Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Welkom bij Houtense Hodoniemen.nl

 

Logo Stichting Houtense Hodoniemen (c) Logo Stichting Houtense Hodoniemen (c)

  


Stichting Houtense Hodoniemen (SHH) heeft een grote kennis op het gebied van straatnaamgeving, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in de gemeente Houten en omgeving. 

Naar omliggende gemeenten zoals Bunnik, Nieuwegein, Utrecht en Wijk bij Duurstede e.a. gemeenten in het Kromme-Rijngebied doet de stichting ook archiefonderzoek zolang zij maar iets te maken hebben met Houtense onderwerpen.


Slogan Stichting Houtense Hodoniemen (c) Slogan Stichting Houtense Hodoniemen (c)

    

     

.... Leuk om te weten ....

Waar komt de naam 't Groentje vandaan?

Gedeelte van het Plein genaamd Het Groentje, met rechts de achtergevel van de openbare lagere school. Op de voorgrond poseren een mevrouw en twee meisjes in 1916. Bron: RAZU, 353. Gedeelte van het Plein genaamd Het Groentje, met rechts de achtergevel van de openbare lagere school. Op de voorgrond poseren een mevrouw en twee meisjes in 1916. Bron: RAZU, 353.



Het Plein in het Oude Dorp, iedere inwoner kent het wel. Hier kan je lekker ontspannen en een drankje nemen op een aanliggend terras. Of je loopt er gewoon overheen met een bekende. Van oorsprong is Houten een brinkdorp, een plein waar 7 wegen op uitkomen.

Uit een bron van het begin van de veertiende eeuw, die zich bevindt in het archief van de Ridderlijke Duitse Orde, Balije van Utrecht is het woord commune te vinden. Een gemeenschap die zich aan het eind van de Pr. Bernhardweg bevind. Daar waar de vroegere bewoners aan het plein woonde. De diverse percelen land die ook in de akte worden beschreven, gaan over stukken land aan de Houtensewetering.

In de achttiende eeuw werd het Plein ook wel de Kerkbrink genoemd.

Op 4 oktober 1962 werd door de gemeente Houten de straatnaam Plein gegeven aan het huidige plein in het Oude Dorp. In Schalkwijk had men al de straatnaam Brink voor het gemeenschappelijke plein bij de hervormde-kerk.

In 1877 werd in opdracht van de toenmalige burgemeester van Houten, de heer Jacob Waller, een nieuwe gemeentehuis op het plein gebouwd. Zes jaar later, in 1883 kwam werd achter het gemeentehuis een nieuwe Openbare Lagere School gebouwd. Hierbij werd aan de westzijde van het plein, gemeentehuis en school een rij bomen aangeplant. Zie de hierbij behorende foto's die aanduiden hoe het er in die tijd uitzag.

Aan het eind van de negentiende eeuw, werd onder de Houtense inwoners die plek bij de bomen 't Groentje genoemd. Dit vanwege het groene karakter die de bomen die plaats gaven.

In de jaren dertig van de vorige eeuw, werden de wegen rondom het dorp uitgebreid. Het is ook rond die tijd, dat de bomen aan de westzijde van het Plein gerooid moeten zijn. In november 1944, tijdens de Tweede Wereld Oorlog, werd de Openbare Lagere School 't Groen gebombardeerd door de geallieerde. Na de oorlog verdween de school van het Plein, waarbij ook de naam van 't Groentje langzamerhand verdween.

Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw, in de tijd van de ontwikkeling en uitgroei van Houten, werd een lokale krant geïntroduceerd, genaamd het Houtens Nieuws. De krant werd in die tijd op groen krantenpapier gedrukt, en kreeg bij de Houtense bevolking al de naam 't Groentje.

Mij wordt wel eens gevraagd, bij rondleidingen die ik geef in het Oude Dorp, of de naam van het lokale krantje dan iets te maken heeft met de vroegere straatnaam 't Groentje van het plein.

Mijn antwoord daarop is dan 'nee'.


Het gedeelte van het Plein dat vroeger 't Groentje werd genoemd. Rechts de achterkant van het gemeentehuis op het Plein in 1934. Bron: RAZU, 353. Het gedeelte van het Plein dat vroeger 't Groentje werd genoemd. Rechts de achterkant van het gemeentehuis op het Plein in 1934. Bron: RAZU, 353.


Foto gemaakt in een schoollokaal van de openbare lagere school 't Groentje ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van mej. A. W. van Limborgh als onderwijzeres op die school. Links staand burgemeester Waller en derde van rechts staand mej. Van Limborgh op 1 februari 1925. O.B.L. 't Groentje stond vanaf 1883 tot 1944 op het Plein, achter het toenmalige gemeentehuis van Houten. Bron: RAZU, 353. Foto gemaakt in een schoollokaal van de openbare lagere school 't Groentje ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van mej. A. W. van Limborgh als onderwijzeres op die school. Links staand burgemeester Waller en derde van rechts staand mej. Van Limborgh op 1 februari 1925. O.B.L. 't Groentje stond vanaf 1883 tot 1944 op het Plein, achter het toenmalige gemeentehuis van Houten. Bron: RAZU, 353.


Foto gemaakt in een schoollokaal van de openbare lagere school 't Groentje ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van mej. A. W. van Limborgh als onderwijzeres op die school. Links staand burgemeester Waller en derde van rechts staand mej. Van Limborgh op 1 februari 1925. O.B.L. 't Groentje stond vanaf 1883 tot 1944 op het Plein, achter het toenmalige gemeentehuis van Houten. Detailfragment van het schoolbord. Bron: RAZU, 353. Foto gemaakt in een schoollokaal van de openbare lagere school 't Groentje ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van mej. A. W. van Limborgh als onderwijzeres op die school. Links staand burgemeester Waller en derde van rechts staand mej. Van Limborgh op 1 februari 1925. O.B.L. 't Groentje stond vanaf 1883 tot 1944 op het Plein, achter het toenmalige gemeentehuis van Houten. Detailfragment van het schoolbord. Bron: RAZU, 353.


Gezicht op 't Groentje (bomenlaan aan de westzijde van het Plein) met rechts de school en zicht op de Nederlands-hervormde kerk in 1921. Bron: RAZU, 353. Gezicht op 't Groentje (bomenlaan aan de westzijde van het Plein) met rechts de school en zicht op de Nederlands-hervormde kerk in 1921. Bron: RAZU, 353.


Vanaf het Plein zicht op, links, garage de Vico, het Kaashoekje en wagenmakerij Verweij in 1980. Bron: RAZU, 353. Vanaf het Plein zicht op, links, garage de Vico, het Kaashoekje en wagenmakerij Verweij in 1980. Bron: RAZU, 353.


Gezicht op 't Groentje, kijkend naar de Nederlandse-hervormde kerk in 1902. Bron: RAZU, 353. Gezicht op 't Groentje, kijkend naar de Nederlandse-hervormde kerk in 1902. Bron: RAZU, 353.


De toren van de nederlands-hervormde kerk gezien vanaf de Burgemeester Wallerweg. Rechts een gedeelte van de doorrijschuur van De Engel. Links een schapenschuur. Foto uit ca. 1890. Bron: RAZU/RCE. De toren van de nederlands-hervormde kerk gezien vanaf de Burgemeester Wallerweg. Rechts een gedeelte van de doorrijschuur van De Engel. Links een schapenschuur. Foto uit ca. 1890. Bron: RAZU/RCE.


De bebouwing aan westzijde van 't Groentje met links de zijkant van het gemeentehuis in 1936. Bron: RAZU, 353. De bebouwing aan westzijde van 't Groentje met links de zijkant van het gemeentehuis in 1936. Bron: RAZU, 353.


   

Historisch onderzoek in opdracht

Bestuursleden van St. Houtense Hodoniemen (l) André Botermans, secretaris en (r) Sander van Scherpenzeel, voorzitter op bezoek en onderzoek bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam op woensdag 15 maart 2023. Foto: Yan Schiller. Bestuursleden van St. Houtense Hodoniemen (l) André Botermans, secretaris en (r) Sander van Scherpenzeel, voorzitter op bezoek en onderzoek bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam op woensdag 15 maart 2023. Foto: Yan Schiller.



Voor gespecialiseerde en afgeronde opdrachten zie pagina

Specialisme en Portfolio


           


Bij uitzondering worden ook andere plaatsen en/of gebieden in Nederland (globaal) onderzocht. Maar deze moeten dan wel gerelateerd zijn aan adellijke of patriciaat families die in Houten of het Kromme-Rijngebied diverse bezittingen hebben gehad.


Stichting Houtense Hodoniemen (SHH) bezig op een donderdagavond op de studiezaal van Het Utrechts Archief aan de Alexander Numankade. Onderwerp van onderzoek Hypotheek4 register. Overgang van vastgoed en onroerend goed in het Kromme Rijngebied van kastelen en bekende boerderijen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Stichting Houtense Hodoniemen (SHH) bezig op een donderdagavond op de studiezaal van Het Utrechts Archief aan de Alexander Numankade. Onderwerp van onderzoek Hypotheek4 register. Overgang van vastgoed en onroerend goed in het Kromme Rijngebied van kastelen en bekende boerderijen. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Genealogische lijnen of familie verhalen op deze website beschreven beogen altijd het positieve en goede verhaal van een familie of persoon te beschrijven. Het kan wel voorkomen dat een persoon een fout verleden had. Dit wordt alleen vermeld als er al diverse publicaties over persoon op internet te vinden zijn.

SHH beoogd geen negatieve verhalen van personen en/of families uit te willen dragen. Alleen een goed en algemene geschiedenis verhaal.


    

Steun Stichting Houtense Hodoniemen, geef via Geef.nl



Stichting Houtense Hodoniemen onderzoekt diverse historische aspecten in het

Kromme-Rijngebied in het bijzonder van de gemeente Houten.

Steun ons en geef via rekeningnummer: NL92 TRIO 0379 3066 97

t.n.v. Stichting Houtense Hodoniemen

Alvast hartelijk dank


     

Laatst toegevoegde en/of gewijzigde pagina's

Grachtenpand aan de Kromme Nieuwegracht nr. 20 te Utrecht. Eerder in bezit geweest van Willem René baron van Tuyll van Serooskerken. Bron: Wikimedia Commons. Grachtenpand aan de Kromme Nieuwegracht nr. 20 te Utrecht. Eerder in bezit geweest van Willem René baron van Tuyll van Serooskerken. Bron: Wikimedia Commons.


     


Pagina in ontwikkeling - verwacht in 2024

Familie Van Tuyll van Serooskerken - Slot Zuylen, Vleuten en Westbroek

en

Familie Van Tuyll van Serooskerken - Vast- en Onroerend goed


       

Portretschilderij van Jacoba Helena de Vicq in 1759. Gehuwd met Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken. Geschilderd door Guillaume de Spinny (1721–1785). Portretschilderij van Jacoba Helena de Vicq in 1759. Gehuwd met Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken. Geschilderd door Guillaume de Spinny (1721–1785).


Portret van Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken (1707-1776) in c.a. 1759. Heer van Zuylen, eigenaar van het pand Kromme Nieuwegracht nrs. 3-5. Portret van Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken (1707-1776) in c.a. 1759. Heer van Zuylen, eigenaar van het pand Kromme Nieuwegracht nrs. 3-5.


Isabelle Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken (Belle van Zuylen) in 1766. geschilderd door Maurice Quentin de La Tour (1704–1788). Isabelle Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken (Belle van Zuylen) in 1766. geschilderd door Maurice Quentin de La Tour (1704–1788).


Portret van Willem René van Tuyll van Serooskerken (1743-1839) in 1792.


     

Portret van Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken, (1744-1774), zoon van Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken en Jacoba Helena de Vicq. Bron: HUA, 76, 1075. Portret van Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken, (1744-1774), zoon van Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken en Jacoba Helena de Vicq. Bron: HUA, 76, 1075.


   

 Bijgewerkte informatie of pagina's 

Datum:

Nieuwe pagina's

Verwacht 2024

Familie Van Tuyll van Serooskerken - Slot Zuylen, Vleuten en Westbroek 



Verwacht 2024

Familie Van Tuyll van Serooskerken -  Vast- en Onroerend goed (1)



Verwacht 2024

Familie Van Tuyll van Serooskerken - Vast- en Onroerend goed (2)

       

Het huis van Belle van Zuylen aan de Kromme Nieuwegracht nr. 3 en 5. Bron: Wikipedia Commons. Het huis van Belle van Zuylen aan de Kromme Nieuwegracht nr. 3 en 5. Bron: Wikipedia Commons.


  

Datum:

Nieuwe- en/of gewijzigde pagina's:

Di. 30-04-2024

Familie Wttewaall - Wickenburgh en Stoetwegen


--- nieuwe informatie en foto's ---

Za. 23-03-2024

Beleidsplan Stichting Houtense Hodoniemen 2014 - 2029 (PDF)


Nieuw Beleidsplan 2024 - 2029

Za. 24-02-2024

--- Nieuwe informatie ---


Wttewaall van Wickenburgh en Stoetwegen

Wo. 06-12-2023

Opgeleverde pagina Straatnamenlijst Fietspaden


Een compleet overzicht van alle fietspaden in de gemeente Houten

Wo. 11-10-2023

Straatnamen Andere gemeenten, Eerder in Houten, Nieuwe Hollandse Waterlinie en Overig


Nieuwe pagina, met informatie van afgesplitste pagina

      


Laatste update: maandag 2 september 2024 om 14:00 uur.


           

Nieuws over Historie

Bezoek aan Het Utrechts Archief voor de 300ste keer

Donderdag 4 juli 2024 was het de 300ste keer dat we een bezoek brachten aan Het Utrechts Archief aan de Alexander Numankade 199-201. Deze moment werd even op beeld vastgelegd. In een tijdspant vanaf 2010 tot 2024 is dit mooie getal bereikt. We hopen nog vele jaren door te gaan. Getoonde kaart is afkomstig uit het archief van de Provinciale Waterstaat van Utrecht en toont het grondgebied van Zuilen met het Amsterdam-Rijnkanaal aan. Foto: SHH. Donderdag 4 juli 2024 was het de 300ste keer dat we een bezoek brachten aan Het Utrechts Archief aan de Alexander Numankade 199-201. Deze moment werd even op beeld vastgelegd. In een tijdspant vanaf 2010 tot 2024 is dit mooie getal bereikt. We hopen nog vele jaren door te gaan. Getoonde kaart is afkomstig uit het archief van de Provinciale Waterstaat van Utrecht en toont het grondgebied van Zuilen met het Amsterdam-Rijnkanaal aan. Foto: SHH.


  

Afsluiting archiefonderzoek

het Regionaal Archief Zuid-Utrecht te Wijk bij Duurstede

  • Portret van Jelle Vonk (links), midden in Sander van Scherpenzeel (SHH) en (rechts) Ria Mink. Jelle en Ria hebben SHH de afgelopen jaren tot dienst gestaan namens het RAZU.
  • Ria Mink biedt een plant aan, aan Sander van Scherpenzeel, tijdens de feestelijke semi-afsluiting van het archiefonderzoek bij het RAZU.
  • Portret van Sander van Scherpenzeel (SHH) en Eddy Hinders, archiefmedewerker van het RAZU. Sander kent Eddy als een van de langste medewerkers van het archief.
  • De laatste keer dat er op deze plaats in de studiezaal notariële akten onderzoek is gedaan bij het RAZU.
  • Sander op de studiezaal van het RAZU tijdens de laatste keer van het notariële aktenonderzoek op woensdag 15 mei 2024.
  • Sander op de studiezaal van het RAZU tijdens de laatste keer van het notariële aktenonderzoek op woensdag 15 mei 2024 (2).
  • Gebak en taart tijdens de semi-afsluiting van het archiefonderzoek bij het RAZU op woensdag 15 mei 2024.
  • De laatste keer dat er op deze plaats in de studiezaal notariële akten onderzoek is gedaan bij het RAZU (2).



Woensdag 15 mei 2024 - Vond de semi-afsluiting van het archiefonderzoek plaats bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) te Wijk bij Duurstede.

Ochtends werd er met koffie en gebak stilgestaan, met een terugblik en een mooi woord. SHH kreeg een plant aangeboden en een ansichtkaart 

SHH had voor elke medewerker die eens dienstverlenend is geweest, een persoonlijke kaart geschreven. Dit werd zeer op prijs werd gesteld door de medewerkers.

In een periode vanaf 2009 tot en met 2024 zijn door SHH (Stichting Houtense Hodoniemen) ruim 4.300 stukken en dossiers onderzocht. Met in totaal 195 bezoeken aan deze archiefinstellingen.

De laatste vier jaar is er vooral onderzoek verricht, in de notariële archieven van de notarissen in Wijk bij Duurstede en Houten, over de periode 1811-1935.

Hierbij zijn veel aankoop- en veilingakte opgezocht en onderzocht. Boedelinventarissen en boedelscheidingingsakten bekeken. Vooral van vooraanstaande families in het Kromme Rijngebied, wonend en levend op de landgoederen Amelisweerd, Rhijnauwen, Hardenbroek, Wickenburgh, Rhijnesteyn, Weerdesteyn, Heemstede en Vuylcop.

Bij de aankoop- en veilingakte zijn vooral de eigendomsoverzichten van grote en bekende boerderijen in de omgeving van Houten en Bunnik op een rij gezet.

Nu is het afwachten totdat de Rijksorganisatie voor de Informatiehuishouding, voorheen Doc-Direct uit Winschoten. Alle notariële akten over de periode 1936-1945 verdeeld over de rijksarchieven in Nederland. Vanuit daar worden ze dan verder verdeeld naar de streekarchieven. Vanwaar de vroegere notarissen statutaire gevestigd waren.


 

Het 6.000ste dossiers onderzocht bij Het Utrechts Archief 

Donderdag 14 maart 2024 behaalde St. Houtense Hodoniemen (SHH) het 6.000ste onderzoeksdossier bij Het Utrechts Archief sinds 2010. Dit moment werd even vastgelegd op beeld, met een mooie kaart uit 1819 van Fort De Bilt, eerder genaamd Fort aan de Biltstraat. Donderdag 14 maart 2024 behaalde St. Houtense Hodoniemen (SHH) het 6.000ste onderzoeksdossier bij Het Utrechts Archief sinds 2010. Dit moment werd even vastgelegd op beeld, met een mooie kaart uit 1819 van Fort De Bilt, eerder genaamd Fort aan de Biltstraat.


 

Adel en Ridderschap in Utrecht



Adel en Ridderschap in Utrecht is een verhaal van opkomen, verdwijnen en zich handhaven van talrijke geslachten zoals Van Goye, Van Zuylen, Van Hardenbroek, Van Reede en Van Tuyll van Serooskerken. De Lotgevallen van de adel zijn bepaald door oorlogen, revoluties, epidemieën, economische crises, maar ook door tijden van vrede en voorspoed.

Tot ver in de twintigste eeuw nam de adel een belangrijke maatschappelijke positie in. Naast invloeden van buitenaf zijn er de individuele factoren van verstandige of onverstandige beslissingen, ziekte en sterfgevallen. Het persoonlijke krijgt ruime aandacht. Het verhaal over ridders baronnen en jonkheren impliceert een mannenwereld, maar krachtige vrouwen als Margaretha Turnor, die de herbouw van kasteel Amerongen leidde, of de kritische schrijfster Belle van Zuylen worden zeker niet vergeten.

Het in- en exterieur van hun kastelen geven letterlijk kleur aan de lange geschiedenis van de Utrechtse adel. Het erfgoed van de adel, zowel materieel als immaterieel, wordt voor het nageslacht bewaard door stichtingen en verenigingen. Een daarvan is de Ridderschap van Utrecht, die het initiatief tot dit boek heeft genomen.

Auteur: Renger E. de Bruin

€59,95 - Nederlands - Hardcover - 9789462585461- 512 pagina's

Uitgever: WBOOK.com (link)


  

Vragen en Mededelingen


Bent u een nazaat of heeft uw familie een belang gehad in de landgoederen Nieuw-Amelisweerd, Oud-Amelisweerd of Rhijnauwen in Rhijnauwen en Bunnik en Vechten in het verre verleden. 

De stichting is opzoek naar prenten, tekeningen of foto's van particulieren die een beeld van deze landgoederen geven met gebouwen, pachtboerderijen en/of personeel uit het verleden.

Bent u bereid, om ons een digitale scan te geven voor het gebruik op deze website.

Met bronvermelding erbij opgenomen

Dan kan er contact opgenomen worden via houtensehodoniemen@gmail.com

Alvast hartelijk dank



De domeinnamen kijkophouten.nl en houteninzicht.nl
zijn als forward opgenomen naar deze website.


      

 St. Houtense Hodoniemen socials


St. Houtense Hodoniemen op Facebook

   


  

Straatnaam Actueel (stand mei 2024)


Het totaal aantal straatnamen in de gemeente Houten staat nu op 786 straatnamen.


                          

Op dinsdag 14 mei 2024 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Schildersgang vastgesteld. Kaart: Gem. Houten. Op dinsdag 14 mei 2024 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Schildersgang vastgesteld. Kaart: Gem. Houten.



Op dinsdag 14 mei 2024 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Schildersgang vastgesteld.

De straat ligt aan de zijtak van de Kostergang. Diverse woningen komen er aan de Schildersgang te liggen. De naam verwijst naar de vroegere verfwinkel aan het Plein 23a van familie Ossendrijver.


Dinsdag 14 november 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnamen Kolenplaats en Kolensteeg vastgesteld. Voor een klein nieuwbouwproject in het Oude Dorp. Het totaal aantal straatnamen staat nu op 785. Eerder was op deze plek naast het Plein nr. 10 de kolen- en groenteopslag van familie Van Hal, dat is nu de Kolensteeg. De achterliggende parkeerplaats tussen De Passage en de Pr. Bernhardweg heet nu Kolenplaats. Kaart: Gemeente Houten. Dinsdag 14 november 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnamen Kolenplaats en Kolensteeg vastgesteld. Voor een klein nieuwbouwproject in het Oude Dorp. Het totaal aantal straatnamen staat nu op 785. Eerder was op deze plek naast het Plein nr. 10 de kolen- en groenteopslag van familie Van Hal, dat is nu de Kolensteeg. De achterliggende parkeerplaats tussen De Passage en de Pr. Bernhardweg heet nu Kolenplaats. Kaart: Gemeente Houten.



Op dinsdag 14 november 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnamen Kolensteeg en Kolenplaats vastgesteld.

De Kolensteeg is de nieuwe ontsluitingsverbinding tussen het Plein en het parkeerterrein achter De Passage.

Dit parkeerterrein heeft nu de nieuwe naam Kolenplaats.


   

Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Biezenpad vastgesteld. Kaart: Gemeente Houten. Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Biezenpad vastgesteld. Kaart: Gemeente Houten.


Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Heulsewaard vastgesteld. Kaart: Gemeente Houten. Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Heulsewaard vastgesteld. Kaart: Gemeente Houten.



Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Biezenpad vastgesteld.



Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Heulsewaard vastgesteld.

        

Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam (parknaam) Vijfwal vastgesteld. Kaart: Gemeente Houten. Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam (parknaam) Vijfwal vastgesteld. Kaart: Gemeente Houten.



Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam (parknaam) Vijfwal vastgesteld.



Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Kerkbrink te Tull en 't Waal ingetrokken.

Deze straatnaam werd op dinsdag 25 september 2012 vastgesteld.


       

Per dinsdag 1 november 2022 is de straatnaam Conferencelaan erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject in de Wickengaard van Schalkwijk Kaart: Gemeente Houten. Per dinsdag 1 november 2022 is de straatnaam Conferencelaan erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject in de Wickengaard van Schalkwijk Kaart: Gemeente Houten.



Op dinsdag 1 november 2022 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Conferencelaan vastgesteld.

De laan is onderdeel van het nieuwbouwproject de Wickengaard ten oosten van de Wickenburghselaan.


               

Per dinsdag 21 maart 2023 is de straatnaam Pothoek erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject aan de Pothuizerweg 4 waar eens de veevoederfabriek stond in Schalwijk. Kaart: Gem. Houten. Per dinsdag 21 maart 2023 is de straatnaam Pothoek erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject aan de Pothuizerweg 4 waar eens de veevoederfabriek stond in Schalwijk. Kaart: Gem. Houten.



Op dinsdag 21 maart 2023 is door het college van BenW van de gemeente Houten de 781ste straatnaam vastgesteld.

De naam Pothoek in Schalkwijk, voor de plek waarnu nog een veevoederfabriek staat. De naam komt hier van oorsprong al voor.

Het gedeelte 'Pot' komt van de Pothuizerweg waar het aan gelegen is. Een pothuis of puthuis is een gebouw met een uitstekende aanbouw. Een inpandige (waterput) aan huis.

Het gedeelte 'hoek' komt vanwege de ligging in de hoek in het buurtschap De Heul, met de Provincialeweg en de Pothuizerweg. Op termijn komen hier 22 woningen.


   

Per dinsdag 1 november 2022 is de straatnaam Conferencelaan erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject in de Wickengaard van Schalkwijk Kaart: Gemeente Houten. Per dinsdag 1 november 2022 is de straatnaam Conferencelaan erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject in de Wickengaard van Schalkwijk Kaart: Gemeente Houten.


Per dinsdag 17 mei 2022 zijn de straatnamen Valderik en Stroede erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject de Droom van Schalkwijk. Kaart: Gemeente Houten. Per dinsdag 17 mei 2022 zijn de straatnamen Valderik en Stroede erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject de Droom van Schalkwijk. Kaart: Gemeente Houten.


Op dinsdag 1 november 2022 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Conferencelaan vastgesteld.

Op dinsdag 17 mei 2022 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnamen Valderik en Stroede vastgesteld.

Per dinsdag 18 mei 2021 is de straatnaam Jaagpad en brugnaam Hoonbrug erbij gekomen. Kaart: Gemeente Houten. Per dinsdag 18 mei 2021 is de straatnaam Jaagpad en brugnaam Hoonbrug erbij gekomen. Kaart: Gemeente Houten.


Straatnamen Wollegras en Hennegras in de buurt De Grassen. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 9 februari 2021. Kaart: Gemeente Houten. Straatnamen Wollegras en Hennegras in de buurt De Grassen. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 9 februari 2021. Kaart: Gemeente Houten.


Per dinsdag 18 mei 2021 is de straatnaam Jaagpad en brugnaam Hoonbrug erbij gekomen.

Per dinsdag 9 februari 2021 zijn de straatnamen Hennegras en Wollegras erbij gekomen.

Straatnaam Olijvengaarde in de buurt De Gaarden. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 5 januari 2021. Kaart: Gemeente Houten. Straatnaam Olijvengaarde in de buurt De Gaarden. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 5 januari 2021. Kaart: Gemeente Houten.


Straatnaam Kapelhof als nieuwbouwstraat in het nieuwe Goyse dorp 't Goy. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 1 december 2020. Kaart: Gemeente Houten. Straatnaam Kapelhof als nieuwbouwstraat in het nieuwe Goyse dorp 't Goy. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 1 december 2020. Kaart: Gemeente Houten.


Per dinsdag 5 januari 2021 is de straatnaam Olijvengaarde erbij gekomen.

Per dinsdag 1 december 2020 zijn de straatnaam Kapelhof  erbij gekomen.

Straatnaam Boendergras in de buurt De Grassen. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 1 december 2020. Kaart: Gemeente Houten. Straatnaam Boendergras in de buurt De Grassen. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 1 december 2020. Kaart: Gemeente Houten.


Straatnaam Het Bos vastgesteld voor de nieuwe inprikker van het Nieuw Wulven Bos parkeerterrein tezamen met huisnummers 1 en 3. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 6 oktober 2020. Kaart: Gemeente Houten. Straatnaam Het Bos vastgesteld voor de nieuwe inprikker van het Nieuw Wulven Bos parkeerterrein tezamen met huisnummers 1 en 3. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 6 oktober 2020. Kaart: Gemeente Houten.


Per dinsdag 1 december 2020 zijn de straatnaam Boendergras erbij gekomen.

Per dinsdag 6 oktober 2020 is de straatnaam Het Bos erbij gekomen.

       

Per dinsdag 15 mei 2018 is de straatnaam Kweldergras erbij gekomen. Kaart, gem. Houten. Per dinsdag 15 mei 2018 is de straatnaam Kweldergras erbij gekomen. Kaart, gem. Houten.



Per dinsdag 25 augustus 2020 is de straatnaam Ophaalbrug erbij gekomen.

Per dinsdag 17 maart 2020 zijn de straatnamen De SteenHet Land en Het Mos (formeel) erbij gekomen en is de Lage Schaft ingetrokken.

Per dinsdag 14 januari 2020 zijn de straatnamen de Gouden Hoon en De Hoon erbij gekomen. De straatnamen Linker HoonEerste HoonTweede Hoon en Derde Hoon zijn ingetrokken.

Per dinsdag 26 november 2019 is de straatnaam Brasemsloot erbij gekomen.

Per dinsdag 20 augustus 2019 is de straatnaam Hof aan de Heul erbij gekomen.

Per dinsdag 15 mei 2018 is de straatnaam Kweldergras erbij gekomen.

Per dinsdag 11 december 2018 zijn de straatnamen: Kortgras, Baardgras, Honinggras, Speelgras, Schaduwgras, Borstelgras, Kuilgras, Liesgras en Strekgras erbij gekomen.


     

'ARCHIEF VAN DE GEMEENTEN HOUTEN, OUD-WULVEN EN SCHONAUWEN'. Bron: RAZU. 'ARCHIEF VAN DE GEMEENTEN HOUTEN, OUD-WULVEN EN SCHONAUWEN'. Bron: RAZU.


  

 Downloads

Download het Stichting Houtense Hodoniemen Jaarverslag 2022 en vooruitzien 2023 (PDF). Download het Stichting Houtense Hodoniemen Jaarverslag 2022 en vooruitzien 2023 (PDF).



Stichting Houtense Hodoniemen jaarverslag 2023 en vooruitzien 2024 (PDF)

Stichting Houtense Hodoniemen jaarverslag 2022 en vooruitzien 2023 (PDF)

Stichting Houtense Hodoniemen halfjaarverslag 2021 en vooruitzien 2022 (PDF)

Stichting Houtense Hodoniemen jaarverslag 2020 en vooruitzien 2021 (PDF)

Stichting Houtense Hodoniemen jaarverslag 2019 en vooruitzien 2020 (PDF)

Stichting Houtense Hodoniemen jaarverslag 2018 en vooruitzien 2019 (PDF)

Beleidsplan Stichting Houtense Hodoniemen 2014 - 2029 (PDF)

 

  Onderwerpen in onderzoek:

Archiefonderzoek bij Het Utrechts Archief in 2024

Het Utrechts Archief, locatie Alexander Numankade 199-201 in maart 2020. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Utrechts Archief, locatie Alexander Numankade 199-201 in maart 2020. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Kaarten Provinciale Waterstaat van Utrecht

Tot donderdag 25 juli 2024

Herstart in mei 2025 met onderzoek bij HUA

Jachtrecht, tiendrecht, visrecht, domeinen

Burgemeester en hoge functionarissen na de Tweede Wereld Oorlog


Eerste steenlegging 'Jhr. Mr. C.J.A. De Ranitz, burgemeester van Utrecht, plaatste op 10 oktober 1967 deze gedenksteen'. Voor de bouw van de toenmalige Rijksarchief en Gemeentearchief Utrecht aan de Alexander Numankade 199-201. Foto: Sander van Scherpenzeel. Eerste steenlegging 'Jhr. Mr. C.J.A. De Ranitz, burgemeester van Utrecht, plaatste op 10 oktober 1967 deze gedenksteen'. Voor de bouw van de toenmalige Rijksarchief en Gemeentearchief Utrecht aan de Alexander Numankade 199-201. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Archiefonderzoek bij Regionaal Archief Zuid-Utrecht in 2024

Het Gemeentehuis van Wijk bij Duurstede in 2004 na de renovatie. Hier is ook het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) gevestigd. Bron: RAZU, 240. Het Gemeentehuis van Wijk bij Duurstede in 2004 na de renovatie. Hier is ook het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) gevestigd. Bron: RAZU, 240.



Archiefonderzoek semi-afgerond (2009-2024)

Notariële akten onderzoek semi-afgerond 2020-2024

In afwachting de notariële akten over de periode 1936 - 1945.



Archiefonderzoek bij het Nationaal Archief in 2024

De voorgevel en hoofdingang van het Nationaal Archief te Den Haag in 2019. Foto: Wikimedia Commons. De voorgevel en hoofdingang van het Nationaal Archief te Den Haag in 2019. Foto: Wikimedia Commons.



 Het Nationaal Archief, 'Wegen in de Stelling van Honswijk', omlegging Lekdijk bij fort Honswijk (1841) en aanleg Gedekte Gemeenschapsweg tussen fort Het Werk aan de Korte Uitweg en Lunet aan de Snel. (1800-1950).



Archiefonderzoek bij het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard in 2024

Het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard te Woerden in 2019 tijdens de opening van het nieuwe gemeentehuis van Woerden. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard te Woerden in 2019 tijdens de opening van het nieuwe gemeentehuis van Woerden. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Hoogheemraadschap De Lekdijk Bovendams (1400-1970)

Notariële akten



Archief Eemland in 2024

Het Eemhuis waar het Archief Eemland is gehuisvest te Amersfoort. Bron: Wikimedia Commons - Romaine - Own work. Het Eemhuis waar het Archief Eemland is gehuisvest te Amersfoort. Bron: Wikimedia Commons - Romaine - Own work.



Notariële Archieven van notarissen, Baarn, Zeist, Soest en De Bilt -

familie Bosch van Drakestein in de Lage Vuursche en omgeving.

Familie Van Brienen van de Groote Lindt, met het vast- en onroerend goed in Hoogland, Amersfoort, Duist en Stoutenburg.


     

   

E-mailen
Info