Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Straatnamen Houten Zuidwest

(wijzigingen voorbehouden er kunnen geen rechten aan deze lijst ontleend worden)

Gebruik Ctrl + F voor het zoeken naar je straatnaam.

De Houtense wijk Houten Zuidwest, sinds dinsdag 13 maart 2012 met de buurten De Bouwen, De Houten, De Waters, De Polders, De Muren en De Stenen. Bron: Openstreetmap (NL). De Houtense wijk Houten Zuidwest, sinds dinsdag 13 maart 2012 met de buurten De Bouwen, De Houten, De Waters, De Polders, De Muren en De Stenen. Bron: Openstreetmap (NL).


 

 Buurt De Stenen

Wijknaam thema: diverse steen soorten


 De Stenen geportretteerd op zondag 13 augustus 2006, door Sander van Scherpenzeel.

            

De rooms-katholieke kerk: de eerste steen uit 1870 aan de Beusichemseweg 104. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De rooms-katholieke kerk: de eerste steen uit 1870 aan de Beusichemseweg 104. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Een steen met het jaartal 1567 in de voorgevel van de Nederlandse-hervormde kerk aan de Waalseweg 71 in Tull en 't Waal. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Een steen met het jaartal 1567 in de voorgevel van de Nederlandse-hervormde kerk aan de Waalseweg 71 in Tull en 't Waal. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De eerste steen van de Michaëlschool, gelegd in 1866 door burgemeester Kleinschmit aan de Waalsweg 3-3a. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De eerste steen van de Michaëlschool, gelegd in 1866 door burgemeester Kleinschmit aan de Waalsweg 3-3a. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  


1.   De Steen - Steen is een harde stof met een minerale samenstelling.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 17 maart 2020.


Afbeelding van de steen aan de ketting (De Gesloten Steen) bij het huis Oudegracht 364 te Utrecht in 1987. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 834829. Afbeelding van de steen aan de ketting (De Gesloten Steen) bij het huis Oudegracht 364 te Utrecht in 1987. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 834829.



Steen is een harde stof met een minerale samenstelling (bijvoorbeeld baksteen, beton of natuursteen). Steen kan op verschillende wijzen worden geproduceerd of gewonnen: gedolven uit een steengroeve, gebakken uit klei, gevormd uit beton gemaakt van kalk en zand: kalkzandsteen.


           

Sluitsteen uit 1634 in het bruggetje over de Waalse Wetering naar de begraafplaats aan de Waalseweg 71-73. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Sluitsteen uit 1634 in het bruggetje over de Waalse Wetering naar de begraafplaats aan de Waalseweg 71-73. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Leen de Keijzer legt de eerste steen voor een wijkpost van gemeentewerken op 8 december 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Leen de Keijzer legt de eerste steen voor een wijkpost van gemeentewerken op 8 december 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Eerste steen van OBS De Plantage gelegd op 2 april 2003 aan de Plantagepolder 1. Foto: Sander van Scherpenzeel. Eerste steen van OBS De Plantage gelegd op 2 april 2003 aan de Plantagepolder 1. Foto: Sander van Scherpenzeel.


   

De voorbereidende grondwerkzaamheden voor de nieuwbouwwijk Schonauwen met de buurten De Muren, De Stenen en De Waters in 2001. Luchtfoto uit het noordwesten gezien. Met op de achtergrond de Schalkwijkse Spoorbrug en Schalkwijksebrug en Amsterdam-Rijnkanaal. Middenboven de bomen van het kasteelterrein Schonauwen. Links de Houtensewetering en de Schalkwijkseweg. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De voorbereidende grondwerkzaamheden voor de nieuwbouwwijk Schonauwen met de buurten De Muren, De Stenen en De Waters in 2001. Luchtfoto uit het noordwesten gezien. Met op de achtergrond de Schalkwijkse Spoorbrug en Schalkwijksebrug en Amsterdam-Rijnkanaal. Middenboven de bomen van het kasteelterrein Schonauwen. Links de Houtensewetering en de Schalkwijkseweg. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Huizen aan het Damsteen in november 2020. Foto: Sander van Scherpenzeel. Huizen aan het Damsteen in november 2020. Foto: Sander van Scherpenzeel.


             

De eerste steen gelegd door Anton Spithoven oud 7 jaar op 21 oktober in 1940 in de boerderij de Alsace Hoeve aan de Leemkolkweg 15-17. Foto: Sander vanScherpenzeel. De eerste steen gelegd door Anton Spithoven oud 7 jaar op 21 oktober in 1940 in de boerderij de Alsace Hoeve aan de Leemkolkweg 15-17. Foto: Sander vanScherpenzeel.


Het poortgebouw tot het kasteel Weerdesteyn aan de Weerdensteynselaan 1 in Langbroek met sluit steen en wapensteen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het poortgebouw tot het kasteel Weerdesteyn aan de Weerdensteynselaan 1 in Langbroek met sluit steen en wapensteen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De eerste steen gelegd door Jonkheer Meester Willem Bosch van Drakestein op 15 juli 1835 op boerderij De Klomp aan de Oude Mereveldseweg 2-4. Foto: Sander van Scherpenzeel. De eerste steen gelegd door Jonkheer Meester Willem Bosch van Drakestein op 15 juli 1835 op boerderij De Klomp aan de Oude Mereveldseweg 2-4. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       


2.   Damsteen - Een van de witte of zwarte speelstukken van het damspel

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 13 juni 2000.


En groepje dammende heren in de 16e eeuw. Bron: Wikipedia Dammen. En groepje dammende heren in de 16e eeuw. Bron: Wikipedia Dammen.



Dammen is een bordspel. Het bord bestaat uit 100 vakjes, velden genaamd, in 10 rijen van 10, waarbij de velden afwisselend wit en zwart zijn. Er wordt gespeeld met damschijven. Dit zijn ronde schijven (meestal van hout). Voor het spel worden 20 witte en 20 zwarte damschijven gebruikt. Als oorsprong voor dammen geldt het bordspel Alquerque.


          

Een tiendsteen van de HOOGTIEND in 't Goy uit de zeventiende tot begin twintigste eeuw werd door de tiendhouder, een tiende van de oorspronkelijke opbrengst van het land ingenomen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een tiendsteen van de HOOGTIEND in 't Goy uit de zeventiende tot begin twintigste eeuw werd door de tiendhouder, een tiende van de oorspronkelijke opbrengst van het land ingenomen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Eerste steenlegging van het Racketcentrum aan de Pelmolen 7 in Houten gelegd door Nickey Meijer op 27 november 1987. Foto: Sander van Scherpenzeel. Eerste steenlegging van het Racketcentrum aan de Pelmolen 7 in Houten gelegd door Nickey Meijer op 27 november 1987. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Steen uit een kerk of uit het landschap van Houten met de inscriptie Van Hall. Bron: Collectie gemeente Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel. Steen uit een kerk of uit het landschap van Houten met de inscriptie Van Hall. Bron: Collectie gemeente Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.


   

'IN HET JAAR 1919 IS DIT GEMAAL GESTICHT ONDER HET BESTUUR VAN HET WATERSCHAP ACHTTIENHOVEN J.P.C. TEN GEUSENDAM VOORZITTER A. VISSER C. BOUW C. BOUWMAN C. LAM T. VAN BARNEVELD HEEMRADEN E.D. DE GROOT SECRETARIS. Gemaal gesticht in de Klopvaart bij herberg De Klop in Utrecht Overvecht/Zuilen. Foto: Sander van Scherpenzeel. 'IN HET JAAR 1919 IS DIT GEMAAL GESTICHT ONDER HET BESTUUR VAN HET WATERSCHAP ACHTTIENHOVEN J.P.C. TEN GEUSENDAM VOORZITTER A. VISSER C. BOUW C. BOUWMAN C. LAM T. VAN BARNEVELD HEEMRADEN E.D. DE GROOT SECRETARIS. Gemaal gesticht in de Klopvaart bij herberg De Klop in Utrecht Overvecht/Zuilen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van het vierde kwadrant van Houten, Houten Zuidwest in 2001. In de voormalige Hoonpolder zijn verschillende zandhopen neergelegd voor het inklinken van grond voor de bouw van huizen en aanleg van wegen. Voor de bouw van de buurten De Stenen, De Muren, De Waters en De Polders. Luchtfoto vanuit het zuidoosten gezien. Links het Amsterdam-Rijnkanaal met de nieuw aan te leggen Rondweg. Rechts op de foto is de Schalkwijkseweg te zien, heden het Granietsteen en het Schalkwijksepad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van het vierde kwadrant van Houten, Houten Zuidwest in 2001. In de voormalige Hoonpolder zijn verschillende zandhopen neergelegd voor het inklinken van grond voor de bouw van huizen en aanleg van wegen. Voor de bouw van de buurten De Stenen, De Muren, De Waters en De Polders. Luchtfoto vanuit het zuidoosten gezien. Links het Amsterdam-Rijnkanaal met de nieuw aan te leggen Rondweg. Rechts op de foto is de Schalkwijkseweg te zien, heden het Granietsteen en het Schalkwijksepad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.

  

Het Herdenkingsbankje op het Plein van Houten voor het herdenken van de Tweede Wereld Oorlog. Geplaats in 1995. Met drie ingelegde stenen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Herdenkingsbankje op het Plein van Houten voor het herdenken van de Tweede Wereld Oorlog. Geplaats in 1995. Met drie ingelegde stenen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Zicht op woningen aan de Edelsteen en het Kiezelsteen in de buurt De Stenen van de wijk Houten Zuidwest in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op woningen aan de Edelsteen en het Kiezelsteen in de buurt De Stenen van de wijk Houten Zuidwest in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


'DEZE STEEN IS GESTELD DOOR MARIA OOSTVEEN 25 MAART 1926', gedenksteen in het zijmuurtje van boerderij Zorgvliet aan De Poort 8 en 10 te Houten in juli 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel. 'DEZE STEEN IS GESTELD DOOR MARIA OOSTVEEN 25 MAART 1926', gedenksteen in het zijmuurtje van boerderij Zorgvliet aan De Poort 8 en 10 te Houten in juli 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het appartement aan het Maansteen en het Edelsteen in 2008. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het appartement aan het Maansteen en het Edelsteen in 2008. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Woningen aan het Leisteen in de periode voordat Houten Castellum gebouwd zou gaan worden in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Woningen aan het Leisteen in de periode voordat Houten Castellum gebouwd zou gaan worden in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


   


3.   Deksteen - Een deksteen is onderdeel van een hunebed of dolmen. 

Een hunebed bestaat uit draagstenen (rechtopstaande grote stenen), waarop dekstenen rusten. De dekstenen vormen het plafond. Er zijn in de loop der eeuwen veel stenen verdwenen, ze werden gebruikt voor bijvoorbeeld de aanleg van wegen, de bouw van huizen en het versterken van zeeweringen.


Een Hunnebed met deksteen. Bron: Wikipedia. Een Hunnebed met deksteen. Bron: Wikipedia.



Doorgaans staan de draagstenen grotendeels op evenwijdige lijnen. Twee draagstenen en een deksteen worden samen een juk of trilithon genoemd. De juk of meerdere jukken worden afgesloten door sluitstenen. De ruimtes tussen deze stenen werden opgevuld door kleinere stenen, de stopstenen. De ingang is vaak in het midden van de lange zijde te vinden en bevat in sommige gevallen poortstenen. 


De Zaaijer als stenen Mozaïek in de voorgevel van het toenmalige schoolgebouw de Johannes Bogermanschool aan de Koningin Wilhelminaweg 16 te Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Zaaijer als stenen Mozaïek in de voorgevel van het toenmalige schoolgebouw de Johannes Bogermanschool aan de Koningin Wilhelminaweg 16 te Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Het geheel werd afgedekt door een dekheuvel, waarbij in sommige gevallen de dekstenen niet werden bedekt en zichtbaar bleven.
Er zijn in sommige hunebedden en dolmens petrogliefen aangetroffen op de draagstenen en/of dekstenen.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 13 juni 2000.


Eerste steen gelegd in Meester J.J. Clooterbooke Patijn van Kloetinge burgemeester van Zeist voor het nieuwe gemeentehuis van die plaats op 6 juli 1907. Foto: Sander van Scherpenzeel. Eerste steen gelegd in Meester J.J. Clooterbooke Patijn van Kloetinge burgemeester van Zeist voor het nieuwe gemeentehuis van die plaats op 6 juli 1907. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een straat met woningen in de buurt De Stenen van de wijk Houten Zuidwest in 2008. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een straat met woningen in de buurt De Stenen van de wijk Houten Zuidwest in 2008. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      

Eem waterschapspaal die gevonden is bij het rooijen van struiken aan de rand van de Odijkseweg. Nu weer zichtbaar gemaakt. De paal duiden de grens van waar het gebied waar de bebouwde kom voor het Waterschap op houwde. Foto: Sander van Scherpenzeel. Eem waterschapspaal die gevonden is bij het rooijen van struiken aan de rand van de Odijkseweg. Nu weer zichtbaar gemaakt. De paal duiden de grens van waar het gebied waar de bebouwde kom voor het Waterschap op houwde. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Drie rode dobbelstenen. Bron: Wikipedia. Drie rode dobbelstenen. Bron: Wikipedia.


De eerste steen gelegd door Joh. Schrijvershof op 2 juni 1880. Een eerste steenlegging uit een ooit afgebroken huis in Houten opgenomen in de verzameling van de Collectie Gemeente Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel. De eerste steen gelegd door Joh. Schrijvershof op 2 juni 1880. Een eerste steenlegging uit een ooit afgebroken huis in Houten opgenomen in de verzameling van de Collectie Gemeente Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.

 

      

Appartementengebouw in de buurt De Stenen in de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel. Appartementengebouw in de buurt De Stenen in de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel.



4.   Dobbelsteen - Een dobbelsteen (ook wel: teerling) is in de gebruikelijke uitvoering een kubusvormig voorwerp met op elk van de zijden een van de ogenaantallen 1 tot en met 6. Het woord dobbelsteen verwijst naar het oude spel dobbelen.

Door werpen van de dobbelsteen zal een van de zijden min of meer toevallig boven komen. Het aantal ogen op deze zijde wordt als uitkomst van de worp beschouwd. De dobbelsteen fungeert daarmee als toevalsgenerator die met gelijke kansen van 1/6 de getallen 1 t/m 6 voortbrengt.


Diverse historische dobbelstenen. Bron: Wikipedia. Diverse historische dobbelstenen. Bron: Wikipedia.



Tegenwoordig zijn er ook dobbelstenen met andere aantallen genummerde zijden; dit zijn meestal regelmatige veelvlakken of daarop gebaseerde lichamen. Ook zijn er varianten van de kubusvormige dobbelsteen met andere afbeeldingen op de zijden, afhankelijk van de gewenste toepassing.

Een dobbelsteen behoort zo gevormd te zijn dat elke zijde een even grote kans heeft om boven te komen liggen. Zo'n dobbelsteen heet zuiver.


Eerste steen gelegd op 14 october 1875 door Samuel van Raven burgemeester van Houten. De eerste steenlegging afkomstig van het in 1956 afgebroken gemeentehuis van Houten. Bron: Collectie gemeente Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel. Eerste steen gelegd op 14 october 1875 door Samuel van Raven burgemeester van Houten. De eerste steenlegging afkomstig van het in 1956 afgebroken gemeentehuis van Houten. Bron: Collectie gemeente Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Dit is niet bij elk aantal vlakken even makkelijk te verwezenlijken. In werkelijkheid zal elke dobbelsteen wel wat onregelmatigheden hebben, zodat een zuivere dobbelsteen niet bestaat.
Een moderne dobbelsteen heeft afgeronde hoeken en zijden, waardoor de dobbelsteen beter rolt en het minder voorspelbaar is hoe de dobbelsteen tot rust zal komen.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 13 juni 2000.


'DE EERSTE STEEN GELEGD NAMENS HET R.K. KERKBEST. DOOR J.MILTENBURG PAST: HOUTEN op 24 augustus van het jaar 1913'. Bron: Collectie gemeente Houten. 'DE EERSTE STEEN GELEGD NAMENS HET R.K. KERKBEST. DOOR J.MILTENBURG PAST: HOUTEN op 24 augustus van het jaar 1913'. Bron: Collectie gemeente Houten.


Een straat met woningen in de buurt De Stenen in de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een straat met woningen in de buurt De Stenen in de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        

'IN DANKBARE HERINNERING AAN DE WELDOENSTER DER ARMEN, MAART 1919' eerste steenlegging in het huis Folmina aan de Oud Wulfseweg 4. Foto: Sander van Scherpenzeel. 'IN DANKBARE HERINNERING AAN DE WELDOENSTER DER ARMEN, MAART 1919' eerste steenlegging in het huis Folmina aan de Oud Wulfseweg 4. Foto: Sander van Scherpenzeel.


'VERDIEPING OPGEBOUWD IN 1917 J. WALLER BURGEMEESTER J. VAN ROSSUM J.J. STURKENBOOM WETHOUDERS. Hierop bedoelend de 2e verdieping die op het oude gemeentehuis werd geplaatst die tot 1956 stond op het Plein van het Oude Dorp van Houten. Collectie Gemeente Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel. 'VERDIEPING OPGEBOUWD IN 1917 J. WALLER BURGEMEESTER J. VAN ROSSUM J.J. STURKENBOOM WETHOUDERS. Hierop bedoelend de 2e verdieping die op het oude gemeentehuis werd geplaatst die tot 1956 stond op het Plein van het Oude Dorp van Houten. Collectie Gemeente Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op de Draagmuur in de buurt De Muren. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Draagmuur in de buurt De Muren. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een sluitsteen met de inscriptie 1866 van de bouw van een poort of brug die ooit in de gemeente Houten heeft bestaan. Bron: Collectie gemeente Houten. Foto: Sander van Scherpenz;eel. Een sluitsteen met de inscriptie 1866 van de bouw van een poort of brug die ooit in de gemeente Houten heeft bestaan. Bron: Collectie gemeente Houten. Foto: Sander van Scherpenz;eel.


    

'' De Eerste Steen gelegd door Justus Hendrik Johannes Hooft van Huysduinen den 25 mei 1849,, gedenksteen ingemetseld in de Brinkbrug te Schalkwijk. Foto: Sander van Scherpenzeel. '' De Eerste Steen gelegd door Justus Hendrik Johannes Hooft van Huysduinen den 25 mei 1849,, gedenksteen ingemetseld in de Brinkbrug te Schalkwijk. Foto: Sander van Scherpenzeel.



5.   Dominosteen - Domino is een legspel dat met speciale dominostenen wordt gespeeld.

De stenen zijn vaak gemaakt van plastic of hout, vroeger ook van echte steen of ivoor. De stenen zijn langwerpig van vorm en verdeeld in twee vierkante veldhelften, ieder gemerkt met ogen. In de standaarddomino-uitvoering hebben de helften nul tot zes ogen maar er zijn ook uitvoeringen met nul tot negen, nul tot twaalf en nul tot achttien ogen.


Dominostenen op een rij. Bron: Wikipedia. Dominostenen op een rij. Bron: Wikipedia.



In de standaardset komen alle 28 combinaties van 0 tot 6 eenmaal voor.

Domino is zeer populair op het eiland Curaçao en in Latijns-Amerika, onder de jeugd verliest domino echter aan populariteit.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 13 juni 2000.


Zicht op de voorgevel van de vroegere PCBS De Rank aan de Putterhaag, later PCBS Het Mozaïek met een tegeltableau aan de muur van het speellokaal. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de voorgevel van de vroegere PCBS De Rank aan de Putterhaag, later PCBS Het Mozaïek met een tegeltableau aan de muur van het speellokaal. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


'1e Steen geleged op 14 september van het jaar 1990, door G. van Bochove en Tom Oostrom'. In de toenmalige voorgevel van de vroegere SBO De Wissel aan de Vikingenpoort 30. Foto: mei 2023, Sander van Scherpenzeel. '1e Steen geleged op 14 september van het jaar 1990, door G. van Bochove en Tom Oostrom'. In de toenmalige voorgevel van de vroegere SBO De Wissel aan de Vikingenpoort 30. Foto: mei 2023, Sander van Scherpenzeel.


Zicht op de voorgevel met de gevelsteen van de vroegere PCBS De Rank aan de Putterhaag, later PCBS Het Mozaïek met een tegeltableau aan de muur van het speellokaal. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de voorgevel met de gevelsteen van de vroegere PCBS De Rank aan de Putterhaag, later PCBS Het Mozaïek met een tegeltableau aan de muur van het speellokaal. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


             

Gezicht op diverse stenen aan de voorgevel van de vroeger RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afbeelding op de stenen zijn gebaseerd op christelijke taferelen. Foto: Sander van Scherpenzeel.. Gezicht op diverse stenen aan de voorgevel van de vroeger RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afbeelding op de stenen zijn gebaseerd op christelijke taferelen. Foto: Sander van Scherpenzeel..


Zicht op de voorgevel van de vroegere PCBS De Rank aan de Putterhaag, later PCBS Het Mozaïek met een tegeltableau aan de muur van het speellokaal. Foto: Ronald Veld. Zicht op de voorgevel van de vroegere PCBS De Rank aan de Putterhaag, later PCBS Het Mozaïek met een tegeltableau aan de muur van het speellokaal. Foto: Ronald Veld.


Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld een bruine kat met een strikje. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld een bruine kat met een strikje. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het schoolplein van PCBS De Rank aan de Putterhaag met links het noodgebouw in 2006. Rechts het hoofdgebouw met aan de voorgevel met een Mozaïek tableau. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het schoolplein van PCBS De Rank aan de Putterhaag met links het noodgebouw in 2006. Rechts het hoofdgebouw met aan de voorgevel met een Mozaïek tableau. Foto: Sander van Scherpenzeel.


     

Zicht op de grafsteen die toegang geeft tot de familiegrafkelder Van Hardenbroek op de begraafplaats bij de kerk in Langrboek. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de grafsteen die toegang geeft tot de familiegrafkelder Van Hardenbroek op de begraafplaats bij de kerk in Langrboek. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld een jonge met blauw en gekant t-shirt. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld een jonge met blauw en gekant t-shirt. Foto: Sander van Scherpenzeel.


'DE EERSTE STTEN GELEGD DEN 18 JULIJ 1878 DOOR JONKVROUWE J.H.A. STRICK VAN LINSCHOTEN OUD 9 JAAR' in de voorgevel van boerderij 't Fortuyn aan de Rijnsoever in Zeist vlakbij het landgoed Rhijauwen. Foto: Sander van Scherpenzeel. 'DE EERSTE STTEN GELEGD DEN 18 JULIJ 1878 DOOR JONKVROUWE J.H.A. STRICK VAN LINSCHOTEN OUD 9 JAAR' in de voorgevel van boerderij 't Fortuyn aan de Rijnsoever in Zeist vlakbij het landgoed Rhijauwen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld boom met takken en wortels met een blauwe achtergrond. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld boom met takken en wortels met een blauwe achtergrond. Foto: Sander van Scherpenzeel.


'DE EERSTE STEEN GELEGD W.H. VULTO OUD 6 JAAR H.M. VULTO OUD 2 JAAR 15 MAART 1882'. Maker onbekend. 'DE EERSTE STEEN GELEGD W.H. VULTO OUD 6 JAAR H.M. VULTO OUD 2 JAAR 15 MAART 1882'. Maker onbekend.


Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld een rood lieveheersbeestje. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld een rood lieveheersbeestje. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een tijdscapsule in de brug gemetseld tegenover de boerderij Welgelegen aan het Overeind 39. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een tijdscapsule in de brug gemetseld tegenover de boerderij Welgelegen aan het Overeind 39. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld witte vis in de zee met zwarte driehoekjes. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld witte vis in de zee met zwarte driehoekjes. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Siersteen boven het toegangsportaal van de familiegrafkapel van familie de Wijkerslooth de Weerdesteyn in Schalkwijk aan de Jhr. Ramweg. Foto: André Botermans. Siersteen boven het toegangsportaal van de familiegrafkapel van familie de Wijkerslooth de Weerdesteyn in Schalkwijk aan de Jhr. Ramweg. Foto: André Botermans.


Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld een wijnstok met druiven. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld een wijnstok met druiven. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De gevelsteen van Provincialeweg 20, gelegd door Geertruida de Bree in 1926 in 2004. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De gevelsteen van Provincialeweg 20, gelegd door Geertruida de Bree in 1926 in 2004. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld (vermoedelijk) tarwe op het land. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld (vermoedelijk) tarwe op het land. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een straat met woningen in de buurt De Stenen van de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een straat met woningen in de buurt De Stenen van de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld met diverse tegels van een hert, meisje en een appel. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld met diverse tegels van een hert, meisje en een appel. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Vroeger straatnaambordje bij RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1 'Jan Eestermansplein, 1e directeur R>K. Basisschool De Bengelbongerd 1890 -2001. Foto: Sander van Scherpenzeel. Vroeger straatnaambordje bij RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1 'Jan Eestermansplein, 1e directeur R>K. Basisschool De Bengelbongerd 1890 -2001. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld een meisje met een blauw jurkje met kantjes. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld een meisje met een blauw jurkje met kantjes. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Woningen in de buurt De Stenen van de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel. Woningen in de buurt De Stenen van de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld tak met noten. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld tak met noten. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De gevelsteen in de voorgevel boven de ingang van boerderij Sint Pieter aan de Provincialweg nr. 68 in 1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De gevelsteen in de voorgevel boven de ingang van boerderij Sint Pieter aan de Provincialweg nr. 68 in 1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De voordeur van boerderij Sint Pieter met daarboven de gevelsteen waarop Petrus is afgebeeld aan de Provincialeweg nr. 68-69. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De voordeur van boerderij Sint Pieter met daarboven de gevelsteen waarop Petrus is afgebeeld aan de Provincialeweg nr. 68-69. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld een blauwe azuren kleur. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld een blauwe azuren kleur. Foto: Sander van Scherpenzeel.


'DE EERSTE STEEN GELEGD NAMENS HET R.K. KERKBEST. DOOR J.MILTENBURG PAST: HOUTEN op 24 augustus van het jaar 1913'. Foto vanuit de periode 1975-1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. 'DE EERSTE STEEN GELEGD NAMENS HET R.K. KERKBEST. DOOR J.MILTENBURG PAST: HOUTEN op 24 augustus van het jaar 1913'. Foto vanuit de periode 1975-1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld vier driehoeken in elkaar geschoven als kruis in de kleuren wit en blauw. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld vier driehoeken in elkaar geschoven als kruis in de kleuren wit en blauw. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een steen uit een huis die ooit in de buurt van De Staart (weg) heeft gestaan als naam OUD-WULVEN-VELD. Foto: Cor Witjes Oud Houten FB. Een steen uit een huis die ooit in de buurt van De Staart (weg) heeft gestaan als naam OUD-WULVEN-VELD. Foto: Cor Witjes Oud Houten FB.


Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld een zwart hert. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld een zwart hert. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Detail van de voorgevel met de eerste steen en het Paladiaans venster op de eerste verdieping aan de Waalseweg 72 in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Detail van de voorgevel met de eerste steen en het Paladiaans venster op de eerste verdieping aan de Waalseweg 72 in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld een bruin-witte appel met zaden. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Afgebeeld een bruin-witte appel met zaden. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De Wapensteen van ''t Rechthuis van Wulven' in het pand van restaurant Loetje aan de Koedijk. Oorspronkelijk bevond de steen zich in de voorgevel van het in 1827 afgebroken kasteel Wulven. De boerderij is van oorsprong niet het rechtshuis dat was het kasteel waar schout en schepen recht spraken. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Wapensteen van ''t Rechthuis van Wulven' in het pand van restaurant Loetje aan de Koedijk. Oorspronkelijk bevond de steen zich in de voorgevel van het in 1827 afgebroken kasteel Wulven. De boerderij is van oorsprong niet het rechtshuis dat was het kasteel waar schout en schepen recht spraken. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Alle tegels op een rij aan de voorgevel met links Het WERELDHUIS en rechts buitenbeeld De Krachtfabriek. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Alle tegels op een rij aan de voorgevel met links Het WERELDHUIS en rechts buitenbeeld De Krachtfabriek. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Cees Apeldoorn, gemeenteambtenaar buitendienst bij de eerste steenlegging van de wijkpost op 9 februari 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Cees Apeldoorn, gemeenteambtenaar buitendienst bij de eerste steenlegging van de wijkpost op 9 februari 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Alle tegels op een rij aan de voorgevel met links Het WERELDHUIS en rechts buitenbeeld De Krachtfabriek. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Alle tegels op een rij aan de voorgevel met links Het WERELDHUIS en rechts buitenbeeld De Krachtfabriek. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Deze foto laat vermoedelijk de eerste steen legging zien van de nieuwe rooms-katholieke school aan de Loerikseweg in 1957. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Deze foto laat vermoedelijk de eerste steen legging zien van de nieuwe rooms-katholieke school aan de Loerikseweg in 1957. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Alle tegels op een rij aan de voorgevel met links Het WERELDHUIS en rechts buitenbeeld De Krachtfabriek. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Alle tegels op een rij aan de voorgevel met links Het WERELDHUIS en rechts buitenbeeld De Krachtfabriek. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De eerste steen van het gemeentehuis, ontworpen door Marijn te Kolsté op woensdag 26 november 1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De eerste steen van het gemeentehuis, ontworpen door Marijn te Kolsté op woensdag 26 november 1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Alle tegels op een rij aan de voorgevel met links Het WERELDHUIS (buitenbeeld) en rechts De Krachtfabriek. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een van de tegels aan de voorgevel van de vroegere RKBS De Bengelbongerd aan de Dijkhoeve 1. Alle tegels op een rij aan de voorgevel met links Het WERELDHUIS (buitenbeeld) en rechts De Krachtfabriek. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het leggen van de eerste steen door Marcel van Dijk voor de bouw van de christelijke school De Rank. Geheel links wethouder Cossee rond 1981-1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het leggen van de eerste steen door Marcel van Dijk voor de bouw van de christelijke school De Rank. Geheel links wethouder Cossee rond 1981-1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De eerste steen van het gemeentehuis, ontworpen door Marijn te Kolsté in 1994 gezien. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De eerste steen van het gemeentehuis, ontworpen door Marijn te Kolsté in 1994 gezien. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De voorgevel en het voormalig speellokaal van RKBS De Bengelbongerd. In 2022 is er Het WERELDHUIS in gevestigd aan de Dijkhoeve 1. Te zien achter de ramen de 2e hands spulletjes van HET DOORGEEFLUIK van Aleid Groothoff. Foto: Sander van Scherpenzeel. De voorgevel en het voormalig speellokaal van RKBS De Bengelbongerd. In 2022 is er Het WERELDHUIS in gevestigd aan de Dijkhoeve 1. Te zien achter de ramen de 2e hands spulletjes van HET DOORGEEFLUIK van Aleid Groothoff. Foto: Sander van Scherpenzeel.


   

Tegeltableau van poppetjes die bezig een huis aan het bouwen met steen en hout. Met rechtsonder de signering 'Woningbouwvereniging Dr. Schaepman, sinds 1952'. Bedoelend de voorganger van woningbouwvereniging Viveste, sinds 2023 Woonin geheten. Tableau is gevestigd aan een zijmuur bij de hoofdingang van Viveste aan de Dorpsstraat 132 in Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel. Tegeltableau van poppetjes die bezig een huis aan het bouwen met steen en hout. Met rechtsonder de signering 'Woningbouwvereniging Dr. Schaepman, sinds 1952'. Bedoelend de voorganger van woningbouwvereniging Viveste, sinds 2023 Woonin geheten. Tableau is gevestigd aan een zijmuur bij de hoofdingang van Viveste aan de Dorpsstraat 132 in Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.



6.   Drijfsteen - Drijfsteen is een lichte bouwsteen die bestaat uit vulkanisch en licht puimsteen gruis (ook wel bims genoemd) gebonden door portlandcement. Deze steen is erg licht door de vele lucht die in de bims is opgesloten en daardoor drijft deze steen dan ook op water. De dichtheid van drijfsteen bedraagt 700 à 740 kg/m3.


Een drijfsteen. Bron: Wikipedia. Een drijfsteen. Bron: Wikipedia.



Drijfsteen is vooral geschikt voor warmte- en geluidsisolatie en minder geschikt voor constructieve doeleinden. Daarom veel gebruikt voor warmte- en geluidsisolerende tussenwanden en niet dragende wanden.

De eigenschappen van drijfsteen zijn verwant aan die van cellenbeton.

De drijfsteenindustrie ontstond na 1840 in het Neuwiederbekken aan de Rijn (Neuwied, Andernach en dergelijke), waar de grondstof puimsteengruis ruim voorhanden was. In Nederland werden deze stenen in 1881 geïntroduceerd. De productie bedroeg 119 miljoen stenen in 1894 en 229 miljoen stenen in 1902.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 13 juni 2000.


            

Zicht op de voorgevel van huis Eben Haezer aan de Vlierweg 91. Op de steen waarop staat niet goed te lezen is. 'De eerste steen geleged/ door/ F.F. Schnell/ 24 April 1862'. De naam van het huis is het Hebreeuws voor het geen betekent: Zicht op de voorgevel van huis Eben Haezer aan de Vlierweg 91. Op de steen waarop staat niet goed te lezen is. 'De eerste steen geleged/ door/ F.F. Schnell/ 24 April 1862'. De naam van het huis is het Hebreeuws voor het geen betekent: "tot hier toe heeft de Heer ons geholpen". Foto: Sander van Scherpenzeel. Afkomstig uit de bijbel van 1 Samuël, vers 7 wordt beschreven hoe de Israëlieten een overwinning behaalden op de Filistijnen. Vervolgens staat er in vers 12: Samuël nam een steen, stelde die op tussen Mizpa en Sen en hij noemde hem Eben-Haëzer, zeggende "Tot hier toe heeft de Heere ons geholpen". Foto: Sander van Scherpenzeel.


Wapensteen in de voorgevel van huis Eben Haezer aan de Vlierweg 91. Op de steen waarop staat niet goed te lezen is. 'De eerste steen geleged/ door/ F.F. Schnell/ 24 April 1862'. De naam van het huis is het Hebreeuws voor het geen betekent: Wapensteen in de voorgevel van huis Eben Haezer aan de Vlierweg 91. Op de steen waarop staat niet goed te lezen is. 'De eerste steen geleged/ door/ F.F. Schnell/ 24 April 1862'. De naam van het huis is het Hebreeuws voor het geen betekent: "tot hier toe heeft de Heer ons geholpen". Foto: Sander van Scherpenzeel. Afkomstig uit de bijbel van 1 Samuël, vers 7 wordt beschreven hoe de Israëlieten een overwinning behaalden op de Filistijnen. Vervolgens staat er in vers 12: Samuël nam een steen, stelde die op tussen Mizpa en Sen en hij noemde hem Eben-Haëzer, zeggende "Tot hiertoe heeft de Heere ons geholpen".


Zicht op de voorgevel van huis Eben Haezer aan de Vlierweg 91. Op de steen waarop staat niet goed te lezen is. 'De eerste steen geleged/ door/ F.F. Schnell/ 24 April 1862'. De naam van het huis is het Hebreeuws voor het geen betekent: Zicht op de voorgevel van huis Eben Haezer aan de Vlierweg 91. Op de steen waarop staat niet goed te lezen is. 'De eerste steen geleged/ door/ F.F. Schnell/ 24 April 1862'. De naam van het huis is het Hebreeuws voor het geen betekent: "tot hier toe heeft de Heer ons geholpen". Foto: Sander van Scherpenzeel. Afkomstig uit de bijbel van 1 Samuël, vers 7 wordt beschreven hoe de Israëlieten een overwinning behaalden op de Filistijnen. Vervolgens staat er in vers 12: Samuël nam een steen, stelde die op tussen Mizpa en Sen en hij noemde hem Eben-Haëzer, zeggende "Tot hier toe heeft de Heere ons geholpen". Foto: Sander van Scherpenzeel.


Wapensteen op huis Burgemeester Wallerweg 3 in 2015. Afgebeeld een hazewindhond met op de achtergrond een boom met uitlopende wortels. Wapen is van de in de achttiende eeuw uitgestorven familie Swinas. Afkomstig uit de regio Rotterdam en Brielle. Foto: Frank Magdelyns. Wapensteen op huis Burgemeester Wallerweg 3 in 2015. Afgebeeld een hazewindhond met op de achtergrond een boom met uitlopende wortels. Wapen is van de in de achttiende eeuw uitgestorven familie Swinas. Afkomstig uit de regio Rotterdam en Brielle. Foto: Frank Magdelyns.


Wapensteen die behoord bij het huis Burgemeester Wallerweg 5 in 2018. Afgebeeld drie kraaienpoten, twee boven en een onder (driehoek). Wapen is van familie Van Hoogenhouck Tulleken in de achttiende- en negentiende eeuw actief in de provincie Zuid-Holland. In 1968 is de steen door de toenmalige bewoner er afgehaald bij een verbouwing en niet meer teruggeplaatst. Foto: Jos Schalkwijk. Wapensteen die behoord bij het huis Burgemeester Wallerweg 5 in 2018. Afgebeeld drie kraaienpoten, twee boven en een onder (driehoek). Wapen is van familie Van Hoogenhouck Tulleken in de achttiende- en negentiende eeuw actief in de provincie Zuid-Holland. In 1968 is de steen door de toenmalige bewoner er afgehaald bij een verbouwing en niet meer teruggeplaatst. Foto: Jos Schalkwijk.


     

De eerste stenen vermoedelijke van een schoolgebouw in de gemeente Houten die op 18 november 1996 zijn gelegd. Maker: onbekend. De eerste stenen vermoedelijke van een schoolgebouw in de gemeente Houten die op 18 november 1996 zijn gelegd. Maker: onbekend.


Gezicht op de Provincialeweg tussen Houten en Schalkwijk met het viaduct van de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch in 1968. Heden ligt hier het Schonauwenseweg tussen het Lazuursteen in het westen en Het Gras in het oosten. Foto genomen richting het westen op de vroegere Schalkwijkseweg. De metalen spoorbrug die werd in 1938 gebouwd door Rijkswaterstaat i.v.m. de aanleg van het Amsterdam Rijnkanaal en de verplaatsing van de Provincialeweg. De metalen spoorbrug kreeg in de jaren 70 van de twintigste eeuw de naam 'De Poel' naar de in het iets zuidelijker gelegen boerderij De Poel aan de Poeldijk. Naam werd gegeven door de toenmalige Provinciale Waterstaat van Utrecht. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 839252. Gezicht op de Provincialeweg tussen Houten en Schalkwijk met het viaduct van de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch in 1968. Heden ligt hier het Schonauwenseweg tussen het Lazuursteen in het westen en Het Gras in het oosten. Foto genomen richting het westen op de vroegere Schalkwijkseweg. De metalen spoorbrug die werd in 1938 gebouwd door Rijkswaterstaat i.v.m. de aanleg van het Amsterdam Rijnkanaal en de verplaatsing van de Provincialeweg. De metalen spoorbrug kreeg in de jaren 70 van de twintigste eeuw de naam 'De Poel' naar de in het iets zuidelijker gelegen boerderij De Poel aan de Poeldijk. Naam werd gegeven door de toenmalige Provinciale Waterstaat van Utrecht. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 839252.


'1e PAAL GESLAGEN DOOR Ds. J. FIRET SR. OP 23 JUNI 1979' van de voormalige Gereformeerde Kerk te Bergambacht. Foto: Frank Firet. '1e PAAL GESLAGEN DOOR Ds. J. FIRET SR. OP 23 JUNI 1979' van de voormalige Gereformeerde Kerk te Bergambacht. Foto: Frank Firet.

Firet

Gezicht op het viaduct in de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch over de Provincialeweg tussen Houten en Schalkwijk in de zomer van 1968. Heden ligt hier het Raaigras en Kweldergras. De Metalen spoorbrug 'De Poel' heeft hier gelegen vanaf 1938 tot 2010. Foto genomen heden vanaf het Raaigras. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 839256. Gezicht op het viaduct in de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch over de Provincialeweg tussen Houten en Schalkwijk in de zomer van 1968. Heden ligt hier het Raaigras en Kweldergras. De Metalen spoorbrug 'De Poel' heeft hier gelegen vanaf 1938 tot 2010. Foto genomen heden vanaf het Raaigras. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 839256.


De eerstesteenlegging van de oude Heilige Familieschool, nu de Van Harte School geheten aan de Loerikseweg 11a en de Koningin Julianastraat 14. Foto uit de periode 1975-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De eerstesteenlegging van de oude Heilige Familieschool, nu de Van Harte School geheten aan de Loerikseweg 11a en de Koningin Julianastraat 14. Foto uit de periode 1975-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


           

'HIER WERD OP 25 JUNI 1997 DE EERSTE OFFICIËLE HANDELING VERRICHT' De eerstesteenlegging van zwembad De Wetering aan de Hefbrug 3 in Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel. 'HIER WERD OP 25 JUNI 1997 DE EERSTE OFFICIËLE HANDELING VERRICHT' De eerstesteenlegging van zwembad De Wetering aan de Hefbrug 3 in Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.



7.   Edelsteen - Edelstenen zijn zeldzame gesteenten, die meestal worden bewerkt en verwerkt in sieraden en sierobjecten. Edelstenen beschikken over de volgende kenmerken: Schoonheid. Hieronder vallen visuele aspecten zoals kleur, glans, vuur, doorzichtigheid en lichteffecten. 

Duurzaamheid. Hierbij wordt gekeken naar hardheid, breekbaarheid/splijtbaarheid en chemische bestendigheid. Zeldzaamheid. Hierbij wordt gekeken naar hoe vaak een product in de natuur voorkomt.


Diverse kleine deelsteentjes. Bron: Wikipedia. Diverse kleine deelsteentjes. Bron: Wikipedia.



Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 13 juni 2000.


'Op p1 juli 2010 is deze eerste steen gelegd door de eerste huurders' van het appartementengebouw aan het Stationserf nr. 29 - 93. Foto: Sander van Scherpenzeel. 'Op p1 juli 2010 is deze eerste steen gelegd door de eerste huurders' van het appartementengebouw aan het Stationserf nr. 29 - 93. Foto: Sander van Scherpenzeel.


     

Het Schoutenhuis aan de Granietsteen 44 in 2005 naast kasteel Schonauwen. De naam zegt het al dat hierin de vroegere tijden het woonhuis was van de schout van de ambachtsheerlijkheid Schonauwen. Foto: Peter Koch. Het Schoutenhuis aan de Granietsteen 44 in 2005 naast kasteel Schonauwen. De naam zegt het al dat hierin de vroegere tijden het woonhuis was van de schout van de ambachtsheerlijkheid Schonauwen. Foto: Peter Koch.


Rotskust van roze graniet bij Ploumanac'h in Bretagne. Bron: Wikipedia Benh LIEU SONG - Eigen werk Granietsteen. Rotskust van roze graniet bij Ploumanac'h in Bretagne. Bron: Wikipedia Benh LIEU SONG - Eigen werk Granietsteen.


Het Schoutenhuis waar in vroegere tijden de schout van de ambachtsheerlijkheid Schonauwen woonde aan het Granietsteen 44 in 2005. Vele eeuwen liep hier het zandpad van Utrecht naar het Culemborgs Veer langs. Een provinciale verbindingsweg die vele eeuwen door de Staten van Utrecht werd bezand en onderhouden vanaf de jaren 1630. Rond 1820 kwam het onderhoud en beheer van de nieuw op te richten Provinciale Waterstaat van Utrecht. In de jaren 90 van de twintigste eeuw werd het beheer en eigendom van de Schalkwijkseweg door de Provincie Utrecht overgedragen aan de gemeente Houten. Foto: Peter Koch. Het Schoutenhuis waar in vroegere tijden de schout van de ambachtsheerlijkheid Schonauwen woonde aan het Granietsteen 44 in 2005. Vele eeuwen liep hier het zandpad van Utrecht naar het Culemborgs Veer langs. Een provinciale verbindingsweg die vele eeuwen door de Staten van Utrecht werd bezand en onderhouden vanaf de jaren 1630. Rond 1820 kwam het onderhoud en beheer van de nieuw op te richten Provinciale Waterstaat van Utrecht. In de jaren 90 van de twintigste eeuw werd het beheer en eigendom van de Schalkwijkseweg door de Provincie Utrecht overgedragen aan de gemeente Houten. Foto: Peter Koch.


Fragment van een kaart uit het archief van de 'Heren en graven van Culemborg' waarop het zandpad vanaf de Leebrug bij Houten tot aan het Culemborgs Veer staat ingetekend. Met uitwijkplaatsen, bruggen, en herberg ''t Melkmeisje'. Met daarbij in de buurt kasteel Schonauwen ingetekend. Bron: Het Gelders Archief, 0370, 1776. Fragment van een kaart uit het archief van de 'Heren en graven van Culemborg' waarop het zandpad vanaf de Leebrug bij Houten tot aan het Culemborgs Veer staat ingetekend. Met uitwijkplaatsen, bruggen, en herberg ''t Melkmeisje'. Met daarbij in de buurt kasteel Schonauwen ingetekend. Bron: Het Gelders Archief, 0370, 1776.


                                 


8.   Gevelsteen - Een gevelsteen is een stenen plaat of blok met een inscriptie en vaak een emblematische voorstelling in reliëf die (meestal) de voorgevel van een gebouw siert. De gevelsteen verleent het gebouw een eigen, herkenbare identiteit.


Afbeelding van de gevelsteen, voorstellende een vos met een vogel in zijn bek, boven de ingang van het sigarenmagazijn Afbeelding van de gevelsteen, voorstellende een vos met een vogel in zijn bek, boven de ingang van het sigarenmagazijn "van Ouds in het Vosje" (Nobelstraat 17) te Utrecht in 1981. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 835885.



Gevelstenen zijn meestal van natuursteen, maar er zijn ook exemplaren van terracotta bekend en in Hoorn is een eiken reliëf te vinden, op de plek waar anders een gevelsteen zou zitten.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 13 juni 2000.


Een speelveld in de buurt De Stenen in de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een speelveld in de buurt De Stenen in de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel.


               

Man met paard als tegeltebleau in boerderij De Staart aan de Hoofdveste 21. Foto: Cor Witjes. Man met paard als tegeltebleau in boerderij De Staart aan de Hoofdveste 21. Foto: Cor Witjes.


De eerstesteenlegging met het jaartal 1985 van de bouw van vroegere Montessorischool aan de Korenmolen 2 in Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel. De eerstesteenlegging met het jaartal 1985 van de bouw van vroegere Montessorischool aan de Korenmolen 2 in Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.


'DE BOUWMAN WAGHT VAN 'S HEEREN HAND VEEL MILDEN ZEGEN OP HET LAND'. Een tegeltableau in boerderij De Staart aan de Hoofdveste 21. Foto: Cor Witjes. 'DE BOUWMAN WAGHT VAN 'S HEEREN HAND VEEL MILDEN ZEGEN OP HET LAND'. Een tegeltableau in boerderij De Staart aan de Hoofdveste 21. Foto: Cor Witjes.


'12 DECEMBER 2011 DE eerste steen gelegd door Elise van den Broek'. De eerstesteenlegging voor sporthal De Wetering en het korfbalvereniging Victum aan de Hefbrug 5. Foto: Sander van Scherpenzeel. '12 DECEMBER 2011 DE eerste steen gelegd door Elise van den Broek'. De eerstesteenlegging voor sporthal De Wetering en het korfbalvereniging Victum aan de Hefbrug 5. Foto: Sander van Scherpenzeel.


'Straatnaambord 'Andries Vermeulen Avenue' Bouwheer van 1995 - 2002. Straatnaambord bij de korfbalvereniging Victum aan de Hefbrug 5 in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. 'Straatnaambord 'Andries Vermeulen Avenue' Bouwheer van 1995 - 2002. Straatnaambord bij de korfbalvereniging Victum aan de Hefbrug 5 in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een afbeelding van een veehouder met een koe aan de lijn op een tegeltableau in boerderij De Staart aan de Hoofdveste 21. Foto: Cor Witjes. Een afbeelding van een veehouder met een koe aan de lijn op een tegeltableau in boerderij De Staart aan de Hoofdveste 21. Foto: Cor Witjes.


                    

'DE VERDIEPING EN TORENSPITS VERNIEUWD IN 1893 J. WALLER BURGEMEESTER W. VELSEN J. v. ROSSUM WETHOUDERS'. Steen in de nis bij de trap naar het orgel in de gemeentelijke kerktoren aan de Lobbendijk 1 in Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel. 'DE VERDIEPING EN TORENSPITS VERNIEUWD IN 1893 J. WALLER BURGEMEESTER W. VELSEN J. v. ROSSUM WETHOUDERS'. Steen in de nis bij de trap naar het orgel in de gemeentelijke kerktoren aan de Lobbendijk 1 in Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.


'JASPER VAN LYNDEN ANNO 1697 GREGORIUS BOLOK PREDIKANT TOT HOUTEN'. Inscriptie in de kerkklok in de gemeentelijk kerktoren aan de Lobbendijk 1 in het Oude Dorp van Houten in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. 'JASPER VAN LYNDEN ANNO 1697 GREGORIUS BOLOK PREDIKANT TOT HOUTEN'. Inscriptie in de kerkklok in de gemeentelijk kerktoren aan de Lobbendijk 1 in het Oude Dorp van Houten in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


'JASPER VAN LYNDEN ANNO 1697 GREGORIUS BOLOK PREDIKANT TOT HOUTEN'. Inscriptie in de kerkklok in de gemeentelijk kerktoren aan de Lobbendijk 1 in het Oude Dorp van Houten in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. 'JASPER VAN LYNDEN ANNO 1697 GREGORIUS BOLOK PREDIKANT TOT HOUTEN'. Inscriptie in de kerkklok in de gemeentelijk kerktoren aan de Lobbendijk 1 in het Oude Dorp van Houten in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


'JASPER VAN LYNDEN ANNO 1697 GREGORIUS BOLOK PREDIKANT TOT HOUTEN'. Inscriptie in de kerkklok in de gemeentelijk kerktoren aan de Lobbendijk 1 in het Oude Dorp van Houten in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. 'JASPER VAN LYNDEN ANNO 1697 GREGORIUS BOLOK PREDIKANT TOT HOUTEN'. Inscriptie in de kerkklok in de gemeentelijk kerktoren aan de Lobbendijk 1 in het Oude Dorp van Houten in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


'JASPER VAN LYNDEN ANNO 1697 GREGORIUS BOLOK PREDIKANT TOT HOUTEN'. Inscriptie in de kerkklok in de gemeentelijk kerktoren aan de Lobbendijk 1 in het Oude Dorp van Houten in september 2022. De kerkklok met slaghamer en luid installatie in zijn geheel gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. 'JASPER VAN LYNDEN ANNO 1697 GREGORIUS BOLOK PREDIKANT TOT HOUTEN'. Inscriptie in de kerkklok in de gemeentelijk kerktoren aan de Lobbendijk 1 in het Oude Dorp van Houten in september 2022. De kerkklok met slaghamer en luid installatie in zijn geheel gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


'JASPER VAN LYNDEN ANNO 1697 GREGORIUS BOLOK PREDIKANT TOT HOUTEN'. Inscriptie in de kerkklok in de gemeentelijk kerktoren aan de Lobbendijk 1 in het Oude Dorp van Houten in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. 'JASPER VAN LYNDEN ANNO 1697 GREGORIUS BOLOK PREDIKANT TOT HOUTEN'. Inscriptie in de kerkklok in de gemeentelijk kerktoren aan de Lobbendijk 1 in het Oude Dorp van Houten in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gat in de eerste verdiepingsvloer in de kerktoren aan de Lobbendijk 1 in Houten gezien vanaf de begane grond met de inscripties 'HB 1985g 9B' in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gat in de eerste verdiepingsvloer in de kerktoren aan de Lobbendijk 1 in Houten gezien vanaf de begane grond met de inscripties 'HB 1985g 9B' in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


'JASPER VAN LYNDEN ANNO 1697 GREGORIUS BOLOK PREDIKANT TOT HOUTEN'. Inscriptie in de kerkklok in de gemeentelijk kerktoren aan de Lobbendijk 1 in het Oude Dorp van Houten in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. 'JASPER VAN LYNDEN ANNO 1697 GREGORIUS BOLOK PREDIKANT TOT HOUTEN'. Inscriptie in de kerkklok in de gemeentelijk kerktoren aan de Lobbendijk 1 in het Oude Dorp van Houten in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De acht diverse Christelijke kruissen gezien vanaf de begane grond van de kerktoren aan de Lobbendijk 1 aan de onderste verdiepingsvloer in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. De acht diverse Christelijke kruissen gezien vanaf de begane grond van de kerktoren aan de Lobbendijk 1 aan de onderste verdiepingsvloer in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


               

Een medaillon van een twee boeren en een schaap op de voorgevel van de in 1994 gesloopte Rabobank aan het Plein van het Oude Dorp waar nu De Paasage. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Een medaillon van een twee boeren en een schaap op de voorgevel van de in 1994 gesloopte Rabobank aan het Plein van het Oude Dorp waar nu De Paasage. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De sloop van de Rabobank aan de westkant van het Plein in het Oude Dorp in 1994. Hier werd in 1995-1996 De Passeage gebouwd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De sloop van de Rabobank aan de westkant van het Plein in het Oude Dorp in 1994. Hier werd in 1995-1996 De Passeage gebouwd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Een medaillon van een twee personen bij een verkoopkraam op de voorgevel van de in 1994 gesloopte Rabobank aan het Plein van het Oude Dorp waar nu De Paasage. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Een medaillon van een twee personen bij een verkoopkraam op de voorgevel van de in 1994 gesloopte Rabobank aan het Plein van het Oude Dorp waar nu De Paasage. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.

*

De medaillons die eens op de voorgevel van de Raiffeisenbank, zaten aan het Plein van het Oude Dorp. Heden opgeslagen in een container op de gemeentewerf van de gemeente Houten in juni 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel. De medaillons die eens op de voorgevel van de Raiffeisenbank, zaten aan het Plein van het Oude Dorp. Heden opgeslagen in een container op de gemeentewerf van de gemeente Houten in juni 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel.


             

'DE EERSTE STEEN GELEGD GELEGD DOOR LEO VERWEIJ, 6 SEPTEMBER 1946', gedenksteen eerstesteenlegging van een voormalige Molenland nr. 9, in juni 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel. 'DE EERSTE STEEN GELEGD GELEGD DOOR LEO VERWEIJ, 6 SEPTEMBER 1946', gedenksteen eerstesteenlegging van een voormalige Molenland nr. 9, in juni 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel.


'EERSTE STEEN GELEGD DOOR SABETH DIKS, 2 JAAR, 6 DECEMBER 2001', in juni 2023. Foto: Sandervan Scherpenzeel. 'EERSTE STEEN GELEGD DOOR SABETH DIKS, 2 JAAR, 6 DECEMBER 2001', in juni 2023. Foto: Sandervan Scherpenzeel.


   

'De zomerwijn klimt in de beken en de bomen en door mijn aderen omhoog tot in mijn dromen Heldere, godelijke dronkenschappen doen beeld en werkelijkheid tesamen komen'. Gedicht van Gerrit Achterberg, uit Langbroek (1905-1962). Steen in de zijgevel van het VVV kantoor te Wijk bij Duurstede aan de Markt. nr 24. Foto: Sander van Scherpenzeel. 'De zomerwijn klimt in de beken en de bomen en door mijn aderen omhoog tot in mijn dromen Heldere, godelijke dronkenschappen doen beeld en werkelijkheid tesamen komen'. Gedicht van Gerrit Achterberg, uit Langbroek (1905-1962). Steen in de zijgevel van het VVV kantoor te Wijk bij Duurstede aan de Markt. nr 24. Foto: Sander van Scherpenzeel.



9.   Granietsteen - Graniet is een zuur (of felsisch) stollingsgesteente dat voornamelijk bestaat uit drie mineralen; kwarts, veldspaten (kaliveldspaat en plagioklaas) en mica's (muscoviet en/of biotiet). Ook amfibool komt in graniet voor. De onderlinge verhouding van de mineralen verschilt, maar doorgaans is kwarts de dominante component (ongeveer 50%).


Een granietsteen. Bron: Wikipedia graniet. Een granietsteen. Bron: Wikipedia graniet.



Het kwarts is meestal grijs, het veldspaat kan gekleurd zijn (crème, roze voor kaliveldspaat en (melk)wit voor plagioklaas) en de glimmers zijn meestal  bruin of lichtgrijs van kleur.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 13 juni 2000.


Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten op de Schalkwijkseweg, ten oosten van kasteel Schonauwen, met hier aansluitend de Schonauwenseweg en de lang verdwenen Oude Poeldijk. Bovenaan de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 1980. In 2003 ging de Schalkwijkseweg op dit gedeelte het Granietstenn heten. Bron: HUA, 1929. Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten op de Schalkwijkseweg, ten oosten van kasteel Schonauwen, met hier aansluitend de Schonauwenseweg en de lang verdwenen Oude Poeldijk. Bovenaan de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 1980. In 2003 ging de Schalkwijkseweg op dit gedeelte het Granietstenn heten. Bron: HUA, 1929.


              

Gezicht op de voorgevel met voordeur aan de Herenweg 1 van de familie Verweij mer rechtsonder de eerstesteenlegging van het huis door W.H, Verweij-Boekhout op 8 juni 1949. Het voorgaande huis was bij een bombardement op het Oude Dorp van Houten in november 1944 vernietigd. Foto in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de voorgevel met voordeur aan de Herenweg 1 van de familie Verweij mer rechtsonder de eerstesteenlegging van het huis door W.H, Verweij-Boekhout op 8 juni 1949. Het voorgaande huis was bij een bombardement op het Oude Dorp van Houten in november 1944 vernietigd. Foto in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op de eerstesteenlegging van het huis aan de Herenweg 1 door W.H, Verweij-Boekhout op 8 juni 1949. Het voorgaande huis was bij een bombardement op het Oude Dorp van Houten in november 1944 vernietigd. Foto in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de eerstesteenlegging van het huis aan de Herenweg 1 door W.H, Verweij-Boekhout op 8 juni 1949. Het voorgaande huis was bij een bombardement op het Oude Dorp van Houten in november 1944 vernietigd. Foto in september 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


   

Kasteelterrein Schonauwen tussen het Schonauwensepad en het Granietsteen in de richting van het noordoosten gezien in november 2020. Foto: Sander van Scherpenzeel. Kasteelterrein Schonauwen tussen het Schonauwensepad en het Granietsteen in de richting van het noordoosten gezien in november 2020. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Steen met fossiel. Bron: Wikipedia. Steen met fossiel. Bron: Wikipedia.


Luchtfoto vanuit het zuiden in 1998 met in het midden kasteeltoren Schonauwen met de bijhorende gebouwen en huizen langs de Schalkwijkseweg. Linksboven boerderij Schoneveld met weiland en boomgaard. Diagonaal bovenaan de spoorlijn Staatslijn H van Utrecht naar 's-Hertogenbosch en Boxtel. Linksboven de ontwikkeling van de nieuwbouwwijken Leebrug en Loerik. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto vanuit het zuiden in 1998 met in het midden kasteeltoren Schonauwen met de bijhorende gebouwen en huizen langs de Schalkwijkseweg. Linksboven boerderij Schoneveld met weiland en boomgaard. Diagonaal bovenaan de spoorlijn Staatslijn H van Utrecht naar 's-Hertogenbosch en Boxtel. Linksboven de ontwikkeling van de nieuwbouwwijken Leebrug en Loerik. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                     *

Eerste steenlegging 'De klokkrn zijn in gebruik gesteld op 25 april 2012 door mevrouw J. van der Net - de Gier'. In de voorgevel gemetseld van de Eskol-kerk aan de Poldermolen 1 op bedrijfsterrein De Molen in Houten. Gezien in november 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Eerste steenlegging 'De klokkrn zijn in gebruik gesteld op 25 april 2012 door mevrouw J. van der Net - de Gier'. In de voorgevel gemetseld van de Eskol-kerk aan de Poldermolen 1 op bedrijfsterrein De Molen in Houten. Gezien in november 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Eerste steenlegging 'De klokkrn zijn in gebruik gesteld op 25 april 2012 door mevrouw J. van der Net - de Gier'. In de voorgevel gemetseld van de Eskol-kerk aan de Poldermolen 1 op bedrijfsterrein De Molen in Houten. Gezien in november 2022. De twee kerkklokken. Foto: Sander van Scherpenzeel. Eerste steenlegging 'De klokkrn zijn in gebruik gesteld op 25 april 2012 door mevrouw J. van der Net - de Gier'. In de voorgevel gemetseld van de Eskol-kerk aan de Poldermolen 1 op bedrijfsterrein De Molen in Houten. Gezien in november 2022. De twee kerkklokken. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De oude Pastorie in het Oude Dorp aan de Herenweg 21, gebouwd in 1882. Foto, maart 2023, Sander van Scherpenzeel. De oude Pastorie in het Oude Dorp aan de Herenweg 21, gebouwd in 1882. Foto, maart 2023, Sander van Scherpenzeel.


De oude Pastorie in het Oude Dorp aan de Herenweg 21, gebouwd in 1882. De eerstesteenlegging 'GESTICHT IN 1882 DE KERKVOOGDEN H.L. van BUMA G. van WOUDENBERG G. DOORNBAL.' Foto, maart 2023, Sander van Scherpenzeel. De oude Pastorie in het Oude Dorp aan de Herenweg 21, gebouwd in 1882. De eerstesteenlegging 'GESTICHT IN 1882 DE KERKVOOGDEN H.L. van BUMA G. van WOUDENBERG G. DOORNBAL.' Foto, maart 2023, Sander van Scherpenzeel.


   


10.   Kalksteen - Kalksteen is sedimentair gesteente dat ontstaat door de opeenhoping van (kalkhoudende) stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen.

Daarmee bestaat kalksteen voornamelijk uit calciumcarbonaat (CaCO3) en vindt men er regelmatig fossielen in terug (schelpen, ammonieten, e.d.). Blauwe hardsteen is bijvoorbeeld een vorm van fossiele kalksteen, bestaande uit de restanten van zeelelies.


Een kalksteenberg. Bron: Wikipedia Kalksteen. Een kalksteenberg. Bron: Wikipedia Kalksteen.



Kalksteen wordt vooral in tropische gebieden gevormd (koraal), maar ook in Noordwest-Europa komt het voor. In Zuid-Limburg dagzoomt de kalksteen op veel plekken. Een deel van deze kalksteen is in de vorm van krijtgesteente, dat in Limburg mergel wordt genoemd. Ook de witte krijtrotsen van Dover bestaan uit krijtgesteente. In België komt in de Ardennen op veel plekken kalksteen voor.


Foto van een woning aan het Waalsteen in de buurt De Stenen in de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel. Foto van een woning aan het Waalsteen in de buurt De Stenen in de wijk Houten Zui