Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Straatnamenlijst Fietspaden

(wijzigingen voorbehouden, er kunnen geen rechten aan deze lijst ontleend worden)
Gebruik Ctrl + F voor het zoeken naar je straatnaam. 

Fietspaden

Hoofdroute van fietspaden en secundaire wegen. Aangegeven in rood, oranje en geel. Bron: gemeente Houten. Hoofdroute van fietspaden en secundaire wegen. Aangegeven in rood, oranje en geel. Bron: gemeente Houten.


   

Fietspaden Houten Noord 

Hoofdfietsroutes door de gemeente Houten binnen de noordelijke en zuidelijke Rondweg. Aangeduid met diverse kleuren. Bron: Gem. Houten/Fietersbond Gem. Houten. Hoofdfietsroutes door de gemeente Houten binnen de noordelijke en zuidelijke Rondweg. Aangeduid met diverse kleuren. Bron: Gem. Houten/Fietersbond Gem. Houten.


             


1.   Biezenpad - Genoemd naar de naast het pad gelegen Biezenveld ofwel Helofytenfilter West.

Sinds het jaar 1989 zorgt het Helofytenfilter West voor de scheiding tussen het rioolwater en het hemelregenwater.

Langs het water in het gebied staan zogenaamd bieze, waterplanten aan de rand van de oever.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 11 juli 2023.


Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Biezenpad vastgesteld. Kaart: Gemeente Houten. Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Biezenpad vastgesteld. Kaart: Gemeente Houten.


     


2.   Geerpad - Naar boerderij De Geer, gelegen aan de Snoeksloot 62 in de wijk De Geer, gedeelte De Sloten.

Voor verdere uitleg over de naam De Geer zie de uitleg over wijknaam De Geer.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 16 december 1986.


Gezicht op het Kooikerpspad met links het fietsbruggetje over de Geersloot. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Gezicht op het Kooikerpspad met links het fietsbruggetje over de Geersloot. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


      

Het Verdronken Bos in Tull en 't Waal vlakbij het Elpad. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Het Verdronken Bos in Tull en 't Waal vlakbij het Elpad. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


        

Zicht vanaf de Hoge Berg op het Imkerspad richting het noordoosten gezien in 1989-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf de Hoge Berg op het Imkerspad richting het noordoosten gezien in 1989-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


      

Het Imkerspad in oostelijke richting gezien ter hoogte van de kruising met de Lobbendijk en het Imkerseind in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Imkerspad in oostelijke richting gezien ter hoogte van de kruising met de Lobbendijk en het Imkerseind in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op het Imkerseind bij de kruising met de Lobbendijk in noordoostelijke richting gezien in de periode 1983-1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op het Imkerseind bij de kruising met de Lobbendijk in noordoostelijke richting gezien in de periode 1983-1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



3.   Imkerspad - Naar groenzone het Imkerspark. Naam is waarschijnlijk terug te voeren naar de verschillende wijk gedeelte die om het park heen liggen. Die als thema in zich mee hebben: gewassen (de wijk Den Oord), bloemen of planten (de wijk De Lobben), fruitbomen (de wijk De Weerwolf, gedeelte De Gaarden).

Wat al deze natuur nodig heeft is bijen, om de bloemen van elke gewas te voorzien van stuifmeel. Zodat deze gewassen zich voort kunnen plannen. En bijen worden gehouden door een Imker. Zowaar de naam Imkerspark hier waarschijnlijk vandaan komt.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 2 maart 1982.


Het Imkerspad in het Imkerspark in mei 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Imkerspad in het Imkerspark in mei 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht vanaf de Hoge Berg op het Imkerspark met rechts de woningen aan de Ruitercamp en links de buurt De Slagen in aanbouw in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf de Hoge Berg op het Imkerspark met rechts de woningen aan de Ruitercamp en links de buurt De Slagen in aanbouw in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         

Zicht op het Imkerspad ter hoogte van de Nobelslag nr. 2- en hoger met links de Imkersplas en het Imkerspark op 1 maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Imkerspad ter hoogte van de Nobelslag nr. 2- en hoger met links de Imkersplas en het Imkerspark op 1 maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Plattegrond van de omgeving met de gemeentegrens van Bunnik op Houten (1858-1954) in 1900 met de te rooien bomen op de grens ter hoogte van het huis De Groene Bedstede van de familie Bosch van Drakestein. Bron: Het Utrechts Archief, Provinciale Waterstaat. Plattegrond van de omgeving met de gemeentegrens van Bunnik op Houten (1858-1954) in 1900 met de te rooien bomen op de grens ter hoogte van het huis De Groene Bedstede van de familie Bosch van Drakestein. Bron: Het Utrechts Archief, Provinciale Waterstaat.


         

Wethouders Lenstra leidt een groep rond in de groenzone ter hoogte van Ruitercamp in 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Wethouders Lenstra leidt een groep rond in de groenzone ter hoogte van Ruitercamp in 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


IJspret met rechts OBS Klavertje Vier en links woningen in de buurt De Weiden in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. IJspret met rechts OBS Klavertje Vier en links woningen in de buurt De Weiden in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         

Gezicht op het jaagpad langs de Kromme Rijn langs het landgoed Amelisweerd bij Bunnik, tijdens winterse omstandigheden op zaterdag 10 januari 2009. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900057. Gezicht op het jaagpad langs de Kromme Rijn langs het landgoed Amelisweerd bij Bunnik, tijdens winterse omstandigheden op zaterdag 10 januari 2009. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900057.


Plattegrond waarbij dinsdag 18 mei 2021 de straatnaam Jaagpad en de Hoonbrug door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten. Bron: Gem. Houten. Plattegrond waarbij dinsdag 18 mei 2021 de straatnaam Jaagpad en de Hoonbrug door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten. Bron: Gem. Houten.


        

Zicht op de Brede Hoon met links het Jaagpad (fietspad) in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Brede Hoon met links het Jaagpad (fietspad) in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op het Heemsteedsepad met uiterst rechts de Hoonbrug (volksmond de Kamelenbrug) en het Jaagpad. Links De Staart richting Houten lopend in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Heemsteedsepad met uiterst rechts de Hoonbrug (volksmond de Kamelenbrug) en het Jaagpad. Links De Staart richting Houten lopend in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.



4.   Jaagpad -

Het Jaagpad is een fietspad en loopt vanaf het westen bij de Hoonbrug over de Houtensewetering naar het zuidoosten tot aan de inprikker De Hoon-Brede Hoon. Het pad loopt parallel aan de Brede Hoon.

Een jaagpad is pad lopend langs een wetering of rivier, waar vooral in Nederland in de zeventiende tot aan de negentiende eeuw een schuit op de rivier vaarde en werd voortgetrokken of werd aangejaagd door een jager (persoon) of paard.

Hier in de buurt heeft nooit een jaagpad gelegen. Maar de naam gaat wel terug de diverse buurtnamen (van de bedrijfsterrein De Boten en De Schepen) en het naastgelegen bedrijfs- en voorzineingegbied Meerpaal Zuid, De Honen. Wat allemaal betrekking heeft met wateronderwerpen van schepen of boten op het water, en de naam Hoon, wat terug op de naam van de Hoonpolder die hier lag.

Een Hoon is een laag gelegen gebied. Wat deze polder van oorsprong ook is qua ligging.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 18 maart 2021.


De Hoonbrug gezien vanaf het Heemsteedsepad met op de brug het Jaagpad in de richting van de Meerpaal Zuid in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Hoonbrug gezien vanaf het Heemsteedsepad met op de brug het Jaagpad in de richting van de Meerpaal Zuid in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht vanaf het gemeentehuis in noordoostelijke richting met het Kooikerspark met de nog niet gebouwde buurt De Bermen met midden in de Geersloot watergang in de periode 1985-1991. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanaf het gemeentehuis in noordoostelijke richting met het Kooikerspark met de nog niet gebouwde buurt De Bermen met midden in de Geersloot watergang in de periode 1985-1991. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                 

Zicht op het Kooikerspad in de richting van de Binnenweg met links nog de woningen die aan de Snoeksloot gebouwd moesten gaan worden in de periode 1980-1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Kooikerspad in de richting van de Binnenweg met links nog de woningen die aan de Snoeksloot gebouwd moesten gaan worden in de periode 1980-1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Kooikerpad in het Kooikerspark met links de woningen aan de Talingweide en rechts aan de Goudsmedengilde in 1983-1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Kooikerpad in het Kooikerspark met links de woningen aan de Talingweide en rechts aan de Goudsmedengilde in 1983-1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



5.   Kooikerspad - Naar groenzone het Kooikerspark. Naam is terug te voeren op de verschillende wijk thema's die ten noorden van de groenzone Kooikerspark liggen. De wijk Schonenburg, gedeelte De Hagen heeft als thema landvogels, gedeelte De Weiden heeft als thema watervogels.

De wijk De Geer, gedeelte De Sloten heeft als wijk thema vissen en amfibieën die rond of in de sloot leven.


De Binnenweg met het begin van het Kooikerspad met de fietstunnel onder noordoostelijke Rondnweg door in de periode 1990-1998. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Binnenweg met het begin van het Kooikerspad met de fietstunnel onder noordoostelijke Rondnweg door in de periode 1990-1998. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Luchtfoto met rechts het Kooikerpad en links de Kooikersplas in zuidwestelijke richting gezien in de periode 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto met rechts het Kooikerpad en links de Kooikersplas in zuidwestelijke richting gezien in de periode 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         

Het verbreden en verlegde Geersloot ter hoogte van het fietsbruggetje in het Geerpad in het Kooikerspark rond 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het verbreden en verlegde Geersloot ter hoogte van het fietsbruggetje in het Geerpad in het Kooikerspark rond 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De gemeentelijke Houten houtenfiets en bord gefotografeerd in het Nieuw Wulven Bos. Foto: André Botermans. De gemeentelijke Houten houtenfiets en bord gefotografeerd in het Nieuw Wulven Bos. Foto: André Botermans.



En een groot gedeelte van Houten Noordoost ligt in een relatief laag liggend gebied. En was vroeger drassig, dus nat. Dit alles bij elkaar legt de basis voor het beginsel water. Eenden leven op en rond het water. Een Kooiker is iemand die eenden houd. Ze vervolgens vangt en slacht voor consumptie. Vandaar de naam Kooikerspark.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 2 maart 1982.


Het Imkerspad in westelijke richting gezien ter hoogte van de kruising met de Lobbendijk in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Imkerspad in westelijke richting gezien ter hoogte van de kruising met de Lobbendijk in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


         

Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met de Sport Club Houten aan de Pelmolen nr. 7 in een toen nog onbebouwde omgeving van het toekomstige bdrijventerrein De Molen. Links de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in de periode rond 1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met de Sport Club Houten aan de Pelmolen nr. 7 in een toen nog onbebouwde omgeving van het toekomstige bdrijventerrein De Molen. Links de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in de periode rond 1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Maalderijpad parallel ten oosten van de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) ter hoogte van kantorenterrein De Molen in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Maalderijpad parallel ten oosten van de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) ter hoogte van kantorenterrein De Molen in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.



6.   Maalderijpad - Naar de voormalige Coöperatieve graanmaalderij Houten. Vroeger gevestigd op het nu bekende adres Standerdmolen 14a, 16, 18, 20.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 24 mei 2011.


De fietsstraat in het verlengde van het Maalderijpad met rechts een kantoorgebouw aan de Papiermolen in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. De fietsstraat in het verlengde van het Maalderijpad met rechts een kantoorgebouw aan de Papiermolen in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                

Gezicht op de Papiermolen in de richting van De Koppeling met rechts de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Papiermolen in de richting van De Koppeling met rechts de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


            

Foto genomen tijdens de receptie van het bestuur der Graanmaalderij ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van der Graanmaalderij in café ''De Roskam'' te Houten op dinsdag 25 februari 1947 van 14:30 tot 16:00 uur (V.L.N.R.) W.A. van Rijn. Pzn., H. de Vor, M.W. Somer, G.J. Winterink (directeur), J. van Schaik. Czn. (voorzitter), A.N.T. Sturkenboom, G. van Woudenbergh, R. van Woudenbergh, M. Sturkenboom Jzn.. De secretaris dhr. Jochem van Dijk was wegen ziekte niet aanwezig. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 511. Foto genomen tijdens de receptie van het bestuur der Graanmaalderij ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van der Graanmaalderij in café ''De Roskam'' te Houten op dinsdag 25 februari 1947 van 14:30 tot 16:00 uur (V.L.N.R.) W.A. van Rijn. Pzn., H. de Vor, M.W. Somer, G.J. Winterink (directeur), J. van Schaik. Czn. (voorzitter), A.N.T. Sturkenboom, G. van Woudenbergh, R. van Woudenbergh, M. Sturkenboom Jzn.. De secretaris dhr. Jochem van Dijk was wegen ziekte niet aanwezig. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 511.


Kaart van de sloten en watergangen rondom het dorp Houten in 1955 aangegeven op de Waterschapskaart van Houten met rondom de Loerikseweg de 'baggersloot' waarin later de riolering gelegd zou worden. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard. Kaart van de sloten en watergangen rondom het dorp Houten in 1955 aangegeven op de Waterschapskaart van Houten met rondom de Loerikseweg de 'baggersloot' waarin later de riolering gelegd zou worden. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard.


Zicht vanaf de buurt De Gilden in het Imkerspark naar de woningen op het Kooikerseind, Talingweide en Kievitweide rond 1982-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf de buurt De Gilden in het Imkerspark naar de woningen op het Kooikerseind, Talingweide en Kievitweide rond 1982-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Legenda van verklaring met in de kleuren aangeduid welke watergang of weg iets is. Op de waterschapskaart van Houten in 1955. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard. Legenda van verklaring met in de kleuren aangeduid welke watergang of weg iets is. Op de waterschapskaart van Houten in 1955. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard.


          

 • Het Donselaerspad in de buurt De Stenen in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Straatnaambord Kapelleweg bij de gelijknamige weg. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Straatnaambord Nieuwe Houtenseweg. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Straatnaambord Kanaaldijk Noord naast het Amsterdam Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Straatnaamborden Albers Pistoriusweg (Smalspoor) en Beusichemseweg (Hofspoor). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Straatnaambord Kanaaldijk Zuid bij het Amsterdam Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Straanaambord Marckenburgspad bij het gelijknamige fietspad. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • De Goyerdijk ten noorden van het Amsterdam-Rijnkanaaldijk. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Straatnaambord 'Laan van Bloemestein' aan de Groeneweg in Tull en 't Waal. Naam verwijst naar het kasteel Bloemenstein wat ooit in de veertiende eeuw in de buurt moeten hebben gestaan. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Straatnaambord 'Poort van Wulven' bij het Hof van Wulven in 2013. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Straatnaambord 'Laan van Kovelswade' in januari 2014. foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Straatnaambord Knoesterweg met op de achtergrond de Houtensebrug onder de rijksweg A27. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Straatnaambord Fossa Hispanica. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Straatnaambord Castellumpad. Foto: Sander vanScherpenzeel.
 • Straatnaambord Fossa Italica. Foto: Sander van Scherpenzeel.

  

   

Een klas met kinderen van KBS 't Schoolhuys aan de Tappergilde vermoedelijke onderweg naar gym lopend langs het Rijsbrugsepad in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Een klas met kinderen van KBS 't Schoolhuys aan de Tappergilde vermoedelijke onderweg naar gym lopend langs het Rijsbrugsepad in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.

  


7.   Rijsbrugsepad - Naar de nog bestaande boerderij Rijsbrug. Liggend aan de Binnenweg 19. Voor verdere uitleg over de naam Rijsbrug zie de uitleg over de wijknaam Rijsbrug.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 21 november 1989.


Gezicht op het Weerwolfspad in de buurt De Hoeven in de periode 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op het Weerwolfspad in de buurt De Hoeven in de periode 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


      

Luchtfoto van Het Rond en omgeving te Houten, uit het zuidwesten, met op de voorgrond het Sportcomplex De Spil (Stellingmolen 1) (toenmalig) en de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch met het N.S.-station. Links op de voorgrond het gemeentehuis (Onderdoor 25) op zaterdag 15 juni 1996. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 85673. Luchtfoto van Het Rond en omgeving te Houten, uit het zuidwesten, met op de voorgrond het Sportcomplex De Spil (Stellingmolen 1) (toenmalig) en de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch met het N.S.-station. Links op de voorgrond het gemeentehuis (Onderdoor 25) op zaterdag 15 juni 1996. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 85673.


       

Gezicht op wijkcentrum De Meerkoet aan de Meerkoetweide met rechts daarvan het Schonenburgspad in de periode 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op wijkcentrum De Meerkoet aan de Meerkoetweide met rechts daarvan het Schonenburgspad in de periode 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



8.   Schonenburgspad - Naar de verdwenen boerderij Schonenburg, deze lag in de binnenbocht van de Lobbendijk aan de noordwest kant van de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch.
Op de plek waar de noordwestelijke Rondweg het spoor onderdoor gaat. Voor verdere uitleg over de naam Schonenburg zie uitleg over de wijknaam Schonenburg.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 29 september 1981.


Gezicht op het Schonenburgspad met links de woningen aan de Meerkoetwieie nrs. 1- en hoger in de periode 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op het Schonenburgspad met links de woningen aan de Meerkoetwieie nrs. 1- en hoger in de periode 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


       

Zicht op de woningen aan de Meerkoetweide en Schonenburgspad aan de groenzone tussen de buurten De Weiden en De hagen in 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de woningen aan de Meerkoetweide en Schonenburgspad aan de groenzone tussen de buurten De Weiden en De hagen in 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.

  

Gezicht op de Kaaidijk in Schalkwijk ter hoogte van Het Verdronken Bos. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Gezicht op de Kaaidijk in Schalkwijk ter hoogte van Het Verdronken Bos. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


       

De toenmalige spoorwegovergang van de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in de Odijkseweg (Standerdmolen)-Vlierweg (1868-2000) met de passerende mat. '54 treinstel in de richting van Geldermalsen in 1985-1990 Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De toenmalige spoorwegovergang van de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in de Odijkseweg (Standerdmolen)-Vlierweg (1868-2000) met de passerende mat. '54 treinstel in de richting van Geldermalsen in 1985-1990 Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op de in aanbouw zijnde woningen aan de Florijnslag 3 en 1 in de zomer van 1988. Rechts het Tiellandtspad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de in aanbouw zijnde woningen aan de Florijnslag 3 en 1 in de zomer van 1988. Rechts het Tiellandtspad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         

Luchtfoto vanuit het zuiden met de toenmalige Utrechtseweg net buiten Houten dorp. Met de Tiellandtweg (links), rechtsboven de Herenweg in 19801984. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto vanuit het zuiden met de toenmalige Utrechtseweg net buiten Houten dorp. Met de Tiellandtweg (links), rechtsboven de Herenweg in 19801984. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


       


9.   Tiellandtspad - Naar herenboerderij/woontoren/kasteeltje Tiellandt die hoogst waarschijnlijk op het terrein heeft gestaan van voormalig sportpark De Steenen Poort.
Voor verdere uitleg over de naam Tiellandt zie uitleg over de wijknaam Tiellandt.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 16 december 1986.


De speelplaats ter hoogte van de Vikingenpoort nr. 106 en het Tiellandtspad in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De speelplaats ter hoogte van de Vikingenpoort nr. 106 en het Tiellandtspad in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

 • Het Vlierpad gezien vanaf de Vlierweg in noordelijke richting in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Het Stationserf bij de kruising van de Vlierweg en Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Het Vlierpad in zuidelijke richting met op de achtergrond het Stationserf in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Het Vlierpad gezien vanaf de Vlierweg in noordelijke richting in september 2021 (2). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Het Vlierpad gezien vanaf de Vlierweg in noordelijke richting in september 2021 (3). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Het Vlierpad in zuidelijke richting met op de achtergrond het Stationserf in september 2021 (2). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Het Vlierpad gezien vanaf de Vlierweg in noordelijke richting in september 2021 (4). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Het Vlierpad gezien vanaf de Vlierweg in noordelijke richting in september 2021 (5). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Het Vlierpad in zuidelijke richting met op de achtergrond het Stationserf in september 2021 (3). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (2). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (3). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Het Vlierpad in zuidelijke richting met op de achtergrond het Stationserf in september 2021 (4). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (4). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • trein met zon in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.

 

    

Gezicht op de spoorlijn Staatslijn H in zuidelijke richting geizne van Culemborg en Geldermalsen bij de spoorwegovergang van de Vlierweg en de Standerdmolen in 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de spoorlijn Staatslijn H in zuidelijke richting geizne van Culemborg en Geldermalsen bij de spoorwegovergang van de Vlierweg en de Standerdmolen in 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

De fietsunnel met het Vlierpad tussen de Vlierweg en De Molen onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 2010. Foto: Sander van Scherpenzeel. De fietsunnel met het Vlierpad tussen de Vlierweg en De Molen onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 2010. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het huis met schuur aan de Vlierweg nr. 67 wat in 1999-2000 is afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel tussen De Molen en de Vlierweg. Woning was van de familie Van Lunteren. Beeld uit 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het huis met schuur aan de Vlierweg nr. 67 wat in 1999-2000 is afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel tussen De Molen en de Vlierweg. Woning was van de familie Van Lunteren. Beeld uit 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het Vlierpad ten westen van de spoorlijn (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 2020. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Vlierpad ten westen van de spoorlijn (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 2020. Foto: Sander van Scherpenzeel.



10.   Vlierpad - Naar de Vlierweg.

In de zeventiende eeuw komt de Vlierweg onder de naam Vliersteeg voor.

Het is niet helemaal duidelijk waar het voorste gedeelte van de naam Vlier op teruggaat.

Naar een Vlierstruik of het het oud Nederlandse woord vledder. Wat van oorsprong nat moerassig land betekent.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 23 maart 1999.


Zicht op het Vlierpad aan de oostzijde van de spoorlijn (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in augustus/september 2010. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Vlierpad aan de oostzijde van de spoorlijn (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in augustus/september 2010. Foto: Sander van Scherpenzeel.



De gewone vlier (Sambucus nigra) is een plant uit de muskuskruidfamilie (Adoxaceae). De bloei is van mei tot juli. De bestuiving vindt plaats door insecten. De vruchten zijn in september en oktober rijp. De plant vermeerdert zich door zaad, dat met name door spreeuwen, die dol op de bessen zijn, wordt verspreid. Botanisch gezien zijn de bessen steenvruchten.

Bron: Wikipedia Gewone Vlier


Bouw van de fiets- en voetgangerstunnel gezien vanaf de westzijde van de spoorlijn (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 1999-2000. Foto: Frank Magdelyns. Bouw van de fiets- en voetgangerstunnel gezien vanaf de westzijde van de spoorlijn (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 1999-2000. Foto: Frank Magdelyns.


  

 • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van twee vliegtuigen met een caravan op de grond door William Schot in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van twee gekleurde rijtuigen door Roland in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels met twee personen op een plateau liggend in de zon door Mariska Stekelenburg in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van een vrouw met blauw haar in een gekleurde rolstoel door Ingrid Witkamp in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (6). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (7). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (10). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (8). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (9). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels met eenwieler op een rood fietspad. Door Suzanne Borg in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Een beschilderde tegel van 3X3 tegel een zelf bedacht variant van een step en fiets. Door Mieke van Rooijen in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Een beschilderde tegel van 3X3 tegel met een trapmachientje met drie paraplu's. Door Jonathan in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Een beschilderde tegel van 3X3 tegel met drie dieren waaronder een giraffe die karretjes voortrekken. Door Mayon van de Klei in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Een beschilderde tegel van 3X3 tegel met zelf bedacht gebouwtje met drie poppetjes. Door Casper van Brakel in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Een beschilderde tegel van 3X3 tegel met een blauwe cirkel met drie gekleurde poppetjes. Door Raymond van de Velde in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


         

Het Weerwolfspad in de buurt De Hoeven in de periode 1980-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Weerwolfspad in de buurt De Hoeven in de periode 1980-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht vanaf het appartementengebouw aan de Randhoeve op de hoek met Het Kant met links het fietspad het Weerwolfseind en Weerwolfspad met links de Opstandingskerk in de periode 1988-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanaf het appartementengebouw aan de Randhoeve op de hoek met Het Kant met links het fietspad het Weerwolfseind en Weerwolfspad met links de Opstandingskerk in de periode 1988-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



11.   Weerwolfspad - Naar een stuk land die de naam "De Weerwolf" droeg. Voor de invoering van het kadaster in 1832. Dit stuk land heeft gelegen binnen de wijk De weerwolf. Voor verdere uitleg over de naam De Weerwolf zie uitleg over de wijknaam De Weerwolf.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 29 september 1981.


Zicht op het Weerwolfspad ter hoogte van de Melkhoeve en Leenhoeve in de periode 1988-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Weerwolfspad ter hoogte van de Melkhoeve en Leenhoeve in de periode 1988-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Weerwolfspad in de buurt De Hoeven nabij de Melkhoeve en Leenhoeve in de periode 1985-1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Weerwolfspad in de buurt De Hoeven nabij de Melkhoeve en Leenhoeve in de periode 1985-1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


      

 • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van een vrouw op een skateboard door Anne de Graaff in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van een groene auto door Marouschka Larraoupe in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van tennissende poppetjes Jolanda Cortebepone in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van een poppetje in een zelf rijdende karretje door Danitsja in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van een persoon op een scooter door Rogier van Bijlevelt in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels genaamd de Watertram door Amanda van Everdingen in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van rijdende auto's en ruimte vaartuigen door Elvira Hooft in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Een beschilderde tegel van 3X3 tegels van bus met personen door onbekende in de fiets en voetgangerstunnel aan de Vlierpad in september 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (23). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (24). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (25). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (26). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (20). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (19). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Tunnel onder de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en het Vlierpad in september 2021 (18). Foto: Sander van Scherpenzeel.


           

Het Wernaarspad in de buurt De Gilden van de wijk Houten Noordoost in de periode 1982-1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Wernaarspad in de buurt De Gilden van de wijk Houten Noordoost in de periode 1982-1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Straatnaambord 'Wernaarseind' in de buurt De Gilden. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Wernaarseind' in de buurt De Gilden. Foto: Sander van Scherpenzeel.



12.   Wernaarspad - Naar een stuk land die de naam "Wernaar" droeg. Voor de invoering van het kadaster in 1832. Dit stuk land heeft gelegen in de wijk Wernaar.

Voor verdere uitleg over de naam Wernaar zie over de de wijk Houten Noordoost, buurt De Gilden.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 26 januari 1982.


Het Wernaarsdpad in de richting van het centrum Het Rond gezien in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Wernaarsdpad in de richting van het centrum Het Rond gezien in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

De aanleg van het laatste gedeelte zuidelijke Rondweg van Houten noord en de bouw van de zuidelijke Rondwegtunnel wat vanaf 1999 onderdeel zou worden van De Koppeling. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden. Bedrijventerrein De Molen en een gedeelte van de buurt De Gilden moesten nog in ontwikkeling komen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De aanleg van het laatste gedeelte zuidelijke Rondweg van Houten noord en de bouw van de zuidelijke Rondwegtunnel wat vanaf 1999 onderdeel zou worden van De Koppeling. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden. Bedrijventerrein De Molen en een gedeelte van de buurt De Gilden moesten nog in ontwikkeling komen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

De bouw van de PLUS Supermarkt aan de Riddersborch in 1993-1994, voorheen de Edah Supermarkt. Zicht op het Wulfsepad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De bouw van de PLUS Supermarkt aan de Riddersborch in 1993-1994, voorheen de Edah Supermarkt. Zicht op het Wulfsepad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



13.   Wulfsepad - Naar kasteel Wulven, deze stond tot circa 1830 naast boerderij Het Rechthuis van Wulven.

Aan de Koedijk 1, waar nu restaurant Loetje  is gevestigd. Voor verdere uitleg over de naam Wulven zie over de wijknaam Wulven.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 16 december 1986.


Woningen aan de Valkeniersborch in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Woningen aan de Valkeniersborch in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

Zicht vanaf De Hoge Berg in het Imkerspark rond 1990 de links de laatste woningen aan de Ruitercamp en rechts OBS De Beijenkorf. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf De Hoge Berg in het Imkerspark rond 1990 de links de laatste woningen aan de Ruitercamp en rechts OBS De Beijenkorf. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het Heemsteedsepad in de periode 2000-2007. Voorheen de Heemsteedseweg genoemd en voor 1986 de Koedijk geheten. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Heemsteedsepad in de periode 2000-2007. Voorheen de Heemsteedseweg genoemd en voor 1986 de Koedijk geheten. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


       

Zicht op PCBS De Vlaswiek (heden PCBS Wereldwijs) aan de Guldenslag 131 gezien rond 1990 vanaf het Tiellandtspad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op PCBS De Vlaswiek (heden PCBS Wereldwijs) aan de Guldenslag 131 gezien rond 1990 vanaf het Tiellandtspad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het speeltoestel aan de Vikingenpoort wat in de jaren negentig van de vorige eeuw bestond in de buurt De Poorten naast het Tielladtspad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het speeltoestel aan de Vikingenpoort wat in de jaren negentig van de vorige eeuw bestond in de buurt De Poorten naast het Tielladtspad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Weerwolfspad in zuidelijke richting gezien op een lentedag in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Weerwolfspad in zuidelijke richting gezien op een lentedag in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Rijsbrugspad bij OBS 't Schoolhuys. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Het Rijsbrugspad bij OBS 't Schoolhuys. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


 

Fietspaden Houten Zuid 

Zicht op het Foxpad met een aansluiting op Het Spoor/Hollandsspoor in 2010. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Foxpad met een aansluiting op Het Spoor/Hollandsspoor in 2010. Foto: Sander van Scherpenzeel.


     


1.   Castellumpad - Naar de wijk Castellum. De naam Castellum gaat terug op de historie van het Kromme-Rijngebied, naar de Romeinen die heer rond onze jaartelling leefde. En zo genaamde Castellums bouwde.

Van waar zij uit toezicht hielde en oorlog voerde aan de noordgrens van het Romeinse Rijk.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 21 juli 2009.


Zicht op het tijdelijke station Houten Castellum wat dienst deed in de periode 2001 tot 2008 als tramstation van- en naar Station Houten. Gezicht vanaf de tijdelijke loopbrug over de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 2005. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het tijdelijke station Houten Castellum wat dienst deed in de periode 2001 tot 2008 als tramstation van- en naar Station Houten. Gezicht vanaf de tijdelijke loopbrug over de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 2005. Foto: Sander van Scherpenzeel.


In 2010 werd de tijdelijk loopbrug over de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) bij het bijna gereedkomen van de onderdoorgang in Castellum en het Castellumpad weg getakeld bij de laatste grote buitendienststelling van de spoorweg. Foto: Sander van Scherpenzeel. In 2010 werd de tijdelijk loopbrug over de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) bij het bijna gereedkomen van de onderdoorgang in Castellum en het Castellumpad weg getakeld bij de laatste grote buitendienststelling van de spoorweg. Foto: Sander van Scherpenzeel.


             

Het Overdamsepad met links de Houtense Visserwoningen aan de Vlondertuin gelegen aan het Rietplas. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Het Overdamsepad met links de Houtense Visserwoningen aan de Vlondertuin gelegen aan het Rietplas. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Woontoren aan de Wijnbouw (links) en Tuinbouw (rechts) in 2005-2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Woontoren aan de Wijnbouw (links) en Tuinbouw (rechts) in 2005-2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Donselaerspad in de buurt De Stenen in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Donselaerspad in de buurt De Stenen in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


          


2.    Donselaerspad - Naar de Donselaershofstede. Deze hofstede of boerderij is in de 17 eeuw verdwenen en stond op de plek waar nu de straat Torenmuur is gelegen.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


Zicht op het Donselaerspad in zuidelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Donselaerspad in zuidelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een appartementengebouw aan de Winterpolder. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een appartementengebouw aan de Winterpolder. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      

Appartementengebouw aan de Maansteen met rechts het Edelsteen gezien vanaf het Donselaerspad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Appartementengebouw aan de Maansteen met rechts het Edelsteen gezien vanaf het Donselaerspad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Foto van een schilderijtje van boerderij De Hoge Fox met op de voorgrond de Leedijk en de Leesloot. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Foto van een schilderijtje van boerderij De Hoge Fox met op de voorgrond de Leedijk en de Leesloot. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Dit huis en schuur stonden aan de Leedijk (thans Staatsspoor) en het huis had de naam De Hoge Fox in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Dit huis en schuur stonden aan de Leedijk (thans Staatsspoor) en het huis had de naam De Hoge Fox in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


       

Het Donselaerspad in de buurt de Stenen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Donselaerspad in de buurt de Stenen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Straatnaambord 'Foxpad' bij het Hollandspoor met links op de achtergrond Station Houten Castellum. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Foxpad' bij het Hollandspoor met links op de achtergrond Station Houten Castellum. Foto: Sander van Scherpenzeel.



3.   Foxpad - Naar twee boerderijtjes die aan de Beusichemseweg en de Leedijk stonden (nu het Staatsspoor). Genaamd De Lage Fox en De Hoge Fox (Fox = Vos).

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


Het begin van het Foxpad met links woningen aan het Mijnspoor en rechts aan het Hollandsspoor. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het begin van het Foxpad met links woningen aan het Mijnspoor en rechts aan het Hollandsspoor. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Foto van Het Spoor met links het Smalspoor en het begin van de noordoostelijke Vijfwal. Foto: Sander van Scherpenzeel. Foto van Het Spoor met links het Smalspoor en het begin van de noordoostelijke Vijfwal. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Zicht op het Loeriksepad in oostelijke richting gezien met rechts op de achtergrond de woningen aan de Heidetuin. Links de woongroep van St. Timon aan het Hollandsspoor. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Loeriksepad in oostelijke richting gezien met rechts op de achtergrond de woningen aan de Heidetuin. Links de woongroep van St. Timon aan het Hollandsspoor. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Appartementenbouw in aanbouw in Houten Castellum Noordoost aan de Porta Basilica in 2011.Foto: Sander van Scherpenzeel. Appartementenbouw in aanbouw in Houten Castellum Noordoost aan de Porta Basilica in 2011.Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Donselaerspad straatnaambord. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Donselaerspad straatnaambord. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      


4.   Hofstadpad - Het Hofstadpad is vernoemd naar de inmiddels verdwenen Westrummerhofstede.

Deze lag net buiten de Rondweg. (Ten zuiden van de wijk Hofstad, gedeelte De Grassen.) Dit was een boerderij met daaromheen verschillende andere boerderijtjes. Het hoofdgebouw waar de Meijer met zijn gezin woonden was het belangrijkste onderdeel.


Woningen aan het Citroengras en het Hofstadpad in de buurt De Grassen van de wijk Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel. Woningen aan het Citroengras en het Hofstadpad in de buurt De Grassen van de wijk Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel.



De Meijer zorgde ervoor dat het gehucht draaiende werd gehouden in opdracht van een andere hoge machtshebber. Het gehucht met de naam ‘Westerhem of Westrum’ is in de loop van de tiende of elfde eeuw verdwenen.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


       

Woningen aan het Centraalspoor en het Foxpad in noordelijke richting gezien in de buurt De Sporen van de wijk Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel. Woningen aan het Centraalspoor en het Foxpad in noordelijke richting gezien in de buurt De Sporen van de wijk Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel.


            

Basisschool De Fontein aan het Bronmos en het Werstrumspad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Basisschool De Fontein aan het Bronmos en het Werstrumspad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      


5.  Hoonpad -

Het Hoonpad is een fietspad in Houten Zuidwest en vormt de ontsluiting voor de buurten De Waters, De Muren, De Stenen, De Waters en De Houten. Hij is ook onderdeel van het Houten Zuidpark De Vijfwal.

Het Hoonpad ligt in het gebied van de Hoonpolder.

De naam Hoon betekend ook hier laaggelegen gebied.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


Straatnaambord Hoonpad in Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Hoonpad in Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Woningen aan de Winterpolder in de buurt De Polders van de wijk Houten Zuidwest. Maker: onbekend. Woningen aan de Winterpolder in de buurt De Polders van de wijk Houten Zuidwest. Maker: onbekend.


Het Krommeslootpad in Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Krommeslootpad in Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel.


              

Het Leebrugpad met woningen in de buurt Het Hout. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Leebrugpad met woningen in de buurt Het Hout. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Betonnenduiker 117 over het Krommesloot in het Kantmos. Foto: Sander van Scherpenzeel. Betonnenduiker 117 over het Krommesloot in het Kantmos. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het appartementengebouw aan het Zwenghout aan het Leebrugpad in de buurt De Houten van de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het appartementengebouw aan het Zwenghout aan het Leebrugpad in de buurt De Houten van de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel.


              

Gezicht op de Kromme Sloot gezien in de periode 1990-1995 waar Houten Zuidoost gebouwd zou gaan worden. Bron: RAZU, 353. Gezicht op de Kromme Sloot gezien in de periode 1990-1995 waar Houten Zuidoost gebouwd zou gaan worden. Bron: RAZU, 353.


       

Gezicht op de Kromme Sloot gezien in de periode 1990-1995 waar Houten Zuidoost gebouwd zou gaan worden. Bron: RAZU, 353. Gezicht op de Kromme Sloot gezien in de periode 1990-1995 waar Houten Zuidoost gebouwd zou gaan worden. Bron: RAZU, 353.



6.   Krommeslootpad - Parallel liggend ten noorden van het Krommeslootpad ligt de Kromme Sloot. De Kromme Sloot is een restgeul van een prehistorische Rijnarm.

In de Middeleeuwen in stand gehouden als afwateringssloot voor het gebied Westrum.

Bron: Rondom de Leedijk 2003; Otto Wttewaall.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 21 oktober 2008.


Gezicht op het Hoonpad ter hoogte van het Buiswater en Smeltwater. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op het Hoonpad ter hoogte van het Buiswater en Smeltwater. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een oud Volkswagen-busje als schuurtje bij een boomgaard bij de populieren langs de Krommesloot in 1993. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Een oud Volkswagen-busje als schuurtje bij een boomgaard bij de populieren langs de Krommesloot in 1993. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Schaftpad in de buurt De Bouwen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Schaftpad in de buurt De Bouwen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Leebrugpad ter hoogte van het Merantihout. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Leebrugpad ter hoogte van het Merantihout. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op het Beukenhout, eerder de Houtensewetering geheten. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op het Beukenhout, eerder de Houtensewetering geheten. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Hoonpad ter hoogte van het Buiswater in de buurt De Waters van de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Hoonpad ter hoogte van het Buiswater in de buurt De Waters van de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Hoonpad in de richting van Het Hout en de Kromme Schaft gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Hoonpad in de richting van Het Hout en de Kromme Schaft gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

De Kromme Sloot gezien in 1993 in wat toen nog gebouwd zou gaan worden als Houten Zuidoost. Bron: RAZU, 353. De Kromme Sloot gezien in 1993 in wat toen nog gebouwd zou gaan worden als Houten Zuidoost. Bron: RAZU, 353.


Weiland en hek in Houten Zuidoost met de Kromme Sloot in 1993. Bron: RAZU, 353. Weiland en hek in Houten Zuidoost met de Kromme Sloot in 1993. Bron: RAZU, 353.


De Kromme Sloot in 1993 in Houten Zuidoost. Bron: RAZU, 353. De Kromme Sloot in 1993 in Houten Zuidoost. Bron: RAZU, 353.


           

 • De Koppelingrotonde met op de achtergrond De Maat waarbij bouwmarkt Praxis is gevestigd. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Het Leebrugpad ter hoogte van de Kromme Schaft met het voormalige KPN gebouw. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Een gedeelte van het parallel gelegen fietspad naast de toenmalige Schalkwijkseweg wat nu inprikker Het Hout is in ca. 2005-2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Gezicht op De Koppeling ter hoogte van het spoorviaduct bij de buurt De Erven van de wijk Houten Noordwest in 2005-2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Het Leebrugpad ter hoogte van de Kromme Schaft bij het toenmalige KPN gebouw in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • De Utrechtseweg ter hoogte van bedrijventerrein Doornkade in noordelijke richting gezien in de periode 1985-1990. Bron: RAZU, 353.


        


7.   Leebrugpad - Het Leebrugpad is vernoemd naar het Houtense buurtschap Leebrug.

Die tot ca. 1999 in landlijkgebied lag, bij de grens van het bedrijventerrein De Schaft.
Nadat deze door de nieuwbouw van Houten-Zuid is opgenomen.

De oudere huizen aan het Leedijkerhout herinneren nog aan de tijd dat het nog een buurtschap was.

De naam Leebrug komt van de Leebrug die tot ca. 1933 lag aan de westkant van de nu huidige Leedijkerhout, eerst Leedijk gehete tot en met 2003.

De Leebrug is in die tijd verdwenen door de toenmalige verbreding van de Schalkwijkseweg. Er moest meer ruimte komen voor deze weg. En daarom was er geen ruimte mee voor de Leebrug. De naam leeft voort in de wijknaam Leebrug en het Leedijkerhout.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.
Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 17 maart 2009.


Het appartementengebouw aan het Sandelhout waar een zorgcentrum is in gevestigd gezien vanaf het Hoonpad bij inprikker Het Hout. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het appartementengebouw aan het Sandelhout waar een zorgcentrum is in gevestigd gezien vanaf het Hoonpad bij inprikker Het Hout. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Hoonpad met links het appartementengebouw aan het Sandelhout. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Hoonpad met links het appartementengebouw aan het Sandelhout. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        

Gezicht op de woningen aan het Leisteen gezien vanaf het Donslaerspad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de woningen aan het Leisteen gezien vanaf het Donslaerspad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      

Gezicht op het Krommeslootpad met op de achtergrond het appartementengebouw aan Via Horta nr. 53 - 65. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op het Krommeslootpad met op de achtergrond het appartementengebouw aan Via Horta nr. 53 - 65. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Hofstadpad met links de buurt De Grassen in de wijk Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Hofstadpad met links de buurt De Grassen in de wijk Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      

Gezicht op de net vernieuwde inprikker Het Hout aansluitend op De Koppeling. Links de ingang van het Sandelhout. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de net vernieuwde inprikker Het Hout aansluitend op De Koppeling. Links de ingang van het Sandelhout. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het kunstwerk het Lichtpad van kunstenares Marijn te Kolsté als onderdeel van de TRAPfietsroute bij de de gemeentelijke kerktoren aan de Lobbendijk 1in het Oude Dorp. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het kunstwerk het Lichtpad van kunstenares Marijn te Kolsté als onderdeel van de TRAPfietsroute bij de de gemeentelijke kerktoren aan de Lobbendijk 1in het Oude Dorp. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      


8.    Loeriksepad - Het Loeriksepad is vernoemd naar het gehucht Loerik dat al in de Vroege Middeleeuwen in verdwenen.


Bruggetje over de Houtensewtering met links het Graniesteen met rechts buiten beeld he Natuursteen en het Zandsteen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Bruggetje over de Houtensewtering met links het Graniesteen met rechts buiten beeld he Natuursteen en het Zandsteen. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Deze lag in de binnenbocht van de voormalige Binnenweg. Het groenterrein tussen de Heidetuin, Beuschimsetuin en Binnentuin is een archeologisch monument waar dit het gehucht heeft gelegen.


Straatnaamborden Zonnehout en Parkhout. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaamborden Zonnehout en Parkhout. Foto: Sander van Scherpenzeel.



De naam Loerik betekend 'Plaats toebehorend aan persoon Lorius'. 

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op maandag 21 september 1998.


Het Loeriksepad met een appartementengebouw aan het Horigenland. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Loeriksepad met een appartementengebouw aan het Horigenland. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Straatnaambord Loeriksepad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Loeriksepad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Kadastertekening van de R.K. school tussen de Loerikseweg en Kon. Julianastraat. Precies gebouwd op het tracé van het Loerikse Zandpad gebouw. Linksboven het samenkomen van de wegen op het Plein. Bron: Kadaster (NL). Kadastertekening van de R.K. school tussen de Loerikseweg en Kon. Julianastraat. Precies gebouwd op het tracé van het Loerikse Zandpad gebouw. Linksboven het samenkomen van de wegen op het Plein. Bron: Kadaster (NL).


Het Overdamsepad aan de Vlondertuin met rechts de veel gefotografeerde Visserswoningen aan de Rietplas in Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Overdamsepad aan de Vlondertuin met rechts de veel gefotografeerde Visserswoningen aan de Rietplas in Houten Zuidoost. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Het Parkhout ter hoogte van het Zonnehout in de buurt De Houten in de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Parkhout ter hoogte van het Zonnehout in de buurt De Houten in de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Overdamsepad over de Rietplas heen aansluitend op het Veenmeer en Steppemeer. Foto: Sander van Scherpenzeel. Overdamsepad over de Rietplas heen aansluitend op het Veenmeer en Steppemeer. Foto: Sander van Scherpenzeel.



9.   Overdamspad - Het Overdamspad is vernoemd naar boerderij Overdam. Deze boerderij ligt ten noordoosten van de wijk Overdam aan de Rietdijk 5.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


De brug tussen het Overdamsepad en de Beusichemsetuin met op de achtergrond de Rietplas. Foto: Sander van Scherpenzeel. De brug tussen het Overdamsepad en de Beusichemsetuin met op de achtergrond de Rietplas. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Het Schaftpad met links de Vijfwal en rechts woningen in de buurt De Bouwen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Schaftpad met links de Vijfwal en rechts woningen in de buurt De Bouwen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Luchtfoto van boerderij Overdam waarop nog een gedeelte van de omgrachting herkenbaar is in 1950. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van boerderij Overdam waarop nog een gedeelte van de omgrachting herkenbaar is in 1950. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Overdamsepad aansluitend op het Castellumpad bij de appartementengebouwen met rechts de Porta Busilica en links de Via Horta. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Het Overdamsepad aansluitend op het Castellumpad bij de appartementengebouwen met rechts de Porta Busilica en links de Via Horta. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Boerderij Overdam aan de Rietdijk 5 gezien in 1985. Naar een foto van O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij Overdam aan de Rietdijk 5 gezien in 1985. Naar een foto van O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


       

Het Schaftpad in de buurt De Bouwen links de bassischool De Zonnewijzer. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Schaftpad in de buurt De Bouwen links de bassischool De Zonnewijzer. Foto: Sander van Scherpenzeel.



10.   Schaftpad - Het Schaftpad is net als bedrijventerrein De Schaft. Genoemd naar de Schafttiend.

Dit was in de Vroege Middeleeuwen een stuk gemeenschappelijke weidegrond ten zuidoosten van het oude dorp Houten. Deze sloot in het oosten aan op de Loerikerweide.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


Straatnaambord Schaftpad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Schaftpad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                

Gezicht op het Overdamsepad met rechts de Visserswonineg aan de Vlondertuin. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Gezicht op het Overdamsepad met rechts de Visserswonineg aan de Vlondertuin. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


        


11.   Schalkwijkspad - Tot en met 2003 liep op het huidige tracé van het Schalkwijkspad. De Schalkwijkseweg, deze is in de zeventiende eeuw in opdracht van de Utrechtse Staten aangelegd als voetzandpad.

De oorspronkelijke verbinding tussen Houten en Schalkwijk liep via de Houtensewetering, een gedeelte van de Schalkwijkseweg, de Poeldijk en de Uitweg.


Straatnaambord Parkhout en Zonnehout. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Parkhout en Zonnehout. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      

Kasteel Schonauwen aan het Granietsteen nr. 50 gezien vanaf het Dobbelsteen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Kasteel Schonauwen aan het Granietsteen nr. 50 gezien vanaf het Dobbelsteen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De Krommesloot gezien vanaf de Hoogdijk (nu Westrumspad) in oostelijke richting in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Krommesloot gezien vanaf de Hoogdijk (nu Westrumspad) in oostelijke richting in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



en behoeve van de voetgangers werd in de zeventiende eeuw een kortere verbinding aangelegd. Dit voetpad vormde de basis van de latere Provinciale weg tussen Houten en Schalkwijk.

Bron: Rondom de Leedijk 2003; Otto Wttewaall.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


Panoarma gezicht vanaf het Schonauwensepad en ter hoogte van het Dobbelsteen van het kasteel en kasteelterrein Schonauwen aan het Granietsteen 50. Foto: Sander van Scherpenzeel/ Panoarma gezicht vanaf het Schonauwensepad en ter hoogte van het Dobbelsteen van het kasteel en kasteelterrein Schonauwen aan het Granietsteen 50. Foto: Sander van Scherpenzeel/


      

Kasteel Schonauwen gezien vanaf het Dobbelsteen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Kasteel Schonauwen gezien vanaf het Dobbelsteen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Ingang en oprit van het Cultuurhuis Schoneveld aan het Zonnehou gezien vanaf het Parkhout. Foto: Sander van Scherpenzeel. Ingang en oprit van het Cultuurhuis Schoneveld aan het Zonnehou gezien vanaf het Parkhout. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht vanaf het Parkhout op het Zonnehout in de buurt De Houten van de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht vanaf het Parkhout op het Zonnehout in de buurt De Houten van de wijk Houten Zuidwest. Foto: Sander van Scherpenzeel.



12.   Schonauwensepad - Het Schonauwensepad is genoemd naar kasteel Schonauwen. Vroeger gelegen aan de Schalkwijkseweg 15. Tegenwoordig gelegen aan het Granietsteen 50.

De kasteelnaam duikt voor het eerst op in de bronnen in 1261. Kasteel Schonauwen is in 1813 voor een groot gedeelte gesloopt. Op de ronde huidige bekende hoektoren na. Kasteel Schonauwen had voor deze tijd meer bebouwing. Met een voorburcht, binnenplaats, enkele dienstwoningen en een poortgebouw aan het water.


Het Schaftpad in de richting van het Weteringhout gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Schaftpad in de richting van het Weteringhout gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Zonnehout gezien vanaf het Zonnehout. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Zonnehout gezien vanaf het Zonnehout. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De toenmalige schoolwoningen aan het Merantiehout gezien vanaf het Leebrugpad. Foto: Sander van Scherpenzeel. De toenmalige schoolwoningen aan het Merantiehout gezien vanaf het Leebrugpad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      


Kasteel Schonauwen was van oorsprong een echte waterburcht. Het land waarop het kasteel staat is laag gelegen. Dat kan je ook terug leiden naar de etymologische betekenis van de naam Schonauwen. 'Schon' betekend mooi, 'auwen' betekent drassig (laag gelegen) land. Dus het 'mooie laag gelegen land'.

Bron: drs. J.A.M. Smits - O.J. Wttewaall Houten; Historische Bebouwing.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


Straatnaambord Schoneveldsepad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Schoneveldsepad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        

Het Schaftpad gezien vanaf het Weteringhout bij het bruggetje over de Houtensewetering. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Schaftpad gezien vanaf het Weteringhout bij het bruggetje over de Houtensewetering. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Schoneveldseweg in de richting van Castellum West gezien. Rechts OBS DE Stek gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Schoneveldseweg in de richting van Castellum West gezien. Rechts OBS DE Stek gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Boerderij Schoneveld gezien vanaf de zolder van de Fossa Iberica 15-17. Foto: Sander van Scherpenzeel. Boerderij Schoneveld gezien vanaf de zolder van de Fossa Iberica 15-17. Foto: Sander van Scherpenzeel.



13.   Schoneveldsepad - Het Schoneveldsepad is genoemd naar boerderij Schoneveld. Deze boerderij ligt ten westen van de wijk Castellum. De boerderij is ergens in de 14e eeuw ontstaan.

De boerderij is geadresseerd aan de Leedijkerhout15. Tot en met 2003 was de boerderij geadresseerd aan de Leedijk 1.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


Het Schoneveldsepad met rechts OBS De Stek, gezien van het Schalkwijkspad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Schoneveldsepad met rechts OBS De Stek, gezien van het Schalkwijkspad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                  

Boerderij Schoneveld gezien vanaf de zolder van de Fossa Iberica 15-17. Foto: Sander van Scherpenzeel. Boerderij Schoneveld gezien vanaf de zolder van de Fossa Iberica 15-17. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        

Het Spoorwachterspad naast de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch_ met links de het appartementengebouw aan het Stationserf. Pad loop ook over het viaduct in De Koppeling. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Spoorwachterspad naast de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch_ met links de het appartementengebouw aan het Stationserf. Pad loop ook over het viaduct in De Koppeling. Foto: Sander van Scherpenzeel.



14.   Spoorwachterspad - Het Spoorwachterspad dat vanaf het Stationserf in het noorden tot aan de Fossa Italica in het zuiden loopt. En globaal parallel langs de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch loopt. Herinnerd in de naam nog uit de tijd dat erbij de spoorwegovergangen van de Albers Pistoriusweg en de Leedijk nog spoorwachterswoningen stonden.


Het Leebrugpad met woningen in de buurt De BOuwen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Leebrugpad met woningen in de buurt De BOuwen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het appartementengebouw aan de Landbouw gezien vanaf het Leebrugpad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het appartementengebouw aan de Landbouw gezien vanaf het Leebrugpad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


         

Het appartementengebouw aan de Wijnbouw (links) en Tuinbouw (rechts) nog voordat de buurt Houten Castellum Noordwest gebouwd was. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het appartementengebouw aan de Wijnbouw (links) en Tuinbouw (rechts) nog voordat de buurt Houten Castellum Noordwest gebouwd was. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Deze waren tegelijk gebouwd met de spoorlijn in de jaren rond 1868. En zijn in de tweede helft van de Twintigste eeuw gesloopt. Om dat naderhand de machinasche overweg installatie het werk van de spoorwachter had overgenomen. Om de spoorwegovergang te sluiten voor het verkeer als er dan treinen aankwamen.


Het Spoorwachterspad ter hoogte van de Albers Pistoriusweg met recht de Staatslijn H (Utrecht - 's-Hertogenbosch. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Spoorwachterspad ter hoogte van de Albers Pistoriusweg met recht de Staatslijn H (Utrecht - 's-Hertogenbosch. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


        


15.   Westrumspad - Het Westrumspad is vernoemd naar het Middeleeuws dorpje Westrum dat ten zuiden van de wijk Hofstad, gedeelte De Mossen lag ter hoogte van Terrein 14.


Zicht vanaf het Bronmos op OBS De Fontein. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf het Bronmos op OBS De Fontein. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Bij Houtenaren is Terrein 14 bekend van de metalen constructie die de gemeente Houten in het weiland heeft laten plaatsen. Ter herrinering aan Westrum. Over Westrum is relatief weinig bekend en zijn veel vermoedens.

Historici vermoeden dat Westrum tussen de 10e en 13e eeuw heeft bestaan.


         

De Oosterlaakplas ten oosten van het Westrumspad. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Oosterlaakplas ten oosten van het Westrumspad. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Het dorp wordt in elk geval niet in de 9e eeuwse goederenlijst genoemd, die het bestaan van Haltna (Houten), Tuur en Lorek (Loerik)  rond 857 bevestigen. Ook zijn er vrijwel geen archeologische opgravingen van Westrum. Het dorpje bestond waarschijnlijk uit een hofstede (Westerhem) met daaromheen kleine boerderijen.

Westerhem wordt in het jaar 1226 genoemd als de Graaf Walter van Goye zijn tienderecht afstaat aan de St. Mariakerk in Utrecht, na een geschil met deze kerk. De naam Westrum betekend 'westelijke gelegen woonplaats'. Bron: www.oudhouten.nl, Frank Magdelyns.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 25 januari 2005.


Straatnaambord Westrumspad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Westrumspad. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Voet- en fietspaden buitengebied

Bruggetje in het Verdronken Bos over de Schalkwijksewetering in Schalkwijk. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Bruggetje in het Verdronken Bos over de Schalkwijksewetering in Schalkwijk. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Luchtfoto vanuit het oosten met het NIeuwe Hollandse Waterlinie fort 't Werk aan de Waalsewetering aan de Waalseweg in het dorp 't Waal. Foto: Provincie Utrecht, Henk Bol. Luchtfoto vanuit het oosten met het NIeuwe Hollandse Waterlinie fort 't Werk aan de Waalsewetering aan de Waalseweg in het dorp 't Waal. Foto: Provincie Utrecht, Henk Bol.


Zicht op het Spoorwachterspad vanaf de 3e verdieping aan het appartementengebouw aan het Stationserf. Onderaan De Koppeling westzijde van de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Spoorwachterspad vanaf de 3e verdieping aan het appartementengebouw aan het Stationserf. Onderaan De Koppeling westzijde van de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op het Hofstadpad in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Hofstadpad in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                     

Schalkwijk in de buurt van het Elpad. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Schalkwijk in de buurt van het Elpad. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden van het Elpad en het Verdronken Bos. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden van het Elpad en het Verdronken Bos. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Het Inundatiekanaal in Tull en 't Waal. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Het Inundatiekanaal in Tull en 't Waal. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


       

Het Elpad beginnend bij de Waalseweg. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Het Elpad beginnend bij de Waalseweg. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.



1.   Elpad - Halverwege de jaren tachtig werden er plannen gemaakt voor een ruilverkaveling rondom (de dorpen) Schalkwijk en Tull en 't Waal. Door erfenissen en verkoop van boerengrond waren sommige stukken grond verder van de boerenbedrijven af komen te liggen.

Door middel van een ruilverkaveling kwamen de stukken landbouwgrond dichterbij de boerenbedrijven te liggen. Door het ruilen van grond werd ook plaats gemaakt voor een nieuw natuurpad.


Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten met links het Schalkwijkseweteribng met diagonaal het Elpad en de Kaaidijk. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten met links het Schalkwijkseweteribng met diagonaal het Elpad en de Kaaidijk. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..



Dit pad met als naam 'Elpad' werd in het najaar van 1994 aangelegd. In het voorjaar van 1995 werd door de gemeenteraad besloten om dit pad deze naam te geven. Het officieel ingaan van de naam 'Elpad' gebeurde pas op 5 december 1995. In het zuiden sluit het Elpad aan op de Waalseweg en in het noorden op de Kanaaldijk Zuid.


--

Luchtfoto gezien vanuit het noorden met linksboven de Waalseweg met middenin het bos rondom het Elpad richting het noorden lopend. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noorden met linksboven de Waalseweg met middenin het bos rondom het Elpad richting het noorden lopend. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..



Het pad doorkruist de Kaaidijk. De naam Elpad komt van ‘El’ (Helle) dat laagland betekent. Het pad ligt in een gebied (polder) dat vrij laag ligt ten opzichte van de hogere gelegen Houtense stroomrug.
Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 5 december 1995.