij die tot 1978 onderdeel uitmaakte van de Oud Wulfseweg nadat de Rondweg en de fietstunnel werd aangelegd. Foto in maart 2016, Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf de noordwestelijke Rondweg ter hoogte van inprikker De Gaarde met op de achtergrond een bomenrij die tot 1978 onderdeel uitmaakte van de Oud Wulfseweg nadat de Rondweg en de fietstunnel werd aangelegd. Foto in maart 2016, Sander van Scherpenzeel.


Zicht vanaf de noordwestelijke Rondweg ter hoogte van inprikker De Gaarde met op de achtergrond een bomenrij die tot 1978 onderdeel uitmaakte van de Oud Wulfseweg nadat de Rondweg en de fietstunnel werd aangelegd. Foto in maart 2016, Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf de noordwestelijke Rondweg ter hoogte van inprikker De Gaarde met op de achtergrond een bomenrij die tot 1978 onderdeel uitmaakte van de Oud Wulfseweg nadat de Rondweg en de fietstunnel werd aangelegd. Foto in maart 2016, Sander van Scherpenzeel.


Luchtfoto gezien vanuit het oosten met links het Marckenburgspad met het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het oosten met links het Marckenburgspad met het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Het begin van het Marckenburgspad ter hoogte van de Provincialeweg nr. 12 in Schalkwijk luchtfoto gezien vanuit het zuiden. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Het begin van het Marckenburgspad ter hoogte van de Provincialeweg nr. 12 in Schalkwijk luchtfoto gezien vanuit het zuiden. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten van het Amsterdam-Rijnkanaal aansluiten op de Kanaaldijk Oost met middenboven het kasteelterrein Marckenburg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten van het Amsterdam-Rijnkanaal aansluiten op de Kanaaldijk Oost met middenboven het kasteelterrein Marckenburg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


  

Het begin van het Marckenburgspad in noordoostelijke richting gezien ter hoogte van de Provincialeweg nr. 12 in Schalkwijk. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het begin van het Marckenburgspad in noordoostelijke richting gezien ter hoogte van de Provincialeweg nr. 12 in Schalkwijk. Foto: Sander van Scherpenzeel.



8.   Marckenburgspad - Het Marckenburgspad is omstreeks 1994 aangelegd en dankt zijn naam aan het eraan gelegen kasteelterrein 'Marckenburg'.

Kasteel Marckenburg is op zijn vroegst eind 13e eeuw gebouwd. In 1353 werd Marckenburg belegerd door de bisschop van Utrecht 'Jan van Arkel'. En na negen weken beleg ingenomen en verwoest. Kasteel Marckenburg is daarna niet meer herbouwd.


Boerderij Marckenburg. Gezicht op de voorgevel en de linkerzijgevel van het voorhuis, met op de voorgrond de Provincialeweg en bij de boerderij enkele melkbussen aan de Provincialeweg nr. 12 in 1958. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij Marckenburg. Gezicht op de voorgevel en de linkerzijgevel van het voorhuis, met op de voorgrond de Provincialeweg en bij de boerderij enkele melkbussen aan de Provincialeweg nr. 12 in 1958. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


      

Gezicht op de voorgevel van boerderij Marckenburg, met een reliëf van baksteen met een schematische weergave van kasteel Marckenburg. Rechts naast de boerderij het nieuwe woonhuis in 1981 aan de Provincialeweg nr. 12 te Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de voorgevel van boerderij Marckenburg, met een reliëf van baksteen met een schematische weergave van kasteel Marckenburg. Rechts naast de boerderij het nieuwe woonhuis in 1981 aan de Provincialeweg nr. 12 te Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op de voorgevel van boerderij Marckenburg, met een reliëf van baksteen met een schematische weergave van kasteel Marckenburg, naar een ontwerp van J.H. Moesman in 2000 aan de Provincialweg nr. 12 te Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de voorgevel van boerderij Marckenburg, met een reliëf van baksteen met een schematische weergave van kasteel Marckenburg, naar een ontwerp van J.H. Moesman in 2000 aan de Provincialweg nr. 12 te Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten van het Marckenburgspad met linksboven het kasteelterrein Marckenburg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten van het Marckenburgspad met linksboven het kasteelterrein Marckenburg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..



De naam Marckenburg betekent een in de 'marken' of grenslanden gelegen versterking. Hiermee werd naar de grens van het nabijgelegen kasteel Ten Goye verwezen. Bron: Otto Wttewaall; TRAP-route (Toeristische Recreatieve Archeologisch Projecten), De Steur - gelegen aan het Marckenburgspad.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 5 december 1995.


Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten van het Marckenburgspad met rechtsonder het kasteelterrein Marckenburg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten van het Marckenburgspad met rechtsonder het kasteelterrein Marckenburg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gemaakt met een drone van het kasteelterrein Marckenburg aan het Marckenburgspad. Foto: Bert Goes. Luchtfoto gemaakt met een drone van het kasteelterrein Marckenburg aan het Marckenburgspad. Foto: Bert Goes.


        

Twee woningen aan de Albers Pistoriusweg in oktober 1996 (vroeger de Loerikseweg). De rechter woning staat er nog, de linker is gesloopt als gevolg van de spoorverbreding. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Twee woningen aan de Albers Pistoriusweg in oktober 1996 (vroeger de Loerikseweg). De rechter woning staat er nog, de linker is gesloopt als gevolg van de spoorverbreding. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Loeriksezandpad achter boerderij Smalspoor 5 gezien in oostelijke richting in 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Loeriksezandpad achter boerderij Smalspoor 5 gezien in oostelijke richting in 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Straatnaambord 'Sterremos'. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Sterremos'. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gedeelte van het Loeriksezandpad achter boerderij Smalspoor 5 gezien in westelijke richting in 1996. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van het Loeriksezandpad achter boerderij Smalspoor 5 gezien in westelijke richting in 1996. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Plattegrond van het gebied rondom de Beusichemseweg en het Loerikse Zandpad in 1980-1990. Bron: onbekend. Plattegrond van het gebied rondom de Beusichemseweg en het Loerikse Zandpad in 1980-1990. Bron: onbekend.


Straatnaambord 'Piazza' in Houten Castellum. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Piazza' in Houten Castellum. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Het Loerikse Zandpad in noordwestelijke richting gezien ter hoogte van de Beusichemseweg in 1994-1996. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Loerikse Zandpad in noordwestelijke richting gezien ter hoogte van de Beusichemseweg in 1994-1996. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.

 

  

Zicht vanaf de bushalte bij De Staart op de nieuw aangelegde voet- en fietserstunnel onder de noordwestelijke Rondweg door in 2008. De tunnel onder De Staart in het Randvestepad zou pas in 2014 worden gerealiseerd. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf de bushalte bij De Staart op de nieuw aangelegde voet- en fietserstunnel onder de noordwestelijke Rondweg door in 2008. De tunnel onder De Staart in het Randvestepad zou pas in 2014 worden gerealiseerd. Foto: Sander van Scherpenzeel.



9.     Randvestepad -

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 9 december 2014.

De naam van het Randvestepad, komt omdat het pad aan de rand van bedrijventerrein De Veste is gelegen. Tussen 1984 en april 1996 had het de naam van de Koedijk.

Vanaf het jaar 1603 is de naam van de Koedijk al bekend in de archieven (HUA, T755), het was een ontginningskade tussen de polder Wulven en Klein Vuylcop. Het leip door drassig land en was in de middeleeuwen vaak onbegaanbaar, een kade langs de wetering.

Wel ontsloot de Koedijk tesamen met de Hoonkade een paar aanliggende boerderijen. Je kon ook doorlopen tot aan de zuidkant van Klein Vuilkop in Nieuwegein. Voor 1964 was dit gemeente Houten en heette toen nog de Heemsteedseweg. Nu ligt bedrijfsterrein Het Klooster hier in de gemeente Nieuwegein.

In 1981 kwam de rijksweg A27 gereed ten westen van Houten en in 1984 werd De Staart aangelegd. Tussen de rijksweg en net nieuw aangelegde noordwestelijke Rondweg. Zij werd in mei 1985 geopend op de Houtense Robotdag. Door de aanleg van De Staart (genoemd naar de gelijknamige boerderij aan de Hoofdveste nr. 21), doorsneedt deweg het tracé van de Koedijk. Er werd een gedeeltelijk nieuwe parallelweg aangelegd ten zuiden van De Staart, die ook nog deels het tracé vormde  van de Koedijk. Deze weg vanaf de Rondweg tot aan het Amsterdam-Rijnkanaal met in vervolgende in noordwestelijke en noordelijke richting lopend, tot aan de Utrechtseweg , kreeg de naam Heemststeedseweg.

Door de aanleg van De Staart, maar ook mede door andere infrstructurle aanpasiing in de wegen in de buurt. Kwamen de boerderijen De Staart (Hoofveste nr. 21), de Felixhoeve (aan de Voorveste nr. 17 en 19) en de boerderij 't Rechthuis van Wulven (Koedijk nr. 1) niet meer aan een goede ontsluitingsweg te liggen.

Hiervoor werd er vanaf de nieuw aangelegde Meidoornkade, parallel lopend langs de noordwestelijke Rondweg en ten noorden van De Staart een nieuwe weg aangelegd die de naam Koedijk kreeg.

Van historische oorsprong hoort die naam daar dus helemaal niet thuis.

Bij de aanleg van bedrijventerrein Het Rondeel in 1996, na 13 maart 2012 De Veste geheten.

Kregen de boerderijen De Staart een andere adressrinf aan de Hoofdveste nr. 21 en boerderij de Felixhoeve aan de Voorveste nr. 17 en 19.

Boerderij 't Rechtshuis van Wulven bleeg geadresseerd aan de Koedijk nr. 1.

Van 1996 tot 2014 had de Koedijk die ten noorden van De Staart lag, geen ontsluitingsfunctie meer.

In 2005 werd er om ene nieuwe fietstunnel onder de noordwestelijke Rondweg aangelegd, in het verlengde van de Grootslag/Nikkelslag en het Heemsteedsepad, hiervoor Heemsteedseweg geheten. Ook was het de bedoeling om een tweede fietstunnel onder De Staart naar de Bergveste/Voorveste.

Door problemen met de subsidering, werd die stuk fietstunnel ruim 10 jaar later aangelegd. E  kreeg het oude stuk van de Koedijk, ten noorden van De Staart en een stukje pad richting de Bergveste de naam Randvestepad.

Tegenwoordig wordt het pad nog wel gerbuikt als recreatieve route voor wandelaar en fietser voor buitenom het bedrijfsterrein.


Het Randvestepad gezien ter hoogte van de Voorveste met links boerderij Felixhoeve. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Randvestepad gezien ter hoogte van de Voorveste met links boerderij Felixhoeve. Foto: Sander van Scherpenzeel.


     

Boerderij 't Hoge Land aan de Houtensewetering 21-23 van de familie Sturkenboom van Tiellandt in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij 't Hoge Land aan de Houtensewetering 21-23 van de familie Sturkenboom van Tiellandt in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         


10.   Steenwaardpad -

Het Steenwaardpad ligt in de uiterwaarden Steenwaard bij de rivier de Lek. Van oorsprong lag er al beton- of grindpad. De naam van de Steenwaard gaat al terug tot de veertiende eeuw, en was ruim was ruim zes eeuwen in et bezit van het Utrechtse kapittel Ten DOM

Dom, afgeleid van het Latijnse dominus (Nederlands: Heer) is een titel die in de Rooms-Katholieke Kerk wordt gebruikt om bepaalde monniken van de benedictijnen of kartuizers aan te spreken. Het gebruik van deze titel komt uit Frankrijk, met als bekendste voorbeeld Dom Pérignon die veel wijnonderzoek heeft gedaan in de champagne.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dom_(titel)

Na de periode van 1819-1820 kwam de uiterwaarden de Steenwaard in het bezit van de Brusselse bankier Anthony Luden. Een nazaat werd later de eigenaar van kansteel Stoutenburg bij Leusden.

Vanaf het jaar 1863 werd erdoor de Steenwaard de Culemborgse Spoorbrug aangelegd en gebouwd. De Staatslijn H werd erop gelegd tussen Utrecht stad en 's-Hertogenbosch en werd op 1 november 1868 opengesteld.

De naam van de Steenwaard gaat vermoedelijke terug op de vroegere klei- en aardewinning in de uiterwaarden voor de lokale steenfabrieken in de buurt.

Vanaf de vroegere middeleeuwen liep de Veerweg door de uiterwaarden heen. Zij vormde vanaf de jaren 1630 de in de loop van de twintigste eeuw de landelijke verbindingen tussen Utrecht en 's-Hertogenbosch en werd door de Staten en later de Provinciale Waterstaat van Utrecht genoemd als Utrecht, Houten Culemborgs Veer. Waarbij ervanaf Houten een zijtak verbinding was tot aan het Beusichemse Veer en zo verder naar Buren, Tiel en Nijmegen.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 12 mei 2015.


De Culemborgse Spoorbrug over de Steenwaard in Tull en 't Waal en over de rivier de Lek in zuidwestelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Culemborgse Spoorbrug over de Steenwaard in Tull en 't Waal en over de rivier de Lek in zuidwestelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


   

Het Steenwaardpad in de Steenwaard ten noorden van de rivier de Lek in Tull en 't Waal in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Steenwaardpad in de Steenwaard ten noorden van de rivier de Lek in Tull en 't Waal in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Steenwaardpad in de uiterwaard de Steenwaard van rivier de Lek in Tull en 't Waal in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Steenwaardpad in de uiterwaard de Steenwaard van rivier de Lek in Tull en 't Waal in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


 

De voorgevel van boerderij Den Eng aan de Provincialeweg nr. 66A en 66B in 1995. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De voorgevel van boerderij Den Eng aan de Provincialeweg nr. 66A en 66B in 1995. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        


11.   Tetwijksepad -

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 9 december 2014.

Het eerste gedeelte van de Tetwijkseweg is een weg die loopt vanaf het noorden bij de Jhr. Ramweg bij de spoorwegovergang met de Provicialeweg en de Schalkwijkseweg. Het eerste gedeelte, parallel lopend aan de westzijde van de  Staatslijn H ontsluit twee boerderijen en het kasteelterrein van Schalkwijk. De twee boerderijen zijn er aan het eind van de jaren tachtig van de vorige eeuw aangelegd, in het kader van de Schalkwijkse Ruilverkaveling.

Het Ruilverkavelingsproject liep van 1982 tot 1999. Landerijen in- of behorend bij een boerderij in Schalkwijk lagen in de loop van de twintigste eeuw in bepaalde gevallen te ver af van een boerderij. In het kader van de Ruilverkaveling konden gronden worden uitgeruild. Zodat veehouders of boeren hun land dichterbij een veehouderij hadden.

De Tetwijkseweg ten zuiden van het kasteelterrein tot aan de Achterdijk in Tull en 't Waal heeft in 2014 de naam Tetwijksepad gekregen. Omdat het hier meer een fietspad betreft dan meer een weg.

Het voorvoegsel van de naam Tet, verwijst naar de ontginningseenheid Tetwijk, die in de twaalfde in Schalkwijk lag. Een zekere persoon Tet die een minestraal was van de bisschop van Utrecht oreeg een bepaald stuk van het moeras in Schalkwijk om te ontginnen. Het Tetwijksepad ligt in dit gebied van Tetwijk.


Luchtfoto uit het noorden gezien met het dorp Schalkwijk en de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) met de Jhr. Ramweg en rechts de Provincialweg met linksonder de Schalkwijkseweg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto uit het noorden gezien met het dorp Schalkwijk en de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) met de Jhr. Ramweg en rechts de Provincialweg met linksonder de Schalkwijkseweg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


    

De pont over de Lek naar Culemborg aan de Veerweg in Tull en 't Waal in 2000. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De pont over de Lek naar Culemborg aan de Veerweg in Tull en 't Waal in 2000. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   


12.   Veerwagenpad - Het gedeelte van de Veerwagenweg tussen de Houtensewetering en het dorp Houten (nu De Brug gehete) dateert vermoedelijk uit de veertiende eeuw en diende als verbindingsweg tussen de boerderijen langs de Houtensewetering en het dorp Houten.


DE Veerwagenweg aangelegd tijdens het graven van het Amsterdam-Rijnkanaal en in gebruik genomen in de Tweede wereld oorlog in noordelijke richting gezien van de Houtensewetering en het dorp in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. DE Veerwagenweg aangelegd tijdens het graven van het Amsterdam-Rijnkanaal en in gebruik genomen in de Tweede wereld oorlog in noordelijke richting gezien van de Houtensewetering en het dorp in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


 

Een drone-luchtfoto gezien vanaf de Goyerbrug zuidzijde op de Kanaaldijk Oost. Foto: Bert Goes. Een drone-luchtfoto gezien vanaf de Goyerbrug zuidzijde op de Kanaaldijk Oost. Foto: Bert Goes.



Het gedeelte ten zuiden van de Houtensewetering werd in 1942 aangelegd en genoemd als Veerweg (datum zoeken) ten dienste van de agrariërs langs de Houtensewetering die door de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal werden afgesneden van een deel van hun land. Vanaf 4 oktober 1962 ging het bij gemeenteraadsbesluit, Veerwagenweg heette. Aan het eind van de weg werd een pontveer aangelegd over het kanaal dat in 1949 in gebruik werd genomen. Dit veer was geen boot, het had lange poten die over rails op de bodem van het kanaal reed, vandaar de naam veerwagen.


Luchtfoto van een gedeelte van het industrieterrein Lage Weide te Utrecht, uit het oosten, met in het midden, tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de spoorlijn naar Amsterdam de bedrijfsgebouwen aan de Westkanaaldijk. Op de achtergrond de Zuilense Ring en Maarssenbroek (gemeente Maarssen). Op de voorgrond de bocht in de Vecht en het terrein van de kininefabriek DSM Minera (Amsterdamsestraatweg) te Maarssen op maandag 7 mei 2001. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 85609. Luchtfoto van een gedeelte van het industrieterrein Lage Weide te Utrecht, uit het oosten, met in het midden, tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de spoorlijn naar Amsterdam de bedrijfsgebouwen aan de Westkanaaldijk. Op de achtergrond de Zuilense Ring en Maarssenbroek (gemeente Maarssen). Op de voorgrond de bocht in de Vecht en het terrein van de kininefabriek DSM Minera (Amsterdamsestraatweg) te Maarssen op maandag 7 mei 2001. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 85609.



Het veer werd in 1972 opgeheven, nadat de meeste agrariërs hun land aan de overzijde van het kanaal hadden verkocht of geruild. Het gedeelte van de weg tussen de Rondweg en de
Houtensewetering had in de zeventiende eeuw de naam Meulensteech en later Molenweg.

Een naam die vermoedelijk ontstaan is omdat de boeren langs de Houtensewetering via deze weg met hun producten naar de Loerikse molen gingen. Vanaf het voorjaar van 2009 werd dit gedeelte van wat nu Veerwagenpad heet. Omgevormd tot fietspad met de wel bekende Houtense rode asfalt kleur als aanduiding voor dat het een fietspad betreft.

Bron: Rondom de Leedijk 2003; Otto Wttewaall.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


Luchtfoto gezien vanuit het oosten van de noordwestelijke Rondweg in de buurt van inprikker De Poort en De Brug met straten van de buurt De Poorten. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het oosten van de noordwestelijke Rondweg in de buurt van inprikker De Poort en De Brug met straten van de buurt De Poorten. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


          

Landgoed Wickenburgh aan de Wickenburghseweg 17-19 in 1995. Bron: HUA. Landgoed Wickenburgh aan de Wickenburghseweg 17-19 in 1995. Bron: HUA.


       

De voormalige Wickenburghselaan, nu Wickenburghspad gezien vanaf de Schalkwijkseweg in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De voormalige Wickenburghselaan, nu Wickenburghspad gezien vanaf de Schalkwijkseweg in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.

 


13.  Wickenburghspad - In  1777 werd er een oprijlaan aangelegd vanaf de Jonkheer Ramweg in Schalkwijk tot aan de achterkant (zuidoostkant) van landgoed Wickenburgh. Eind jaren zestig van de negentiende eeuw werd de oprijlaan doorkruist door de aanleg van de spoorlijn Utrecht - Den Bosch. Bij de opening van de spoorlijn op 1 november 1868 werd ook de spoorwegovergang van de Wickenburghse oprijlaan in gebruik genomen.


Het herplanten van de bomenlaan langs het Wickenburghspad tussen de Schalkwijkseweg en de Kanaaldijk Oost rond 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het herplanten van de bomenlaan langs het Wickenburghspad tussen de Schalkwijkseweg en de Kanaaldijk Oost rond 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



In 1974 is deze spoorwegovergang opgeheven met als rede dat de NS alle gevaarlijk spoorwegovergangen op deze lijn gesloten wilden hebben. In  de jaren dertig tot en met vijftig van de vorige eeuw werd het Amsterdam Rijnkanaal aangelegd. Het tracé liep dwars door de oprijlaan.
Door deze wijziging kwam de oprijlaan buiten gebruik omdat hij z'n verbinding verloor met het landgoed Wickenburgh.


        

Luchtfoto van de samenvoeging van het Lekkanaal (links) en het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nieuwegein, uit het zuiden. Rechts de Plofsluis met de Heemstederbrug in de T20 (de noordelijke uitvalsweg Nieuwegein); links de Overeindsebrug op donderdag 30 september van het jaar 1976. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847550. Luchtfoto van de samenvoeging van het Lekkanaal (links) en het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nieuwegein, uit het zuiden. Rechts de Plofsluis met de Heemstederbrug in de T20 (de noordelijke uitvalsweg Nieuwegein); links de Overeindsebrug op donderdag 30 september van het jaar 1976. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847550.



Tijdens  de aanleg van het Amsterdam Rijnkanaal werd de Kanaaldijk Oost aangelegd. Deze weg ligt zuidelijk naast het Amsterdam Rijnkanaal en vormde de nieuwe aansluiting op de al overbodig geworden oprijlaan van Wickenburg. In  1950 werd langs de spoorlijn Utrecht - Den Bosch de Schalkwijkseweg aangelegd.

De weg kwam naast de spoorwegovergang van de oprijlaan te liggen. De Schalkwijkseweg werd aangelegd als nieuwe hoofdverbindingsweg om van Houten naar Schalkwijk te komen. Door de aanleg van het Amsterdam Rijnkanaal kwam de oude verbindingsweg 'De Trip' te vervallen.


  • De Prinses Beatrixsluis ter hoogte van de Beatrixbrug. (1). Foto: Bert Goes.
  • De Prinses Beatrixsluis ter hoogte van de Beatrixbrug. (2). Foto: Bert Goes.
  • De Prinses Beatrixsluis ter hoogte van de Beatrixbrug. (3). Foto: Bert Goes.
  • De Prinses Beatrixsluis ter hoogte van de Beatrixbrug. (4). Foto: Bert Goes.
  • De Prinses Beatrixsluis ter hoogte van de Beatrixbrug. (5). Foto: Bert Goes.



Na de sluiting van de spoorwegovergang in 1974 had het stukje oprijlaan tussen de Schalkwijkseweg en de kanaaldijk Oost geen verder betekenis meer. Behalve dat het gebruikt werd voor recreatiefe doeleinden. Vanaf 5 december 1995 was de naam van het pad officieel.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 5 december 1995.


Luchtfoto van de Plofsluis uit noordelijke richting gezien in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van de Plofsluis uit noordelijke richting gezien in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

Het kunstwerk het Masker bij de oostelijke ingang van het Nieuw Wulven Bos aan de Binnenweg in Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het kunstwerk het Masker bij de oostelijke ingang van het Nieuw Wulven Bos aan de Binnenweg in Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.



De ontginning (in cultuur brengen) van het Oud Wulverbroek vond plaats in het tweede kwart van de twaalfde eeuw. Door het graven van de Oudwulfse Wetering werd het gebied in eigen afwatering voorzien.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 17 maart 2009.


       

Een niet (meer)bestaand straatnaambord Beusichemsepad. Wat tot 2012 heeft gehangen op de hoek van het Loeriksepad met het Staatsspoor. In 2022 is vastgesteld deze naam niet te gebruiken voor het fietspad tussen het Staatsspoor en de Beusichemse Tuin. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een niet (meer)bestaand straatnaambord Beusichemsepad. Wat tot 2012 heeft gehangen op de hoek van het Loeriksepad met het Staatsspoor. In 2022 is vastgesteld deze naam niet te gebruiken voor het fietspad tussen het Staatsspoor en de Beusichemse Tuin. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een niet (meer)bestaand straatnaambord Beusichemsepad. Wat tot 2012 heeft gehangen op de hoek van het Loeriksepad met het Staatsspoor. In 2022 is vastgesteld deze naam niet te gebruiken voor het fietspad tussen het Staatsspoor en de Beusichemse Tuin. Zicht op het naamloos stukje fietspad. Gezien vanaf het Loeriksepad in oostelijke richting. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een niet (meer)bestaand straatnaambord Beusichemsepad. Wat tot 2012 heeft gehangen op de hoek van het Loeriksepad met het Staatsspoor. In 2022 is vastgesteld deze naam niet te gebruiken voor het fietspad tussen het Staatsspoor en de Beusichemse Tuin. Zicht op het naamloos stukje fietspad. Gezien vanaf het Loeriksepad in oostelijke richting. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een niet (meer)bestaand straatnaambord Beusichemsepad. Wat tot 2012 heeft gehangen op de hoek van het Loeriksepad met het Staatsspoor. In 2022 is vastgesteld deze naam niet te gebruiken voor het fietspad tussen het Staatsspoor en de Beusichemse Tuin. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een niet (meer)bestaand straatnaambord Beusichemsepad. Wat tot 2012 heeft gehangen op de hoek van het Loeriksepad met het Staatsspoor. In 2022 is vastgesteld deze naam niet te gebruiken voor het fietspad tussen het Staatsspoor en de Beusichemse Tuin. Foto: Sander van Scherpenzeel.


   

E-mailen
Info