Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Hartelijk welkom op Houtense Hodoniemen.nl


Logo Stichting Houtense Hodoniemen (c)Logo Stichting Houtense Hodoniemen (c)

  

Slogan Stichting Houtense Hodoniemen (c)Slogan Stichting Houtense Hodoniemen (c)


 


Stichting Houtense Hodoniemen (SHH) heeft een grote kennis op het gebied van straatnaamgeving, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in de gemeente Houten en omgeving. 

Naar omliggende gemeenten zoals Bunnik, Nieuwegein en Utrecht, Wijk bij Duurstede e.a. gemeenten in het Kromme-Rijngebied doet de stichting ook archiefonderzoek zolang zij maar iets te maken hebben met Houtense onderwerpen.Voor gespecialiseerde en afgeronde opdrachten zie pagina Specialisme en Portfolio

 

Straatnaam Actueel

 

Sander van Scherpenzeel (voorzitter), St. Houtense Hodoniemen. Foto: Karen Machielsen.Sander van Scherpenzeel (voorzitter), St. Houtense Hodoniemen. Foto: Karen Machielsen.

Het totaal aantal straatnamen in de gemeente Houten staat nu op 774 straatnamen.

Per dinsdag 6 oktober 2020 is de straatnaam Het Bos erbij gekomen.

Per dinsdag 25 augustus 2020 is de straatnaam Ophaalbrug erbij gekomen.

Per dinsdag 17 maart 2020 zijn de straatnamen De Steen, Het Land en Het Mos (formeel) erbij gekomen en is de Lage Schaft ingetrokken.

Per dinsdag 14 januari 2020 zijn de straatnamen de Gouden Hoon en De Hoon erbij gekomen. De straatnamen Linker Hoon, Eerste Hoon, Tweede Hoon en Derde Hoon zijn ingetrokken.

Per dinsdag 26 november 2019 is de straatnaam Brasemsloot erbij gekomen.

Straatnaam Het Bos vastgesteld voor de nieuwe inprikker van het Nieuw Wulven Bos parkeerterrein tezamen met huisnummers 1 en 3. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 6 oktober 2020. Kaart: Gemeente Houten.Straatnaam Het Bos vastgesteld voor de nieuwe inprikker van het Nieuw Wulven Bos parkeerterrein tezamen met huisnummers 1 en 3. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 6 oktober 2020. Kaart: Gemeente Houten.

Per dinsdag 20 augustus 2019 is de straatnaam Hof aan de Heul erbij gekomen.

Per dinsdag 15 mei 2018 is de straatnaam Kweldergras erbij gekomen.

Per dinsdag 11 december 2018 zijn de straatnamen: Kortgras, Baardgras, Honinggras, Speelgras, Schaduwgras, Borstelgras, Kuilgras, Liesgras en Strekgras erbij gekomen.

De domeinnamen kijkophouten.nl en houteninzicht.nl zijn als forward opgenomen naar deze website.

Per zaterdag 1 februari 2020 heeft het Regionaal Historisch Centrum (RHC) Zuidoost Utrecht te Wijk bij Duurstede een nieuwe naam. Het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU).

Bij oude bronvermelding naar RHC Zuidoost Utrecht wordt het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) te Wijk bij Duurstede bedoeld.


Downloads


Tekening van Jan de Beyer uit het jaar 1737 richtingen het noordwesten gezien. Rechts de N.H. Kerktoren van het Oude Dorp (Lobbendijk 1). Omgeving onbetrouwbaar of het naar waarheid ingetekend is. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, beeldbank, documentnummer: TH-014a.Tekening van Jan de Beyer uit het jaar 1737 richtingen het noordwesten gezien. Rechts de N.H. Kerktoren van het Oude Dorp (Lobbendijk 1). Omgeving onbetrouwbaar of het naar waarheid ingetekend is. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, beeldbank, documentnummer: TH-014a.Stichting Houtense Hodoniemen jaarverslag 2019 en vooruitzien 2020 (PDF)

Stichting Houtense Hodoniemen jaarverslag 2018 en vooruitzien 2019 (PDF)

Beleidsplan Stichting Houtense Hodoniemen 2019 - 2024 (PDF)

 

Onderwerpen momenteel in onderzoek

Archiefonderzoek bij Het Utrechts Archief in 2021


Sander van Scherpenzeel (voorzitter), St. Houtense Hodoniemen. Foto: Jan Koopmans.Sander van Scherpenzeel (voorzitter), St. Houtense Hodoniemen. Foto: Jan Koopmans.

Diverse onderwerpen Koningsweg, Nieuw,- en Oud-Amelisweerd, Familie Bosch van Drakestein, Maarschalkerweerd, Forten Vechten, Rhijnauwen en De vier Lunetten op de Houtense Vlakte, Staatslijn H (Utrecht - 's-Hertogenbosch), Rhijnspoorweg (Amsterdam- Utrecht tot Arnhem Duitse grens (gedeelte Utrecht zuid, Tolsteeg, Houten/Oud-Wulven en Bunnik), Familie Testas van Oud-Wulven Biossevain, (Renbaan) Mereveld in Bunnik. De grote grenswijziging en annexatie in Utrecht stad met de omliggende dorpen en gemeenten in de periode 1948-1955.

Archiefonderzoek bij Regionaal Archief Zuid-Utrecht in 2021

Notariële archieven van het Kromme Rijngebied (1811-1935) 

Archiefonderzoek bij het Regionaal

Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard in 2021 

Hoogheemraadschap De Lekdijk Bovendams (1400-1970)

Archiefonderzoek bij het Nationaal Archief in 2021 (niet actief)

Het Nationaal Archief, 'Wegen in de Stelling van Honswijk', omlegging Lekdijk bij fort Honswijk (1841) en aanleg Gedekte Gemeenschapsweg tussen fort Het Werk aan de Korte Uitweg en Lunet aan de Snel. (1800-1950).

Laatst toegevoegde informatie:

Do. 22-10-2020 Familiepagina Bosch van Drakestein - Vast- en Onroerend Goed

   Nieuwe informatie hofstede Chartroise

Do. 22-10-2020 Familiepagina Bosch van Drakestein (Van Nieuw-Amelisweerd)

   Nieuwe informatie en foto's

Di. 20-10-2020 Familiepagina Strick van Linschoten van Rhijnauwen

   Achtervoegsel verbeterd achter Bunnik '- Vechten' erbij gezet

Ma. 19-10-2020 Familiepagina Warin / Ortt van Schonauwen

   Paginanaam veranderd met voorvoegsel 'Warin', nieuwe informatie en extra's foto's

Ma. 19-10-2020 Familiepagina Bosch van Drakestein - Vast- en Onroerend goed

   Nieuwe informatie over De Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede

Do. 15-10-2020 Straatnamenlijst Houten Zuidoost

   Nieuwe informatie en foto's

Laatst gewijzigd: maandag 2 november 2020 om 19:00 uur.