Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Straatnamen Houten

Noord en Zuid Woon- en Winkelgebied

(wijzigingen voorbehouden er kunnen geen rechten aan deze lijst ontleend worden)

Gebruik Ctrl + F voor het zoeken naar je straatnaam.

Woon- winkelgebied Het Rond (Zo. 08-01-2006 Di. 19-09-2006) 


Woon- winkelgebied Het Rond geportretteerd op zondag 8 januari 2006, door Sander van Scherpenzeel.

     

Winkelcentrum Het Rond

Luchtfoto van het plein Het Rond vanuit het noordoosten gezien op een mooie dag op de wekelijkse donderdagmarkt van het jaar 1998. Luchtfoto bevindt zich in een gang van het gemeentehuis van Houten. Luchtfoto van het plein Het Rond vanuit het noordoosten gezien op een mooie dag op de wekelijkse donderdagmarkt van het jaar 1998. Luchtfoto bevindt zich in een gang van het gemeentehuis van Houten.



Het Rond is een plein en winkelgebied in het centrum van Houten in de Nederlandse provincie Utrecht. Het is gebouwd in 1984 nadat Houten was aangewezen als groeikern voor de stad Utrecht. Het Rond ligt aan de oostkant van de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch in het centrum van Houten. Het plein is het centrale punt van de fietsinfrastructuur van Houten.

Alle hoofdfietsroutes komen samen op dit plein, dat wordt omgeven door hogere bebouwing. Direct aan het plein zijn winkels te vinden, waaronder horeca. Op het plein wordt de wekelijkse markt gehouden en is een horecapand te vinden. Het Rond wordt doorsneden door een betonnen gracht en is autovrij.


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden links van het midden verticaal de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch), boven aan de Utrecht stad. Rechts de grondwerkzaamheden in voorbereidingen van Houten Noordoost in 1980. Links ten westen van het spoor de buurt De Hoeven en De Gaarden die net zijn gereed zijn gekomen. Bron: HUA, 1929. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden links van het midden verticaal de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch), boven aan de Utrecht stad. Rechts de grondwerkzaamheden in voorbereidingen van Houten Noordoost in 1980. Links ten westen van het spoor de buurt De Hoeven en De Gaarden die net zijn gereed zijn gekomen. Bron: HUA, 1929.


 

Maquette van winkelcentrum Het Rond en Het Kant uit ca. 1980 met woningen en winkels. Foto: Gemeente Houten. Maquette van winkelcentrum Het Rond en Het Kant uit ca. 1980 met woningen en winkels. Foto: Gemeente Houten.


      

Winkels

De vernieuwing van winkelcentrum Het Rond (Plein) met naastliggende straten in 2006-2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. De vernieuwing van winkelcentrum Het Rond (Plein) met naastliggende straten in 2006-2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.



Het oudste winkelgebied van Het Rond is bij Het Wed, ten noorden van het centrale plein. Hier is een aantal winkelstraten te vinden, waarbij sinds de eeuwwisseling de HEMA een publiekstrekker is. Ook is hier de noordelijke parkeergarage Spoorhaag gebouwd.


De renovatie van het gemeentehuis van Houten (Onderdoor 25) in 2005-2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. De renovatie van het gemeentehuis van Houten (Onderdoor 25) in 2005-2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.



Aan de westkant van het plein is het Vershof. In eerste instantie was hier de bibliotheek van Houten gevestigd, maar sinds het eind van de jaren 90 is deze ingewisseld voor een overdekt winkelgedeelte met dagelijkse producten, zoals vlees, kaas, vis en bloemen. Aan de zuidwestkant van het plein is een overdekt winkelgebied. Deze is rond 2008 opgeleverd.


De eerste voorbereidingen voor de verbeteri9ng en renovatie van het Onderdoor en het station Houten in 2006-2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. De eerste voorbereidingen voor de verbeteri9ng en renovatie van het Onderdoor en het station Houten in 2006-2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.



In dit deel is een supermarkt publiekstrekker. Onder de Passage is de zuidelijke parkeergarage ‘De Kruitmolen’. In dit deel is een bioscoop aanwezig. Voorheen tot ongeveer 1992 was op deze locatie een snookercentrum en zwembad.


Zicht op het Onderdoor vanaf de westelijke naar de oostelijke kant met de verbouwing van station Houten in 2007-2008. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. Zicht op het Onderdoor vanaf de westelijke naar de oostelijke kant met de verbouwing van station Houten in 2007-2008. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.


   

Concurrentie

Een telefooncel onder het gemeentehuis van Houten in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Een telefooncel onder het gemeentehuis van Houten in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Het imago van Het Rond is niet heel positief. Het gebied wordt ervaren als sfeerloos en te modern. In zowel 2006 als 2018 vinden er flinke renovaties plaats aan Het Rond. Daarbij wordt vooral gezocht naar meer sfeer en beleving op het betonnen plein.

Met de tweede bouwtaak van Houten verscheen er een tweede winkelcentrum in Houten-Zuid. Het centrum van Houten kwam daardoor niet meer in het geografische midden van het dorp te liggen. Andere concurrenten zijn City Plaza in Nieuwegein en Hoog Catharijne in Utrecht.

Deze laatste is met de trein in 15 minuten te bereiken. Verder wordt er in Houten bovengemiddeld veel online gewinkeld. Inwoners beschouwen Het Rond voornamelijk geschikt als winkelcentrum voor de dagelijkse boodschappen.

Voor shoppen en beleving wordt al snel uitgeweken naar Utrecht. Voor het uitgaansleven wordt liever uitgeweken naar het oude historische centrum, het Plein of "Oude Dorp" of de binnenstad van Utrecht.


Gezicht op enkele appartementencomplexen aan Het Rond te Houten, met op de voorgrond een brug over een waterpartij in juni 1995. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 5785. Gezicht op enkele appartementencomplexen aan Het Rond te Houten, met op de voorgrond een brug over een waterpartij in juni 1995. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 5785.



Maquette uit ca. 1997 van het toen bedoelde te bouwen woon- winkelcentrum Castellum wat in latere tijden anders is gerealiseerd dan oorspronkelijk de bedoeling was. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Maquette uit ca. 1997 van het toen bedoelde te bouwen woon- winkelcentrum Castellum wat in latere tijden anders is gerealiseerd dan oorspronkelijk de bedoeling was. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


 

   Evenementen

Pannenbier en het hijsen van de vlag bij het bereiken van de hoogste top van de woontoren aan het Oude Dorp in 2008. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. Pannenbier en het hijsen van de vlag bij het bereiken van de hoogste top van de woontoren aan het Oude Dorp in 2008. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.



Tot halverwege de jaren 0 werd Koninginnedag gevierd op Het Rond. Er was een kindervrijmarkt en er waren optredens. Daarna is uitgeweken naar het decentraal gelegen manifestatieterrein. Sinds enkele jaren wordt geprobeerd een deel van de festiviteiten opnieuw onder te brengen op Het Rond.


Zicht op asfalteringswerkzaamheden aan Het Rond van het nieuwe fietspad richting het Schonenburgseind in 2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. Zicht op asfalteringswerkzaamheden aan Het Rond van het nieuwe fietspad richting het Schonenburgseind in 2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.



Op het Rond wordt een keer per jaar een activiteitenmarkt gehouden waar verenigingen en organisaties zich presenteren. Daarnaast zijn er braderieën en organiseert de winkeliersvereniging activiteiten. De kermis van Houten wordt gehouden op Het Rond en in de winter is er een ijsbaan, in de zomer een strand met activiteiten.


De nieuwe en verplaatste hoofdingang van het gemeentehuis van Houten in 2006-2007 met een toen nog niet rolstoelvriendelijke toegang waar alleen nog een trap was. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. De nieuwe en verplaatste hoofdingang van het gemeentehuis van Houten in 2006-2007 met een toen nog niet rolstoelvriendelijke toegang waar alleen nog een trap was. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.


    


Overgenomen van Wikipedia Het Rond


   

    Woon- en Winkelgebied Het Rond
Wijk Houten Noordwest Buurt Het Kant .. Wijk Houten Noordoost Buurt Het Rond
   Buurtnaam thema: laagland en visserij, imkerij, gebiedsvormen en situering

Maquette van winkelcentrum Het Rond en Het Kant uit ca. 1980 met woningen en winkels. Foto: Gemeente Houten. Maquette van winkelcentrum Het Rond en Het Kant uit ca. 1980 met woningen en winkels. Foto: Gemeente Houten.


Het Onderdoor gezien vanaf het oude stationsviaduct gezien aan de westkant in 1982. De bibliotheek, Het Haltna Huis, gemeentehuis en woningen aan Het Kant waren nog niet gebouwd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Onderdoor gezien vanaf het oude stationsviaduct gezien aan de westkant in 1982. De bibliotheek, Het Haltna Huis, gemeentehuis en woningen aan Het Kant waren nog niet gebouwd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   

In 2005 liet de gemeente Houten een animatie maken van hoe Het Rond, Onderdoor en het toenmalige nieuwe station Houten eruit moesten gaan zien. Bij de grootschalig verbouwing in de periode 2006-2011. Film: Gemeente Houten.


  

Het Wed met het Achterom in de kerstvakantie 2005 op 2006 in de richting van de Spoorhaag gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Wed met het Achterom in de kerstvakantie 2005 op 2006 in de richting van de Spoorhaag gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Winkelcentrum Het Rond en omgeving vanuit het zuidoosten gezien met het Wernaarseind en Wernaarspad, Achterom, buurt De Gilden en het busstation Houten. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Winkelcentrum Het Rond en omgeving vanuit het zuidoosten gezien met het Wernaarseind en Wernaarspad, Achterom, buurt De Gilden en het busstation Houten. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Parkeerterrein De Fuik met het Achterom, Wernaarseind, Wernaarspad en Kooikerseind met het Kooikerspad vanuit de lucht gezien. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Parkeerterrein De Fuik met het Achterom, Wernaarseind, Wernaarspad en Kooikerseind met het Kooikerspad vanuit de lucht gezien. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Het plein van Het Wed gezien vanaf het Achterom tijdens de kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het plein van Het Wed gezien vanaf het Achterom tijdens de kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      

De achterzijde van het gemeentehuis aan het Onderdoor 25 in 1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De achterzijde van het gemeentehuis aan het Onderdoor 25 in 1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   


1.   Achterom - Achterom is een oud woord waarvan de betekenis zeer afhangt
van de context waarin het wordt gebruikt. Een algemene omschrijving als
'via de achterzijde' doet er geen recht aan. Vooral in de steden in de Randstad en de Veluwe wordt het woord al sinds eeuwen gebruikt als straatnaam.

Het wijst dan vaak op de
achtertoegang van winkels en andere panden. Er zijn nog enkele steden waar straten de naam Achterom hebben, bijvoorbeeld in Harderwijk, Den Haag, Dordrecht, Hilversum, Hoorn en Barendrecht.


Gezicht op de plek waar in 1984 opnamedatum twee kantoorgebouwen aan het Achterom werd gerealiseerd. Op de achtergrond de woningen aan de Spoorhaag in noordoostelijke richting gezien. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de plek waar in 1984 opnamedatum twee kantoorgebouwen aan het Achterom werd gerealiseerd. Op de achtergrond de woningen aan de Spoorhaag in noordoostelijke richting gezien. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Vaak werden steegjes in oude binnensteden genoemd naar woorden uit het dagelijks taalgebruik zoals voorzetsels, maar in Arnhem daarentegen is het Onderlangs een grote doorgaande verkeersroute langs de Nederrijn. Achterom verwijst in Houten Noordoost naar zijn ligging achter de winkels van Het Rond.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 26 januari 1982.


        

Gezicht vanaf het tijdelijke gemeentehuis (1981-1987) aan de Standerdmolen in noordelijke richting in 1986-1987 met links in de verte de bouw van het nieuwe gemeentehuis van Houten (1987-....). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanaf het tijdelijke gemeentehuis (1981-1987) aan de Standerdmolen in noordelijke richting in 1986-1987 met links in de verte de bouw van het nieuwe gemeentehuis van Houten (1987-....). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   

Luchtfoto gezien vanuit zuidwesten van het Schonenburgseind en Schonenburgspad met het Achterom, De Beun en de buurt De Sporen. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit zuidwesten van het Schonenburgseind en Schonenburgspad met het Achterom, De Beun en de buurt De Sporen. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Het Onderdoor gezien vanaf de oostkant van de Staatsspoorlijn H richting het westen in aanleg zijnde in 1980-1981 met de Mat '64 treinstel rijdend over een tijdelijk noodviaduct. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Onderdoor gezien vanaf de oostkant van de Staatsspoorlijn H richting het westen in aanleg zijnde in 1980-1981 met de Mat '64 treinstel rijdend over een tijdelijk noodviaduct. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het plein aan Het Wed gezien met op de achtergrond het Achterom tijdens de kerstvakantie van 2005 en 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het plein aan Het Wed gezien met op de achtergrond het Achterom tijdens de kerstvakantie van 2005 en 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Luchtfoto vanuit het zuiden gezien met de staatslijn H van Utrecht naar 's-Hertogenbosch met links Houten Noordwest met de buurt De Hoeven en rechts Houten Noordoost met de buurt De Sporen en het winkelcentrum Het Rond. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto vanuit het zuiden gezien met de staatslijn H van Utrecht naar 's-Hertogenbosch met links Houten Noordwest met de buurt De Hoeven en rechts Houten Noordoost met de buurt De Sporen en het winkelcentrum Het Rond. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het noordwesten met het Onderdoor, Station Houten, College De Heemlanden, busstation Houten en De Slinger. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noordwesten met het Onderdoor, Station Houten, College De Heemlanden, busstation Houten en De Slinger. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Overzichtsfoto van het plein Het Rond in 1984 net na de afbouw van het winkelcentrum met op de voorgrond een restante en verplaatsing van de Geersloot als watergang door het gebied. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Overzichtsfoto van het plein Het Rond in 1984 net na de afbouw van het winkelcentrum met op de voorgrond een restante en verplaatsing van de Geersloot als watergang door het gebied. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Foto van het kleine plein aan Het Wed met snackbar Kwalitaria die toen voor de helft kleiner was toen op de hoek van Het Wed met het Achterom een computerzaak zat. Foto genomen tijdens de kerstvakantie van 2005 met 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Foto van het kleine plein aan Het Wed met snackbar Kwalitaria die toen voor de helft kleiner was toen op de hoek van Het Wed met het Achterom een computerzaak zat. Foto genomen tijdens de kerstvakantie van 2005 met 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Luchtfoto gezien vanuit het westen met rechtsonder het plein Het Rond en linksonder het Schonenburgseind met daarachter de parkeerplaatsen aan het Achterom met links daarvan De Beun en het Kooikerseind. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het westen met rechtsonder het plein Het Rond en linksonder het Schonenburgseind met daarachter de parkeerplaatsen aan het Achterom met links daarvan De Beun en het Kooikerseind. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten met het Achterom, De Fuik, Geersloot, Wernaarspad, Wernaarseind met rechtsboven de de winkels en woningen aan de Kruitmolen. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten met het Achterom, De Fuik, Geersloot, Wernaarspad, Wernaarseind met rechtsboven de de winkels en woningen aan de Kruitmolen. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Het Kant in 1993 tijdens de bouw van de vrijsector huurappartementen met rechts de ouderappartementen aan de Randhoeve. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Kant in 1993 tijdens de bouw van de vrijsector huurappartementen met rechts de ouderappartementen aan de Randhoeve. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


    

Maquette van het plein Het Rond in ca. 1980 met woningen en winkels zoals het in die tijd ontwikkeld zou gaan worden. Middenonder het Kooikerseind. Linksonder het Wernaarseind en rechtsonder het Schonenburgseind gezien richting het westen. Foto: Gemeente Houten. Maquette van het plein Het Rond in ca. 1980 met woningen en winkels zoals het in die tijd ontwikkeld zou gaan worden. Middenonder het Kooikerseind. Linksonder het Wernaarseind en rechtsonder het Schonenburgseind gezien richting het westen. Foto: Gemeente Houten.




2.   De Beun - Een Beun is een Viskaar een bewaarplaats van vis.

De Beun is de tegenhanger van de straatnaam De Fuik.

Een fuik is een van netten of wilgentenen gemaakte val voor vissen. Een fuik bestaat uit een aantal achter elkaar geplaatste trechters, waardoor vissen (vooral paling) wel naar binnen doch lastig naar buiten kunnen zwemmen.


Maquette van Het Kant, De Slinger en het Onderdoor gezien vanuit het westen zoals alle gebouwen, woningen en winkels destijds ontwikkelt diende te worden in ca. 1980. Foto: Gemeente Houten. Maquette van Het Kant, De Slinger en het Onderdoor gezien vanuit het westen zoals alle gebouwen, woningen en winkels destijds ontwikkelt diende te worden in ca. 1980. Foto: Gemeente Houten.



De Fuik en De Beun verwijzen weer naar de naam van het Kooikerspark wat allemaal te maken heeft met de lage ligging van Houten Noordoost.

Een lage ligging in het landschap heeft ook als eigenschap van water op en naast het land. In water leven vogels en vissen.
Bij raadsvergadering vastgesteld op 26 januari 1982.


         

Zicht op de spoorwegovergang in de Staatslijn H vanaf de Vlierweg op de Standerdmolen met op de achtergrond het tijdelijke gemeentehuis van Houten (1981-1986). Spoorwegovergang is in 2000 gesloten en vervangen voor een fiets- en voetgangerstunnel in de periode 1981-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de spoorwegovergang in de Staatslijn H vanaf de Vlierweg op de Standerdmolen met op de achtergrond het tijdelijke gemeentehuis van Houten (1981-1986). Spoorwegovergang is in 2000 gesloten en vervangen voor een fiets- en voetgangerstunnel in de periode 1981-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   

Appartementengebouw aan het Achterom en De Beun gezien vanaf het Schonenburgseind in de kerstvakantie van 2005 en 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Appartementengebouw aan het Achterom en De Beun gezien vanaf het Schonenburgseind in de kerstvakantie van 2005 en 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De vroegere luifel van de C1000 (JUMBO) supermarkt aan de Spoorhaag met links een zebrapad met rechtsachter het oude postkantoor en kaartloketgebouw van de NS en PostNL (TNT Post) de 'Spoorgaard'. Foto in de periode van de kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. De vroegere luifel van de C1000 (JUMBO) supermarkt aan de Spoorhaag met links een zebrapad met rechtsachter het oude postkantoor en kaartloketgebouw van de NS en PostNL (TNT Post) de 'Spoorgaard'. Foto in de periode van de kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op de gemeentefontein aan Het Kant en het Weerwolfseind met op de achtergrond het appartementencomplex aan Het Kant en de Dijkhoeve in 1993. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU, 353. Zicht op de gemeentefontein aan Het Kant en het Weerwolfseind met op de achtergrond het appartementencomplex aan Het Kant en de Dijkhoeve in 1993. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU, 353.


De ETOS aan de Spoorhaag waar ooit kluswinkel HUBO gevestigd was. Foto genomen in de kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. De ETOS aan de Spoorhaag waar ooit kluswinkel HUBO gevestigd was. Foto genomen in de kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Het tijdelijke perron 2 aan de Randhoeve richting Geldermalsen met het zandbed voor de spoorverdubbeling aan westkant van het spoor in 2008 met de heipalen die klaarliggen om de grond ingebracht te worden voor de geluidswal. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. Het tijdelijke perron 2 aan de Randhoeve richting Geldermalsen met het zandbed voor de spoorverdubbeling aan westkant van het spoor in 2008 met de heipalen die klaarliggen om de grond ingebracht te worden voor de geluidswal. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.


De renovatie van Het Rond en bouw van een nieuw winkelcentrum. De nieuwe bestrating staat op pallet al klaar. Rechts het beeldje 't Manneke in 2007-2008. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. De renovatie van Het Rond en bouw van een nieuw winkelcentrum. De nieuwe bestrating staat op pallet al klaar. Rechts het beeldje 't Manneke in 2007-2008. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.


Het tijdelijke perron 2 richting Geldermalsen aan de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) aan de Randhoeve met het zandbed ter inklinking van het zandbed voorde spoorverdubbeling in 2008-2010. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. Het tijdelijke perron 2 richting Geldermalsen aan de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) aan de Randhoeve met het zandbed ter inklinking van het zandbed voorde spoorverdubbeling in 2008-2010. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.


    


3.   De Fuik - Een fuik is een van netten of wilgentenen gemaakte val voor vissen. Een fuik bestaat uit een aantal achter elkaar geplaatste trechters, waardoor vissen (vooral paling) wel naar binnen doch lastig naar buiten kunnen zwemmen.

Een fuik wordt af en toe door de visser bezocht om de vissen eruit te halen. Naast de vissen die uit de fuik worden gehaald zitten er ook vaak muskusratten in. Boven water wordt de locatie van een fuik gemarkeerd door een aantal lange stokken.


Een fuik half liggend in het water voor het vangen van vis zoals dat door de eerste bewoners van ons land werd gedaan in ondiepe kreken en Rijngeulen. Tekening: Peter Koch. Een fuik half liggend in het water voor het vangen van vis zoals dat door de eerste bewoners van ons land werd gedaan in ondiepe kreken en Rijngeulen. Tekening: Peter Koch.



De Fuik is de tegenhanger van de straatnaam De Beun De Fuik en De Beun verwijzen weer naar de naam van het Kooikerspark wat allemaal te maken heeft met de lage ligging van Houten Noordoost.

Een lage ligging in het landschap heeft ook als eigenschap van water op en naast het land. In water leven vogels en vissen.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 26 januari 1982.


     

Zicht op de net voor een deel gesloopte stations viaduct aan de westkant van Houten bij het Onderdoor in 2006-2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. Zicht op de net voor een deel gesloopte stations viaduct aan de westkant van Houten bij het Onderdoor in 2006-2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.


De sluiting van het parkeerterrein aan de Randhoeve ter voorbereiding van de spoorverdubbeling aan de westkant van Houten van de spoorbaan in zuidelijke richting. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. De sluiting van het parkeerterrein aan de Randhoeve ter voorbereiding van de spoorverdubbeling aan de westkant van Houten van de spoorbaan in zuidelijke richting. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.


  

Leden van archeologische werkgroep Leen de Keijzer in 2019 tezamen met toenmalig wethouder Herman Geerdes van de gemeente Houten bij de Gemeente Ingang bij het tijdelijk tentoonstellen van de visfuik die bij archeologische opgraving in Houten Castellum oost was gevonden in 2009. Foto: Peter Koch. Leden van archeologische werkgroep Leen de Keijzer in 2019 tezamen met toenmalig wethouder Herman Geerdes van de gemeente Houten bij de Gemeente Ingang bij het tijdelijk tentoonstellen van de visfuik die bij archeologische opgraving in Houten Castellum oost was gevonden in 2009. Foto: Peter Koch.


Het gebruik van een Fuik in laagwater in het buitenland. Bron: Wikipedia Fuik. Het gebruik van een Fuik in laagwater in het buitenland. Bron: Wikipedia Fuik.


Fuiken die van wilgentenen worden gevlochten. Bron: Wikipedia Fuik. Fuiken die van wilgentenen worden gevlochten. Bron: Wikipedia Fuik.


Luchtfoto vanuit het noorden gezien in het voorjaar van 1988 tijdens een luchtbalonnen festival. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank. Luchtfoto vanuit het noorden gezien in het voorjaar van 1988 tijdens een luchtbalonnen festival. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank.


      

Het rooien van bomen aan de Randhoeve ter voorbereiding van de spoorverdubbeling in Houten in 2005-2006. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. Het rooien van bomen aan de Randhoeve ter voorbereiding van de spoorverdubbeling in Houten in 2005-2006. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.


De start en renovatie en bouw van de steigers bij het gemeentehuis van Houten in 2005. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. De start en renovatie en bouw van de steigers bij het gemeentehuis van Houten in 2005. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.


  

De vroegere C1000 supermarkt (JUMBO) aan de Spoorhaag met nog de oude luifel. Foto opnamen tijdens kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. De vroegere C1000 supermarkt (JUMBO) aan de Spoorhaag met nog de oude luifel. Foto opnamen tijdens kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het gemeentehuis van Houten, Onderdoor met Het Kant, Station Houten en omgeving in het voorjaar van 1988. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank. Het gemeentehuis van Houten, Onderdoor met Het Kant, Station Houten en omgeving in het voorjaar van 1988. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank.


Winkelcentrum Het Rond (oostkant) en Het Kant (westkant) met diverse straten tijdens het voorjaar van 1988 en een luchtballonen evenement. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank. Winkelcentrum Het Rond (oostkant) en Het Kant (westkant) met diverse straten tijdens het voorjaar van 1988 en een luchtballonen evenement. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank.


De Spoorhaag met links het oude postkantoor van TNTPost (PostNL) met het kaarteverkooploket van de Nederlandse Spoorwegen. Rechts de oude fietsenstalling van Anne Arendsen. Foto opnamen tijdens de kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Spoorhaag met links het oude postkantoor van TNTPost (PostNL) met het kaarteverkooploket van de Nederlandse Spoorwegen. Rechts de oude fietsenstalling van Anne Arendsen. Foto opnamen tijdens de kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


  

De watergang (Geersloot) onder het vroegere stationsviaduct (1981-2009) van Station Houten overspannend over het Onderdoor. Bekeken vanuit het westen naar het oosten in oostelijke richting in de periode 1985-1990. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De watergang (Geersloot) onder het vroegere stationsviaduct (1981-2009) van Station Houten overspannend over het Onderdoor. Bekeken vanuit het westen naar het oosten in oostelijke richting in de periode 1985-1990. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



 

Luchtfoto vanuit het zuidwesten gezien van winkelcentrum Het Rond en omliggende straten in het vroegere voorjaar va 1984. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto vanuit het zuidwesten gezien van winkelcentrum Het Rond en omliggende straten in het vroegere voorjaar va 1984. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Luchtfoto vanuit het westen gezien met het gemeentehuis het Inkerspad, Imkerseind met aan de oostkant gelegen de Staatsspoorlijn H van Utrecht naar 's-Hertogenbosch met het winkelcentrum en het plein Het Rond. In het vorjaar van 1988. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto vanuit het westen gezien met het gemeentehuis het Inkerspad, Imkerseind met aan de oostkant gelegen de Staatsspoorlijn H van Utrecht naar 's-Hertogenbosch met het winkelcentrum en het plein Het Rond. In het vorjaar van 1988. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het complete winkelgebied met de omgeving van Het Kant (westkant en Het Rond met omliggende winkelstraten (oostkant) in het voorjaar van 1988 tijdens een luchtbalonnenfestival. Foto: Het Utrechts Archief,, beeldbank. Het complete winkelgebied met de omgeving van Het Kant (westkant en Het Rond met omliggende winkelstraten (oostkant) in het voorjaar van 1988 tijdens een luchtbalonnenfestival. Foto: Het Utrechts Archief,, beeldbank.


Luchtfoto vanuit het zuidwesten gezien in het voorjaar van 1984 met het nog in deels aanbouwzijnde winkelcentrum Het Rond met omliggende straten winkels en woningen. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto vanuit het zuidwesten gezien in het voorjaar van 1984 met het nog in deels aanbouwzijnde winkelcentrum Het Rond met omliggende straten winkels en woningen. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


    

Een houten honinglepel uit de verse honing wat op dit plaatje voor Houten verband houdt met de (straatn)namen Imkerseind, Imkerspad, Imkerspark, De Slinger en OBS De Bijenkorf (Riddersborch 143 - 145) en De Raat. Foto: Wikipedia. Een houten honinglepel uit de verse honing wat op dit plaatje voor Houten verband houdt met de (straatn)namen Imkerseind, Imkerspad, Imkerspark, De Slinger en OBS De Bijenkorf (Riddersborch 143 - 145) en De Raat. Foto: Wikipedia.


    

De verse honing wordt afgetapt uit de honingslinger nadat uit de honingraten is geslingerd. Foto: Imkerpedia.nl. De verse honing wordt afgetapt uit de honingslinger nadat uit de honingraten is geslingerd. Foto: Imkerpedia.nl.


   


4.   De Raat - De honingraten van de honingbij. Verwijzend naar de naam van het Imkerspark. 

Bij raadsvergadering vastgesteld op 28 juni 1983.


De gevulde bijenraten (met verse honing) voordat deze door de honingslinger wordt leeg geslingerd. Foto: Imkerpedia.nl. De gevulde bijenraten (met verse honing) voordat deze door de honingslinger wordt leeg geslingerd. Foto: Imkerpedia.nl.


    

Bijenwas met raten nadat de bijenkolonie vertrokken is. Bron: Imkerpedia.nl. Bijenwas met raten nadat de bijenkolonie vertrokken is. Bron: Imkerpedia.nl.


    

Foto gezien vanaf het carillon van het gemeentehuis van Houten met links de Staatslijn H van Utrecht naar 's-Hertogenbosch met op de voorgrond de percelen waar college De Heemlanden, de bibliotheek en het politiebureau nog gebouwd moest gaan worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Foto gezien vanaf het carillon van het gemeentehuis van Houten met links de Staatslijn H van Utrecht naar 's-Hertogenbosch met op de voorgrond de percelen waar college De Heemlanden, de bibliotheek en het politiebureau nog gebouwd moest gaan worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Op woensdag 21 februari 1996 werd een proef gedaan met de verlegging van een buslijn door de buurt De Hoven waarbij de bus reed over het fietspad tussen De Slinger en het parkeerterrein aan de Kamillehof. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Op woensdag 21 februari 1996 werd een proef gedaan met de verlegging van een buslijn door de buurt De Hoven waarbij de bus reed over het fietspad tussen De Slinger en het parkeerterrein aan de Kamillehof. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Slinger in de periode 1991 - 1992 met links Het Haltna Huis en een deel van de struiken van het schoolplein OBS Regenboog met rechts het toenmalige politiebureau en middenin het gemeentehuis van Houten (Onderdoor 25). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Slinger in de periode 1991 - 1992 met links Het Haltna Huis en een deel van de struiken van het schoolplein OBS Regenboog met rechts het toenmalige politiebureau en middenin het gemeentehuis van Houten (Onderdoor 25). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De archeologische werkgroep Leen de Keijzer in 2019 tezamen met toenmalig wethouder Herman Geerdes van de gemeente Houten bij de Gemeente Ingang bij het tijdelijk tentoonstellen van de visfuik die bij archeologische opgraving in Houten Castellum oost was gevonden in 2009. Foto: Peter Koch. De archeologische werkgroep Leen de Keijzer in 2019 tezamen met toenmalig wethouder Herman Geerdes van de gemeente Houten bij de Gemeente Ingang bij het tijdelijk tentoonstellen van de visfuik die bij archeologische opgraving in Houten Castellum oost was gevonden in 2009. Foto: Peter Koch.


     

De Slinger in het voorjaar van 1993 met links Het Haltna Huis met daarvoor de struiken aan de rand van het plein van OBS De Regenboog. Middenrechts het vroegere politiebuaru met daarnaast een tijdelijke keten van noodlokalen voor de school. Rechts de bibliotheek. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Slinger in het voorjaar van 1993 met links Het Haltna Huis met daarvoor de struiken aan de rand van het plein van OBS De Regenboog. Middenrechts het vroegere politiebuaru met daarnaast een tijdelijke keten van noodlokalen voor de school. Rechts de bibliotheek. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


College De Heemlanden gezien vanaf de toren van het gemeentehuis in ca. 1995 met rechts een later afgebroken Buitenschoolse Opvang. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. College De Heemlanden gezien vanaf de toren van het gemeentehuis in ca. 1995 met rechts een later afgebroken Buitenschoolse Opvang. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  


5.   De Slinger - Men moet hier een slinger maken om terug te keren met de auto naar Houten Noordoost.

De Slinger verwijst naar het slingeren van honing uit bijen raten door een imker. Wat weer de link heeft met het Imkerspark.

Oorspronkelijk was de eerste naam voor De Slinger, 'De Wissel', na de vaststelling van deze  begon in 1989 aan de Pr. Bernhardweg in het Oude Dorp een school voor moeilijk lerende kinderen. genaamd ook 'De Wissel'. Later het speciaal onderwijs De Wissel die zich later vestigde aan de Vikingenpoort.


Foto genomen vanuit het carillon van het gemeentehuis van Houten gezien in 1988 met rechts de latere afgebroken OBS De Regenboog met midden en links de kavel waar college De Heemlanden nog gerelaiseerd moest gaan worden. Op de achtergrond de huizen aan de Kamillehof. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Foto genomen vanuit het carillon van het gemeentehuis van Houten gezien in 1988 met rechts de latere afgebroken OBS De Regenboog met midden en links de kavel waar college De Heemlanden nog gerelaiseerd moest gaan worden. Op de achtergrond de huizen aan de Kamillehof. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Hierop werd door de gemeente Houten besloten de straatnaam De Wissel in te trekken en voor De Slinger te kiezen. Wat ook beter bij de naam van het Imkerspark aansloot.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 24 oktober 1989.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 24 mei 2011.


    

Een honingslinger waar drie raten in worden geslingerd om de honing eruit te halen. Foto: Imkerpedia.nl. Een honingslinger waar drie raten in worden geslingerd om de honing eruit te halen. Foto: Imkerpedia.nl.


Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten van het centrumgebied van het Onderdoor, Het Kant en Het Rond uit april 1999 in de periode dat toenmalig koningin Beatrix Houten bezocht tijdens Koninginnedag op vrijdag 30 april 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten van het centrumgebied van het Onderdoor, Het Kant en Het Rond uit april 1999 in de periode dat toenmalig koningin Beatrix Houten bezocht tijdens Koninginnedag op vrijdag 30 april 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   

De vroegere Openbare basisschool De Regenboog in 1988 gezien vanaf het carillon van het gemeentehuis van Houten. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De vroegere Openbare basisschool De Regenboog in 1988 gezien vanaf het carillon van het gemeentehuis van Houten. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Spelende kinderen bij de gemeentefontein rond 1990. Gezien vanaf het Weerwolfspad. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Spelende kinderen bij de gemeentefontein rond 1990. Gezien vanaf het Weerwolfspad. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Foto genomen richting het oosten vanaf Het Kant gezien met het nog te bouwen gemeentehuis, bibliotheek en Het Haltna Huis. Watergang door het centrumgebied is van oorsprong de oude Geersloot die rond 1980 is verlegd in de huidige grachtenbakken. Foto ui het voorjaar 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Foto genomen richting het oosten vanaf Het Kant gezien met het nog te bouwen gemeentehuis, bibliotheek en Het Haltna Huis. Watergang door het centrumgebied is van oorsprong de oude Geersloot die rond 1980 is verlegd in de huidige grachtenbakken. Foto ui het voorjaar 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht met links de Opstandingskerk van de vroegere Samen op Weg gemeente, sinds 2004 Protestantse Gemeente Houten en rechts het in 1987 geopende Consultatiebureau van de GGD Utrecht. Foto uit 1988. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht met links de Opstandingskerk van de vroegere Samen op Weg gemeente, sinds 2004 Protestantse Gemeente Houten en rechts het in 1987 geopende Consultatiebureau van de GGD Utrecht. Foto uit 1988. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


    

Foto uit ca. 1995 van gebouwen in de omgeving van Het Kant en De Slinger. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 35. Foto uit ca. 1995 van gebouwen in de omgeving van Het Kant en De Slinger. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 35.


  


6.   Het Kant - Het kantige verloop van de weg.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 26 januari 1982.


Zicht op het Imkerseind in de richting van het centrum (oostelijk) gezien rond 1988. Fietser in de verte fiets ter hoogte van de kruising met Het Kant. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Imkerseind in de richting van het centrum (oostelijk) gezien rond 1988. Fietser in de verte fiets ter hoogte van de kruising met Het Kant. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


     

Zicht vanaf het gemeentehuis van Houten op Het Kant, de Dijkhoeve en het Imkerseind in ca. 1998. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf het gemeentehuis van Houten op Het Kant, de Dijkhoeve en het Imkerseind in ca. 1998. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  

Zicht op vroegere consultatiebureau van Houten, gebouwd in 1987 aan de Dijkhoeve wat in 2000 werd aangekocht door de gemeente Houten wat tot 2013 dienst gedaan als huisvestiging voor het ambtelijk apparaat. Foto uit ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op vroegere consultatiebureau van Houten, gebouwd in 1987 aan de Dijkhoeve wat in 2000 werd aangekocht door de gemeente Houten wat tot 2013 dienst gedaan als huisvestiging voor het ambtelijk apparaat. Foto uit ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Onderdoor gezien in 1980-1981. Het stationsviaduct Houten en de bak (Ondrdoor) waren al gereed. Aanliggende/omliggende winkels en woningen moesten nog gebouwd worden. Rechts een moeder met haar kroost fietsend. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Onderdoor gezien in 1980-1981. Het stationsviaduct Houten en de bak (Ondrdoor) waren al gereed. Aanliggende/omliggende winkels en woningen moesten nog gebouwd worden. Rechts een moeder met haar kroost fietsend. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De vrije- sector appartementen en winkels die gebouwd werden in 1993-1994 aan Het Kant en de Dijkhoeve. Links op de voorgrond de gemeentefontein. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De vrije- sector appartementen en winkels die gebouwd werden in 1993-1994 aan Het Kant en de Dijkhoeve. Links op de voorgrond de gemeentefontein. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op Het Kant met links het vroegere consultatiebureau van de GGD in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RZU), 353. Zicht op Het Kant met links het vroegere consultatiebureau van de GGD in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RZU), 353.


        

Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten op Houten Noordoost met het centrumgebied in ontwikkeling in 1981. Collectie: gemeente Houten. Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten op Houten Noordoost met het centrumgebied in ontwikkeling in 1981. Collectie: gemeente Houten.


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden bij de buurt De Hoeven in de wijk Houten Noordwest in ontwikkeling. Midenonderaan de boerderij de Dijkhoeve en de Lobbendijk in 1981. Collectie: gemeente Houten. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden bij de buurt De Hoeven in de wijk Houten Noordwest in ontwikkeling. Midenonderaan de boerderij de Dijkhoeve en de Lobbendijk in 1981. Collectie: gemeente Houten.


Luchtfoto gezien vanuit het oosten op Houten Noordoost met het centrumgebied in ontwikkeling in 1981. Collectie: gemeente Houten. Luchtfoto gezien vanuit het oosten op Houten Noordoost met het centrumgebied in ontwikkeling in 1981. Collectie: gemeente Houten.


  

Winkelcentrum Het Rond (plein) met de destijds toekomstige winkel en bovengelegen appartementen in aanbouw in het vroegere voorjaar van 1984 met midden het Schonenburgseind. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Winkelcentrum Het Rond (plein) met de destijds toekomstige winkel en bovengelegen appartementen in aanbouw in het vroegere voorjaar van 1984 met midden het Schonenburgseind. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op winkels aan het plein Het Rond in ca. 1985 met typerende jaren 80 trappen en inrichten van vooral veel beton. De trappen hebben bestaan van 1984 tot 2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op winkels aan het plein Het Rond in ca. 1985 met typerende jaren 80 trappen en inrichten van vooral veel beton. De trappen hebben bestaan van 1984 tot 2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Protestantse Gemeente Houten (Het Kant 1) in 1983 destijds genaamd de 'Samen op Weg' gemeente. Gezien van het Onderdoor destijds nog zonder de omliggende bebouwing ten tijden van deze genomen foto. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Protestantse Gemeente Houten (Het Kant 1) in 1983 destijds genaamd de 'Samen op Weg' gemeente. Gezien van het Onderdoor destijds nog zonder de omliggende bebouwing ten tijden van deze genomen foto. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op een man met hond ter hoogte van de trappen (toenmalig) van Het Rond naar de Stellingmolen. Rechts de geüpdatet watergang de Geersloot. Foto uit het voorjaar uit ca. 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op een man met hond ter hoogte van de trappen (toenmalig) van Het Rond naar de Stellingmolen. Rechts de geüpdatet watergang de Geersloot. Foto uit het voorjaar uit ca. 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         

Plattegrond van het oude station van Houten in de periode 1982-2009 boven op het stationsviaduct met een plattegrond van het kantoor waar het toenmalige postkantoor en het verkooploket gevestigd was. Bron/: Het Utrechts Archief, 941 72. Plattegrond van het oude station van Houten in de periode 1982-2009 boven op het stationsviaduct met een plattegrond van het kantoor waar het toenmalige postkantoor en het verkooploket gevestigd was. Bron/: Het Utrechts Archief, 941 72.


    


7.   Het Rond - Naar de rondige, overaal achtige vorm van het plein van Het Rond.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 26 januari 1982.

Het plein van Het Rond is qua bouw en vormgeving afgespiegeld en geïnspireerd op de Piazza del Campo, gelegen in de Italiaanse stad Sienna.


Zicht op de winkels en huizen aan Het Rond in de zuidoostelijke hoek met de watergang wat voor 1980 nog de Geersloot was. De typerende jaren 80 trappen van veel beton en weinig groen heeft bestaand van 1984 tot 2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de winkels en huizen aan Het Rond in de zuidoostelijke hoek met de watergang wat voor 1980 nog de Geersloot was. De typerende jaren 80 trappen van veel beton en weinig groen heeft bestaand van 1984 tot 2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


          

Doorsneden van het spoor, bovenbouw van het toenmalige station Houten in de periode 1982-2009 boven op het stationsviaduct aan de Staatslijn H Utrecht-'s-Hertogenbosch. Bron: Het Utrechts Archief, 941 72. Doorsneden van het spoor, bovenbouw van het toenmalige station Houten in de periode 1982-2009 boven op het stationsviaduct aan de Staatslijn H Utrecht-'s-Hertogenbosch. Bron: Het Utrechts Archief, 941 72.


   

Piazza del Campo, Siena, Italia. Bron: Wikipedia Ricardo André Frantz (User:Tetraktys) - Eigen werk. Piazza del Campo, Siena, Italia. Bron: Wikipedia Ricardo André Frantz (User:Tetraktys) - Eigen werk.


Fonte Gaia. Bron: Wikipedia MM - Eigen werk (Originele tekst: Self made photo ). Fonte Gaia. Bron: Wikipedia MM - Eigen werk (Originele tekst: Self made photo ).


     


Het Piazza del Campo is een schelpvormig stadsplein in het centrum van de Italiaanse stad Siena. Het plein staat wereldwijd bekend om zijn schoonheid en stedenbouwkundig-architectonische zuiverheid en wordt daarom beschouwd als een van Europa's mooiste middeleeuwse pleinen. Veel middeleeuwse straatjes komen uit op het plein.

'Il Campo', zoals het in de volksmond heet, heeft de ovale vorm van een antiek theater dat oorspronkelijk achter het stadhuis doorliep naar open veld ('Campo' betekent 'veld').

Op het laagste punt van het plein staan het Palazzo Pubblico, stadhuis en museum, en de Torre del Mangia. Vanuit dit centrum is het plein, waaiervormig, ingedeeld in 9 segmenten, als dank en herinnering aan het bestuur van de 'Raad van Negen' (Sieneense gilden) die de stad tussen 1287 en 1355 bestuurden. Dit is te zien aan het karakteristieke plaveisel, gelegd in 1347, dat bestaat uit rode baksteen, afgewisseld met lichte stroken travertijn.

Tegenover het Palazzo Pubblico ligt een openbare fontein: de Fonte Gaia ('fontein van de vreugde'). Deze fontein is het eindpunt van meer dan 30 km aan wateraanvoer via ondergrondse kanalen en aquaducten. Hij werd in 1411 ingewijd. In 1409 ontwierp Jacopo della Quercia een rijk met beeldhouwwerk versierd bekken met beeldreliëfs. Maria en Kind staan centraal met rondom christelijke en wereldlijke deugden, scènes uit het scheppingsverhaal en de ontstaansgeschiedenis van Siena.

Het plein is onder meer bekend omdat hier de Palio delle contrade wordt gehouden, een paardenrace die twee keer per jaar plaatsvindt, op 2 juli en 16 augustus. De Palio is voor Siena zo belangrijk, dat een Italiaans spreekwoord zelfs luidt: "Chi dice Siena, dice Palio", "Wie Siena zegt, zegt Palio", dat gebruikt wordt als twee zaken zo onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, dat men het ene niet zonder het andere kan noemen.

Overgenomen van Wikipedia Piazza del Campo.


    

De Nieuweweg (Burgweg) tussen rechts de Achterdijk te Werkhoven, lopend naar het noorden (links) naar Odijk met de typerende knik die in het midden van de twintigste eeuw eruit werd gehaald. De weg dateert uit de dertiende eeuw en is aangelegd aangelegd door mensen en niet van oorsprong ontstaan op een hoger gelegen stroomrug. Ter hoogte van de knik was er vele eeuw een wed. Dat was een doorwaadbare plaats waar je door een sloot, watergang of restgeul van een rivier watergang kon oversteken door je door het water te begeven. De naam van deze wade of wed van de Distelvoorde. Iets wat erop duid dat het in de vijftiende tot in de loop van de negentiende eeuw een ruig, nat en woest terrein moet zijn geweest. Voor de florens van Odijk naar Houten, te voet of met paard en wagen moet dit geen prettige doorgang zijn geweest. Veel blubber en nattigheid. Kaart uit de zeventiende eeuw. Bron: Het Utrechts Archief. De Nieuweweg (Burgweg) tussen rechts de Achterdijk te Werkhoven, lopend naar het noorden (links) naar Odijk met de typerende knik die in het midden van de twintigste eeuw eruit werd gehaald. De weg dateert uit de dertiende eeuw en is aangelegd aangelegd door mensen en niet van oorsprong ontstaan op een hoger gelegen stroomrug. Ter hoogte van de knik was er vele eeuw een wed. Dat was een doorwaadbare plaats waar je door een sloot, watergang of restgeul van een rivier watergang kon oversteken door je door het water te begeven. De naam van deze wade of wed van de Distelvoorde. Iets wat erop duid dat het in de vijftiende tot in de loop van de negentiende eeuw een ruig, nat en woest terrein moet zijn geweest. Voor de florens van Odijk naar Houten, te voet of met paard en wagen moet dit geen prettige doorgang zijn geweest. Veel blubber en nattigheid. Kaart uit de zeventiende eeuw. Bron: Het Utrechts Archief.


Kaart waarop de doorwaadbare plaats van de Distelvoorde in de Nieuweweg (Burgweg) staat aangegeven. Bron: Het Kromme-Rijngebied in de Middeleeuwen, Prof. dhr. C. Dekker. Kaart waarop de doorwaadbare plaats van de Distelvoorde in de Nieuweweg (Burgweg) staat aangegeven. Bron: Het Kromme-Rijngebied in de Middeleeuwen, Prof. dhr. C. Dekker.


Foto uit 1985-1986 van een grote parkeerplaats met op de achtergrond de winkels en woningen Het Wed. Het eerste en oudste gedeelte van het winkelcentrum Het Rond. Doorgang in het midden is ''de Raat'. Pas in 1987 zou het tweede gedeelte van het winkecentrum hier worden gebouwd aan de westkant het Wed. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Foto uit 1985-1986 van een grote parkeerplaats met op de achtergrond de winkels en woningen Het Wed. Het eerste en oudste gedeelte van het winkelcentrum Het Rond. Doorgang in het midden is ''de Raat'. Pas in 1987 zou het tweede gedeelte van het winkecentrum hier worden gebouwd aan de westkant het Wed. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Kaart waarop de Houtenseweg en de Kruisweg op staat ingetekend aan het einde van van de zestiende eeuw waarbij het noorden niet linksboven maar midden boven bekeken moet worden. Landerijen in vakken rechts (oost) waren de landerijen van het Utrechtse kapittel Ten DOM. Dit land heette 'de Bak' of 'Back' omdat het een zeer laaggelegen nat gebied was waarin de Rietsloot stroomde. Wat op zijn beurt een oude nevenrestgeul van de Rijn was van zo'n paar duizende jaar geleden hier stroomde en de Rietsloot nog een restant van is. De Houtenseweg en Kruisweg die hier (vermoedelijk) twaalfde eeuw loopt en dus ook door de Riestloot kreeg op een gegeven moment een dam, genoemd de Herbertsdam. Tot de jaren 60 van de twintigste eeuw kwam het nog wel eens voor dat het water van de Rietsloot over de weg stroomde. Voor de Herbertsdam was dit ook een doorwaadbare plaats (wed). In de eventiende eeuw wordt de weg Batsweg of Boutsweg genoemd. Een afleiding van het land de back en verhaspeling van Houtenseweg. De naam als de Odijksche Dijk was ook een gangbare naam. Bron: Het Utrechts Archief, T216. Kaart waarop de Houtenseweg en de Kruisweg op staat ingetekend aan het einde van van de zestiende eeuw waarbij het noorden niet linksboven maar midden boven bekeken moet worden. Landerijen in vakken rechts (oost) waren de landerijen van het Utrechtse kapittel Ten DOM. Dit land heette 'de Bak' of 'Back' omdat het een zeer laaggelegen nat gebied was waarin de Rietsloot stroomde. Wat op zijn beurt een oude nevenrestgeul van de Rijn was van zo'n paar duizende jaar geleden hier stroomde en de Rietsloot nog een restant van is. De Houtenseweg en Kruisweg die hier (vermoedelijk) twaalfde eeuw loopt en dus ook door de Riestloot kreeg op een gegeven moment een dam, genoemd de Herbertsdam. Tot de jaren 60 van de twintigste eeuw kwam het nog wel eens voor dat het water van de Rietsloot over de weg stroomde. Voor de Herbertsdam was dit ook een doorwaadbare plaats (wed). In de eventiende eeuw wordt de weg Batsweg of Boutsweg genoemd. Een afleiding van het land de back en verhaspeling van Houtenseweg. De naam als de Odijksche Dijk was ook een gangbare naam. Bron: Het Utrechts Archief, T216.


Kaart waarop de Herbertsdam op ingetekend staat bij de kruising met de 'back' (laag gelegen land) met de Krommesloot en de Rietsloot. Voor de aanleg van de dam moet hier een doorwaadbare plaats zijn geweest. De Houtenseweg (Odijk/Werkhoven) volgt oostelijke oever (kade) van de Krommesloot. Aan de zuidkant van de weg is het te laag om een boerderijencomplex te vestigen. Vandaar dat de diverse boerderijen zich aan de noordkant van de weg zijn gevestigd. De naam va de Kruisweg werd in 1983 vastgesteld toen de Rondweg hier de Odijkseweg ging kruisen. Van oorsprong komt de naam 'Cruyswech' als voor uit de zestiende- eeuw en misschien ook uit vijftiende-ee uw voor. Naar de kruising van de Binnenweg met de Odijkseweg. Werd het hier door plaatselijke bewoers oook weg Kruisweg genoemd. Bron: Het Kromme-Rijngebied in de Middeleeuwen, Prof. dhr. C. Dekker. Kaart waarop de Herbertsdam op ingetekend staat bij de kruising met de 'back' (laag gelegen land) met de Krommesloot en de Rietsloot. Voor de aanleg van de dam moet hier een doorwaadbare plaats zijn geweest. De Houtenseweg (Odijk/Werkhoven) volgt oostelijke oever (kade) van de Krommesloot. Aan de zuidkant van de weg is het te laag om een boerderijencomplex te vestigen. Vandaar dat de diverse boerderijen zich aan de noordkant van de weg zijn gevestigd. De naam va de Kruisweg werd in 1983 vastgesteld toen de Rondweg hier de Odijkseweg ging kruisen. Van oorsprong komt de naam 'Cruyswech' als voor uit de zestiende- eeuw en misschien ook uit vijftiende-ee uw voor. Naar de kruising van de Binnenweg met de Odijkseweg. Werd het hier door plaatselijke bewoers oook weg Kruisweg genoemd. Bron: Het Kromme-Rijngebied in de Middeleeuwen, Prof. dhr. C. Dekker.



Zicht vanaf het Wed met op de achtergrond het plein Het Rond met bovenaan de straat het logo van het winkelcentrum wat van 1984 tot eind jaren 90 in gebruik was als herkenbaar symbool van het centrum. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf het Wed met op de achtergrond het plein Het Rond met bovenaan de straat het logo van het winkelcentrum wat van 1984 tot eind jaren 90 in gebruik was als herkenbaar symbool van het centrum. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Protestantse Gemeente Houten Het Kant 1 in 1984 toen genaamd de 'Same op Weg' gemeente tot 2004. Foto genomen vanaf de Randhoeve de de toen nog te bouwen kantoren en appartementen gebouwen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Protestantse Gemeente Houten Het Kant 1 in 1984 toen genaamd de 'Same op Weg' gemeente tot 2004. Foto genomen vanaf de Randhoeve de de toen nog te bouwen kantoren en appartementen gebouwen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


 


8.   Het Wed - Een doorwaadbare plek in een rivier. Verwijst naar de naam van het Kooikerspark wat allemaal te maken heeft met de lage ligging van Houten Noordoost.



Bij raadsvergadering vastgesteld op 28 juni 1983.


 

Zicht op de appartementen die in 1983 werden gebouwd aan de zuidkant van het Onderdoor (1984-2006). Zij het dat deze na nog geen 25 jaar gestaan te hebben op de hoek met de Stellingmolen en zwembad De Spil (1984-1997) al weerd werden gesloopt om plaats te maken voor een destijds hypermodern winkelcentrum. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de appartementen die in 1983 werden gebouwd aan de zuidkant van het Onderdoor (1984-2006). Zij het dat deze na nog geen 25 jaar gestaan te hebben op de hoek met de Stellingmolen en zwembad De Spil (1984-1997) al weerd werden gesloopt om plaats te maken voor een destijds hypermodern winkelcentrum. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht vanaf de Hoge Berg in de het toen destijds aan te leggen park De Imker wat na twee jaar de naam Imkerspark kreeg met op de achtergrond OBS De Bijenkorf. Foto uit 1987. Bron; Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf de Hoge Berg in de het toen destijds aan te leggen park De Imker wat na twee jaar de naam Imkerspark kreeg met op de achtergrond OBS De Bijenkorf. Foto uit 1987. Bron; Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Onderdoor met rechts de oude Geersloot met de nog te bouwen appartementen (1985-2006) in de zuidoosthoek van Het Rond met de Stellingmolen in 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Onderdoor met rechts de oude Geersloot met de nog te bouwen appartementen (1985-2006) in de zuidoosthoek van Het Rond met de Stellingmolen in 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het Onderdoor met op de voorgrond de Stellingmolen en met rechts de Vershof met de toenmalige drogisterij Kalisvaart en voorheen de DA drogist. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Onderdoor met op de voorgrond de Stellingmolen en met rechts de Vershof met de toenmalige drogisterij Kalisvaart en voorheen de DA drogist. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


    

Foto gezien vanaf de spaghettiberg of de buizensymfonie berg in het Imkerspark met rechtsachter op de achtergrond OBS De Bijenkorf (Riddersborch 143-145). Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353 Foto gezien vanaf de spaghettiberg of de buizensymfonie berg in het Imkerspark met rechtsachter op de achtergrond OBS De Bijenkorf (Riddersborch 143-145). Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353


    


 9.   Imkerseind - Gelegen aan het uiteinde van het Imkerspad. Eindigend aan het Onderdoor. De naam Imkerseind verwijst naar het Imkerspark.


Een bezige bij. Bron: Wikipedia. Een bezige bij. Bron: Wikipedia.



Die weer verwijst naar het uitstervend beroep van imker wat een bijenhouder is.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 2 maart 1982.


     

De Hoge Berg, de Spaghettiberg of Buizensymfonie gezien vanaf het Imkerspad ter hoogte van de Ruitercamp in de periode 1998-1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Hoge Berg, de Spaghettiberg of Buizensymfonie gezien vanaf het Imkerspad ter hoogte van de Ruitercamp in de periode 1998-1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


 

De enigste eendenkooi in de Knoesterpolder gelegen in het Houtense Schonauwen (1818-1857) in de zeventiende eeuw toenmalige bezit van het Slot Zuylen. Hier waren Bron: Het Utrechts Archief, T76. De enigste eendenkooi in de Knoesterpolder gelegen in het Houtense Schonauwen (1818-1857) in de zeventiende eeuw toenmalige bezit van het Slot Zuylen. Hier waren Bron: Het Utrechts Archief, T76.


Foto uit 1984 met op de achtergrond een kantoorgebouw in aanbouw aan de Randhoeve met op de voorgrond twee jonge ouders met kind lopend op het Onderdoor. Achter hun moest het gemeentehuis nog gebouwd worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Foto uit 1984 met op de achtergrond een kantoorgebouw in aanbouw aan de Randhoeve met op de voorgrond twee jonge ouders met kind lopend op het Onderdoor. Achter hun moest het gemeentehuis nog gebouwd worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Appartementen aan het Onderdoor, Het Kant en De Slinger gezien vanaf het Weerwolfseind met fietsers op het Onderdoor. In ca. 1995. Links de Houtense bibliotheek. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Appartementen aan het Onderdoor, Het Kant en De Slinger gezien vanaf het Weerwolfseind met fietsers op het Onderdoor. In ca. 1995. Links de Houtense bibliotheek. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Kaart uit ca. 1650 met daarop ingetekend de hofstede De Staart met de Houtensewetering, Koedijk, Hoonkade en Hoonwetering tezamen met een boerderij waar de naam van onbekend is. Bron: Het Utrechts Archief, huisarchief Slot Zuylen, T76. Kaart uit ca. 1650 met daarop ingetekend de hofstede De Staart met de Houtensewetering, Koedijk, Hoonkade en Hoonwetering tezamen met een boerderij waar de naam van onbekend is. Bron: Het Utrechts Archief, huisarchief Slot Zuylen, T76.


    


10.   Kooikerseind - Gelegen aan het uiteinde van het Kooikerspad. Eindigend aan het plein van Het Rond. De naam Kooikerseind verwijst naar het Kooikerpark die op zijn beurt de link is naar Houten Noordoost.


Een kooiker aan het werk bij de eendenkooi. Bron: Wikipedia. Een kooiker aan het werk bij de eendenkooi. Bron: Wikipedia.



Die relatief laag gelegen ligt in vergelijking met andere delen van Houten. Laag gelegen land betekend ook nat land. Nat is water wat weer verwijst naar water dieren zoals eenden. Een kooiker vangt eenden voor consumtie. Een kooiker is een uitstervend beroep.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 2 maart 1982.


   

Straatnaambord 'Kooikerseind' zoals deze vanaf 1983 is opgehangen. Gezien in augustus 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Kooikerseind' zoals deze vanaf 1983 is opgehangen. Gezien in augustus 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Aanleg van de Parkeergarage Kruitmolen in 2007-2008 van het Winkelcentrum. Foto: Bruxvoort Design. Aanleg van de Parkeergarage Kruitmolen in 2007-2008 van het Winkelcentrum. Foto: Bruxvoort Design.


De toenmalige Oudheidskamer van de gemeente Houten in 1990-1995 waar ooit stadshistoricus Otto Wttewaall (1953) de foto's en de archeologische vondsten beheerden. Bron: Regionaal Archif Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De toenmalige Oudheidskamer van de gemeente Houten in 1990-1995 waar ooit stadshistoricus Otto Wttewaall (1953) de foto's en de archeologische vondsten beheerden. Bron: Regionaal Archif Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  

Zicht op perron 2 van het vroegere station Houten op het stationsviaduct van Houten over het Onderdoor met links het gemeentehuis en rechts het kantoorgebouw Kantstede. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op perron 2 van het vroegere station Houten op het stationsviaduct van Houten over het Onderdoor met links het gemeentehuis en rechts het kantoorgebouw Kantstede. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De bouw van de Houtense bibliotheek aan het Onderdoor in 1993-1994 op de foto te zien in de afrondende fase. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De bouw van de Houtense bibliotheek aan het Onderdoor in 1993-1994 op de foto te zien in de afrondende fase. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het vroegere interieur van het gemeentehuis aan het Onderdoor 25 te Houten (1987-2007) met zitbanken en kunstwerken. Op de achtergrond het Weerwolfseind en Imkerseind en Het Haltna Huis aan Het Kant. Foto ui de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het vroegere interieur van het gemeentehuis aan het Onderdoor 25 te Houten (1987-2007) met zitbanken en kunstwerken. Op de achtergrond het Weerwolfseind en Imkerseind en Het Haltna Huis aan Het Kant. Foto ui de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op de boekenkasten en archeologische vondsten uit de toenmalige Oudheidskamer van de gemeentehuis aan het Onderdoor 25 gezien in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de boekenkasten en archeologische vondsten uit de toenmalige Oudheidskamer van de gemeentehuis aan het Onderdoor 25 gezien in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  

Het toenmalige station Houten (1982-2009) gezien vanaf het Onderdoor aan de oostkant van het spoor. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank. Het toenmalige station Houten (1982-2009) gezien vanaf het Onderdoor aan de oostkant van het spoor. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank.


    


11.   Onderdoor - Naar de ligging in het centrum van Houten Noord onder de spoorlijn van  Utrecht naar 's-Hertogenbosch door.


Het Onderdoor gezien vanaf de Stellingmolen/Het Rond in westelijke richting gezien in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Onderdoor gezien vanaf de Stellingmolen/Het Rond in westelijke richting gezien in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



De belangrijkste fiets, brommer en wandelverbinding om van west naar oost te komen en vice versa.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 2 maart 1982.


    

Zicht op het Onderdoor in de periode rond 1995 met op de achtergrond het gemeentehuis en een 1600/1700 loc. met goederenwagons in de richting van 's-Hertogenbosch. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank. Zicht op het Onderdoor in de periode rond 1995 met op de achtergrond het gemeentehuis en een 1600/1700 loc. met goederenwagons in de richting van 's-Hertogenbosch. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank.



In het voorjaar van 1986 werd het terrein op de hoek van de Randhoeve, Weerwolfseind en het Onderdoor in klaargemaakt voor de bouw van het gemeentehuis. Op de achtergrond de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch en het toenmalige stationsviaduct. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. In het voorjaar van 1986 werd het terrein op de hoek van de Randhoeve, Weerwolfseind en het Onderdoor in klaargemaakt voor de bouw van het gemeentehuis. Op de achtergrond de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch en het toenmalige stationsviaduct. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het gemeentehuis van Houten gezien vanaf het Imkerseind-Het Kant in feestelijke stemming als op vrijdag 30 april 1999 toenmalig koningin Beatrix der Nederland Houten en Utrecht bezoekt. De gemeentefontein was met oranjewater versierd. Op de ochtend di e na deze foto opname zou volgen zou de koningin per trein aankomen met haargevolg op station Houten. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het gemeentehuis van Houten gezien vanaf het Imkerseind-Het Kant in feestelijke stemming als op vrijdag 30 april 1999 toenmalig koningin Beatrix der Nederland Houten en Utrecht bezoekt. De gemeentefontein was met oranjewater versierd. Op de ochtend di e na deze foto opname zou volgen zou de koningin per trein aankomen met haargevolg op station Houten. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het Onderdoor aan het einde van april 1999. Het gemeentehuis links versierd voor de aankomende Koninginnedag van vrijdag 30 april 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Onderdoor aan het einde van april 1999. Het gemeentehuis links versierd voor de aankomende Koninginnedag van vrijdag 30 april 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Voorbereidende werkzaamheden op de hoek van de Randhoeve, Onderdoor en Weerwolfseind in 1986 voordat het gemeentehuis gebouwd zou gaan worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Voorbereidende werkzaamheden op de hoek van de Randhoeve, Onderdoor en Weerwolfseind in 1986 voordat het gemeentehuis gebouwd zou gaan worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   

Parkeerplaats aan het Achterom/de Spoorhaag in het voorjaar. Foto: Sander van Scherpenzeel. Parkeerplaats aan het Achterom/de Spoorhaag in het voorjaar. Foto: Sander van Scherpenzeel.


  

Zicht op de bushalte en parkeerplaats rond 1990-1995 waar in 1996-1997 de Albert Heijn en parkeergarage Kruitmolen gebouwd zou gaan worden (2007-2011). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de bushalte en parkeerplaats rond 1990-1995 waar in 1996-1997 de Albert Heijn en parkeergarage Kruitmolen gebouwd zou gaan worden (2007-2011). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het Onderdoor in de tijd dat er nog auto's en klein gemotoriseerd verkeerd van oost- naar west en vice verse kon rijden tot maart 1998. Foto uit ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Onderdoor in de tijd dat er nog auto's en klein gemotoriseerd verkeerd van oost- naar west en vice verse kon rijden tot maart 1998. Foto uit ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op de toenmalige 'Same op Weg' gemeente Opstandingskerk vanaf 2005 de Protestantse Gemeente Utrecht. Rechts was van oorsprong (Het Kant 1) de hoofdingang. Kort na de ingebruikname van de kerk in 1983 werd de achteringang het eerste gebruikt. Waarop na vele jaren de achteruitgang (aan de Dijkhoeve) als hoofdentree zou gaan dienen. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de toenmalige 'Same op Weg' gemeente Opstandingskerk vanaf 2005 de Protestantse Gemeente Utrecht. Rechts was van oorsprong (Het Kant 1) de hoofdingang. Kort na de ingebruikname van de kerk in 1983 werd de achteringang het eerste gebruikt. Waarop na vele jaren de achteruitgang (aan de Dijkhoeve) als hoofdentree zou gaan dienen. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het Onderdoor aan de oostkant van het spoor met de toenmalige trap van het Onderdoor over de Geersloot naar het parkeerterrein. Foto uit ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Onderdoor aan de oostkant van het spoor met de toenmalige trap van het Onderdoor over de Geersloot naar het parkeerterrein. Foto uit ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


    

Een parkeerdek in parkeergarage Kruitmolen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht vanaf het busstation Houten aan De Molen op de Stellingmolen en de destijds te ontwikkelen en te bouwen parkeergarage Kruidmolen met winkels en appartementen in 2007-2009. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht vanaf het busstation Houten aan De Molen op de Stellingmolen en de destijds te ontwikkelen en te bouwen parkeergarage Kruidmolen met winkels en appartementen in 2007-2009. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op een van de ondergrondse parkeerdekken van parkeergarage Kruitmolen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op een van de ondergrondse parkeerdekken van parkeergarage Kruitmolen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      

Zicht op de Stellingmolen rond 2012 met links op de hoek nog elektronica witgoedzaak Expert. Later werd hier supermarkt Lidl op uitgebreid. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Stellingmolen rond 2012 met links op de hoek nog elektronica witgoedzaak Expert. Later werd hier supermarkt Lidl op uitgebreid. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht vanaf De Molen op de toenmalige rotonde bij de kruising met de Stellingmolen/De Molen en De Slinger. De rotonde is in 2011 opgeheven om plaats te maken voor het nieuwe busstation Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf De Molen op de toenmalige rotonde bij de kruising met de Stellingmolen/De Molen en De Slinger. De rotonde is in 2011 opgeheven om plaats te maken voor het nieuwe busstation Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.


     


12.   Parkeergarage Kruitmolen - Parkeergarage gelegen aan de Kruitmolen gebouwd in 1997 en 2008

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 15 april 2008.


Zicht op de betaalautomaat van parkeerkgarage Kruitmolen naast de ondergrond roltrappen. Gelegen tussen de Albert Heijn Supermarkt en de Dixons (toenmalig), heden de Hans Anders Opticien. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de betaalautomaat van parkeerkgarage Kruitmolen naast de ondergrond roltrappen. Gelegen tussen de Albert Heijn Supermarkt en de Dixons (toenmalig), heden de Hans Anders Opticien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


   

Zicht vanaf de tussenverdieping bij de ondergrondse roltrappen van parkeergarage Kruitmolen met links de roltrap naar de -1e verdieping ter hoogte van de Albert Heijn Supermarkt. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf de tussenverdieping bij de ondergrondse roltrappen van parkeergarage Kruitmolen met links de roltrap naar de -1e verdieping ter hoogte van de Albert Heijn Supermarkt. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op een van de parkeerdekken van de ondergrondse parkeergarage Kruitmolen. Met links de winkelwagentjes voor de supermarkten Lidl en Albert Heijn. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op een van de parkeerdekken van de ondergrondse parkeergarage Kruitmolen. Met links de winkelwagentjes voor de supermarkten Lidl en Albert Heijn. Foto: Sander van Scherpenzeel.


   

Zicht op de toenmalige betaalautomaat van parkeergarage Kruitmolen naast de toenmalige Dixons, heden de Hans Anders Opticien. Links nog de Halfords (niet meer bestaand). Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de toenmalige betaalautomaat van parkeergarage Kruitmolen naast de toenmalige Dixons, heden de Hans Anders Opticien. Links nog de Halfords (niet meer bestaand). Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op de -2e verdieping van parkeergarage Kruidmolen met de roltrappen die (rechts) naar beneden gaan en (links) naar boven. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de -2e verdieping van parkeergarage Kruidmolen met de roltrappen die (rechts) naar beneden gaan en (links) naar boven. Foto: Sander van Scherpenzeel.


    

Zicht vanaf de Stellingmolen met de appartementen aan de Kruidmolen en de Stellingmolen. Rechts en elektronica zaak Expert (toenmalig), heden zit hier de Lidl supermarkt. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf de Stellingmolen met de appartementen aan de Kruidmolen en de Stellingmolen. Rechts en elektronica zaak Expert (toenmalig), heden zit hier de Lidl supermarkt. Foto: Sander van Scherpenzeel.


  

Zicht op een mat '64 treinstel onderweg naar Geldermalsen en nog niet stoppend op het in aanbouw zijnde station van Houten, gelegen op een viaduct over het Onderdoor in de lente van 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op een mat '64 treinstel onderweg naar Geldermalsen en nog niet stoppend op het in aanbouw zijnde station van Houten, gelegen op een viaduct over het Onderdoor in de lente van 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het Onderdoor vanaf het toenmalige stationsviaduct van station Houten. Met op de achtergrond het in 1987 gebouwde gebouw waar vroeger de kaartloketten van de Nederlandse Spoorwegen en het postkantoor van PTT Post ooit zat. Foto uit ca. 1995. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank. Zicht op het Onderdoor vanaf het toenmalige stationsviaduct van station Houten. Met op de achtergrond het in 1987 gebouwde gebouw waar vroeger de kaartloketten van de Nederlandse Spoorwegen en het postkantoor van PTT Post ooit zat. Foto uit ca. 1995. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank.


Zicht op de Staatslijn H richting het noorden gezien (Utrecht Centraal) in het voorjaar van 1982. Station Houten was in de fase van afbouw. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de Staatslijn H richting het noorden gezien (Utrecht Centraal) in het voorjaar van 1982. Station Houten was in de fase van afbouw. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op Het Kant in 1989 met rechts het nog te bouwen Het Haltna Huis voor bejaarden huisvesting. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op Het Kant in 1989 met rechts het nog te bouwen Het Haltna Huis voor bejaarden huisvesting. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  

Zicht vanaf de toren van het gemeentehuis van Houten op parkeergarage Spoorhaag (gebouwd 1996-1997) in ca. 1999. Met onderaan het toenmalige station Houten en rechts de fietsenstalling van Anne Arendsen. Bron: Regionaal Archief, Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf de toren van het gemeentehuis van Houten op parkeergarage Spoorhaag (gebouwd 1996-1997) in ca. 1999. Met onderaan het toenmalige station Houten en rechts de fietsenstalling van Anne Arendsen. Bron: Regionaal Archief, Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De vroegere Kiss en Ride zone aan de Spoorhaag met links parkeergarage Spoorhaag hier kan worden uitgestapt en een kus worden gegeven voordat de geliefde in de trein stap. Foto uit het voorjaar van 1998. Rechts op de achtergrond de fietsenstalling van Anna Arendsen. Recht aan de rand van de foto het oude station Houten. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De vroegere Kiss en Ride zone aan de Spoorhaag met links parkeergarage Spoorhaag hier kan worden uitgestapt en een kus worden gegeven voordat de geliefde in de trein stap. Foto uit het voorjaar van 1998. Rechts op de achtergrond de fietsenstalling van Anna Arendsen. Recht aan de rand van de foto het oude station Houten. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Foto genomen vanaf de carillontoren van het gemeentehuis Houten met links Parkeergarage Spoorhaag met de toenmalige C1000 supermarkt Van ZIJL die in 2011 zou worden omgebouwd naar de JUMBO Supermarkt. Foto uit het vroegere voorjaar van 1998 toen nog voor maart van dat jaar de auto als doorgaande route over de Spoorhaag, langs het plein naar de Stellingmolen en vice versa konden rijden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Foto genomen vanaf de carillontoren van het gemeentehuis Houten met links Parkeergarage Spoorhaag met de toenmalige C1000 supermarkt Van ZIJL die in 2011 zou worden omgebouwd naar de JUMBO Supermarkt. Foto uit het vroegere voorjaar van 1998 toen nog voor maart van dat jaar de auto als doorgaande route over de Spoorhaag, langs het plein naar de Stellingmolen en vice versa konden rijden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   


13.   Parkeergarage Spoorhaag - Parkeergarage gelegen aan de Spoorhaag gebouwd in 1997

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 15 april 2008.


In de zomer van 1997 werd de laatste hand gelegd op de stoep aan de Spoorhaag na de oplevering van Parkeergarage Spoorhaag. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. In de zomer van 1997 werd de laatste hand gelegd op de stoep aan de Spoorhaag na de oplevering van Parkeergarage Spoorhaag. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


    

Parkeergarage Spoorhaag in ca. 2010. Foto: Sander van Scherpenzeel. Parkeergarage Spoorhaag in ca. 2010. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Parkeergarage Spoorhaag in de laatste bouwfase in de zomer van 1997 gezien van de Spoorhaag met rechts het spoor richting Utrecht Centraal en de afzetzonne waar reizigers weggebracht en opgehaald konden worden. Het metalen gebouw op de achtergrond was de fietsenstalling van Anne Arendsen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Parkeergarage Spoorhaag in de laatste bouwfase in de zomer van 1997 gezien van de Spoorhaag met rechts het spoor richting Utrecht Centraal en de afzetzonne waar reizigers weggebracht en opgehaald konden worden. Het metalen gebouw op de achtergrond was de fietsenstalling van Anne Arendsen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Het plein aan de Spoorhaag in begin 2006 waar destijds de Scapino en later de Bristol gevestigd was. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het plein aan de Spoorhaag in begin 2006 waar destijds de Scapino en later de Bristol gevestigd was. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het oudste gedeelte van het winkelcentrum Het Rond met zicht op de links net gereedgekomen winkels en boven gelegen appartementen aan het Schonenburgseind. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het oudste gedeelte van het winkelcentrum Het Rond met zicht op de links net gereedgekomen winkels en boven gelegen appartementen aan het Schonenburgseind. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De toenmalige GIROmaat (geldautomaat) van de Postbank aan de Spoorhaag in 2006 in de muur van het gebouw waar ooit het PTT Postkantoor en de kaartloketten van de Nederlandse Spoorwegen. Foto: Sander van Scherpenzeel. De toenmalige GIROmaat (geldautomaat) van de Postbank aan de Spoorhaag in 2006 in de muur van het gebouw waar ooit het PTT Postkantoor en de kaartloketten van de Nederlandse Spoorwegen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De winkels en appartementen aan het Schonenburgseind in de periode 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De winkels en appartementen aan het Schonenburgseind in de periode 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op de noordelijk deel van Het Rond ter hoogte van het Schonenburgseind rond 1985-1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de noordelijk deel van Het Rond ter hoogte van het Schonenburgseind rond 1985-1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht vanaf Het Kant op het Weerwolfseind met rechts het gemeentehuis. Links de gebouwen aan Het Kant 1 en 3. Foto rond 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf Het Kant op het Weerwolfseind met rechts het gemeentehuis. Links de gebouwen aan Het Kant 1 en 3. Foto rond 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op de aanbouw zijnde winkels en appartementen aan het Schonenburgeind in 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de aanbouw zijnde winkels en appartementen aan het Schonenburgeind in 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het net gereed gekomen politiebureau in 1989-1990 aan De Slinger. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het net gereed gekomen politiebureau in 1989-1990 aan De Slinger. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Onderdoor begin 2006 gezien vanaf de oostelijke kant in de richting van het westen met op de achtergrond het gemeentehuis en het station Houten, begin 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Onderdoor begin 2006 gezien vanaf de oostelijke kant in de richting van het westen met op de achtergrond het gemeentehuis en het station Houten, begin 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op de toenmalige RABOBANK aan het Schonenburgseind, begin 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de toenmalige RABOBANK aan het Schonenburgseind, begin 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


     

Zicht op het Schonenburgseind ter hoogte van de kruising met het Achterom. Links de toenmalige RABOBANK automaten. Foto ca. 2012. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Schonenburgseind ter hoogte van de kruising met het Achterom. Links de toenmalige RABOBANK automaten. Foto ca. 2012. Foto: Sander van Scherpenzeel.


               

Zicht op het Schonenburgseind vanaf de brug bij het Plein van Het Rond in 1988-1995. Foto: Cees van Liempt. Bron: RAZU, 353. Zicht op het Schonenburgseind vanaf de brug bij het Plein van Het Rond in 1988-1995. Foto: Cees van Liempt. Bron: RAZU, 353.


Zicht vanaf het balkon vanaf de tweede verdieping van een appartement aan Het Rond in 1988-1995. Met midden links het begin van het Schonenburgseind. Foto: Cees van Liempt. Bron: RAZU, 353. Zicht vanaf het balkon vanaf de tweede verdieping van een appartement aan Het Rond in 1988-1995. Met midden links het begin van het Schonenburgseind. Foto: Cees van Liempt. Bron: RAZU, 353.


Het Schonenburgseind gezien in de periode 1995-2000. Bron: RAZU, 353. Het Schonenburgseind gezien in de periode 1995-2000. Bron: RAZU, 353.


    


14    Schonenburgseind - Gelegen aan het uiteinde van het Schonenburgspad. Eindigend aan het plein van Het Rond. Schonenburg verwijst naar boerderij Schonenburg die tot 1800 in de binnenbocht van de Lobbendijk stond.


Het Schonenburgseind met de gracht in de periode 1985-1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Schonenburgseind met de gracht in de periode 1985-1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Op de plek waar nu de noordelijke Rondwegtunnel is. Schonenburg verwijst ook naar de ligging in de wijk Houten Noordoost. Tot 13 maart 2012 was het de wijk Schonenburg met de buurten De Hagen en De Weiden. Na deze tijd is het de wijk Houten Noordoost met de buurten De Hagen en De Weiden.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 26 januari 1982.


     

Een van drie bekende kaart waarop boerderij Schonenburg aan de Lobbendijk in 1641 staat ingetekend op het land van De Blaasbalg of Blaasbalk het land ernaast heten De Weerwolf. Hier is nu de noordelijke Rondwegtunnel en ligt de spoorlijn Utrecht -'s-Hertogenbosch - Boxtel. Bron: Het Utrechts Archief 706, 1663, folio 24. Een van drie bekende kaart waarop boerderij Schonenburg aan de Lobbendijk in 1641 staat ingetekend op het land van De Blaasbalg of Blaasbalk het land ernaast heten De Weerwolf. Hier is nu de noordelijke Rondwegtunnel en ligt de spoorlijn Utrecht -'s-Hertogenbosch - Boxtel. Bron: Het Utrechts Archief 706, 1663, folio 24.


  

Zicht op de brede brug over de gracht naast het Schonenburgseind in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de brede brug over de gracht naast het Schonenburgseind in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op de westelijke kant van op de vroegere inrichting het plein Het Rond (1984-2007) met het typerende jaren 80 betonnen kaden en trappen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de westelijke kant van op de vroegere inrichting het plein Het Rond (1984-2007) met het typerende jaren 80 betonnen kaden en trappen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

Zicht op het achterom met aanliggende winkels en bovenliggende appartementen in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het achterom met aanliggende winkels en bovenliggende appartementen in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een zomerdag rond 1995 vanaf station Houten met aan de overkant van het spoor Perron 2 (toenmalig) voor de treinen richting Geldermalsen en 's-Hertogenbosch. Op de achtergrond het kantoorgebouw Kantstede. Kantoorgebouw is later bij het gemeentehuis gevoegd voor kantoorruimte. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank. Een zomerdag rond 1995 vanaf station Houten met aan de overkant van het spoor Perron 2 (toenmalig) voor de treinen richting Geldermalsen en 's-Hertogenbosch. Op de achtergrond het kantoorgebouw Kantstede. Kantoorgebouw is later bij het gemeentehuis gevoegd voor kantoorruimte. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank.


De winkels in aanbouw zijnde aan het Schonenburgseind in 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De winkels in aanbouw zijnde aan het Schonenburgseind in 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  

Zicht met links de vroegere consultatiebureau van de GG en GD (GGD) (gebouwd: 1987) (Het Kant 3). Met rechts daarnaast de Protestantse Kerk Houten, genaamd Opstandingskerk. van 1983 tot 2004 de Samen op Weg gemeente geheten. Midden het Weerwolfseind en rechts de kantoren aan de Randhoeve. Foto genoemen vanaf de toren van het gemeentehuis. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht met links de vroegere consultatiebureau van de GG en GD (GGD) (gebouwd: 1987) (Het Kant 3). Met rechts daarnaast de Protestantse Kerk Houten, genaamd Opstandingskerk. van 1983 tot 2004 de Samen op Weg gemeente geheten. Midden het Weerwolfseind en rechts de kantoren aan de Randhoeve. Foto genoemen vanaf de toren van het gemeentehuis. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



15    Weerwolfseind - Gelegen aan het uiteinde van het Weerwolfspad. Eindigend aan het Onderdoor.

De Weerwolf is het stuk land gelegen op de hoek van de Lobbendijk met de Oud Wulfseweg. Waarvan 1998 tot 2018 Cultuurcentrum Makelblijde gevestigd was.

De naam komt al in de achttiende eeuw voor in de archieven van de Heerlijkheid Oud-Wulven en Waijen.

Het verhaal onder de bevolking gaat dat er ooit een boer was die het land zo noemde om zijn kinderen af te schikken om niet verder richting het noorden te lopen over het land. Want anders zou je wel eens de Weerwolf tegen kunnen komen.


Zicht op de Opstandingskerk (Her Kant 1) en links het vroegere consultatiebureau van de GGD Utrecht. Gezien vanaf de Randhoeve. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de Opstandingskerk (Her Kant 1) en links het vroegere consultatiebureau van de GGD Utrecht. Gezien vanaf de Randhoeve. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Ook zal het wel een veiligheid zijn geweest zodat kinderen niet richting Utrecht liepen of voor het gevaar om niet de Oud Wulfsewetering te vallen. Op de plek waar nu de noordelijke Rondwegtunnel is.

De Weerwolf verwijst ook naar de ligging in de wijk Houten Noordwest. Tot 13 maart 2012 was het de wijk De Weerwolf met de buurten De Gaarden en De Hoeven.


Zicht op de Opstandingskerk (Her Kant 1) en links het vroegere consultatiebureau van de GGD Utrecht. Gezien vanaf Het Kant. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de Opstandingskerk (Her Kant 1) en links het vroegere consultatiebureau van de GGD Utrecht. Gezien vanaf Het Kant. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Na deze tijd is het de wijk Houten Noordwest met de buurten De Gaarden en De Hoeven.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 26 januari 1982.