Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Straatnamen Oude Namen

(wijzigingen voorbehouden er kunnen geen rechten aan deze lijst ontleend worden)

Gebruik Ctrl + F voor het zoeken naar je straatnaam.

 Oude Namen

Luchtfoto gezien vanuit het zuiden op donderdag 21 oktober 2004 van de diverse eilanden in de Rietplas en Oosterlaakplas die worden gebruikt voor bewoning en recreatie. Bron: Gem. Houten. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden op donderdag 21 oktober 2004 van de diverse eilanden in de Rietplas en Oosterlaakplas die worden gebruikt voor bewoning en recreatie. Bron: Gem. Houten.


   

Zicht op de Kruisweg met de gemeentegrens van Houten op Bunnik/Odijk in noordoostelijke richting gezien. Weg heeft zijn huidige vorm gekregen in 1969 bij de verlegging en verbreding. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Kruisweg met de gemeentegrens van Houten op Bunnik/Odijk in noordoostelijke richting gezien. Weg heeft zijn huidige vorm gekregen in 1969 bij de verlegging en verbreding. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op het gemeentehuis van Houten (Onderdoor 25) vanaf het dak van de bibliotheek (Onderdoor 160). Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op het gemeentehuis van Houten (Onderdoor 25) vanaf het dak van de bibliotheek (Onderdoor 160). Foto: Sander van Scherpenzeel.1.  ’t Bafteweghje, Basteweghje, Boutsweg, Batsweg. (Vlierweg) -


Zicht op de Kruisweg met de gemeentegrens van Houten op Bunnik/Odijk in noordoostelijke richting gezien. Weg heeft zijn huidige vorm gekregen in 1969 bij de verlegging en verbreding. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Kruisweg met de gemeentegrens van Houten op Bunnik/Odijk in noordoostelijke richting gezien. Weg heeft zijn huidige vorm gekregen in 1969 bij de verlegging en verbreding. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      

Gezicht op het Plein vanuit het noorden met in het midden het gemeentehuis. Rechts staand een koetsier met paard en wagen in 1935. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht, 353, 40322, 47. Gezicht op het Plein vanuit het noorden met in het midden het gemeentehuis. Rechts staand een koetsier met paard en wagen in 1935. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht, 353, 40322, 47.


Het gedeelte van het Plein dat vroeger in de volksmond 't Groentje werd genoemd. Rechts de achterkant van het gemeentehuis op het Plein in 1934. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 40268, 192. Het gedeelte van het Plein dat vroeger in de volksmond 't Groentje werd genoemd. Rechts de achterkant van het gemeentehuis op het Plein in 1934. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 40268, 192.


       


2.   ’t Groentje -


Het gedeelte van het Plein dat ''t Groentje werd genoemd gezien richting de Nederlands Hervormde Kerk in 1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 40308, 47. Het gedeelte van het Plein dat ''t Groentje werd genoemd gezien richting de Nederlands Hervormde Kerk in 1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 40308, 47.


             

Boerderij de Seys op de hoek van de Tiendweg en de Wickenburghseweg in 1956. Boerderij is gesloopt rond 1970. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij de Seys op de hoek van de Tiendweg en de Wickenburghseweg in 1956. Boerderij is gesloopt rond 1970. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   

Boerderij de Seys, de voorgevel en de linkerzijgevel aan de Tiendweg nr. 7 in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij de Seys, de voorgevel en de linkerzijgevel aan de Tiendweg nr. 7 in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.3.   ’t Sysdijckje -


De voorgevel van boerderij De Seys tijdens renovatie in januari 2004. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De voorgevel van boerderij De Seys tijdens renovatie in januari 2004. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


     

Boerderij de Seys op de hoek van de Tiendweg en de Wickenburghseweg in 1956. Boerderij is gesloopt rond 1970. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij de Seys op de hoek van de Tiendweg en de Wickenburghseweg in 1956. Boerderij is gesloopt rond 1970. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


           

Een fragment uit een kadasterplattegrond van het Fokspad ooit onderdeel uitmakende van het Loeriksezandpad in de buurt van de Leedijk (Loeriksepad en het Staatsspoor). Bron: Kadasterarchiefviewer 1832-1987. Een fragment uit een kadasterplattegrond van het Fokspad ooit onderdeel uitmakende van het Loeriksezandpad in de buurt van de Leedijk (Loeriksepad en het Staatsspoor). Bron: Kadasterarchiefviewer 1832-1987.


Kadasterplattegrond van het Loeriksezandpad en de Beusichemseweg met aangegeven perceelnummers en eigenaren. Gemeente Houten deed in de jaren dertig van de vorige eeuw een inventarisatie van percelen rondom het zandpad met als doel een beter beeld te krijgen van wie nou illegaal een stukje van het zandpad tot zijn bezit had gerekend. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Kadasterplattegrond van het Loeriksezandpad en de Beusichemseweg met aangegeven perceelnummers en eigenaren. Gemeente Houten deed in de jaren dertig van de vorige eeuw een inventarisatie van percelen rondom het zandpad met als doel een beter beeld te krijgen van wie nou illegaal een stukje van het zandpad tot zijn bezit had gerekend. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        


4.   ’t Zandpad -


Kadasterplattegrond van het Loeriksezandpad en de Beusichemseweg met aangegeven perceelnummers en eigenaren. Gemeente Houten deed in de jaren dertig van de vorige eeuw een inventarisatie van percelen rondom het zandpad met als doel een beter beeld te krijgen van wie nou illegaal een stukje van het zandpad tot zijn bezit had gerekend. Ingetekend de Leesloot en een gedeelte van het zandpad wat ooit het Fokspad werd genoemd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Kadasterplattegrond van het Loeriksezandpad en de Beusichemseweg met aangegeven perceelnummers en eigenaren. Gemeente Houten deed in de jaren dertig van de vorige eeuw een inventarisatie van percelen rondom het zandpad met als doel een beter beeld te krijgen van wie nou illegaal een stukje van het zandpad tot zijn bezit had gerekend. Ingetekend de Leesloot en een gedeelte van het zandpad wat ooit het Fokspad werd genoemd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         

Luchtfoto vanuit het zuiden van het westelijke deel van de kern Houten, aangeboden ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de woningbouwvereniging Dr. Schaepman in 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 105241, 116. Luchtfoto vanuit het zuiden van het westelijke deel van de kern Houten, aangeboden ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de woningbouwvereniging Dr. Schaepman in 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 105241, 116.


      


5.   (Goysche) Molensteeg -


 • Het Rechtshuis van 't Goy aan de Wickenburghseweg 68 1950-1955. Toen nog de 'Goyse Molensteeg' geheten. Uiterst link het straatnaambordje. Man met hond op de voorgrond. Bron: Collectie Cees Verhoef.
 • Zicht richting het zuiden met het Rechthuis van 't Goy (Wickenburghseweg 68) in de periode 1950-1955 vrouw met hond op de voorgrond. Bron: Collectie Cees Verhoef.
 • Het linker gedeelte van het Rechthuis van 't Goy aan de Wickenburghseweg 68 in 1950-1955, met het straatnaambordje Goyse Molensteeg. Bron: Collectie Cees Verhoef.


      

Utrechtseweg bij het begin van de Oud Wulfseweg naast boerderij Nieuwoord. Op achtergrond het Houtlaantje in ca. 1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Utrechtseweg bij het begin van de Oud Wulfseweg naast boerderij Nieuwoord. Op achtergrond het Houtlaantje in ca. 1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         


6.   Achterweg - Afterwech - Kekenessche wech - Stadwech - Trechtweg - Utrechtsewech - Heerenwech -


Verkeersbord bij kruising Oostromsdijkje/Beusichemseweg in 1991. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Verkeersbord bij kruising Oostromsdijkje/Beusichemseweg in 1991. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


               

Burgemeester Frans Albers Pistorius in zijn werkkamer in het gemeentehuis De Grund op zijn eerste werkdag op 20 december 1961. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Burgemeester Frans Albers Pistorius in zijn werkkamer in het gemeentehuis De Grund op zijn eerste werkdag op 20 december 1961. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        


7.   Albers Pistoriuslaan -


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met de Schalkwijkseweg (nu inprikker Het Hout) met de caravan groothandel Frans de Witte met erachter een loods. Dit was het eerste begin en ontwikkeling van bedrijfsterrein De Schaft rond 1970. Bron: Kadaster Museum Arnhem-Zuid. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met de Schalkwijkseweg (nu inprikker Het Hout) met de caravan groothandel Frans de Witte met erachter een loods. Dit was het eerste begin en ontwikkeling van bedrijfsterrein De Schaft rond 1970. Bron: Kadaster Museum Arnhem-Zuid.


       

Straatnaambord 'Albers Pistoriusweg'. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Albers Pistoriusweg'. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Middenstandstentoonstelling: burgemeester Heafkens houdt een toespraak. Links pastoor Aukes, rechts Jac. Den Hartog in 1948. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Middenstandstentoonstelling: burgemeester Heafkens houdt een toespraak. Links pastoor Aukes, rechts Jac. Den Hartog in 1948. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Beusichemseweg gezien vanaf de oostelijke zijde van de Albers Pistoriusweg. Nu het Smalspoor geheten in 2010-2012. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Beusichemseweg gezien vanaf de oostelijke zijde van de Albers Pistoriusweg. Nu het Smalspoor geheten in 2010-2012. Foto: Sander van Scherpenzeel.


            


8.   Ambachtsweg -

BW 01-03-2016


Zicht op de Houtensewetering in zuidoostelijke richting bij de toenmalige kruising met de Ambachtsweg. Nu is hier het Mahoniehout en het Weteringhout. Foto uit 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353; Zicht op de Houtensewetering in zuidoostelijke richting bij de toenmalige kruising met de Ambachtsweg. Nu is hier het Mahoniehout en het Weteringhout. Foto uit 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353;


        

De Ambachtsweg ter hoogte van de Houtensewetering in noordelijke richting gezien. In de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 005. De Ambachtsweg ter hoogte van de Houtensewetering in noordelijke richting gezien. In de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 005.


Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten met bedrijfterreinen met rechts De Boten en links De Vesten met daar tussen De Staart. Onder is het Sport- en Werklandschap De Meerpaal Zuid in ontwikkeling op dinsdag 2 april 2013. Foto: Woningbouwvereniging Viveste (c). Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten met bedrijfterreinen met rechts De Boten en links De Vesten met daar tussen De Staart. Onder is het Sport- en Werklandschap De Meerpaal Zuid in ontwikkeling op dinsdag 2 april 2013. Foto: Woningbouwvereniging Viveste (c).


       

Gezicht op de bouw van enkele kantoorgebouwen aan De Koppeling, vanaf het in aanbouw zijnde kantorengebouw Citadel (Het Spoor) te Houten op 6 maart 2008. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 843459. Gezicht op de bouw van enkele kantoorgebouwen aan De Koppeling, vanaf het in aanbouw zijnde kantorengebouw Citadel (Het Spoor) te Houten op 6 maart 2008. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 843459.9.   Bedrijventerrein De Maalderij


Luchtfoto gezien vanuit het westen met De Maat behorend bij het bedrijfsterrein De Schaft. Met de Kromme Schaft en rechtsonder het Eikenhout. Bovenaan De Koppeling en de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Gezien op dinsdag 2 april 2013. Foto: Woningbouwvereniging Viveste (c). Luchtfoto gezien vanuit het westen met De Maat behorend bij het bedrijfsterrein De Schaft. Met de Kromme Schaft en rechtsonder het Eikenhout. Bovenaan De Koppeling en de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Gezien op dinsdag 2 april 2013. Foto: Woningbouwvereniging Viveste (c).


         


          


10.  Benedeneind -


Gedeelte van de Kaaidijk en de Schalkwijksewetering gezien naar het westen in maart 1988. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Kaaidijk en de Schalkwijksewetering gezien naar het westen in maart 1988. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


             


         


11.   Beverweertsedyk -

20-10-1723 117 HUA U120a003


Gezicht vanuit het noorden op kasteel Beverweerd met gracht te Werkhoven in 1835-1862. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanuit het noorden op kasteel Beverweerd met gracht te Werkhoven in 1835-1862. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


           


        


12.   Blankendaalskade -

(Schonauwen, Schalkwijksewetering, 1777)                

De woningen Molenpad 1 en 3 gezien vanaf de Kloostergaarde. Op de achtergrond de toren van de rooms-katholieke kerk in ca. 1975. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De woningen Molenpad 1 en 3 gezien vanaf de Kloostergaarde. Op de achtergrond de toren van de rooms-katholieke kerk in ca. 1975. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


       


13.   Blokhovense Molenpad -


De woningen aan het Molenpad. Op de achtergrond de toren van de rooms-katholieke kerk in ca. 1975. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De woningen aan het Molenpad. Op de achtergrond de toren van de rooms-katholieke kerk in ca. 1975. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


             


                


14.   Boveneind -           


            


15.   Brink (Houten) -


Het oudste straatnaambord in de gemeente Houten in het openbaar bij het Plein. Geplaatst vermoedelijke in het najaar 1962. Bij het besluiten van het centrale straatnaambesluit op 4 oktober 1962. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het oudste straatnaambord in de gemeente Houten in het openbaar bij het Plein. Geplaatst vermoedelijke in het najaar 1962. Bij het besluiten van het centrale straatnaambesluit op 4 oktober 1962. Foto: Sander van Scherpenzeel.


         


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met de woningen en kantoren in de buurt van de Dorpsstraat. Linksboven het Oude Dorp. Linksonder de noordwestelijke Rondweg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met de woningen en kantoren in de buurt van de Dorpsstraat. Linksboven het Oude Dorp. Linksonder de noordwestelijke Rondweg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..              


16.  Burgemeester Haefkensweg -


Opgraving van de kerkhofmuur van de nederlands-hervomde kerk. Leen de Keyzer staat naast de muur te graven en rechts burgemeester Heafkens met nog iemand anders. Op de achtergrond het woonhuis en de benzinepomp van garage De Vico met links daarvan de woning van smederij Mulder in 1956-1957. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Opgraving van de kerkhofmuur van de nederlands-hervomde kerk. Leen de Keyzer staat naast de muur te graven en rechts burgemeester Heafkens met nog iemand anders. Op de achtergrond het woonhuis en de benzinepomp van garage De Vico met links daarvan de woning van smederij Mulder in 1956-1957. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.

 

         

Luchtfoto gezien vanuit het oosten op Houten Castellum noordoost het kwadrant Porta. Met rechtsbovenaan het verzorgingshuis de Loerikersteen. En onderaan de woningen aan de Heidetuin. Linksbovenaan de Staatslijn H (Utrecht -'s-Hertogenbosch). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het oosten op Houten Castellum noordoost het kwadrant Porta. Met rechtsbovenaan het verzorgingshuis de Loerikersteen. En onderaan de woningen aan de Heidetuin. Linksbovenaan de Staatslijn H (Utrecht -'s-Hertogenbosch). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Maquette van het nieuw te bouwen winkelcentrum Houten Castellum met grote Romeinse brug over de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Maquette van het nieuw te bouwen winkelcentrum Houten Castellum met grote Romeinse brug over de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


            


17.   Castellum -


Luchtfoto gezien vanuit het oosten op Houten Castellum Noordoost met beneden woningen aan de Heidetuin. Rechtsboven het Hollandsspoor-Het Spoor. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het oosten op Houten Castellum Noordoost met beneden woningen aan de Heidetuin. Rechtsboven het Hollandsspoor-Het Spoor. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


                  


             


18.   Cosyne Steech -        


        


19.   De afwegh bij het Vosje -                           


20.   De Eilanden -         

Boerderij De Grote Geer (links) en De Kleine Geer (rechts) aan de Snoeksloot gezien in de periode 1995-2000. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RWZU), 353. Boerderij De Grote Geer (links) en De Kleine Geer (rechts) aan de Snoeksloot gezien in de periode 1995-2000. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RWZU), 353.


              


21.   De Geer -


Het hoofdgebouw van boerderij De Grote Geer aan de Snoeksloot in Houten in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het hoofdgebouw van boerderij De Grote Geer aan de Snoeksloot in Houten in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


              

Een groenbord 'U verlaat de gem. Houten toto ziens!'. Hangend aan zijbalk van het toenmalige café De Kleine Geer aan de Snoeksloot. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een groenbord 'U verlaat de gem. Houten toto ziens!'. Hangend aan zijbalk van het toenmalige café De Kleine Geer aan de Snoeksloot. Foto: Sander van Scherpenzeel.


             


22.   De Kade -          

Gezicht op het straatnaambord Kerksteeg op de hoek met de Loerikseweg. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op het straatnaambord Kerksteeg op de hoek met de Loerikseweg. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        


23.   De Lens -


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met rechts het Kruisvaardersland en links de buurtinprikker Het Spoor van de wijk Houten Zuidoost. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met rechts het Kruisvaardersland en links de buurtinprikker Het Spoor van de wijk Houten Zuidoost. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


       

Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met links de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) met rechts buurtinprikker Het Spoor met middenboven het Hofspoor en de Rabobank Kromme Rijngebied - Utrechtse Heuvelrug. Linksonderaan de Vijfwalbrug over de spoorweg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met links de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) met rechts buurtinprikker Het Spoor met middenboven het Hofspoor en de Rabobank Kromme Rijngebied - Utrechtse Heuvelrug. Linksonderaan de Vijfwalbrug over de spoorweg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..             


24.   De Meent -               

Een informatief artikel uit de gemeenterubriek ooit gepubliceerd in 2008 het Houtens Nieuw over het bedenken van straatnamen in de gemeente Houten en de werking van de straten in Houten. Bron: RAZU, krantenbank. Een informatief artikel uit de gemeenterubriek ooit gepubliceerd in 2008 het Houtens Nieuw over het bedenken van straatnamen in de gemeente Houten en de werking van de straten in Houten. Bron: RAZU, krantenbank.


             


25.   De Meerpaal -           

Gezicht op het terrein aan Het Onderdoor aan de zuidelijke kant. Nu in 2023 staat hier een winkelcentrum met onder andere een Albert Heijn. Aan de rechterkant zie je nog een klein stukje van de inmiddels verdwenen sporthal annex zwembad De Spil. Beeld uit juni 1991. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op het terrein aan Het Onderdoor aan de zuidelijke kant. Nu in 2023 staat hier een winkelcentrum met onder andere een Albert Heijn. Aan de rechterkant zie je nog een klein stukje van de inmiddels verdwenen sporthal annex zwembad De Spil. Beeld uit juni 1991. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op de bebouwing aan Het Onderdoor. Nu in 2023 staat hier een winkelcentrum met onder andere een Albert Heijn.In juni 1991. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de bebouwing aan Het Onderdoor. Nu in 2023 staat hier een winkelcentrum met onder andere een Albert Heijn.In juni 1991. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        


26.   De Molenzoom -      

De westzijde van Het Houtens in juli 2016 in voorzieningengebied De Bogen. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. De westzijde van Het Houtens in juli 2016 in voorzieningengebied De Bogen. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


               

The Dome, sporthal van Handbal Houten aan de Kruisboog nr. 32. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. The Dome, sporthal van Handbal Houten aan de Kruisboog nr. 32. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.27.   De Oksels -


De sporthal van volleybalvereniging Taurus aan de Kruisboog 15-17. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. De sporthal van volleybalvereniging Taurus aan de Kruisboog 15-17. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


         

Het tolhuis op de hoek van de Herenweg en de Utrechtseweg (De Poort- Lupine-oord) De bewoner van het tolhuis was J. van Ginkel. Foto in ca. 1905. Rechts het tolbrugje en de Geersloot. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het tolhuis op de hoek van de Herenweg en de Utrechtseweg (De Poort- Lupine-oord) De bewoner van het tolhuis was J. van Ginkel. Foto in ca. 1905. Rechts het tolbrugje en de Geersloot. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Groep van negen poserende mensen op de driesprong Herenweg - De Poort (Utrechtseweg). Vermoedelijk gezien richting De Grund in 1910. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Groep van negen poserende mensen op de driesprong Herenweg - De Poort (Utrechtseweg). Vermoedelijk gezien richting De Grund in 1910. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het tolhuisje op de hoek van de Herenweg en Utrechtseweg (nu Lupine-oord/DE poort) in ca. 1900. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het tolhuisje op de hoek van de Herenweg en Utrechtseweg (nu Lupine-oord/DE poort) in ca. 1900. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De aanleg van de Utrechtseweg/Provincialeweg met links de afslag naar de Herenweg in 1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De aanleg van de Utrechtseweg/Provincialeweg met links de afslag naar de Herenweg in 1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   

Foto uit een krantenknipsel van de oude splitsing bij de Utrechtseweg en Herenweg (Nu Lupine-oord, Romeinenpoort, De Poort) gezicht op 1940-1950. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033. Foto uit een krantenknipsel van de oude splitsing bij de Utrechtseweg en Herenweg (Nu Lupine-oord, Romeinenpoort, De Poort) gezicht op 1940-1950. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033.28.   De Oude Tol


De Provincialeweg (Utrechtseweg) ter hoogte van de afslag Herenweg. Links het voormalige tolhuis. Nu Herenweg, Lupine-oord, Romeinenpoort, De Poort. Gezien in ca. 1960. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Provincialeweg (Utrechtseweg) ter hoogte van de afslag Herenweg. Links het voormalige tolhuis. Nu Herenweg, Lupine-oord, Romeinenpoort, De Poort. Gezien in ca. 1960. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


      

De nieuw aangelegd Provincialeweg (Utrechtseweg-Schalkwijkseweg) om het dorp Houten. Links de afslag Herenweg en op de achtergrond burgemeesterswoning De Grund in ca. 1933. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De nieuw aangelegd Provincialeweg (Utrechtseweg-Schalkwijkseweg) om het dorp Houten. Links de afslag Herenweg en op de achtergrond burgemeesterswoning De Grund in ca. 1933. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De sloop van het voormalige tolhuisje op de hoek van de Herenweg en de Utrechtseweg (Lupine-oord) in mei 1974. Foto: H.A. de Vries. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De sloop van het voormalige tolhuisje op de hoek van de Herenweg en de Utrechtseweg (Lupine-oord) in mei 1974. Foto: H.A. de Vries. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het tolhuisje op de hoek van de Herenweg en Utrechtseweg (nu Lupine-oord).in ca. 1900. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het tolhuisje op de hoek van de Herenweg en Utrechtseweg (nu Lupine-oord).in ca. 1900. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         


29.   De Schaft -  


Gezicht op een bedrijfspand Van Van Hengstum Aluminium op bedrijfsterrein De Schaft. In de periode 1985-1989. Hier is nu de Korte Schaft. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op een bedrijfspand Van Van Hengstum Aluminium op bedrijfsterrein De Schaft. In de periode 1985-1989. Hier is nu de Korte Schaft. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


    

Meet van paarden in de wei aan de Koedijk in de buurt van boerderij De Steenen Poort in de jaren zeventig van de twintigste eeuw uit een amateurfilm genomen. Bron: onbekend. Meet van paarden in de wei aan de Koedijk in de buurt van boerderij De Steenen Poort in de jaren zeventig van de twintigste eeuw uit een amateurfilm genomen. Bron: onbekend.
30.   De Stenen Poort (Sportpark) -      

Bord: Bord: "PROVINCIALE WATERSTAAT VAN UTRECHT BEHEER EN ONDERHOUD WATERWEGEN". Ooit was dit bird te vinden in café/restaurant De Kleine Geer aan de Snoeksloot. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op een naambordje 'Leo Willemsplein', 'ter gelegenheid van het 1e Leo Willems Hoge Hoed Toernooi gehouden op 5 juni 2004'. Bord hang aan de muur van het binnenterrein bij voetbalclub FC Delta Sports '95 aan de Kruisboog 2 te Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op een naambordje 'Leo Willemsplein', 'ter gelegenheid van het 1e Leo Willems Hoge Hoed Toernooi gehouden op 5 juni 2004'. Bord hang aan de muur van het binnenterrein bij voetbalclub FC Delta Sports '95 aan de Kruisboog 2 te Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        


31.   De Vlier -


Gezicht op de Vlierweg in noordwestelijke richting van het Oude Dorp rond 1970. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de Vlierweg in noordwestelijke richting van het Oude Dorp rond 1970. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

Luchtfoto gezien in oostelijke richting. Linksonder de Pr. Clausstraat, middenin de R.K. Kerk (Loerikseweg) met links daarvan de Vlierweg. Foto: Bert Goes. Luchtfoto gezien in oostelijke richting. Linksonder de Pr. Clausstraat, middenin de R.K. Kerk (Loerikseweg) met links daarvan de Vlierweg. Foto: Bert Goes.


Gezicht op de Vlierweg-Standaardmolen met de spoorwegovergang in de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de Vlierweg-Standaardmolen met de spoorwegovergang in de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht vanaf de spoorwegovergang van de Vlierweg met de Standaardmolen (Odijkseweg). Op de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in ca. 1992 in zuidelijke richting gezien. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanaf de spoorwegovergang van de Vlierweg met de Standaardmolen (Odijkseweg). Op de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in ca. 1992 in zuidelijke richting gezien. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


          
   

Gezicht op de boerderij aan de Oud Wulfseweg 5 rond 1990 toen in het bezet van Antonie van Maaswaal. Land voorop de foto is De Weerwolf. Bekend al vanaf de achttiende eeuw als volksmond naam. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de boerderij aan de Oud Wulfseweg 5 rond 1990 toen in het bezet van Antonie van Maaswaal. Land voorop de foto is De Weerwolf. Bekend al vanaf de achttiende eeuw als volksmond naam. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


    


32.   De Weerwolf -


Luchtfoto gezien vanuit het westen in de periode 1979-1980 met links de Lobbendijk, bovenaan de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Met de noordelijke Rondwegtunnel op de plek van het perceel waar eens boerderij Schonenburg stond. Land onder de boerderij was de Blaasbalg, of de Blaasbalk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto gezien vanuit het westen in de periode 1979-1980 met links de Lobbendijk, bovenaan de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Met de noordelijke Rondwegtunnel op de plek van het perceel waar eens boerderij Schonenburg stond. Land onder de boerderij was de Blaasbalg, of de Blaasbalk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


     

Gezicht op de voorgevel van boerderij Nieuwoord aan de Notengaarde nr. 3. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de voorgevel van boerderij Nieuwoord aan de Notengaarde nr. 3. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        


33.   Den Utrechtschen dijk of Achterweg -


G e zicht op de Utrechtseweg in westelijke richting ter hoogte van het viaduct Oud-Wulven over de rijksweg A27 in de periode 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. G e zicht op de Utrechtseweg in westelijke richting ter hoogte van het viaduct Oud-Wulven over de rijksweg A27 in de periode 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

Straatnaambord Daalderslag liggend op het grasveld bij het verleggen van de weg. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Daalderslag liggend op het grasveld bij het verleggen van de weg. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        


34.      Derde Hoon - Derde straat in dit voorzieningengebied


Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten met linksboven het Amsterdam-Rijnkanaal en De Windacus molen. Rechtsonder De Rede. Bedrijfsgebouw aan de Oude Hoon. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten met linksboven het Amsterdam-Rijnkanaal en De Windacus molen. Rechtsonder De Rede. Bedrijfsgebouw aan de Oude Hoon. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


       


De bungalow aan de Binnenweg waar eens Leen de Keijzer woonde. Beeld uit 1980-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De bungalow aan de Binnenweg waar eens Leen de Keijzer woonde. Beeld uit 1980-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   

Gezicht op de Binnenweg in de periode 1980-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de Binnenweg in de periode 1980-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.35.   Dodeweg (Loerik Binnenweg) -


ANWB bord uit de jaren tachtig en negentig van de vroige eeuw met een uitleg van geschiedenis van boerderij Hoeve De Driespong aan de Heemesteedseweg nr. 6 en 8. Foto: Sander van Scherpenzeel. ANWB bord uit de jaren tachtig en negentig van de vroige eeuw met een uitleg van geschiedenis van boerderij Hoeve De Driespong aan de Heemesteedseweg nr. 6 en 8. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op het oude gedeelte van de Heemsteedseweg ter hoogte van nr. 9. In 2019 is de weg hier een stukje voor het verkeer naar het oosten verlegd. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op het oude gedeelte van de Heemsteedseweg ter hoogte van nr. 9. In 2019 is de weg hier een stukje voor het verkeer naar het oosten verlegd. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Reconstructie in de kadasterkaart van 1832 de rode lijn de Doornkade de groene lijn de Nieuweweg of Langweg die door Doornkade opvolgde. Bron: HISGIS Utrecht. Reconstructie in de kadasterkaart van 1832 de rode lijn de Doornkade de groene lijn de Nieuweweg of Langweg die door Doornkade opvolgde. Bron: HISGIS Utrecht.


       


36.   Doornkade -


In de gele lijn de aangeduide Doornkade en in de rode lijn de opvolger van de Doornkade de Nieuweweg of Langeweg. Ingetekend op een luchtfoto van Google Maps. In de gele lijn de aangeduide Doornkade en in de rode lijn de opvolger van de Doornkade de Nieuweweg of Langeweg. Ingetekend op een luchtfoto van Google Maps.


      

Gezicht op een klein stukje van de Overeindseweg aansluitend op de Heemsteedseweg in Houten gezien vanaf het grondgebied van de gemeente Nieuwegein. Op de achtergrond de Langeweg. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op een klein stukje van de Overeindseweg aansluitend op de Heemsteedseweg in Houten gezien vanaf het grondgebied van de gemeente Nieuwegein. Op de achtergrond de Langeweg. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        


37.     Dubbele Kanaaldijk -

Enige tijd geleden was ik begonnen met het onderzoeken van de Dubbele Kanaaldijk (zoals ik het in mijn eigen termen noem) in Heemstede bij de Carpoolplaats van Houten. Ik vond het heel apart dat deze dijk zo parallel langs de huidige Heemsteedseweg ligt.

Op deze Dubbele Kanaaldijk werd ik in het voorjaar van 2016 gewezen door mijn broer die dit was opgevallen. Na een periode van onderzoek wil ik graag mijn bevindingen hierbij met jullie delen.


Gezicht op de Dubbele Kanaaldijk met de net geknotte wilgen. Gezien vanaf de doorsteek bij de carpoolplaats Houten en de Heemsteedseweg. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Dubbele Kanaaldijk met de net geknotte wilgen. Gezien vanaf de doorsteek bij de carpoolplaats Houten en de Heemsteedseweg. Foto: Sander van Scherpenzeel.Het (vroegere) huis van Rijkswaterstaat aan de Heemsteedseweg O14/Heemsteedseweg 22 met later huisnummer 40 is al voor de aanleg van het Amsterdam Rijnkanaal gebouwd. Op kaarten in de jaren 30 van 20 ste eeuw staat het huis al ingetekend. Rijkswaterstaat verbouwde het huis in 1938 voor de toezichthouder die verantwoordelijk was voor het toezicht op de aanleg van het kanaal in 1938.


Gezicht vanaf de Dubbele Kanaaldijk in de richting van de doorsteek van de Heemsteedseweg en de carpoolplaats Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht vanaf de Dubbele Kanaaldijk in de richting van de doorsteek van de Heemsteedseweg en de carpoolplaats Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.De toezichthouder kwam er te wonen. In stukken wordt geschreven dat het huis later afgebroken zou worden wat niet tot uitvoering is gekomen. Wel is in 2008 het huis grondig verbouwd of opnieuw gebouwd? Al in de jaren 30 heeft het huis zijn ontsluiting gehad op de in het westen gelegen Heemsteedseweg.


Gezicht op de Dubbele Kanaaldijk vanaf het tussenstuk van de Heemsteedseweg met de rotonde op de De Staart en de Carpoolplaats. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Dubbele Kanaaldijk vanaf het tussenstuk van de Heemsteedseweg met de rotonde op de De Staart en de Carpoolplaats. Foto: Sander van Scherpenzeel.Op 4 oktober 1962 wordt de naam van de noordelijke schouwweg naast het Amsterdam-Rijnkanaal vastgesteld als naam ‘Kanaaldijk Noord’, voor de hele westelijke tot oostelijke kant van de gemeente Houten.

Op een luchtfoto van Dotka Data van 16-09-1944 genomen ten tijden van de WOII door de Royal Air Force (Britse geallieerden) is duidelijk te zien dat de Dubbele Kanaaldijk het huis ontsluit en parallel loopt langs het kanaal, om na een kleine 150 meter zuidwaarts op te houden. Ook is op deze luchtfoto duidelijk te zien net als op de kaarten van Topotijdreis.nl dat er een sloot lag parallel zuidelijk naast de Dubbele Kanaaldijk met daarnaast de schouwweg en vervolgens pas het Amsterdam-Rijnkanaal.


De Dubbele Kanaaldijk. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Dubbele Kanaaldijk. Foto: Sander van Scherpenzeel.In 1980 en 1981 is de Rijksweg A27 langs Houten aangelegd. In 1985 volgde de aanleg van De Staart tezamen met het verleggen van de Koedijk en Hoonkade. De Kanaaldijk Noord werd bij Heemstede verlegd en kwam op het stuk van de schouwweg te liggen en de sloot tussen de schouwweg en de Dubbele Kanaaldijk werd gedempt. De sloot diende voor de afwatering van de Houtensewetering richting het inundatie kanaal bij De Batterijen aan de Overeindseweg in Nieuwegein.


Gezicht op de Heemsteedseweg met rechts de knotwilgen naast de Dubbele Kanaaldijk in noordwestelijke richting gezien ter hoogte van de carpoolplaats Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Heemsteedseweg met rechts de knotwilgen naast de Dubbele Kanaaldijk in noordwestelijke richting gezien ter hoogte van de carpoolplaats Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De Dubbele Kanaaldijk. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Dubbele Kanaaldijk. Foto: Sander van Scherpenzeel.De Kanaaldijk Noord (schouwweg) ter hoogte van waar nu de Veerwagenweg begint in het oosten werd in 1984-1985 doorgetrokken onder de rijksweg A27 door en werd aangesloten op de schouwweg die nu diende als de nieuwe Heemsteedseweg. De Dubbele Kanaaldijk die niet zozeer als ontsluitingsweg gediend had maar meer voor de naast gelegen percelen weilanden ter ontsluiting diende werd door deze nieuwe weg helemaal overbodig. Ook werd erin 1985 aan het einde van de Dubbele Kanaaldijk een carpoolplaats aangelegd voor de rijksweg A27.

De nieuwe Heemsteedseweg die in het westen aansloot op de oude Heemsteedseweg die er al vanaf de 12 eeuw lag kreeg tezamen met de Veerwagenweg en de Heemsteedseweg zijn naam vastgesteld door de gemeenteraad in 1986.


Gezicht op de Dubbele Kanaaldijk vanaf het tussenstuk van de Heemsteedseweg met de rotonde op de De Staart en de Carpoolplaats. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Dubbele Kanaaldijk vanaf het tussenstuk van de Heemsteedseweg met de rotonde op de De Staart en de Carpoolplaats. Foto: Sander van Scherpenzeel.Bij de verbreding van het Amsterdam Rijnkanaal in 1979-1980 bij het Overeind van Jutphaas. Tezamen in dezelfde periode met de sluiting van de doorgaande weg van Houten naar Nieuwegein werd bij de 3 sprong van de nieuwe en oude Heemsteedseweg een nieuwe kanaaldijk op het Nieuwegeins grondgebied aangelegd. Deze kreeg de naam Heemsteedsekanaaldijk.

De Dubbele Kanaaldijk wordt nog altijd gebruikt door wandelaars en fietsers. En er staan nog wilgenbomen langs het tracé van de kanaaldijk die eens in de zoveel tijd geknot worden.


De Dubbele Kanaaldijk. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Dubbele Kanaaldijk. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

De Dubbele Kanaaldijk. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Dubbele Kanaaldijk. Foto: Sander van Scherpenzeel.


            


38.   Dweerswech (Hoogdijk) -


Gezicht op de zij- en achtergevel van de boerderij Hoogdijk 2 te Houten, uit het zuidwesten; op de achtergrond de kruising met de Beusichemseweg op maandag 1 juli 1996. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 123679. Gezicht op de zij- en achtergevel van de boerderij Hoogdijk 2 te Houten, uit het zuidwesten; op de achtergrond de kruising met de Beusichemseweg op maandag 1 juli 1996. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 123679.


        

Gezicht op de Hoogdijk te Houten, uit het zuiden, geheel op de achtergrond (niet zichtbaar) de kruising met de Beusichemseweg op maandag 1 juli 1996. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 123677. Gezicht op de Hoogdijk te Houten, uit het zuiden, geheel op de achtergrond (niet zichtbaar) de kruising met de Beusichemseweg op maandag 1 juli 1996. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 123677.


Gezicht op de Hoogdijk met de bocht bij de Onze Lieve Vrouwe boomgaard. Beeld uit ca. 1995. Hier is nu het Westrumspad en de buurt De Mossen. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de Hoogdijk met de bocht bij de Onze Lieve Vrouwe boomgaard. Beeld uit ca. 1995. Hier is nu het Westrumspad en de buurt De Mossen. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         


39.   Eerste Hoon

Eerste straat in dit voorzieningengebied


Luchtfoto vanuit het noordoosten gezien met het rode geebouw van Arval aan de Duwboot aan de waterkant van De Rede. Links de in ontwikkeling zijnde Sport- en Werklandschap De Meerpaal. Uiterst rechts het Heemsteedsepad en De Staart (weg). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto vanuit het noordoosten gezien met het rode geebouw van Arval aan de Duwboot aan de waterkant van De Rede. Links de in ontwikkeling zijnde Sport- en Werklandschap De Meerpaal. Uiterst rechts het Heemsteedsepad en De Staart (weg). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


          

De Dubbele Kanaaldijk ter hoogte van de Carpoolplaats Houten bij de afrit van rijksweg A27 in Houten. Links de Heemsteedseweg en het Amsterdam-Rijnkanaal in noordwestelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Dubbele Kanaaldijk ter hoogte van de Carpoolplaats Houten bij de afrit van rijksweg A27 in Houten. Links de Heemsteedseweg en het Amsterdam-Rijnkanaal in noordwestelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


     


40.   Foksdijk (Leedijk) -        

Landgoed Wickenburgh. Gedeelte van een kaart van de directe omgeving van het huis met een stukje Wickenburghseweg en de laan naar de Hoogdijk in 1641. Kaartmaker J. van Diepenem. Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Landgoed Wickenburgh. Gedeelte van een kaart van de directe omgeving van het huis met een stukje Wickenburghseweg en de laan naar de Hoogdijk in 1641. Kaartmaker J. van Diepenem. Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


           

Landgoed Wickenburgh. Luchtfoto met het landhuis, de vijver en de duiventoren. Daarachter het koetshuis en het bos met daarachter het Amsterdams-Rijnkanaal. Op de voorgrond de Wickenburghseweg met rechts de fruitschuren van fruitteler Maaswaal in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Landgoed Wickenburgh. Luchtfoto met het landhuis, de vijver en de duiventoren. Daarachter het koetshuis en het bos met daarachter het Amsterdams-Rijnkanaal. Op de voorgrond de Wickenburghseweg met rechts de fruitschuren van fruitteler Maaswaal in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.41.   Goysche Molensteeg of Molensteeg (Wickenburghseweg) -


       

Gezicht op een veld sneeuwklokjes op het landgoed Wickenburgh. Bron: onbekend. Gezicht op een veld sneeuwklokjes op het landgoed Wickenburgh. Bron: onbekend.            

Het weggetje richting De Grund (Grundweg) vanaf De Herenweg. Op de weg loopt een dame, vermoedelijk van de familie Waller in ca. 1900. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het weggetje richting De Grund (Grundweg) vanaf De Herenweg. Op de weg loopt een dame, vermoedelijk van de familie Waller in ca. 1900. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht vanaf huize De Grund (Poort nr. 42) op de Grundweg (De Poort) met erachter de Geersloot in de jaren 10-2- van de vorige eeuw. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanaf huize De Grund (Poort nr. 42) op de Grundweg (De Poort) met erachter de Geersloot in de jaren 10-2- van de vorige eeuw. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het begin van de Herenweg met rechts het weggetje naar De Grund, genaamd de Grundweg. Deze foto is gemaakt vlak vóór de aanleg van de Provincialeweg om het dorp Houten. Hier is nu de kruising van de Herenweg, Romeinenpoort, De Lupine-oord en De Poort. Gezien in ca. 1932. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU)< 353. Het begin van de Herenweg met rechts het weggetje naar De Grund, genaamd de Grundweg. Deze foto is gemaakt vlak vóór de aanleg van de Provincialeweg om het dorp Houten. Hier is nu de kruising van de Herenweg, Romeinenpoort, De Lupine-oord en De Poort. Gezien in ca. 1932. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU)< 353.


Zicht op huize Klein-Curaçao rond 1900 gelegen aan de Grundweg (nu De Poort nr. 36) met ervoor de Geersloot gezien vanaf de Burg. Wallerweg/Vikingenpoort. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op huize Klein-Curaçao rond 1900 gelegen aan de Grundweg (nu De Poort nr. 36) met ervoor de Geersloot gezien vanaf de Burg. Wallerweg/Vikingenpoort. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


            

Gezicht op het rooien van bomen naast de Grundweg (De Poort) met links de Herenweg (Lupine-oord) in 1928-1929 ter voorbereiding op het aanleggen van een nieuwe provincialeweg om het Oude Dorp van Houten heen. Naar een ontwerp van Anton Mussert. Hier is nu de Lupine-oord-De Poort en de Romeinenpoort. Bron: Het Utrechts Archief, 1929. Gezicht op het rooien van bomen naast de Grundweg (De Poort) met links de Herenweg (Lupine-oord) in 1928-1929 ter voorbereiding op het aanleggen van een nieuwe provincialeweg om het Oude Dorp van Houten heen. Naar een ontwerp van Anton Mussert. Hier is nu de Lupine-oord-De Poort en de Romeinenpoort. Bron: Het Utrechts Archief, 1929.42.   Grundweg -


Originele foto van de T-splitsing van de Herenweg (links) met recht de Grundweg (De Poort) in 1928. Rechtse pad is heden de Romeinenpoort. Hier is nu ook de Lupine-oord. Bron: Het Utrechts Archief, 1929. Originele foto van de T-splitsing van de Herenweg (links) met recht de Grundweg (De Poort) in 1928. Rechtse pad is heden de Romeinenpoort. Hier is nu ook de Lupine-oord. Bron: Het Utrechts Archief, 1929.


Uittreksel uit het raadsbesluit van de gemeente Houten uit 1925 om huize De Grund (De Poort nr. 42) aan te kopen van de familie Waller voor ƒ. 21.000-, gulden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063 of 005. Uittreksel uit het raadsbesluit van de gemeente Houten uit 1925 om huize De Grund (De Poort nr. 42) aan te kopen van de familie Waller voor ƒ. 21.000-, gulden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063 of 005.    

Gezicht op de Langeweg in noordelijke richting. Op de achtergrond de rijksweg A27 en bedrijfsterrein de Doornkade. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Langeweg in noordelijke richting. Op de achtergrond de rijksweg A27 en bedrijfsterrein de Doornkade. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Reconstructie in de kadasterkaart van 1832 de gele lijn de Doornkade de rode lijn de Nieuweweg of Langweg die door Doornkade opvolgde. Bron: Google Maps. Reconstructie in de kadasterkaart van 1832 de gele lijn de Doornkade de rode lijn de Nieuweweg of Langweg die door Doornkade opvolgde. Bron: Google Maps.


        


43.   Hemsteder Dorenwech (Doornkade) -


In de groene lijn het Langeweg in de rode lijn de vroegere Doornkade die in 1838 werd opgevolgd door de Nieuweweg of Langeweg. Ingetekend in de kadasterkaart van 1832. Bron: HISGIS Utrecht. In de groene lijn het Langeweg in de rode lijn de vroegere Doornkade die in 1838 werd opgevolgd door de Nieuweweg of Langeweg. Ingetekend in de kadasterkaart van 1832. Bron: HISGIS Utrecht.


        

Luchtfoto gezien vanuit het zuiden richting het noorden met bedrijventerrein Doornkade met links de rijksweg A27 in de periode 1988-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden richting het noorden met bedrijventerrein Doornkade met links de rijksweg A27 in de periode 1988-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.
        


44.   Het Gebouw (Schalkwijk) -      

Een Mussertpaal langs een deel van de Provincialeweg ergens in de gemeente Houten in 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Een Mussertpaal langs een deel van de Provincialeweg ergens in de gemeente Houten in 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


      


45.    Het Rondeel -            

Luchtfoto gezien vanuit het westen met de Utrechtseweg lopend over de rijksweg A27 met links het transportbedrijf op nr. 19. Uiterst rechts de Warmoesgraaf. Foto: Slagboom en Peeters luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het westen met de Utrechtseweg lopend over de rijksweg A27 met links het transportbedrijf op nr. 19. Uiterst rechts de Warmoesgraaf. Foto: Slagboom en Peeters luchtfotografie B.V..


      


46.   Heulerweg          

Kaart met de rode lijn de Heyzeeduck en de blauwe lijn die de Warmoesgraaf aanduid. Bron: onbekend. Kaart met de rode lijn de Heyzeeduck en de blauwe lijn die de Warmoesgraaf aanduid. Bron: onbekend.


          


47.   Heyzeedyck (1696), Tiendweg, Groenedijkje, Wereldschraag (1793), Uitweg (1850) (Oud-Wulven) -


Kaart met de rode lijn de Heyzeedyck bekend in de achttiende eeuw. In wit omcirkeld enige jaren geleden nog niet wetende dat, dat landgoed Ruimzicht van de familie Van Rappard was tot 1911. Bron: HISGIS. Kaart met de rode lijn de Heyzeedyck bekend in de achttiende eeuw. In wit omcirkeld enige jaren geleden nog niet wetende dat, dat landgoed Ruimzicht van de familie Van Rappard was tot 1911. Bron: HISGIS.


   

Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met onderaan de Langeweg in een knik. Rechts de rijksweg A27. Met bovenaan de Utrechtseweg met ten zuiden ervan de Warmoesgraaf. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met onderaan de Langeweg in een knik. Rechts de rijksweg A27. Met bovenaan de Utrechtseweg met ten zuiden ervan de Warmoesgraaf. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


         

Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten met links de Langeweg met rechts ernaast de Warmoesgraaf, daar waar eens de Heyzeedyck langs liep. Foto: Slagb oom en Peetersa Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten met links de Langeweg met rechts ernaast de Warmoesgraaf, daar waar eens de Heyzeedyck langs liep. Foto: Slagb oom en Peetersa Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met diagonaal de Langeweg met ten noorden ervan een boomgaard met er langs lopend de Warmoesgraaf. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met diagonaal de Langeweg met ten noorden ervan een boomgaard met er langs lopend de Warmoesgraaf. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..
       

Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten op het Oude Dorp van Houten met onderaan de Pr. Bernhardweg in de periode 1985-1995. Bkron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten op het Oude Dorp van Houten met onderaan de Pr. Bernhardweg in de periode 1985-1995. Bkron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


             


48.   Hofstad -          

Luchtfoto gezien vanuit het noordwesten met het Ka-pad lopend langs de Rietsloot aansluitend op de gemeentegrens van Bunnik-Werkhoven op de polder van 't Hoge Land. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noordwesten met het Ka-pad lopend langs de Rietsloot aansluitend op de gemeentegrens van Bunnik-Werkhoven op de polder van 't Hoge Land. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


        

Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten met het Ka-pad waar de naam op teruggaat de Hooglandsekade, Houtensekade of Hollandsekade die in de achttiende en negentiende eeuw langs de Rietsloot liep. Dit gebied heette in die tijd ''t Verloren Gat'. Omdat men nik smet de grond kon en de waterafvoer slecht was vanuit hier richting de Kromme-Rijn. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten met het Ka-pad waar de naam op teruggaat de Hooglandsekade, Houtensekade of Hollandsekade die in de achttiende en negentiende eeuw langs de Rietsloot liep. Dit gebied heette in die tijd ''t Verloren Gat'. Omdat men nik smet de grond kon en de waterafvoer slecht was vanuit hier richting de Kromme-Rijn. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Het Ka-pad wat de vroegere kade was langs de Rietsloot aan de gemeentegrens van Houten en Bunnik-Werkhoven. Linksboven de buurt De Meren. Rechstboven boerderij Overdam.. In de achttiende eeuw heette dit gebied ''t Verloren Gat'. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Het Ka-pad wat de vroegere kade was langs de Rietsloot aan de gemeentegrens van Houten en Bunnik-Werkhoven. Linksboven de buurt De Meren. Rechstboven boerderij Overdam.. In de achttiende eeuw heette dit gebied ''t Verloren Gat'. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..49.   Hooglandsche-, Houtense-, of Hollandse Kade (Lee- (Kasloot) en Rietsloot) -


Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten met een gezicht op de polder van 't Hoge Land in de vroegere gemeente Werkhoven, thans Bunnik met bovenaan het Ka-pad naast de Rietsloot. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten met een gezicht op de polder van 't Hoge Land in de vroegere gemeente Werkhoven, thans Bunnik met bovenaan het Ka-pad naast de Rietsloot. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met het Ka-pad en de Rietsloot richting het noorden lopend. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met het Ka-pad en de Rietsloot richting het noorden lopend. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


         

Luchtfoto gezien vanuit het oosten met links het Ka-pad en rechtsboven boerderij Overdam aan de Rietdijk. Onderaan de Rietsloot. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het oosten met links het Ka-pad en rechtsboven boerderij Overdam aan de Rietdijk. Onderaan de Rietsloot. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten op het Ka-pad met linksboven de zuidoostelijke Rondweg. Het pad liggend tegen de gemeentegrens van Bunnik-Werkhoven aan in het gebied van 't Hoge Land. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten op het Ka-pad met linksboven de zuidoostelijke Rondweg. Het pad liggend tegen de gemeentegrens van Bunnik-Werkhoven aan in het gebied van 't Hoge Land. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


         

Luchtfoto gezien vanuit het westen met linksonderaan boerderij Overdam aan de Rietdijk. Met ernaast het Ka-pad met rechtsonder de zuidoostelijke Rondweg. Bovenaan de polder van 't Hoge Land in Werkhoven. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het westen met linksonderaan boerderij Overdam aan de Rietdijk. Met ernaast het Ka-pad met rechtsonder de zuidoostelijke Rondweg. Bovenaan de polder van 't Hoge Land in Werkhoven. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


        50.   Houtensen dijck
        


         


51.   Houtenstraat (Bedrijfsevenement) -


'Houtense presentatie bij de Bedrijven Kontakt Dagen' in de Houtenstraat in de Euretco op bedrijventerrein Doornkade in 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) - voormalige Oudheidskamer gem. Houten. 'Houtense presentatie bij de Bedrijven Kontakt Dagen' in de Houtenstraat in de Euretco op bedrijventerrein Doornkade in 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) - voormalige Oudheidskamer gem. Houten.


      


         


52.   Irissentuin -


Een Iris in het veld. Bron: Wikipedia. Een Iris in het veld. Bron: Wikipedia.


        


         


53.   Julianaweg           


                   


54.   Kerkbrink -

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag
25 september 2012.

Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Kerkbrink te Tull en 't Waal ingetrokken.


Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten van het dorp 't Waal met de N.H. Kerk aan de Kerkebrink met middenrechts de Strijpweg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten van het dorp 't Waal met de N.H. Kerk aan de Kerkebrink met middenrechts de Strijpweg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


  *


55.   Kopermolen -

Raadsvergadering / 28-02-1989, College van BenW / 02-07-2013 (intrekkingsbesluit)         


                


           56.   Kruisboog
       


       


        


57.   Lage Schaft -

Straatnaam is de tegenhanger van de Hoge Schaft. Momenteel is er geen toegwezen straat aan deze naam gekoppeld.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 21 oktober 2008.


 

         


        


58.   Landscheidingsweg -

59.   Leebrug -        


       


60.   Leedijk -        


          


61.   Leewech -        
        


           


62.   Linker Hoon

Straat aan je linker zijde of ligging                    


63.   Loerik -          


        64.     Mac Adamweg (volksnaam) -
                 


65.   Marckenburgselaan -


Boerderij Marckenburg. Gezicht op de voorgevel en de linkerzijgevel van het voorhuis, met op de voorgrond de Provincialeweg en bij de boerderij enkele melkbussen in 1958. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij Marckenburg. Gezicht op de voorgevel en de linkerzijgevel van het voorhuis, met op de voorgrond de Provincialeweg en bij de boerderij enkele melkbussen in 1958. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                      


66.   Meerpaalweg -         


          


         


67.   Menwech of Merwegh (Doornkade) -         


De Molendijk (nu Molenland) gezien in westelijke richting vanaf de Binnenweg (nu Binnentuin) in 1995. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Molendijk (nu Molenland) gezien in westelijke richting vanaf de Binnenweg (nu Binnentuin) in 1995. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         


68.   Molendijk (Molenland) -


De Molendijk (nu Molenland) met in het midden boerderij Molenland 9 in 1997-1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Molendijk (nu Molenland) met in het midden boerderij Molenland 9 in 1997-1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                       


69.   Molendijkje of Vlierstraat -


De voormalige Molendijk met een knik naar links (nu Molenland). De boerderij rechts is verdwenen. Op de achtergrond zie je de spoorlijn Utrecht - Den Bosch. Vroeger liep de Molendijk hier rechtdoor, totdat de spoorlijn kwam. Toen is hij richting de Beusichemseweg omgeleid. Gezicht op 1 maart 1982. Foto: Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De voormalige Molendijk met een knik naar links (nu Molenland). De boerderij rechts is verdwenen. Op de achtergrond zie je de spoorlijn Utrecht - Den Bosch. Vroeger liep de Molendijk hier rechtdoor, totdat de spoorlijn kwam. Toen is hij richting de Beusichemseweg omgeleid. Gezicht op 1 maart 1982. Foto: Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


           

            


70.   Molenweg (De Brug) -         

        


71.   Naar de Wetering -       

Gezicht op de Langeweg in zuidelijke richting gezien. Links rijksweg A27. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Langeweg in zuidelijke richting gezien. Links rijksweg A27. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op de Heemsteedseweg met rechts het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Heemsteedseweg met rechts het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel.


            


72.   Nieuwe weg (Langeweg) -


Gezicht op de Langeweg in oostelijke richting gezien met op de achtergrond de rijksweg A27 en bedrijfterrein de Doornkade. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Langeweg in oostelijke richting gezien met op de achtergrond de rijksweg A27 en bedrijfterrein de Doornkade. Foto: Sander van Scherpenzeel.


            

Luchtfoto gezien vanaf het zuidwesten op Houten Noordwest en Noordoost in de periode 1981-1983. Links het Nieuw-Wulven Bos. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto gezien vanaf het zuidwesten op Houten Noordwest en Noordoost in de periode 1981-1983. Links het Nieuw-Wulven Bos. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        


73.   Nieuwoord -


 • Zicht op de hooimeid bij boerderij Nieuweoord aan de Notengaarde nr. 3. foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Gezicht op de zijgevel van boerderij Nieuwoord aan de Notengaarde nr. 3. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Voorgevel van boerderij Nieuwoord met de voorliggende hooimeid aan de Notengaarde nr. 3. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Gezicht op de achtergevel vanuit onder de hooimeid op boerderij Nieuwoord aan de Notengaarde nr. 3. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Gezicht op de toenmalige hoofdingang van sociaal cultuur centrum Nieuwoord aan de Notengaarde nr. 3. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Gezicht op de voorgevel van boerderij Nieuwoord aan de Notengaarde nr. 3. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Gezicht vanaf De Gaarde op boerderij Nieuwoord aan de Notengaarde nr. 3. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Voorgevel van boerderij Nieuwoord met de voorliggende hooimeid aan de Notengaarde nr. 3 (2). Foto: Sander van Scherpenzeel.


        


       


74.   Odijcksche Dyck -        
            


75.   Onze Lieve Vrouw Weg, Opritlaan, Kleiweg en Binnenweg -        


         


76.   Oud Utrechtsche weg -


 • De Nieuwe Houtenseweg in Utrecht gezien richting het viaduct over de rijksweg A27. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Gezicht op de Binnenweg ter hoogte met de kruising van de Kruisweg in zuidelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • De Koppeldijk in Utrecht Lunetten in de richting van Lombardije gezien. Voor 1954 was dit gebied bij de gemeente Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • De Koppeldijk in Utrecht Lunetten in de richting van Lombardije gezien in 2017. Voor 1954 was dit gebied bij de gemeente Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • De Koppeldijk in Utrecht Lunetten in noordelijke richting gezien in 2017. Voor 1954 was dit gebied bij de gemeente Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Zicht op de Lombardije in Utrecht Lunetten in 2017. Voor 1954 was dit gebied bij de gemeente Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Gezicht op het Maarschalkwerweerdpad en Tussen de Rails ter hoogte van station Utrecht Lunetten in juli 2017. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Het Maarschalkerweerdspad ter hoogte van Station Utrecht Lunetten in juli 2017. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Het Maarschalkerweerdspad ter hoogte van Station Utrecht Lunetten in juli 2017 (1). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Het Maarschalkerweerdspad ter hoogte van Station Utrecht Lunetten in juli 2017 (2). Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Een recreatiefpad tussen de Plas Laagraven, Koppeldijk, Ravenswetering en recht de rijksweg A12 bij de gemeentegrens van Houten en Utrecht en de Koppelbrug Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Een recreatiefpad tussen de Plas Laagraven, Koppeldijk, Ravenswetering en recht de rijksweg A12 bij de gemeentegrens van Houten en Utrecht en de Koppelbrug. (1) Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • De Utrechtseweg gezien in westelijke richting ter hoogte van het begin met de Fortweg. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • Gezicht op de Fortweg bij de T-splitsing met de Utrechtseweg. Foto: Sander van Scherpenzeel.
 • De Oude Mereveldweg gezien in noordelijke richting aansluitend op de Nieuwe Houtenseweg met op de achtergrond het talud van de rijksweg A12. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                  

Gezicht vanaf de Oud Wulfseweg op een bomenrij op het terrein van het Moluks Kerkelijk Centrum in zuidelijke richting. Bomenrij was oorspronkelijk de Oud Wulfseweg voor het jaar 1978 toen de weg werd verlegd door de bouw van de eerste fiets en voetgangerstunnel onder de noordwestelijke Rondweg bij de buurt De Gaarden. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht vanaf de Oud Wulfseweg op een bomenrij op het terrein van het Moluks Kerkelijk Centrum in zuidelijke richting. Bomenrij was oorspronkelijk de Oud Wulfseweg voor het jaar 1978 toen de weg werd verlegd door de bouw van de eerste fiets en voetgangerstunnel onder de noordwestelijke Rondweg bij de buurt De Gaarden. Foto: Sander van Scherpenzeel.77.   Oud Wulver weg -       

Gezicht vanaf Oude Poeldijk op de snackcontainer bij zwembad De Trip rond 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanaf Oude Poeldijk op de snackcontainer bij zwembad De Trip rond 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         

Gezicht op de toenmalige Oude Poeldijk in zuidoostelijke richting gezien. Links het talud van de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) naar de Schalkwijkse Spoorbrug. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de toenmalige Oude Poeldijk in zuidoostelijke richting gezien. Links het talud van de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) naar de Schalkwijkse Spoorbrug. Foto: Sander van Scherpenzeel.