Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Straatnamenlijst Houten

Dorpen en Buitengebied

(wijzigingen voorbehouden er kunnen geen rechten aan deze lijst ontleend worden)

Gebruik Ctrl + F voor het zoeken naar je straatnaam.

Dorpen in de gemeente Houten  

Gezicht vanuit het noorden met het dorp 't Goy in juni 2007. Bron: Wikipedia - Ruilverkaveling. Gezicht vanuit het noorden met het dorp 't Goy in juni 2007. Bron: Wikipedia - Ruilverkaveling.


   

Dorp 't Goy

Dorp 't Goy in twee gedeelte (links) landgoed Wickenburgh, midden links het dorp het oude 't Goy met rechts tussen de Tuurdijk en de Beusichemseweg het nieuwe 't Goy. Bron: Openstreetmap (NL). Dorp 't Goy in twee gedeelte (links) landgoed Wickenburgh, midden links het dorp het oude 't Goy met rechts tussen de Tuurdijk en de Beusichemseweg het nieuwe 't Goy. Bron: Openstreetmap (NL).



't Goy is een dorp in de gemeente Houten, in de Nederlandse provincie Utrecht; het is gelegen ten zuidoosten van Houten. Vanaf 1966 is het uitgegroeid van gehucht tot een klein dorp met nieuwbouw (vrijstaande bungalows).

't Goy telde in 2021 635 inwoners. De aanvankelijk dichte beplanting met boomgaarden is voor een flink deel verdwenen. In 't Goy ligt landgoed Wickenburgh uit het jaar 1381. Het landgoed heeft een wit landhuis met een duiventoren, oprijlaan en een groot bos achter het huis.


De Goyse kerk vanuit het noorden gezien. De gaten in het dak van het kerkschip verraden de slechte bouwkundige staat van het gebouw dat nog rond 1678 grondig was opgeknapt. Gewaasen (krijt?) tekening door Jan de Beijer ui 1749. Bron: Koninklijk Huisarchief, nr. A/T-179. De Goyse kerk vanuit het noorden gezien. De gaten in het dak van het kerkschip verraden de slechte bouwkundige staat van het gebouw dat nog rond 1678 grondig was opgeknapt. Gewaasen (krijt?) tekening door Jan de Beijer ui 1749. Bron: Koninklijk Huisarchief, nr. A/T-179.



't Goy bestaat eigenlijk uit twee dorpen. Het "Oude Goy" (plaatselijk ook wel "het Goyse Dorp" genoemd) is een laatmiddeleeuws dorp uit de 14e eeuw, dat is ontstaan rond het kasteel Ten Goye (eerste vermelding 10e eeuw). Dit kasteel was een van de grootste kastelen die de regio kende en de eigenaren (Heren van Goye) heersten over de omgeving.

Het dorp had een openbare lagere school aan de Wickenburghseweg die een van de kleinste van het land was (ten slotte nog maar acht leerlingen in 1969). Ook was in die jaren in het oude Goy aan de Wickenburghseweg een vakschool voor de fruitteelt gevestigd, vernoemd naar een Jonkheer Van Tets, een pleitbezorger van de fruitteeltbelangen van weleer.


Dorp 't Goy (links) landgoed Wickenburgh, midden het oude 't Goy aan de Wickenburghseweg en het Groenedijkje. Bron: Openstreetmap (NL). Dorp 't Goy (links) landgoed Wickenburgh, midden het oude 't Goy aan de Wickenburghseweg en het Groenedijkje. Bron: Openstreetmap (NL).



Het tweede deel van het dorpje ligt op enige afstand en staat bekend als het Nieuwe Goy. Dit dorpje is ontstaan rond de bouw van de katholieke kerk in 1870. De belangrijkste elementen in dit dorp zijn de voetbalvelden, een café, een rooms-katholieke basisschool en een landbouwschool (thans dorpshuis). Dit dorpje is te zien op de luchtfoto hiernaast.

De bevolking was voorheen voornamelijk werkzaam in de landbouw/fruitteelt (appels, kersen enzovoorts). Thans zijn het veel stedelingen die hier buiten zijn komen wonen.

Aan de Tuurdijk zijn restanten van een Romeinse villa ontdekt. Het is een van de drie Romeinse bouwwerken waarvan in de gemeente Houten sporen zijn gevonden. In 1396 werd 't Goy geplunderd door roofridder Jan van Rhijnestein uit Cothen.

VV 't Goy is de voetbalvereniging van 't Goy. De club speelt op sportpark De Eng.


Gezicht in het dorp 't Goy met de Nederlands Hervormde kerk in 173 naar een tekening van L.P. Serrurier. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200542. Gezicht in het dorp 't Goy met de Nederlands Hervormde kerk in 173 naar een tekening van L.P. Serrurier. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200542.


Het nieuwe 't Goy tussen de Beusichemseweg de de Tuurdijk. Met het Kerkepad, De Eng en de Kapelhof. Bron: Openstreetmap (NL). Het nieuwe 't Goy tussen de Beusichemseweg de de Tuurdijk. Met het Kerkepad, De Eng en de Kapelhof. Bron: Openstreetmap (NL).


    

Plattegrond van een bouw- of bestemmingsplan van rijtjeswoningen aan de Tuurdijk in de jaren vijftig of zestig van de vorige eeuw. Bron: RAZU, 005. Plattegrond van een bouw- of bestemmingsplan van rijtjeswoningen aan de Tuurdijk in de jaren vijftig of zestig van de vorige eeuw. Bron: RAZU, 005.



1.   De Eng

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 30 maart 1982.


De voorgevel met terras van partycentrum-café Huize Den Eng op 19 maart 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De voorgevel met terras van partycentrum-café Huize Den Eng op 19 maart 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



De Eng verwijst in de naam naar de al in de veertiende-eeuwse Oostrum Eng ontginning waar nieuwe Goyse Dorp op langs de Beusichemseweg ligt tot aan de noordelijke gelegen Oosterlaak.

Uit de S. Lebuinustijnslijst van het DOM kapittel uit het jaar 1336 wordt melding gemeld van 6 morgen land voor in Oesterem in loco dicto opten enghe. Een Eng of Enk is een hooggelegen veldje of akker bij een dorp wat ook wel de dorpsweide van het het dorpje Oostrum was.

Bron: Het Kromme-Rijngebied in de Middeleeuwen, 1983, Cees Dekker.

Het dorpje Oostrum was de voorganger van het huidige dorp oude 't Goy aan de Wickenburghseweg en lag aan het uiteinde van het Groenedijkje.


Militaire Topografische Militaire Kaart uit 1885-1895 waarbij in nieuwe Goyse dorp staat beschreven als Enghuizen. Bron: Topotijdreis.nl. Militaire Topografische Militaire Kaart uit 1885-1895 waarbij in nieuwe Goyse dorp staat beschreven als Enghuizen. Bron: Topotijdreis.nl.



In de negentiende eeuw wordt op topografische militaire kaarten het nieuwe Goyse Dorp tussen de Tuurdijk en de Beusichemseweg Enghuizen genoemd.

Bij de bouw van de Rooms-Katholieke kerk 'Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming' aan de Beusichemseweg in 1870-1871. Was de nieuwe kerk de opvolger uit de 18e eeuw daterende kerkje was ooit aan de aan de Wickenburghseweg stond. Onder de bevolking van 't Goy was na het weer openbaar belijden worden van de het katholieke geloof. Altijd de wens gebleven om een eigen kerkgelegenheid te hebben.

Na de opening van de kerk ontwikkelde zich naast de kerk diverse huizen en een kroeg.
In 1989-1990 ontwikkelde zich tussen de Tuurdijk en de Beusischemseweg het toenmalige nieuwbouwstraatje Den Eng.

Verwijzend naar het weidegebied wat behoorde bij het 14-eeuwse dorpje Oostrum wat lag aan de oostelijke uiteinde van het Groenedijkje.


Straatnaambord 'Tuurdijk' en 'De Eng' in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Tuurdijk' en 'De Eng' in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming in 't Goy

De Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming is een rooms-katholieke kerk in het Nederlandse dorp 't Goy (gemeente Houten) aan de Beusichemseweg 104.


De Rooms-Katholieke Kerk aan de Beusichemseweg 104. Bron: Wikimedia Comons Henk Monster. De Rooms-Katholieke Kerk aan de Beusichemseweg 104. Bron: Wikimedia Comons Henk Monster.



De bouw van de O.L.V. ten Hemelopneming startte op 1 augustus 1870 en op 28 september 1871 was de bouw van de kleine neogotische kruiskerk met fronttoren voltooid. De kerk is afgeleid van het middeleeuwse kerkje in Blauwkapel in het noordoosten van Utrecht. In de kerk op het priesterkoor bevindt zich een Johannes-orgel. De kerk is een gemeentelijk monument.
Nadat de kerk af was ontstond er een nieuw dorp omheen wat ook wel het Nieuwe Goy genoemd wordt.


Het Christusbeeld bij de Rooms-Katholieke Kerk 'Onze Lieve Vrouwe Ten Hemelopneming' aan de Beusichemseweg 104. Bron: Wikimedia Commons John Scholte - Eigen werk. Het Christusbeeld bij de Rooms-Katholieke Kerk 'Onze Lieve Vrouwe Ten Hemelopneming' aan de Beusichemseweg 104. Bron: Wikimedia Commons John Scholte - Eigen werk.


Zicht op een eengezinswoningen aan De Eng nr. 49 en hoger (links) in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op een eengezinswoningen aan De Eng nr. 49 en hoger (links) in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op de straat De Eng in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de straat De Eng in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                   

Kunstwerk Kunstwerk "De Zittende Vrouw" van Elselien van der Graaf op 13 november 2019. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


  • Luchtfoto van de lagere agrarische school en onderwijzerswoning "De Ploeg" in 1952. Bron: RAZU, 353.
  • Uit Utrecht in Woord en Beeld: afbeelding van een schilderij van waarschijnlijk Blokhove in 1927. Bron: RAZU, 353.
  • Boerderij Blokhoven. Gezicht op de voorgevel en linkerzijgevel van de boerderij met op de voorgrond hoogstam-fruitbomen in 1982. Bron: RAZU, 353.
  • Gezicht op boerderij Looijendaal met leilinden en de links naast de boerderij gelegen schuren in 1990. Bron: RAZU, 353.
  • Woning genaamd 'De Rietput' in 1985. Bron: RAZU, 353.
  • Boerderij Blokhoven. Gezicht op de voorgevel en linkerzijgevel van de boerderij met op de voorgrond hoogstam-fruitbomen in 1982. Bron: RAZU, 353.
  • Boerderij Blokhoven. Gedeelte van de omgrachting aan de noord-oostzijde in 1982. Bron: RAZU, 353.
  • Boerderij Looijendaal. Het zomerhuis annex schuur links naast de boerderij in 1990 aan de Beusichemseweg 8. Bron: RAZU, 353.
  • Huis aan de Beusichemseweg 23 in december 1991. Bron: RAZU, 353.
  • Boerderij in 't Goy aan de Beusichemseweg 26 in 1985. Bron: RAZU, 353.
  • Boerderij Oostrummerhofstad in 1960. Bron: RAZU, 353.
  • Boerderij Oostrummerhofstad in 1980-1990. Bron: RAZU< 353.
  • Boerderij Den Oord met naam Hedra tussen Den Oord op het hek in 1982-1990. Bron: RAZU, 353.
  • De voorgevel van de woning/winkel/café Zeldzaam. Ervoor poseren één dame, drie heren en twee honden in ca. 1915. Bron: RAZU, 353.
  • De Beusichemseweg met links de rooms-katholieke kerk. Vlaggen langs de weg en een grote groep mensen wachtend op de aankomt van de nieuwe pastoor in 1959. Bron: RAZU, 353.


        

Gezicht in het dorp 't Goy met de Nederlands Hervormde kerk, uit het noorden in 1740-1750 naar een tekening van H. Spilman. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200543. Gezicht in het dorp 't Goy met de Nederlands Hervormde kerk, uit het noorden in 1740-1750 naar een tekening van H. Spilman. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200543.


Zicht op eengezinswoningen aan De Eng in 't Goy in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op eengezinswoningen aan De Eng in 't Goy in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht in het dorp 't Goy in 1750 in 1749 naar een tekening van J. Liender. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200544. Gezicht in het dorp 't Goy in 1750 in 1749 naar een tekening van J. Liender. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200544.


Luchtfoto vanuit het zuiden gezien in 2019 van het Goyse dorp met beneden de Beusichemseweg met diagonaal naar rechtsboven de Tuurdijk. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto vanuit het zuiden gezien in 2019 van het Goyse dorp met beneden de Beusichemseweg met diagonaal naar rechtsboven de Tuurdijk. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten in 2019 met de boerderijen aan de Tuurdijk 2 t/m 10a. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten in 2019 met de boerderijen aan de Tuurdijk 2 t/m 10a. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Zicht op de woningen aan De Eng nr. 48 (links) en nr. 50 in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de woningen aan De Eng nr. 48 (links) en nr. 50 in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het verdwenen gedeelte van het Groenedijkje met op de achtergrond boerderij Oostrummerhofstad in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het verdwenen gedeelte van het Groenedijkje met op de achtergrond boerderij Oostrummerhofstad in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht de huizen aan De Eng (v.l.n.r) nrs. 2 t/m 18. in de zomer 2021. Fot: Sander van Scherpenzeel. Zicht de huizen aan De Eng (v.l.n.r) nrs. 2 t/m 18. in de zomer 2021. Fot: Sander van Scherpenzeel.


Gedeelte van het Groenedijkje met op de achtergrond de woningen in 't Goy in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van het Groenedijkje met op de achtergrond de woningen in 't Goy in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op de woningen aan De Eng met links nr. 59 en op de achtergrond huisnrs. 41 en hoger (links) in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de woningen aan De Eng met links nr. 59 en op de achtergrond huisnrs. 41 en hoger (links) in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


         

Gedeelte van het Groenedijkje met rechts de woning nummer 13 en links op de achtergrond boerderij Oostrummerhofstad in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van het Groenedijkje met rechts de woning nummer 13 en links op de achtergrond boerderij Oostrummerhofstad in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Pentekening van Huize Den Eng in 1978. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Pentekening van Huize Den Eng in 1978. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gedeelte van het Groenedijkje met rechts de voorgevel van het boerderijtje De Stenen Kamer in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van het Groenedijkje met rechts de voorgevel van het boerderijtje De Stenen Kamer in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   


2.    Groenedijkje - 

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Luchtfoto gezien richting het zuidoosten met aan de rechterkant van het midden gedeelte het Groenedijkje lopend in oostelijke richting. Foto uit 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto gezien richting het zuidoosten met aan de rechterkant van het midden gedeelte het Groenedijkje lopend in oostelijke richting. Foto uit 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Het Groenedijkje in 't Goy (oude 't Goy) was de verbinding uit de "vroege" middeleeuwen tussen het kasteel Ten Goye (in de binnenbocht van de Wickenburghseweg) en het dorpje Oostrum (in het oosten). Gelegen aan het oostelijke uiteinde van het Groenedijkje. Na het in verval treden van het kasteel Ten Goyen kwamen er in de loop van de tijd (1300-1600) meer mensen aan de buitenrand van het kasteel wonen. Hierdoor ontstond het oude 't Goy aan de Wickenburghseweg zoals wij het vandaag de dag nog kennen.

Het dorpje Oostrum is rond 1600 verdwenen waarop de bewoning aan de Wickenburghseweg (in jaren vijftig van de twintigste eeuw voor een gedeelte nog Goyse Molensteeg geheten) zicht meer bij de grote bocht van die weg ging concentreren.

De naam Groenedijkje wijst op het 'vroegere' weinige gebruik van de weg. Groen staat voor grasbegroeiing van een weg die weinig gebruik werd, dus dat er een groen tracé ontstond.

Sinds de IJzertijd moet er over deze stroomrug een verbinding zijn geweest. Uit de onderstaande kaart (Van Ooststroom.com) is dat ook te zien dat het begin van de Gerrit Willemssteeg (Groenedijkje) begon aan de Beusichemseweg 63. In westelijke en vervolgens na de Oostrummerhofstede in noordwestelijke loopt richting het kasteelterrein van 't Goy.

Een zekere Gerrit Willems zal ooit in de late middeleeuwen een stuk grond of een hofstede hebben gehad aan het dijkje.

Uit de ontginningstijd in de elfde, twaalfde en dertiende eeuw dateren nog diverse namen in de straatnaamgeving van de gemeente Houten. Met de uitgang in de naam dijk of dijkje.

In die tijd zag men een ligt verhoogde plek waar een wandelpad op  als dijkje. In onze tijd zien wij grote rivierdijken als dijk. Aan het Groendijkje is te zien dat het tracé deels door de bestaande kavel in het jaar 1832 heen loopt. Dat duidt er ook op dat de weg nog voor de grote ontginning al heeft bestaan. Meer richting het westen, ten zuiden van het kasteelterrein van 't Goy snijden de kavels wel aan de rand van de weg van een ontginningseenheid.


Kaart van Ad van Ooststroom met de reconstructie van eigendomsverhouding van de veertiende eeuw tot 1832 waarop het Groenedijk is ingetekend tussen de Wickenburghseweg en de Beusichemseweg, genaamd als de Gerrit Willemssteeg. Bron: Van ooststroom.com. Kaart van Ad van Ooststroom met de reconstructie van eigendomsverhouding van de veertiende eeuw tot 1832 waarop het Groenedijk is ingetekend tussen de Wickenburghseweg en de Beusichemseweg, genaamd als de Gerrit Willemssteeg. Bron: Van ooststroom.com.



In jaar 1370 is uit een bron bekend dat er wordt geschreven over de Achterweg wat de Beusichemseweg is. De Voorweg is dan het Groenedijkje. Heden ten dagen vormt het dijkje een ontsluiting voor het boerderijterrein aan de Beusichemseweg nr. 49 en 49a.

In de periode tussen 1935 en 1953 werd het Amsterdam-Rijnkanaal gegraven. Vanaf de haven van Amsterdam, via westelijk Utrecht, Houten, Wijk bij Duurstede, kruisend de rivier de Lek met nog een tracé tot de plaats Tiel. Aansluitend op de rivier de Waal. Zodat het schepen via deze rivier richting het Duitse Roergebied en de Rijn.

Door het graven van het kanaal, kwam het tracé over de Goyerdijk te liggen die na de oplevering ervan meer een vervolg kreeg als noordelijke kanaaldijk. Het aansluitende weggetje tussen het Groenedijkje en de Goyerdijk kwam door de aanleg van het kanaal ook te vervallen. Het perceel bestaat nog als perceelnummer: 169, sectienummer: L.


Kadasterkaart van het dorp 't Goy in 1832 waarop midden diagonaal Groenedijkje te zien is tot aan de Oostrummerhofstad. Eerder doorlopend in de richting van het oosten aansluitend op de Beusichemseweg ter hoogte van het terrein op huisnummer Beusichemseweg nr. 63. Op een onbekend tijdstip is dit gedeelte tussen de Oostrummerhofstad en de Beusichemseweg komen te vervallen of in onbruik geraakt. Bron: HISHIS Utrecht. Kadasterkaart van het dorp 't Goy in 1832 waarop midden diagonaal Groenedijkje te zien is tot aan de Oostrummerhofstad. Eerder doorlopend in de richting van het oosten aansluitend op de Beusichemseweg ter hoogte van het terrein op huisnummer Beusichemseweg nr. 63. Op een onbekend tijdstip is dit gedeelte tussen de Oostrummerhofstad en de Beusichemseweg komen te vervallen of in onbruik geraakt. Bron: HISHIS Utrecht.


Links de de boerderijen en woning aan het Groendijkje 7- en lager in de richting gezien van de Wickenburghseweg in de periode 1990-1995 naar een foto van O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Links de de boerderijen en woning aan het Groendijkje 7- en lager in de richting gezien van de Wickenburghseweg in de periode 1990-1995 naar een foto van O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Boerderij aan de Beusichemseweg 63 waar eens in eerdere tijden het Groenedijkje op uitkwam. Beeld uit 1970. Bron: RAZU, 353. Boerderij aan de Beusichemseweg 63 waar eens in eerdere tijden het Groenedijkje op uitkwam. Beeld uit 1970. Bron: RAZU, 353.


Links het Groenedijke 7a in de richting van het zuidoosten gezien in de periode 1990-1995 naar een foto van O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Links het Groenedijke 7a in de richting van het zuidoosten gezien in de periode 1990-1995 naar een foto van O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         

Zicht op de woning aan De Eng in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de woning aan De Eng in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op de woningen aan De Eng met links huisnummer 18 (met rechts nummers lager) in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de woningen aan De Eng met links huisnummer 18 (met rechts nummers lager) in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gedeelte van het Groenedijkje met rechts op de achtergrond boerderijtje De Stenen Kamer in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van het Groenedijkje met rechts op de achtergrond boerderijtje De Stenen Kamer in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De driesprong met de Wickenburghseweg en het Groenedijkje gezien vanuit het westen. Te zien zijn de woningen aan de noordkant van het Groenedijkje maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid Utrecht (RAZU), 353. De driesprong met de Wickenburghseweg en het Groenedijkje gezien vanuit het westen. Te zien zijn de woningen aan de noordkant van het Groenedijkje maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid Utrecht (RAZU), 353.


De Rooms Katholieke basisschool, nu basisschool de Boogerd, aan de Beusichemseweg 118 met daarvoor de woning van de hoofdonderwijzer in ca. 1920. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Rooms Katholieke basisschool, nu basisschool de Boogerd, aan de Beusichemseweg 118 met daarvoor de woning van de hoofdonderwijzer in ca. 1920. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht vanaf de Beusichemseweg op de woning behorende bij de voormalige landbouwschool met daarachter de school in 1979 naar een foto van Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanaf de Beusichemseweg op de woning behorende bij de voormalige landbouwschool met daarachter de school in 1979 naar een foto van Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Een aantal van de betonnen groepsschuilplaatsen van Het Werk aan de Groeneweg in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Een aantal van de betonnen groepsschuilplaatsen van Het Werk aan de Groeneweg in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op een speelplaats tusen de woningen aan Den Eng 28 en 44 in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op een speelplaats tusen de woningen aan Den Eng 28 en 44 in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


               

Straatnaambord 'Kapelhof' in april 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Kapelhof' in april 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.

 

  

Plattegrond waarop het hofsteedje met het kruiskapel, land genaamd de Kruishoeve in het eerste kwart van de zeventiende eeuw staat ingetekend uit het kaartboek van het Utrechtse kapittel van OudmUnster, Bron: HUA, 223, 933, p90-91. Plattegrond waarop het hofsteedje met het kruiskapel, land genaamd de Kruishoeve in het eerste kwart van de zeventiende eeuw staat ingetekend uit het kaartboek van het Utrechtse kapittel van OudmUnster, Bron: HUA, 223, 933, p90-91.


 

3.   Kapelhof

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 1 december 2020.

De straat de Kapelhof is genoemd naar een kapel dat in 1612 wordt vermeld als Vrauwenhuysken wat daar vanaf de zeventiende eeuw stond. Op de hoek gelegen gestaan naast bij de splitsing van de Tuurdijk met Beusichemseweg. In het jaar 1271 wordt er voor het eerst vermelding gemaakt van een Cruyse. 

Het land was op dat moment van het kapittel van Oudmunster in Utrecht.

De bovenstaande tekening laat het bewijs uit het begin van de zeventiende eeuw zien. Waarbij het kruis en kapel zijn ingetekend in het kaartboek van het kapittel van Oudmunster. De Beusichemseweg, links ervan staat als een brede weg ingetekend.

De Tuurdijk daarin tegen niet. Hij was al vanaf de middeleeuwen een karrespoor of tiendweg van weinig bekende betekenis. Het zij als verbindingsweg of als waterstaatkundig object heeft het geen betekenis gehad.

Wel is duidelijk bij het intekenen op twee kaarten van Oudmunster de kapel en het kruis op de hoek van een splitsing staat. Doorgaande worden de meeste kruisen, vooral in het zuiden deslands op een t-splitsing gesitueerd.

Wikipedia beschrijft het volgende over de wegenkruisen

"Een wegkruis of een veldkruis is een in katholieke streken veelvoorkomend gedenkteken op de kruising van wegen en straten. Het is een religieuze uiting die de voorbijganger eraan herinnert dat Christus aan het kruis is gestorven.

Wegkruisen bestaan in houten, gietijzeren en stenen varianten. Ze werden geplaatst door rijke personen, vaak boeren, of door buurtverenigingen die hiervoor geld inzamelden. Als een wegkruis buiten de bebouwde kom geplaatst is, spreekt men van een veldkruis.

Indien de Christusfiguur het hoofd niet op de rechter- maar op de linkerschouder legt spreekt men van een Verkeerde Lieve Heer. Er bestaan een aantal wegkruisen van die informeel deze naam dragen."

Uit een Attestatie over de Tuurdijk uit augustus 1598 kwam naar voren wat de status was van de dijk: 

"In augustus 1598 werden in het kader van een proces enige attestaties over de weg  afgelegd: Hubert Joostensz. te Dwarsdijk, 60 jaar oud: welcke wech tegenvoordelijck gansch te nyt gegaen is als met diepe gruppelen doorgegraven sijnde, soedat men deselve wech op dese tijt met geen wagens en can gebruycken; Michiel Adamsz. te Werkhoven, 80 jaar oud: dat de bruyckers van de landen daer de voorsz. wech door loopt deselve wel met de ploch wel omworpen ende oock dsommige haer ploech wel lichten,----- dat op deze tijt deselve wech op vele plaetse met diepe gruppelen doorgegraven is, soedat men daer met geen wagens over mach rijden. Vroeger was dat anders. Gillis Petersz., ex-pastoor van Werkhoven, 62 jaar oud en sinds 1574 te Werkhoven, verhaalt dat hij, toen hij nog dienst deed, met een wagen gehaald werd en via de bewuste weg naar Zemel en omgeving het sakrament der zieken bracht."

Bron: Het Kromme-Rijngebied in de Middeleeuwen, Dekker, C.


Straatnaam Kapelhof als nieuwbouwstraat in het nieuwe Goyse dorp 't Goy. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 1 december 2020. Kaart: Gemeente Houten. Straatnaam Kapelhof als nieuwbouwstraat in het nieuwe Goyse dorp 't Goy. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 1 december 2020. Kaart: Gemeente Houten.



De Kapelhof is een nieuwbouwstraat wat in de plaats is gekomen van een aantal bedrijfspanden op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichemseweg.


Inprikker van de Kapelhof gezien vanaf de Tuurdijk in april 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Inprikker van de Kapelhof gezien vanaf de Tuurdijk in april 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


              

Het bouwterrein van De Eng in het nieuwe 't Goy rond 1985 gezien vanaf de Tuurdijk (1). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het bouwterrein van De Eng in het nieuwe 't Goy rond 1985 gezien vanaf de Tuurdijk (1). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



De Tuurdijk moet in de negende eeuw na chr. verbidningsweg zijn geweest van het dorp Oostrum ('t Goy) en de villa Ture. Vermoedelijk ooit gelegen op de plek langs de huidige Tuurdijk (ter hoogte van Den Eng?)

Na enige eeuwen zal bij het verdwijnen van de villa Ture ook het weggetje zijn verdwenen.

Wel komt in het jaar 1227 een nieuwe naam voor, voor de dijk als Nieuwedijk. Althans de dijk (weg) die nieuwer dan de toen bestaande verkaveling. Een gedeelte Goyse gedeelte van de Nieuwendijk werd later een tiendweg en verdwenen naderhand. Waarop de het gedeelte van de Tuurdijk in Werkhoven bleef bestaan en in de zestiende eeuw herhaaldelijk werd omgeploegd. Lees de attestatie hierboven.

Hierop kunnen we op aflijden dat de Tuurdijk terhoogte van 't Goy vermoedlijk uit 2 gedeelte bestaand heeft. (volgens Dekker). Een tiendweg gedeelte waarvan niet betekend is waar deze lag en et gedeelte dat op de kaart van 1832 staat ingetekend.

Uit de twaalfde eeuw zijn ok 2 toponiemen bekend afkomstig uit de oudste geschriften die we kennen in de Utrechtse archieven. Waarop de naam Oosterwoerd bekend is. Wat de betekenis zal hebben van de oostelijke gelegen heuvel.

En de naam Vrijtgas wat de betekenis heeft van het voor gelegen terrein of vrij gelegen grasterrein.


          

Zicht op de Tuurdijk in de richting van het oosten in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Tuurdijk in de richting van het oosten in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Vermoedelijk de Tuurdijk. Bron: onbekend. Vermoedelijk de Tuurdijk. Bron: onbekend.


Het nieuwe 't Goy gezien vanuit het noorden met de nog deel nieuw te bouwen straat De Eng rond 1985-1990. Opname van een dia. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het nieuwe 't Goy gezien vanuit het noorden met de nog deel nieuw te bouwen straat De Eng rond 1985-1990. Opname van een dia. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gedeelte van de Tuurdijk gezien in westelijke richting. Links de toren van de Rooms-Katholieke kerk van 't Goy in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Tuurdijk gezien in westelijke richting. Links de toren van de Rooms-Katholieke kerk van 't Goy in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op het kruispunt bij het huis aan Beusichemseweg nr. 64 met links de Tuurdijk in de zomer 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op het kruispunt bij het huis aan Beusichemseweg nr. 64 met links de Tuurdijk in de zomer 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gedeelte van de Tuurdijk gezien in oostelijke richting in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Tuurdijk gezien in oostelijke richting in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


    

Straatnaambord Kerkepad gezien vanaf de Tuurdijk. De straatnaam Kerkepad is een niet officiële vastgestelde straatnaam door de gemeente Houten. Pad is niet in beheer en eigendom door de gemeente Houten. Vandaar dat de naam niet in de straatnamenlijst is opgenomen. De naast verwijst naar de Rooms Katholieke Kerk van 't Goy aan de Beusichemseweg. Foto in april 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Kerkepad gezien vanaf de Tuurdijk. De straatnaam Kerkepad is een niet officiële vastgestelde straatnaam door de gemeente Houten. Pad is niet in beheer en eigendom door de gemeente Houten. Vandaar dat de naam niet in de straatnamenlijst is opgenomen. De naast verwijst naar de Rooms Katholieke Kerk van 't Goy aan de Beusichemseweg. Foto in april 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gedeelte van de Tuurdijk ter hoogte van nummer 16 in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Tuurdijk ter hoogte van nummer 16 in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Straatnaambord Kerkepad gezien vanaf de Tuurdijk. De straatnaam Kerkepad is een niet officiële vastgestelde straatnaam door de gemeente Houten. Pad is niet in beheer en eigendom door de gemeente Houten. Vandaar dat de naam niet in de straatnamenlijst is opgenomen. De naast verwijst naar de Rooms Katholieke Kerk van 't Goy aan de Beusichemseweg. Foto in april 2022 kippenren naast het pad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Kerkepad gezien vanaf de Tuurdijk. De straatnaam Kerkepad is een niet officiële vastgestelde straatnaam door de gemeente Houten. Pad is niet in beheer en eigendom door de gemeente Houten. Vandaar dat de naam niet in de straatnamenlijst is opgenomen. De naast verwijst naar de Rooms Katholieke Kerk van 't Goy aan de Beusichemseweg. Foto in april 2022 kippenren naast het pad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


    

Kunstwerk 'Zittende vrouw' van Elselien van der Graaf in 't Goy ter hoogte van Tuurdijk 23 in maart 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Kunstwerk 'Zittende vrouw' van Elselien van der Graaf in 't Goy ter hoogte van Tuurdijk 23 in maart 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gedeelte van de Tuurdijk met op de achtergrond de gebouwen van Oostroms Koel- en Opslagbedrijf in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Tuurdijk met op de achtergrond de gebouwen van Oostroms Koel- en Opslagbedrijf in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Straatnaambord Kerkepad gezien vanaf de Tuurdijk. De straatnaam Kerkepad is een niet officiële vastgestelde straatnaam door de gemeente Houten. Pad is niet in beheer en eigendom door de gemeente Houten. Vandaar dat de naam niet in de straatnamenlijst is opgenomen. De naast verwijst naar de Rooms Katholieke Kerk van 't Goy aan de Beusichemseweg. Foto in april 2022 gezicht op het pad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Kerkepad gezien vanaf de Tuurdijk. De straatnaam Kerkepad is een niet officiële vastgestelde straatnaam door de gemeente Houten. Pad is niet in beheer en eigendom door de gemeente Houten. Vandaar dat de naam niet in de straatnamenlijst is opgenomen. De naast verwijst naar de Rooms Katholieke Kerk van 't Goy aan de Beusichemseweg. Foto in april 2022 gezicht op het pad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De Beusichemseweg ter hoogte van boerdrij Den Oord kort voordat de weg is verbeterd en verbreed. Links boerderij Den Oord en op de achtergrond de Lekdijk in 1930-1933. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht 9RAZU), 353. De Beusichemseweg ter hoogte van boerdrij Den Oord kort voordat de weg is verbeterd en verbreed. Links boerderij Den Oord en op de achtergrond de Lekdijk in 1930-1933. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht 9RAZU), 353.


De Tuurdijk gezien in de periode 1985-1990 (2). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Tuurdijk gezien in de periode 1985-1990 (2). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Tuurdijk gezien in de periode 1985-1990 (1). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Tuurdijk gezien in de periode 1985-1990 (1). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


      

Plattegrond van de omgeving de Tuurdijk (diagonaal) in de zeventiende eeuw. Met links de Beusichemseweg en rechts de Oosterlaak. Percelen in bruin/groen gearceerd zijn in het bezit van de Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht. Bron: Archief RDO. Plattegrond van de omgeving de Tuurdijk (diagonaal) in de zeventiende eeuw. Met links de Beusichemseweg en rechts de Oosterlaak. Percelen in bruin/groen gearceerd zijn in het bezit van de Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht. Bron: Archief RDO.


Zicht op de Beusichemseweg in de richting van het noordwesten gezien van Houten met rechts de boomgaard die in de middeleeuwen van het Utrechtse kapittel van Oudmunster en Ten DOM is geweest. Foto uit de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Beusichemseweg in de richting van het noordwesten gezien van Houten met rechts de boomgaard die in de middeleeuwen van het Utrechtse kapittel van Oudmunster en Ten DOM is geweest. Foto uit de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Plattegrond van de omgeving de Tuurdijk (diagonaal) in het jaar 1596. Met midden de Beusichemseweg en rechts de Oosterlaak. Diverse percelen zijn in het bezit van de Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht. Bron: Archief RDO. Plattegrond van de omgeving de Tuurdijk (diagonaal) in het jaar 1596. Met midden de Beusichemseweg en rechts de Oosterlaak. Diverse percelen zijn in het bezit van de Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht. Bron: Archief RDO.


          

Kadastrale percelen rondom de Tuurdijk en de Beusichemseweg in het jaar 1832 met op de hoek van de Tuurdijk een klein hofsteedje waar ook eens de het kapelletje stond. Bron: HISGIS Utrecht. Kadastrale percelen rondom de Tuurdijk en de Beusichemseweg in het jaar 1832 met op de hoek van de Tuurdijk een klein hofsteedje waar ook eens de het kapelletje stond. Bron: HISGIS Utrecht.


Op zaterdag 23 juli van het jaar 1808 ten overstaan van de Utrechtse notaris G.J. van Spall verkocht notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn dochte rAnna Christina Bunddingh De veiling plaats van 'een hofstede bestaande in huizinge c.a. met een boomgaard en nog een boomgaard te zamen groot 3,5 morgen, en de steeg vóór deze hofstede liggende'. Bij de vermelding van de akte wordt Herberg de Engel (Burg./ Wallerweg 2) gemeld. Bron: HUA, 34-4, 2376, aktenummer: 53. Op zaterdag 23 juli van het jaar 1808 ten overstaan van de Utrechtse notaris G.J. van Spall verkocht notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn dochte rAnna Christina Bunddingh De veiling plaats van 'een hofstede bestaande in huizinge c.a. met een boomgaard en nog een boomgaard te zamen groot 3,5 morgen, en de steeg vóór deze hofstede liggende'. Bij de vermelding van de akte wordt Herberg de Engel (Burg./ Wallerweg 2) gemeld. Bron: HUA, 34-4, 2376, aktenummer: 53.


Op zaterdag 23 juli van het jaar 1808 ten overstaan van de Utrechtse notaris G.J. van Spall verkocht notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn dochte rAnna Christina Bunddingh De veiling plaats van 'een hofstede bestaande in huizinge c.a. met een boomgaard en nog een boomgaard te zamen groot 3,5 morgen, en de steeg vóór deze hofstede liggende'. Bij de vermelding van de akte wordt Herberg de Engel (Burg./ Wallerweg 2) gemeld. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 2376, aktenummer: 53. Op zaterdag 23 juli van het jaar 1808 ten overstaan van de Utrechtse notaris G.J. van Spall verkocht notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn dochte rAnna Christina Bunddingh De veiling plaats van 'een hofstede bestaande in huizinge c.a. met een boomgaard en nog een boomgaard te zamen groot 3,5 morgen, en de steeg vóór deze hofstede liggende'. Bij de vermelding van de akte wordt Herberg de Engel (Burg./ Wallerweg 2) gemeld. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 2376, aktenummer: 53.


Gezicht op het landschap in de omgeving van 't Goy bij Houten. Misschien de Beusichemseweg als zandweg te zien in 1790-1810. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 206162. Gezicht op het landschap in de omgeving van 't Goy bij Houten. Misschien de Beusichemseweg als zandweg te zien in 1790-1810. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 206162.


Op zaterdag 23 juli van het jaar 1808 ten overstaan van de Utrechtse notaris G.J. van Spall verkocht notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn dochte rAnna Christina Bunddingh De veiling plaats van 'een hofstede bestaande in huizinge c.a. met een boomgaard en nog een boomgaard te zamen groot 3,5 morgen, en de steeg vóór deze hofstede liggende'. Bij de vermelding van de akte wordt Herberg de Engel (Burg./ Wallerweg 2) gemeld. Begin beschrijving van akte met benoeming van datum en jaar. Bron: HUA, 34-4, 2376, aktenummer: 53. Op zaterdag 23 juli van het jaar 1808 ten overstaan van de Utrechtse notaris G.J. van Spall verkocht notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn dochte rAnna Christina Bunddingh De veiling plaats van 'een hofstede bestaande in huizinge c.a. met een boomgaard en nog een boomgaard te zamen groot 3,5 morgen, en de steeg vóór deze hofstede liggende'. Bij de vermelding van de akte wordt Herberg de Engel (Burg./ Wallerweg 2) gemeld. Begin beschrijving van akte met benoeming van datum en jaar. Bron: HUA, 34-4, 2376, aktenummer: 53.


Gezicht op de herberg De Laatste Stuiver bij het dorp Houten in 1770-1800. Naar een tekening van G. Eichler. Bron: HUA, catalogusnummer: 200576. Gezicht op de herberg De Laatste Stuiver bij het dorp Houten in 1770-1800. Naar een tekening van G. Eichler. Bron: HUA, catalogusnummer: 200576.


Op zaterdag 23 juli van het jaar 1808 ten overstaan van de Utrechtse notaris G.J. van Spall verkocht notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn dochte rAnna Christina Bunddingh De veiling plaats van 'een hofstede bestaande in huizinge c.a. met een boomgaard en nog een boomgaard te zamen groot 3,5 morgen, en de steeg vóór deze hofstede liggende'. Bij de vermelding van de akte wordt Herberg de Engel (Burg./ Wallerweg 2) gemeld. Benoeming van inzet op de veiling door Otto van Echteld en de uiteindelijke koper Jan van Hoevelaken voor een bedrag van f. 3.050-, guld;en. Bron: HUA, 34-4, 2376, aktenummer: 53. Op zaterdag 23 juli van het jaar 1808 ten overstaan van de Utrechtse notaris G.J. van Spall verkocht notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn dochte rAnna Christina Bunddingh De veiling plaats van 'een hofstede bestaande in huizinge c.a. met een boomgaard en nog een boomgaard te zamen groot 3,5 morgen, en de steeg vóór deze hofstede liggende'. Bij de vermelding van de akte wordt Herberg de Engel (Burg./ Wallerweg 2) gemeld. Benoeming van inzet op de veiling door Otto van Echteld en de uiteindelijke koper Jan van Hoevelaken voor een bedrag van f. 3.050-, guld;en. Bron: HUA, 34-4, 2376, aktenummer: 53.


Verkoopadvertentie van de verkoop van het hofsteedje met boomgaarden op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichemseweg ruim 22 jaar geleden. Uiteindelijk kocht de inmiddels hoogbejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh het vastgoed terug waar hij eerder 22 jaar geleden verkocht. Bron: Delpher.nl. Verkoopadvertentie van de verkoop van het hofsteedje met boomgaarden op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichemseweg ruim 22 jaar geleden. Uiteindelijk kocht de inmiddels hoogbejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh het vastgoed terug waar hij eerder 22 jaar geleden verkocht. Bron: Delpher.nl.


Herberg De Laatste Stuyver aan de Beusichemseweg. Gewassen pentekening uit 1765 door P.J. van Liender. Bron: Koninklijk Huisarchief nr. A/T-280. Herberg De Laatste Stuyver aan de Beusichemseweg. Gewassen pentekening uit 1765 door P.J. van Liender. Bron: Koninklijk Huisarchief nr. A/T-280.


Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786. Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786.


Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Beschrijving van percelen en onderdelen van de verkoop. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786. Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Beschrijving van percelen en onderdelen van de verkoop. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786.


Gezicht in het dorp 't Goy in 1749. Naar een tekening van J. Liender. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200544. Gezicht in het dorp 't Goy in 1749. Naar een tekening van J. Liender. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200544.


Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Beschrijving van akte van eerdere verkrijging van de onroerende goederen door de heer Arendse.. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786. Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Beschrijving van akte van eerdere verkrijging van de onroerende goederen door de heer Arendse.. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786.


Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Beschrijving van veilingbot. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786. Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Beschrijving van veilingbot. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786.


Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Beschrijving van koopsom van Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn zoon Jan Gijsbert Buddingh. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786. Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Beschrijving van koopsom van Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn zoon Jan Gijsbert Buddingh. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786.


Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Eind van beschrijving met ondertekening. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786. Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Eind van beschrijving met ondertekening. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786.


       

Ovaal geschilderd portret uit circa 1800 voorstellend Gosewinus de Voogt (1779-1810), echtgenoot van Johanna Buddingh (1779-1853). Bron: Stedelijk Museum Zutphen / Collectie Nederland.nl. Ovaal geschilderd portret uit circa 1800 voorstellend Gosewinus de Voogt (1779-1810), echtgenoot van Johanna Buddingh (1779-1853). Bron: Stedelijk Museum Zutphen / Collectie Nederland.nl.


Portret voorstellend Johanna Buddingh (1779-1853) echtgenote van Gosewinus de Voogt (1779-1810). Eigenaresse van het boerderijtje en boomgaard op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichemseweg. Dochter van Nicolaas Wilhelmus Buddingh. Bron: Stedelijk Museum Zutphen, Collectie Nederland.nl. Portret voorstellend Johanna Buddingh (1779-1853) echtgenote van Gosewinus de Voogt (1779-1810). Eigenaresse van het boerderijtje en boomgaard op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichemseweg. Dochter van Nicolaas Wilhelmus Buddingh. Bron: Stedelijk Museum Zutphen, Collectie Nederland.nl.


Portret van Nicolaas Wilhelmus Buddingh (1749-1835), notaris te Utrecht. Vanaf 1830 eigenaar van de Tuurdijk, hofsteedje en boomgaarden bij de Beusichemseweg. Geschilderd portret uit 1948 van H.P. Wenckebach naar een schilderij uit 1791 van Christiaan van Geelen (I). Bron: Stedelijke Museum Zutphen, Collectie Nederland.nl. Portret van Nicolaas Wilhelmus Buddingh (1749-1835), notaris te Utrecht. Vanaf 1830 eigenaar van de Tuurdijk, hofsteedje en boomgaarden bij de Beusichemseweg. Geschilderd portret uit 1948 van H.P. Wenckebach naar een schilderij uit 1791 van Christiaan van Geelen (I). Bron: Stedelijke Museum Zutphen, Collectie Nederland.nl.


Portret van Gosewinus de Voogt. Echtgenoot van Johanna Bunddingh, schoonzoon van Nicolaas Wilhelmus Buddingh. Bron: Collectie Rijksmuseum, Collectie Nederland.nl. Portret van Gosewinus de Voogt. Echtgenoot van Johanna Bunddingh, schoonzoon van Nicolaas Wilhelmus Buddingh. Bron: Collectie Rijksmuseum, Collectie Nederland.nl.


  

In juli 1891 werd de Tuurdijk kadastraal ingetekend en ingemeten en dwars op de Beusichemseweg gepositioneerd. Ruim dertig jaar eerder op 11 december 1862 vroeger de familie De Voogt, nazaten van familie Buddingh of de Tuurdijk al verlegd kon worden. Vanwege de slechte staat van de polderweg dwars door het landschap heen. Maar ook omdat het bouw- en weiland niet goed te bewerken was door de dwarse ligging van de weg. Bron: Kadasterarchiefviewer (1832-1987), (Nl). In juli 1891 werd de Tuurdijk kadastraal ingetekend en ingemeten en dwars op de Beusichemseweg gepositioneerd. Ruim dertig jaar eerder op 11 december 1862 vroeger de familie De Voogt, nazaten van familie Buddingh of de Tuurdijk al verlegd kon worden. Vanwege de slechte staat van de polderweg dwars door het landschap heen. Maar ook omdat het bouw- en weiland niet goed te bewerken was door de dwarse ligging van de weg. Bron: Kadasterarchiefviewer (1832-1987), (Nl).



4.   Tuurdijk -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.

Zie voor de gehele geschiedenis uitleg over de Tuurdijk. Het artikel hierboven over de straatnaam Kapelhof.


Het nieuwe 't Goy gezien loodrecht vanaf boven met deels de nog te bouwen straat De Eng rond 1980-1985. Opname van een dia. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het nieuwe 't Goy gezien loodrecht vanaf boven met deels de nog te bouwen straat De Eng rond 1980-1985. Opname van een dia. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



De Tuurdijk is één van de oudste wegen in de gemeente Houten. Mogelijk bestond deze al in de Romeinse Tijd als kleispoor of karrespoor. Lopende over de hoger gelegen stroomrug ten noorden van 't Goy van de Beusichemseweg naar het buurtschap Dwarsdijk in het oosten gelegen.


Verkoop van grond door de gemeente Houten in juli 1951 op de hoek van de Beusichemseweg en de Tuurdijk voor de ontwikkeling van woningen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 109. Verkoop van grond door de gemeente Houten in juli 1951 op de hoek van de Beusichemseweg en de Tuurdijk voor de ontwikkeling van woningen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 109.


Kaart van aan te leggen elektriciteitsleiding door het Goyse Dorp langs de Beusichensweg in de jaren twintig. Bron: onbekend. Kaart van aan te leggen elektriciteitsleiding door het Goyse Dorp langs de Beusichensweg in de jaren twintig. Bron: onbekend.


Plattegrond van nieuwe huisnummers en vernummering van woningen en nieuw te bouwen woningen aan de Tuurdijk en De Eng in de jaren tachtig. Bron: RAZU, 005, Plattegrond van nieuwe huisnummers en vernummering van woningen en nieuw te bouwen woningen aan de Tuurdijk en De Eng in de jaren tachtig. Bron: RAZU, 005,


Besluit van de gemeenteraad van Houten van 23 juli 1951 om een perceel grond in de binnenkant van de Tuurdijk en de Beusichemseweg aan te kopen van Gravin de Leusse d'Alsace d'Henin Liétard te Parijs voor een aankoopsom van f. 3.937,50 gulden. Voor de bouw van Woningwetwoningen in 1951-1952. Bron: RAZU, 005. Besluit van de gemeenteraad van Houten van 23 juli 1951 om een perceel grond in de binnenkant van de Tuurdijk en de Beusichemseweg aan te kopen van Gravin de Leusse d'Alsace d'Henin Liétard te Parijs voor een aankoopsom van f. 3.937,50 gulden. Voor de bouw van Woningwetwoningen in 1951-1952. Bron: RAZU, 005.



In de zestiende eeuw is er zelfs een overlevering bekend van een boer uit 't Goy die verteld uit aan het gercht van 't Goy en Houten dat de Tuurdijk geen officiele weg was die het bezit was van iemand. Het pad liep gewoon over de bestaande akkers en weiland heen.


Zicht op woningen aan De Eng (2- en hoger) in dorp 't Goy vanaf de Tuurdijk gezien in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op woningen aan De Eng (2- en hoger) in dorp 't Goy vanaf de Tuurdijk gezien in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Zelfs bij de invoering van het kadaster zijn er percelen van de Tuurdijk waar geen eigenaar aan gekoppeld was.


Plattegrond van de landerijen in de omgeving van de Tuurdijk en de Beusichemseweg in 1906. Behorend bij een besluit van zwaar bij het afkopen van de tiendrecht door de tiendrechtenhouder in het gebied. Rechts de haaks toelopende Tuurdijk op de Beusichemsweg. Bron: HUA. Plattegrond van de landerijen in de omgeving van de Tuurdijk en de Beusichemseweg in 1906. Behorend bij een besluit van zwaar bij het afkopen van de tiendrecht door de tiendrechtenhouder in het gebied. Rechts de haaks toelopende Tuurdijk op de Beusichemsweg. Bron: HUA.


Zicht op de Tuurdijk met midden achterin het huis aan de Tuurdijk nr. 23 in oostelijke richting gezien in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Tuurdijk met midden achterin het huis aan de Tuurdijk nr. 23 in oostelijke richting gezien in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Kadasterkaart van het Nieuwe Goyse dorp aan de Tuurdijk en de Beusichemseweg in de periode van na 1960. Bron: onbekend. Kadasterkaart van het Nieuwe Goyse dorp aan de Tuurdijk en de Beusichemseweg in de periode van na 1960. Bron: onbekend.


Het hofsteedje met het kapelletje op de kruising van de Tuurdijk met de Beusichemseweg in het eerst kwart van de zeventiende eeuw. Uit het kaartenboek van het Utrechtse kapittel van Oudmunster. Bron: HUA, 223, 993. Het hofsteedje met het kapelletje op de kruising van de Tuurdijk met de Beusichemseweg in het eerst kwart van de zeventiende eeuw. Uit het kaartenboek van het Utrechtse kapittel van Oudmunster. Bron: HUA, 223, 993.


Brief aan het polderbestuur (gemeentebestuur) van Houten en 't Goy van familie De Voogt van 11 december van het jaar 1862 waarin zij vragen de Tuurdijk op hun land te mogen verleggen omdat de weg in zeer slechte staat is en bij het verbouwen van het land in de weg ligt. De dijk was toen nog niet kadastraale op dat punt ingemeten. Ruim 30 jaar later in 1891zou de Tuurdijk zijn haaks vorm krijgen aan de Beusichemseweg. Bron: RAZU, 005. Brief aan het polderbestuur (gemeentebestuur) van Houten en 't Goy van familie De Voogt van 11 december van het jaar 1862 waarin zij vragen de Tuurdijk op hun land te mogen verleggen omdat de weg in zeer slechte staat is en bij het verbouwen van het land in de weg ligt. De dijk was toen nog niet kadastraale op dat punt ingemeten. Ruim 30 jaar later in 1891zou de Tuurdijk zijn haaks vorm krijgen aan de Beusichemseweg. Bron: RAZU, 005.


Brief omtrent de correspondentie van het Aartsbisdom Utrecht in overleg met het R.K. Kerkbestuur van de parochie van O.L.V. ten Hemelopnemeing in ;t Goy over de eventuele verkoop van de Tuurdijk kadastraal, sectie C, perceelnummer: 700 in 1968 aan de gemeente Houten voor het symbolische bedrag van f. 1-, gulden. Bron: RAZU, 005. Brief omtrent de correspondentie van het Aartsbisdom Utrecht in overleg met het R.K. Kerkbestuur van de parochie van O.L.V. ten Hemelopnemeing in ;t Goy over de eventuele verkoop van de Tuurdijk kadastraal, sectie C, perceelnummer: 700 in 1968 aan de gemeente Houten voor het symbolische bedrag van f. 1-, gulden. Bron: RAZU, 005.


Voorlopig koopcontract omtrent de eventuele verkoop van de Tuurdijk kadastraal, sectie C, perceelnummer: 700 in 1968 aan de gemeente Houten voor het symbolische bedrag van f. 1-, gulden. Door de R.K Parochie in 't Goy. Bron: RAZU, 005. Voorlopig koopcontract omtrent de eventuele verkoop van de Tuurdijk kadastraal, sectie C, perceelnummer: 700 in 1968 aan de gemeente Houten voor het symbolische bedrag van f. 1-, gulden. Door de R.K Parochie in 't Goy. Bron: RAZU, 005.


Voorlopig koopcontract omtrent de eventuele verkoop van de Tuurdijk kadastraal, sectie C, perceelnummer: 700 en 55 in 1968 aan de gemeente Houten voor het symbolische bedrag van f. 1-, gulden. Door de R.K Parochie in 't Goy. Bron: RAZU, 005. Voorlopig koopcontract omtrent de eventuele verkoop van de Tuurdijk kadastraal, sectie C, perceelnummer: 700 en 55 in 1968 aan de gemeente Houten voor het symbolische bedrag van f. 1-, gulden. Door de R.K Parochie in 't Goy. Bron: RAZU, 005.


Plattegrond met uiterst links de Beusichemseweg in het eerste kwart van de zeventiende eeuw de kruiskapel en het bijbehorende hofsteedje op de hoek van de betreffende weg en de Tuurdijk (niet ingetekend). Land lopend richting het oosten tot aan de Oosterlaak in het bezit van het Utrechtse kapittel van Oudmunster. Bron: HUA, 233, 933. Plattegrond met uiterst links de Beusichemseweg in het eerste kwart van de zeventiende eeuw de kruiskapel en het bijbehorende hofsteedje op de hoek van de betreffende weg en de Tuurdijk (niet ingetekend). Land lopend richting het oosten tot aan de Oosterlaak in het bezit van het Utrechtse kapittel van Oudmunster. Bron: HUA, 233, 933.


Plattegrond uit het eerste kwart van de zeventiende eeuw van de Beusichemseweg met midden het hofsteedje met de Kruiskapel in 't Goy uit het kaartenboek van het Utrechtse kapittel van Oudmunster. Bron: HUA, 233, 933. Plattegrond uit het eerste kwart van de zeventiende eeuw van de Beusichemseweg met midden het hofsteedje met de Kruiskapel in 't Goy uit het kaartenboek van het Utrechtse kapittel van Oudmunster. Bron: HUA, 233, 933.


Boerderij aan de Wickenburgseweg in het eerste kwart van de zeventiende eeuw vanuit het zuiden gezien. Met op de achtergrond de Vliegersloot met bovenaan buiten beeld de Beusichsemsweg. Rechts de kerk van ;t Goy die officieel rechts van de weg tegenover het kasteelterrein van 't Goy stond. Bron: HUA, 933, 088. Boerderij aan de Wickenburgseweg in het eerste kwart van de zeventiende eeuw vanuit het zuiden gezien. Met op de achtergrond de Vliegersloot met bovenaan buiten beeld de Beusichsemsweg. Rechts de kerk van ;t Goy die officieel rechts van de weg tegenover het kasteelterrein van 't Goy stond. Bron: HUA, 933, 088.


            

Akte ten overstaan van de Houtense notaris Hanzo Lemstra Buma waarbij de kerk van 't Goy de rechten regelde en het officiële inmeten van de het haakse stuk van de Tuurdijk aansluitend op de Beusichemseweg. Eerste pagina van akte. Bron: RAZU, 063, 437, aktenummer: 3183. Akte ten overstaan van de Houtense notaris Hanzo Lemstra Buma waarbij de kerk van 't Goy de rechten regelde en het officiële inmeten van de het haakse stuk van de Tuurdijk aansluitend op de Beusichemseweg. Eerste pagina van akte. Bron: RAZU, 063, 437, aktenummer: 3183.


Kaart met datailfragment van een boerderij aan de Provincialeweg in Schalkwijk op het grond van het Utrechtse kapittel van Oudmunster in de zeventiende eeuw. Bron: HUA. Kaart met datailfragment van een boerderij aan de Provincialeweg in Schalkwijk op het grond van het Utrechtse kapittel van Oudmunster in de zeventiende eeuw. Bron: HUA.


Akte ten overstaan van de Houtense notaris Hanzo Lemstra Buma waarbij de kerk van 't Goy de rechten regelde en het officiële inmeten van de het haakse stuk van de Tuurdijk aansluitend op de Beusichemseweg. Einde van akte. Bron: RAZU, 063, 437, aktenummer: 3183. Akte ten overstaan van de Houtense notaris Hanzo Lemstra Buma waarbij de kerk van 't Goy de rechten regelde en het officiële inmeten van de het haakse stuk van de Tuurdijk aansluitend op de Beusichemseweg. Einde van akte. Bron: RAZU, 063, 437, aktenummer: 3183.


Kaart van een boerderij aan de Beusichemseweg (rechts) (noorden links) gezien vanuit het westen in de periode van de zeventiende eeuw. Boerderij stond net ten westen van de Kruishoeve met de t-splitsing van de Tuurdijk. Bron: HUA, 933, 088. Kaart van een boerderij aan de Beusichemseweg (rechts) (noorden links) gezien vanuit het westen in de periode van de zeventiende eeuw. Boerderij stond net ten westen van de Kruishoeve met de t-splitsing van de Tuurdijk. Bron: HUA, 933, 088.


Akte ten overstaan van de Houtense notaris Hanzo Lemstra Buma waarbij de kerk van 't Goy de rechten regelde en het officiële inmeten van de het haakse stuk van de Tuurdijk aansluitend op de Beusichemseweg. Einde van akte met handtekeningen. Bron: RAZU, 063, 437, aktenummer: 3183. Akte ten overstaan van de Houtense notaris Hanzo Lemstra Buma waarbij de kerk van 't Goy de rechten regelde en het officiële inmeten van de het haakse stuk van de Tuurdijk aansluitend op de Beusichemseweg. Einde van akte met handtekeningen. Bron: RAZU, 063, 437, aktenummer: 3183.


Verhuurakte van de kerk in 't Goy met bijbehorend kaartje van het huis De Eng ten overstaan van de Wijkse notaris Mr. J.A. Bremer. Bron: RAZU. Verhuurakte van de kerk in 't Goy met bijbehorend kaartje van het huis De Eng ten overstaan van de Wijkse notaris Mr. J.A. Bremer. Bron: RAZU.


'HUURCONTRACT, gesloten tusschen het ROOMSCH-KATHOLIEKE KERKBESTUUR der parochie van ONZE LIEVE VROUWE HEMELVAART, te 't Goy, gemeente Houten en de heer P.A. de Wit, landbouwer, wonende te Odijk, betreffende het huis genaamd, ,, Den Eng'', waarin bakkerij, winkel, herberg, met paardenstalling en tuin, benevens de beweiding van den boomgaard, gelegen te 't Goy gemeente Houten aan de Macadamweg, nabij de Roomse Katholieke Kerk.' Bron: RAZU. 'HUURCONTRACT, gesloten tusschen het ROOMSCH-KATHOLIEKE KERKBESTUUR der parochie van ONZE LIEVE VROUWE HEMELVAART, te 't Goy, gemeente Houten en de heer P.A. de Wit, landbouwer, wonende te Odijk, betreffende het huis genaamd, ,, Den Eng'', waarin bakkerij, winkel, herberg, met paardenstalling en tuin, benevens de beweiding van den boomgaard, gelegen te 't Goy gemeente Houten aan de Macadamweg, nabij de Roomse Katholieke Kerk.' Bron: RAZU.


'HUURCONTRACT, gesloten tusschen het ROOMSCH-KATHOLIEKE KERKBESTUUR der parochie van ONZE LIEVE VROUWE HEMELVAART, te 't Goy, gemeente Houten en de heer P.A. de Wit, landbouwer, wonende te Odijk, betreffende het huis genaamd, ,, Den Eng'', waarin bakkerij, winkel, herberg, met paardenstalling en tuin, benevens de beweiding van den boomgaard, gelegen te 't Goy gemeente Houten aan de Macadamweg, nabij de Roomse Katholieke Kerk.' Uit 1926 einde van akte. Bron: RAZU. 'HUURCONTRACT, gesloten tusschen het ROOMSCH-KATHOLIEKE KERKBESTUUR der parochie van ONZE LIEVE VROUWE HEMELVAART, te 't Goy, gemeente Houten en de heer P.A. de Wit, landbouwer, wonende te Odijk, betreffende het huis genaamd, ,, Den Eng'', waarin bakkerij, winkel, herberg, met paardenstalling en tuin, benevens de beweiding van den boomgaard, gelegen te 't Goy gemeente Houten aan de Macadamweg, nabij de Roomse Katholieke Kerk.' Uit 1926 einde van akte. Bron: RAZU.


'HUURCONTRACT, gesloten tusschen het ROOMSCH-KATHOLIEKE KERKBESTUUR der parochie van ONZE LIEVE VROUWE HEMELVAART, te 't Goy, gemeente Houten en de heer P.A. de Wit, landbouwer, wonende te Odijk, betreffende het huis genaamd, ,, Den Eng'', waarin bakkerij, winkel, herberg, met paardenstalling en tuin, benevens de beweiding van den boomgaard, gelegen te 't Goy gemeente Houten aan de Macadamweg, nabij de Roomse Katholieke Kerk.' Uit 1926 Beschrijving van akte. Bron: RAZU. 'HUURCONTRACT, gesloten tusschen het ROOMSCH-KATHOLIEKE KERKBESTUUR der parochie van ONZE LIEVE VROUWE HEMELVAART, te 't Goy, gemeente Houten en de heer P.A. de Wit, landbouwer, wonende te Odijk, betreffende het huis genaamd, ,, Den Eng'', waarin bakkerij, winkel, herberg, met paardenstalling en tuin, benevens de beweiding van den boomgaard, gelegen te 't Goy gemeente Houten aan de Macadamweg, nabij de Roomse Katholieke Kerk.' Uit 1926 Beschrijving van akte. Bron: RAZU.


'HUURCONTRACT, gesloten tusschen het ROOMSCH-KATHOLIEKE KERKBESTUUR der parochie van ONZE LIEVE VROUWE HEMELVAART, te 't Goy, gemeente Houten en de heer P.A. de Wit, landbouwer, wonende te Odijk, betreffende het huis genaamd, ,, Den Eng'', waarin bakkerij, winkel, herberg, met paardenstalling en tuin, benevens de beweiding van den boomgaard, gelegen te 't Goy gemeente Houten aan de Macadamweg, nabij de Roomse Katholieke Kerk.' Uit 1926 Beschrijving van akte. Bron: RAZU. 'HUURCONTRACT, gesloten tusschen het ROOMSCH-KATHOLIEKE KERKBESTUUR der parochie van ONZE LIEVE VROUWE HEMELVAART, te 't Goy, gemeente Houten en de heer P.A. de Wit, landbouwer, wonende te Odijk, betreffende het huis genaamd, ,, Den Eng'', waarin bakkerij, winkel, herberg, met paardenstalling en tuin, benevens de beweiding van den boomgaard, gelegen te 't Goy gemeente Houten aan de Macadamweg, nabij de Roomse Katholieke Kerk.' Uit 1926 Beschrijving van akte. Bron: RAZU.


Huurcontract, van notaris W.A. Th. Warren 'Gesloten tusschen het Roomsch-Katholieke Kerkbestuur der parochie van ONZE LIEVE VROUWE MEMELVAART te 't Goy, gemeente Houten, den de heer H.P. van Bentum, veehouder, wonende te 't Goy, gemeente Houten, betreffende het perceel weiland, genaamd HET ONZE LIEVE VROUWE LAND, te 't Goy', huurprijs ƒ.312,55-, gulden. Bron: RAZU. Huurcontract, van notaris W.A. Th. Warren 'Gesloten tusschen het Roomsch-Katholieke Kerkbestuur der parochie van ONZE LIEVE VROUWE MEMELVAART te 't Goy, gemeente Houten, den de heer H.P. van Bentum, veehouder, wonende te 't Goy, gemeente Houten, betreffende het perceel weiland, genaamd HET ONZE LIEVE VROUWE LAND, te 't Goy', huurprijs ƒ.312,55-, gulden. Bron: RAZU.


Huurcontract, van notaris W.A. Th. Warren 'Gesloten tusschen het Roomsch-Katholieke Kerkbestuur der parochie van ONZE LIEVE VROUWE MEMELVAART te 't Goy, gemeente Houten, den de heer H.P. van Bentum, veehouder, wonende te 't Goy, gemeente Houten, betreffende het perceel weiland, genaamd HET ONZE LIEVE VROUWE LAND, te 't Goy', huurprijs ƒ.312,55-, gulden. Beschrijving van akte. Bron: RAZU. Huurcontract, van notaris W.A. Th. Warren 'Gesloten tusschen het Roomsch-Katholieke Kerkbestuur der parochie van ONZE LIEVE VROUWE MEMELVAART te 't Goy, gemeente Houten, den de heer H.P. van Bentum, veehouder, wonende te 't Goy, gemeente Houten, betreffende het perceel weiland, genaamd HET ONZE LIEVE VROUWE LAND, te 't Goy', huurprijs ƒ.312,55-, gulden. Beschrijving van akte. Bron: RAZU.


Huurcontract, van notaris W.A. Th. Warren 'Gesloten tusschen het Roomsch-Katholieke Kerkbestuur der parochie van ONZE LIEVE VROUWE MEMELVAART te 't Goy, gemeente Houten, den de heer H.P. van Bentum, veehouder, wonende te 't Goy, gemeente Houten, betreffende het perceel weiland, genaamd HET ONZE LIEVE VROUWE LAND, te 't Goy', huurprijs ƒ.312,55-, gulden. Eind beschrijving van akte met handtekeningen. Bron: RAZU. Huurcontract, van notaris W.A. Th. Warren 'Gesloten tusschen het Roomsch-Katholieke Kerkbestuur der parochie van ONZE LIEVE VROUWE MEMELVAART te 't Goy, gemeente Houten, den de heer H.P. van Bentum, veehouder, wonende te 't Goy, gemeente Houten, betreffende het perceel weiland, genaamd HET ONZE LIEVE VROUWE LAND, te 't Goy', huurprijs ƒ.312,55-, gulden. Eind beschrijving van akte met handtekeningen. Bron: RAZU.


Op maandag 20 oktober van het jaar 1890 vond ten overstaan van de Houtense notaris Lemstra van Buma de verkoop plaats van de diverse gronden in de omgeving van 't Goy (aan de Beusichemseweg) door de familie Voogt. Gronden rondom de Tuurdijk die grootvader Nicolaas Bunndingh in het begin- en de eerste helft van de negentiende eeuw in bezit had werden nu door zijn kleindochter verkocht. Na de veiling zou ook het stuk Tuurdijk die in een haakse ligging op de Beusichemseweg na ruim 30 jaar officiële door het kadaster worden ingemeten. Begin beschrijving van akte. Bron: RAZU, 063, 436, aktenummer: 3146. Op maandag 20 oktober van het jaar 1890 vond ten overstaan van de Houtense notaris Lemstra van Buma de verkoop plaats van de diverse gronden in de omgeving van 't Goy (aan de Beusichemseweg) door de familie Voogt. Gronden rondom de Tuurdijk die grootvader Nicolaas Bunndingh in het begin- en de eerste helft van de negentiende eeuw in bezit had werden nu door zijn kleindochter verkocht. Na de veiling zou ook het stuk Tuurdijk die in een haakse ligging op de Beusichemseweg na ruim 30 jaar officiële door het kadaster worden ingemeten. Begin beschrijving van akte. Bron: RAZU, 063, 436, aktenummer: 3146.


Op maandag 20 oktober van het jaar 1890 vond ten overstaan van de Houtense notaris Lemstra van Buma de verkoop plaats van de diverse gronden in de omgeving van 't Goy (aan de Beusichemseweg) door de familie Voogt. Gronden rondom de Tuurdijk die grootvader Nicolaas Bunndingh in het begin- en de eerste helft van de negentiende eeuw in bezit had werden nu door zijn kleindochter verkocht. Na de veiling zou ook het stuk Tuurdijk die in een haakse ligging op de Beusichemseweg na ruim 30 jaar officiële door het kadaster worden ingemeten. Bieding op de diverse perceel verkopen op de veiling in logement De Engel in het Oude Dorp. Bron: RAZU, 063, 436, aktenummer: 3146. Op maandag 20 oktober van het jaar 1890 vond ten overstaan van de Houtense notaris Lemstra van Buma de verkoop plaats van de diverse gronden in de omgeving van 't Goy (aan de Beusichemseweg) door de familie Voogt. Gronden rondom de Tuurdijk die grootvader Nicolaas Bunndingh in het begin- en de eerste helft van de negentiende eeuw in bezit had werden nu door zijn kleindochter verkocht. Na de veiling zou ook het stuk Tuurdijk die in een haakse ligging op de Beusichemseweg na ruim 30 jaar officiële door het kadaster worden ingemeten. Bieding op de diverse perceel verkopen op de veiling in logement De Engel in het Oude Dorp. Bron: RAZU, 063, 436, aktenummer: 3146.


Op maandag 20 oktober van het jaar 1890 vond ten overstaan van de Houtense notaris Lemstra van Buma de verkoop plaats van de diverse gronden in de omgeving van 't Goy (aan de Beusichemseweg) door de familie Voogt. Gronden rondom de Tuurdijk die grootvader Nicolaas Bunndingh in het begin- en de eerste helft van de negentiende eeuw in bezit had werden nu door zijn kleindochter verkocht. Na de veiling zou ook het stuk Tuurdijk die in een haakse ligging op de Beusichemseweg na ruim 30 jaar officiële door het kadaster worden ingemeten. Brief van machtiging door familie Voogt en echtgenoot uit Frankrijk om tot verkoop over te gaan van het vastgoed in 't Goy. Bron: RAZU, 063, 436, aktenummer: 3146. Op maandag 20 oktober van het jaar 1890 vond ten overstaan van de Houtense notaris Lemstra van Buma de verkoop plaats van de diverse gronden in de omgeving van 't Goy (aan de Beusichemseweg) door de familie Voogt. Gronden rondom de Tuurdijk die grootvader Nicolaas Bunndingh in het begin- en de eerste helft van de negentiende eeuw in bezit had werden nu door zijn kleindochter verkocht. Na de veiling zou ook het stuk Tuurdijk die in een haakse ligging op de Beusichemseweg na ruim 30 jaar officiële door het kadaster worden ingemeten. Brief van machtiging door familie Voogt en echtgenoot uit Frankrijk om tot verkoop over te gaan van het vastgoed in 't Goy. Bron: RAZU, 063, 436, aktenummer: 3146.


Op maandag 20 oktober van het jaar 1890 vond ten overstaan van de Houtense notaris Lemstra van Buma de verkoop plaats van de diverse gronden in de omgeving van 't Goy (aan de Beusichemseweg) door de familie Voogt. Gronden rondom de Tuurdijk die grootvader Nicolaas Bunndingh in het begin- en de eerste helft van de negentiende eeuw in bezit had werden nu door zijn kleindochter verkocht. Na de veiling zou ook het stuk Tuurdijk die in een haakse ligging op de Beusichemseweg na ruim 30 jaar officiële door het kadaster worden ingemeten. Beschrijving van eerste te verkoop perceel bij de veiling. Bron: RAZU, 063, 436, aktenummer: 3146. Op maandag 20 oktober van het jaar 1890 vond ten overstaan van de Houtense notaris Lemstra van Buma de verkoop plaats van de diverse gronden in de omgeving van 't Goy (aan de Beusichemseweg) door de familie Voogt. Gronden rondom de Tuurdijk die grootvader Nicolaas Bunndingh in het begin- en de eerste helft van de negentiende eeuw in bezit had werden nu door zijn kleindochter verkocht. Na de veiling zou ook het stuk Tuurdijk die in een haakse ligging op de Beusichemseweg na ruim 30 jaar officiële door het kadaster worden ingemeten. Beschrijving van eerste te verkoop perceel bij de veiling. Bron: RAZU, 063, 436, aktenummer: 3146.


Op maandag 20 oktober van het jaar 1890 vond ten overstaan van de Houtense notaris Lemstra van Buma de verkoop plaats van de diverse gronden in de omgeving van 't Goy (aan de Beusichemseweg) door de familie Voogt. Gronden rondom de Tuurdijk die grootvader Nicolaas Bunndingh in het begin- en de eerste helft van de negentiende eeuw in bezit had werden nu door zijn kleindochter verkocht. Na de veiling zou ook het stuk Tuurdijk die in een haakse ligging op de Beusichemseweg na ruim 30 jaar officiële door het kadaster worden ingemeten. Eind beschrijving van akte met handtekening. Bron: RAZU, 063, 436, aktenummer: 3146. Op maandag 20 oktober van het jaar 1890 vond ten overstaan van de Houtense notaris Lemstra van Buma de verkoop plaats van de diverse gronden in de omgeving van 't Goy (aan de Beusichemseweg) door de familie Voogt. Gronden rondom de Tuurdijk die grootvader Nicolaas Bunndingh in het begin- en de eerste helft van de negentiende eeuw in bezit had werden nu door zijn kleindochter verkocht. Na de veiling zou ook het stuk Tuurdijk die in een haakse ligging op de Beusichemseweg na ruim 30 jaar officiële door het kadaster worden ingemeten. Eind beschrijving van akte met handtekening. Bron: RAZU, 063, 436, aktenummer: 3146.


         

Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Bieding op percelen op de veiling in logement De Engel in het Oude Dorp. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699. Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Bieding op percelen op de veiling in logement De Engel in het Oude Dorp. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699.


Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Bieding op percelen op de veiling in logement De Engel in het Oude Dorp. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699. Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Bieding op percelen op de veiling in logement De Engel in het Oude Dorp. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699.


Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Beschrijving van eerste te veilen perceel op de veiling. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699. Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Beschrijving van eerste te veilen perceel op de veiling. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699.


Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Bieding op percelen op de veiling in logement De Engel in het Oude Dorp. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699. Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Bieding op percelen op de veiling in logement De Engel in het Oude Dorp. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699.


Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Beschrijving van akte. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699. Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Beschrijving van akte. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699.


Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Beschrijving van eerdere verkrijging van het vastgoed in 't Goy. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699. Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Beschrijving van eerdere verkrijging van het vastgoed in 't Goy. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699.


Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Beschrijving van 2e te veilen perceel. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699. Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Beschrijving van 2e te veilen perceel. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699.


Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Beschrijving van 1e te veilen perceel. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699. Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Beschrijving van 1e te veilen perceel. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699.


Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Beschrijving van akte. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699. Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Beschrijving van akte. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699.


Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Beschrijving van akte. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699. Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Beschrijving van akte. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699.


Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Eind beschrijving van akte. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699. Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Eind beschrijving van akte. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699.


Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Beschrijving van akte met te betalen aandel van het vastgoed. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699. Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Beschrijving van akte met te betalen aandel van het vastgoed. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699.


Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Beschrijving van akte. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699. Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Beschrijving van akte. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699.


Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699. Beschrijving van hypotheek4 akte van de te verkopen percelen rondom de Tuurdijk en Beusichemseweg door de familie Voogt als nazaten van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh uit Utrecht. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA, 1294 6792 (292), 1890 nov. 6-1891 mrt. 23 292/79 bouwland Tuurdijk C699.


   

Op vrijdag 9 augustus van het jaar 1968 ten overstaan van de Houtense notaris Johannes Alexander Bremer verschenen Jan Maurits Broekman, ambtenaar der gemeentesecretarie van de gemeente Houten en in hoedanigheid van voorzitter en secretaris van het Waterschap Houten, en de hierbij verschenen heer Meester François Jules Willie Alphonse Albers Pistorius, burgemeester van Houten, wonende te Schalkwijk en de heer Berend Giethoorn als gemachtigde van 48 grondbezetters wonende in- of buiten de gemeente. die aan de gemeente zeer diverse stukken percelen weg verkocht voor een symbolische bedrag van ƒ. 1, gulden aan de gemeente Houten. Begin beschrijving van akte. Bron: 1294 8264 (2064), 1968 aug. 29-1968 sept. 2 2064/31. Op vrijdag 9 augustus van het jaar 1968 ten overstaan van de Houtense notaris Johannes Alexander Bremer verschenen Jan Maurits Broekman, ambtenaar der gemeentesecretarie van de gemeente Houten en in hoedanigheid van voorzitter en secretaris van het Waterschap Houten, en de hierbij verschenen heer Meester François Jules Willie Alphonse Albers Pistorius, burgemeester van Houten, wonende te Schalkwijk en de heer Berend Giethoorn als gemachtigde van 48 grondbezetters wonende in- of buiten de gemeente. die aan de gemeente zeer diverse stukken percelen weg verkocht voor een symbolische bedrag van ƒ. 1, gulden aan de gemeente Houten. Begin beschrijving van akte. Bron: 1294 8264 (2064), 1968 aug. 29-1968 sept. 2 2064/31.


Op vrijdag 9 augustus van het jaar 1968 ten overstaan van de Houtense notaris Johannes Alexander Bremer verschenen Jan Maurits Broekman, ambtenaar der gemeentesecretarie van de gemeente Houten en in hoedanigheid van voorzitter en secretaris van het Waterschap Houten, en de hierbij verschenen heer Meester François Jules Willie Alphonse Albers Pistorius, burgemeester van Houten, wonende te Schalkwijk en de heer Berend Giethoorn als gemachtigde van 48 grondbezetters wonende in- of buiten de gemeente. die aan de gemeente zeer diverse stukken percelen weg verkocht voor een symbolische bedrag van ƒ. 1, gulden aan de gemeente Houten. Tweede bladzijde van akte. Bron: 1294 8264 (2064), 1968 aug. 29-1968 sept. 2 2064/31. Op vrijdag 9 augustus van het jaar 1968 ten overstaan van de Houtense notaris Johannes Alexander Bremer verschenen Jan Maurits Broekman, ambtenaar der gemeentesecretarie van de gemeente Houten en in hoedanigheid van voorzitter en secretaris van het Waterschap Houten, en de hierbij verschenen heer Meester François Jules Willie Alphonse Albers Pistorius, burgemeester van Houten, wonende te Schalkwijk en de heer Berend Giethoorn als gemachtigde van 48 grondbezetters wonende in- of buiten de gemeente. die aan de gemeente zeer diverse stukken percelen weg verkocht voor een symbolische bedrag van ƒ. 1, gulden aan de gemeente Houten. Tweede bladzijde van akte. Bron: 1294 8264 (2064), 1968 aug. 29-1968 sept. 2 2064/31.


Op vrijdag 9 augustus van het jaar 1968 ten overstaan van de Houtense notaris Johannes Alexander Bremer verschenen Jan Maurits Broekman, ambtenaar der gemeentesecretarie van de gemeente Houten en in hoedanigheid van voorzitter en secretaris van het Waterschap Houten, en de hierbij verschenen heer Meester François Jules Willie Alphonse Albers Pistorius, burgemeester van Houten, wonende te Schalkwijk en de heer Berend Giethoorn als gemachtigde van 48 grondbezetters wonende in- of buiten de gemeente. die aan de gemeente zeer diverse stukken percelen weg verkocht voor een symbolische bedrag van ƒ. 1, gulden aan de gemeente Houten. Derde bladzijde van akte. Bron: 1294 8264 (2064), 1968 aug. 29-1968 sept. 2 2064/31. Op vrijdag 9 augustus van het jaar 1968 ten overstaan van de Houtense notaris Johannes Alexander Bremer verschenen Jan Maurits Broekman, ambtenaar der gemeentesecretarie van de gemeente Houten en in hoedanigheid van voorzitter en secretaris van het Waterschap Houten, en de hierbij verschenen heer Meester François Jules Willie Alphonse Albers Pistorius, burgemeester van Houten, wonende te Schalkwijk en de heer Berend Giethoorn als gemachtigde van 48 grondbezetters wonende in- of buiten de gemeente. die aan de gemeente zeer diverse stukken percelen weg verkocht voor een symbolische bedrag van ƒ. 1, gulden aan de gemeente Houten. Derde bladzijde van akte. Bron: 1294 8264 (2064), 1968 aug. 29-1968 sept. 2 2064/31.


Op vrijdag 9 augustus van het jaar 1968 ten overstaan van de Houtense notaris Johannes Alexander Bremer verschenen Jan Maurits Broekman, ambtenaar der gemeentesecretarie van de gemeente Houten en in hoedanigheid van voorzitter en secretaris van het Waterschap Houten, en de hierbij verschenen heer Meester François Jules Willie Alphonse Albers Pistorius, burgemeester van Houten, wonende te Schalkwijk en de heer Berend Giethoorn als gemachtigde van 48 grondbezetters wonende in- of buiten de gemeente. die aan de gemeente zeer diverse stukken percelen weg verkocht voor een symbolische bedrag van ƒ. 1, gulden aan de gemeente Houten. Vierde bladzijde van akte. Bron: 1294 8264 (2064), 1968 aug. 29-1968 sept. 2 2064/31. Op vrijdag 9 augustus van het jaar 1968 ten overstaan van de Houtense notaris Johannes Alexander Bremer verschenen Jan Maurits Broekman, ambtenaar der gemeentesecretarie van de gemeente Houten en in hoedanigheid van voorzitter en secretaris van het Waterschap Houten, en de hierbij verschenen heer Meester François Jules Willie Alphonse Albers Pistorius, burgemeester van Houten, wonende te Schalkwijk en de heer Berend Giethoorn als gemachtigde van 48 grondbezetters wonende in- of buiten de gemeente. die aan de gemeente zeer diverse stukken percelen weg verkocht voor een symbolische bedrag van ƒ. 1, gulden aan de gemeente Houten. Vierde bladzijde van akte. Bron: 1294 8264 (2064), 1968 aug. 29-1968 sept. 2 2064/31.


Op vrijdag 9 augustus van het jaar 1968 ten overstaan van de Houtense notaris Johannes Alexander Bremer verschenen Jan Maurits Broekman, ambtenaar der gemeentesecretarie van de gemeente Houten en in hoedanigheid van voorzitter en secretaris van het Waterschap Houten, en de hierbij verschenen heer Meester François Jules Willie Alphonse Albers Pistorius, burgemeester van Houten, wonende te Schalkwijk en de heer Berend Giethoorn als gemachtigde van 48 grondbezetters wonende in- of buiten de gemeente. die aan de gemeente zeer diverse stukken percelen weg verkocht voor een symbolische bedrag van ƒ. 1, gulden aan de gemeente Houten. Vijfde bladzijde van akte. Bron: 1294 8264 (2064), 1968 aug. 29-1968 sept. 2 2064/31. Op vrijdag 9 augustus van het jaar 1968 ten overstaan van de Houtense notaris Johannes Alexander Bremer verschenen Jan Maurits Broekman, ambtenaar der gemeentesecretarie van de gemeente Houten en in hoedanigheid van voorzitter en secretaris van het Waterschap Houten, en de hierbij verschenen heer Meester François Jules Willie Alphonse Albers Pistorius, burgemeester van Houten, wonende te Schalkwijk en de heer Berend Giethoorn als gemachtigde van 48 grondbezetters wonende in- of buiten de gemeente. die aan de gemeente zeer diverse stukken percelen weg verkocht voor een symbolische bedrag van ƒ. 1, gulden aan de gemeente Houten. Vijfde bladzijde van akte. Bron: 1294 8264 (2064), 1968 aug. 29-1968 sept. 2 2064/31.


Op vrijdag 9 augustus van het jaar 1968 ten overstaan van de Houtense notaris Johannes Alexander Bremer verschenen Jan Maurits Broekman, ambtenaar der gemeentesecretarie van de gemeente Houten en in hoedanigheid van voorzitter en secretaris van het Waterschap Houten, en de hierbij verschenen heer Meester François Jules Willie Alphonse Albers Pistorius, burgemeester van Houten, wonende te Schalkwijk en de heer Berend Giethoorn als gemachtigde van 48 grondbezetters wonende in- of buiten de gemeente. die aan de gemeente zeer diverse stukken percelen weg verkocht voor een symbolische bedrag van ƒ. 1, gulden aan de gemeente Houten. Zesde bladzijde van akte einde van akte. Bron: 1294 8264 (2064), 1968 aug. 29-1968 sept. 2 2064/31. Op vrijdag 9 augustus van het jaar 1968 ten overstaan van de Houtense notaris Johannes Alexander Bremer verschenen Jan Maurits Broekman, ambtenaar der gemeentesecretarie van de gemeente Houten en in hoedanigheid van voorzitter en secretaris van het Waterschap Houten, en de hierbij verschenen heer Meester François Jules Willie Alphonse Albers Pistorius, burgemeester van Houten, wonende te Schalkwijk en de heer Berend Giethoorn als gemachtigde van 48 grondbezetters wonende in- of buiten de gemeente. die aan de gemeente zeer diverse stukken percelen weg verkocht voor een symbolische bedrag van ƒ. 1, gulden aan de gemeente Houten. Zesde bladzijde van akte einde van akte. Bron: 1294 8264 (2064), 1968 aug. 29-1968 sept. 2 2064/31.


   

De Tuurdijk met sportpark De Eng in de richting van het noordoosten gezien. Bron: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. De Tuurdijk met sportpark De Eng in de richting van het noordoosten gezien. Bron: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Toegangsportaal of ingang van de inrit naar de boerderij Koningsbergen gezien vanaf de Tuurdijk in de periode 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Toegangsportaal of ingang van de inrit naar de boerderij Koningsbergen gezien vanaf de Tuurdijk in de periode 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Tuurdijk in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Tuurdijk in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Tuurdijk in westelijke richting gezien met links de Beusichemseweg en midden 'Den Eng'. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotgrafie B.V.. De Tuurdijk in westelijke richting gezien met links de Beusichemseweg en midden 'Den Eng'. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotgrafie B.V..


    

Voorlopige koopcontract tussen de gemeente Houten en R.K. Parochie Kerk van '' Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart in Houten 't Goy. Waarbij de kerk een gedeelte van de Tuurdijk verkocht aan de gemeente Houten voor een symbolisch bedrag van 2 gulden. Bron: RAZU, 339, 46 . Voorlopige koopcontract tussen de gemeente Houten en R.K. Parochie Kerk van '' Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart in Houten 't Goy. Waarbij de kerk een gedeelte van de Tuurdijk verkocht aan de gemeente Houten voor een symbolisch bedrag van 2 gulden. Bron: RAZU, 339, 46 .


De Beusichemseweg, ter hoogte van de afslag van de Zuwedijk, kort voordat de weg is verbeterd en verbreed. In het midden het tolwachtershuis dat stond op de plaats waar nu het Amsterdam-Rijnkanaal ligt in 1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Beusichemseweg, ter hoogte van de afslag van de Zuwedijk, kort voordat de weg is verbeterd en verbreed. In het midden het tolwachtershuis dat stond op de plaats waar nu het Amsterdam-Rijnkanaal ligt in 1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Beusichemseweg ter hoogte van boerdrij Den Oord kort nadat de weg is verbeterd en verbreed. Links boerderij Den Oord en op de achtergrond de Lekdijk in 1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Beusichemseweg ter hoogte van boerdrij Den Oord kort nadat de weg is verbeterd en verbreed. Links boerderij Den Oord en op de achtergrond de Lekdijk in 1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op de Tuurdijk vanaf de Beusichemseweg in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Tuurdijk vanaf de Beusichemseweg in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De Beusichemseweg, ter hoogte van de afslag van de Zuwedijk, kort nadat de weg is verbeterd en verbreed. In het midden het tolwachtershuis dat stond op de plaats waar nu het Amsterdam-Rijnkanaal ligt in 1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Beusichemseweg, ter hoogte van de afslag van de Zuwedijk, kort nadat de weg is verbeterd en verbreed. In het midden het tolwachtershuis dat stond op de plaats waar nu het Amsterdam-Rijnkanaal ligt in 1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht vanaf Tuurdijk in westelijke richting, met links de Beusichemseweg in 2021 (2). Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht vanaf Tuurdijk in westelijke richting, met links de Beusichemseweg in 2021 (2). Foto: Sander van Scherpenzeel.


Hulpkaart tekening van het landgoed Wickenburgh uit 1883 met het in 1872 verlegde gedeelte van de Wickenburghseweg ter hoogte van de vijver waar een rechte lijn op is doorgetrokken. Bron: Kadasterarchiefviewer 1832-1987 (NL). Hulpkaart tekening van het landgoed Wickenburgh uit 1883 met het in 1872 verlegde gedeelte van de Wickenburghseweg ter hoogte van de vijver waar een rechte lijn op is doorgetrokken. Bron: Kadasterarchiefviewer 1832-1987 (NL).


                               

Kaart van het Landgoed Wickenburgh uit 1775 met bovenaan de Beusichemseweg, met daaronder de Dwarsweg (Hoogdijk) en de Laan van Wickenburgh met beneden de Wickenburghseweg met het landgoed. Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall. Kaart van het Landgoed Wickenburgh uit 1775 met bovenaan de Beusichemseweg, met daaronder de Dwarsweg (Hoogdijk) en de Laan van Wickenburgh met beneden de Wickenburghseweg met het landgoed. Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall.



5.   Wickenburghseweg -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Luchtfoto van het Oude Goyse dorp vanuit het noorden. In het midden het terrein waar kasteel Ten Goye heeft gestaan. Op de achtergrond het Amsterdam-Rijnkanaal in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van het Oude Goyse dorp vanuit het noorden. In het midden het terrein waar kasteel Ten Goye heeft gestaan. Op de achtergrond het Amsterdam-Rijnkanaal in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Genoemd naar het gelijknamige landgoed Wickenburgh gelegen ten zuiden van de weg.

Tot de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd het gedeelte tussen de Beusichemseweg en Groenedijk de Goyse Molensteeg genoemd wat ook een officiële straatnaam was uit 1929.

De Wickenburghseweg dateert uit de middeleeuwen. In het westen sluit ze aan op de Tiendweg loopt in zuidoostelijke richting, volgt eerste een oude stroomrug aan het de noordelijke van de weg. Ter hoogte van het landgoed Wickenburgh werd de weg in 1872 verlegd. Dit om de vijver van het landgoed te vergroten.

Na enkele honderde meters loopt de weg in een ruime 180 graden bocht in noordoostelijke richting. In de binnenbocht lag tot de veertiende eeuw eens het kasteel van de heren Van Opgoye.

De weg sluit op het Groenedijkje om hierna met een flauwe dubbele bocht in het noordoosten op de Beusichemseweg aansluit.


Na het overlijden van Jaap Wttewaall in 2002 werd het landgoed Wickenburgh in 2003 in drie gedeelten verdeel oder de oudste zoon Pim Wttewaall, middelste zoon Jacob Wttewaall en de jongste zoon Otto Wttewaall. Hulpkaart tekening van de splitsing van het landgoed. Bron: Kadasterarchiefviewer 1832-1987 (NL). Na het overlijden van Jaap Wttewaall in 2002 werd het landgoed Wickenburgh in 2003 in drie gedeelten verdeel oder de oudste zoon Pim Wttewaall, middelste zoon Jacob Wttewaall en de jongste zoon Otto Wttewaall. Hulpkaart tekening van de splitsing van het landgoed. Bron: Kadasterarchiefviewer 1832-1987 (NL).



Aan de oostelijke kant van het Groenedijkje was eens in een middeleeuwen de Oostrummerhofstede, een buurschap die in de loop van de vijftiende eeuw is verdwenen. Met het verdwijnen mvan het kasteel van Opgoye in de binnenbocht van de Wickeburghseweg. Ging de bewonining zich meer om het oude kasteelterrein aan de weg concentreren.

Rond elfde en twaalde eeuw na chr. moet er in de buurt van het landgoed Wickenburgh een buurtschap hebben bestaan met de naam van de Westrummerhofstede. De tegenhanger van de woonkern van de Oostrummerhofstede. Het bijbehorende verstrekte huis wordt genoemd rond het jaar 1300 als Westenstein of Westeynde.

In het jaar 1381 is er een bron bekend dat het verstrekte uis ineens Wickeburgh heet.

Wat de vermoedelijke naamsbetekenis heeft van de verdwenen burcht.

Een middelnederlands woord voor wick of wicken is het hedendaagse woord wijken wat een synomiem is op verdwijnen.

Stein is een oud Nederlandse benoemingswoord in kasteelnamen om vooral in de twaalfde en dertiend eeuw een uit steen opgetrokken verstrekt huis aan te duiden. Een synoniem voor het woord stein is ook wel burcht.

Dus vandaar de vermoedelijk naambetekenis van de verdwenen burcht.

Verwijzend naar het eerdere verdwenen versterkte huis Westenstein.

Op de zuidoostelijke hoek van de t-splitsing van de Wickenburghseweg en het Groenedijkje stond tot de achttiende eeuw de kerk van 't Goy. Zij is op diverse prenten uit die tijd afgebeeld.


Gezicht op de zijgevel van de kerk te 't Goy en de voorgevel van een woonhuis links daarvan, vanaf het Groenedijkje in 1750. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 38336. Gezicht op de zijgevel van de kerk te 't Goy en de voorgevel van een woonhuis links daarvan, vanaf het Groenedijkje in 1750. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 38336.



In 1296 bewoond een zekere Hubert van Goilberdingen het huis Westenstein.

Het is niet bekend hoe deze Hubert van Goilberdingen in relatie stond met de heren van Opgoye. Zij die ten oosten het kasteel bezaten aan dezelfde weg.

Hier moet verder onderzoek naar gedaan worden. Om nog eens aan te tonen hoe de relatie was tussen de kastelen Westenstein en Opgoye.

Tot 1953 heette de een gedeelte van de Wickenburghseweg tussen de Beusichemseweg en het Groenedijkje nog de Goyse Molensteeg.


                    


De Goyse molen

De Goyse molen is de eerste molen in de huidige gemeente Houten. Deze wordt voor het eerst gemeld in 1434/1435 en stond op het terrein van Kasteel Ten Goye. Het was in de nadagen van het kasteel, dat op dat moment zijn militaire functie had verloren.

De molen was gelegen op een molenwerf, een hoger gelegen en afgesloten stuk land. Vermoedelijk stond de molen naast de voorburcht van het kasteel. Voor de molen hoefde geen windrecht te worden betaald, omdat dit van toepassing werd vanaf de tweede helft van de 15e eeuw.

Bouwperiode onzeker

Mogelijk was de molen al eerder aanwezig in ’t Goy. Zo wordt in 1397 de Molensteeg genoemd en in 1388 de Molentiend (bron). Deze bron meldt dat de namen van de tiendblokken een zeer oude oorsprong hebben, dus dat onbekend is wanneer Molentiend en dus de molen is ontstaan.

Molendwang
Bekend is dat inwoners uit de omgeving (vermoedelijk uit het dorp ’t Goy en Houten) verplicht hun graan bij de Goyse molen moesten laten malen. In 1489 en 1490 worden inwoners gedagvaard die naar een andere molen waren gegaan.

Tijdens de winter van 1524/1525 zijn er verschillende stormen. Tijdens één storm waait de molen uit elkaar. Het huis en de molen worden herbouwd. In 1581 is er sprake van een rosmolen en een windmolen. In 1593 wordt de molen gesloopt en worden de activiteiten verplaatst naar de Loerikse Molen.

Rond 1740 (1745) staat er een tijdelijke molen in ’t Goy, die tijdens de vervanging van de molen in Loerik de werkzaamheden overneemt. Tot halverwege de jaren zestig heette de Wickenburghseweg de Goyse Molensteeg.

Tekst in schuingedrukte vorm is afkostig van de website van Oudhouten.nl, geschreven door Frank Magdelyns.


Erepoort bij de katholieke kerk van 't Goy met Goyse inwoners wachtend op de nieuwe burgemeester dhr. Scholtens op maandag 21 september 1925. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Erepoort bij de katholieke kerk van 't Goy met Goyse inwoners wachtend op de nieuwe burgemeester dhr. Scholtens op maandag 21 september 1925. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   

Gezicht op de voor- en zijgevel van een boerderij te Houten die met de voorgevel aan het Loerikse zandpad en met de achtergevel aan de voormalige Beusichemseweg stond in 1983. Naar een tekening van L.M.J. de Keijzer. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de voor- en zijgevel van een boerderij te Houten die met de voorgevel aan het Loerikse zandpad en met de achtergevel aan de voormalige Beusichemseweg stond in 1983. Naar een tekening van L.M.J. de Keijzer. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De voorgevel van de woning/winkel/café Den Eng. Ervoor poseert een aantal volwassenen en kinderen aan de Beusichemseweg 106. in 1915-1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De voorgevel van de woning/winkel/café Den Eng. Ervoor poseert een aantal volwassenen en kinderen aan de Beusichemseweg 106. in 1915-1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


           

 Dorp Schalkwijk

De westelijke kant van het dorp Schalkwijk in de omgeving van het Neereind de Kaaidijk, Lagedijk, de Lange Uitweg en Korte Uitweg en de Jhr. Ramweg in 2021. Bron: Openstreetmap (NL). De westelijke kant van het dorp Schalkwijk in de omgeving van het Neereind de Kaaidijk, Lagedijk, de Lange Uitweg en Korte Uitweg en de Jhr. Ramweg in 2021. Bron: Openstreetmap (NL).


Gezicht op Schalkwijk in de periode 1774-1828 naar een tekening van Pieter Bouman. Bron: Rijksmuseum.nl. Gezicht op Schalkwijk in de periode 1774-1828 naar een tekening van Pieter Bouman. Bron: Rijksmuseum.nl.


De kern van Schalkwijk (nieuwe gedeelte) rondom de Katholieke Kerk aan de jhr. Ramweg en de woningen aan de Wickenburghselaan in 2021. Bron: Openstreetmap (NL). De kern van Schalkwijk (nieuwe gedeelte) rondom de Katholieke Kerk aan de jhr. Ramweg en de woningen aan de Wickenburghselaan in 2021. Bron: Openstreetmap (NL).


Gezicht op de Nederlands Hervormde kerk van 't Goy in 1660 naar een tekening van L.P. Serrurier. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200540. Gezicht op de Nederlands Hervormde kerk van 't Goy in 1660 naar een tekening van L.P. Serrurier. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200540.


De kern van Schalkwijk (oude gedeelte) rondom de N.H. Kerk aan de Brink en de Kerkweg in 2021. Bron: Openstreetmap (NL). De kern van Schalkwijk (oude gedeelte) rondom de N.H. Kerk aan de Brink en de Kerkweg in 2021. Bron: Openstreetmap (NL).


Gezicht op het dorp Schalkwijk met op de voorgrond een kronkelend water en rechts een boerderij in ca. 1700. Maker en bron onbkend. Gezicht op het dorp Schalkwijk met op de voorgrond een kronkelend water en rechts een boerderij in ca. 1700. Maker en bron onbkend.


Het dorp van Schalkwijk aan de Provincialeweg, Overeind en De Heul en de Pothuizerweg in 2021. Bron: Openstreetmap (NL). Het dorp van Schalkwijk aan de Provincialeweg, Overeind en De Heul en de Pothuizerweg in 2021. Bron: Openstreetmap (NL).


                                      

Luchtfoto van de Biesterlaan (links) en de Wickenburghselaan (rechts). Op achtergrond de Schalkwijkseweg met parallel de spoorlijn in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van de Biesterlaan (links) en de Wickenburghselaan (rechts). Op achtergrond de Schalkwijkseweg met parallel de spoorlijn in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



1.   Biesterlaan

Bij raadsvergadering vastgesteld woensdag 28 mei 1980.


Gezicht vanaf de Rooms Katholieke kerktoren in oostelijke richting met op de voorgrond de wijk De Biester en op de achtergrond het bos van Landgoed Wickenburgh in april 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanaf de Rooms Katholieke kerktoren in oostelijke richting met op de voorgrond de wijk De Biester en op de achtergrond het bos van Landgoed Wickenburgh in april 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



De Biesterlaan is genoemd naar de polder waar de straat in gelegen is. De Biesterpolder, wat eerder de ontginningseenheid De Bieshaar was in de twaalfde-eeuw. Bies komt van een plantengeslacht, haar is het oud Nederlandse woord voor zandige heuvelrug. Eerder was de polder De Bieshaar geheten, later De Biester. Het bijbehorende waterschap betrof dezelfde naam.

De 1e fase van de nieuwbouwwijk De Biester kwam in ontwikkeling op 27 mei 1980. De tweede fase is ontwikkeld in april 1992.

In het jaar 1394 stond er in de polder een hofstede (boerderij) met de naam De Bieshaar. Op 4 april 1761 werd het Waterschap De Biester opgericht. In totaal telde het waterschap een grote van 128 hectare.

Op een eilandje aan de Biestermolenvliet liet het waterschap een windmolen bouwen. De betreffende Biestermolenvliet is een watergang gelegen tussen De Biester en de Wickenburghselaan. De betreffende watermolen werd in 1888 vervangen door een stoomgemaal. Hij werd gebouwd door de Firma Smulders uit Utrecht. De totale kosten betroffen f. 4.850,-.

In 1921 werd ten oosten van de jhr. Ramweg voor f. 2.040,- een elektrische gemaal gebouwd door aannemersbedrijf Gebr. Stork uit Hengelo.

In oktober 1971 is ze vervangen door een automatisch vijzelgemaal.

Op 1 januari 1960 werd het Waterschap De Biester opgeheven en verenigd met het Waterschap Schalkwijk.

Het gebied De Biester bleef bestaan als afzonderlijk gebied binnen het waterschap.

Op 1 januari 1970 werd het Waterschap Schalkwijk opgeheven  en samengevoegd tot het nieuwe waterschap Kromme Rijn. Op 1 januari 1994 kwam hieruit het nieuwe Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden uit voort. Na samenvoeging van meerdere in de buurt gelegen waterschappen.


                               

Nieuwbouwplan de Biester gezien vanaf de toren van Rooms Katholieke kerk van Schalkwijk in 1980-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Nieuwbouwplan de Biester gezien vanaf de toren van Rooms Katholieke kerk van Schalkwijk in 1980-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten met rechtsonder de oude kern van Schalkwijk met de Brink en de Kerkweg in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten met rechtsonder de oude kern van Schalkwijk met de Brink en de Kerkweg in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


 

Luchtfoto uit het noorden gezien met links de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch in 2019 met op de voorgrond de woningen aan de Biesterlaan met midden en rechts op de achtergrond de Wickenburghselaan. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto uit het noorden gezien met links de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch in 2019 met op de voorgrond de woningen aan de Biesterlaan met midden en rechts op de achtergrond de Wickenburghselaan. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Gedeelte van de Achterdijk en de Blokhovensewetering in maart 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Achterdijk en de Blokhovensewetering in maart 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gedeelte van de Achterdijk en de Blokhovensewetering in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Achterdijk en de Blokhovensewetering in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De achterzijde van de huizen aan de Biesterlaan met op de voorgrond het bouwterrein van de aanleg van de wijk De Groes op woensdag 12 februari 1997. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De achterzijde van de huizen aan de Biesterlaan met op de voorgrond het bouwterrein van de aanleg van de wijk De Groes op woensdag 12 februari 1997. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Uit Utrecht in Woord en Beeld: afbeelding van een schilderij van waarschijnlijk Blokhove in 1927. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Uit Utrecht in Woord en Beeld: afbeelding van een schilderij van waarschijnlijk Blokhove in 1927. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                              

  • De voorgevel van de woning/winkel/café Den Eng. Ervoor poseert een aantal volwassenen en kinderen in 1915-1930. Bron: RAZU, 353.
  • De oprit vanaf de Tuurdijk naar boerderij nummer 20 in 1972. Bron: RAZU, 353.
  • De smederij op de Brink met daarvóór een aantal poserende mannen in 1910-1930. Bron: RAZU, 353.
  • Gedeelte van de Brink met de Schalkwijksewetering, de Brinkbrug en enkele gebouwen langs de Provincialeweg in 1915-1925. Bron: RAZU, 353.
  • De Slotbrug gezien vanaf de Provincialeweg. Op de brug poseren tien kinderen. Op de achtergrond boerderij Overeind 2 in 1929. Bron: RAZU, 353.
  • Gezicht op de rooms-katholieke kerk vanaf de Lagedijk. Op de Lagedijk een fietser en een paard en wagen. Over de Schalkwijksewetering liggen twee kippenbruggetjes in 1929. Bron: RAZU, 353.
  • De Schalkwijksewetering met links de Provincialeweg en rechts het Overeind met boerderij Welgelegen. Over de wetering de bij de boerderij behorende brug in 1920-1930. Bron: RAZU, 353.
  • De Schalkwijksewetering met met twee kippenbruggetjes. Links de Lagedijk met enkele boerderijen in 1965-1975. Bron: RAZU, 353.
  • Gezicht vanaf de Rooms Katholieke kerktoren op een gedeelte van de boerderijen en woningen aan de Lagedijk op Wo. 10-01-1973. Bron: RAZU, 353.
  • Basisschool St. Michiel. Handbalveld naast de school met recht de toren van de Rooms Katholieke kerk in 1979 naar een foto van Jos Schalkwijk. Bron: RAZU, 353.
  • De voormalige pastorie uit 1775 in ca, 1985. Bron: RAZU, 353.
  • De arbeiderswoningen Brink 13-21 gezien vanaf de toren van de Nederlands Hervormde kerk in 1989. Bron: RAZU, 353.
  • De gietijzeren pomp op de Brink van Schalkwijk in 1988. Bron: RAZU, 353.
  • De Schalkwijksewetering met rechts de Lagedijk en links de Jonkheer Ramweg. Op de achtergrond de Rooms Katholieke kerk van Schalkwijk in december 1991. Bron: RAZU, 353.
  • De Jonkheer Ramweg. Rechts de Rooms Katholieke kerk en links de Schalkwijksewetering op donderdag 18 maart 1999. Bron: RAZU, 353.


  


2.   Brink -

Bij raadsvergadering van de gemeente Houten vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.

Bij raadsbesluit van de gemeente Schalkwijk vastgesteld op 1 mei 1955.

De Brink is in feite een cirkelvormig plein, beplant met bomen waarlangs wanordelijk is gebouwd. Voor de Brink van Schalkwijk gaat deze omschrijving zeker op.

Een Brink is in feite het centrum van een dorp met erbij de kerk en pastorie gebouwd. Hieraan was een herberg De Prins, het gerechtshuis, het schoolhuis wat de dorpsschool betrof gevestigd.

Tegenover de Brinkbrug ten westen van de Kerkweg was eens een smederij gevestigd.

In de zestiende-eeuw wordt in geschriften als gesproken over 'den Brick'. In zeventiende-eeuw over de 'Schalckwyker Brenk'. De Brink was vanouds eigendom van de Rooms Katholieke kerk. Sinds 1609 na de Reformatie in Schalkwijk van de nederlands-Hervormde kerk.

Sinds 1 mei 2004 kwamen Schalkwijk en 't Goy te vallen onder de landelijke Protestantse Kerk Nederland.

Op 31 januari van het jaar 1824 yan overstaande van de Utrechtse notaris mr. P.A. van Schermbeek waarbij een akte van dading werd ondertekend. Waarbij een overeenkomst werd gesloten door de burgerlijke gemeente Schalkwijk en de Nederlandse-Hervormde Kerk van Schalwijk. Waarbij het eigendom en het onderhoud van de Brink werd geregeld.

Op 10 juni van het jaar 1950 werd een nieuwe regeling getroffen door de burgerlijke gemeente Schalkwijk en de kerkvoogdij van de N.H. Kerk, die net als 1824 als in 1950 in werking trad.

De Schalkwijksewetering is ter hoogte van de Brink breeder, en wordt ook wel het Zwaaigat genoemd. Hier konden de beurtschippers en vrachtschepen keren in de wetering.

Aan de zuidoostkant is in 1901 en 1902 een lange rij met huizenblokken gebouwd, wat in de volksmond de 'Langstraat' wordt genoemd.


Aanleg van bestrating op de diverse plaatsen van de Brink te Schalkwijk in 1975-1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Aanleg van bestrating op de diverse plaatsen van de Brink te Schalkwijk in 1975-1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.

*

Overeenkomst tussen de Nederlandse-Hervormde kerk en de burgelijke gemeente Schalkwijk om samen de Brink te onderhouden met rechten en plichten op zaterdag 31 januari van het jaar 1924 ten overstaan de van de Utrechtse notaris Pieter Adriaan van Schermbeek. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 3353 1824 jan.-1824 juni 31-01-1824, aktenummer: 6999 Overeenkomst tussen de Nederlandse-Hervormde kerk en de burgelijke gemeente Schalkwijk om samen de Brink te onderhouden met rechten en plichten op zaterdag 31 januari van het jaar 1924 ten overstaan de van de Utrechtse notaris Pieter Adriaan van Schermbeek. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 3353 1824 jan.-1824 juni 31-01-1824, aktenummer: 6999


Overeenkomst tussen de Nederlandse-Hervormde kerk en de burgelijke gemeente Schalkwijk om samen de Brink te onderhouden met rechten en plichten op zaterdag 31 januari van het jaar 1924 ten overstaan de van de Utrechtse notaris Pieter Adriaan van Schermbeek. Eind beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 3353 1824 jan.-1824 juni 31-01-1824, aktenummer: 6999 Overeenkomst tussen de Nederlandse-Hervormde kerk en de burgelijke gemeente Schalkwijk om samen de Brink te onderhouden met rechten en plichten op zaterdag 31 januari van het jaar 1924 ten overstaan de van de Utrechtse notaris Pieter Adriaan van Schermbeek. Eind beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 3353 1824 jan.-1824 juni 31-01-1824, aktenummer: 6999


                        

Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten in 2019 van het kasteelterrein Schalkwijk aan de Tetwijkseweg en de Slotlaan (diagonaal lopend naar linksboven). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten in 2019 van het kasteelterrein Schalkwijk aan de Tetwijkseweg en de Slotlaan (diagonaal lopend naar linksboven). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


         


3.   Conferencelaan

Op dinsdag 1 november 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de 780ste straatnaam vastgesteld.

De naam Conferencelaan in het nieuwbouwproject van de Wickengaard in Schalkwijk.
De naam is tot stand gekomen doormiddel van het aandragen van namen door burgers en de hierop gehouden verkiezing. Van welke naam het zou kunnen worden. Met als eindresultaat de Conferencelaan.

Naam verwijst naar de perensoort coference.

Luchtfoto uit het noorden gezien in 2019 van de perenboomgaard ten oosten van de Wickenburghselaan in Schalkwijk waar de nieuwbouwstraat gebouwd gaat worden.


Luchtfoto uit 2019 gezien vanuit het oosten met onderaan de Staatslijn H Utrecht - 's-Hertogenbosch met de Schalkwijkseweg. Links bovenaan de Jhr. Ramweg, Schalkwijksewetering en de Lagedijk. Met middenin de oude perengaarde die ontwikkeld is tot nieuwbouwstraat. Rechts daarvan de Wickenburghselaan en de Bietserlaan. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto uit 2019 gezien vanuit het oosten met onderaan de Staatslijn H Utrecht - 's-Hertogenbosch met de Schalkwijkseweg. Links bovenaan de Jhr. Ramweg, Schalkwijksewetering en de Lagedijk. Met middenin de oude perengaarde die ontwikkeld is tot nieuwbouwstraat. Rechts daarvan de Wickenburghselaan en de Bietserlaan. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


 

Luchtfoto van een gedeelte van Schalkwijk in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van een gedeelte van Schalkwijk in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gedeelte van Het Werk aan de Groeneweg gezien vanaf de Achterdijk in ca. 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van Het Werk aan de Groeneweg gezien vanaf de Achterdijk in ca. 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                  

Luchtfoto uit 2019 uit het noorden met diagonaal de Jhr. Ramweg, Houtensewetering, en de Lagedijk met links het nieuwe wijkje De Griend en de oude perenboomgaard (bouwproject Wickengaard). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto uit 2019 uit het noorden met diagonaal de Jhr. Ramweg, Houtensewetering, en de Lagedijk met links het nieuwe wijkje De Griend en de oude perenboomgaard (bouwproject Wickengaard). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


  


4.   De Griend

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 24 mei 2011.


Luchtfoto uit 2019 vanuit het zuiden gezien met diagonaal in beeld de Schalkwijksewetering ten zuiden daarvan de Lagedijk en ten noorden de jhr. Ramweg met linksboven de Wickenburghselaan. In het midden de boomgaard die ontwikkel is als nieuwbouwstraat. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto uit 2019 vanuit het zuiden gezien met diagonaal in beeld de Schalkwijksewetering ten zuiden daarvan de Lagedijk en ten noorden de jhr. Ramweg met linksboven de Wickenburghselaan. In het midden de boomgaard die ontwikkel is als nieuwbouwstraat. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


                

Luchtfoto uit 2019 vanuit het zuiden gezien met diagonaal de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch met links de Lagedijk, Tetwijkseweg en de Jhr. Ramweg. Recht van de spoorlijn de Schalkwijkseweg, de Provincialeweg met het Overeind. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto uit 2019 vanuit het zuiden gezien met diagonaal de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch met links de Lagedijk, Tetwijkseweg en de Jhr. Ramweg. Recht van de spoorlijn de Schalkwijkseweg, de Provincialeweg met het Overeind. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


  • Gezicht op een bruggetje over de Schalkwijksche Wetering te Schalkwijk (gemeente Houten), met op de achtergrond de boerderij Provincialeweg 27 (Geerhoeve) in mei 1967. Bron: HUA, 841065.
  • Gezicht op het Overeind te Schalkwijk (gemeente Houten), met links op de achtergrond de boerderij Provincialeweg 44 in mei 1967. Bron: HUA, 841062.
  • Gezicht op de Schalkwijksche Wetering te Schalkwijk (gemeente Houten), met links de Provincialeweg en rechts het Overeind in mei 1967. Bron: HUA, 841060.
  • Gezicht op het huis Provincialeweg 45, op het erf van de boerderij Provincialeweg 44 (links) te Schalkwijk (gemeente Houten) in mei 1967. Bron: HUA, 841058.
  • Gezicht op het huis Provincialeweg 50 te Schalkwijk (gemeente Houten) in mei 1967. Bron: HUA, 841056.


        


5.   De Groes -   

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 23 augustus 1994.


Luchtfoto uit 2019 vanuit het noordwesten met de nieuwbouwwijk De Wiese met links daarvan de Biesterlaan en De Groes. Met middenbovenaan de Rooms Katholieke kerk St. Michaëlkerk aan de Jhr. Ramweg, Schalkwijksewetering met daarnaast de Lagedijk. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto uit 2019 vanuit het noordwesten met de nieuwbouwwijk De Wiese met links daarvan de Biesterlaan en De Groes. Met middenbovenaan de Rooms Katholieke kerk St. Michaëlkerk aan de Jhr. Ramweg, Schalkwijksewetering met daarnaast de Lagedijk. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


              

Zicht op de straten De Groes en De Wiese ten noorden van jhr. Ramweg te Schalkwijk luchtfoto gezien vanuit het zuiden in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Zicht op de straten De Groes en De Wiese ten noorden van jhr. Ramweg te Schalkwijk luchtfoto gezien vanuit het zuiden in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


   


6.   De Wiese

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 7 september 2010.


Luchtfoto uit 2019 met rechts de Staatslijn H Utrecht - 's-Hertogenbosch met rechts daarvan de Schalkwijkseweg. Linksboven de de nieuwbouwwijk De Wiese met midden onder de woningen aan de Wickenburghselaan en ertussen de woningen aan de Bietserlaan en De Groes. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto uit 2019 met rechts de Staatslijn H Utrecht - 's-Hertogenbosch met rechts daarvan de Schalkwijkseweg. Linksboven de de nieuwbouwwijk De Wiese met midden onder de woningen aan de Wickenburghselaan en ertussen de woningen aan de Bietserlaan en De Groes. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..



De Wiese is het oud Nederlands  voor voor moeras of laag gelegen land. Iets wat het grond gebied van Schalkwijk tot de twaalfde eeuw was.


                             

Luchtfoto uit 2019 gezien vanuit het westen met diagonaal op de foto de Schalkwijksewetering met (rechts) de Lagedijk en(links) de Jhr. Ramweg met links de nieuwbouwwijk De Wiese met middenin de R.K. Kerk St, Michaël. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto uit 2019 gezien vanuit het westen met diagonaal op de foto de Schalkwijksewetering met (rechts) de Lagedijk en(links) de Jhr. Ramweg met links de nieuwbouwwijk De Wiese met middenin de R.K. Kerk St, Michaël. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


  • De Daambrug over de Schalkwijkse Wetering
  • De brug over de Schalkwijkse Wetering bij Overeind bij boerderij Zeldzaam
  • De brug over de Schalkwijkse Wetering bij Overeind 45
  • 44157
  • 44158
  • Boerderij_Altijd_Wat_002
  • Brandspuithuisje_Overeind
  • 44152
  • 44142
  • 44087
  • 43938
  • 44058
  • 44060
  • 44085
  • 43740


Luchtfoto uit het noordoosten gezien in 2019 met de St. Michael kerk aan de jhr. Ramweg met de straten Wickenburghselaan, De Groes en De Wiese. LInks de Lagedijk en de Schalkwijksewetering. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto uit het noordoosten gezien in 2019 met de St. Michael kerk aan de jhr. Ramweg met de straten Wickenburghselaan, De Groes en De Wiese. LInks de Lagedijk en de Schalkwijksewetering. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


                             


7.   Jonkheer Ramweg

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Luchtfoto uit 2019 met diagonaal van middenlinks naar rechts onder de jhr. Ramweg met de Schalkwijksewetering en de Lagedijk. Midden boven de huizen aan de Wickenburghselaan en De Groes en de Biesterlaan. Rechtsboven de Staatslijn H, Utrecht - 's-Hertogenbosch. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto uit 2019 met diagonaal van middenlinks naar rechts onder de jhr. Ramweg met de Schalkwijksewetering en de Lagedijk. Midden boven de huizen aan de Wickenburghselaan en De Groes en de Biesterlaan. Rechtsboven de Staatslijn H, Utrecht - 's-Hertogenbosch. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..



Genoemd naar jhr. Adriaan Ram (van Schalkwijk). Kasteel en ambachtsheer van het dorp Schalkwijk.


Gezicht op de jhr. Ramweg aansluitend op de Schalkwijkseweg met rechts de Provibcialeweg met links het Wapen van Schalkwijk. Bron: HUA, 1929. Gezicht op de jhr. Ramweg aansluitend op de Schalkwijkseweg met rechts de Provibcialeweg met links het Wapen van Schalkwijk. Bron: HUA, 1929.


Gezicht vanaf de Provincialeweg met links de jhr. Ramweg en rechts in noordelijke richting de Schalkwijkseweg in de jaren zenetig. Bron: HUA, 1929. Gezicht vanaf de Provincialeweg met links de jhr. Ramweg en rechts in noordelijke richting de Schalkwijkseweg in de jaren zenetig. Bron: HUA, 1929.


                

De H. Michaelkerk te Schalkwijk aan de jhr. Ramweg 18 in 1900. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De H. Michaelkerk te Schalkwijk aan de jhr. Ramweg 18 in 1900. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                             


8.   Kaaidijk

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Gedeelte van de Kaaidijk en de Schalkwijksewetering gezien naar het westen in maart 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Kaaidijk en de Schalkwijksewetering gezien naar het westen in maart 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



De Kaaidijk als wegpercelering behoorde tussen de jaren 1818 en 1857 op het grondgebied van de gemeente Schonauwen. Veel mensen denken dat de Kaaidijk onderdeel uitmaakte van Schalkwijk. Maar dat is van oorsprong dus niet zo.

'Kaai' is het oud  Nederlands woord voor kade. De 'kade dijk' ten noorden van de Schalkwijksewetering.


                             

  • Gezicht op de voor- en rechtergevel van het Dijkhuis van het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Bovendams te Schalkwijk uit het zuidwesten in 1894. Bron: HUA, 220723.
  • Gezicht op de voorgevels van het hoofdmagazijn II en de dijkwachterswoning De Heul te Schalkwijk uit het noordwesten in 1894. Bron: HUA, 220722.
  • Gezicht op de Provincialeweg te Schalkwijk, vanaf de Lekdijk, uit het zuidoosten; met op de achtergrond de rechtergevel van de dijkwachterswoning De Heul met dijkmagazijn in 1894. Bron: HUA, 220721.
  • Gezicht over de Provincialeweg (T16, de tertiaire provinciale weg Houten-Culemborg), met links de spoorwegovergang in de Jonkheer Ramweg te Schalkwijk in 1977. Bron: HUA, 847540.
  • Gezicht op de voorgevel van de boerderij en op de rechterzijgevel, met op de voorgrond de trap naar de wasstoep in de Schalkwijksewetering in 1958. Bron: RAZU, 353.
  • De voorgevel en de linkerzijgevel van boerderij Bouwlust in 1958. Bron: RAZU, 353.
  • De gevelsteen in de voorgevel boven de ingang van boerderij Sint Pieter aan de Provincialeweg 68 in 1983. Bron: RAZU, 353.
  • Gezicht op de voorgevel en linkerzijgevel van boerderij 'Onder de Linden'. Deze boerderij is in circa 1970 gesloopt. Gezien in 1957. Bron: RAZU, 353.
  • Gedeelte van de Brink met de Schalkwijksewetering, de Brinkbrug en enkele gebouwen langs de Provincialeweg in 1915-1925. Bron: RAZU, 353.
  • Gezicht op de Brinkbrug en de Schalkwijksewetering met links een gedeelte van de Brink en rechts de Provincialeweg in 1928. Bron: RAZU, 353.
  • Het huis Rustenburg. Dit huis stond vóór het pand Provincialeweg 3 en het werd in 1972 gesloopt. Op de voorgrond de Brinkbrug in 1958. Bron: RAZU, 353.
  • Het Wapen van Schalkwijk. Gezicht op de voorgevel met langs de provincialeweg een reeds verdwenen bushalte aan de Provincialeweg 1 in 1983. Bron: RAZU, 353.
  • De Provincialeweg en de Schalkwijksewetering gezien vanaf de Slotbrug richting de Brink in 1985. Bron: RAZU, 353.
  • Gedeelte van de Provincialeweg in Schalkwijk met rechts de Schalkwijksewetering. De weg wordt voorzien van een nieuwe puinverharding in 1928. Bron: RAZU, 353.
  • Gedeelte van de Provincialeweg in Schalkwijk tijdens asfalteringswerkzaamheden in 1935. Bron: RAZU, 353.


                             


9.   Kerkweg - Genoemd naar de in buurt gelegen Nederlands Hervormde Kerk  van Schalkwijk.

02-11-2015?

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Straatnaambord 'Kerkweg' te Schalkwijk. Foto: Samder van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Kerkweg' te Schalkwijk. Foto: Samder van Scherpenzeel.


                    

Gezicht op het gehucht De Heul te Schalkwijk uit het noordoosten; met rechts de Zuwedijk in 1900-1905. Bron: HUA, 10683. Gezicht op het gehucht De Heul te Schalkwijk uit het noordoosten; met rechts de Zuwedijk in 1900-1905. Bron: HUA, 10683.


Gezicht op de Provincialeweg met rechts de Pothuizerweg en links de Zuwedijk met op de achtergrond de Lekdijk in 1970-1980. Bron: HUA, 1929. Gezicht op de Provincialeweg met rechts de Pothuizerweg en links de Zuwedijk met op de achtergrond de Lekdijk in 1970-1980. Bron: HUA, 1929.


     

De Rooms Katholieke Mariaschool aan de Lagedijk. Gebouwd in 1883 op initiatief van pastoor Hilhorst en gesloopt in 1968. Gezicht op het schoolplein. Hier is nu de Kloostergaarde. Bron: onbekend. De Rooms Katholieke Mariaschool aan de Lagedijk. Gebouwd in 1883 op initiatief van pastoor Hilhorst en gesloopt in 1968. Gezicht op het schoolplein. Hier is nu de Kloostergaarde. Bron: onbekend.


De Rooms Katholieke Mariaschool aan de Lagedijk. Gebouwd in 1883 op initiatief van pastoor Hilhorst en gesloopt in 1968. Gezicht op een schoolklas waar door een non les wordt gegeven. Hier is nu de Kloostergaarde. Bron: onbekend. De Rooms Katholieke Mariaschool aan de Lagedijk. Gebouwd in 1883 op initiatief van pastoor Hilhorst en gesloopt in 1968. Gezicht op een schoolklas waar door een non les wordt gegeven. Hier is nu de Kloostergaarde. Bron: onbekend.


                   

Luchtfot gezien vanuit het noordwesten van het dorp Schalkwijk met de jhr. Ramweg en de Schalkwijksewetering. Met links de Staatslijn H Utrecht - 's-Hertogenbosch en linksboven de Tetwijkseweg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfot gezien vanuit het noordwesten van het dorp Schalkwijk met de jhr. Ramweg en de Schalkwijksewetering. Met links de Staatslijn H Utrecht - 's-Hertogenbosch en linksboven de Tetwijkseweg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Het dorp 't Waal aan de Waalseweg met links de Strijpweg in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Het dorp 't Waal aan de Waalseweg met links de Strijpweg in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


   

Gezicht op de Rooms Katholieke Mariaschool gezien vanaf de Lagedijk. Gebouwd in 1883 op initiatief van pastoor Hilhorst en gesloopt in 1968. Gezien in 1960. Hier is nu de Kloostergaarde. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de Rooms Katholieke Mariaschool gezien vanaf de Lagedijk. Gebouwd in 1883 op initiatief van pastoor Hilhorst en gesloopt in 1968. Gezien in 1960. Hier is nu de Kloostergaarde. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



10.   Kloostergaarde -

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 28 maart 1972.


Gezicht op het R.K. St. Canisiusgesticht (Jonkheer Ramweg) te Schalkwijk. De gemeente Schalkwijk is per 1 juli 1961 bij de gemeente Houten gevoegd in 1925-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 10692. Gezicht op het R.K. St. Canisiusgesticht (Jonkheer Ramweg) te Schalkwijk. De gemeente Schalkwijk is per 1 juli 1961 bij de gemeente Houten gevoegd in 1925-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 10692.


                             

Luchtfoto van de Rooms Katholieke (St. Micaelkerk) kerk aan de Jonkheer Ramweg in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van de Rooms Katholieke (St. Micaelkerk) kerk aan de Jonkheer Ramweg in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Pas gebouwde appartementen aan de Kloostergaard, gezien vanaf de Jonkheer Ramweg in 1971. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Pas gebouwde appartementen aan de Kloostergaard, gezien vanaf de Jonkheer Ramweg in 1971. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                      

Luchtfoto gezien vanuit het noorden in 2019 met links de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in het dorp te Schalkwijk met diagonaal de Wickenburghselaan met de straten De Groes en de Biesterlaan. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noorden in 2019 met links de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in het dorp te Schalkwijk met diagonaal de Wickenburghselaan met de straten De Groes en de Biesterlaan. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Het klooster waar nu de Kloostergaarde in Schalkwijk is. Collectie: Museum Dijkmagazijn De Heul Schalkwijk. Het klooster waar nu de Kloostergaarde in Schalkwijk is. Collectie: Museum Dijkmagazijn De Heul Schalkwijk.


   

Luchtfoto van het dorp Tull vanuit het zuiden. Onderaan de foto het Inundatiekanaal, in het midden de Lange Uitweg met rechts de Achterdijk en links de Waalseweg in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van het dorp Tull vanuit het zuiden. Onderaan de foto het Inundatiekanaal, in het midden de Lange Uitweg met rechts de Achterdijk en links de Waalseweg in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



11.   Korte Uitweg -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.

wijziging 1992 - 1993?


De Korte Uitweg gezien in noordelijk richting ter hoogte van jhr. Ramwegrotonde in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Korte Uitweg gezien in noordelijk richting ter hoogte van jhr. Ramwegrotonde in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Straatnaambord 'Korte Uitweg' in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Korte Uitweg' in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                             

Luchtfoto van een gedeelte van Schalkwijk. Op de voorgrond de Lagedijk en de Jonkheer Ramweg met de rooms-katholieke kerk, verder naar boven de spoorlijn, de Provincialeweg en de Brink op vrijdag 17 mei 1974. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van een gedeelte van Schalkwijk. Op de voorgrond de Lagedijk en de Jonkheer Ramweg met de rooms-katholieke kerk, verder naar boven de spoorlijn, de Provincialeweg en de Brink op vrijdag 17 mei 1974. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gedeelte van de Achterdijk in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Achterdijk in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Lange Uitweg met de brug over het inundatiekanaal in Tull en 't Waal in de periode 19801990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Lange Uitweg met de brug over het inundatiekanaal in Tull en 't Waal in de periode 19801990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Straatnaambord 'Lagedijk' te Schalkwijk in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Lagedijk' te Schalkwijk in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                             


12.   Lagedijk -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.

Wijziging 1974 Overeind


Luchtfoto van een gedeelte van Schalkwijk. Rechts onderin de Rooms Katholieke kerk op 1 juni 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van een gedeelte van Schalkwijk. Rechts onderin de Rooms Katholieke kerk op 1 juni 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                             

Boerderij aan de Lagedijk 14 te Schalkwijk in oktober 1963. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), te Amersfoort, beeldbank, documentnummer: 85.101. Boerderij aan de Lagedijk 14 te Schalkwijk in oktober 1963. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), te Amersfoort, beeldbank, documentnummer: 85.101.


Gezicht vanaf de toren van de Rooms Katholieke kerk in noordwestelijke richting in april 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanaf de toren van de Rooms Katholieke kerk in noordwestelijke richting in april 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                             


13.   Molenpad -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Straatnaambord 'Molenpad' te Schalkwijk in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Molenpad' te Schalkwijk in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                             

Gezicht op enkele boerderijen aan de Lagedijk te Schalkwijk (gemeente Houten) in mei 1967. Bron: HUA, 841037. Gezicht op enkele boerderijen aan de Lagedijk te Schalkwijk (gemeente Houten) in mei 1967. Bron: HUA, 841037.


Foto gezien op de Trip in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Foto gezien op de Trip in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                             


14.   Neereind -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Prent van kasteeltoren Vuylcop eind 17e eeuw. Bron: Oud Houten FB. Prent van kasteeltoren Vuylcop eind 17e eeuw. Bron: Oud Houten FB.


                             

Gedeelte van de Achterdijk en de Blokhovensewetering ter hoogte van nr. 9 in maart 1988. Bron: RAZU, 353. Gedeelte van de Achterdijk en de Blokhovensewetering ter hoogte van nr. 9 in maart 1988. Bron: RAZU, 353.


Gezicht op de ridderhofstad Vuylcop aan het Neereind te Schalkwijk Bron: Houten Historische Bebouwing. Gezicht op de ridderhofstad Vuylcop aan het Neereind te Schalkwijk Bron: Houten Historische Bebouwing.


Gezicht op de Kromme Rijn met rechts het kasteel Beverweerd (Beverweertseweg 60) te Werkhoven (gemeente Bunnik) in 1970-1990. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 33012. Gezicht op de Kromme Rijn met rechts het kasteel Beverweerd (Beverweertseweg 60) te Werkhoven (gemeente Bunnik) in 1970-1990. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 33012.


                           

Enkele boerderijen, vermoedelijk aan het Overeind, met links de Schalkwijksewetering in 1927. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Enkele boerderijen, vermoedelijk aan het Overeind, met links de Schalkwijksewetering in 1927. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



15.   Overeind - Van oorsprong ontstaan vanaf de twaalfde eeuw als zuidelijk ontginningskade voor de polders ten zuiden hiervan gelegen om doormiddel van kavelsloten het overtollige water uit het moerasgebied via de naast gelegen Schalkwijksewetering af te voeren naar de in het westen gelegen Vaartsche Rijn.

Voor 1972 heette dit gedeelte ook nog Lagedijk. Onder veelal oude bewoners van Schalkwijk en tijden hiervoor werd het gedeelte van de wetering met de kadedijk lopend richting het zuidoosten al het 'Overeind van Schalkwijk' genoemd.

Zoals je in Jutphaas (Nieuwegein) vele eeuwen en nog steeds het Nedereind van Jutphaas (Nederiendseweg) en het Overeind van Jutphaas (Overeindseweg) hebt. 

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 28 maart 1972.


De Schalkwijksewetering met links de Provincialeweg en rechts het Overeind met boerderij Welgelegen. Over de wetering de bij de boerderij behorende brug in 1920-1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Schalkwijksewetering met links de Provincialeweg en rechts het Overeind met boerderij Welgelegen. Over de wetering de bij de boerderij behorende brug in 1920-1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                                  

Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten in 2019 met diagonaal (v.l.n.r) de spoorlijn Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Onderaan op de foto het kasteelterrein Schalkwijk. LInksboven de slotlaan of Slotsteeg. Parallel naast de spoorweg de Tetwijkseweg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten in 2019 met diagonaal (v.l.n.r) de spoorlijn Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Onderaan op de foto het kasteelterrein Schalkwijk. LInksboven de slotlaan of Slotsteeg. Parallel naast de spoorweg de Tetwijkseweg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden in 2019 met horizontaal (v.l.n.r.) de Waalseweg te Tull en 't Waal met middenin het Elpad. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden in 2019 met horizontaal (v.l.n.r.) de Waalseweg te Tull en 't Waal met middenin het Elpad. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto vanuit het zuiden gezien van het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de Goyerbrug met parallel naast het kanaal de Kanaaldijk Oost in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto vanuit het zuiden gezien van het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de Goyerbrug met parallel naast het kanaal de Kanaaldijk Oost in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


    

Gedeelte van de Waalsewetering en Waalseweg met rechts boerderij Bouwlust, Waalseweg 89 en links boerderij Waalseweg 84 in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Waalsewetering en Waalseweg met rechts boerderij Bouwlust, Waalseweg 89 en links boerderij Waalseweg 84 in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op het Merwedekanaal te Utrecht, vanaf de Balijebrug, uit het zuiden, met links de Kanaalweg in oktober 1987. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 809432. Gezicht op het Merwedekanaal te Utrecht, vanaf de Balijebrug, uit het zuiden, met links de Kanaalweg in oktober 1987. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 809432.


                          

Luchtfoto gezien vanuit het westen met rechts (zuidelijk) het Waalse Bos met verticaal de Waalseweg met links (noordelijk) de boerderijen in de omgeving van de bossen van het Elpad in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het westen met rechts (zuidelijk) het Waalse Bos met verticaal de Waalseweg met links (noordelijk) de boerderijen in de omgeving van de bossen van het Elpad in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten van de Rooms Katholiek Kerk St. Michael aan de jhr. Ramweg met erachter de straten en woningen aan de Wickenburghselaan, De Groes en de Biesterlaan. Links de Schalkwijksewetering en de Lagedijk in het dorp Schalkwijk in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten van de Rooms Katholiek Kerk St. Michael aan de jhr. Ramweg met erachter de straten en woningen aan de Wickenburghselaan, De Groes en de Biesterlaan. Links de Schalkwijksewetering en de Lagedijk in het dorp Schalkwijk in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het noorden met horizontaal op de foto de Staatsspoorlijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en de Schalkwijkseweg. Met linksbovenaan de Jhr. Ramweg in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noorden met horizontaal op de foto de Staatsspoorlijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) en de Schalkwijkseweg. Met linksbovenaan de Jhr. Ramweg in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


   

Foto uit de jaren dertig van de twintigste eeuw ergens aan de Provincialeweg in Schalkwijk. Bron: HUA, 1929. Foto uit de jaren dertig van de twintigste eeuw ergens aan de Provincialeweg in Schalkwijk. Bron: HUA, 1929.



16.   Provincialeweg - Genoemd naar de van oorspronkelijke eigenaar

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Gedeelte van de Waalsewetering en Waalseweg met rechts boerderij Waalseweg 84 en links boerderij Bouwlust, Waalseweg 89 in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Waalsewetering en Waalseweg met rechts boerderij Waalseweg 84 en links boerderij Bouwlust, Waalseweg 89 in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                                  








 

 

Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten gezien met onderaan het kasteelterrein Schalkwijk doorkruist door de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) met links boven de Slotsteeg of Slotlaan in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten gezien met onderaan het kasteelterrein Schalkwijk doorkruist door de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) met links boven de Slotsteeg of Slotlaan in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


                             


17.   Spoordijk -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Afbeelding van twee electrische treinstellen mat. 1964 (plan V) van de N.S. op de spoordijk bin de Spoordijk te Schalkwijk in het voorjaar of de zomer van 1990. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 351194. Afbeelding van twee electrische treinstellen mat. 1964 (plan V) van de N.S. op de spoordijk bin de Spoordijk te Schalkwijk in het voorjaar of de zomer van 1990. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 351194.


                             

Luchtfoto van een gedeelte van Schalkwijk. Rechts de rooms-katholieke kerk en in het midden de Wickenburghselaan met daaronder de nieuwe woningen aan de Biesterlaan op vrijdag 1 juni 1984. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van een gedeelte van Schalkwijk. Rechts de rooms-katholieke kerk en in het midden de Wickenburghselaan met daaronder de nieuwe woningen aan de Biesterlaan op vrijdag 1 juni 1984. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                             


18.   Spoorlaan -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Deatl van het stationsemplacement bij het vroegere station Schalkwijk aan de aan de Spoorlaan in de jaren 50-60 van de vorige eeuw. Bron: screenshot film onbekend. Deatl van het stationsemplacement bij het vroegere station Schalkwijk aan de aan de Spoorlaan in de jaren 50-60 van de vorige eeuw. Bron: screenshot film onbekend.


                             

Gezicht op de Schalkwijksewetering met links de Lagedijk en rechts de Jhr. Ramweg in de jaren negentig. Bron: RAZU, 353. Gezicht op de Schalkwijksewetering met links de Lagedijk en rechts de Jhr. Ramweg in de jaren negentig. Bron: RAZU, 353.


Gedeelte van de Achterdijk gezien vanaf de spoorwegovergang in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Achterdijk gezien vanaf de spoorwegovergang in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op de voorbereiding van grondwerkzaamheden waar de toekomstige Droom van Schalkwijk is ontwikkeld. De namen de Valderik en de Stroede werden eraan de twee straten gegeven. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de voorbereiding van grondwerkzaamheden waar de toekomstige Droom van Schalkwijk is ontwikkeld. De namen de Valderik en de Stroede werden eraan de twee straten gegeven. Foto: Sander van Scherpenzeel.



19.   Stroede

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 17 mei 2022.

De naam Stroede betekend, drassig land begroeid met kreupelhout.

De naam is gekozen uit een lijst met voorstelstraatnamen, die begin jaren negentig van de twintigste eeuw, door een inwoner van Schalkwijk aan de gemeente Houten was gestuurd.


Gezicht op de Lange Uitweg in noordelijke richting met rechts de Droom van Schalkwijk in ontwikkeling met de twee stratennamen die eraan werden gegeven de Valderik en de Stroede. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Lange Uitweg in noordelijke richting met rechts de Droom van Schalkwijk in ontwikkeling met de twee stratennamen die eraan werden gegeven de Valderik en de Stroede. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Prentbriefkaart met gezicht op de Lange Uitweg en de het Herdenkingsmonument voor de gevallen personen uit de Tweede Wereldoorlog. Rechts de Lagedijk in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Bron: RAZU, 353. Prentbriefkaart met gezicht op de Lange Uitweg en de het Herdenkingsmonument voor de gevallen personen uit de Tweede Wereldoorlog. Rechts de Lagedijk in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Bron: RAZU, 353.


               

Fragment ui de ambachtsheerlijkheid kaart van Schonauwen uit 1720 met de Schalkwijkse enclave in Schonauwen ingetekend ten westen van de Uitweg. Bron: RAZU, 353. Fragment ui de ambachtsheerlijkheid kaart van Schonauwen uit 1720 met de Schalkwijkse enclave in Schonauwen ingetekend ten westen van de Uitweg. Bron: RAZU, 353.


Straatnaambord Valderik in Schalkwijk, gezien in juni 2024. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Valderik in Schalkwijk, gezien in juni 2024. Foto: Sander van Scherpenzeel.



20.   Valderik

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 17 mei 2022.

De naam Valderik is een samenstelling van 'Valde' en 'rik'.  Valde komt van 'valg', wat bouwland betekent. En rik komt van het oud-Nederlandse woord voor rij en dat betekent langgerekt. Dus Valderik is dus een samenstelling voor een langgerekt stuk bouwland.

De naam is gekozen uit een lijst met voorstelstraatnamen, die begin jaren negentig van de twintigste eeuw, door een inwoner van Schalkwijk aan de gemeente Houten was gestuurd.


Gezicht op de boerderij (thans afgebroken) aan de Lagedijk 1 waar anno 2023 de Droom van Schalkwijk is gerealiseerd. Foto uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Bron: RAZU, 353. Gezicht op de boerderij (thans afgebroken) aan de Lagedijk 1 waar anno 2023 de Droom van Schalkwijk is gerealiseerd. Foto uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Bron: RAZU, 353.


   

Kadastrale hermeting van het stuk Wickenburghselaan in november in 1925 op een hulpkaart in de gemeente Schalkwijk, sectie A. Bron: Kadasterarchiefviewer 1832-1987 (NL). Kadastrale hermeting van het stuk Wickenburghselaan in november in 1925 op een hulpkaart in de gemeente Schalkwijk, sectie A. Bron: Kadasterarchiefviewer 1832-1987 (NL).


Hermeting van percelen in de gemeente Schalkwijk in juni 1864 bij de aanleg van de Staatslijn H van Utrecht naar Boxtel waarbij de Wickenburghselaan doorsneden werd door de spoorlijn. Bron: Kadasterarchiefviewer 1832-1987 (NL). Hermeting van percelen in de gemeente Schalkwijk in juni 1864 bij de aanleg van de Staatslijn H van Utrecht naar Boxtel waarbij de Wickenburghselaan doorsneden werd door de spoorlijn. Bron: Kadasterarchiefviewer 1832-1987 (NL).



21.   Wickenburghselaan -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Het verder verdelen in percelen van de Wickenburghselaan in 1944 te Schalkwijk. Bron: Kadasterarchiefviewer 1832-1987 (NL). Het verder verdelen in percelen van de Wickenburghselaan in 1944 te Schalkwijk. Bron: Kadasterarchiefviewer 1832-1987 (NL).


'IN NAAM DER KONINGIN, De Arrondissement-Rechtbank te Utrecht, Meervoudig Kamer heeft het navolgende vonnis gewezen in de zaak van ADRIANUS BRUNO HAEFKENS, wonende te Schalkwijk, in zijn hoedanigheid van Burgemeester der Gemeente Schalkwijk, te wiens namen ingevolge de Wet de onderhavige onteigening in het balang der Volkshuisvesting geschiedt en plaats heeft uitkrachtens van een besluit van de Raad der Gemeente van 5 april 1951, goedgekeurd door de Kroon, de Raad van State gehoord op 15 augustus 1951 EISERT q.q. bij exploit van dagvaarding van den deurwaarder Cornelis van Vliet te Utrecht, d,d, 22 October 1951, Procureur: Mr. R\B.R. Wesseling. tegen Theodorus Zuurhout, wonende te Schalkwijk ....' Waarbi percelen grond gemeente Schalkwijk Sectie A perceelnummers: 907 en 908 (van de Wickenburghselaan) werden onteigend van de familie Zuurhout met een waarde van ƒ. 13.532,20. Schadeloosstelling bedroeg ƒ. 11.520. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA, 1294 9496 (1096), 1953 juni 5-1953 juni 26 1096.66. 'IN NAAM DER KONINGIN, De Arrondissement-Rechtbank te Utrecht, Meervoudig Kamer heeft het navolgende vonnis gewezen in de zaak van ADRIANUS BRUNO HAEFKENS, wonende te Schalkwijk, in zijn hoedanigheid van Burgemeester der Gemeente Schalkwijk, te wiens namen ingevolge de Wet de onderhavige onteigening in het balang der Volkshuisvesting geschiedt en plaats heeft uitkrachtens van een besluit van de Raad der Gemeente van 5 april 1951, goedgekeurd door de Kroon, de Raad van State gehoord op 15 augustus 1951 EISERT q.q. bij exploit van dagvaarding van den deurwaarder Cornelis van Vliet te Utrecht, d,d, 22 October 1951, Procureur: Mr. R\B.R. Wesseling. tegen Theodorus Zuurhout, wonende te Schalkwijk ....' Waarbi percelen grond gemeente Schalkwijk Sectie A perceelnummers: 907 en 908 (van de Wickenburghselaan) werden onteigend van de familie Zuurhout met een waarde van ƒ. 13.532,20. Schadeloosstelling bedroeg ƒ. 11.520. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA, 1294 9496 (1096), 1953 juni 5-1953 juni 26 1096.66.


Kadastrale hermeting van de Wickenburghselaan in 1943 na bij de aanleg en het graven van het Amsterdam-Rijnkanaal (rechts) en (links) de Staatslijn H. Bron: Kadasterarchiefviewer 1832-1987 (NL). Kadastrale hermeting van de Wickenburghselaan in 1943 na bij de aanleg en het graven van het Amsterdam-Rijnkanaal (rechts) en (links) de Staatslijn H. Bron: Kadasterarchiefviewer 1832-1987 (NL).


'IN NAAM DER KONINGIN, De Arrondissement-Rechtbank te Utrecht, Meervoudig Kamer heeft het navolgende vonnis gewezen in de zaak van ADRIANUS BRUNO HAEFKENS, wonende te Schalkwijk, in zijn hoedanigheid van Burgemeester der Gemeente Schalkwijk, te wiens namen ingevolge de Wet de onderhavige onteigening in het balang der Volkshuisvesting geschiedt en plaats heeft uitkrachtens van een besluit van de Raad der Gemeente van 5 april 1951, goedgekeurd door de Kroon, de Raad van State gehoord op 15 augustus 1951 EISERT q.q. bij exploit van dagvaarding van den deurwaarder Cornelis van Vliet te Utrecht, d,d, 22 October 1951, Procureur: Mr. R\B.R. Wesseling. tegen Theodorus Zuurhout, wonende te Schalkwijk ....' Waarbi percelen grond gemeente Schalkwijk Sectie A perceelnummers: 907 en 908 (van de Wickenburghselaan) werden onteigend van de familie Zuurhout met een waarde van ƒ. 13.532,20. Schadeloosstelling bedroeg ƒ. 11.520. Beschrijving van akte met benoeming van onteigeningssom en schadeloosheidsstellingsbedrag. Bron: HUA, 1294 9496 (1096), 1953 juni 5-1953 juni 26 1096.66. 'IN NAAM DER KONINGIN, De Arrondissement-Rechtbank te Utrecht, Meervoudig Kamer heeft het navolgende vonnis gewezen in de zaak van ADRIANUS BRUNO HAEFKENS, wonende te Schalkwijk, in zijn hoedanigheid van Burgemeester der Gemeente Schalkwijk, te wiens namen ingevolge de Wet de onderhavige onteigening in het balang der Volkshuisvesting geschiedt en plaats heeft uitkrachtens van een besluit van de Raad der Gemeente van 5 april 1951, goedgekeurd door de Kroon, de Raad van State gehoord op 15 augustus 1951 EISERT q.q. bij exploit van dagvaarding van den deurwaarder Cornelis van Vliet te Utrecht, d,d, 22 October 1951, Procureur: Mr. R\B.R. Wesseling. tegen Theodorus Zuurhout, wonende te Schalkwijk ....' Waarbi percelen grond gemeente Schalkwijk Sectie A perceelnummers: 907 en 908 (van de Wickenburghselaan) werden onteigend van de familie Zuurhout met een waarde van ƒ. 13.532,20. Schadeloosstelling bedroeg ƒ. 11.520. Beschrijving van akte met benoeming van onteigeningssom en schadeloosheidsstellingsbedrag. Bron: HUA, 1294 9496 (1096), 1953 juni 5-1953 juni 26 1096.66.


                             

Gezicht op de Wickenburghselaan in de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Bron: RAZU, 353. Gezicht op de Wickenburghselaan in de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Bron: RAZU, 353.


Gezicht op de Wickenburghselaan in de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Bron: onbekend. Gezicht op de Wickenburghselaan in de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Bron: onbekend.


Ondanks het verbod van de bezetter werd de nieuwe pastoor van 't Goy met paarden ingehaald. Op de foto staan een aantal paarden met ruiters opgesteld bij herberg De Laatste Stuyver in 1940-1945. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Ondanks het verbod van de bezetter werd de nieuwe pastoor van 't Goy met paarden ingehaald. Op de foto staan een aantal paarden met ruiters opgesteld bij herberg De Laatste Stuyver in 1940-1945. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op het Inundatiekanaal te Utrecht, vanuit het noordoosten. Op de achtergrond de huizen aan de Wickenburglaan te Utrecht in 1973. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 68130. Gezicht op het Inundatiekanaal te Utrecht, vanuit het noordoosten. Op de achtergrond de huizen aan de Wickenburglaan te Utrecht in 1973. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 68130.


Luchtfoto van de landerijen tussen Houten en 't Goy, uit het zuiden, met links de Tiendweg, in het midden de Wickenburghseweg en op de achtergrond de Hoogdijk en en de Beusichemseweg. Op de voorgrond het Amsterdam-Rijnkanaal op zaterdag 15 juni 1996. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 85645. Luchtfoto van de landerijen tussen Houten en 't Goy, uit het zuiden, met links de Tiendweg, in het midden de Wickenburghseweg en op de achtergrond de Hoogdijk en en de Beusichemseweg. Op de voorgrond het Amsterdam-Rijnkanaal op zaterdag 15 juni 1996. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 85645.


Kunstwerk Kunstwerk "De Zittende Vrouw" van Elselien van der Graaf. Links de Tuurdijk in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                             

Luchtfoto gezien vanuit het noordwesten met diagonaal rechts de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Met diagonaal van linksonder naar middenboven de Slotlaan of Slotsteeg. Dit was de vroegere oprijlaan naar het kasteelterrein Schalkwijk. Gezien in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noordwesten met diagonaal rechts de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Met diagonaal van linksonder naar middenboven de Slotlaan of Slotsteeg. Dit was de vroegere oprijlaan naar het kasteelterrein Schalkwijk. Gezien in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..



22.   Hof aan de Heul -

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 20 augustus 2019.


Gezicht op het Overeind met rechts van het midden de boerderij aan nr. 84-85a van de familie Van Bennekom die het initiatief hadden genomen tot de ontwikkeling van de woningen voor het nieuwbouwstraatje Hof aan de Heul. Gezien in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Gezicht op het Overeind met rechts van het midden de boerderij aan nr. 84-85a van de familie Van Bennekom die het initiatief hadden genomen tot de ontwikkeling van de woningen voor het nieuwbouwstraatje Hof aan de Heul. Gezien in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


                             

Luchtfoto gezien vanuit het westen met van boven naar beneden (noordwesten) de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) met linksboven het kasteelterrein Schalkwijk te Schalkwijk in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het westen met van boven naar beneden (noordwesten) de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) met linksboven het kasteelterrein Schalkwijk te Schalkwijk in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten met de oude dorpskern van Schalkwijk. Met linksboven het kasteelterrein Schalkwijk met bovenaan de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Met midden rechtsboven de N.H. Kerk aan de Brink en de Kerkweg met rechts op de foto de Provincialeweg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten met de oude dorpskern van Schalkwijk. Met linksboven het kasteelterrein Schalkwijk met bovenaan de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Met midden rechtsboven de N.H. Kerk aan de Brink en de Kerkweg met rechts op de foto de Provincialeweg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


                

Dorp Tull en 't Waal

  • Zicht vanaf de Lekdijk op de nieuwbouw aan de Kerkebogerd. Bron: RAZU, 353.
  • Luchtfoto van Molenbuurt (gemeente Houten), uit het zuiden, met de bebouwing langs de Lange Uitweg en op de achtergrond de Waalseweg op 31 maart 1982. Bron: HUA, 50144.
  • Luchtfoto van Molenbuurt (gemeente Houten), uit het zuiden, met de bebouwing langs de Lange Uitweg en haaks daarop de Waalseweg. Links het Inundatiekanaal en links op de voorgrond een deel van het fort Werk aan de Korte Uitweg. Bron: HUA, 50142.
  • Gezicht op de Heilige Michaelsschool (Waalseweg 3-5) te Tull en 't Waal (gemeente Houten) in 1995-1997. Bron: HUA, 837740.
  • Gezicht op de Waalseweg in het gehucht 't Waal te Tull en 't Waal uit het zuidoosten; met links de Strijpbrug in juni 1925-1930. Bron: HUA, 10700.


                                                             

  • De voorgevel van de boerderij aan de Waalseweg 26. Bron: RAZU, 353.
  • De vier- en vijf roedige hooibergen op het achtererf van boerderij Voorzorg aan de Waalseweg 33. Bron: RAZU, 353.
  • De voorgevel en de linkerzijgevel van de boerderij aan de Waalseweg 53, inmiddels gesloopt. Bron: RAZU, 353.
  • De boerderij gezien vanuit de boomgaard aan de overkant van de Waalseweg en Waalsewetering in 1983. Bron: RAZU, 353.
  • De voorgevel en de rechterzijgevel van boerderij Geerestein. Rechts de voorgevel van de aangebouwde schuur aan de Waalseweg 85. Bron: RAZU, 353.
  • De voorgevel en de linkerzijgevel van boerderij Geerestein. Op de voorgrond de brug over de Waalsewetering aan de Waalseweg 85. Bron: RAZU, 353.
  • Dit vervallen huisje is in circa 1980 gesloopt aan de Strijpweg 18. Bron: RAZU, 353.
  • De Strijpweg gezien vanaf de Lekdijk in ca. 1980. Bron: RAZU, 353.
  • Gezicht vanaf de Lekdijk op het terrein waarop het wijkje de Kerkebogerd is gebouwd in 1982. Bron: RAZU, 353.
  • Gezicht vanaf de Lekdijk op het terrein waarop het wijkje de Kerkebogerd is gebouwd in 1982. Bron: RAZU, 353.
  • De boerderij gezien vanaf de Waalseweg aan de Strijpweg 18. Bron: RAZU, 353.
  • Gezicht op een aantal van de nieuwe woningen in de wijk de Kerkebogerd vanaf de Lekdijk in ca. 1987. Bron: RAZU, 353.
  • Gedeelte van de wijk de Kerkebogerd in 1988. Bron: RAZU, 353.
  • Woonboten in het gedeelte van het Inundatiekanaal ten noorden van de Waalseweg in ca. 1960. Bron: RAZU, 353.
  • Het gedeelte van het Inundatiekanaal tussen de Waalseweg.en de Schalkwijksewetering in 2000. Bron: RAZU, 353.


                               


1.   Kerkebogerd -

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag
30 maart 1982.

Luchtfoto in 2019 gezien vanuit noordoosten met links de rivier de Lek 't Waalse Waard en de Lekdijk met rechts het dorp 't Waal aan de Strijpweg met de straten Kerkebogerd, Kleinebogerd en Weidebogerd. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto in 2019 gezien vanuit noordoosten met links de rivier de Lek 't Waalse Waard en de Lekdijk met rechts het dorp 't Waal aan de Strijpweg met de straten Kerkebogerd, Kleinebogerd en Weidebogerd. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


                               

Luchtfoto van het dorp 't Waal aan de Waalseweg (rechtsonder) met in het midden de N.H. kerk van het dorp aan de Kerkebrink. Linksonder de Strijpweg in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto van het dorp 't Waal aan de Waalseweg (rechtsonder) met in het midden de N.H. kerk van het dorp aan de Kerkebrink. Linksonder de Strijpweg in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


  • De Waalseweg met rechts de school voor Protestants Christelijk Basis Onderwijs Het Mozaïek in februari 1979. Bron: RAZU, 353.
  • De St. Michaelschool aan de Waalseweg op de hoek met de Lange Uitweg. Rechts de oude onderwijzerswoning en de oude lagere school in februari 1979. Bron: RAZU, 353.
  • Gedeelte van de Waalseweg met in het midden Het Gebouw (verenigingsgebouw) en links de Nederlands-Hervormde kerk. in februari 1979. Bron: RAZU, 353.
  • De eikenlaan tussen de Lekdijk en de Waalseweg op de grens met de gemeente Nieuwegein in 1983. Bron: RAZU, 353.
  • De eikenlaan tussen de Lekdijk en de Waalseweg op de grens met de gemeente Nieuwegein in 1983. Bron: RAZU< 353.
  • De voormalige onderwijzerswoning en de Heilige Michaelschool in 1986. Bron: RAZU, 353.
  • De voorgevel van het laatste buurtwinkeltje in Tull en 't Waal. Deze winkel sloot in 1988 zijn deur gezien in 1988. Bron: RAZU, 353.
  • De Waalseweg met rechts de Waalsewetering met de brug naar nummer 87. Op de achtergrond boerderij Geerestein in 1988. Bron: RAZU, 353.
  • Gedeelte van de Waalseweg ter hoogte van nr. 81 in augustus 1994. Bron: RAZU, 353.
  • Luchtfoto van het dorp 't Waal. Rechts onderaan de Lek en daarboven het dorp 't Waal langs de Waalseweg in 1981. Bron: RAZU, 353.
  • Luchtfoto van het dorp Tull vanuit het zuiden. Onderaan de foto het Inundatiekanaal, in het midden de Lange Uitweg met rechts de Achterdijk en links de Waalseweg in ca. 1990. Bron: RAZU, 353.
  • Luchtfoto van het dorp 't Waal. Rechts onderaan de Lek, links het dorp 't Waal langs de Waalseweg in ca. 1990. Bron: RAZU, 353.
  • Bloeiende berm langs de Waalse Wetering ter hoogte van het Werk aan de Wetering. Foto: Bert Goes.
  • Brug over het Innundatiekanaal. Foto: Bert Goes.
  • Bruggetje over de Waalse Wetering naar de begraafplaats. Foto: Bert Goes.


                 


2.   Kleinebogerd -

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op
dinsdag 21 oktober 2008.


Luchtfoto gezien vanuit het westen in het dorp 't Waal in 2019 met midden van rechts de Lekdijk met 't Waalse Waard. Links in de hoek de woningen aan de Kerkebogerd in aanbouw, de Weidebogerd en Kleinebogerd en Strijpweg (middenboven). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het westen in het dorp 't Waal in 2019 met midden van rechts de Lekdijk met 't Waalse Waard. Links in de hoek de woningen aan de Kerkebogerd in aanbouw, de Weidebogerd en Kleinebogerd en Strijpweg (middenboven). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


                               

  • Wandelaars in het Waalse Bos in Tull en 't Waal. Bron: RAZU, 353.
  • Het Hollandse Waterlinie fort Het Werk aan de Waalse Wetering. Foto: Bert Goes.
  • De Schalkwijksewetering met de Kaaidijk. Bron: RAZU, 353.
  • Toegangsbrug met hek van het Werk aan de Waalse Wetering. Foto: Bert Goes.
  • Sluitsteen uit 1634 in het bruggetje over de Waalse Wetering naar de begraafplaats
  • Pastorie met daarachter de Nederlandse Hervormde kerk. Bron: RAZU, 353.
  • Motoren op de Waalseweg tere hoogte van het Werk aan de Wetering
  • Gezicht op de voor- en zijgevel van boerderij Geerestein aan de Waalseweg 85 te Tull en 't Waal in 1975-1985 naar een tekenin gvan L.M.J. de Keijzer. Bron: RAZU, 353.
  • Gezicht op de zij- en voorgevel van Huize Ruimzicht, met schuur, aan de Waalseweg 18 te Tull en 't Waal naar een tekening van Peter Koch in 1989. Bron: RAZU, 353.
  • De Kroonbrug over de Waalsewetering. Bron: RAZU, 353.
  • Knotbomen langs de inrit van het Waalse Bos met de woning aan Waalseweg 24. Foto: Bert Goes.
  • Infobord aan de Waalseweg bij het begin van het Elpad. Foto: Bert Goes.
  • Het Werk aan de Waalse Wetering. Foto: Bert Goes.


                               

De Strijpweg, richting Lekdijk, ter hoogte van nr. 4 in 1980 in het dorp 't Waal. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Strijpweg, richting Lekdijk, ter hoogte van nr. 4 in 1980 in het dorp 't Waal. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



3.   Strijpweg -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


De Waalseweg met links de brug naar de Strijpweg en midden de Nederlandse Hervormde kerk in 1957. Bron: Regionaal Archienf Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Waalseweg met links de brug naar de Strijpweg en midden de Nederlandse Hervormde kerk in 1957. Bron: Regionaal Archienf Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Strijpweg, gezien vanaf de Lekdijk in 1965. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Strijpweg, gezien vanaf de Lekdijk in 1965. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                               

Ligging, onder de toenmalige gemeente Tull en 't Waal (kad. sectie A), van de zogenoemde kleine, middelbare en grote kring van het Werk aan de Groeneweg aldaar, ingevolge de Kringenwet van 1853 (1922) (2de blad van het kringplan) in 1922-1925. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Ligging, onder de toenmalige gemeente Tull en 't Waal (kad. sectie A), van de zogenoemde kleine, middelbare en grote kring van het Werk aan de Groeneweg aldaar, ingevolge de Kringenwet van 1853 (1922) (2de blad van het kringplan) in 1922-1925. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                               


4.   Waalseweg -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Werkzaamheden aan de weg, mogelijk de Waalseweg in 1993. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Werkzaamheden aan de weg, mogelijk de Waalseweg in 1993. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                               

Gedeelte van de Achterdijk en de Blokhovensewetering op 1 maart 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Achterdijk en de Blokhovensewetering op 1 maart 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                               


5.   Weidebogerd -

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 23 augustus 1994.

Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten op de Lekdijk op het dorp 't Waal met links de Kerkebogerd woningen in aanbouw. Met onderaan 't Waalse Waard. Horizontaal daarvan de Lekdijk in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten op de Lekdijk op het dorp 't Waal met links de Kerkebogerd woningen in aanbouw. Met onderaan 't Waalse Waard. Horizontaal daarvan de Lekdijk in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


                               

Luchtfoto gezien vanuit het noorden van het dorp 't Waal met rechts de woningen aan de Kerkebogerd in aanbouw. Links daarvan de straten Kleinebogerd, Weidebogerd, Strijpweg en Kerkebrink in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noorden van het dorp 't Waal met rechts de woningen aan de Kerkebogerd in aanbouw. Links daarvan de straten Kleinebogerd, Weidebogerd, Strijpweg en Kerkebrink in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


                  

 Buitengebied

Gedeelte van de Achterdijk en de Blokhovensewetering ter hoogte van de afslag van de Groeneweg in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Achterdijk en de Blokhovensewetering ter hoogte van de afslag van de Groeneweg in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                


1.   Achterdijk -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Boerderij Blokhoven. Gezicht op de voorgevel en linkerzijgevel van de boerderij met op de voorgrond hoogstam-fruitbomen in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij Blokhoven. Gezicht op de voorgevel en linkerzijgevel van de boerderij met op de voorgrond hoogstam-fruitbomen in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


               

De Beusichemseweg met links de rooms-katholieke kerk. Vlaggen langs de weg en een grote groep mensen wachtend op de aankomt van de nieuwe pastoor op 12 januari 1959. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Beusichemseweg met links de rooms-katholieke kerk. Vlaggen langs de weg en een grote groep mensen wachtend op de aankomt van de nieuwe pastoor op 12 januari 1959. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Foto van de Beusicheseweg aan het begin van 't Goyse Dorp. Bron: Wikimedia Commons. Foto van de Beusicheseweg aan het begin van 't Goyse Dorp. Bron: Wikimedia Commons.


Boerderij De Kniphoek rond 2002-2003 ter hoogte vanwaar nu de huizen aan de Beusichemsetuin nrs. 9, 11 en 13. Foto: Frank Magdelyns. Boerderij De Kniphoek rond 2002-2003 ter hoogte vanwaar nu de huizen aan de Beusichemsetuin nrs. 9, 11 en 13. Foto: Frank Magdelyns.


Boerderij De Kniphoek aan de Beusichemseweg met de t-splitsing met de Binnenweg in 1902. Hier is nu de Beusichemsetuin en de Binnentuin. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij De Kniphoek aan de Beusichemseweg met de t-splitsing met de Binnenweg in 1902. Hier is nu de Beusichemsetuin en de Binnentuin. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op de vervallen boerderij De Kniphoek (links, Beusichemseweg 21) te Utrecht op maandag 13 maart 2000. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 843485. Gezicht op de vervallen boerderij De Kniphoek (links, Beusichemseweg 21) te Utrecht op maandag 13 maart 2000. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 843485.


Gezicht op voor- en zijgevel van de vervallen boerderij De Kniphoek (Beusichemseweg 21) te Houten op maandag 20 maart 2000. Hier is nu de Beusichemsetuin nrs. 9, 11 en 13. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 843735. Gezicht op voor- en zijgevel van de vervallen boerderij De Kniphoek (Beusichemseweg 21) te Houten op maandag 20 maart 2000. Hier is nu de Beusichemsetuin nrs. 9, 11 en 13. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 843735.


Gezicht op voor- en zijgevel van de vervallen boerderij De Kniphoek (Beusichemseweg 21) te Houten op maandag 20 maart 2000. Hier is nu de Beusichemsetuin nrs. 9, 11 en 13. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 843484. Gezicht op voor- en zijgevel van de vervallen boerderij De Kniphoek (Beusichemseweg 21) te Houten op maandag 20 maart 2000. Hier is nu de Beusichemsetuin nrs. 9, 11 en 13. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 843484.


               

Gedeelte van de Beusichemseweg met een boerderij die nu aan de Bloesemtuin staat in 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Beusichemseweg met een boerderij die nu aan de Bloesemtuin staat in 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.




2.   Beusichemseweg -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Gezicht op de Beusichemseweg te 't Goy (gemeente Houten) in mei 1967. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 841070. Gezicht op de Beusichemseweg te 't Goy (gemeente Houten) in mei 1967. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 841070.


                

Boerderij Rijsbrug van de familie van Rooijen in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij Rijsbrug van de familie van Rooijen in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Binnenweg met links op de achtergrond de Calkoen mesterij Turkeytown voor het jaar 1983. Bron: onbekend. De Binnenweg met links op de achtergrond de Calkoen mesterij Turkeytown voor het jaar 1983. Bron: onbekend.


Gezicht op de voor- en zijgevel van een bak- en zomerhuis behorend bij boerderij Rijsbrug aan de Binnenweg 19 te Houten naar een tekening van L.M.J. de Keijzer. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de voor- en zijgevel van een bak- en zomerhuis behorend bij boerderij Rijsbrug aan de Binnenweg 19 te Houten naar een tekening van L.M.J. de Keijzer. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht over een weiland op de voorgevel van boerderij Rijsbrug, met zomerhuis, aan de Binnenweg 19 te Houten in 1982 naar een tekening van L.M.J. de Keijzer. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht over een weiland op de voorgevel van boerderij Rijsbrug, met zomerhuis, aan de Binnenweg 19 te Houten in 1982 naar een tekening van L.M.J. de Keijzer. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op de stal aan de achterzijde van de vervallen boerderij De Kniphoek (Beusichemseweg 21) te Houten op zondag 13 augustus 2000. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer:	 843736. Gezicht op de stal aan de achterzijde van de vervallen boerderij De Kniphoek (Beusichemseweg 21) te Houten op zondag 13 augustus 2000. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 843736.


Woonhuis aan de Beusichemseweg (thans Heidetuin) in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Woonhuis aan de Beusichemseweg (thans Heidetuin) in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Foto genomen vanaf een voormalig doodlopend weggetje genaamd de Binnenweg (nu Kasteeltuin). Kruising met de vroegere Binnenweg (nu Binnentuin). Boerderij links is Molenland 9. Boerderij helemaal rechts is Molenland 32 in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Foto genomen vanaf een voormalig doodlopend weggetje genaamd de Binnenweg (nu Kasteeltuin). Kruising met de vroegere Binnenweg (nu Binnentuin). Boerderij links is Molenland 9. Boerderij helemaal rechts is Molenland 32 in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Foto genomen vanaf de Binnentuin richting de Binnenweg. Links het Molenland en rechts de Kasteeltuin (toen heette dat ook Binnenweg). Boerderij rechts in de verte is Binnenweg nummer 15 en de boerderij links dichtbij is Molenland nummer 9 in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Foto genomen vanaf de Binnentuin richting de Binnenweg. Links het Molenland en rechts de Kasteeltuin (toen heette dat ook Binnenweg). Boerderij rechts in de verte is Binnenweg nummer 15 en de boerderij links dichtbij is Molenland nummer 9 in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Beusichemseweg (nu Smalspoor) gezien in westelijke richting nabij de spoorwegovergang in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Beusichemseweg (nu Smalspoor) gezien in westelijke richting nabij de spoorwegovergang in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De kruising van de Odijkseweg en de Binnenweg op 1 maart 1982 naar een foto van Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De kruising van de Odijkseweg en de Binnenweg op 1 maart 1982 naar een foto van Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gedeelte van de Binnenweg en werkzaamheden ten behoeve van de aanleg van de Rondweg. Als gevolg van de aanleg van de Rondweg is een deel van de Binnenweg in oostelijke richting verplaatst in 1982 naar een foto van Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Binnenweg en werkzaamheden ten behoeve van de aanleg van de Rondweg. Als gevolg van de aanleg van de Rondweg is een deel van de Binnenweg in oostelijke richting verplaatst in 1982 naar een foto van Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


               

Gedeelte van de Hoogdijk (nu Westrumspad) in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Hoogdijk (nu Westrumspad) in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op de zijgevel van boerderij De Geer, met schuren, aan de Binnenweg te Houten in 1981 naar een tekening van L.M.J. de Keijzer. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de zijgevel van boerderij De Geer, met schuren, aan de Binnenweg te Houten in 1981 naar een tekening van L.M.J. de Keijzer. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Afbeelding van de bewoners van de boerderij Atteveld (Houtenseweg 2) te Odijk in 1910-1920. De gemeente Odijk is per 1 september 1964 bij de gemeente Bunnik gevoegd. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 94420. Afbeelding van de bewoners van de boerderij Atteveld (Houtenseweg 2) te Odijk in 1910-1920. De gemeente Odijk is per 1 september 1964 bij de gemeente Bunnik gevoegd. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 94420.


        

Landerijen in groen en geel gearceerd op de kruising van de Odijkseweg met de Binnenweg in de 17e eeuw in het bezit van de heren van Rhoon en Pendrecht. Bron: Het Utrechts Archief, 8001. Landerijen in groen en geel gearceerd op de kruising van de Odijkseweg met de Binnenweg in de 17e eeuw in het bezit van de heren van Rhoon en Pendrecht. Bron: Het Utrechts Archief, 8001.


   


3.   Binnenweg -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Op dinsdag 26 oktober van het jaar 1982 kocht de gemeente Houten twee percelen Binnenweg aan van de heer J.A. van Wijk, wonende aan de Odijkseweg nr. 40 voor ƒ. 26.000,-. Fragment van raadsbesluit. Bron: RAZU, 005. Op dinsdag 26 oktober van het jaar 1982 kocht de gemeente Houten twee percelen Binnenweg aan van de heer J.A. van Wijk, wonende aan de Odijkseweg nr. 40 voor ƒ. 26.000,-. Fragment van raadsbesluit. Bron: RAZU, 005.


Op vrijdag 28 januari van het jaar 1983 ten overstaande van de Houtense notaris Mr. Hendrik Gerrit van Otterloo, kocht gemeente Houten twee percelen Binnenweg aan van de heer J.A. van Wijk, wonende aan de Odijkseweg nr. 40 voor ƒ. 26.000,-. Fragment van notariële besluit. Bron: RAZU, 005. Op vrijdag 28 januari van het jaar 1983 ten overstaande van de Houtense notaris Mr. Hendrik Gerrit van Otterloo, kocht gemeente Houten twee percelen Binnenweg aan van de heer J.A. van Wijk, wonende aan de Odijkseweg nr. 40 voor ƒ. 26.000,-. Fragment van notariële besluit. Bron: RAZU, 005.


Op dinsdag 26 oktober van het jaar 1982 kocht de gemeente Houten twee percelen Binnenweg aan van de heer J.A. van Wijk, wonende aan de Odijkseweg nr. 40 voor ƒ. 26.000,-. Kaart in grijs gearceerd de twee percelen Binnenweg die het betreft. Bron: RAZU, 005. Op dinsdag 26 oktober van het jaar 1982 kocht de gemeente Houten twee percelen Binnenweg aan van de heer J.A. van Wijk, wonende aan de Odijkseweg nr. 40 voor ƒ. 26.000,-. Kaart in grijs gearceerd de twee percelen Binnenweg die het betreft. Bron: RAZU, 005.


Foto genomen ter hoogte van Binnenweg 20 richting het noorden op 1 maart 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Foto genomen ter hoogte van Binnenweg 20 richting het noorden op 1 maart 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht, over een grasveld, op de voorgevel van boerderij Rijsbrug, met een schuur, aan de Binnenweg 19 te Houten in 1971 naar een tekening van L.M.J. de Keijzer. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht, over een grasveld, op de voorgevel van boerderij Rijsbrug, met een schuur, aan de Binnenweg 19 te Houten in 1971 naar een tekening van L.M.J. de Keijzer. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Aanleg van de Rondweg aan de oostzijde van Houten ter hoogte van de Odijkseweg en de Binnenweg in 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Aanleg van de Rondweg aan de oostzijde van Houten ter hoogte van de Odijkseweg en de Binnenweg in 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Dwarshuisboerderij De Geer aan de Binnenweg in 1981. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Dwarshuisboerderij De Geer aan de Binnenweg in 1981. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Binnenweg in de periode 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Binnenweg in de periode 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De kruising van de Binnenweg en de Odijkseweg in 1982 naar een foto van Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De kruising van de Binnenweg en de Odijkseweg in 1982 naar een foto van Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De oprijlaan van boerderij De Grote Geer in de periode 1975-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De oprijlaan van boerderij De Grote Geer in de periode 1975-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Binnenweg met de grens van de gemeente Bunnik met achter de straatnaamborden de Rijsbruggerweg in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Binnenweg met de grens van de gemeente Bunnik met achter de straatnaamborden de Rijsbruggerweg in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


       

Boerderij Rijsbrug van de familie van Rooijen in 1958. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij Rijsbrug van de familie van Rooijen in 1958. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Boerderij Loerikerweide van E. Miltenburg aan de Binnenweg 3 in de periode 1975-1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij Loerikerweide van E. Miltenburg aan de Binnenweg 3 in de periode 1975-1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Beusichemseweg met daarop een open wagen met twee paarden en in de wagen zitten vier mensen. Op de achtergrond de Rooms-Katholieke kerk in ca. 1910. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Beusichemseweg met daarop een open wagen met twee paarden en in de wagen zitten vier mensen. Op de achtergrond de Rooms-Katholieke kerk in ca. 1910. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Luchtfoto van boerderij Rijsbrug met schuren en hooibergen van de familie van Rooijen in ca. 1950. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van boerderij Rijsbrug met schuren en hooibergen van de familie van Rooijen in ca. 1950. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Binnenweg of Rijsbruggerweg in de periode 1975-1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Binnenweg of Rijsbruggerweg in de periode 1975-1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


    

Woning van Jan Goes, gezien vanaf de Binnenweg in 1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Woning van Jan Goes, gezien vanaf de Binnenweg in 1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op de Binnenweg met links de Odijksweg et rechts de Kruisweg in de periode 1980-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de Binnenweg met links de Odijksweg et rechts de Kruisweg in de periode 1980-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Onthulling kunstwerk Binnenste-Buiten: Het kunstwerk onthuld: bankje, lamp en schaal met boompje op 12 juni 2013. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Onthulling kunstwerk Binnenste-Buiten: Het kunstwerk onthuld: bankje, lamp en schaal met boompje op 12 juni 2013. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Boerderij Oostrummerhofstad in 1960 aan de Beusichemseweg 49. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij Oostrummerhofstad in 1960 aan de Beusichemseweg 49. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gedeelte van de Binnenweg. Op de achtergrond woningen ter hoogte van de kruising met de Molendijk (nu Molenland) en de Rietdijk in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Binnenweg. Op de achtergrond woningen ter hoogte van de kruising met de Molendijk (nu Molenland) en de Rietdijk in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Privé-druk met een foto van een oude ets van Herberg De Laatste Stuyver. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Privé-druk met een foto van een oude ets van Herberg De Laatste Stuyver. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Fietstunnel onder de Rondweg vanaf het Kooikerspad naar de Binnenweg in 1980-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Fietstunnel onder de Rondweg vanaf het Kooikerspad naar de Binnenweg in 1980-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Boerderij Den Oord met naam Hedra tussen Den en Oord op het hek aan de Beusicheseweg 146 in de periode 1985-1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij Den Oord met naam Hedra tussen Den en Oord op het hek aan de Beusicheseweg 146 in de periode 1985-1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  

De voorgevel van boerderij 't Groote Kantoor in 1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De voorgevel van boerderij 't Groote Kantoor in 1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


               


4.   Blasenburgseweg -

Bij raadsvergadering vastgesteld op
dinsdag 29 maart 1988.

De aanleg van de Blasenburgseweg in 1993. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De aanleg van de Blasenburgseweg in 1993. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                

Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten met rechts de Waaleweg en midden boven links de Blasenburgseweg in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten met rechts de Waaleweg en midden boven links de Blasenburgseweg in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten in 2019 op de Blasenburgseweg met links de Waalseweg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten in 2019 op de Blasenburgseweg met links de Waalseweg. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


                                   

Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met de bocht in de Blasenburgseweg en de Waalseweg in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met de bocht in de Blasenburgseweg en de Waalseweg in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Gezicht op de boerderij en de kapberg met rechts de voormalige Beusichemseweg, nu aan het Staatsspoor 1 in 1996. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de boerderij en de kapberg met rechts de voormalige Beusichemseweg, nu aan het Staatsspoor 1 in 1996. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

De voorgevel en de linkerzijgevel met achter de boerderij een kapberg. Op de voorgrond de voormalige Beusichemseweg in 1900-1920. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De voorgevel en de linkerzijgevel met achter de boerderij een kapberg. Op de voorgrond de voormalige Beusichemseweg in 1900-1920. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   


5.   De Poel -

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag
13 maart 2012.

Gezicht op de Provincialeweg (Schalkwijkseweg) tussen Houten en Schalkwijk met het viaduct van de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch in 1960. Deze brug werd in de jaren 70 va de vorige eeuw door de Provinciale Waterstaat van Utrecht 'De Poel' genoemd. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer:	 839248. Gezicht op de Provincialeweg (Schalkwijkseweg) tussen Houten en Schalkwijk met het viaduct van de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch in 1960. Deze brug werd in de jaren 70 va de vorige eeuw door de Provinciale Waterstaat van Utrecht 'De Poel' genoemd. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 839248.


                                 

Woning genaamd 'De Rietput' aan de Achterdijk in Schalkwijk in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Woning genaamd 'De Rietput' aan de Achterdijk in Schalkwijk in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Luchtfoto gezien vanuit het westen met de Goyerbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Bert Goes. Luchtfoto gezien vanuit het westen met de Goyerbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Bert Goes.


Boerderij Looijendaal. Het zomerhuis annex schuur links naast de boerderij in 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij Looijendaal. Het zomerhuis annex schuur links naast de boerderij in 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op boerderij Looijendaal met leilinden en de links naast de boerderij gelegen schuren in 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op boerderij Looijendaal met leilinden en de links naast de boerderij gelegen schuren in 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                


6.   Goyerdijk -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.

13-09-2011


Foto van de Goyerdijk bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel. Foto van de Goyerdijk bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op de Goyerbrug vanaf de Nachtdijk. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Goyerbrug vanaf de Nachtdijk. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht vanaf de Goyerbrug op het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf de Goyerbrug op het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op de Goyerdijk in noordwestelijke richting met links buiten beeld het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Goyerdijk in noordwestelijke richting met links buiten beeld het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel.


          

Plattegrond van de Goyerdijk met de Beusichemseweg uit het archief van de Provinciale Waterstaat van Utrecht. Bron: Het Utrechts Archief, 80. Plattegrond van de Goyerdijk met de Beusichemseweg uit het archief van de Provinciale Waterstaat van Utrecht. Bron: Het Utrechts Archief, 80.


Luchtfoto gezien vanuit het oosten op het oude en Goyse dorp langs de Wickenburghseweg, Tuurdijk en de Beusichemseweg in de periode 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto gezien vanuit het oosten op het oude en Goyse dorp langs de Wickenburghseweg, Tuurdijk en de Beusichemseweg in de periode 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Luchtfoto van kasteel Heemstede en omgeving met onder andere het nog in aanleg zijnde Amsterdam-Rijnkanaal op 22 januari 1945. Bron: Regionaal Archief zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van kasteel Heemstede en omgeving met onder andere het nog in aanleg zijnde Amsterdam-Rijnkanaal op 22 januari 1945. Bron: Regionaal Archief zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  • Zicht op de Kanaaldijk-Zuid in 2015. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Amsterdam-Rijnkanaal in noordelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Dubbele Kanaaldijk gezien vanaf de verbindingsweg tussen de carpoolplaats bij De Staart aansluitend op de Heemsteedseweg. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Dubbele Kanaaldijk met dichtbegroeide wilgbomen op een zomerdag (1). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • IMG_8938
  • De Dubbele Kanaaldijk met dichtbegroeide wilgbomen op een zomerdag (2). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • IMG_8866
  • De Dubbele Kanaaldijk gezien vanaf de verbindingsweg tussen de carpoolplaats bij De Staart aansluitend op de Heemsteedseweg (2). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Heemsteedseweg in noordelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Heemsteedseweg in noordelijke richting gezien (2). Foto: Sander van Scherpenzeel.


Kasteel Heemstede in 1712 gezien vanaf de achterkant. Bron: onbekend. Kasteel Heemstede in 1712 gezien vanaf de achterkant. Bron: onbekend.


Zicht vanuit het zuiden met links de windmolen de Zuidwester op de hoek van de Veerwagenweg en de Heemsteedseweg met boven aan De Staart in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Zicht vanuit het zuiden met links de windmolen de Zuidwester op de hoek van de Veerwagenweg en de Heemsteedseweg met boven aan De Staart in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Zicht op de Koedijk >1985 de Heemsteedseweg en het Heemsteedsepad geheten met rechts de Houtensewetering. Bron: onbekend. Zicht op de Koedijk >1985 de Heemsteedseweg en het Heemsteedsepad geheten met rechts de Houtensewetering. Bron: onbekend.


Zicht op de Heemsteedsweg. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Heemsteedsweg. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                

Gezicht vanaf de Vuylcopsekanaaldijk op de Vuilcop in Nieuwegein ooit onderdeel uitmakende van de Heemsteedseweg. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht vanaf de Vuylcopsekanaaldijk op de Vuilcop in Nieuwegein ooit onderdeel uitmakende van de Heemsteedseweg. Foto: Sander van Scherpenzeel.



7.   Heemsteedseweg -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Kasteel Heenstede gezien vanaf de Heemsteedseweg met rechts de oprijlaan. Bron: Wikimedia Commons. Kasteel Heenstede gezien vanaf de Heemsteedseweg met rechts de oprijlaan. Bron: Wikimedia Commons.


Detail van het grafmonument van (portret) Diederik van Velthuysen, heer van Heemstede. Dit grafmonument dateert uit 1716 en bevindt zich tegen de oostmuur van het kerkschip van de nederlands-hervormde kerk. Bron: onbekend. Detail van het grafmonument van (portret) Diederik van Velthuysen, heer van Heemstede. Dit grafmonument dateert uit 1716 en bevindt zich tegen de oostmuur van het kerkschip van de nederlands-hervormde kerk. Bron: onbekend.


Kasteel Heemstede met links de bijgebouwen. Bron: Wikimedia Commons. Kasteel Heemstede met links de bijgebouwen. Bron: Wikimedia Commons.


                

Hoeven 't Rechthuis. Gezicht op de boerderij met leilinden en het bak-zomerhuis aan de Heemsteedseweg 10 in 1958. Bron: Regionaal Archief zuid-Utrecht (RAZU), 353. Hoeven 't Rechthuis. Gezicht op de boerderij met leilinden en het bak-zomerhuis aan de Heemsteedseweg 10 in 1958. Bron: Regionaal Archief zuid-Utrecht (RAZU), 353.


december 1697 HUA216 1413-20


                           


8.   Heulsewaard - Van oosprong al een uiterwaarden naam, verwijzend naar het buurtschap De Heul, achterliggend van de Lekdijk bij de krusing van de Pothuizerweg, Zuwedijk en de Provincialeweg.

Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Heulsewaard vastgesteld.


Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Heulsewaard vastgesteld. Kaart: Gemeente Houten. Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Heulsewaard vastgesteld. Kaart: Gemeente Houten.


    


9.   Hoeksedijk -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Dit woonhuis werd gebouwd als jachtopzieners-woning aan de Hoeksedijk 3 ooit gebouwd door een lid van de familie de Beaufort. Foto uit 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Dit woonhuis werd gebouwd als jachtopzieners-woning aan de Hoeksedijk 3 ooit gebouwd door een lid van de familie de Beaufort. Foto uit 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De voorgevel en linkerzijgevel van de jachtopzieners-woning in 1985 van de familie de Beaufort. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De voorgevel en linkerzijgevel van de jachtopzieners-woning in 1985 van de familie de Beaufort. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Boerderijen De Viersprong en Jacobahoeve. Gezicht op de boerderijen met leilinden en een schuur. Op de voorgrond de Heemsteedseweg in 1958. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderijen De Viersprong en Jacobahoeve. Gezicht op de boerderijen met leilinden en een schuur. Op de voorgrond de Heemsteedseweg in 1958. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De hoofdtoegang van het kasteelterrein van Heemstede aan de Heemsteedseweg gezien rond 1955-1960. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De hoofdtoegang van het kasteelterrein van Heemstede aan de Heemsteedseweg gezien rond 1955-1960. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het zuidelijke gedeelte van de tuin bij kasteel Heemstede met op de achtergrond het kasteel in ca. 1700. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het zuidelijke gedeelte van de tuin bij kasteel Heemstede met op de achtergrond het kasteel in ca. 1700. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                

Luchtfoto gezien vanuit de buurt De Grassen met links de warmtekrachtcentrale met op de achtergrond Houten Castellum Noordoost en Zuidoost. Foto: Bert Goes. Luchtfoto gezien vanuit de buurt De Grassen met links de warmtekrachtcentrale met op de achtergrond Houten Castellum Noordoost en Zuidoost. Foto: Bert Goes.


                


10.   Hoogdijk -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Zicht op de oorspronkelijke Hoogdijk in de richting van het westen gezien ter hoogte van de de kruising met de Tiendweg. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de oorspronkelijke Hoogdijk in de richting van het westen gezien ter hoogte van de de kruising met de Tiendweg. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op de Hoogdijk in het voorjaar. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Zicht op de Hoogdijk in het voorjaar. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Zicht op de verlegde Hoogdijk in het voorjaar met een skatende vrouw. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Zicht op de verlegde Hoogdijk in het voorjaar met een skatende vrouw. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


             

Luchtfoto van het dorp Houten in ontwikkeling met de buurten Den Oord II - De Hoven in ontwikkeling op deze luchtfoto van donderdag 6 april 1978. Foto: Chriet Titulaar. Luchtfoto van het dorp Houten in ontwikkeling met de buurten Den Oord II - De Hoven in ontwikkeling op deze luchtfoto van donderdag 6 april 1978. Foto: Chriet Titulaar.


Lucht van Houten Noordwest richting het oosten gezien met het centrumgebied in ontwikkeling. Onderaan de buurten De Poorten en De Slagen die nog gebouwd moest gaan worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Lucht van Houten Noordwest richting het oosten gezien met het centrumgebied in ontwikkeling. Onderaan de buurten De Poorten en De Slagen die nog gebouwd moest gaan worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Boerderij Nieuwoord aan de Notengaarde gezien in de periode 1978-1985 nog ingericht als buurtsupermarkt. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij Nieuwoord aan de Notengaarde gezien in de periode 1978-1985 nog ingericht als buurtsupermarkt. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


    

Zicht op de Goyerbrug met een onderdoor varend schip op het Amsterdam-Rijnkanaal in de periode 1980-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de Goyerbrug met een onderdoor varend schip op het Amsterdam-Rijnkanaal in de periode 1980-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Overzicht van boerderij Avezaat met kapberg en schuur aan de Hoeksedijk 1 in mei 2009. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Overzicht van boerderij Avezaat met kapberg en schuur aan de Hoeksedijk 1 in mei 2009. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De woning van de familie van Bemmel, aan de Beusichemsetuin 2 in 1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De woning van de familie van Bemmel, aan de Beusichemsetuin 2 in 1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De jachtopzienerswoning van de familie de Beaufort aan de Hoeksedijk 3. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De jachtopzienerswoning van de familie de Beaufort aan de Hoeksedijk 3. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De voorgevel van boerderij De Snel met links een hooikap in oktober 2009. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De voorgevel van boerderij De Snel met links een hooikap in oktober 2009. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Buslijn nr. 47 in het Goyse dorp staande bij de halte bij huize De Eng aan de Beusichemseweg in de periode 1995-1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Buslijn nr. 47 in het Goyse dorp staande bij de halte bij huize De Eng aan de Beusichemseweg in de periode 1995-1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                 

  • Boerderij Zeldenrust (Houtensewetering 41) met rechts het thans niet meer bestaande zamerhuis en op de voorgrond de Houtensewetering. De boerenfamilie poseert voor de boerderij in 1915. Bron: RAZU, 353.
  • Een vermoedelijk niet meer bestaande boerderij aan de Houtensewetering met voor de boerderij poserende mensen in 1915. Bron: RAZU, 353.
  • De voorgevel en de linkerzijgevel van de boerderij, rechts de weg 'Beukenhout' langs de Houtensewetering in 2002. Bron: RAZU, 353.
  • De eerste steen in de voorgevel van het bak-zomerhuis naast de boerderij (voorheen Houtensewetering 51) in 1984. Bron: RAZU, 353.
  • De voorgevel en de linkerzijgevel van het voorhuis van de boerderij. Op de voorgrond de Houtensewetering in 1995. Bron: RAZU, 353.
  • Voorheen de Schalkwijkseweg. Foto genomen vanaf de Houtensewetering richting Leedijkerhout (voorheen Leedijk). Het eerste huis op de hoek is Leedijkerhout 13 op 1 juni 1979. Bron: RAZU, 353.
  • De Houtensewetering ter hoogte van waar hij nu door de Rondweg wordt gekruist in ca. 1995. Bron; RAZU, 353.
  • De Houtensewetering gezien in oostelijke richting ter hoogte van boerderij nr. 49 in ca. 1995. Bron: RAZU, 353.
  • Gedeelte van de Houtensewetering met rechts de boerderijen Houtensewetering 35, 37 en 41 22 maart 1998. Bron: RAZU, 353.
  • De Houtensewetering gezien vanaf de kruising met De Brug (vroeger Veerwagenweg) in westelijke richting op 22 maart 1999. Bron: RAZU, 353.
  • De Houtensewetering ter hoogte van de weg De Brug (vroeger de Veerwagenweg) op 22 maart 1999 (2). Bron: RAZU, 353.
  • Gedeelte van de Houtensewetering in ca. 2000. Bron: RAZU, 353.
  • De Houtensewetering (nu Beukenhout) en de brug daarover van de Rondweg in 2002. Bron: RAZU, 353.
  • De Houtensewetering met links de woningen aan het Dennenhout in 2002. Bron: RAZU, 353.
  • Luchtfoto van de Houtensewetering te Houten, uit het zuidoosten op zaterdag 1 augustus 1992. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 85653.


  


11.   Houtensewetering

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Vissers bezig aan de Houtensewetering in de periode 1925-1935. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Vissers bezig aan de Houtensewetering in de periode 1925-1935. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


            

Zicht vanaf de Kanaaldijk Zuid bij Schalkwijk op de Kanaaldijk Noord met op de achtergrond de wijk Houten Zuidoost met de buurt De Polders. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Zicht vanaf de Kanaaldijk Zuid bij Schalkwijk op de Kanaaldijk Noord met op de achtergrond de wijk Houten Zuidoost met de buurt De Polders. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Zicht vanaf de Kanaaldijk Zuid bij Schalkwijk op de Kanaaldijk Noord met op de achtergrond de wijk Houten Zuidoost met de buurt De Polders (2). Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Zicht vanaf de Kanaaldijk Zuid bij Schalkwijk op de Kanaaldijk Noord met op de achtergrond de wijk Houten Zuidoost met de buurt De Polders (2). Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


       

Luchtfoto gezien vanuit het oosten met het Amsterdam-Rijnkanaal komend vanuit het noordwesten met een nog onbebouwde Hoonpolder (rechts) in de periode 1990-2000. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto gezien vanuit het oosten met het Amsterdam-Rijnkanaal komend vanuit het noordwesten met een nog onbebouwde Hoonpolder (rechts) in de periode 1990-2000. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het Amsterdam-Rijnkanaal vanaf de Kanaalzijk Zuid met aan de overkant de wijk Houten Zuidwest buurt De Polders en De Waters. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Zicht op het Amsterdam-Rijnkanaal vanaf de Kanaalzijk Zuid met aan de overkant de wijk Houten Zuidwest buurt De Polders en De Waters. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Ontsluitingsweg De Staart aan de westkant van de rijksweg A27 (op de achtergrond met de Houtensebrug) in de periode 1995-1998. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Ontsluitingsweg De Staart aan de westkant van de rijksweg A27 (op de achtergrond met de Houtensebrug) in de periode 1995-1998. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   


12.   Kanaaldijk Noord

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 9 december 2014.


Zicht op de Schalkwijkse Spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal gezien vanaf de Kanaaldijk Noord/Schonauwenseweg. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Schalkwijkse Spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal gezien vanaf de Kanaaldijk Noord/Schonauwenseweg. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht vanaf het fietspad van de Kanaaldijk Noord (Zangfietspad) in noordwestelijke richting met links het Amsterdam-Rijnkanaal met net ingepote bomen aan de kade bij een ondergaande vooravond zon. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf het fietspad van de Kanaaldijk Noord (Zangfietspad) in noordwestelijke richting met links het Amsterdam-Rijnkanaal met net ingepote bomen aan de kade bij een ondergaande vooravond zon. Foto: Sander van Scherpenzeel.


    

Zicht op de zuidelijke t-spitsig bij de Zuwedijk van de Kanaaldijk Noord met achter de rij bomen het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de zuidelijke t-spitsig bij de Zuwedijk van de Kanaaldijk Noord met achter de rij bomen het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Opgraving van kasteel Marckenburg in 1992 aan het Marckenburgspad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Opgraving van kasteel Marckenburg in 1992 aan het Marckenburgspad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                

Zicht op de Kanaaldijk Noord bij de Nachtdijk in noordwestelijk richting gezien in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Kanaaldijk Noord bij de Nachtdijk in noordwestelijk richting gezien in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.



13.   Kanaaldijk Oost -

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag
7 september 2010.

Zicht vanaf de Kanaaldijk Noord met op de niddenachter grond de Nachtdijk met verderop de Goyerbrug in zuidoostelijke richting gezien in 2021. Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf de Kanaaldijk Noord met op de niddenachter grond de Nachtdijk met verderop de Goyerbrug in zuidoostelijke richting gezien in 2021. Sander van Scherpenzeel.


                

Luchtfoto van de eendenkooi naast boerderij Kanaaldijk Zuid 24 in 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van de eendenkooi naast boerderij Kanaaldijk Zuid 24 in 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                

Auto staat te wachten aan de zuidkant van het Amsterdam-Rijnkanaal opd e Kanaaldijk Zuid in de periode rond 1970. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033 219. Auto staat te wachten aan de zuidkant van het Amsterdam-Rijnkanaal opd e Kanaaldijk Zuid in de periode rond 1970. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033 219.



14.   Kanaaldijk Zuid -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


De Vuilcopsekanaaldijk in Nieuwegein gezien aan de zuidkant van het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Vuilcopsekanaaldijk in Nieuwegein gezien aan de zuidkant van het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                

De Kanaaldijk Zuid ter hoogte van de Knoesterweg in zuidoostelijke richting gezien bij de Houtenseweg ter hoogte van de gemeentegrens met Houten-Nieuwegein. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Kanaaldijk Zuid ter hoogte van de Knoesterweg in zuidoostelijke richting gezien bij de Houtenseweg ter hoogte van de gemeentegrens met Houten-Nieuwegein. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De Kanaaldijk Zuid met links het begin van de Knoesterweg en rechts het Amsterdam-Rijnkanaal met op de achtergrond de Houtensebrug met de rijksweg A27 erop aangelegd. Doorsneden door de gemeentegrens van Houten en Nieuwegein. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Kanaaldijk Zuid met links het begin van de Knoesterweg en rechts het Amsterdam-Rijnkanaal met op de achtergrond de Houtensebrug met de rijksweg A27 erop aangelegd. Doorsneden door de gemeentegrens van Houten en Nieuwegein. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht vanaf de Kanaaldijk Zuid op het Amsterdam-Rijnkanaal met links de Houtensebrug met erover de rijksweg A27 in noordelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf de Kanaaldijk Zuid op het Amsterdam-Rijnkanaal met links de Houtensebrug met erover de rijksweg A27 in noordelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op de Knoesterweg met op de achtergrond een bruggetje over de Schalkwijksewetering (klompenpad) ter hoogte van de Schalkwijksewetering 1. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Knoesterweg met op de achtergrond een bruggetje over de Schalkwijksewetering (klompenpad) ter hoogte van de Schalkwijksewetering 1. Foto: Sander van Scherpenzeel.


             

Luchtfoto uit de periode 1988-1996 van de omgeving van de toenmalige zuidelijk Rondweg van Houten Noord, heden De Koppeling. Met links nog de Beusichemseweg (Het Spoor) met bovenaan de Albers Pistoriusweg met linksboven het Loeiksezandpad met rechtsboven bedrijventerrein De Schaft. Diagonaal de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Bron: onbekend, foto: Sander van Scherpenzeel. Luchtfoto uit de periode 1988-1996 van de omgeving van de toenmalige zuidelijk Rondweg van Houten Noord, heden De Koppeling. Met links nog de Beusichemseweg (Het Spoor) met bovenaan de Albers Pistoriusweg met linksboven het Loeiksezandpad met rechtsboven bedrijventerrein De Schaft. Diagonaal de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Bron: onbekend, foto: Sander van Scherpenzeel.


Topografische Militaire Kaart uit de archieven van oorlog in het Nationaal Archief van de Langeweg, ingetekend rond 1840-1845. Foto: Sander van Scherpenzeel. Topografische Militaire Kaart uit de archieven van oorlog in het Nationaal Archief van de Langeweg, ingetekend rond 1840-1845. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Luchtfoto van Houten Noordoost in de periode 1988-1995 met links diagonaal het Molendijkje met rechts van het midden de Rondweg met rechtsonder bedrijventerrein De Molen volop in ontwikkeling. Bron: onbekend, foto: Sander van Scherpenzeel. Luchtfoto van Houten Noordoost in de periode 1988-1995 met links diagonaal het Molendijkje met rechts van het midden de Rondweg met rechtsonder bedrijventerrein De Molen volop in ontwikkeling. Bron: onbekend, foto: Sander van Scherpenzeel.


    

Grenswijziningskaart tussen de gemeentegrenzen van Houten en Cothen eind 1963. Groen gearceerd gebied ter hoogte van de Goyerbrug werd geruild tussen de gemeenten Cothen en Houten. Bron: RAZU?. Grenswijziningskaart tussen de gemeentegrenzen van Houten en Cothen eind 1963. Groen gearceerd gebied ter hoogte van de Goyerbrug werd geruild tussen de gemeenten Cothen en Houten. Bron: RAZU?.



15.   Kapelleweg -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Zicht vanaf de Nachtdijk op de Kapelleweg in zuidoostelijke richting met rechts de boerderij aan de aan de Kapelleweg nr. 25-25a, Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf de Nachtdijk op de Kapelleweg in zuidoostelijke richting met rechts de boerderij aan de aan de Kapelleweg nr. 25-25a, Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op de berm en weg met straatnaambord van de Kapelleweg. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de berm en weg met straatnaambord van de Kapelleweg. Foto: Sander van Scherpenzeel.


          

Gedeelte van de Odijkseweg gezien in oostelijke richting op 1 maart 1983. Foto: Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Odijkseweg gezien in oostelijke richting op 1 maart 1983. Foto: Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gedeelte van de Odijkseweg gezien richting Houten. Op de achtergrond het voormalige gemeentehuis aan de Standerdmolen op 1 maart 1983. Foto: Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Odijkseweg gezien richting Houten. Op de achtergrond het voormalige gemeentehuis aan de Standerdmolen op 1 maart 1983. Foto: Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gedeelte van de Wulfsedijk met rechts boerderij Nieuw Wulven (Keerkamp 13), thans onder andere in gebruik als kinderboerderij in 1983 naar een foto van Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Wulfsedijk met rechts boerderij Nieuw Wulven (Keerkamp 13), thans onder andere in gebruik als kinderboerderij in 1983 naar een foto van Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op de rechter zijgevel van boerderij Nieuw Wulven. Achter de boerderij staat een thans verdwenen houten schuur in 1982 naar een foto van Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de rechter zijgevel van boerderij Nieuw Wulven. Achter de boerderij staat een thans verdwenen houten schuur in 1982 naar een foto van Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


              

Detail van een kaart door kaarttekenaar Balthasar Lobe uit 1650 van een molen in de polder bij De Knoest. Uit het kaartboek van het Slot Zuylen. Bron: Het Utrechts Archief, 76, 283. Detail van een kaart door kaarttekenaar Balthasar Lobe uit 1650 van een molen in de polder bij De Knoest. Uit het kaartboek van het Slot Zuylen. Bron: Het Utrechts Archief, 76, 283.


Gezicht op de Knoesterweg ter hoogte van de Schalkwijksewetering. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Knoesterweg ter hoogte van de Schalkwijksewetering. Foto: Sander van Scherpenzeel.


    






16.   Knoesterweg

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag
25 februari 1992.

 

Straatnaambord 'Knoesterweg' ter hoogte van de kruising met de Kanaaldijk Zuid met rechts op de achtergrond de Houtensebrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in de rijksweg A27. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Knoesterweg' ter hoogte van de kruising met de Kanaaldijk Zuid met rechts op de achtergrond de Houtensebrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in de rijksweg A27. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op een gedeelte van de Knoesterweg in juli 1995 tijdens de ruilverkaveling tussen 1983-2003 waarbij dit particuliere gedeelte van de weg in onderhoud, beheer en eigendom werd overgedragen aan de gemeente Houten. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 005. Gezicht op een gedeelte van de Knoesterweg in juli 1995 tijdens de ruilverkaveling tussen 1983-2003 waarbij dit particuliere gedeelte van de weg in onderhoud, beheer en eigendom werd overgedragen aan de gemeente Houten. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 005.


Gezicht op een gedeelte van de Knoesterweg in juli 1995 tijdens de ruilverkaveling tussen 1983-2003 waarbij dit particuliere gedeelte van de weg in onderhoud, beheer en eigendom werd overgedragen aan de gemeente Houten. (2) Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 005. Gezicht op een gedeelte van de Knoesterweg in juli 1995 tijdens de ruilverkaveling tussen 1983-2003 waarbij dit particuliere gedeelte van de weg in onderhoud, beheer en eigendom werd overgedragen aan de gemeente Houten. (2) Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 005.


De Knoesterweg in zuidelijke richting gezien met rechts de rijksweg A27. (2). Foto: Sander van Scherpenzeel. De Knoesterweg in zuidelijke richting gezien met rechts de rijksweg A27. (2). Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Ellispad op het grondgebied van Nieuwegein, aansluiten in de verte in het noorden op de Knoesterweg en de Schalkwijksewetering (weg). Links de rijksweg A27. (2) Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Ellispad op het grondgebied van Nieuwegein, aansluiten in de verte in het noorden op de Knoesterweg en de Schalkwijksewetering (weg). Links de rijksweg A27. (2) Foto: Sander van Scherpenzeel.


          

Overdracht in het beheer, onderhoud en eigendom van een gedeelte van de Koppeldijk (in geel gearceerd) in Utrecht Lunetten ten noorden van de rijksweg A12. Voor 31-12-1953 behorende bij het grondgebied van Houten, Oud-Wulven. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3 of 1007-4?. Overdracht in het beheer, onderhoud en eigendom van een gedeelte van de Koppeldijk (in geel gearceerd) in Utrecht Lunetten ten noorden van de rijksweg A12. Voor 31-12-1953 behorende bij het grondgebied van Houten, Oud-Wulven. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3 of 1007-4?.


Een kadasterkaartje van de omgeving van boerderij De Koppel aan de Koppeldijk in de jaren 1900-1920. Bron: onbekend. Een kadasterkaartje van de omgeving van boerderij De Koppel aan de Koppeldijk in de jaren 1900-1920. Bron: onbekend.


Gezicht op de Kanaaldijk Zuid in Schalkwijk/Tull en 't Waal in noordwestelijke richting gezien, rechts het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Kanaaldijk Zuid in Schalkwijk/Tull en 't Waal in noordwestelijke richting gezien, rechts het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op de Kanaaldijk Zuid in Schalkwijk/Tull en 't Waal in zuidoostelijke richting gezien, links het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Kanaaldijk Zuid in Schalkwijk/Tull en 't Waal in zuidoostelijke richting gezien, links het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                 

Kaart van de omgeving van boerderij De Koppel aan de Koppeldijk in Houten (na 1 januari 1954 behorende bij de gemeente Utrecht) bij de in blauw en rood gaerceerd de gemeentegrens van Utrecht-Tolsteeg en Houten-Oud-Wulven. Bron: Het Utrechts Archief, Provinciale Waterstaat, Utrecht. Kaart van de omgeving van boerderij De Koppel aan de Koppeldijk in Houten (na 1 januari 1954 behorende bij de gemeente Utrecht) bij de in blauw en rood gaerceerd de gemeentegrens van Utrecht-Tolsteeg en Houten-Oud-Wulven. Bron: Het Utrechts Archief, Provinciale Waterstaat, Utrecht.


Aankoop door de gemeente Utrecht van het grondgebied behorende bij boerderij Het Blauwe Huis in de jaren 60 van de vorige eeuw aan de Nieuwe Houtenseweg 55/Oude Mereveldseweg 8-8a. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3. Aankoop door de gemeente Utrecht van het grondgebied behorende bij boerderij Het Blauwe Huis in de jaren 60 van de vorige eeuw aan de Nieuwe Houtenseweg 55/Oude Mereveldseweg 8-8a. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3.


Zicht op de Langeweg in de richting van het westen (gemeente Nieuwegein) met links het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Langeweg in de richting van het westen (gemeente Nieuwegein) met links het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Sander van Scherpenzeel.


  

De kinderboerderij De Heubel aan de Keercamp toen aan de Wulfsedijk gezien in 1982 naar een foto van Jos Schalkwijk. De kinderboerderij De Heubel aan de Keercamp toen aan de Wulfsedijk gezien in 1982 naar een foto van Jos Schalkwijk.


Zicht op de Staatslijn H met een intercityloc 1200 serie in de richting van Utrecht Centraal. Foto genomen voordat de uitbouw van Houten begon ca. 1975-1978. Rechts de spoorwachterswoning aan de Lobbendijk. Links het buitengebied van de Vechter- en Oudwulverbroekpolder. Foto: Jos Schalkwijk. Zicht op de Staatslijn H met een intercityloc 1200 serie in de richting van Utrecht Centraal. Foto genomen voordat de uitbouw van Houten begon ca. 1975-1978. Rechts de spoorwachterswoning aan de Lobbendijk. Links het buitengebied van de Vechter- en Oudwulverbroekpolder. Foto: Jos Schalkwijk.


Gezicht op de voorgevel en de rechter-zijgevel van het woonhuis in 1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de voorgevel en de rechter-zijgevel van het woonhuis in 1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op de Staatsliujn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) foto genomen ter hoogte van het vroegere Station Houten in ca. 19-50-1960. Met links achter de Vlierweg en recht de Coöpertieve Graanmalderij Houten aan de Odijkseweg. Links en rechts twee goederenspoor voor de distributie van (links) kolen en (rechts) graan. Bron: onbekend. Zicht op de Staatsliujn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) foto genomen ter hoogte van het vroegere Station Houten in ca. 19-50-1960. Met links achter de Vlierweg en recht de Coöpertieve Graanmalderij Houten aan de Odijkseweg. Links en rechts twee goederenspoor voor de distributie van (links) kolen en (rechts) graan. Bron: onbekend.


In de zomer van 1964 neemt de gemeente Utrecht het onderhoud en beheer over van de Koppeldijk van het Waterschap Houten. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3. In de zomer van 1964 neemt de gemeente Utrecht het onderhoud en beheer over van de Koppeldijk van het Waterschap Houten. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3.


Luchtfoto gezien vanuit het westen met de Fortweg en de Waijensedijk, Mereceldseweg en de Oude Mereveldseweg en boerderij De Klomp in de jaren 1980-1990. Collectie Cees Verhoef. Luchtfoto gezien vanuit het westen met de Fortweg en de Waijensedijk, Mereceldseweg en de Oude Mereveldseweg en boerderij De Klomp in de jaren 1980-1990. Collectie Cees Verhoef.


   

Zicht op de Houtense Koppeldijk ter hoogte van het talud van de rijksweg A12. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Houtense Koppeldijk ter hoogte van het talud van de rijksweg A12. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Per 1 januari 1965 werd het beheer en onderhoud van de Koppeldijk ten noorden van de rijksweg A12 door het Waterschap Houten aan de gemeente Utrecht overgedragen. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard, te Woerden. Per 1 januari 1965 werd het beheer en onderhoud van de Koppeldijk ten noorden van de rijksweg A12 door het Waterschap Houten aan de gemeente Utrecht overgedragen. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard, te Woerden.


       

  • In juli 2017 zicht op het Houtensepad in zuidelijke richting in de Utrechtse wijk Lunetten. Foto: Sander van Scherpenzpeel.
  • In juli 2017 zicht op het Houtensepad op het kruispunt met het Kollumerland. Op de achtergrond de Brennerbaan. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het Houtenspad in Utrecht Lunetten in juli 2017. Foto: sander van Scherpenzeel.
  • De Koppeldijk in park De Koppel in juli 2017. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Rechts het viaduct van de Waterlinieweg over de Staatsslijn H en Rijnspoorweg met op de voorgrond het Houtensepad en een voetbalkooi naast de spoorbaan in juli 2017. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Koppeldijk in Utrecht Lunetten in juli 2017. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Koppeldijk in Utrecht Lunetten in juli 2017 (2). Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Koppeldijk in Utrecht Lunetten in juli 2017. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Het speelveld aan de Lombardije en Tirol. Daar waar tot 1964 boerderij De Koppel eens ooit stond. Foto uit juli 2017, Sander van Scherpenzeel.
  • In juli 2017 gezicht op de t-splitsing van het Maarschalkerweerdpad en Tussen de Rails vlakbij Station Utrecht Lunetten. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Zicht op het Maarschalkerweerdpad bij station Utrecht Lunetten in jui 2017. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Zicht vanaf het Maarschalkerweerdpad in noordelijke richting gezien met links Station Utrecht Lunetten in juli 2017. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Zicht op het Maarschalkerweerd pad bij station Utrecht Lunetten. Foto: Sander van Scherpenzeel.


    


17.   Koppeldijk

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


De Utrechtseweg ter hoogte van de kruising met de Heemsteedseweg/Koppeldijk in 1979 naar een foto van Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Utrechtseweg ter hoogte van de kruising met de Heemsteedseweg/Koppeldijk in 1979 naar een foto van Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


      

 

Een deel van het gebied van het grondgebied van Tolsteeg-Utrecht tussen de Rijndijk (Koppeldijk) en het Houtensepad (links) werd op een goed moment bij het beheer van het waterschap Vechter- en Oudwulverbroek gevoegd. Bron: Het Utrechts Archief, archief Provinciale Waterstaat van Utrecht. Een deel van het gebied van het grondgebied van Tolsteeg-Utrecht tussen de Rijndijk (Koppeldijk) en het Houtensepad (links) werd op een goed moment bij het beheer van het waterschap Vechter- en Oudwulverbroek gevoegd. Bron: Het Utrechts Archief, archief Provinciale Waterstaat van Utrecht.


De Utrechtseweg ter hoogte van de kruising met de Heemsteedseweg/Koppeldijk in 1979 naar een foto van Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Utrechtseweg ter hoogte van de kruising met de Heemsteedseweg/Koppeldijk in 1979 naar een foto van Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


            

De bouw van Steenfabriek De Koppel in 1898 aan het Houtensepad moest er een uitweg vergunningen worden aangevraagd worden bij de Provinciale Waterstaat van Utrecht. Rechts het Houtensepad met linksboven de Koppeldijk. Bron: Het Utrechts Archief, Provinciale Waterstaat van Utrecht. De bouw van Steenfabriek De Koppel in 1898 aan het Houtensepad moest er een uitweg vergunningen worden aangevraagd worden bij de Provinciale Waterstaat van Utrecht. Rechts het Houtensepad met linksboven de Koppeldijk. Bron: Het Utrechts Archief, Provinciale Waterstaat van Utrecht.


Familie Van Rappard verkochte boerderij 't Hemeltje ten oosten van de Koppeldijk en ten zuiden va de Waijensedijk rond 1910 in een veiling. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3. Familie Van Rappard verkochte boerderij 't Hemeltje ten oosten van de Koppeldijk en ten zuiden va de Waijensedijk rond 1910 in een veiling. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3.


Gezicht op de Koppeldijk met (vermoedelijk) links de afslag naar de Waijensedijk in de jaren 50 van de vorige eeuw. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard te Woerden. Gezicht op de Koppeldijk met (vermoedelijk) links de afslag naar de Waijensedijk in de jaren 50 van de vorige eeuw. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard te Woerden.


Aankoop door de Provinciale Waterstaat van Utrecht in de periode 1970-1974 voor de aanleg van de Utrechtseweg en Warmoesweg. Het noorden is links (vak 39) is de Helmickade met de Ravensewetering, de Koppedlijk is diagonaal v.l.n.r. Bron: Het Utrechts Archief, archief Provinciale Waterstaat van Utrecht. Aankoop door de Provinciale Waterstaat van Utrecht in de periode 1970-1974 voor de aanleg van de Utrechtseweg en Warmoesweg. Het noorden is links (vak 39) is de Helmickade met de Ravensewetering, de Koppedlijk is diagonaal v.l.n.r. Bron: Het Utrechts Archief, archief Provinciale Waterstaat van Utrecht.


Aankoop van gronden door de Provinciale Waterstaat van Utrecht voor de nieuwe provinciale weg tussen Utrecht en Houten ter vervanging van het Houtensepad. Rechts bij vak 32 de Helmichkade. met links de Laagravenseweg in de periode 1970-1974. Bij vak 14 (linksboven) is nu waar de MC Donalds De Liesbosch Nieuwegein gevestigd is. Bron: Het Utrechts Archief, archief Provinciale Waterstaat van Utrecht. Aankoop van gronden door de Provinciale Waterstaat van Utrecht voor de nieuwe provinciale weg tussen Utrecht en Houten ter vervanging van het Houtensepad. Rechts bij vak 32 de Helmichkade. met links de Laagravenseweg in de periode 1970-1974. Bij vak 14 (linksboven) is nu waar de MC Donalds De Liesbosch Nieuwegein gevestigd is. Bron: Het Utrechts Archief, archief Provinciale Waterstaat van Utrecht.


             

Foto gezien vanaf het viaduct bij de rijksweg A12 bij het verkeersknooppunt Laagraven en de Laagravenseweg in zuidelijke richting gezien in 1975-1980. Bron: Het Utrechts Archief, 1929, 1704. Foto gezien vanaf het viaduct bij de rijksweg A12 bij het verkeersknooppunt Laagraven en de Laagravenseweg in zuidelijke richting gezien in 1975-1980. Bron: Het Utrechts Archief, 1929, 1704.


Luchtfoto gezien vanuit het westen in de periode 1974-1975 met links de rijksweg A12 met rechtsonder bedrijfterrein De Liesbosch en rechtsboven bedrijfsterrein Laagraven met rechtsmiddenin de Laagravenseweg in 1974-1979. Bron: Het Utrechts Archief, 1929, 1704. Luchtfoto gezien vanuit het westen in de periode 1974-1975 met links de rijksweg A12 met rechtsonder bedrijfterrein De Liesbosch en rechtsboven bedrijfsterrein Laagraven met rechtsmiddenin de Laagravenseweg in 1974-1979. Bron: Het Utrechts Archief, 1929, 1704.


Zicht op de tijdelijke omgelegde Laagravenseweg in 1974-1979 in zuidelijke richting gezien ter hoogte van het knooppunt Laagraven op het viaduct van de rijksweg A12. Bron: Het Utrechts Archief, 1929, 1704. Zicht op de tijdelijke omgelegde Laagravenseweg in 1974-1979 in zuidelijke richting gezien ter hoogte van het knooppunt Laagraven op het viaduct van de rijksweg A12. Bron: Het Utrechts Archief, 1929, 1704.


   

 

Zicht op de Plas Laagraven in de jaren 60-70 van de vorige eeuw met de verbranding van afval omdat de plas toen nog gebruikt werd als afvalstortplaats. Foto: Hans Schemmekes. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard. Zicht op de Plas Laagraven in de jaren 60-70 van de vorige eeuw met de verbranding van afval omdat de plas toen nog gebruikt werd als afvalstortplaats. Foto: Hans Schemmekes. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard.


Kaart waarop rechtsonder een van de vroegste en duidelijkste tekening van hofstede De Koppel is te vinden uit 1626. Links in het groen de landerijen in de ambachtsheerlijkheid De Kleine Koppel met daarnaast de Ravensewetering en de Helleburgerkade (Helmichkade). Rechtsonder de Koppeldijk en het Houtense Zandpad. Rechts boven de niet meer bestaande Ravensedijk (Oude Liesboschweg). Bron: Het Utrechts Archief, kapittel Oud Munster. Kaart waarop rechtsonder een van de vroegste en duidelijkste tekening van hofstede De Koppel is te vinden uit 1626. Links in het groen de landerijen in de ambachtsheerlijkheid De Kleine Koppel met daarnaast de Ravensewetering en de Helleburgerkade (Helmichkade). Rechtsonder de Koppeldijk en het Houtense Zandpad. Rechts boven de niet meer bestaande Ravensedijk (Oude Liesboschweg). Bron: Het Utrechts Archief, kapittel Oud Munster.


Gezicht op de huizen Houtenseweg 18-lager te Utrecht (De Steenovenbuurt), vroeger behorend bij de gemeente Houten-Oud-Wulven en Steenfabriek De Koppel op woensdag 30april 1969. De straatnaam Houtenseweg is in 1982 vervallen verklaard. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 20398. Gezicht op de huizen Houtenseweg 18-lager te Utrecht (De Steenovenbuurt), vroeger behorend bij de gemeente Houten-Oud-Wulven en Steenfabriek De Koppel op woensdag 30april 1969. De straatnaam Houtenseweg is in 1982 vervallen verklaard. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 20398.


Verbranding van afval bij de Plas Laagraven in de jaren 60-70 van de vorige eeuw. De plas werd toen nog gebruikt als afvalstort. Bomen op de achtergrond is de Koppeldijk. Foto: Hans Schemmekes. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard. Verbranding van afval bij de Plas Laagraven in de jaren 60-70 van de vorige eeuw. De plas werd toen nog gebruikt als afvalstort. Bomen op de achtergrond is de Koppeldijk. Foto: Hans Schemmekes. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard.



  • Eind jaren 60 van de vorige eeuw werd de bocht net voor de gemeentegrens uit de Kruisweg gehaald. Deze maakte onderdeel uit van de oude loop van de Rietsloot. Bron: RAZU, 005.
  • Eind jaren 60 van de vorige eeuw werd de bocht net voor de gemeentegrens uit de Kruisweg gehaald. Deze maakte onderdeel uit van de oude loop van de Rietsloot. Waarop de weg in percelering werd rechtgetrokken. Bron: RAZU, 005.
  • Eind jaren 60 van de vorige eeuw werd de bocht net voor de gemeentegrens uit de Kruisweg gehaald. Deze maakte onderdeel uit van de oude loop van de Rietsloot. Waarop de weg in percelering werd rechtgetrokken. (2) Bron: RAZU, 005.
  • De Kruisweg richting Houten gezien vlakbij de gemeentegrens. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Kruisweg richting de gemeentegrens met Bunnik gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Kruisweg ter hoohte van de Binnenweg gezien met links het fruitbedrijf aan de Kruisweg 2. Foto: Sander van Scherpenzeel.

 

   


18.   Kruisweg

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 20 december 1983.

De naam werd aan de Kruisweg gegeven nadat de Odijkseweg in 1982 werd doorsneden door de aanleg van de noordoostelijke Rondweg ter hoogte van de buurten De Akkers en De Gilden van de wijk Houten Noordoost. De naam ontleend zich aan het feit dat hier de Binnenweg met de Odijksweg kruist. In de 17e eeuw wordt er in oude archieven al geschreven over belendende landerijen in het buurtschap van de Kruisweg.

In 1981 werd het eerste kleine gedeelte van de Standerdmolen bij de Welkoop ingebruik genomen door het openen van het tijdelijke gemeentehuis van Houten. Tussen 1962 en 1981 was de naam van de Odijkseweg van toepassing op het gedeelte ten oosten van de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch tot aan de gemeentegrens van Bunnik en de voormalige gemeente Odijk.

Na het ingebruik nemen van het tijdelijke gemeentehuis bij de Welkoop aan de Standerdmolen in 1981 werd al een gedeelte van de Odijksweg als naam ingekort. In die zelfde periode werd de naam van de Odijksweg ook verder ingetrokken door de invoering van de straatnaam Korenmolen bij de t-splitsing met De Molen.

Veel bewoners protest en een protestcommissie was ervoor nodig om de commissie naamgeving in 1982-1983 en de Houtense gemeenteraad te overtuigen. Om de naam van de Odijkseweg binnen de nieuwe buurt De Gilden te behouden. Dus de naam Odijkseweg werd tussen de Korenmolen (westen) en het fietsertunneltje (oosten) behouden als naam.

Maar door de aanleg van de rondweg doorsneden in zijn tracé. Werd besloten om de naam van de Kruisweg die zoals eerder beschreven al in de 17e eeuw in de volksmond werd gebruikt maar ook in de 20ste eeuw werd gebruikt onder de bevlkoing. Voor het gedeelte van de weg ten oosten van de Binnenweg tot aan de gemeentegrens van Bunnik met gebruiken.

Tot 11993 ws de Kruisweg onderdeel van het gemeentelijk onroerend goed van Houten. In 1994 ging de Kruisweg in beheer en onderhoud over bij de Provincie Utrecht en kreeg een provincialewegnummer N410. Als onderdeel van de provincialeweg tussen Houten en het dorp Odijk ten noorden gelegen.

Al jaren staat vooral in de avondspits een file vanaf de gemeentegrens Bunnik-Houten tot aan de stoplicht bij de Rondweg en het fietserstunnelt. Vooral automobilisten voor woon- werkverkeer gebruiken de weg als sluiproute binnendoor uit het oosten en noordoosten van de provincie om Houten binnen te komen.

Sinds 2017 maakt buslijn 43 Houten, Odijk, Driebergen-Rijssenbrug gebruik als lijndienst van de weg. Deze bevat een halfuurdienst.

Gezicht op de Kruisweg in noordoostelijke richting naar de gemeentegrens van Bunnik toe. Links het fruitbedrijf aan de Kruisweg nr. 2 en rechts de boerderij aan de Kruisweg nr. 3. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Kruisweg in noordoostelijke richting naar de gemeentegrens van Bunnik toe. Links het fruitbedrijf aan de Kruisweg nr. 2 en rechts de boerderij aan de Kruisweg nr. 3. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                

Luchtfoto van het dorp Tull vanuit het zuiden. Links op de foto het Inundatiekanaal, in het midden de Lange Uitweg met rechts de Achterdijk en links de Waalseweg in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van het dorp Tull vanuit het zuiden. Links op de foto het Inundatiekanaal, in het midden de Lange Uitweg met rechts de Achterdijk en links de Waalseweg in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gedeelte van de spoorlijn gezien in zuidelijke richting vanaf de overgang van de Odijkseweg. In het midden de overkapte losplaats voor kolen van de Firma Cobrand-Utrecht op 1 juni 1991. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de spoorlijn gezien in zuidelijke richting vanaf de overgang van de Odijkseweg. In het midden de overkapte losplaats voor kolen van de Firma Cobrand-Utrecht op 1 juni 1991. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                


19.   Lange Uitweg

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Luchtfoto van het dorp Tull vanuit het oosten. Onderaan de foto de Achterdijk, in het midden de Lange Uitweg en het Inundatiekanaal in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van het dorp Tull vanuit het oosten. Onderaan de foto de Achterdijk, in het midden de Lange Uitweg en het Inundatiekanaal in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.

 

                           

In maart 1973 kocht de gemeente Houten twee percelen aan parallel ten zuiden van de Lange Uitweg van J.A. Miltenburg en C.H. Mattion. Bron: RAZU, 005. In maart 1973 kocht de gemeente Houten twee percelen aan parallel ten zuiden van de Lange Uitweg van J.A. Miltenburg en C.H. Mattion. Bron: RAZU, 005.


    

Zicht op de Lageweg in westelijke richting gezien. Bron: onbekend. Zicht op de Lageweg in westelijke richting gezien. Bron: onbekend.


                


20.   Langeweg

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Een groen straatnaambord 'Langeweg'. Groene straatnaamborden geven in de gemeente Houten aan dat je je bevind op een straat, weg of aan in het buitengebied van de gemeente. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een groen straatnaambord 'Langeweg'. Groene straatnaamborden geven in de gemeente Houten aan dat je je bevind op een straat, weg of aan in het buitengebied van de gemeente. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                

Reconstructie op luchtfoto van hoe de Doornkade (weg) lag ten opzicht van de Langeweg vanaf 1835-1840. Bron: Google Maps. Reconstructie op luchtfoto van hoe de Doornkade (weg) lag ten opzicht van de Langeweg vanaf 1835-1840. Bron: Google Maps.


De Langeweg gezien vanaf de t-splitsing met de Utrechtseweg in de periode rond 1978. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Langeweg gezien vanaf de t-splitsing met de Utrechtseweg in de periode rond 1978. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Kadasterkaart uit 1832 met in de groene lijn aangegeven de huidige Langeweg met de rode lijn de Doornkade (weg). Links de Heemsteedseweg en rechts de rijksweg A27. Bron: HISGIS Utrecht. Kadasterkaart uit 1832 met in de groene lijn aangegeven de huidige Langeweg met de rode lijn de Doornkade (weg). Links de Heemsteedseweg en rechts de rijksweg A27. Bron: HISGIS Utrecht.


Gezicht op de Streetview vanaf de Langeweg op een klein gedeelte van de vroegere Doornkade met de gele lijn rechts afslaand het landschap in wat aanduid waar de Doornkade (weg) vroegere verder naar toe liep. Bron: Google Streetview. Gezicht op de Streetview vanaf de Langeweg op een klein gedeelte van de vroegere Doornkade met de gele lijn rechts afslaand het landschap in wat aanduid waar de Doornkade (weg) vroegere verder naar toe liep. Bron: Google Streetview.


                

Zicht vanaf de Lekdijk op de Waterschapspaal va het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Gezien in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf de Lekdijk op de Waterschapspaal va het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Gezien in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



21.   Lekdijk

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Gezicht vanaf de Lekdijk op de Provincialeweg met links op de achtergrond de Pothuizerweg gezien in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanaf de Lekdijk op de Provincialeweg met links op de achtergrond de Pothuizerweg gezien in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op de Provincialeweg met de kruisng van de Zuwedijk, Lekdijk en de Pothuizerweg et rechts het Dijkhuis van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in de periode 1970-1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de Provincialeweg met de kruisng van de Zuwedijk, Lekdijk en de Pothuizerweg et rechts het Dijkhuis van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in de periode 1970-1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                

Boerderij Blokhoven. Gedeelte van de omgrachting aan de noord-oostzijde in Achterdijk 7 in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij Blokhoven. Gedeelte van de omgrachting aan de noord-oostzijde in Achterdijk 7 in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op de Lekdijk op een winterse dag. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de Lekdijk op een winterse dag. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op de Lekdijk met links de rivier de Lek met grazende schapen met op de achtergrond het Fort bij Honswijk. Bron: Wikimedia Commons. Gezicht op de Lekdijk met links de rivier de Lek met grazende schapen met op de achtergrond het Fort bij Honswijk. Bron: Wikimedia Commons.


                

Straatnaambord 'Nachtdijk' in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Nachtdijk' in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.



22.   Nachtdijk

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 28 juni 1983.

Huis aan de Nachtdijk 25 met links buitenbeeld het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto gezien vanaf de Goyerbrug in noordwestelijke richting. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Huis aan de Nachtdijk 25 met links buitenbeeld het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto gezien vanaf de Goyerbrug in noordwestelijke richting. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Zicht op de Nachtdijk vanaf de Tuurdijk in Werkhoven in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Nachtdijk vanaf de Tuurdijk in Werkhoven in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


           

De Nachtdijk gezien vanaf de t-splitsing met de Kapelleweg in noordoostelijke richting gezien. Met links buiten beeld het talud van de Beusichemseweg naar de Goyerbrug toe. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Nachtdijk gezien vanaf de t-splitsing met de Kapelleweg in noordoostelijke richting gezien. Met links buiten beeld het talud van de Beusichemseweg naar de Goyerbrug toe. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht van de Goyerbrug met links de Kanaaldijk Oost en rechts het huis aan de Nachtdijk 25 aan weerszijde van het Amsterdam-Rijnkanaal zijn werkschepen bezig met het verbeteren van de kadewanden. Rechts de Beusichemseweg. Foto in noordwestelijke richting gezien. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Zicht van de Goyerbrug met links de Kanaaldijk Oost en rechts het huis aan de Nachtdijk 25 aan weerszijde van het Amsterdam-Rijnkanaal zijn werkschepen bezig met het verbeteren van de kadewanden. Rechts de Beusichemseweg. Foto in noordwestelijke richting gezien. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Zicht op de Nachtdijk in noordoostelijke richt gezien met middenrechts op de achtergrond de boerderij aan de Nachtdijk nr. 19. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Nachtdijk in noordoostelijke richt gezien met middenrechts op de achtergrond de boerderij aan de Nachtdijk nr. 19. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Drone luchtfoto gezien vanuit het zuiden van het Amsterdam-Rijnkanaal met het huis op de achtergrond aan de Nachtdijk nr. 25. Rechts de Goyerdijk. Foto: Bert Goes. Drone luchtfoto gezien vanuit het zuiden van het Amsterdam-Rijnkanaal met het huis op de achtergrond aan de Nachtdijk nr. 25. Rechts de Goyerdijk. Foto: Bert Goes.


   

Zicht op de Tuurdijk in het dorp 't Goy in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Tuurdijk in het dorp 't Goy in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op de Tuurdijk in noordoostelijke richting bij de gemeehtengrens van Houten met Bunnik-Werkhoven in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Tuurdijk in noordoostelijke richting bij de gemeehtengrens van Houten met Bunnik-Werkhoven in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op de Tuurdijk in het dorp 't Goy in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Tuurdijk in het dorp 't Goy in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op de Tuurdijk in noordoostelijke richting bij de gemeehtengrens van Houten met Bunnik-Werkhoven in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Tuurdijk in noordoostelijke richting bij de gemeehtengrens van Houten met Bunnik-Werkhoven in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op de Tuurdijk in het dorp 't Goy in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Tuurdijk in het dorp 't Goy in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op het Amsterdam-Rijnkanaal in de periode 1985-1995. Bron: onbekend. Zicht op het Amsterdam-Rijnkanaal in de periode 1985-1995. Bron: onbekend.


Zicht op de Tuurdijk in het dorp 't Goy in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Tuurdijk in het dorp 't Goy in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Knotwilgen met op de achtergrond de Schalkwijksebrug in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Knotwilgen met op de achtergrond de Schalkwijksebrug in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


       

Het straatnaambord 'Tuurdijk' (links) richting 't Goy en 'Watertorenweg' (rechts) richting Werkhoven in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het straatnaambord 'Tuurdijk' (links) richting 't Goy en 'Watertorenweg' (rechts) richting Werkhoven in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Boerderij aan de Beusichemseweg 26 in 't Goy in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij aan de Beusichemseweg 26 in 't Goy in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Straatnaamborden Smidsdijk en Caspargauw in Werkhoven in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaamborden Smidsdijk en Caspargauw in Werkhoven in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                

Zicht op de Gaspargauw (weg) en water (links) in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Gaspargauw (weg) en water (links) in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.



23.   Oostrumsdijkje

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Zicht op het Oostrumsdijkje met links de inrit van het Ka-pad (fietspad). Foto in noordoostelijke richting gezien naar het dorp Werkhoven. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Oostrumsdijkje met links de inrit van het Ka-pad (fietspad). Foto in noordoostelijke richting gezien naar het dorp Werkhoven. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Oostrums- of Oostromsdijkje De discussie over de naamgeving van dit dijkje (Oostrum of Oostrom) haalde enkele jaren geleden de landelijke pers. Dekker noemt het ook de Juffrouw Deelensteeg¹. Het kadaster van 1832 geeft ons de eigenaar van zowel het dijkje als de grond, tussen de Engsloot op de grens van Houten en Werkhoven en de provin ciale weg tussen Werkhoven en Odijk ten zui den van het dijkje: Pieter van Oostrum met een totaal bezit van ruim 56 morgen.

Hiervan was 32 morgen of 2 hoeven, het deel tussen Houten en de Achterdijk, het bisschop pelijk leen nr. 464². De beleningen geven ons duidelijkheid ten aanzien van de oorsprong van de namen voor het dijkje. Vanaf 1416 tot 1631 waren leden van de familie Die Edell, Deedel etc. hiermee beleend; tussen 1584 en 1631 waren dit achtereenvolgens twee zusters, Goorgje en Wendelmoeth. In 1631 vererft Wendelmoeth het op een neef en daarmee komt het in de familie Foeijt, die het houdt tot 1693.


Gezicht op de Goyerbrug vanaf de Zuwedijk?. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Gezicht op de Goyerbrug vanaf de Zuwedijk?. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.



Tussen 1693 en 1710 wordt Gijsberta Cecilia van der Burg ermee beleend; deze ver huurde het in 1709 aan Hendrik van Oostrum (of Oostrom), die het vervolgens koopt en er in 1710 mee wordt beleend. Door vererving komt het daarna in handen van Steven Hendriksz van Oostrum (1752) en Pieter Stevensz van Oostrum (1760).

Diens zoon Pieter is waar schijnlijk de bovengenoemde Pieter van Oostrum die in 1832 eigenaar is. Van wie de grond was tussen de Achterdijk en de provinciale weg is nog niet uitgezocht. Het is op basis van de vorige gegevens alles zins waarschijnlijk dat zowel de Juffrouw Deelensteeg als het Oostrumsdijkje hun naam danken aan de eigenaren van de grond, waar dit wegje over liep, zoals ook Dekker en Van Ginkel in 1995 overigens al schreven.


Zicht vanaf het Oostromsdijkje (gemeente Bunnik) op de Hogelandseweg in Werkhoven. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf het Oostromsdijkje (gemeente Bunnik) op de Hogelandseweg in Werkhoven. Foto: Sander van Scherpenzeel.



1 C. Dekker, Het Kromme-Rijngebied in de middel eeuwen,. Een institutioneel-geografïsche studie. Zutphen, 1983, 229 en noot 106 en verder (zie de index, 658). Zie ook: C. Dekker en S.G. van Ginkel Meester, Straat- en wegnamen in Bunnik, Odijk, Werkhoven. Z.pl., 1995, 89-90.

2 A.J. Maris, Repertorium op de Stichtse leenprotocollen uit het landsheerlijke tijdvak.

I De Nederstichtse leen acten. Den Haag, 1956, 439-440.

Bron: Historisch tijdschrift Tussen Rijn en Lek; december 2005 - Ad van Ooststroom.


Straatnaambord voor het fietspad het Ka-pad aan de gemeentegrens van Houten. De koeien op de achtergrond staan op het grond gebied van de gemeente Bunnik (Werkhoven op t Hoge Land). Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord voor het fietspad het Ka-pad aan de gemeentegrens van Houten. De koeien op de achtergrond staan op het grond gebied van de gemeente Bunnik (Werkhoven op t Hoge Land). Foto: Sander van Scherpenzeel.


                


Oostromsdijkje Deze weg had vroeger geen naam, maar  stond in 1572 bekend als  de weg naar 't  Goy, te weten  “de  stege die men  vaert[=rijdt] nae  Goey toe”. Ook  in 1572  komt hij  voor  als  de weg van  Jacob  Deelen, naar de eigenaar of pachter van  een aangrenzende hofstede  met land.

De weg  bleef  genoemd naar zijn nakomelingen  (in 1634 Joffrouw Deelensteeg)  tot  in 1707 Hendrik van Oostrom  het land pachtte. Sindsdien werd  de weg Oostrommersteeg,  ostrommerweg  of Oostromsdijkje genoemd. De naam  werd na de afschaffing  van de wijkindeling in de  gemeente Werkhoven in 1952 aangebracht op een straatnaambord en daarmee officieel.

Vastgesteld op  17 maart 2009 door  het college  van gemeente Bunnik vanwege de invoering  van de BAG. 


Straatnaamborden in de periode 2002-2005 'Binnentuin'. Foto: Frank Magdelyns. Straatnaamborden in de periode 2002-2005 'Binnentuin'. Foto: Frank Magdelyns.


Begin van het 'Ka-pad' bij de kruising van de Beuishcemseweg in 2020. Foto: Sander van Scherpenzeel. Begin van het 'Ka-pad' bij de kruising van de Beuishcemseweg in 2020. Foto: Sander van Scherpenzeel.


          

Kaart door B. Lobe van de Middelweerd, gelegen onder Hagestein, in 1643. Bron: Het Utrechts Archief, 216, 1652. Kaart door B. Lobe van de Middelweerd, gelegen onder Hagestein, in 1643. Bron: Het Utrechts Archief, 216, 1652.


    


24.   Ossenwaard

Bij raadsvergadering vastgesteld op maandag 6 augustus 1984.

Kaart door B. Lobe van een waard, gelegen onder Hagestein in 1645. Bron: Het Utrechts Archief, 216, 1653. Kaart door B. Lobe van een waard, gelegen onder Hagestein in 1645. Bron: Het Utrechts Archief, 216, 1653.


                   

Kaart door W. Lobe van een waard, gelegen onder Hagestein in 1653. Bron: Het Utrechts Archief, 216, 1654. Kaart door W. Lobe van een waard, gelegen onder Hagestein in 1653. Bron: Het Utrechts Archief, 216, 1654.


Kaart door W. Lobe van enige percelen land, gelegen aan de Lek onder Hagestein in 1653. Bron: Het Utrechts Archief, 216, 1655. Kaart door W. Lobe van enige percelen land, gelegen aan de Lek onder Hagestein in 1653. Bron: Het Utrechts Archief, 216, 1655.


Kaart door W. Lobe van de Bollenwaard gelegen onder Hagestein in 1653. Het Utrechts Archief, 216, 1656. Kaart door W. Lobe van de Bollenwaard gelegen onder Hagestein in 1653. Het Utrechts Archief, 216, 1656.


Kaart door W. Lobe van de Middelweerd en Rijnsweerd gelegen onder Hagestein. Bron: Het Utrechts Archief, 216, 1658. Kaart door W. Lobe van de Middelweerd en Rijnsweerd gelegen onder Hagestein. Bron: Het Utrechts Archief, 216, 1658.


     

Kaart in kleur door C. van Berck van de Middelweerd in de Lek onder Hagestein in 1571. Bron: Het Utrechts Archief, 223, 1327. Kaart in kleur door C. van Berck van de Middelweerd in de Lek onder Hagestein in 1571. Bron: Het Utrechts Archief, 223, 1327.


Luchtfoto van de in aanbouw zijnde wijk Lunetten te Utrecht, uit het noorden. Op de voorgrond het Houtensepad met rechts het verdedigingswerk Lunet 4. In het midden (van links naar rechts) de Brennerbaan in de zomer 1980. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 85459. Luchtfoto van de in aanbouw zijnde wijk Lunetten te Utrecht, uit het noorden. Op de voorgrond het Houtensepad met rechts het verdedigingswerk Lunet 4. In het midden (van links naar rechts) de Brennerbaan in de zomer 1980. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 85459.


Kaart door A. Worp van de wei- en rijsweerden, gelegen onder Hagestein aan de Honswijkse zijde in 1732. Bron: Het Utrechts Archief, 216, 1660. Kaart door A. Worp van de wei- en rijsweerden, gelegen onder Hagestein aan de Honswijkse zijde in 1732. Bron: Het Utrechts Archief, 216, 1660.


   

Straatnaambord Oud Wulfseweg in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Oud Wulfseweg in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.



25.  Oud Wulfseweg

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 29 september 1981.


Zicht vanaf de Oud Wulfseweg in zuidelijke richting met een rij bomen in de tuin van het Moluks Kerkelijk Centrum wat voor 1979 nog de oorspronkelijke Oud Wulfseweg was. Voor de eerste aanleg van de noordwestelijke Rondweg en bouw van de voetgangers- en fietstunnel onder de Rondweg. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf de Oud Wulfseweg in zuidelijke richting met een rij bomen in de tuin van het Moluks Kerkelijk Centrum wat voor 1979 nog de oorspronkelijke Oud Wulfseweg was. Voor de eerste aanleg van de noordwestelijke Rondweg en bouw van de voetgangers- en fietstunnel onder de Rondweg. Foto: Sander van Scherpenzeel.



De Oud Wulfseweg gezien ter hoogte van de fietstunnel bij de Notengaarde in noordelijke richting. Links de voetbalvelden van SV Houten, rechts de tuin van het Moluks Kerkelijk Centrum. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Oud Wulfseweg gezien ter hoogte van de fietstunnel bij de Notengaarde in noordelijke richting. Links de voetbalvelden van SV Houten, rechts de tuin van het Moluks Kerkelijk Centrum. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Aanwijzingsborden voor fietsers aan de Oud Wulfseweg in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Aanwijzingsborden voor fietsers aan de Oud Wulfseweg in 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                     

Hulpkaarttekening uit mei 1946 van de aanleg van de rijksweg A12 over het grondgebied van de gemeente Bunnik over de (Oude) Mereveldseweg en de Staatslijn H heen. Bron: Kadasterarchiefviewer 1832-1987 (NL). Hulpkaarttekening uit mei 1946 van de aanleg van de rijksweg A12 over het grondgebied van de gemeente Bunnik over de (Oude) Mereveldseweg en de Staatslijn H heen. Bron: Kadasterarchiefviewer 1832-1987 (NL).


Gezicht op boerderij De Klomp (Oude Mereveldseweg 2-4) tijdens de kerstdagen in december/januari, Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op boerderij De Klomp (Oude Mereveldseweg 2-4) tijdens de kerstdagen in december/januari, Foto: Sander van Scherpenzeel.


Luchtfoto van de renbaan Mereveld te Utrecht, uit het noordwesten. Op de voorgrond de A27, links de spoorlijn naar Arnhem en op de achtergrond de A12 en het fort Vechten te Bunnik in 1990. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 85445. Luchtfoto van de renbaan Mereveld te Utrecht, uit het noordwesten. Op de voorgrond de A27, links de spoorlijn naar Arnhem en op de achtergrond de A12 en het fort Vechten te Bunnik in 1990. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 85445.


De in staat verkerende Klompbrug over de Ravensewetering-Oud Wulfsewetering weg erover is de Oude Mereveldseweg in noordelijke richting gezien. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 005. De in staat verkerende Klompbrug over de Ravensewetering-Oud Wulfsewetering weg erover is de Oude Mereveldseweg in noordelijke richting gezien. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 005.


                

Straatnaambord Oude Mereveldseweg. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Oude Mereveldseweg. Foto: Sander van Scherpenzeel.



26.   Oude Mereveldseweg

1942 College / 02-03-2010

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


De Oude Mereveldseweg ter hoogte met de grens met de gemeente Utrecht aan de Nieuwe Houtenseweg op een zomerdag. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Oude Mereveldseweg ter hoogte met de grens met de gemeente Utrecht aan de Nieuwe Houtenseweg op een zomerdag. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De Oude Mereveldseweg in de periode 2010-2013 gezien vanaf de Fortweg. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Oude Mereveldseweg in de periode 2010-2013 gezien vanaf de Fortweg. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op de kruising van de Oude Mereveldseweg en de Fortweg in de periode 2010-2013. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de kruising van de Oude Mereveldseweg en de Fortweg in de periode 2010-2013. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                

Boerderij De Poel, gelegen aan de Poeldijk nr. 2 en 2a gezien in 1963. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), te Amersfoort, beeldbank, documentnummer: 85.019. Boerderij De Poel, gelegen aan de Poeldijk nr. 2 en 2a gezien in 1963. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), te Amersfoort, beeldbank, documentnummer: 85.019.


Boerderij De Poel, gelegen aan de Poeldijk nr. 2 en 2a gezien in 1963. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), te Amersfoort, beeldbank, documentnummer: 85.888. Boerderij De Poel, gelegen aan de Poeldijk nr. 2 en 2a gezien in 1963. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), te Amersfoort, beeldbank, documentnummer: 85.888.


         


27.   Poeldijk

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Boerderij De Poel gezien vanaf de Poeldijk. De voorste schuur, links, is vóór 1990 afgebroken in 1977. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij De Poel gezien vanaf de Poeldijk. De voorste schuur, links, is vóór 1990 afgebroken in 1977. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


          

Luchtfoto vanuit het oosten met links het Amsterdam-Rijnkanaal, bovenaan de Schalkwijksebrug. Midden en rechts van het midden de Schonauwenseweg end e Poeldijk in 2016. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto vanuit het oosten met links het Amsterdam-Rijnkanaal, bovenaan de Schalkwijksebrug. Midden en rechts van het midden de Schonauwenseweg end e Poeldijk in 2016. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Zicht op de Tiendweg met links de Wickenburgseweg in zuidelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Tiendweg met links de Wickenburgseweg in zuidelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Luchtfoto uit de periode 2016-2019 met links de Schalkwijkseweg en linksonder de Schalkwijksebrug. Middenonder de Schonauwenseweg met parallel daarnaast de Poeldijk. Linksboven Landbouwmachine dealer Van Hoogendoorn. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto uit de periode 2016-2019 met links de Schalkwijkseweg en linksonder de Schalkwijksebrug. Middenonder de Schonauwenseweg met parallel daarnaast de Poeldijk. Linksboven Landbouwmachine dealer Van Hoogendoorn. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


   

De toegang tot het erf van boerderij De Poel met hekwerk en inrijhek. Links een wagenschuur met daarachter een tweede schuur en achter de boerderij een hooiberg in 1974. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De toegang tot het erf van boerderij De Poel met hekwerk en inrijhek. Links een wagenschuur met daarachter een tweede schuur en achter de boerderij een hooiberg in 1974. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Boerderij De Poel met op de voorgrond de oprit vanaf de Poeldijk met hekwerk en inrijhek. Rechts een wagenschuur in 1958. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij De Poel met op de voorgrond de oprit vanaf de Poeldijk met hekwerk en inrijhek. Rechts een wagenschuur in 1958. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Boerderij De Poel. Het toegangshek en hekwerk aan de rechterkant van de oprit van de boerderij in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij De Poel. Het toegangshek en hekwerk aan de rechterkant van de oprit van de boerderij in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gedeelte van de Pothuizerweg evenwijdig aan de spoorlijn Utrecht-Den Bosch in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Pothuizerweg evenwijdig aan de spoorlijn Utrecht-Den Bosch in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                

Per dinsdag 21 maart 2023 is de straatnaam Pothoek erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject aan de Pothuizerweg 4 waar eens de veevoederfabriek stond in Schalwijk. Kaart: Gem. Houten. Per dinsdag 21 maart 2023 is de straatnaam Pothoek erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject aan de Pothuizerweg 4 waar eens de veevoederfabriek stond in Schalwijk. Kaart: Gem. Houten.



28.   Pothoek

Op dinsdag 21 maart 2023 is door het college van BenW van de gemeente Houten de 781ste straatnaam vastgesteld.

De naam Pothoek in Schalkwijk, voor de plek waar nu nog een veevoederfabriek staat. De naam komt hier van oorsprong al voor.


Per dinsdag 21 maart 2023 is de straatnaam Pothoek erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject aan de Pothuizerweg 4 waar eens de veevoederfabriek stond in Schalwijk. Kaart: Ruimtelijkeplannen.nl. Per dinsdag 21 maart 2023 is de straatnaam Pothoek erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject aan de Pothuizerweg 4 waar eens de veevoederfabriek stond in Schalwijk. Kaart: Ruimtelijkeplannen.nl.



Het gedeelte 'Pot' komt van de Pothuizerweg waar het aan gelegen is. Een pothuis of puthuis is een gebouw met een uitstekende aanbouw. Een inpandige (waterput) aan huis.

Het gedeelte 'hoek' komt vanwege de ligging in de hoek in het buurtschap De Heul, met de Provincialeweg en de Pothuizerweg. Op termijn komen hier 22 woningen.


   

Molen aan De Heul aan de Pothuizerweg in ca. 1900. Bron: onbekend. Molen aan De Heul aan de Pothuizerweg in ca. 1900. Bron: onbekend.


De veevoederfabriek van Vulto aan de Pothuizenweg 4 op 14 maart 2004. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De veevoederfabriek van Vulto aan de Pothuizenweg 4 op 14 maart 2004. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De molenaarswoning. Gezicht op de gevel aan het Overeind, en de linkerzijgevel van de boerderij aan de Pothuizerweg in 1958. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De molenaarswoning. Gezicht op de gevel aan het Overeind, en de linkerzijgevel van de boerderij aan de Pothuizerweg in 1958. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  


29.   Pothuizerweg

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


De Pothuizerweg met op de achtergrond de spoorlijn Utrecht-Den Bosch in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Pothuizerweg met op de achtergrond de spoorlijn Utrecht-Den Bosch in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                

Gedeelte van de Pothuizerweg gezien in noordoostelijke richting 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Pothuizerweg gezien in noordoostelijke richting 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Luchtfoto van het Amsterdam-Rijnkanaal ten oosten van Houten, uit het noordwesten, met aan weerszijden het tracé voor de toekomstige Rijksweg 27 en de Houtensebrug op 11 mei 1978. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer:	 50566. Luchtfoto van het Amsterdam-Rijnkanaal ten oosten van Houten, uit het noordwesten, met aan weerszijden het tracé voor de toekomstige Rijksweg 27 en de Houtensebrug op 11 mei 1978. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50566.


Overzicht van het kassengebied tussen Vleuten en de stad Utrecht vanuit het klooster van de Zusters van de Heilige Maria Magdalena Postel smmp aan de rand van Vleuten in 1995 naar een tekening van Chris Schut. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 28403. Overzicht van het kassengebied tussen Vleuten en de stad Utrecht vanuit het klooster van de Zusters van de Heilige Maria Magdalena Postel smmp aan de rand van Vleuten in 1995 naar een tekening van Chris Schut. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 28403.


                


30.   Rietdijk

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 26 februari 1985.


Gezicht op de Tuurdijk op 12 juni 1989. Bron: onbekend. Gezicht op de Tuurdijk op 12 juni 1989. Bron: onbekend.


                

Luchtfoto van de Rijksweg 12 (A12) te Utrecht, uit het zuidwesten, met het toekomstige klaverblad van het knooppunt Lunetten en de aanleg van de Rijksweg 27 (A27). Op de voorgrond de Wayensedijk (gemeente Houten) en op de achtergrond het landgoed Amelisweerd in de gemeente Bunnik op 11 mei 1978. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer:	 50569. Luchtfoto van de Rijksweg 12 (A12) te Utrecht, uit het zuidwesten, met het toekomstige klaverblad van het knooppunt Lunetten en de aanleg van de Rijksweg 27 (A27). Op de voorgrond de Wayensedijk (gemeente Houten) en op de achtergrond het landgoed Amelisweerd in de gemeente Bunnik op 11 mei 1978. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50569.


Luchtfoto van de in aanbouw zijnde Hagesteinsebrug over de Lek in de Rijksweg 27 te Vianen, uit het noordoosten 11 mei 1978. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50560. Luchtfoto van de in aanbouw zijnde Hagesteinsebrug over de Lek in de Rijksweg 27 te Vianen, uit het noordoosten 11 mei 1978. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50560.


DE aanleg van de rijksweg A27 beoosten de stad Utrecht in de periode 1983-1985. Bron: Beeldbank, Rijkswaterstaat. DE aanleg van de rijksweg A27 beoosten de stad Utrecht in de periode 1983-1985. Bron: Beeldbank, Rijkswaterstaat.


De rijksweg A27 met de in aanbouw zijnde tunnelbak ter hoogte van landgoed Nieuw-Amelisweerd in de periode rond 1984. Bron: Beeldbank, Rijkswaterstaat. De rijksweg A27 met de in aanbouw zijnde tunnelbak ter hoogte van landgoed Nieuw-Amelisweerd in de periode rond 1984. Bron: Beeldbank, Rijkswaterstaat.


Luchtfoto van het Amsterdam-Rijnkanaal ten oosten van Houten, uit het zuidwesten, met aan weerszijden het tracé voor de toekomstige Rijksweg 27 met op- en afritten en de Houtensebrug op donderdag 11 mei 1978. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50567. Luchtfoto van het Amsterdam-Rijnkanaal ten oosten van Houten, uit het zuidwesten, met aan weerszijden het tracé voor de toekomstige Rijksweg 27 met op- en afritten en de Houtensebrug op donderdag 11 mei 1978. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50567.


                  


31.   Rijksweg A27

1938 - 1999


Luchtfoto van de voorbereidende werkzaamheden ten behoeve van de aanleg van de Rijksweg 27 te Utrecht, tussen de spoorlijnen naar 's-Hertogenbosch (voorgrond) en Arnhem (achtergrond), uit het zuiden. Links een gedeelte van de uitvoering van het wegenplan voor de toekomstige wijk Lunetten (Furkaplateau) en rechts de Mereveldseweg een een gedeelte van de renbaan Mereveld in de zomer van 1980. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 85436. Luchtfoto van de voorbereidende werkzaamheden ten behoeve van de aanleg van de Rijksweg 27 te Utrecht, tussen de spoorlijnen naar 's-Hertogenbosch (voorgrond) en Arnhem (achtergrond), uit het zuiden. Links een gedeelte van de uitvoering van het wegenplan voor de toekomstige wijk Lunetten (Furkaplateau) en rechts de Mereveldseweg een een gedeelte van de renbaan Mereveld in de zomer van 1980. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 85436.


                

Luchtfoto van het knooppunt Lunetten met rechtsboven de oksel de UW werkbedrijven aan de Nieuwe Houtenseweg in 1980-1981. Bron: Beeldbank, Rijkswaterstaat. Luchtfoto van het knooppunt Lunetten met rechtsboven de oksel de UW werkbedrijven aan de Nieuwe Houtenseweg in 1980-1981. Bron: Beeldbank, Rijkswaterstaat.


Luchtfoto gezien vanuit het oosten met de Draf- en Renbaan Mereveld en de aanleg van de rijksweg A27 (waterbad). Rechts onderaan de Rijnspoorweg en links de Staatslijn (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Bovenaan de wijk Lunetten. Bron: Beeldbank, Rijkswaterstaat. Luchtfoto gezien vanuit het oosten met de Draf- en Renbaan Mereveld en de aanleg van de rijksweg A27 (waterbad). Rechts onderaan de Rijnspoorweg en links de Staatslijn (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Bovenaan de wijk Lunetten. Bron: Beeldbank, Rijkswaterstaat.


Luchtfoto van de wijk Lunetten te Utrecht met op de voorgrond de voorbereidende werkzaamheden ten behoeve van de aanleg van de Rijksweg 27 in de zomer van 1981. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 118517. Luchtfoto van de wijk Lunetten te Utrecht met op de voorgrond de voorbereidende werkzaamheden ten behoeve van de aanleg van de Rijksweg 27 in de zomer van 1981. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 118517.


                


32.   Schalkwijkseweg

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


De Schalkwijkseweg. Oprit naar de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Op de achtergrond het bos van Landgoed Wickenburgh in 1995-2000. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Schalkwijkseweg. Oprit naar de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Op de achtergrond het bos van Landgoed Wickenburgh in 1995-2000. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                

De geluidswal aan de westkant van de de verdiepte rijksweg A27 bij landgoed Nieuw-Amelisweerd gezien vanaf het viaduct van de Koningsweg in 1986-1988. Bron: Beeldbank, Rijkswaterstaat. De geluidswal aan de westkant van de de verdiepte rijksweg A27 bij landgoed Nieuw-Amelisweerd gezien vanaf het viaduct van de Koningsweg in 1986-1988. Bron: Beeldbank, Rijkswaterstaat.


Het gerooide bos van Nieuw-Amelisweerd in het najaar van 1982 waar binnen aanzienlijke tijd de tunnelbak gegraven zal gaan worden. Gezicht vanaf de Koninsgweg. Bron: Beeldbank, Rijkswaterstaat. Het gerooide bos van Nieuw-Amelisweerd in het najaar van 1982 waar binnen aanzienlijke tijd de tunnelbak gegraven zal gaan worden. Gezicht vanaf de Koninsgweg. Bron: Beeldbank, Rijkswaterstaat.


Gezicht op de zandvlakte en het droogleggen van de verdiepte rijksweg A27 met op de achtergrond het viaduct De Knapschinkel met de Staatslijn H (Utrecht 's-Hertogenbosch) en de Nieuwe Houtenseweg. Bron: Beeldbank, Rijkswaterstaat. Gezicht op de zandvlakte en het droogleggen van de verdiepte rijksweg A27 met op de achtergrond het viaduct De Knapschinkel met de Staatslijn H (Utrecht 's-Hertogenbosch) en de Nieuwe Houtenseweg. Bron: Beeldbank, Rijkswaterstaat.


                

De Schalkwijksewetering bij de gemeentegrens van Houten en Nieuwegein in zuidoostelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Schalkwijksewetering bij de gemeentegrens van Houten en Nieuwegein in zuidoostelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De Knoesterweg met in de verte het Van Der Valk Hotel Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Knoesterweg met in de verte het Van Der Valk Hotel Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De Schalkwijksewetering (weg). Foto: Sander van Scherpenzeel. De Schalkwijksewetering (weg). Foto: Sander van Scherpenzeel.


Straatnaambord 'Schalkwijksewetering' (weg) met bij geplakt huisnummer nr. 1. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Schalkwijksewetering' (weg) met bij geplakt huisnummer nr. 1. Foto: Sander van Scherpenzeel.



33.   Schalkwijksewetering

(De Knoesterpolder)

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


De Schalkwijksewetering met rechts de aanliggende boerderij gezien in oostelijke richting. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Schalkwijksewetering met rechts de aanliggende boerderij gezien in oostelijke richting. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De Knoesterweg met gezicht op een klompenpad dwars door de weilanden in zuidelijke richting van het dorp Tull en 't Waal. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Knoesterweg met gezicht op een klompenpad dwars door de weilanden in zuidelijke richting van het dorp Tull en 't Waal. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                

Luchtfoto van de Hagensteinsebrug in de rijksweg 27 over de Lek op de grens van de gemeente Vianen (voorgrond) en de gemeente Nieuwegein, uit het zuidwesten. Op de achtergrond de polder De Geer in de gemeente Houten op maandag 27 september 1982. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer:	 50639. Luchtfoto van de Hagensteinsebrug in de rijksweg 27 over de Lek op de grens van de gemeente Vianen (voorgrond) en de gemeente Nieuwegein, uit het zuidwesten. Op de achtergrond de polder De Geer in de gemeente Houten op maandag 27 september 1982. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50639.


                

Straatnaambord Ellispad op het grondgebied van de gemeente Nieuwegein in het verlengde van het fietspad met de Knoesterweg in 2016. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Ellispad op het grondgebied van de gemeente Nieuwegein in het verlengde van het fietspad met de Knoesterweg in 2016. Foto: Sander van Scherpenzeel.


     


34.   Scheidingsweg

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Scheidingsweg, richting de Pothuizerweg gezien in 1960-1970. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Scheidingsweg, richting de Pothuizerweg gezien in 1960-1970. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                

De Lekdijk met rechts de oprit vanaf de Scheidingsweg en midden de afslag naar Culemborg in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Lekdijk met rechts de oprit vanaf de Scheidingsweg en midden de afslag naar Culemborg in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                


35.    Schonauwenseweg

Bij raadsvergadering vastgesteld op vrijdag 23 november 1973.


DE Binnenweg bij de boerderij van familie Van Dijk. Bron: onbekend. DE Binnenweg bij de boerderij van familie Van Dijk. Bron: onbekend.


                

Luchtfoto van Houten Zuidwest met links de rondweg met links het Amsterdam-Rijnkanaal in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto van Houten Zuidwest met links de rondweg met links het Amsterdam-Rijnkanaal in 2019. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Het hoofdbad van zwembad De Trip aan de Oude Poeldijk in 1980-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het hoofdbad van zwembad De Trip aan de Oude Poeldijk in 1980-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                 

Luchtfoto van de in het landschap zichtbaar gemaakte contouren van de plattegrond van huis Schalkwijk te Schalkwijk in 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van de in het landschap zichtbaar gemaakte contouren van de plattegrond van huis Schalkwijk te Schalkwijk in 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



36.   Tetwijkseweg - De Tetwijkseweg is genoemd naar een in de tweede kwart van het twaalfde eeuws ontgonnen (in cultuur gebracht) gebied Tetwijk. Dit gebied maakte deel uit van de Schalkwijkse ontginningen in de twaalde eeuw. In 1366 wordt het Tetwijk genoemd als 'Thetawijc' Het te ontginnen gebied was van een zekere persoon Tet.

Het eerste gedeelte van de Tetwijkseweg werd aangelegd in februari 1989. Deze werd aangelegd in het kader van het grote ruilverkavelingsplan. Om twee boerenbedrijven die daar nog gebouwd moesten worden te ontsluiten aan het openbare wegennet. 


Nieuw gebouwd woonhuis en stallen in het kader van de ruilverkaveling aan de Kanaaldijk Zuid 20 in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Nieuw gebouwd woonhuis en stallen in het kader van de ruilverkaveling aan de Kanaaldijk Zuid 20 in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         

Knotwilgen ergens in de gemeente Houten in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Knotwilgen ergens in de gemeente Houten in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Maar ook om de toen destijds onbewaakte particulieren spoorwegovergangen in de polder Blokhoven definitief op te heffen. In de periode 1994 - 1995 is het tweede gedeelte van de Tetwijkseweg aangelegd, als fietspad. Dit tweede gedeelte werd aangelegd in het verlengde van de toen reeds huidige aangelegde weg en de Achterdijk. Dit gedeelte wordt bij sommige mensen in de volksmond ook wel het Tetwijksepad genoemd.

Omdat dit tweede gedeelte een fietspad betreft. Aan de Tetwijkseweg ligt het voormalige kasteelterrein van kasteel Schalkwijk. Met op het oude kasteelterrein de 'Tuin van Jonkheer Ram'. De familie Ram waren één van de families die het kasteel bewoond hebben.

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 16 december 1986.


Luchtfoto uit de periode 2016-2019 vanuit het oosten gezien van het Tetwijksepad met de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie. Luchtfoto uit de periode 2016-2019 vanuit het oosten gezien van het Tetwijksepad met de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie.


Gezicht op het dijklichaam van een oude Rijnarm in de weilanden bij boerderij De Koppel (Houtensepad) te Utrecht op zaterdag 15 augustus 1970. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 124377. Gezicht op het dijklichaam van een oude Rijnarm in de weilanden bij boerderij De Koppel (Houtensepad) te Utrecht op zaterdag 15 augustus 1970. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 124377.


                 


37.   Tiendweg

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


De Tiendweg tussen de Hoogdijk en de Beusichemseweg in 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Tiendweg tussen de Hoogdijk en de Beusichemseweg in 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                 

De aanleg van de Provincialeweg omleidend aan de zuidkant van het dorp Houten en de bijbehorende aankoop van gronden voor de realisering hiervan naar een plan de de ingenieur van Provincilae Waterstaat van Utrecht Anton Mussert in 1931. Bovenste kaart het doortrekken van de weg op de Grundweg onder de verbetering van de weg ter hoogte van het Leedijkerhout en boerderij Schoneveld. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063. De aanleg van de Provincialeweg omleidend aan de zuidkant van het dorp Houten en de bijbehorende aankoop van gronden voor de realisering hiervan naar een plan de de ingenieur van Provincilae Waterstaat van Utrecht Anton Mussert in 1931. Bovenste kaart het doortrekken van de weg op de Grundweg onder de verbetering van de weg ter hoogte van het Leedijkerhout en boerderij Schoneveld. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063.


De aanleg van de Provincialeweg omleidend aan de zuidkant van het dorp Houten en de bijbehorende aankoop van gronden voor de realisering hiervan naar een plan de de ingenieur van Provincilae Waterstaat van Utrecht Anton Mussert in 1931. Kaartje van de verbetering van de weg ter hoogte van kasteel Schonauwen bij het Granietsteen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063. De aanleg van de Provincialeweg omleidend aan de zuidkant van het dorp Houten en de bijbehorende aankoop van gronden voor de realisering hiervan naar een plan de de ingenieur van Provincilae Waterstaat van Utrecht Anton Mussert in 1931. Kaartje van de verbetering van de weg ter hoogte van kasteel Schonauwen bij het Granietsteen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063.


Affiche voor de benzandingen voor het zandpad in de zomer van 1773 tussen Houten, Schonauwen en Schalkwijk. Bron: Het Utrechts Archief, Huisarchief Hardenbroek. Affiche voor de benzandingen voor het zandpad in de zomer van 1773 tussen Houten, Schonauwen en Schalkwijk. Bron: Het Utrechts Archief, Huisarchief Hardenbroek.


De verbetering van de Trip verlegging en rechttrekken van de weg in Schonauwen in 1930-1933. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063. De verbetering van de Trip verlegging en rechttrekken van de weg in Schonauwen in 1930-1933. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063.


De verbetering van de Trip verlegging en rechttrekken van de weg in Schonauwen in 1930-1933. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063. De verbetering van de Trip verlegging en rechttrekken van de weg in Schonauwen in 1930-1933. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063.


De Trip in Schalkwijk ter hoogte van de Korte Uitweg met de Jhr. Ramweg in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Trip in Schalkwijk ter hoogte van de Korte Uitweg met de Jhr. Ramweg in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                 

De verbreding en verlegging van De Trip in de polder Groot Vuylcoop met links op de achtergrond het dorp Schalkwijk in de periode 1928-1933. Bron: HUA, 1929. De verbreding en verlegging van De Trip in de polder Groot Vuylcoop met links op de achtergrond het dorp Schalkwijk in de periode 1928-1933. Bron: HUA, 1929.



38.   Trip

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Gedeelte van de weg De Trip in ca. 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de weg De Trip in ca. 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


           

De oude toestand van de Trip voor 1930. Bron: Utrecht in Woord en Beeld. De oude toestand van de Trip voor 1930. Bron: Utrecht in Woord en Beeld.


De oude toestand van de Trip voor 1930. Bron: Utrecht in Woord en Beeld. De oude toestand van de Trip voor 1930. Bron: Utrecht in Woord en Beeld.


  

De Utrechtseweg ter hoogte van het viaduct met de rijksweg A12 in de richting van de gemeente Nieuwegein. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, De Utrechtseweg ter hoogte van het viaduct met de rijksweg A12 in de richting van de gemeente Nieuwegein. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353,


               

Luchtfoto gezien vanuit het zuiden op de Utrechtsweg (gem. Houten) en de Houtenseweg (gem. Nieuwegein) met verticaal de Koppeldijk die de gemeentegrens vormt. Linksbovenaan de Ravenswetering (weg). Rechtsbovenaa de Waijensedijk in 1975. Bron: Het Utrechts Archief, 1929, 1704. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden op de Utrechtsweg (gem. Houten) en de Houtenseweg (gem. Nieuwegein) met verticaal de Koppeldijk die de gemeentegrens vormt. Linksbovenaan de Ravenswetering (weg). Rechtsbovenaa de Waijensedijk in 1975. Bron: Het Utrechts Archief, 1929, 1704.


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden van de Utrechtseweg. Met linksbovenaan de Langeweg met middenrechts het oprijlaantje van Oud-Wulven en het ernaast gelegen Eierdijkje. Links zou bedrijfterrein Doornkade nog in ontwikkeling gaan. Gezicht rond 1975. Bron: Het Utrechts Archief 1929, 1704. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden van de Utrechtseweg. Met linksbovenaan de Langeweg met middenrechts het oprijlaantje van Oud-Wulven en het ernaast gelegen Eierdijkje. Links zou bedrijfterrein Doornkade nog in ontwikkeling gaan. Gezicht rond 1975. Bron: Het Utrechts Archief 1929, 1704.


   


39.   Utrechtseweg

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Straatnaambord 'Utrechtseweg'. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Utrechtseweg'. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Afbeelding van een windscherm langs het fietspad tussen Utrecht en Houten aan de Utrechtseweg, ter hoogte van het viaduct over de rijksweg A27 op dinsdag 29 augustus 1995. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 823904. Afbeelding van een windscherm langs het fietspad tussen Utrecht en Houten aan de Utrechtseweg, ter hoogte van het viaduct over de rijksweg A27 op dinsdag 29 augustus 1995. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 823904.


                 

De Veerweg gezien vanuit herberg Landlust in Tull en 't Waal in 2004. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Veerweg gezien vanuit herberg Landlust in Tull en 't Waal in 2004. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Afbeelding van een tram van U-OV tijdens een testrit op de nieuwe tramlijn (Uithoflijn) naar de Uithof (Utrecht Science Park) langs de begraafplaats Kovelswade te Utrecht (rechts), gezien vanaf het viaduct van de Waterlinieweg op 12 december 2019. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 846275. Afbeelding van een tram van U-OV tijdens een testrit op de nieuwe tramlijn (Uithoflijn) naar de Uithof (Utrecht Science Park) langs de begraafplaats Kovelswade te Utrecht (rechts), gezien vanaf het viaduct van de Waterlinieweg op 12 december 2019. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 846275.


           

Herberg/Restaurant Landlust in Tull 't Waal aan de Veerweg in 2004. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Herberg/Restaurant Landlust in Tull 't Waal aan de Veerweg in 2004. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Veerweg in de richting van rivier de Lek gezien in Tull en 't Waal links en rechts de uitwaarden Steenwaard. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Veerweg in de richting van rivier de Lek gezien in Tull en 't Waal links en rechts de uitwaarden Steenwaard. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Veerwagenweg in 1995. Later in 2005 De Brug geheten. Links wordt voorzieningengebied De Bruggen gerealiseerd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Veerwagenweg in 1995. Later in 2005 De Brug geheten. Links wordt voorzieningengebied De Bruggen gerealiseerd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



40.   Veerwagenweg - Veerweg

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


De Veerwagenweg (links) en rechts de Houtensewetering in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Veerwagenweg (links) en rechts de Houtensewetering in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De brug bij de kruising Houtense Wetering / Veerwagenweg kort voor de sloop van de Molenbrug. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De brug bij de kruising Houtense Wetering / Veerwagenweg kort voor de sloop van de Molenbrug. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Herberg Landlust aan de Veerweg in Tull en 't Waal bij het Ciulemborgs Veer. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Herberg Landlust aan de Veerweg in Tull en 't Waal bij het Ciulemborgs Veer. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


          

Luchtfoto gezien vanuit het oosten van rivier de Lek met linksboven de Culemborgs Spoorbrug en het Culemborgs Veer tussen de gemeente Houten (Tull en 't Waal), Prov. Utrecht en Culemborg (Prov. Gelderland). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het oosten van rivier de Lek met linksboven de Culemborgs Spoorbrug en het Culemborgs Veer tussen de gemeente Houten (Tull en 't Waal), Prov. Utrecht en Culemborg (Prov. Gelderland). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Zicht op de Veerweg aan de kant van Tull en en 't Waal met rechts op de achtergrond de rivier de Lek. Bron: onbekend. Zicht op de Veerweg aan de kant van Tull en en 't Waal met rechts op de achtergrond de rivier de Lek. Bron: onbekend.


     

Gezicht op de aanlegplaats van de veerdienst Beusichem-Wijk bij Duurstede over de Lek, aan de Veerweg te Beusichem, met links 't Veerhuys in juli 1975. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 842726. Gezicht op de aanlegplaats van de veerdienst Beusichem-Wijk bij Duurstede over de Lek, aan de Veerweg te Beusichem, met links 't Veerhuys in juli 1975. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 842726.


Gezicht op de Veerweg te Wijk bij Duurstede, met de aanlegplaats van de veerdienst Beusichem-Wijk bij Duurstede over de Lek. Op de achtergrond links 't Veerhuys te Beusichem in juli 1975. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer:	 842724. Gezicht op de Veerweg te Wijk bij Duurstede, met de aanlegplaats van de veerdienst Beusichem-Wijk bij Duurstede over de Lek. Op de achtergrond links 't Veerhuys te Beusichem in juli 1975. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 842724.


De pont over de Lek naar Culemborg in 2000. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De pont over de Lek naar Culemborg in 2000. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                    

Het Culemborgs Veer gezien vanaf de kant van Tull en 't Waal over de rivier de Lek. Bron: onbekend. Het Culemborgs Veer gezien vanaf de kant van Tull en 't Waal over de rivier de Lek. Bron: onbekend.


  


41.   Veerweg

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Afbeelding van de veerpont van de veerdienst Beusichem-Wijk bij Duurstede over de Lek, onderweg naar de aanlegplaats aan de Veerweg te Wijk bij Duurstede in juli 1975. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 842723. Afbeelding van de veerpont van de veerdienst Beusichem-Wijk bij Duurstede over de Lek, onderweg naar de aanlegplaats aan de Veerweg te Wijk bij Duurstede in juli 1975. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 842723.


                 

Afbeelding van de veerpont van de veerdienst Beusichem-Wijk bij Duurstede over de Lek, vanaf de Veerweg te Wijk bij Duurstede. Op de achtergrond links 't Veerhuys te Beusichem in juli 1975. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 842727. Afbeelding van de veerpont van de veerdienst Beusichem-Wijk bij Duurstede over de Lek, vanaf de Veerweg te Wijk bij Duurstede. Op de achtergrond links 't Veerhuys te Beusichem in juli 1975. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 842727.


              

Het Beusichemse Veer gezien vanaf de kant van de gemeente Wijk bij Duurstede met aan de overkant het dorp Beusichem en het Veerhuis in februari 2019. Foto: Frank Firet. Het Beusichemse Veer gezien vanaf de kant van de gemeente Wijk bij Duurstede met aan de overkant het dorp Beusichem en het Veerhuis in februari 2019. Foto: Frank Firet.


Groen informatiebord met de vaartijden van het Beusichemse Veer in februari 2019. Foto: Frank Firet. Groen informatiebord met de vaartijden van het Beusichemse Veer in februari 2019. Foto: Frank Firet.


Het Beusichemse Veer in februari 2019. Foto: Frank Firet. Het Beusichemse Veer in februari 2019. Foto: Frank Firet.


Het Beusichemse Veer gezien vanaf de kant van Beusichem richting Wijk bij Duurstede aan de overkant van de rivier in februari 2019. Foto: Frank Firet. Het Beusichemse Veer gezien vanaf de kant van Beusichem richting Wijk bij Duurstede aan de overkant van de rivier in februari 2019. Foto: Frank Firet.


        

Een rij wachtende auto's op de Veerweg te Beusichem die klaar staan om het veer op ter rijden. Rechts het Veerhuis van Beusichem in februari 2019. Foto: Frank Firet. Een rij wachtende auto's op de Veerweg te Beusichem die klaar staan om het veer op ter rijden. Rechts het Veerhuis van Beusichem in februari 2019. Foto: Frank Firet.


'Wachtkamer der Stoombooten' aa de Veerweg in Culemborg bij het Culemborgs Veer in 2019. Foto: Frank Firet. 'Wachtkamer der Stoombooten' aa de Veerweg in Culemborg bij het Culemborgs Veer in 2019. Foto: Frank Firet.


Straatnaambord Veerweg aan de kant van Tull en 't Waal bij rivier de Lek in 2019. Foto: Frank Firet. Straatnaambord Veerweg aan de kant van Tull en 't Waal bij rivier de Lek in 2019. Foto: Frank Firet.


Het Culemborgs Veer aan de kant van Culemborg gezien. Met links de Culemborgse Spoorbrug over rivier de Lek in 2019. Foto: Frank Firet. Het Culemborgs Veer aan de kant van Culemborg gezien. Met links de Culemborgse Spoorbrug over rivier de Lek in 2019. Foto: Frank Firet.


Het Culemborgs Veer over de rivier de Lek gezien vanaf de kant van Culemborg met links de Culemborgse Spoorbrug met een erop rijdende SLT trein in 2019. Foto: Frank Firet. Het Culemborgs Veer over de rivier de Lek gezien vanaf de kant van Culemborg met links de Culemborgse Spoorbrug met een erop rijdende SLT trein in 2019. Foto: Frank Firet.


Het Culemborgs Veer gezien vanaf de kant van Tull en 't Waal bij de Veerweg met de aanmerende pont in 2019. Foto: Frank Firet. Het Culemborgs Veer gezien vanaf de kant van Tull en 't Waal bij de Veerweg met de aanmerende pont in 2019. Foto: Frank Firet.


  


42.   Waijensedijk

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


De aanleg van de A27 met op de achtergrond huizen aan de Waijensedijk in 1978. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De aanleg van de A27 met op de achtergrond huizen aan de Waijensedijk in 1978. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                  

Luchtfoto van de A12 ten zuiden van Utrecht, uit het zuidoosten, met op de voorgrond de rijksweg A27 en het verkeersplein Lunetten. In het midden het verkeersplein Laagraven met rechts daarvan de wijken Hoograven en Lunetten te Utrecht op 10 mei 1989. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50653. Luchtfoto van de A12 ten zuiden van Utrecht, uit het zuidoosten, met op de voorgrond de rijksweg A27 en het verkeersplein Lunetten. In het midden het verkeersplein Laagraven met rechts daarvan de wijken Hoograven en Lunetten te Utrecht op 10 mei 1989. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50653.


Zicht op de Zuwedijk met een bebouwd kom bord in Schalkwijk met links op de achtergrond de veevoderfabriek van Van Gorp aan de Pothuizerweg. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de Zuwedijk met een bebouwd kom bord in Schalkwijk met links op de achtergrond de veevoderfabriek van Van Gorp aan de Pothuizerweg. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


                  


43.   Zuwedijk

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Het Dijkhuis van het Hoogheemraadschap De Lekdijk Bovendams tussen de Provincialeweg en de Zuwedijk met rechts op de achtergrond de Veevoederfabriek van Van Gorp aan de Pothuizerweg. Foto: Bert Goes. Het Dijkhuis van het Hoogheemraadschap De Lekdijk Bovendams tussen de Provincialeweg en de Zuwedijk met rechts op de achtergrond de Veevoederfabriek van Van Gorp aan de Pothuizerweg. Foto: Bert Goes.


                

 

E-mailen
Info