Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Straatnamen Houten

Noord en Zuid Woon- en Winkelgebied

(wijzigingen voorbehouden er kunnen geen rechten aan deze lijst ontleend worden)

Gebruik Ctrl + F voor het zoeken naar je straatnaam.

Woon- winkelgebied Het Rond (Zo. 08-01-2006 Di. 19-09-2006) 


Woon- winkelgebied Het Rond geportretteerd op zondag 8 januari 2006, door Sander van Scherpenzeel.

     

Winkelcentrum Het Rond

Luchtfoto van het plein Het Rond vanuit het noordoosten gezien op een mooie dag op de wekelijkse donderdagmarkt van het jaar 1998. Luchtfoto bevindt zich in een gang van het gemeentehuis van Houten. Luchtfoto van het plein Het Rond vanuit het noordoosten gezien op een mooie dag op de wekelijkse donderdagmarkt van het jaar 1998. Luchtfoto bevindt zich in een gang van het gemeentehuis van Houten.



Het Rond is een plein en winkelgebied in het centrum van Houten in de Nederlandse provincie Utrecht. Het is gebouwd in 1984 nadat Houten was aangewezen als groeikern voor de stad Utrecht. Het Rond ligt aan de oostkant van de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch in het centrum van Houten. Het plein is het centrale punt van de fietsinfrastructuur van Houten.

Alle hoofdfietsroutes komen samen op dit plein, dat wordt omgeven door hogere bebouwing. Direct aan het plein zijn winkels te vinden, waaronder horeca. Op het plein wordt de wekelijkse markt gehouden en is een horecapand te vinden. Het Rond wordt doorsneden door een betonnen gracht en is autovrij.


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden links van het midden verticaal de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch), boven aan de Utrecht stad. Rechts de grondwerkzaamheden in voorbereidingen van Houten Noordoost in 1980. Links ten westen van het spoor de buurt De Hoeven en De Gaarden die net zijn gereed zijn gekomen. Bron: HUA, 1929. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden links van het midden verticaal de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch), boven aan de Utrecht stad. Rechts de grondwerkzaamheden in voorbereidingen van Houten Noordoost in 1980. Links ten westen van het spoor de buurt De Hoeven en De Gaarden die net zijn gereed zijn gekomen. Bron: HUA, 1929.


 

Maquette van winkelcentrum Het Rond en Het Kant uit ca. 1980 met woningen en winkels. Foto: Gemeente Houten. Maquette van winkelcentrum Het Rond en Het Kant uit ca. 1980 met woningen en winkels. Foto: Gemeente Houten.


      

Winkels

De vernieuwing van winkelcentrum Het Rond (Plein) met naastliggende straten in 2006-2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. De vernieuwing van winkelcentrum Het Rond (Plein) met naastliggende straten in 2006-2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.



Het oudste winkelgebied van Het Rond is bij Het Wed, ten noorden van het centrale plein. Hier is een aantal winkelstraten te vinden, waarbij sinds de eeuwwisseling de HEMA een publiekstrekker is. Ook is hier de noordelijke parkeergarage Spoorhaag gebouwd.


De renovatie van het gemeentehuis van Houten (Onderdoor 25) in 2005-2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. De renovatie van het gemeentehuis van Houten (Onderdoor 25) in 2005-2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.



Aan de westkant van het plein is het Vershof. In eerste instantie was hier de bibliotheek van Houten gevestigd, maar sinds het eind van de jaren 90 is deze ingewisseld voor een overdekt winkelgedeelte met dagelijkse producten, zoals vlees, kaas, vis en bloemen. Aan de zuidwestkant van het plein is een overdekt winkelgebied. Deze is rond 2008 opgeleverd.


De eerste voorbereidingen voor de verbeteri9ng en renovatie van het Onderdoor en het station Houten in 2006-2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. De eerste voorbereidingen voor de verbeteri9ng en renovatie van het Onderdoor en het station Houten in 2006-2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.



In dit deel is een supermarkt publiekstrekker. Onder de Passage is de zuidelijke parkeergarage ‘De Kruitmolen’. In dit deel is een bioscoop aanwezig. Voorheen tot ongeveer 1992 was op deze locatie een snookercentrum en zwembad.


Zicht op het Onderdoor vanaf de westelijke naar de oostelijke kant met de verbouwing van station Houten in 2007-2008. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. Zicht op het Onderdoor vanaf de westelijke naar de oostelijke kant met de verbouwing van station Houten in 2007-2008. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.


   

Concurrentie

Een telefooncel onder het gemeentehuis van Houten in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Een telefooncel onder het gemeentehuis van Houten in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Het imago van Het Rond is niet heel positief. Het gebied wordt ervaren als sfeerloos en te modern. In zowel 2006 als 2018 vinden er flinke renovaties plaats aan Het Rond. Daarbij wordt vooral gezocht naar meer sfeer en beleving op het betonnen plein.

Met de tweede bouwtaak van Houten verscheen er een tweede winkelcentrum in Houten-Zuid. Het centrum van Houten kwam daardoor niet meer in het geografische midden van het dorp te liggen. Andere concurrenten zijn City Plaza in Nieuwegein en Hoog Catharijne in Utrecht.

Deze laatste is met de trein in 15 minuten te bereiken. Verder wordt er in Houten bovengemiddeld veel online gewinkeld. Inwoners beschouwen Het Rond voornamelijk geschikt als winkelcentrum voor de dagelijkse boodschappen.

Voor shoppen en beleving wordt al snel uitgeweken naar Utrecht. Voor het uitgaansleven wordt liever uitgeweken naar het oude historische centrum, het Plein of "Oude Dorp" of de binnenstad van Utrecht.


Gezicht op enkele appartementencomplexen aan Het Rond te Houten, met op de voorgrond een brug over een waterpartij in juni 1995. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 5785. Gezicht op enkele appartementencomplexen aan Het Rond te Houten, met op de voorgrond een brug over een waterpartij in juni 1995. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 5785.



Maquette uit ca. 1997 van het toen bedoelde te bouwen woon- winkelcentrum Castellum wat in latere tijden anders is gerealiseerd dan oorspronkelijk de bedoeling was. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Maquette uit ca. 1997 van het toen bedoelde te bouwen woon- winkelcentrum Castellum wat in latere tijden anders is gerealiseerd dan oorspronkelijk de bedoeling was. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


 

   Evenementen

Pannenbier en het hijsen van de vlag bij het bereiken van de hoogste top van de woontoren aan het Oude Dorp in 2008. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. Pannenbier en het hijsen van de vlag bij het bereiken van de hoogste top van de woontoren aan het Oude Dorp in 2008. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.



Tot halverwege de jaren 0 werd Koninginnedag gevierd op Het Rond. Er was een kindervrijmarkt en er waren optredens. Daarna is uitgeweken naar het decentraal gelegen manifestatieterrein. Sinds enkele jaren wordt geprobeerd een deel van de festiviteiten opnieuw onder te brengen op Het Rond.


Zicht op asfalteringswerkzaamheden aan Het Rond van het nieuwe fietspad richting het Schonenburgseind in 2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. Zicht op asfalteringswerkzaamheden aan Het Rond van het nieuwe fietspad richting het Schonenburgseind in 2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.



Op het Rond wordt een keer per jaar een activiteitenmarkt gehouden waar verenigingen en organisaties zich presenteren. Daarnaast zijn er braderieën en organiseert de winkeliersvereniging activiteiten. De kermis van Houten wordt gehouden op Het Rond en in de winter is er een ijsbaan, in de zomer een strand met activiteiten.


De nieuwe en verplaatste hoofdingang van het gemeentehuis van Houten in 2006-2007 met een toen nog niet rolstoelvriendelijke toegang waar alleen nog een trap was. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. De nieuwe en verplaatste hoofdingang van het gemeentehuis van Houten in 2006-2007 met een toen nog niet rolstoelvriendelijke toegang waar alleen nog een trap was. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.


    


Overgenomen van Wikipedia Het Rond


   

    Woon- en Winkelgebied Het Rond
Wijk Houten Noordwest Buurt Het Kant .. Wijk Houten Noordoost Buurt Het Rond
   Buurtnaam thema: laagland en visserij, imkerij, gebiedsvormen en situering

Maquette van winkelcentrum Het Rond en Het Kant uit ca. 1980 met woningen en winkels. Foto: Gemeente Houten. Maquette van winkelcentrum Het Rond en Het Kant uit ca. 1980 met woningen en winkels. Foto: Gemeente Houten.


Het Onderdoor gezien vanaf het oude stationsviaduct gezien aan de westkant in 1982. De bibliotheek, Het Haltna Huis, gemeentehuis en woningen aan Het Kant waren nog niet gebouwd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Onderdoor gezien vanaf het oude stationsviaduct gezien aan de westkant in 1982. De bibliotheek, Het Haltna Huis, gemeentehuis en woningen aan Het Kant waren nog niet gebouwd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   

In 2005 liet de gemeente Houten een animatie maken van hoe Het Rond, Onderdoor en het toenmalige nieuwe station Houten eruit moesten gaan zien. Bij de grootschalig verbouwing in de periode 2006-2011. Film: Gemeente Houten.


  

Het Wed met het Achterom in de kerstvakantie 2005 op 2006 in de richting van de Spoorhaag gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Wed met het Achterom in de kerstvakantie 2005 op 2006 in de richting van de Spoorhaag gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Winkelcentrum Het Rond en omgeving vanuit het zuidoosten gezien met het Wernaarseind en Wernaarspad, Achterom, buurt De Gilden en het busstation Houten. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Winkelcentrum Het Rond en omgeving vanuit het zuidoosten gezien met het Wernaarseind en Wernaarspad, Achterom, buurt De Gilden en het busstation Houten. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Parkeerterrein De Fuik met het Achterom, Wernaarseind, Wernaarspad en Kooikerseind met het Kooikerspad vanuit de lucht gezien. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Parkeerterrein De Fuik met het Achterom, Wernaarseind, Wernaarspad en Kooikerseind met het Kooikerspad vanuit de lucht gezien. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Het plein van Het Wed gezien vanaf het Achterom tijdens de kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het plein van Het Wed gezien vanaf het Achterom tijdens de kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      

De achterzijde van het gemeentehuis aan het Onderdoor 25 in 1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De achterzijde van het gemeentehuis aan het Onderdoor 25 in 1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   


1.   Achterom - Achterom is een oud woord waarvan de betekenis zeer afhangt
van de context waarin het wordt gebruikt. Een algemene omschrijving als
'via de achterzijde' doet er geen recht aan. Vooral in de steden in de Randstad en de Veluwe wordt het woord al sinds eeuwen gebruikt als straatnaam.

Het wijst dan vaak op de
achtertoegang van winkels en andere panden. Er zijn nog enkele steden waar straten de naam Achterom hebben, bijvoorbeeld in Harderwijk, Den Haag, Dordrecht, Hilversum, Hoorn en Barendrecht.


Gezicht op de plek waar in 1984 opnamedatum twee kantoorgebouwen aan het Achterom werd gerealiseerd. Op de achtergrond de woningen aan de Spoorhaag in noordoostelijke richting gezien. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de plek waar in 1984 opnamedatum twee kantoorgebouwen aan het Achterom werd gerealiseerd. Op de achtergrond de woningen aan de Spoorhaag in noordoostelijke richting gezien. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Vaak werden steegjes in oude binnensteden genoemd naar woorden uit het dagelijks taalgebruik zoals voorzetsels, maar in Arnhem daarentegen is het Onderlangs een grote doorgaande verkeersroute langs de Nederrijn. Achterom verwijst in Houten Noordoost naar zijn ligging achter de winkels van Het Rond.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 26 januari 1982.


        

Gezicht vanaf het tijdelijke gemeentehuis (1981-1987) aan de Standerdmolen in noordelijke richting in 1986-1987 met links in de verte de bouw van het nieuwe gemeentehuis van Houten (1987-....). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanaf het tijdelijke gemeentehuis (1981-1987) aan de Standerdmolen in noordelijke richting in 1986-1987 met links in de verte de bouw van het nieuwe gemeentehuis van Houten (1987-....). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   

Luchtfoto gezien vanuit zuidwesten van het Schonenburgseind en Schonenburgspad met het Achterom, De Beun en de buurt De Sporen. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit zuidwesten van het Schonenburgseind en Schonenburgspad met het Achterom, De Beun en de buurt De Sporen. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Het Onderdoor gezien vanaf de oostkant van de Staatsspoorlijn H richting het westen in aanleg zijnde in 1980-1981 met de Mat '64 treinstel rijdend over een tijdelijk noodviaduct. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Onderdoor gezien vanaf de oostkant van de Staatsspoorlijn H richting het westen in aanleg zijnde in 1980-1981 met de Mat '64 treinstel rijdend over een tijdelijk noodviaduct. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het plein aan Het Wed gezien met op de achtergrond het Achterom tijdens de kerstvakantie van 2005 en 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het plein aan Het Wed gezien met op de achtergrond het Achterom tijdens de kerstvakantie van 2005 en 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Luchtfoto vanuit het zuiden gezien met de staatslijn H van Utrecht naar 's-Hertogenbosch met links Houten Noordwest met de buurt De Hoeven en rechts Houten Noordoost met de buurt De Sporen en het winkelcentrum Het Rond. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto vanuit het zuiden gezien met de staatslijn H van Utrecht naar 's-Hertogenbosch met links Houten Noordwest met de buurt De Hoeven en rechts Houten Noordoost met de buurt De Sporen en het winkelcentrum Het Rond. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het noordwesten met het Onderdoor, Station Houten, College De Heemlanden, busstation Houten en De Slinger. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noordwesten met het Onderdoor, Station Houten, College De Heemlanden, busstation Houten en De Slinger. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Overzichtsfoto van het plein Het Rond in 1984 net na de afbouw van het winkelcentrum met op de voorgrond een restante en verplaatsing van de Geersloot als watergang door het gebied. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Overzichtsfoto van het plein Het Rond in 1984 net na de afbouw van het winkelcentrum met op de voorgrond een restante en verplaatsing van de Geersloot als watergang door het gebied. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Foto van het kleine plein aan Het Wed met snackbar Kwalitaria die toen voor de helft kleiner was toen op de hoek van Het Wed met het Achterom een computerzaak zat. Foto genomen tijdens de kerstvakantie van 2005 met 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Foto van het kleine plein aan Het Wed met snackbar Kwalitaria die toen voor de helft kleiner was toen op de hoek van Het Wed met het Achterom een computerzaak zat. Foto genomen tijdens de kerstvakantie van 2005 met 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Luchtfoto gezien vanuit het westen met rechtsonder het plein Het Rond en linksonder het Schonenburgseind met daarachter de parkeerplaatsen aan het Achterom met links daarvan De Beun en het Kooikerseind. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het westen met rechtsonder het plein Het Rond en linksonder het Schonenburgseind met daarachter de parkeerplaatsen aan het Achterom met links daarvan De Beun en het Kooikerseind. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten met het Achterom, De Fuik, Geersloot, Wernaarspad, Wernaarseind met rechtsboven de de winkels en woningen aan de Kruitmolen. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten met het Achterom, De Fuik, Geersloot, Wernaarspad, Wernaarseind met rechtsboven de de winkels en woningen aan de Kruitmolen. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Het Kant in 1993 tijdens de bouw van de vrijsector huurappartementen met rechts de ouderappartementen aan de Randhoeve. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Kant in 1993 tijdens de bouw van de vrijsector huurappartementen met rechts de ouderappartementen aan de Randhoeve. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


    

Maquette van het plein Het Rond in ca. 1980 met woningen en winkels zoals het in die tijd ontwikkeld zou gaan worden. Middenonder het Kooikerseind. Linksonder het Wernaarseind en rechtsonder het Schonenburgseind gezien richting het westen. Foto: Gemeente Houten. Maquette van het plein Het Rond in ca. 1980 met woningen en winkels zoals het in die tijd ontwikkeld zou gaan worden. Middenonder het Kooikerseind. Linksonder het Wernaarseind en rechtsonder het Schonenburgseind gezien richting het westen. Foto: Gemeente Houten.




2.   De Beun - Een Beun is een Viskaar een bewaarplaats van vis.

De Beun is de tegenhanger van de straatnaam De Fuik.

Een fuik is een van netten of wilgentenen gemaakte val voor vissen. Een fuik bestaat uit een aantal achter elkaar geplaatste trechters, waardoor vissen (vooral paling) wel naar binnen doch lastig naar buiten kunnen zwemmen.


Maquette van Het Kant, De Slinger en het Onderdoor gezien vanuit het westen zoals alle gebouwen, woningen en winkels destijds ontwikkelt diende te worden in ca. 1980. Foto: Gemeente Houten. Maquette van Het Kant, De Slinger en het Onderdoor gezien vanuit het westen zoals alle gebouwen, woningen en winkels destijds ontwikkelt diende te worden in ca. 1980. Foto: Gemeente Houten.



De Fuik en De Beun verwijzen weer naar de naam van het Kooikerspark wat allemaal te maken heeft met de lage ligging van Houten Noordoost.

Een lage ligging in het landschap heeft ook als eigenschap van water op en naast het land. In water leven vogels en vissen.
Bij raadsvergadering vastgesteld op 26 januari 1982.


         

Zicht op de spoorwegovergang in de Staatslijn H vanaf de Vlierweg op de Standerdmolen met op de achtergrond het tijdelijke gemeentehuis van Houten (1981-1986). Spoorwegovergang is in 2000 gesloten en vervangen voor een fiets- en voetgangerstunnel in de periode 1981-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de spoorwegovergang in de Staatslijn H vanaf de Vlierweg op de Standerdmolen met op de achtergrond het tijdelijke gemeentehuis van Houten (1981-1986). Spoorwegovergang is in 2000 gesloten en vervangen voor een fiets- en voetgangerstunnel in de periode 1981-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   

Appartementengebouw aan het Achterom en De Beun gezien vanaf het Schonenburgseind in de kerstvakantie van 2005 en 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Appartementengebouw aan het Achterom en De Beun gezien vanaf het Schonenburgseind in de kerstvakantie van 2005 en 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De vroegere luifel van de C1000 (JUMBO) supermarkt aan de Spoorhaag met links een zebrapad met rechtsachter het oude postkantoor en kaartloketgebouw van de NS en PostNL (TNT Post) de 'Spoorgaard'. Foto in de periode van de kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. De vroegere luifel van de C1000 (JUMBO) supermarkt aan de Spoorhaag met links een zebrapad met rechtsachter het oude postkantoor en kaartloketgebouw van de NS en PostNL (TNT Post) de 'Spoorgaard'. Foto in de periode van de kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op de gemeentefontein aan Het Kant en het Weerwolfseind met op de achtergrond het appartementencomplex aan Het Kant en de Dijkhoeve in 1993. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU, 353. Zicht op de gemeentefontein aan Het Kant en het Weerwolfseind met op de achtergrond het appartementencomplex aan Het Kant en de Dijkhoeve in 1993. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU, 353.


De ETOS aan de Spoorhaag waar ooit kluswinkel HUBO gevestigd was. Foto genomen in de kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. De ETOS aan de Spoorhaag waar ooit kluswinkel HUBO gevestigd was. Foto genomen in de kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Het tijdelijke perron 2 aan de Randhoeve richting Geldermalsen met het zandbed voor de spoorverdubbeling aan westkant van het spoor in 2008 met de heipalen die klaarliggen om de grond ingebracht te worden voor de geluidswal. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. Het tijdelijke perron 2 aan de Randhoeve richting Geldermalsen met het zandbed voor de spoorverdubbeling aan westkant van het spoor in 2008 met de heipalen die klaarliggen om de grond ingebracht te worden voor de geluidswal. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.


De renovatie van Het Rond en bouw van een nieuw winkelcentrum. De nieuwe bestrating staat op pallet al klaar. Rechts het beeldje 't Manneke in 2007-2008. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. De renovatie van Het Rond en bouw van een nieuw winkelcentrum. De nieuwe bestrating staat op pallet al klaar. Rechts het beeldje 't Manneke in 2007-2008. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.


Het tijdelijke perron 2 richting Geldermalsen aan de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) aan de Randhoeve met het zandbed ter inklinking van het zandbed voorde spoorverdubbeling in 2008-2010. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. Het tijdelijke perron 2 richting Geldermalsen aan de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) aan de Randhoeve met het zandbed ter inklinking van het zandbed voorde spoorverdubbeling in 2008-2010. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.


    


3.   De Fuik - Een fuik is een van netten of wilgentenen gemaakte val voor vissen. Een fuik bestaat uit een aantal achter elkaar geplaatste trechters, waardoor vissen (vooral paling) wel naar binnen doch lastig naar buiten kunnen zwemmen.

Een fuik wordt af en toe door de visser bezocht om de vissen eruit te halen. Naast de vissen die uit de fuik worden gehaald zitten er ook vaak muskusratten in. Boven water wordt de locatie van een fuik gemarkeerd door een aantal lange stokken.


Een fuik half liggend in het water voor het vangen van vis zoals dat door de eerste bewoners van ons land werd gedaan in ondiepe kreken en Rijngeulen. Tekening: Peter Koch. Een fuik half liggend in het water voor het vangen van vis zoals dat door de eerste bewoners van ons land werd gedaan in ondiepe kreken en Rijngeulen. Tekening: Peter Koch.



De Fuik is de tegenhanger van de straatnaam De Beun De Fuik en De Beun verwijzen weer naar de naam van het Kooikerspark wat allemaal te maken heeft met de lage ligging van Houten Noordoost.

Een lage ligging in het landschap heeft ook als eigenschap van water op en naast het land. In water leven vogels en vissen.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 26 januari 1982.


     

Zicht op de net voor een deel gesloopte stations viaduct aan de westkant van Houten bij het Onderdoor in 2006-2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. Zicht op de net voor een deel gesloopte stations viaduct aan de westkant van Houten bij het Onderdoor in 2006-2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.


De sluiting van het parkeerterrein aan de Randhoeve ter voorbereiding van de spoorverdubbeling aan de westkant van Houten van de spoorbaan in zuidelijke richting. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. De sluiting van het parkeerterrein aan de Randhoeve ter voorbereiding van de spoorverdubbeling aan de westkant van Houten van de spoorbaan in zuidelijke richting. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.


  

Leden van archeologische werkgroep Leen de Keijzer in 2019 tezamen met toenmalig wethouder Herman Geerdes van de gemeente Houten bij de Gemeente Ingang bij het tijdelijk tentoonstellen van de visfuik die bij archeologische opgraving in Houten Castellum oost was gevonden in 2009. Foto: Peter Koch. Leden van archeologische werkgroep Leen de Keijzer in 2019 tezamen met toenmalig wethouder Herman Geerdes van de gemeente Houten bij de Gemeente Ingang bij het tijdelijk tentoonstellen van de visfuik die bij archeologische opgraving in Houten Castellum oost was gevonden in 2009. Foto: Peter Koch.


Het gebruik van een Fuik in laagwater in het buitenland. Bron: Wikipedia Fuik. Het gebruik van een Fuik in laagwater in het buitenland. Bron: Wikipedia Fuik.


Fuiken die van wilgentenen worden gevlochten. Bron: Wikipedia Fuik. Fuiken die van wilgentenen worden gevlochten. Bron: Wikipedia Fuik.


Luchtfoto vanuit het noorden gezien in het voorjaar van 1988 tijdens een luchtbalonnen festival. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank. Luchtfoto vanuit het noorden gezien in het voorjaar van 1988 tijdens een luchtbalonnen festival. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank.


      

Het rooien van bomen aan de Randhoeve ter voorbereiding van de spoorverdubbeling in Houten in 2005-2006. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. Het rooien van bomen aan de Randhoeve ter voorbereiding van de spoorverdubbeling in Houten in 2005-2006. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.


De start en renovatie en bouw van de steigers bij het gemeentehuis van Houten in 2005. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237. De start en renovatie en bouw van de steigers bij het gemeentehuis van Houten in 2005. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033, 237.


  

De vroegere C1000 supermarkt (JUMBO) aan de Spoorhaag met nog de oude luifel. Foto opnamen tijdens kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. De vroegere C1000 supermarkt (JUMBO) aan de Spoorhaag met nog de oude luifel. Foto opnamen tijdens kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het gemeentehuis van Houten, Onderdoor met Het Kant, Station Houten en omgeving in het voorjaar van 1988. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank. Het gemeentehuis van Houten, Onderdoor met Het Kant, Station Houten en omgeving in het voorjaar van 1988. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank.


Winkelcentrum Het Rond (oostkant) en Het Kant (westkant) met diverse straten tijdens het voorjaar van 1988 en een luchtballonen evenement. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank. Winkelcentrum Het Rond (oostkant) en Het Kant (westkant) met diverse straten tijdens het voorjaar van 1988 en een luchtballonen evenement. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank.


De Spoorhaag met links het oude postkantoor van TNTPost (PostNL) met het kaarteverkooploket van de Nederlandse Spoorwegen. Rechts de oude fietsenstalling van Anne Arendsen. Foto opnamen tijdens de kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Spoorhaag met links het oude postkantoor van TNTPost (PostNL) met het kaarteverkooploket van de Nederlandse Spoorwegen. Rechts de oude fietsenstalling van Anne Arendsen. Foto opnamen tijdens de kerstvakantie van 2005 op 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


  

De watergang (Geersloot) onder het vroegere stationsviaduct (1981-2009) van Station Houten overspannend over het Onderdoor. Bekeken vanuit het westen naar het oosten in oostelijke richting in de periode 1985-1990. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De watergang (Geersloot) onder het vroegere stationsviaduct (1981-2009) van Station Houten overspannend over het Onderdoor. Bekeken vanuit het westen naar het oosten in oostelijke richting in de periode 1985-1990. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



 

Luchtfoto vanuit het zuidwesten gezien van winkelcentrum Het Rond en omliggende straten in het vroegere voorjaar va 1984. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto vanuit het zuidwesten gezien van winkelcentrum Het Rond en omliggende straten in het vroegere voorjaar va 1984. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Luchtfoto vanuit het westen gezien met het gemeentehuis het Inkerspad, Imkerseind met aan de oostkant gelegen de Staatsspoorlijn H van Utrecht naar 's-Hertogenbosch met het winkelcentrum en het plein Het Rond. In het vorjaar van 1988. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto vanuit het westen gezien met het gemeentehuis het Inkerspad, Imkerseind met aan de oostkant gelegen de Staatsspoorlijn H van Utrecht naar 's-Hertogenbosch met het winkelcentrum en het plein Het Rond. In het vorjaar van 1988. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het complete winkelgebied met de omgeving van Het Kant (westkant en Het Rond met omliggende winkelstraten (oostkant) in het voorjaar van 1988 tijdens een luchtbalonnenfestival. Foto: Het Utrechts Archief,, beeldbank. Het complete winkelgebied met de omgeving van Het Kant (westkant en Het Rond met omliggende winkelstraten (oostkant) in het voorjaar van 1988 tijdens een luchtbalonnenfestival. Foto: Het Utrechts Archief,, beeldbank.


Luchtfoto vanuit het zuidwesten gezien in het voorjaar van 1984 met het nog in deels aanbouwzijnde winkelcentrum Het Rond met omliggende straten winkels en woningen. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto vanuit het zuidwesten gezien in het voorjaar van 1984 met het nog in deels aanbouwzijnde winkelcentrum Het Rond met omliggende straten winkels en woningen. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


    

Een houten honinglepel uit de verse honing wat op dit plaatje voor Houten verband houdt met de (straatn)namen Imkerseind, Imkerspad, Imkerspark, De Slinger en OBS De Bijenkorf (Riddersborch 143 - 145) en De Raat. Foto: Wikipedia. Een houten honinglepel uit de verse honing wat op dit plaatje voor Houten verband houdt met de (straatn)namen Imkerseind, Imkerspad, Imkerspark, De Slinger en OBS De Bijenkorf (Riddersborch 143 - 145) en De Raat. Foto: Wikipedia.


    

De verse honing wordt afgetapt uit de honingslinger nadat uit de honingraten is geslingerd. Foto: Imkerpedia.nl. De verse honing wordt afgetapt uit de honingslinger nadat uit de honingraten is geslingerd. Foto: Imkerpedia.nl.


   


4.   De Raat - De honingraten van de honingbij. Verwijzend naar de naam van het Imkerspark. 

Bij raadsvergadering vastgesteld op 28 juni 1983.


De gevulde bijenraten (met verse honing) voordat deze door de honingslinger wordt leeg geslingerd. Foto: Imkerpedia.nl. De gevulde bijenraten (met verse honing) voordat deze door de honingslinger wordt leeg geslingerd. Foto: Imkerpedia.nl.


    

Bijenwas met raten nadat de bijenkolonie vertrokken is. Bron: Imkerpedia.nl. Bijenwas met raten nadat de bijenkolonie vertrokken is. Bron: Imkerpedia.nl.


    

Foto gezien vanaf het carillon van het gemeentehuis van Houten met links de Staatslijn H van Utrecht naar 's-Hertogenbosch met op de voorgrond de percelen waar college De Heemlanden, de bibliotheek en het politiebureau nog gebouwd moest gaan worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Foto gezien vanaf het carillon van het gemeentehuis van Houten met links de Staatslijn H van Utrecht naar 's-Hertogenbosch met op de voorgrond de percelen waar college De Heemlanden, de bibliotheek en het politiebureau nog gebouwd moest gaan worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Op woensdag 21 februari 1996 werd een proef gedaan met de verlegging van een buslijn door de buurt De Hoven waarbij de bus reed over het fietspad tussen De Slinger en het parkeerterrein aan de Kamillehof. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Op woensdag 21 februari 1996 werd een proef gedaan met de verlegging van een buslijn door de buurt De Hoven waarbij de bus reed over het fietspad tussen De Slinger en het parkeerterrein aan de Kamillehof. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Slinger in de periode 1991 - 1992 met links Het Haltna Huis en een deel van de struiken van het schoolplein OBS Regenboog met rechts het toenmalige politiebureau en middenin het gemeentehuis van Houten (Onderdoor 25). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Slinger in de periode 1991 - 1992 met links Het Haltna Huis en een deel van de struiken van het schoolplein OBS Regenboog met rechts het toenmalige politiebureau en middenin het gemeentehuis van Houten (Onderdoor 25). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De archeologische werkgroep Leen de Keijzer in 2019 tezamen met toenmalig wethouder Herman Geerdes van de gemeente Houten bij de Gemeente Ingang bij het tijdelijk tentoonstellen van de visfuik die bij archeologische opgraving in Houten Castellum oost was gevonden in 2009. Foto: Peter Koch. De archeologische werkgroep Leen de Keijzer in 2019 tezamen met toenmalig wethouder Herman Geerdes van de gemeente Houten bij de Gemeente Ingang bij het tijdelijk tentoonstellen van de visfuik die bij archeologische opgraving in Houten Castellum oost was gevonden in 2009. Foto: Peter Koch.


     

De Slinger in het voorjaar van 1993 met links Het Haltna Huis met daarvoor de struiken aan de rand van het plein van OBS De Regenboog. Middenrechts het vroegere politiebuaru met daarnaast een tijdelijke keten van noodlokalen voor de school. Rechts de bibliotheek. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Slinger in het voorjaar van 1993 met links Het Haltna Huis met daarvoor de struiken aan de rand van het plein van OBS De Regenboog. Middenrechts het vroegere politiebuaru met daarnaast een tijdelijke keten van noodlokalen voor de school. Rechts de bibliotheek. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


College De Heemlanden gezien vanaf de toren van het gemeentehuis in ca. 1995 met rechts een later afgebroken Buitenschoolse Opvang. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. College De Heemlanden gezien vanaf de toren van het gemeentehuis in ca. 1995 met rechts een later afgebroken Buitenschoolse Opvang. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  


5.   De Slinger - Men moet hier een slinger maken om terug te keren met de auto naar Houten Noordoost.

De Slinger verwijst naar het slingeren van honing uit bijen raten door een imker. Wat weer de link heeft met het Imkerspark.

Oorspronkelijk was de eerste naam voor De Slinger, 'De Wissel', na de vaststelling van deze  begon in 1989 aan de Pr. Bernhardweg in het Oude Dorp een school voor moeilijk lerende kinderen. genaamd ook 'De Wissel'. Later het speciaal onderwijs De Wissel die zich later vestigde aan de Vikingenpoort.


Foto genomen vanuit het carillon van het gemeentehuis van Houten gezien in 1988 met rechts de latere afgebroken OBS De Regenboog met midden en links de kavel waar college De Heemlanden nog gerelaiseerd moest gaan worden. Op de achtergrond de huizen aan de Kamillehof. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Foto genomen vanuit het carillon van het gemeentehuis van Houten gezien in 1988 met rechts de latere afgebroken OBS De Regenboog met midden en links de kavel waar college De Heemlanden nog gerelaiseerd moest gaan worden. Op de achtergrond de huizen aan de Kamillehof. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Hierop werd door de gemeente Houten besloten de straatnaam De Wissel in te trekken en voor De Slinger te kiezen. Wat ook beter bij de naam van het Imkerspark aansloot.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 24 oktober 1989.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 24 mei 2011.


    

Een honingslinger waar drie raten in worden geslingerd om de honing eruit te halen. Foto: Imkerpedia.nl. Een honingslinger waar drie raten in worden geslingerd om de honing eruit te halen. Foto: Imkerpedia.nl.


Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten van het centrumgebied van het Onderdoor, Het Kant en Het Rond uit april 1999 in de periode dat toenmalig koningin Beatrix Houten bezocht tijdens Koninginnedag op vrijdag 30 april 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten van het centrumgebied van het Onderdoor, Het Kant en Het Rond uit april 1999 in de periode dat toenmalig koningin Beatrix Houten bezocht tijdens Koninginnedag op vrijdag 30 april 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   

De vroegere Openbare basisschool De Regenboog in 1988 gezien vanaf het carillon van het gemeentehuis van Houten. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De vroegere Openbare basisschool De Regenboog in 1988 gezien vanaf het carillon van het gemeentehuis van Houten. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Spelende kinderen bij de gemeentefontein rond 1990. Gezien vanaf het Weerwolfspad. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Spelende kinderen bij de gemeentefontein rond 1990. Gezien vanaf het Weerwolfspad. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Foto genomen richting het oosten vanaf Het Kant gezien met het nog te bouwen gemeentehuis, bibliotheek en Het Haltna Huis. Watergang door het centrumgebied is van oorsprong de oude Geersloot die rond 1980 is verlegd in de huidige grachtenbakken. Foto ui het voorjaar 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Foto genomen richting het oosten vanaf Het Kant gezien met het nog te bouwen gemeentehuis, bibliotheek en Het Haltna Huis. Watergang door het centrumgebied is van oorsprong de oude Geersloot die rond 1980 is verlegd in de huidige grachtenbakken. Foto ui het voorjaar 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht met links de Opstandingskerk van de vroegere Samen op Weg gemeente, sinds 2004 Protestantse Gemeente Houten en rechts het in 1987 geopende Consultatiebureau van de GGD Utrecht. Foto uit 1988. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht met links de Opstandingskerk van de vroegere Samen op Weg gemeente, sinds 2004 Protestantse Gemeente Houten en rechts het in 1987 geopende Consultatiebureau van de GGD Utrecht. Foto uit 1988. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


    

Foto uit ca. 1995 van gebouwen in de omgeving van Het Kant en De Slinger. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 35. Foto uit ca. 1995 van gebouwen in de omgeving van Het Kant en De Slinger. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 35.


  


6.   Het Kant - Het kantige verloop van de weg.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 26 januari 1982.


Zicht op het Imkerseind in de richting van het centrum (oostelijk) gezien rond 1988. Fietser in de verte fiets ter hoogte van de kruising met Het Kant. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Imkerseind in de richting van het centrum (oostelijk) gezien rond 1988. Fietser in de verte fiets ter hoogte van de kruising met Het Kant. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


     

Zicht vanaf het gemeentehuis van Houten op Het Kant, de Dijkhoeve en het Imkerseind in ca. 1998. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf het gemeentehuis van Houten op Het Kant, de Dijkhoeve en het Imkerseind in ca. 1998. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  

Zicht op vroegere consultatiebureau van Houten, gebouwd in 1987 aan de Dijkhoeve wat in 2000 werd aangekocht door de gemeente Houten wat tot 2013 dienst gedaan als huisvestiging voor het ambtelijk apparaat. Foto uit ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op vroegere consultatiebureau van Houten, gebouwd in 1987 aan de Dijkhoeve wat in 2000 werd aangekocht door de gemeente Houten wat tot 2013 dienst gedaan als huisvestiging voor het ambtelijk apparaat. Foto uit ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Onderdoor gezien in 1980-1981. Het stationsviaduct Houten en de bak (Ondrdoor) waren al gereed. Aanliggende/omliggende winkels en woningen moesten nog gebouwd worden. Rechts een moeder met haar kroost fietsend. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Onderdoor gezien in 1980-1981. Het stationsviaduct Houten en de bak (Ondrdoor) waren al gereed. Aanliggende/omliggende winkels en woningen moesten nog gebouwd worden. Rechts een moeder met haar kroost fietsend. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De vrije- sector appartementen en winkels die gebouwd werden in 1993-1994 aan Het Kant en de Dijkhoeve. Links op de voorgrond de gemeentefontein. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De vrije- sector appartementen en winkels die gebouwd werden in 1993-1994 aan Het Kant en de Dijkhoeve. Links op de voorgrond de gemeentefontein. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op Het Kant met links het vroegere consultatiebureau van de GGD in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RZU), 353. Zicht op Het Kant met links het vroegere consultatiebureau van de GGD in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RZU), 353.


        

Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten op Houten Noordoost met het centrumgebied in ontwikkeling in 1981. Collectie: gemeente Houten. Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten op Houten Noordoost met het centrumgebied in ontwikkeling in 1981. Collectie: gemeente Houten.


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden bij de buurt De Hoeven in de wijk Houten Noordwest in ontwikkeling. Midenonderaan de boerderij de Dijkhoeve en de Lobbendijk in 1981. Collectie: gemeente Houten. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden bij de buurt De Hoeven in de wijk Houten Noordwest in ontwikkeling. Midenonderaan de boerderij de Dijkhoeve en de Lobbendijk in 1981. Collectie: gemeente Houten.


Luchtfoto gezien vanuit het oosten op Houten Noordoost met het centrumgebied in ontwikkeling in 1981. Collectie: gemeente Houten. Luchtfoto gezien vanuit het oosten op Houten Noordoost met het centrumgebied in ontwikkeling in 1981. Collectie: gemeente Houten.


  

Winkelcentrum Het Rond (plein) met de destijds toekomstige winkel en bovengelegen appartementen in aanbouw in het vroegere voorjaar van 1984 met midden het Schonenburgseind. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Winkelcentrum Het Rond (plein) met de destijds toekomstige winkel en bovengelegen appartementen in aanbouw in het vroegere voorjaar van 1984 met midden het Schonenburgseind. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op winkels aan het plein Het Rond in ca. 1985 met typerende jaren 80 trappen en inrichten van vooral veel beton. De trappen hebben bestaan van 1984 tot 2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op winkels aan het plein Het Rond in ca. 1985 met typerende jaren 80 trappen en inrichten van vooral veel beton. De trappen hebben bestaan van 1984 tot 2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Protestantse Gemeente Houten (Het Kant 1) in 1983 destijds genaamd de 'Samen op Weg' gemeente. Gezien van het Onderdoor destijds nog zonder de omliggende bebouwing ten tijden van deze genomen foto. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Protestantse Gemeente Houten (Het Kant 1) in 1983 destijds genaamd de 'Samen op Weg' gemeente. Gezien van het Onderdoor destijds nog zonder de omliggende bebouwing ten tijden van deze genomen foto. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op een man met hond ter hoogte van de trappen (toenmalig) van Het Rond naar de Stellingmolen. Rechts de geüpdatet watergang de Geersloot. Foto uit het voorjaar uit ca. 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op een man met hond ter hoogte van de trappen (toenmalig) van Het Rond naar de Stellingmolen. Rechts de geüpdatet watergang de Geersloot. Foto uit het voorjaar uit ca. 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         

Plattegrond van het oude station van Houten in de periode 1982-2009 boven op het stationsviaduct met een plattegrond van het kantoor waar het toenmalige postkantoor en het verkooploket gevestigd was. Bron/: Het Utrechts Archief, 941 72. Plattegrond van het oude station van Houten in de periode 1982-2009 boven op het stationsviaduct met een plattegrond van het kantoor waar het toenmalige postkantoor en het verkooploket gevestigd was. Bron/: Het Utrechts Archief, 941 72.


    


7.   Het Rond - Naar de rondige, overaal achtige vorm van het plein van Het Rond.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 26 januari 1982.

Het plein van Het Rond is qua bouw en vormgeving afgespiegeld en geïnspireerd op de Piazza del Campo, gelegen in de Italiaanse stad Sienna.


Zicht op de winkels en huizen aan Het Rond in de zuidoostelijke hoek met de watergang wat voor 1980 nog de Geersloot was. De typerende jaren 80 trappen van veel beton en weinig groen heeft bestaand van 1984 tot 2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de winkels en huizen aan Het Rond in de zuidoostelijke hoek met de watergang wat voor 1980 nog de Geersloot was. De typerende jaren 80 trappen van veel beton en weinig groen heeft bestaand van 1984 tot 2007. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


          

Doorsneden van het spoor, bovenbouw van het toenmalige station Houten in de periode 1982-2009 boven op het stationsviaduct aan de Staatslijn H Utrecht-'s-Hertogenbosch. Bron: Het Utrechts Archief, 941 72. Doorsneden van het spoor, bovenbouw van het toenmalige station Houten in de periode 1982-2009 boven op het stationsviaduct aan de Staatslijn H Utrecht-'s-Hertogenbosch. Bron: Het Utrechts Archief, 941 72.


   

Piazza del Campo, Siena, Italia. Bron: Wikipedia Ricardo André Frantz (User:Tetraktys) - Eigen werk. Piazza del Campo, Siena, Italia. Bron: Wikipedia Ricardo André Frantz (User:Tetraktys) - Eigen werk.


Fonte Gaia. Bron: Wikipedia MM - Eigen werk (Originele tekst: Self made photo ). Fonte Gaia. Bron: Wikipedia MM - Eigen werk (Originele tekst: Self made photo ).


     


Het Piazza del Campo is een schelpvormig stadsplein in het centrum van de Italiaanse stad Siena. Het plein staat wereldwijd bekend om zijn schoonheid en stedenbouwkundig-architectonische zuiverheid en wordt daarom beschouwd als een van Europa's mooiste middeleeuwse pleinen. Veel middeleeuwse straatjes komen uit op het plein.

'Il Campo', zoals het in de volksmond heet, heeft de ovale vorm van een antiek theater dat oorspronkelijk achter het stadhuis doorliep naar open veld ('Campo' betekent 'veld').

Op het laagste punt van het plein staan het Palazzo Pubblico, stadhuis en museum, en de Torre del Mangia. Vanuit dit centrum is het plein, waaiervormig, ingedeeld in 9 segmenten, als dank en herinnering aan het bestuur van de 'Raad van Negen' (Sieneense gilden) die de stad tussen 1287 en 1355 bestuurden. Dit is te zien aan het karakteristieke plaveisel, gelegd in 1347, dat bestaat uit rode baksteen, afgewisseld met lichte stroken travertijn.

Tegenover het Palazzo Pubblico ligt een openbare fontein: de Fonte Gaia ('fontein van de vreugde'). Deze fontein is het eindpunt van meer dan 30 km aan wateraanvoer via ondergrondse kanalen en aquaducten. Hij werd in 1411 ingewijd. In 1409 ontwierp Jacopo della Quercia een rijk met beeldhouwwerk versierd bekken met beeldreliëfs. Maria en Kind staan centraal met rondom christelijke en wereldlijke deugden, scènes uit het scheppingsverhaal en de ontstaansgeschiedenis van Siena.

Het plein is onder meer bekend omdat hier de Palio delle contrade wordt gehouden, een paardenrace die twee keer per jaar plaatsvindt, op 2 juli en 16 augustus. De Palio is voor Siena zo belangrijk, dat een Italiaans spreekwoord zelfs luidt: "Chi dice Siena, dice Palio", "Wie Siena zegt, zegt Palio", dat gebruikt wordt als twee zaken zo onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, dat men het ene niet zonder het andere kan noemen.

Overgenomen van Wikipedia Piazza del Campo.


    

De Nieuweweg (Burgweg) tussen rechts de Achterdijk te Werkhoven, lopend naar het noorden (links) naar Odijk met de typerende knik die in het midden van de twintigste eeuw eruit werd gehaald. De weg dateert uit de dertiende eeuw en is aangelegd aangelegd door mensen en niet van oorsprong ontstaan op een hoger gelegen stroomrug. Ter hoogte van de knik was er vele eeuw een wed. Dat was een doorwaadbare plaats waar je door een sloot, watergang of restgeul van een rivier watergang kon oversteken door je door het water te begeven. De naam van deze wade of wed van de Distelvoorde. Iets wat erop duid dat het in de vijftiende tot in de loop van de negentiende eeuw een ruig, nat en woest terrein moet zijn geweest. Voor de florens van Odijk naar Houten, te voet of met paard en wagen moet dit geen prettige doorgang zijn geweest. Veel blubber en nattigheid. Kaart uit de zeventiende eeuw. Bron: Het Utrechts Archief. De Nieuweweg (Burgweg) tussen rechts de Achterdijk te Werkhoven, lopend naar het noorden (links) naar Odijk met de typerende knik die in het midden van de twintigste eeuw eruit werd gehaald. De weg dateert uit de dertiende eeuw en is aangelegd aangelegd door mensen en niet van oorsprong ontstaan op een hoger gelegen stroomrug. Ter hoogte van de knik was er vele eeuw een wed. Dat was een doorwaadbare plaats waar je door een sloot, watergang of restgeul van een rivier watergang kon oversteken door je door het water te begeven. De naam van deze wade of wed van de Distelvoorde. Iets wat erop duid dat het in de vijftiende tot in de loop van de negentiende eeuw een ruig, nat en woest terrein moet zijn geweest. Voor de florens van Odijk naar Houten, te voet of met paard en wagen moet dit geen prettige doorgang zijn geweest. Veel blubber en nattigheid. Kaart uit de zeventiende eeuw. Bron: Het Utrechts Archief.


Kaart waarop de doorwaadbare plaats van de Distelvoorde in de Nieuweweg (Burgweg) staat aangegeven. Bron: Het Kromme-Rijngebied in de Middeleeuwen, Prof. dhr. C. Dekker. Kaart waarop de doorwaadbare plaats van de Distelvoorde in de Nieuweweg (Burgweg) staat aangegeven. Bron: Het Kromme-Rijngebied in de Middeleeuwen, Prof. dhr. C. Dekker.


Foto uit 1985-1986 van een grote parkeerplaats met op de achtergrond de winkels en woningen Het Wed. Het eerste en oudste gedeelte van het winkelcentrum Het Rond. Doorgang in het midden is ''de Raat'. Pas in 1987 zou het tweede gedeelte van het winkecentrum hier worden gebouwd aan de westkant het Wed. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Foto uit 1985-1986 van een grote parkeerplaats met op de achtergrond de winkels en woningen Het Wed. Het eerste en oudste gedeelte van het winkelcentrum Het Rond. Doorgang in het midden is ''de Raat'. Pas in 1987 zou het tweede gedeelte van het winkecentrum hier worden gebouwd aan de westkant het Wed. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Kaart waarop de Houtenseweg en de Kruisweg op staat ingetekend aan het einde van van de zestiende eeuw waarbij het noorden niet linksboven maar midden boven bekeken moet worden. Landerijen in vakken rechts (oost) waren de landerijen van het Utrechtse kapittel Ten DOM. Dit land heette 'de Bak' of 'Back' omdat het een zeer laaggelegen nat gebied was waarin de Rietsloot stroomde. Wat op zijn beurt een oude nevenrestgeul van de Rijn was van zo'n paar duizende jaar geleden hier stroomde en de Rietsloot nog een restant van is. De Houtenseweg en Kruisweg die hier (vermoedelijk) twaalfde eeuw loopt en dus ook door de Riestloot kreeg op een gegeven moment een dam, genoemd de Herbertsdam. Tot de jaren 60 van de twintigste eeuw kwam het nog wel eens voor dat het water van de Rietsloot over de weg stroomde. Voor de Herbertsdam was dit ook een doorwaadbare plaats (wed). In de eventiende eeuw wordt de weg Batsweg of Boutsweg genoemd. Een afleiding van het land de back en verhaspeling van Houtenseweg. De naam als de Odijksche Dijk was ook een gangbare naam. Bron: Het Utrechts Archief, T216. Kaart waarop de Houtenseweg en de Kruisweg op staat ingetekend aan het einde van van de zestiende eeuw waarbij het noorden niet linksboven maar midden boven bekeken moet worden. Landerijen in vakken rechts (oost) waren de landerijen van het Utrechtse kapittel Ten DOM. Dit land heette 'de Bak' of 'Back' omdat het een zeer laaggelegen nat gebied was waarin de Rietsloot stroomde. Wat op zijn beurt een oude nevenrestgeul van de Rijn was van zo'n paar duizende jaar geleden hier stroomde en de Rietsloot nog een restant van is. De Houtenseweg en Kruisweg die hier (vermoedelijk) twaalfde eeuw loopt en dus ook door de Riestloot kreeg op een gegeven moment een dam, genoemd de Herbertsdam. Tot de jaren 60 van de twintigste eeuw kwam het nog wel eens voor dat het water van de Rietsloot over de weg stroomde. Voor de Herbertsdam was dit ook een doorwaadbare plaats (wed). In de eventiende eeuw wordt de weg Batsweg of Boutsweg genoemd. Een afleiding van het land de back en verhaspeling van Houtenseweg. De naam als de Odijksche Dijk was ook een gangbare naam. Bron: Het Utrechts Archief, T216.


Kaart waarop de Herbertsdam op ingetekend staat bij de kruising met de 'back' (laag gelegen land) met de Krommesloot en de Rietsloot. Voor de aanleg van de dam moet hier een doorwaadbare plaats zijn geweest. De Houtenseweg (Odijk/Werkhoven) volgt oostelijke oever (kade) van de Krommesloot. Aan de zuidkant van de weg is het te laag om een boerderijencomplex te vestigen. Vandaar dat de diverse boerderijen zich aan de noordkant van de weg zijn gevestigd. De naam va de Kruisweg werd in 1983 vastgesteld toen de Rondweg hier de Odijkseweg ging kruisen. Van oorsprong komt de naam 'Cruyswech' als voor uit de zestiende- eeuw en misschien ook uit vijftiende-ee uw voor. Naar de kruising van de Binnenweg met de Odijkseweg. Werd het hier door plaatselijke bewoers oook weg Kruisweg genoemd. Bron: Het Kromme-Rijngebied in de Middeleeuwen, Prof. dhr. C. Dekker. Kaart waarop de Herbertsdam op ingetekend staat bij de kruising met de 'back' (laag gelegen land) met de Krommesloot en de Rietsloot. Voor de aanleg van de dam moet hier een doorwaadbare plaats zijn geweest. De Houtenseweg (Odijk/Werkhoven) volgt oostelijke oever (kade) van de Krommesloot. Aan de zuidkant van de weg is het te laag om een boerderijencomplex te vestigen. Vandaar dat de diverse boerderijen zich aan de noordkant van de weg zijn gevestigd. De naam va de Kruisweg werd in 1983 vastgesteld toen de Rondweg hier de Odijkseweg ging kruisen. Van oorsprong komt de naam 'Cruyswech' als voor uit de zestiende- eeuw en misschien ook uit vijftiende-ee uw voor. Naar de kruising van de Binnenweg met de Odijkseweg. Werd het hier door plaatselijke bewoers oook weg Kruisweg genoemd. Bron: Het Kromme-Rijngebied in de Middeleeuwen, Prof. dhr. C. Dekker.



Zicht vanaf het Wed met op de achtergrond het plein Het Rond met bovenaan de straat het logo van het winkelcentrum wat van 1984 tot eind jaren 90 in gebruik was als herkenbaar symbool van het centrum. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf het Wed met op de achtergrond het plein Het Rond met bovenaan de straat het logo van het winkelcentrum wat van 1984 tot eind jaren 90 in gebruik was als herkenbaar symbool van het centrum. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Protestantse Gemeente Houten Het Kant 1 in 1984 toen genaamd de 'Same op Weg' gemeente tot 2004. Foto genomen vanaf de Randhoeve de de toen nog te bouwen kantoren en appartementen gebouwen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Protestantse Gemeente Houten Het Kant 1 in 1984 toen genaamd de 'Same op Weg' gemeente tot 2004. Foto genomen vanaf de Randhoeve de de toen nog te bouwen kantoren en appartementen gebouwen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


 


8.   Het Wed - Een doorwaadbare plek in een rivier. Verwijst naar de naam van het Kooikerspark wat allemaal te maken heeft met de lage ligging van Houten Noordoost.



Bij raadsvergadering vastgesteld op 28 juni 1983.


 

Zicht op de appartementen die in 1983 werden gebouwd aan de zuidkant van het Onderdoor (1984-2006). Zij het dat deze na nog geen 25 jaar gestaan te hebben op de hoek met de Stellingmolen en zwembad De Spil (1984-1997) al weerd werden gesloopt om plaats te maken voor een destijds hypermodern winkelcentrum. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de appartementen die in 1983 werden gebouwd aan de zuidkant van het Onderdoor (1984-2006). Zij het dat deze na nog geen 25 jaar gestaan te hebben op de hoek met de Stellingmolen en zwembad De Spil (1984-1997) al weerd werden gesloopt om plaats te maken voor een destijds hypermodern winkelcentrum. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht vanaf de Hoge Berg in de het toen destijds aan te leggen park De Imker wat na twee jaar de naam Imkerspark kreeg met op de achtergrond OBS De Bijenkorf. Foto uit 1987. Bron; Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf de Hoge Berg in de het toen destijds aan te leggen park De Imker wat na twee jaar de naam Imkerspark kreeg met op de achtergrond OBS De Bijenkorf. Foto uit 1987. Bron; Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Onderdoor met rechts de oude Geersloot met de nog te bouwen appartementen (1985-2006) in de zuidoosthoek van Het Rond met de Stellingmolen in 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Onderdoor met rechts de oude Geersloot met de nog te bouwen appartementen (1985-2006) in de zuidoosthoek van Het Rond met de Stellingmolen in 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het Onderdoor met op de voorgrond de Stellingmolen en met rechts de Vershof met de toenmalige drogisterij Kalisvaart en voorheen de DA drogist. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Onderdoor met op de voorgrond de Stellingmolen en met rechts de Vershof met de toenmalige drogisterij Kalisvaart en voorheen de DA drogist. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


    

Foto gezien vanaf de spaghettiberg of de buizensymfonie berg in het Imkerspark met rechtsachter op de achtergrond OBS De Bijenkorf (Riddersborch 143-145). Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353 Foto gezien vanaf de spaghettiberg of de buizensymfonie berg in het Imkerspark met rechtsachter op de achtergrond OBS De Bijenkorf (Riddersborch 143-145). Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353


    


 9.   Imkerseind - Gelegen aan het uiteinde van het Imkerspad. Eindigend aan het Onderdoor. De naam Imkerseind verwijst naar het Imkerspark.


Een bezige bij. Bron: Wikipedia. Een bezige bij. Bron: Wikipedia.



Die weer verwijst naar het uitstervend beroep van imker wat een bijenhouder is.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 2 maart 1982.


     

De Hoge Berg, de Spaghettiberg of Buizensymfonie gezien vanaf het Imkerspad ter hoogte van de Ruitercamp in de periode 1998-1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Hoge Berg, de Spaghettiberg of Buizensymfonie gezien vanaf het Imkerspad ter hoogte van de Ruitercamp in de periode 1998-1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


 

De enigste eendenkooi in de Knoesterpolder gelegen in het Houtense Schonauwen (1818-1857) in de zeventiende eeuw toenmalige bezit van het Slot Zuylen. Hier waren Bron: Het Utrechts Archief, T76. De enigste eendenkooi in de Knoesterpolder gelegen in het Houtense Schonauwen (1818-1857) in de zeventiende eeuw toenmalige bezit van het Slot Zuylen. Hier waren Bron: Het Utrechts Archief, T76.


Foto uit 1984 met op de achtergrond een kantoorgebouw in aanbouw aan de Randhoeve met op de voorgrond twee jonge ouders met kind lopend op het Onderdoor. Achter hun moest het gemeentehuis nog gebouwd worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Foto uit 1984 met op de achtergrond een kantoorgebouw in aanbouw aan de Randhoeve met op de voorgrond twee jonge ouders met kind lopend op het Onderdoor. Achter hun moest het gemeentehuis nog gebouwd worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Appartementen aan het Onderdoor, Het Kant en De Slinger gezien vanaf het Weerwolfseind met fietsers op het Onderdoor. In ca. 1995. Links de Houtense bibliotheek. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Appartementen aan het Onderdoor, Het Kant en De Slinger gezien vanaf het Weerwolfseind met fietsers op het Onderdoor. In ca. 1995. Links de Houtense bibliotheek. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Kaart uit ca. 1650 met daarop ingetekend de hofstede De Staart met de Houtensewetering, Koedijk, Hoonkade en Hoonwetering tezamen met een boerderij waar de naam van onbekend is. Bron: Het Utrechts Archief, huisarchief Slot Zuylen, T76. Kaart uit ca. 1650 met daarop ingetekend de hofstede De Staart met de Houtensewetering, Koedijk, Hoonkade en Hoonwetering tezamen met een boerderij waar de naam van onbekend is. Bron: Het Utrechts Archief, huisarchief Slot Zuylen, T76.


    


10.   Kooikerseind - Gelegen aan het uiteinde van het Kooikerspad. Eindigend aan het plein van Het Rond. De naam Kooikerseind verwijst naar het Kooikerpark die op zijn beurt de link is naar Houten Noordoost.


Een kooiker aan het werk bij de eendenkooi. Bron: Wikipedia. Een kooiker aan het werk bij de eendenkooi. Bron: Wikipedia.



Die relatief laag gelegen ligt in vergelijking met andere delen van Houten. Laag gelegen land betekend ook nat land. Nat is water wat weer verwijst naar water dieren zoals eenden. Een kooiker vangt eenden voor consumtie. Een kooiker is een uitstervend beroep.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 2 maart 1982.


   

Straatnaambord 'Kooikerseind' zoals deze vanaf 1983 is opgehangen. Gezien in augustus 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Kooikerseind' zoals deze vanaf 1983 is opgehangen. Gezien in augustus 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Aanleg van de Parkeergarage Kruitmolen in 2007-2008 van het Winkelcentrum. Foto: Bruxvoort Design. Aanleg van de Parkeergarage Kruitmolen in 2007-2008 van het Winkelcentrum. Foto: Bruxvoort Design.


De toenmalige Oudheidskamer van de gemeente Houten in 1990-1995 waar ooit stadshistoricus Otto Wttewaall (1953) de foto's en de archeologische vondsten beheerden. Bron: Regionaal Archif Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De toenmalige Oudheidskamer van de gemeente Houten in 1990-1995 waar ooit stadshistoricus Otto Wttewaall (1953) de foto's en de archeologische vondsten beheerden. Bron: Regionaal Archif Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


      


Download (119) de hypotheek4akte (fragment) van verkoop van de Houtense bibliotheek, waarbij op vrijdag 11 september van het jaar 2009, ten overstaande van de Houtense notaris mevr. Elisabeth Stigter, verscheen (1) mevr. Mireille Pondman, in haar hoedanigheid van zelfstandig vertegenwoordigingsbevoegdheid bestuurder van de Stichting Bibliotheek Service Centrum, statutair gevestigd aan het Onderdoor 160, (2) en mevr. Claudia den Uijl, handelende als schriftelijk gevolmachtigde van de publiekrechtelijk rechtspersoon Gemeente Houten.

Waarbij partij (1) aan partij (2) verkocht het kantoorpand annex bibliotheek, gelegen aan het Onderdoor 158-160, kadastraal bekend gemeente Houten, sectie A, perceelnummer: 7516, groot veertien are twee en twintig centiare; perceelnummer: 7778 groot een are vijftig centiare, voor de verkoopprijs van € 3.850.000,00,-. 1-3.pdf



Download (119) de hypotheek4akte (fragment) van verkoop van de Houtense bibliotheek, waarbij op vrijdag 11 september van het jaar 2009, ten overstaande van de Houtense notaris mevr. Elisabeth Stigter, verscheen (1) mevr. Mireille Pondman, in haar hoedanigheid van zelfstandig vertegenwoordigingsbevoegdheid bestuurder van de Stichting Bibliotheek Service Centrum, statutair gevestigd aan het Onderdoor 160, (2) en mevr. Claudia den Uijl, handelende als schriftelijk gevolmachtigde van de publiekrechtelijk rechtspersoon Gemeente Houten.

Waarbij partij (1) aan partij (2) verkocht het kantoorpand annex bibliotheek, gelegen aan het Onderdoor 158-160, kadastraal bekend gemeente Houten, sectie A, perceelnummer: 7516, groot veertien are twee en twintig centiare; perceelnummer: 7778 groot een are vijftig centiare, voor de verkoopprijs van € 3.850.000,00,-. 2-3.pdf



Download (119) de hypotheek4akte (fragment) van verkoop van de Houtense bibliotheek, waarbij op vrijdag 11 september van het jaar 2009, ten overstaande van de Houtense notaris mevr. Elisabeth Stigter, verscheen (1) mevr. Mireille Pondman, in haar hoedanigheid van zelfstandig vertegenwoordigingsbevoegdheid bestuurder van de Stichting Bibliotheek Service Centrum, statutair gevestigd aan het Onderdoor 160, (2) en mevr. Claudia den Uijl, handelende als schriftelijk gevolmachtigde van de publiekrechtelijk rechtspersoon Gemeente Houten.

Waarbij partij (1) aan partij (2) verkocht het kantoorpand annex bibliotheek, gelegen aan het Onderdoor 158-160, kadastraal bekend gemeente Houten, sectie A, perceelnummer: 7516, groot veertien are twee en twintig centiare; perceelnummer: 7778 groot een are vijftig centiare, voor de verkoopprijs van € 3.850.000,00,-. 3-3.pdf


   

Zicht op perron 2 van het vroegere station Houten op het stationsviaduct van Houten over het Onderdoor met links het gemeentehuis en rechts het kantoorgebouw Kantstede. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op perron 2 van het vroegere station Houten op het stationsviaduct van Houten over het Onderdoor met links het gemeentehuis en rechts het kantoorgebouw Kantstede. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De bouw van de Houtense bibliotheek aan het Onderdoor in 1993-1994 op de foto te zien in de afrondende fase. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De bouw van de Houtense bibliotheek aan het Onderdoor in 1993-1994 op de foto te zien in de afrondende fase. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het vroegere interieur van het gemeentehuis aan het Onderdoor 25 te Houten (1987-2007) met zitbanken en kunstwerken. Op de achtergrond het Weerwolfseind en Imkerseind en Het Haltna Huis aan Het Kant. Foto ui de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het vroegere interieur van het gemeentehuis aan het Onderdoor 25 te Houten (1987-2007) met zitbanken en kunstwerken. Op de achtergrond het Weerwolfseind en Imkerseind en Het Haltna Huis aan Het Kant. Foto ui de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op de boekenkasten en archeologische vondsten uit de toenmalige Oudheidskamer van de gemeentehuis aan het Onderdoor 25 gezien in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de boekenkasten en archeologische vondsten uit de toenmalige Oudheidskamer van de gemeentehuis aan het Onderdoor 25 gezien in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  

Het toenmalige station Houten (1982-2009) gezien vanaf het Onderdoor aan de oostkant van het spoor. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank. Het toenmalige station Houten (1982-2009) gezien vanaf het Onderdoor aan de oostkant van het spoor. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank.


    


11.   Onderdoor - Naar de ligging in het centrum van Houten Noord onder de spoorlijn van  Utrecht naar 's-Hertogenbosch door.


Het Onderdoor gezien vanaf de Stellingmolen/Het Rond in westelijke richting gezien in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Onderdoor gezien vanaf de Stellingmolen/Het Rond in westelijke richting gezien in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



De belangrijkste fiets, brommer en wandelverbinding om van west naar oost te komen en vice versa.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 2 maart 1982.


    

Zicht op het Onderdoor in de periode rond 1995 met op de achtergrond het gemeentehuis en een 1600/1700 loc. met goederenwagons in de richting van 's-Hertogenbosch. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank. Zicht op het Onderdoor in de periode rond 1995 met op de achtergrond het gemeentehuis en een 1600/1700 loc. met goederenwagons in de richting van 's-Hertogenbosch. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank.



In het voorjaar van 1986 werd het terrein op de hoek van de Randhoeve, Weerwolfseind en het Onderdoor in klaargemaakt voor de bouw van het gemeentehuis. Op de achtergrond de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch en het toenmalige stationsviaduct. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. In het voorjaar van 1986 werd het terrein op de hoek van de Randhoeve, Weerwolfseind en het Onderdoor in klaargemaakt voor de bouw van het gemeentehuis. Op de achtergrond de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch en het toenmalige stationsviaduct. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het gemeentehuis van Houten gezien vanaf het Imkerseind-Het Kant in feestelijke stemming als op vrijdag 30 april 1999 toenmalig koningin Beatrix der Nederland Houten en Utrecht bezoekt. De gemeentefontein was met oranjewater versierd. Op de ochtend di e na deze foto opname zou volgen zou de koningin per trein aankomen met haargevolg op station Houten. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het gemeentehuis van Houten gezien vanaf het Imkerseind-Het Kant in feestelijke stemming als op vrijdag 30 april 1999 toenmalig koningin Beatrix der Nederland Houten en Utrecht bezoekt. De gemeentefontein was met oranjewater versierd. Op de ochtend di e na deze foto opname zou volgen zou de koningin per trein aankomen met haargevolg op station Houten. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het Onderdoor aan het einde van april 1999. Het gemeentehuis links versierd voor de aankomende Koninginnedag van vrijdag 30 april 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Onderdoor aan het einde van april 1999. Het gemeentehuis links versierd voor de aankomende Koninginnedag van vrijdag 30 april 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Voorbereidende werkzaamheden op de hoek van de Randhoeve, Onderdoor en Weerwolfseind in 1986 voordat het gemeentehuis gebouwd zou gaan worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Voorbereidende werkzaamheden op de hoek van de Randhoeve, Onderdoor en Weerwolfseind in 1986 voordat het gemeentehuis gebouwd zou gaan worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   

Parkeerplaats aan het Achterom/de Spoorhaag in het voorjaar. Foto: Sander van Scherpenzeel. Parkeerplaats aan het Achterom/de Spoorhaag in het voorjaar. Foto: Sander van Scherpenzeel.


  

Zicht op de bushalte en parkeerplaats rond 1990-1995 waar in 1996-1997 de Albert Heijn en parkeergarage Kruitmolen gebouwd zou gaan worden (2007-2011). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de bushalte en parkeerplaats rond 1990-1995 waar in 1996-1997 de Albert Heijn en parkeergarage Kruitmolen gebouwd zou gaan worden (2007-2011). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het Onderdoor in de tijd dat er nog auto's en klein gemotoriseerd verkeerd van oost- naar west en vice verse kon rijden tot maart 1998. Foto uit ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Onderdoor in de tijd dat er nog auto's en klein gemotoriseerd verkeerd van oost- naar west en vice verse kon rijden tot maart 1998. Foto uit ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op de toenmalige 'Same op Weg' gemeente Opstandingskerk vanaf 2005 de Protestantse Gemeente Utrecht. Rechts was van oorsprong (Het Kant 1) de hoofdingang. Kort na de ingebruikname van de kerk in 1983 werd de achteringang het eerste gebruikt. Waarop na vele jaren de achteruitgang (aan de Dijkhoeve) als hoofdentree zou gaan dienen. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de toenmalige 'Same op Weg' gemeente Opstandingskerk vanaf 2005 de Protestantse Gemeente Utrecht. Rechts was van oorsprong (Het Kant 1) de hoofdingang. Kort na de ingebruikname van de kerk in 1983 werd de achteringang het eerste gebruikt. Waarop na vele jaren de achteruitgang (aan de Dijkhoeve) als hoofdentree zou gaan dienen. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het Onderdoor aan de oostkant van het spoor met de toenmalige trap van het Onderdoor over de Geersloot naar het parkeerterrein. Foto uit ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Onderdoor aan de oostkant van het spoor met de toenmalige trap van het Onderdoor over de Geersloot naar het parkeerterrein. Foto uit ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


    

Een parkeerdek in parkeergarage Kruitmolen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht vanaf het busstation Houten aan De Molen op de Stellingmolen en de destijds te ontwikkelen en te bouwen parkeergarage Kruidmolen met winkels en appartementen in 2007-2009. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht vanaf het busstation Houten aan De Molen op de Stellingmolen en de destijds te ontwikkelen en te bouwen parkeergarage Kruidmolen met winkels en appartementen in 2007-2009. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op een van de ondergrondse parkeerdekken van parkeergarage Kruitmolen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op een van de ondergrondse parkeerdekken van parkeergarage Kruitmolen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      

Zicht op de Stellingmolen rond 2012 met links op de hoek nog elektronica witgoedzaak Expert. Later werd hier supermarkt Lidl op uitgebreid. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Stellingmolen rond 2012 met links op de hoek nog elektronica witgoedzaak Expert. Later werd hier supermarkt Lidl op uitgebreid. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht vanaf De Molen op de toenmalige rotonde bij de kruising met de Stellingmolen/De Molen en De Slinger. De rotonde is in 2011 opgeheven om plaats te maken voor het nieuwe busstation Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf De Molen op de toenmalige rotonde bij de kruising met de Stellingmolen/De Molen en De Slinger. De rotonde is in 2011 opgeheven om plaats te maken voor het nieuwe busstation Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.


     


12.   Parkeergarage Kruitmolen - Parkeergarage gelegen aan de Kruitmolen gebouwd in 1997 en 2008

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 15 april 2008.


Zicht op de betaalautomaat van parkeerkgarage Kruitmolen naast de ondergrond roltrappen. Gelegen tussen de Albert Heijn Supermarkt en de Dixons (toenmalig), heden de Hans Anders Opticien. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de betaalautomaat van parkeerkgarage Kruitmolen naast de ondergrond roltrappen. Gelegen tussen de Albert Heijn Supermarkt en de Dixons (toenmalig), heden de Hans Anders Opticien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


   

Zicht vanaf de tussenverdieping bij de ondergrondse roltrappen van parkeergarage Kruitmolen met links de roltrap naar de -1e verdieping ter hoogte van de Albert Heijn Supermarkt. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf de tussenverdieping bij de ondergrondse roltrappen van parkeergarage Kruitmolen met links de roltrap naar de -1e verdieping ter hoogte van de Albert Heijn Supermarkt. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op een van de parkeerdekken van de ondergrondse parkeergarage Kruitmolen. Met links de winkelwagentjes voor de supermarkten Lidl en Albert Heijn. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op een van de parkeerdekken van de ondergrondse parkeergarage Kruitmolen. Met links de winkelwagentjes voor de supermarkten Lidl en Albert Heijn. Foto: Sander van Scherpenzeel.


   

Zicht op de toenmalige betaalautomaat van parkeergarage Kruitmolen naast de toenmalige Dixons, heden de Hans Anders Opticien. Links nog de Halfords (niet meer bestaand). Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de toenmalige betaalautomaat van parkeergarage Kruitmolen naast de toenmalige Dixons, heden de Hans Anders Opticien. Links nog de Halfords (niet meer bestaand). Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op de -2e verdieping van parkeergarage Kruidmolen met de roltrappen die (rechts) naar beneden gaan en (links) naar boven. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de -2e verdieping van parkeergarage Kruidmolen met de roltrappen die (rechts) naar beneden gaan en (links) naar boven. Foto: Sander van Scherpenzeel.


    

Zicht vanaf de Stellingmolen met de appartementen aan de Kruidmolen en de Stellingmolen. Rechts en elektronica zaak Expert (toenmalig), heden zit hier de Lidl supermarkt. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf de Stellingmolen met de appartementen aan de Kruidmolen en de Stellingmolen. Rechts en elektronica zaak Expert (toenmalig), heden zit hier de Lidl supermarkt. Foto: Sander van Scherpenzeel.


  

Zicht op een mat '64 treinstel onderweg naar Geldermalsen en nog niet stoppend op het in aanbouw zijnde station van Houten, gelegen op een viaduct over het Onderdoor in de lente van 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op een mat '64 treinstel onderweg naar Geldermalsen en nog niet stoppend op het in aanbouw zijnde station van Houten, gelegen op een viaduct over het Onderdoor in de lente van 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het Onderdoor vanaf het toenmalige stationsviaduct van station Houten. Met op de achtergrond het in 1987 gebouwde gebouw waar vroeger de kaartloketten van de Nederlandse Spoorwegen en het postkantoor van PTT Post ooit zat. Foto uit ca. 1995. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank. Zicht op het Onderdoor vanaf het toenmalige stationsviaduct van station Houten. Met op de achtergrond het in 1987 gebouwde gebouw waar vroeger de kaartloketten van de Nederlandse Spoorwegen en het postkantoor van PTT Post ooit zat. Foto uit ca. 1995. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank.


Zicht op de Staatslijn H richting het noorden gezien (Utrecht Centraal) in het voorjaar van 1982. Station Houten was in de fase van afbouw. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de Staatslijn H richting het noorden gezien (Utrecht Centraal) in het voorjaar van 1982. Station Houten was in de fase van afbouw. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op Het Kant in 1989 met rechts het nog te bouwen Het Haltna Huis voor bejaarden huisvesting. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op Het Kant in 1989 met rechts het nog te bouwen Het Haltna Huis voor bejaarden huisvesting. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  

Zicht vanaf de toren van het gemeentehuis van Houten op parkeergarage Spoorhaag (gebouwd 1996-1997) in ca. 1999. Met onderaan het toenmalige station Houten en rechts de fietsenstalling van Anne Arendsen. Bron: Regionaal Archief, Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf de toren van het gemeentehuis van Houten op parkeergarage Spoorhaag (gebouwd 1996-1997) in ca. 1999. Met onderaan het toenmalige station Houten en rechts de fietsenstalling van Anne Arendsen. Bron: Regionaal Archief, Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De vroegere Kiss en Ride zone aan de Spoorhaag met links parkeergarage Spoorhaag hier kan worden uitgestapt en een kus worden gegeven voordat de geliefde in de trein stap. Foto uit het voorjaar van 1998. Rechts op de achtergrond de fietsenstalling van Anna Arendsen. Recht aan de rand van de foto het oude station Houten. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De vroegere Kiss en Ride zone aan de Spoorhaag met links parkeergarage Spoorhaag hier kan worden uitgestapt en een kus worden gegeven voordat de geliefde in de trein stap. Foto uit het voorjaar van 1998. Rechts op de achtergrond de fietsenstalling van Anna Arendsen. Recht aan de rand van de foto het oude station Houten. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Foto genomen vanaf de carillontoren van het gemeentehuis Houten met links Parkeergarage Spoorhaag met de toenmalige C1000 supermarkt Van ZIJL die in 2011 zou worden omgebouwd naar de JUMBO Supermarkt. Foto uit het vroegere voorjaar van 1998 toen nog voor maart van dat jaar de auto als doorgaande route over de Spoorhaag, langs het plein naar de Stellingmolen en vice versa konden rijden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Foto genomen vanaf de carillontoren van het gemeentehuis Houten met links Parkeergarage Spoorhaag met de toenmalige C1000 supermarkt Van ZIJL die in 2011 zou worden omgebouwd naar de JUMBO Supermarkt. Foto uit het vroegere voorjaar van 1998 toen nog voor maart van dat jaar de auto als doorgaande route over de Spoorhaag, langs het plein naar de Stellingmolen en vice versa konden rijden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   


13.   Parkeergarage Spoorhaag - Parkeergarage gelegen aan de Spoorhaag gebouwd in 1997

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 15 april 2008.


In de zomer van 1997 werd de laatste hand gelegd op de stoep aan de Spoorhaag na de oplevering van Parkeergarage Spoorhaag. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. In de zomer van 1997 werd de laatste hand gelegd op de stoep aan de Spoorhaag na de oplevering van Parkeergarage Spoorhaag. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


    

Parkeergarage Spoorhaag in ca. 2010. Foto: Sander van Scherpenzeel. Parkeergarage Spoorhaag in ca. 2010. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Parkeergarage Spoorhaag in de laatste bouwfase in de zomer van 1997 gezien van de Spoorhaag met rechts het spoor richting Utrecht Centraal en de afzetzonne waar reizigers weggebracht en opgehaald konden worden. Het metalen gebouw op de achtergrond was de fietsenstalling van Anne Arendsen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Parkeergarage Spoorhaag in de laatste bouwfase in de zomer van 1997 gezien van de Spoorhaag met rechts het spoor richting Utrecht Centraal en de afzetzonne waar reizigers weggebracht en opgehaald konden worden. Het metalen gebouw op de achtergrond was de fietsenstalling van Anne Arendsen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Het plein aan de Spoorhaag in begin 2006 waar destijds de Scapino en later de Bristol gevestigd was. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het plein aan de Spoorhaag in begin 2006 waar destijds de Scapino en later de Bristol gevestigd was. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het oudste gedeelte van het winkelcentrum Het Rond met zicht op de links net gereedgekomen winkels en boven gelegen appartementen aan het Schonenburgseind. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het oudste gedeelte van het winkelcentrum Het Rond met zicht op de links net gereedgekomen winkels en boven gelegen appartementen aan het Schonenburgseind. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De toenmalige GIROmaat (geldautomaat) van de Postbank aan de Spoorhaag in 2006 in de muur van het gebouw waar ooit het PTT Postkantoor en de kaartloketten van de Nederlandse Spoorwegen. Foto: Sander van Scherpenzeel. De toenmalige GIROmaat (geldautomaat) van de Postbank aan de Spoorhaag in 2006 in de muur van het gebouw waar ooit het PTT Postkantoor en de kaartloketten van de Nederlandse Spoorwegen. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De winkels en appartementen aan het Schonenburgseind in de periode 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De winkels en appartementen aan het Schonenburgseind in de periode 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op de noordelijk deel van Het Rond ter hoogte van het Schonenburgseind rond 1985-1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de noordelijk deel van Het Rond ter hoogte van het Schonenburgseind rond 1985-1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht vanaf Het Kant op het Weerwolfseind met rechts het gemeentehuis. Links de gebouwen aan Het Kant 1 en 3. Foto rond 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf Het Kant op het Weerwolfseind met rechts het gemeentehuis. Links de gebouwen aan Het Kant 1 en 3. Foto rond 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op de aanbouw zijnde winkels en appartementen aan het Schonenburgeind in 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de aanbouw zijnde winkels en appartementen aan het Schonenburgeind in 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het net gereed gekomen politiebureau in 1989-1990 aan De Slinger. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het net gereed gekomen politiebureau in 1989-1990 aan De Slinger. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Onderdoor begin 2006 gezien vanaf de oostelijke kant in de richting van het westen met op de achtergrond het gemeentehuis en het station Houten, begin 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Onderdoor begin 2006 gezien vanaf de oostelijke kant in de richting van het westen met op de achtergrond het gemeentehuis en het station Houten, begin 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op de toenmalige RABOBANK aan het Schonenburgseind, begin 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de toenmalige RABOBANK aan het Schonenburgseind, begin 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


     

Zicht op het Schonenburgseind ter hoogte van de kruising met het Achterom. Links de toenmalige RABOBANK automaten. Foto ca. 2012. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Schonenburgseind ter hoogte van de kruising met het Achterom. Links de toenmalige RABOBANK automaten. Foto ca. 2012. Foto: Sander van Scherpenzeel.


               

Zicht op het Schonenburgseind vanaf de brug bij het Plein van Het Rond in 1988-1995. Foto: Cees van Liempt. Bron: RAZU, 353. Zicht op het Schonenburgseind vanaf de brug bij het Plein van Het Rond in 1988-1995. Foto: Cees van Liempt. Bron: RAZU, 353.


Zicht vanaf het balkon vanaf de tweede verdieping van een appartement aan Het Rond in 1988-1995. Met midden links het begin van het Schonenburgseind. Foto: Cees van Liempt. Bron: RAZU, 353. Zicht vanaf het balkon vanaf de tweede verdieping van een appartement aan Het Rond in 1988-1995. Met midden links het begin van het Schonenburgseind. Foto: Cees van Liempt. Bron: RAZU, 353.


Het Schonenburgseind gezien in de periode 1995-2000. Bron: RAZU, 353. Het Schonenburgseind gezien in de periode 1995-2000. Bron: RAZU, 353.


    


14    Schonenburgseind - Gelegen aan het uiteinde van het Schonenburgspad. Eindigend aan het plein van Het Rond. Schonenburg verwijst naar boerderij Schonenburg die tot 1800 in de binnenbocht van de Lobbendijk stond.


Het Schonenburgseind met de gracht in de periode 1985-1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Schonenburgseind met de gracht in de periode 1985-1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Op de plek waar nu de noordelijke Rondwegtunnel is. Schonenburg verwijst ook naar de ligging in de wijk Houten Noordoost. Tot 13 maart 2012 was het de wijk Schonenburg met de buurten De Hagen en De Weiden. Na deze tijd is het de wijk Houten Noordoost met de buurten De Hagen en De Weiden.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 26 januari 1982.


     

Een van drie bekende kaart waarop boerderij Schonenburg aan de Lobbendijk in 1641 staat ingetekend op het land van De Blaasbalg of Blaasbalk het land ernaast heten De Weerwolf. Hier is nu de noordelijke Rondwegtunnel en ligt de spoorlijn Utrecht -'s-Hertogenbosch - Boxtel. Bron: Het Utrechts Archief 706, 1663, folio 24. Een van drie bekende kaart waarop boerderij Schonenburg aan de Lobbendijk in 1641 staat ingetekend op het land van De Blaasbalg of Blaasbalk het land ernaast heten De Weerwolf. Hier is nu de noordelijke Rondwegtunnel en ligt de spoorlijn Utrecht -'s-Hertogenbosch - Boxtel. Bron: Het Utrechts Archief 706, 1663, folio 24.


  

Zicht op de brede brug over de gracht naast het Schonenburgseind in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de brede brug over de gracht naast het Schonenburgseind in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op de westelijke kant van op de vroegere inrichting het plein Het Rond (1984-2007) met het typerende jaren 80 betonnen kaden en trappen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de westelijke kant van op de vroegere inrichting het plein Het Rond (1984-2007) met het typerende jaren 80 betonnen kaden en trappen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

Zicht op het achterom met aanliggende winkels en bovenliggende appartementen in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het achterom met aanliggende winkels en bovenliggende appartementen in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Een zomerdag rond 1995 vanaf station Houten met aan de overkant van het spoor Perron 2 (toenmalig) voor de treinen richting Geldermalsen en 's-Hertogenbosch. Op de achtergrond het kantoorgebouw Kantstede. Kantoorgebouw is later bij het gemeentehuis gevoegd voor kantoorruimte. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank. Een zomerdag rond 1995 vanaf station Houten met aan de overkant van het spoor Perron 2 (toenmalig) voor de treinen richting Geldermalsen en 's-Hertogenbosch. Op de achtergrond het kantoorgebouw Kantstede. Kantoorgebouw is later bij het gemeentehuis gevoegd voor kantoorruimte. Bron: Het Utrechts Archief, beeldbank.


De winkels in aanbouw zijnde aan het Schonenburgseind in 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De winkels in aanbouw zijnde aan het Schonenburgseind in 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  

Zicht met links de vroegere consultatiebureau van de GG en GD (GGD) (gebouwd: 1987) (Het Kant 3). Met rechts daarnaast de Protestantse Kerk Houten, genaamd Opstandingskerk. van 1983 tot 2004 de Samen op Weg gemeente geheten. Midden het Weerwolfseind en rechts de kantoren aan de Randhoeve. Foto genoemen vanaf de toren van het gemeentehuis. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht met links de vroegere consultatiebureau van de GG en GD (GGD) (gebouwd: 1987) (Het Kant 3). Met rechts daarnaast de Protestantse Kerk Houten, genaamd Opstandingskerk. van 1983 tot 2004 de Samen op Weg gemeente geheten. Midden het Weerwolfseind en rechts de kantoren aan de Randhoeve. Foto genoemen vanaf de toren van het gemeentehuis. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



15    Weerwolfseind - Gelegen aan het uiteinde van het Weerwolfspad. Eindigend aan het Onderdoor.

De Weerwolf is het stuk land gelegen op de hoek van de Lobbendijk met de Oud Wulfseweg. Waarvan 1998 tot 2018 Cultuurcentrum Makelblijde gevestigd was.

De naam komt al in de achttiende eeuw voor in de archieven van de Heerlijkheid Oud-Wulven en Waijen.

Het verhaal onder de bevolking gaat dat er ooit een boer was die het land zo noemde om zijn kinderen af te schikken om niet verder richting het noorden te lopen over het land. Want anders zou je wel eens de Weerwolf tegen kunnen komen.


Zicht op de Opstandingskerk (Her Kant 1) en links het vroegere consultatiebureau van de GGD Utrecht. Gezien vanaf de Randhoeve. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de Opstandingskerk (Her Kant 1) en links het vroegere consultatiebureau van de GGD Utrecht. Gezien vanaf de Randhoeve. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Ook zal het wel een veiligheid zijn geweest zodat kinderen niet richting Utrecht liepen of voor het gevaar om niet de Oud Wulfsewetering te vallen. Op de plek waar nu de noordelijke Rondwegtunnel is.

De Weerwolf verwijst ook naar de ligging in de wijk Houten Noordwest. Tot 13 maart 2012 was het de wijk De Weerwolf met de buurten De Gaarden en De Hoeven.


Zicht op de Opstandingskerk (Her Kant 1) en links het vroegere consultatiebureau van de GGD Utrecht. Gezien vanaf Het Kant. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de Opstandingskerk (Her Kant 1) en links het vroegere consultatiebureau van de GGD Utrecht. Gezien vanaf Het Kant. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Na deze tijd is het de wijk Houten Noordwest met de buurten De Gaarden en De Hoeven.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 26 januari 1982.


   

Het gemeentehuis gezien vanaf Weerwolfseind in 1988 op een natte voorjaarsdag. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het gemeentehuis gezien vanaf Weerwolfseind in 1988 op een natte voorjaarsdag. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het gemeentehuis in 1988 vanaf De Slinger. Op de voorgrond het braakliggende terrein waar Het Haltna Huis nog gebouwd moest worden. Tussen Het Kant en De Slinger. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het gemeentehuis in 1988 vanaf De Slinger. Op de voorgrond het braakliggende terrein waar Het Haltna Huis nog gebouwd moest worden. Tussen Het Kant en De Slinger. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op De Slinger en het toenmalige politiebureau vanaf Het Kant 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op De Slinger en het toenmalige politiebureau vanaf Het Kant 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het Wernaarseind en Wernaarspad met links een huis geadresseerd aan De Fuik rond 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Wernaarseind en Wernaarspad met links een huis geadresseerd aan De Fuik rond 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De appartementen aan het Onderdoor tegenover het gemeentehuis op de hoek met De Slinger en Het Kant rond 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De appartementen aan het Onderdoor tegenover het gemeentehuis op de hoek met De Slinger en Het Kant rond 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het gemeentehuis met de toenmalige jaren 80 buiteninrichting met bankjes en bollenlantaarnpalen. Foto uit 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het gemeentehuis met de toenmalige jaren 80 buiteninrichting met bankjes en bollenlantaarnpalen. Foto uit 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


     


16    Wernaarseind - Gelegen aan het uiteinde van het Wernaarpad. Eindigend aan het plein Het Rond. De naam komt van een aantal stukken land met deze naam de Wernaar.

In een charter van De Ridderlijke Duitse Orde, Balije van Utrecht uit 1438 wordt de naam voor zover bekend voor het eerste vermeld. De wijk Houten Noordoost buurt De Gilden is op deze vroegere stukken land gebouwd.


Zicht op het Wernaarspad en Wernaarseind vanuit de buurt De Gilden rond 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Wernaarspad en Wernaarseind vanuit de buurt De Gilden rond 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



De Wernaar verwijst ook naar de ligging in de wijk Houten Noordoost. Tot 13 maart 2012 was het de wijk Wernaar met de buurt De Gilden. Na deze tijd is het de wijk Houten Noordoost met de buurt De Gilden.

Bij raadsvergadering vastgesteld op 26 januari 1982.


    

Het Rond met de betonnen kaden en trappen rond 1985-1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Rond met de betonnen kaden en trappen rond 1985-1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De winkels en het plein op de hoek van de Spoorhaag met het Achterom in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. De winkels en het plein op de hoek van de Spoorhaag met het Achterom in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het Haltna Huis gezien vanaf Het Kant in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Haltna Huis gezien vanaf Het Kant in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het politiebureau aan De Slinger in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het politiebureau aan De Slinger in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het perk in Houten Castellum Oost op het Forum met de hieraan geadresseerd. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Het perk in Houten Castellum Oost op het Forum met de hieraan geadresseerd. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Het Onder, gemeentehuis en station Houten op het toenmalige stationsviaduct gezien in de periode 1995-2000. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Onder, gemeentehuis en station Houten op het toenmalige stationsviaduct gezien in de periode 1995-2000. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het appartementengebouw (toenmalig) op de hoek van de Stellingmolen met Het Rond enkele maanden voor de sloop in 2006. Om plaats te maken voor een hypermodern winkelcentrum met parkeergarage en bioscoop. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het appartementengebouw (toenmalig) op de hoek van de Stellingmolen met Het Rond enkele maanden voor de sloop in 2006. Om plaats te maken voor een hypermodern winkelcentrum met parkeergarage en bioscoop. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Foto van het bouwbord wat destijds bij het in aanbouw zijnde (2007) winkelcentrum op de hoek van de Stellingmolen met Het Rond en het Onderdoor stond. Daar waar eens zwembad De Spil stond. Te zien is hoek het winkelcentrum er na de bouw eruit zou gaan zien in de omgeving met het oude centrum. Foto: Sander van Scherpenzeel. Foto van het bouwbord wat destijds bij het in aanbouw zijnde (2007) winkelcentrum op de hoek van de Stellingmolen met Het Rond en het Onderdoor stond. Daar waar eens zwembad De Spil stond. Te zien is hoek het winkelcentrum er na de bouw eruit zou gaan zien in de omgeving met het oude centrum. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Foto van het bouwbord van hoe destijds in 2007 de appartementen ter hoogte van De Slinger met de Stellingmolen en De Molen in 2011 erin de omgeving hier eruit zouden komen te zien. Foto: Sander van Scherpenzeel. Foto van het bouwbord van hoe destijds in 2007 de appartementen ter hoogte van De Slinger met de Stellingmolen en De Molen in 2011 erin de omgeving hier eruit zouden komen te zien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Foto van de Stellingmolen met een braakliggend terrein waar van 1984 tot 2003 zwembad en sporthal De Spil heeft gestaan. Hier zou vanaf 2011 tot 2009 het nieuwe winkelcentrum met parkeergarage, bioscoop, woontoren en nieuwe winkels en appartementen worden gebouwd. Foto: Sander van Scherpenzeel. Foto van de Stellingmolen met een braakliggend terrein waar van 1984 tot 2003 zwembad en sporthal De Spil heeft gestaan. Hier zou vanaf 2011 tot 2009 het nieuwe winkelcentrum met parkeergarage, bioscoop, woontoren en nieuwe winkels en appartementen worden gebouwd. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Foto van het plein Het Rond met elektronicazaak Expert en de vroegere telefoonzaak 'T for Telecom' in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Foto van het plein Het Rond met elektronicazaak Expert en de vroegere telefoonzaak 'T for Telecom' in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Bruggetje over gracht aan oostkant van het plein Het Rond dat in 2007 werd gesloopt voor de destijdse vernieuwing van het gebied. Foto: Sander van Scherpenzeel. Bruggetje over gracht aan oostkant van het plein Het Rond dat in 2007 werd gesloopt voor de destijdse vernieuwing van het gebied. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op de fietsenrekken aan de Stellingmolen tegenover zwembad De Spil (1984-1998 (2003)) met op de achtegrond het plein Het Rond. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de fietsenrekken aan de Stellingmolen tegenover zwembad De Spil (1984-1998 (2003)) met op de achtegrond het plein Het Rond. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Beeld van het 'Jongetje met Hond' op een van de toenmalige betonnenkaden op Het Rond op de hoek met het Schonenburgseind in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Beeld van het 'Jongetje met Hond' op een van de toenmalige betonnenkaden op Het Rond op de hoek met het Schonenburgseind in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Foto uit het vroegere voorjaar van 1984 met de diverse hoge betonnen bruggen die van 1984 tot 2007 de buitenruimte invulde van het plein en de omgeving. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Foto uit het vroegere voorjaar van 1984 met de diverse hoge betonnen bruggen die van 1984 tot 2007 de buitenruimte invulde van het plein en de omgeving. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Plein Het Rond aan de noordkant gezien ter hoogte van het Schonenburgseind in het voorjaar van 1984. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Plein Het Rond aan de noordkant gezien ter hoogte van het Schonenburgseind in het voorjaar van 1984. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Plein Het Rond gezien vanaf de westkant. Met midden op de achtergrond de Albert Heijn Supermarkt in het voorjaar van 1984. Met twee jongens op een speelgoed tractor. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Plein Het Rond gezien vanaf de westkant. Met midden op de achtergrond de Albert Heijn Supermarkt in het voorjaar van 1984. Met twee jongens op een speelgoed tractor. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Plein Het Rond gezien vanuit het noordoosten. Moeder en kind lopend over de betonnentrappen in het voorjaar van 1984. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Plein Het Rond gezien vanuit het noordoosten. Moeder en kind lopend over de betonnentrappen in het voorjaar van 1984. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Luchtfoto vanuit het zuiden gezien met linksonder zwembad De Spil en het Plein Het Rond met omgeving in de periode 1984-1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto vanuit het zuiden gezien met linksonder zwembad De Spil en het Plein Het Rond met omgeving in de periode 1984-1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht vanaf de Stellingmolen op de hoek met Het Rond en het Onderdoor met de links de winkels naast zwembad De Spil in ca. 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf de Stellingmolen op de hoek met Het Rond en het Onderdoor met de links de winkels naast zwembad De Spil in ca. 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


zicht op het fietspad van het Wernaarseind met op de achtergrond het plein Het Rond rond 1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. zicht op het fietspad van het Wernaarseind met op de achtergrond het plein Het Rond rond 1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht de gracht (Geersloot) aan de zuidkant van het plein Het Rond. in ca. 1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht de gracht (Geersloot) aan de zuidkant van het plein Het Rond. in ca. 1986. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  

Luchtfoto in 2016 vanuit het zuiden gezien van Het Rond met omliggende straten, winkels en appartementen. Met links Station Houten. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto in 2016 vanuit het zuiden gezien van Het Rond met omliggende straten, winkels en appartementen. Met links Station Houten. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto uit 2016 vanuit het zuiden met het gemeentehuis, Onderdoor, Weerwolfseind en Het Kant met andere straten in de omgeving. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto uit 2016 vanuit het zuiden met het gemeentehuis, Onderdoor, Weerwolfseind en Het Kant met andere straten in de omgeving. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Winkelcentrum Het Rond aan de oostkant van de Staatslijn H met op de achtergrond de wijk Houten Noordoost in 2016 vanuit het westen gezien. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Winkelcentrum Het Rond aan de oostkant van de Staatslijn H met op de achtergrond de wijk Houten Noordoost in 2016 vanuit het westen gezien. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Winkelcentrum Het Rond, het plein op een donderdag met de donderdagmarkt de buurt De Gilden, Wernaarseind, Wernaarspad, Schonenburgseind, Schonenburgspad en winkels aan Het Wed en Het Raat. Linksonder bedrijventerrein De Molen. Voor 2012 De Molenzoom geheten. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Winkelcentrum Het Rond, het plein op een donderdag met de donderdagmarkt de buurt De Gilden, Wernaarseind, Wernaarspad, Schonenburgseind, Schonenburgspad en winkels aan Het Wed en Het Raat. Linksonder bedrijventerrein De Molen. Voor 2012 De Molenzoom geheten. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


      

  • Parkeerplaats achter zwembad en sporthal De Spil in de periode 1987-1990. Heden is hier Albert Heijn supermarkt. Uit de collectie van Cees van Liempt. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 234, 353.
  • Zwembad De Spil tijdens een afzwemmen in het grote bad in de periode 1987-1990.Uit de collectie van Cees van Liempt. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 234, 353.
  • Gezicht op het grote bad in zwembad De Spil met op de achtergrond de rode indoorglijbaan in de periode 1987-1990. Uit de collectie van Cees van Liempt. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 234, 353.
  • De achterkant van zwembad en sporthal De Spil in de periode 1987-1990. Uit de collectie van Cees van Liempt. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 234, 353.
  • Sportoefeningen in sporthal De Spil in de periode 1987-1990. Uit de collectie van Cees van Liempt. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 234, 353.
  • Snoockercentrum en bar in de zwembad en sporthal De Spil inde periode 1987-1990. Uit de collectie van Cees van Liempt. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 234, 353.
  • Gezicht op het zwembad in De Spil met links de rode glijbaan in de periode Snookercentrum en bar in de zwembad en sporthal De Spil inde periode 1987-1990. Uit de collectie van Cees van Liempt. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 234, 353.
  • Gezicht op de voorgevel van zwembad De Spil aan de Stellingmolen de in peiode 1987-1990. Uit de collectie van Cees van Liempt. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 234, 353.
  • De foodcorner in zwembad De Spil in de periode 1987-1990. Uit de collectie van Cees van Liempt. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 234, 353.
  • De kassa en hoofdingang van zwembad De Spil in de periode 1987-1990. Uit de collectie van Cees van Liempt. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 234, 353.
  • Cees van Liempt zittend aan het diepe bad tijdens een afzwemles in de periode 1987-1990. Uit de collectie van Cees van Liempt. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 234, 353.
  • Het ondiepe poedelbad in zwembad De Spil in de periode 1987-1990. Uit de collectie van Cees van Liempt. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 234, 353.
  • Het diepe bad van zwembad De Spil tijdens het afzwemmen in de periode 1987-1990. Uit de collectie van Cees van Liempt. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 234, 353.
  • Zwembad De Spil, foodcorner met rechts buitenbeeld het vroegere bubbelbad in de periode 1987-1990. Uit de collectie van Cees van Liempt. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 234, 353.


    

Gezicht op het interieur van het nieuwe zwembad De Spil (Stellingmolen 1) te Houten op dinsdag 2 december 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 840124. Gezicht op het interieur van het nieuwe zwembad De Spil (Stellingmolen 1) te Houten op dinsdag 2 december 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 840124.


Gezicht op de buitengevel van het nieuwe zwembad De Spil (Stellingmolen 1) te Houten op dinsdag 2 december 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 840132. Gezicht op de buitengevel van het nieuwe zwembad De Spil (Stellingmolen 1) te Houten op dinsdag 2 december 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 840132.


Gezicht op het interieur van het nieuwe zwembad De Spil (Stellingmolen 1) te Houten op dinsdag 2 december 1997. Bron: Het Utrechts Archief. catalogusnummer: 840123. Gezicht op het interieur van het nieuwe zwembad De Spil (Stellingmolen 1) te Houten op dinsdag 2 december 1997. Bron: Het Utrechts Archief. catalogusnummer: 840123.


  

Zicht op Onderdoor en het gemeentehuis van Houten in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op Onderdoor en het gemeentehuis van Houten in 2006. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Links het in aanbouw zijnde Het Haltna Huis, midden het gemeentehuis en rechts het toenmalige politiebureau in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Links het in aanbouw zijnde Het Haltna Huis, midden het gemeentehuis en rechts het toenmalige politiebureau in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het gemeentehuis met de fontein op de hoek van Het Kant en het Weerwolfseind in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het gemeentehuis met de fontein op de hoek van Het Kant en het Weerwolfseind in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De gemeentefontein gevuld met oranjewater in de periode van eind april 1999. Want op vrijdag 30 april 1999 kwam koningin Beatrix der Nederlanden haar verjaardag vieren op koniginnedag 1999 tezamen met Utrecht stad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De gemeentefontein gevuld met oranjewater in de periode van eind april 1999. Want op vrijdag 30 april 1999 kwam koningin Beatrix der Nederlanden haar verjaardag vieren op koniginnedag 1999 tezamen met Utrecht stad. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



   Woon- en Winkelgebied Houten Castellum

Geschiedenis Houten Castellum (1996-2018) 

Wijkindeling

Maquette uit ca. 1995 van het toen bedoelde te bouwen Castellum wat het uiteindelijk in grote lijnen qua bouwvormen niet eer zou worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Maquette uit ca. 1995 van het toen bedoelde te bouwen Castellum wat het uiteindelijk in grote lijnen qua bouwvormen niet eer zou worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



De ontwikkeling van woon- en winkelgebied Castellum begon eind jaren negentig

Bij besluit van dinsdag 13 maart 2012 door het toenmalige college van burgemeester en wethouders was voorzien dat de oude wijknamen zoals o.a. Tiellandt en De Geer uit 1979 voor Houten Noord (Groeikern) en de wat nieuwere wijknamen zoals Overdam en Leebrug uit 1996 voor Houten Zuid (VINEX) waren ingetrokken. Dit gebeurde in het kader van de herziening van wijk- en buurtnaam indeling in opdracht van het Centraal Bureau voor de Statistiek te Den Haag.


Zicht op de net een half jaar opgeleverde fietsbrug over de Staatslijn H in in de zomer van 2001 bij Houten Castellum. Om het spoor een voorbij razende goederentrein met ketelwagens. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de net een half jaar opgeleverde fietsbrug over de Staatslijn H in in de zomer van 2001 bij Houten Castellum. Om het spoor een voorbij razende goederentrein met ketelwagens. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



 Wijknaamgeving

Zicht vanaf de spoorlijn in 1996 waarna ruim 15 jaar later Houten in 2011 de huizen en appartementen in Noordoost en Zuidoost opgeleverd zouden worden en enkele jaren daarna ook. Foto: O.J. Wttewaall, Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf de spoorlijn in 1996 waarna ruim 15 jaar later Houten in 2011 de huizen en appartementen in Noordoost en Zuidoost opgeleverd zouden worden en enkele jaren daarna ook. Foto: O.J. Wttewaall, Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Vanaf het jaar 2012 tot op heden zijn de achtervoegsels voor de meer dan 600 straatnamen binnen de bebouwde kom van Houten leidend als het gaat om de buurtnaam. Was voor die tijd het in de volksmond ingeburgerd dat een ieder zei dat ze in de wijk De Sloten woonde.

Wat in werkelijkheid tussen 1979 tot 2012 de wijk De Geer, buurt De Sloten was voor Houten Noord. Voor Houten Zuid geldt dan dat meneer Tuyll van Serooskerken die in de Binnentuin woont vanaf 2008 aan zijn nieuwe zakenrelatie kon vertellen dat hij in de wijk De Tuinen woont. Maar wat dan in werkelijkheid dan de wijk Loerik, buurt De Tuinen is.


Gezicht op links spoor 2 (Geldermalsen) en rechts spoor 1 (Utrecht Centraal) op het eilandperron van Houten Castellum in 2010. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Gezicht op links spoor 2 (Geldermalsen) en rechts spoor 1 (Utrecht Centraal) op het eilandperron van Houten Castellum in 2010. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


  

Intrekken Oude wijknaamgeving

Zicht vanuit het noordwesten op de wijken De Erven, De Bouwen en Houten Castellum op de achtergrond vanuit de lucht gezien. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanuit het noordwesten op de wijken De Erven, De Bouwen en Houten Castellum op de achtergrond vanuit de lucht gezien. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Na dinsdag 13 maart 2012 kwamen de nieuwbouwwijknamen van weleer te vervallen. Hierop is de nieuwe wijkindeling ingevoerd. Vier woon kwadranten binnen de bestaande Rondweg Houten Noordwest, Noordoost, Zuidoost en Zuidwest vormen nu voortaan de wijken. Met daar binnenin de buurten die op hun beurt eerder onderdeel waren van de vroegere nieuwbouwwijk namen zoals Loerik, Overdam of Leebrug.


Luchtfoto van Houten Castellum Zuidoost vanuit het zuidoosten gezien met links de Staatslijn H van Utrechts naar - 's-Hertogenbosch. Foto: Bert Goes, Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van Houten Castellum Zuidoost vanuit het zuidoosten gezien met links de Staatslijn H van Utrechts naar - 's-Hertogenbosch. Foto: Bert Goes, Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



 Topografisch gezien is de buurt De Slagen nu een onderdeel van de wijk Houten Noordwest en niet meer van de wijk Tiellandt. De buurt De Bermen onderdeel van de wijk Houten Noordoost en niet meer van de wijk Rijsbrug. De buurt De Sporen nu onderdeel van de wijk Houten Zuidoost en niet meer van de wijk Loerik. De buurt De Polders onderdeel is geworden van de wijk Houten Zuidwest en niet meer van de wijk De Hoon.


Het tramspoor van Houten Castellum gezien vanaf de toenmalige fietsbrug over de Staatslijn H aUtrecht - ''s-Hertogenbosch. Met links het perron en sachaftgebouw in 2002. Foto: Regionaal Archief, Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het tramspoor van Houten Castellum gezien vanaf de toenmalige fietsbrug over de Staatslijn H aUtrecht - ''s-Hertogenbosch. Met links het perron en sachaftgebouw in 2002. Foto: Regionaal Archief, Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De vier kwadranten van Castellum

Maquette uit ca. 1995 van het toen bedoelde te bouwen Castellum wat het uiteindelijk in grote lijnen qua bouwvormen niet eer zou worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Maquette uit ca. 1995 van het toen bedoelde te bouwen Castellum wat het uiteindelijk in grote lijnen qua bouwvormen niet eer zou worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



De oplevering van de eerste straten in Castellum Noordoost en Noordwest viel ongeveer samen met de invoering van de nieuwe wijknamenindeling in 2012. Sindsdien telt Castellum vier buurten (kwadranten). Castellum wordt van noord naar zuid doorsneden door de Staatsspoorlijn H (Utrecht-’s-Hertogenbosch). De buurt Porta, Italiaans voor ‘poort’, is gelegen aan de oostkant van de spoorlijn. Castellum Zuidoost heeft de buurtnaam Via gekregen, wat het Italiaans woord is voor ‘weg’. De buurten Cella, Italiaans voor ruimte of tempel, en Fossa, wat ‘gracht’ betekent, zijn gelegen aan de westkant van het spoor.


Luchtfoto van Houten Castellum Zuidoost vanuit het zuidoosten gezien met links de Staatslijn H van Utrechts naar - 's-Hertogenbosch. Met links de Limes school rechts de ouderen woongroep 'De Parel van Smaragd'. Foto: Bert Goes, Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van Houten Castellum Zuidoost vanuit het zuidoosten gezien met links de Staatslijn H van Utrechts naar - 's-Hertogenbosch. Met links de Limes school rechts de ouderen woongroep 'De Parel van Smaragd'. Foto: Bert Goes, Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



 In het noordwestelijke kwadrant bevindt zich tevens het winkelcentrum. Zoals je leest is de straatnaamgeving gebaseerd op oud-Italiaanse voorwerpen, attributen of gebruiken. Castellum is opgezet naar het evenbeeld van de door de Romeinen gebouwde versterkte nederzettingen, zoals die in onze regio van het Kromme Rijngebied, en ver daarbuiten, vanaf ruim 2000 jaar geleden op diverse plekken te vinden waren. Uiteraard verwijst de naam Castellum hier ook direct naar.


Zicht op het gebied tussen de Rondweg ter hoogte van het Gletsjermeer en het Ka-Pad met op de verre achtergrond Houten Castellum. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Zicht op het gebied tussen de Rondweg ter hoogte van het Gletsjermeer en het Ka-Pad met op de verre achtergrond Houten Castellum. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


   

Stuivertje wisselen

Zicht vanaf het appartementengebouw en winkelcentrum van Castellum aan de westkant van de spoor met zicht op het oosten met ondergaande zon met aan de overkant van het spoor bij station Houten Castellum de oostelijke kant van Houten Zuidoost. Foto: Dominique Smeets, Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf het appartementengebouw en winkelcentrum van Castellum aan de westkant van de spoor met zicht op het oosten met ondergaande zon met aan de overkant van het spoor bij station Houten Castellum de oostelijke kant van Houten Zuidoost. Foto: Dominique Smeets, Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Na het besluit van de nieuwe wijk- en buurtindelingen kwamen de twee oostelijke buurten Porta (Noordoost) en Via (Zuidoost) bij de wijk Houten Zuidwest te behoren.


Geparkeerd fietsen aan de Piazza. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Geparkeerd fietsen aan de Piazza. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.



Op deze website schrijven we voor het gemak en het overzicht tegelijk over de vier buurtkwadranten van Castellum, al is het volgens de gemeentelijke wijkindeling en die van het Centraal Bureau voor de Statistiek anders. Zie de bijbehorende kaart voor de correcte aanduiding van de Houtense wijkindeling.


Tramperron van Houten Castellum gezien vanaf de westelijke kant van de Staatslijn H Utrecht-'s-Hertogenbosch in 2001. Foto genomen vanaf de Leedijk (Leedijkerhout). Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Tramperron van Houten Castellum gezien vanaf de westelijke kant van de Staatslijn H Utrecht-'s-Hertogenbosch in 2001. Foto genomen vanaf de Leedijk (Leedijkerhout). Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



De nieuwe wijknamen die voor de diverse bouwplannen in Houten Zuid zouden gaan gelden waren al vastgesteld door het toenmalige college van wethouders onder aanvoering van burgemeester Aat de Jonge (1992-2000).

Het college besloot hierover op dinsdag 18 juni 1996, een maand later op dinsdag 16 juli 1996 volgde de vaststelling door de gemeenteraad, met enige aanpassingen. Het betrof namen als Loerik, Overdam, Schonauwen, De Hoon en Castellum. De aanpassingen betroffen de wijknamen Schoneveld en Middelveld kwamen niet door de gemeenteraad heen en werden vervangen voor Leebrug respectievelijk Hofstad.


De Houtense tram die in de periode januari 2001 tot december 2008 reed tussen tramstation Houten Castellum en Station Houten reed op het kortste stukje spoor tussen twee stations. Foto genomen vanaf de toenmalige fietsbrug over de het Staatslijn H tussen Utrecht en 's-Hertogenbosch. Foto uit de periode 2002-2003. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Houtense tram die in de periode januari 2001 tot december 2008 reed tussen tramstation Houten Castellum en Station Houten reed op het kortste stukje spoor tussen twee stations. Foto genomen vanaf de toenmalige fietsbrug over de het Staatslijn H tussen Utrecht en 's-Hertogenbosch. Foto uit de periode 2002-2003. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  

Start ontwikkeling Houten Zuid

De schuilhut in de boomgaard van familie Van Wijk aan de oostkant van de Staatslijn H Utrecht - 's-Hertogenbosch gezien in 1996 een kleine 10 jaar voor het rooien van de boomgaard. Om de bouw van Houten Castellum Oost te realiseren de buurten Port en Via. Foto: O.J. Wttewaall, Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De schuilhut in de boomgaard van familie Van Wijk aan de oostkant van de Staatslijn H Utrecht - 's-Hertogenbosch gezien in 1996 een kleine 10 jaar voor het rooien van de boomgaard. Om de bouw van Houten Castellum Oost te realiseren de buurten Port en Via. Foto: O.J. Wttewaall, Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Met de ontwikkeling en de bouw van het eerste deelplan Den Oord I en na 1975 de tweede fase Den Oord II - De Lobben, ten westen en noorden van het Oude Dorp, kwam de ontwikkeling van Houten Noord goed op gang. Na een kleine 20 jaar van bouwen was er in de periode 1990-1997 sprake van een overlap in de bouwontwikkelingen van Houten Noord en Zuid. Eind 1996 tot september 1997 werd, nog in Noord, de nieuwbouwwijk De Meent of buurt De Erven ontwikkeld en afgebouwd.


Zicht vanaf de Leedijk (Leedijkerhout) in 1996 met op de achtergrond de Staatsslijn H van Utrecht tot 's-Hertogenbosch met de Leesloot op de voorgrond. Heden is hier De Bouw, Fossa Italica, Spoorwachterspad, Leebrugpad, Wijnbouw en Tuinbouw. Naar een foto van O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf de Leedijk (Leedijkerhout) in 1996 met op de achtergrond de Staatsslijn H van Utrecht tot 's-Hertogenbosch met de Leesloot op de voorgrond. Heden is hier De Bouw, Fossa Italica, Spoorwachterspad, Leebrugpad, Wijnbouw en Tuinbouw. Naar een foto van O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Met de Vierde nota over de ruimtelijke ordening uit 1988, afgekort ook wel VINO genoemd, en de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra uit 1991, beter bekend als Vinex, kreeg Houten zijn tweede groeitaak. Op woensdag 2 april 1997 werd de eerst paal voor de wijk Loerik I geslagen door Dirk Tommel, toenmalig staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) onder kabinet Kok I.


Zicht vanaf de Leedijk (Leedijkerhout) in 1996 op de Staatslijn H Utrecht, Houten tot 's-Hertogenbosch. Hier werd in 2009-2011 de Fossa Italica gebouwd, Cardo en het winkelcentrum van Castellum gebouwd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf de Leedijk (Leedijkerhout) in 1996 op de Staatslijn H Utrecht, Houten tot 's-Hertogenbosch. Hier werd in 2009-2011 de Fossa Italica gebouwd, Cardo en het winkelcentrum van Castellum gebouwd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Er kwamen in totaal zeven nieuwe wijken: Loerik, Overdam, Hofstad, Schonauwen, De Hoon, Leebrug en Castellum, waarvan zoals eerder beschreven de wijknamen op 13 maart 2012 zijn ingetrokken en vervangen.


 

Eerste ontwerp is het toch niet

Zicht vanaf de Leedijk (Leedijkerhout) in 1996 op de Staatslijn H Utrecht, Houten tot 's-Hertogenbosch. Hier werd in 2009-2011 de Fossa Italica gebouwd, Cardo en het winkelcentrum van Castellum gebouwd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf de Leedijk (Leedijkerhout) in 1996 op de Staatslijn H Utrecht, Houten tot 's-Hertogenbosch. Hier werd in 2009-2011 de Fossa Italica gebouwd, Cardo en het winkelcentrum van Castellum gebouwd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



De eerste voorschetsen, studies en maquettes voor Castellum dateren uit het midden van de jaren negentig. Na uitgebreid stedebouwkundig onderzoek werd besloten dat Houten Zuid geen groot winkelcentrum zoals Het Rond kreeg, maar wijkwinkelcentrum zou worden, dus dienstbaar aan en gericht op de bewoners van Houten Zuid. In het verlengde van de ontwikkeling en bouw van Houten Zuid werd winkelcentrum Het Rond in de periode 2006 tot 2013 vernieuwd en vergroot, passend bij de geprojecteerde, nieuwe bevolkingsomvang van 50.000 inwoners.


Zicht op het gebied van familie Van Wijk op behorend bij boerderij Schoneveld met zicht vanaf de Leedijk richting het zuiden met op de achtergrond de Staatslijn H richting Geldermalsen gezien in 1996 naar een foto van O.J. Wttewaall. Hier werd tussen 2009 en 2016 Houten Castellum Noordwest en Zuidwest gebouwd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het gebied van familie Van Wijk op behorend bij boerderij Schoneveld met zicht vanaf de Leedijk richting het zuiden met op de achtergrond de Staatslijn H richting Geldermalsen gezien in 1996 naar een foto van O.J. Wttewaall. Hier werd tussen 2009 en 2016 Houten Castellum Noordwest en Zuidwest gebouwd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



De plannen en bedoelingen voor Castellum waren vanaf eind jaren negentig heel ambitieus. Zo was het oorspronkelijk de bedoeling dat het maaiveld over het gehele gebied ca vier meter zou worden opgehoogd om het Castellum er fier bovenuit te laten steken en ondergronds extra ruimte te creeeren, voor bijv. autoparkeren. Als bekroning was daarbovenop een massieve, betonnen brug over de spoorlijn bedacht, met daarop langs het brede brugdek winkels. De brug zou vergeleken kunnen worden met een marktbrug over een grote rivier zoals er zovele te vinden zijn in Italië.


Gezicht op het gebied waar Het Castellum is gebouwd, gezien vanuit het zuid-westen in 2000. Naar een foto van O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 45482, 35. Gezicht op het gebied waar Het Castellum is gebouwd, gezien vanuit het zuid-westen in 2000. Naar een foto van O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 45482, 35.



Ook wat de architectuur betreft werd Castellum geïnspireerd worden op een Romeins castellum , met de sfeer en uitstraling van Italiaanse huizen, hofjes en pleintjes.


  

Ontwikkeling stagneert

Het takelen van de vroegere voetgangersbrug over de spoorlijn Utrecht 's-Hertogenbosch in 2010 na ruim tien jaar trouwe dienst in het weekend voordat Station Houten Castellum in gebruik zou worden genomen. Foto: Frank Magdelyns, Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het takelen van de vroegere voetgangersbrug over de spoorlijn Utrecht 's-Hertogenbosch in 2010 na ruim tien jaar trouwe dienst in het weekend voordat Station Houten Castellum in gebruik zou worden genomen. Foto: Frank Magdelyns, Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Met het verstrijken van de tijd blijkt de ontwikkeling van Castellum maar niet op gang te komen. De grondeigenaar/projectontwikkelaars aan met name de oostelijke zijde vinden het plan veel te ambitieus en te ingewikkeld. En duur en risicovol, vooral waar dit het winkelcentrum betreft. Ze zijn bang voor een te laag (financieel) rendement en willen liever bouwen voor het veilige middensegment van de woningmarkt, en er zo het onderste mee uit de kan halen.


Zicht op spoor 1 met een Sprintertrein op station Houten Castellum richting Utrecht Centraal afkomstig uit Geldermalsen ergens in het voorjaar van 2011. Foto: Peter van Wieringen. Zicht op spoor 1 met een Sprintertrein op station Houten Castellum richting Utrecht Centraal afkomstig uit Geldermalsen ergens in het voorjaar van 2011. Foto: Peter van Wieringen.



 Daarbij willen ze het gebied zelf, dus buiten de gemeente om, ontwikkelen en realiseren (zelfrealisatie). De ontwikkelcombinatie zette hierop de hakken steeds dieper in het zand en volhardde in zijn standpunten. Het was inmiddels 2005 en er zat nog weinig beweging in. Van een veilige afstand keken ze rustig de kat uit de boom(gaard), terwijl in de Houtense gemeenteraad de coalitie en oppositie over elkaar heen vielen



Het plein Piazza met zicht op de Cardo (winkelstraat) van Houten Castellum west gezien op een koopavond ergens in de periode rond kerst en oud- en nieuw. Met daarboven de zorgwoning van Lister Houten Castellum. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Het plein Piazza met zicht op de Cardo (winkelstraat) van Houten Castellum west gezien op een koopavond ergens in de periode rond kerst en oud- en nieuw. Met daarboven de zorgwoning van Lister Houten Castellum. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.



. Ten einde raad bezweek de gemeente onder de steeds verder toenemende druk, ook vanuit de bevolking, om voor de noodzakelijke winkels te realiseren, en liet de gemeente het oorspronkelijke plan varen.

Om er beweging in te krijgen en eindelijk de winkels te kunnen gaan ontwikkelen werd gekoersd op het realiseren van alle winkels in het westelijke deel van Castellum, alwaar de ontwikkelaar wel wilde meewerken. Op deze manier kwamen de winkels wel in een stroomversnelling, maar ten koste van het geweldige plan.


De toren van Pisa in Italië. Bron: Wikipedia. De toren van Pisa in Italië. Bron: Wikipedia.



Ondertussen hadden de onderhandelingen de realisatie van Castellum jarenlang vertraagd. Uiteindelijk zijn de winkels in Castellum West gerealiseerd en in Castellum Oost vooral veel woningen.


Het plein Piazza met zicht op de Cardo (winkelstraat) van Houten Castellum west gezien op een koopavond ergens in de periode rond kerst en oud- en nieuw. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Het plein Piazza met zicht op de Cardo (winkelstraat) van Houten Castellum west gezien op een koopavond ergens in de periode rond kerst en oud- en nieuw. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


  

 De eerste paal

via Agrippa Saintes-Limoges in St-Genis-d'Hiersac, Frankrijk. Bron: Wikipedia. via Agrippa Saintes-Limoges in St-Genis-d'Hiersac, Frankrijk. Bron: Wikipedia.



De eerste paal van Houten Castellum werd in december 2008 geslagen. Castellum-West werd gerealiseerd door Ontwikkelingsverband Houten, een samenwerking tussen AM, BPD, Dura Vermeer, Synchroon en Trebbe. De bouw ervan ging tijdens de woningbouwcrisis ging hier eerst gestaag door. Naast het winkelcentrum en 180 appartementen werd een wijk gebouwd met 300 grondgebonden woningen aan hoven, pleinen of de gracht.


De Spaanse trappen in Romé. Bron: Wikipedia. De Spaanse trappen in Romé. Bron: Wikipedia.


 

Kredietcrisis

Sterk geïdealiseerde reconstructie van een keuken (culina) in het Pompejanum met reproducties van bronzen keukengerei en originele Romeinse keukengerei in 2012. Bron: Wikipedia Lutz Hartmann (Luha). Sterk geïdealiseerde reconstructie van een keuken (culina) in het Pompejanum met reproducties van bronzen keukengerei en originele Romeinse keukengerei in 2012. Bron: Wikipedia Lutz Hartmann (Luha).



Dan breekt in 2008 de Kredietcrisis uit, welke ook de woningmarkt meetrekt. Het failliet gaan van enkele grote banken en vele jaren van wanbeleid in de financiële sectoren trekt ook de woningbouw in Nederland naar beneden. Met deze crisis verdwijnen de oorspronkelijkeplannen voor Castellum definitief buiten beeld. Niet lang nadat de meeste woningen in Castellum Oost en Loerik V gereed waren, ging de projectontwikkelingscombinatie failliet.


Piazza dei Cavalieri (Pisa) in 2019. Brom: Wikimedia Commons Pisa, palazzo della carovana 00 piazza dei cavalieri.jpg. Piazza dei Cavalieri (Pisa) in 2019. Brom: Wikimedia Commons Pisa, palazzo della carovana 00 piazza dei cavalieri.jpg.


  

Castellum West gereed

Via Appia bij Quarto Miglio. Bron: Wikipedia Via_appia. Via Appia bij Quarto Miglio. Bron: Wikipedia Via_appia.



Op donderdag 17 maart 2016 werd door het ontwikkelingsverband de laatste fase van Castellum ingeluid met het slaan van de eerste paal voor de bouw van de laatste 39 woningen, in Castellum West. Vanwege de crisis en de impact daarvan op de woningmarkt werd het programma grotendeels gewijzigd: geen appartementen meer, maar louter grondgebonden woningen.


Bijeenkomst voor het slaan van de één van de eerste palen voor de bouw van winkelcentrum Castellum met parkeergarage in 2009. Gezien vanaf de woontoren aan de Wijnbouw. Foto: Frank Bosch. Bijeenkomst voor het slaan van de één van de eerste palen voor de bouw van winkelcentrum Castellum met parkeergarage in 2009. Gezien vanaf de woontoren aan de Wijnbouw. Foto: Frank Bosch.



 De ontwikkelaar wilde meer marktconform bouwen, met g woningen met tuinen.  Bijgevolg kregen de grachtwoningen aan deze kant van Castellum minder bouwvolume en hoogte en daardoor een wat minder imposant aanzicht dan Castellum Oost.


Aanleg van de oostelijke spoorbaan met rechts de appartementengebouwen aan De Bouw in 2009. Links het grondverzet en de voorbereidingen voor het heien van heipalen voor de toekomstige geluidswallen. Foto: Frank Bosch. Aanleg van de oostelijke spoorbaan met rechts de appartementengebouwen aan De Bouw in 2009. Links het grondverzet en de voorbereidingen voor het heien van heipalen voor de toekomstige geluidswallen. Foto: Frank Bosch.



 Het kwam daarbij achteraf misschien wel goed uit dat het massieve winkel- plus woningbouwprogramma in Castellum West is gerealiseerd, waardoor oost en west Castellum in balans bleven.


Gezicht op de Oudegracht Weerdzijde te Utrecht vanaf de werf voor de St.-Augustinuskerk, naar het noorden, met de Jacobibrug en de voorgevels van de huizen aan de oostzijde van de gracht in 1886. Naar een tekening van A.E. Grolman. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 206559. Gezicht op de Oudegracht Weerdzijde te Utrecht vanaf de werf voor de St.-Augustinuskerk, naar het noorden, met de Jacobibrug en de voorgevels van de huizen aan de oostzijde van de gracht in 1886. Naar een tekening van A.E. Grolman. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 206559.



In het voorjaar van 2018 werden de afronding en oplevering van de laatste Castellum-woningen gevierd met een feestje.


De aanleg van de dubbele spoorbaan aan de oostkant van Houten met aan de rechterzijde de inpassing van de oude trambaan. Links op de achtergrond het Oude Station van Houten aan het Stationserf 99. Foto: Frank Bosch. De aanleg van de dubbele spoorbaan aan de oostkant van Houten met aan de rechterzijde de inpassing van de oude trambaan. Links op de achtergrond het Oude Station van Houten aan het Stationserf 99. Foto: Frank Bosch.


    

DISCLAIMER op straatnamen Castellum


DISCLAIMER - Straatnamen in de 4 kwadranten van Houten Castellum Porta, Via, Cella en Fossa zijn in het verleden met de grootste zorgvuldigheid door de commissie Straatnaamgeving gemeente Houten bedacht en samengesteld.

Supervisie en advies is er ingewonnen van een kenner van het Latijn. Het betreft hier namen van plaatsen, objecten of gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse Tijd die zijn samengesteld tot straatnamen.

De namen zijn een knipoog naar de Romeinse Tijd en de schrijfwijze volgt dus niet de vervoeging van het Latijn. Maar is er op gericht functioneel te zijn in het gebruik. De hele opzet van de wijk Castellum is een knipoog naar een 2000 jaar oud Romeins fort.

Diverse personen en/of instellingen beschrijven op internet hun gedachtegoed over de juist wel of niet goed geformuleerde benamingen van straten in Houten Castellum. Hiermee opgesomd de volgens hen juiste schrijfwijze of spelling.

Andere websites beschrijven de straten als 'potjes Latijn' iets dat een juiste constatering is.

Stichting Houtense Hodoniemen staat graag voor één ieder klaar met vragen over straatnamen. Maar wij zullen niet voorzien of in gesprek gaan over de juistheid van de spelling van de straatnaamgeving in Houten Castellum.

Ieder mag zijn menig hebben over de straatnamen van Houten Castellum.

De stichting blijft hierin van mening neutraal.


   

Houten Castellum Noordoost Buurt Porta

Wijknaam thema: Romeinse- bouwwerken, bouwmaterialen en kledingstukken

Plattegrond van de noordoostelijke kwadrant van Houten Castellum buurt Porta. Kaart: Openstreetmap (NL). Plattegrond van de noordoostelijke kwadrant van Houten Castellum buurt Porta. Kaart: Openstreetmap (NL).


Burgemeester van Houten (1992-2000) Aat de Jonge met wethouder Henk Lenstra bij het nieuwe toekomstige stations- en wijknaambord 'Houten Castellum' staande in de spoorberm naast het baanvak Utrecht, Houten -'s-Hertogenbosch op woensdag 2 april 1997. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Burgemeester van Houten (1992-2000) Aat de Jonge met wethouder Henk Lenstra bij het nieuwe toekomstige stations- en wijknaambord 'Houten Castellum' staande in de spoorberm naast het baanvak Utrecht, Houten -'s-Hertogenbosch op woensdag 2 april 1997. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Houten Castellum Zuidoost gezien vanaf het carré (groenzone) ter hoogte van het Loeriksepad en Buurspoor. Huizen en appartementen staan geadresseerd aan de Port Basilica. Foto: André Botermans. Houten Castellum Zuidoost gezien vanaf het carré (groenzone) ter hoogte van het Loeriksepad en Buurspoor. Huizen en appartementen staan geadresseerd aan de Port Basilica. Foto: André Botermans.


Onthulling van de nieuwe stations- en wijknaam Houten Castellum op woensdag 2 april 1997 in de spoorberm naast het baanvak Utrecht, Houten - 's-Hertogenbosch ter hoogte van de spoorwegovergang in de Leedijk met het toenmalige college van burgemeester Aat de Jonge en wethouder Henk Lenstra René Benders (D66), Helma Heijman (GL) en Klaas Teeuwen (VVD) e.a.. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Onthulling van de nieuwe stations- en wijknaam Houten Castellum op woensdag 2 april 1997 in de spoorberm naast het baanvak Utrecht, Houten - 's-Hertogenbosch ter hoogte van de spoorwegovergang in de Leedijk met het toenmalige college van burgemeester Aat de Jonge en wethouder Henk Lenstra René Benders (D66), Helma Heijman (GL) en Klaas Teeuwen (VVD) e.a.. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Plattegrond/bouwprojectkaart van Houten Castellum in zijn geheel uitgegeven in rond 2008. Bron: Gemeente Houten/Derks Stedebouw. Plattegrond/bouwprojectkaart van Houten Castellum in zijn geheel uitgegeven in rond 2008. Bron: Gemeente Houten/Derks Stedebouw.


Bord met de nieuwe naam voor de toen (woensdag 2 april 1997) toekomstige wijk- en stationsnaam Houten Castellum. Geplaatst in de spoorberm naast het baanvak Utrecht, Houten 's-Hertogenbosch met op de achtergrond de Schalkwijkse Spoorbrug. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Bord met de nieuwe naam voor de toen (woensdag 2 april 1997) toekomstige wijk- en stationsnaam Houten Castellum. Geplaatst in de spoorberm naast het baanvak Utrecht, Houten 's-Hertogenbosch met op de achtergrond de Schalkwijkse Spoorbrug. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



De Boog van Gallienus (Latijn:Arcus Gallieni) is een Romeinse triomfboog uit de derde eeuw, gebouwd in Rome. Bron: Wikipedia. De Boog van Gallienus (Latijn:Arcus Gallieni) is een Romeinse triomfboog uit de derde eeuw, gebouwd in Rome. Bron: Wikipedia.


  


1.   Porta - Vertaald van het (oud) Italiaans naar het Nederlands betekent: Porta - Poort.

Een Porta is een grotere opening in een gebouw of muur

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.


Gezicht vanaf de singel over de stadsbuitengracht op de Wittevrouwenpoort en -brug te Utrecht uit het noordoosten in 1857. Naar een tekening van J.N. Lokhorst. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 30870. Gezicht vanaf de singel over de stadsbuitengracht op de Wittevrouwenpoort en -brug te Utrecht uit het noordoosten in 1857. Naar een tekening van J.N. Lokhorst. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 30870.


    

Deuromlijsting van het verdwenen huis Oud-Wulven, thans geplaatst in de westgevel van het gemeentehuis van Houten aan Het Kant in 1975-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 54283, 126. Deuromlijsting van het verdwenen huis Oud-Wulven, thans geplaatst in de westgevel van het gemeentehuis van Houten aan Het Kant in 1975-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 54283, 126.



Fietsenstalling 'Fietstransferium' aan het Castellumpad 48. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Fietsenstalling 'Fietstransferium' aan het Castellumpad 48. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Huizen en appartementen aan het Forum en het Castellumpad. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Huizen en appartementen aan het Forum en het Castellumpad. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Zicht op het appartementsgebouw Pollux en een zij straat van het Forum met bloemenperk. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Zicht op het appartementsgebouw Pollux en een zij straat van het Forum met bloemenperk. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Zicht op het appartementsgebouwen Pollux (r) en Castor (l) van het Forum met bloemenperk ervoor gelegen. Met tussen de gebouw lopend het Castellumpad. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Zicht op het appartementsgebouwen Pollux (r) en Castor (l) van het Forum met bloemenperk ervoor gelegen. Met tussen de gebouw lopend het Castellumpad. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


           

Oudenbosch Basilica te Oudenbosch. Bron: Wikipedia Joris. Oudenbosch Basilica te Oudenbosch. Bron: Wikipedia Joris.


Interieur van de Domkerk te Utrecht: de zuidelijke zijbeuk van het resterende schip gezien in de richting van het zuidertransept met in het midden de kapel van Jan van Montfoort en rechts de kapel van Van Veen, ingericht als grafkapel van de familie Ploos van Amstel in 1780-1800 naar een tekening van C. Harderberg. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 37074. Interieur van de Domkerk te Utrecht: de zuidelijke zijbeuk van het resterende schip gezien in de richting van het zuidertransept met in het midden de kapel van Jan van Montfoort en rechts de kapel van Van Veen, ingericht als grafkapel van de familie Ploos van Amstel in 1780-1800 naar een tekening van C. Harderberg. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 37074.


   


2.   Forum - Een Romeins forum was in een Romeinse stad het centrale marktplein.

Op het forum werd gehandeld en werden justitiële en officiële burgerlijke bijeenkomsten gehouden. 

Het woord stamt oorspronkelijk af van het Latijnse woord ferre, dat "wegbrengen" betekent (in de zin dat mensen hun spullen naar de markt brengen).


Rome, het Forum van Trajanus, de oostportiek en exedra op 2 september 2005. Bron: Wikimedia Commens RomaForoTraianoPorticoEdEsedraOrientali.jpg. Rome, het Forum van Trajanus, de oostportiek en exedra op 2 september 2005. Bron: Wikimedia Commens RomaForoTraianoPorticoEdEsedraOrientali.jpg.



Het Romeinse forum was een aanpassing van het Griekse Agora. Oorspronkelijk werd op een forum handel gedreven, maar later kregen deze pleinen meer een politieke functie.

Het Forum Romanum in het Oude Rome veranderde zo van een marktplaats in het politieke en justitiële centrum van de stad, waar de senaat bijeenkwam in de curia en recht werd gesproken in de basilica.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.


   

De appartemententoren aan de Porta Basilica gezien vanaf het groen carré (groenzone) aan de oostkant van Houten Castellum. Foto: André Botermans. De appartemententoren aan de Porta Basilica gezien vanaf het groen carré (groenzone) aan de oostkant van Houten Castellum. Foto: André Botermans.


  

Interieur van de Buurkerk te Utrecht: doorkijk naar de noordwand met het noordelijke ingangsportaal gezien uit het zuidwesten in 1900-1920 naar een tekening van E. Hovy. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 28955. Interieur van de Buurkerk te Utrecht: doorkijk naar de noordwand met het noordelijke ingangsportaal gezien uit het zuidwesten in 1900-1920 naar een tekening van E. Hovy. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 28955.


Porta Latina in Rome, Italië in september 2019. Bron: Wikipedia Gustavo La Pizza - Eigen werk. Porta Latina in Rome, Italië in september 2019. Bron: Wikipedia Gustavo La Pizza - Eigen werk.


In het voorjaar/zomer van 1997 zicht op de Spoorhaag met een Volkswagen Golf. Links parkeergarage Spoorhaag in aanbouw (1996-1997). Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. In het voorjaar/zomer van 1997 zicht op de Spoorhaag met een Volkswagen Golf. Links parkeergarage Spoorhaag in aanbouw (1996-1997). Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het oude Onderdoor naar de situatie in de zomer van 1997 toen een gedeelte van de bestrating op het Onderdoor aan de oostkant over de vroegere Geersloot werd getrokken door een extra lange duiker over de watergang heen te storten van beton. Dit om oa extra fietsplekken te creëren. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het oude Onderdoor naar de situatie in de zomer van 1997 toen een gedeelte van de bestrating op het Onderdoor aan de oostkant over de vroegere Geersloot werd getrokken door een extra lange duiker over de watergang heen te storten van beton. Dit om oa extra fietsplekken te creëren. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht vanaf De Raat op de winkels aan de Spoorhaag met bovenaan de passage het oude winkelcentrum logo in de periode 1998-2000. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf De Raat op de winkels aan de Spoorhaag met bovenaan de passage het oude winkelcentrum logo in de periode 1998-2000. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op de winkels aan de Spoorhaag in de periode 1999-2000 met de thans verdwenen en failliete winkel keten Jamin (snoepgoed) en Free Record Shop (platenzaak). Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de winkels aan de Spoorhaag in de periode 1999-2000 met de thans verdwenen en failliete winkel keten Jamin (snoepgoed) en Free Record Shop (platenzaak). Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Oude heren aan het die het Jeu De boule spelen zoals zij dat vele jaren gedaan hebben op de Jeu De boule baan, gelegen tussen het Weerwolfseind en Het Kant in de periode 2000-2002. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Oude heren aan het die het Jeu De boule spelen zoals zij dat vele jaren gedaan hebben op de Jeu De boule baan, gelegen tussen het Weerwolfseind en Het Kant in de periode 2000-2002. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht vanaf het gemeentehuis op de gemeentefontein. Gelegen tussen Weerwolfseind en Het Kant in de periode 1999-2001. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf het gemeentehuis op de gemeentefontein. Gelegen tussen Weerwolfseind en Het Kant in de periode 1999-2001. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op de winkels aan de Spoorhaag met op de achtergrond de appartementen aan het Onderdoor en boven en de Vershof in de periode 1998-2001. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op de winkels aan de Spoorhaag met op de achtergrond de appartementen aan het Onderdoor en boven en de Vershof in de periode 1998-2001. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Jeu De boule baan tussen Het Kant en het Weerwolfseind rond 1995 met diverse spelen die het Franse balspel spelen. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Jeu De boule baan tussen Het Kant en het Weerwolfseind rond 1995 met diverse spelen die het Franse balspel spelen. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Snoepwinkel Jamin (links) met platenzaak Free Recordshop (midden) aan de Spoorhaag in de periode 1998-2001. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Snoepwinkel Jamin (links) met platenzaak Free Recordshop (midden) aan de Spoorhaag in de periode 1998-2001. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Een oude Alpha Romeo op de Spoorhaag afkomstig van de Stellingmolen ter hoogte waar anno 2021 de Etos en de Jumbo Supermarkt is. Rechts buiten beeld de Vershof in 1995-1996. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Een oude Alpha Romeo op de Spoorhaag afkomstig van de Stellingmolen ter hoogte waar anno 2021 de Etos en de Jumbo Supermarkt is. Rechts buiten beeld de Vershof in 1995-1996. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Winkels aan de Spoorhaag ter hoogte van de winkelstraat De Raat in de periode 1998-2001. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Winkels aan de Spoorhaag ter hoogte van de winkelstraat De Raat in de periode 1998-2001. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De thans afgebroken en veranderde winkelpassage voor de vroegere C1000 Supermarkt, sinds 2011 de JUMBO supermarkt foto uit de periode 1998-2001. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De thans afgebroken en veranderde winkelpassage voor de vroegere C1000 Supermarkt, sinds 2011 de JUMBO supermarkt foto uit de periode 1998-2001. Foto: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  

De namen Romulus en Remus van de appartementengebouwen in Castellum Oost aan de Porta Basilica en Via Horta in juni 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel. De namen Romulus en Remus van de appartementengebouwen in Castellum Oost aan de Porta Basilica en Via Horta in juni 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel.



3.   Porta Basilica - Een basilica was een gebouw voor handel en rechtspraak in de Romeinse oudheid.De naam komt weliswaar uit het Grieks (Grieks: στοὰ βασιλική / stoà basilikē: 'koningshal'), maar basilica's als zodanig bestonden niet in het oude Griekenland.


Gezicht op het hoofdaltaar, met zijaltaren, van de St.-Augustinuskerk (Oudegracht 69) te Utrecht op zaterdag 5 september 2015. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847219. Gezicht op het hoofdaltaar, met zijaltaren, van de St.-Augustinuskerk (Oudegracht 69) te Utrecht op zaterdag 5 september 2015. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847219.



Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 juli 2009.


   

Bloemenperk aan het Forum (plein) in het noordoostelijke deel van Houten Castellum met links het appartementengebouw Pollux met de hoek op de Porta Tegula. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Bloemenperk aan het Forum (plein) in het noordoostelijke deel van Houten Castellum met links het appartementengebouw Pollux met de hoek op de Porta Tegula. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Appartementengebouw op de hoek van Houten Castellum met de Porta Basilica met op de voorgrond het groene carré. Foto: André Botermans. Appartementengebouw op de hoek van Houten Castellum met de Porta Basilica met op de voorgrond het groene carré. Foto: André Botermans.


De Porta Garibaldi met in de verte de koepel van de Kathedraal van Catania. Bron: Wikipedia IT. De Porta Garibaldi met in de verte de koepel van de Kathedraal van Catania. Bron: Wikipedia IT.


Plattegrond van de burcht Trecht met omliggende bebouwing in opstand en de rivier de (Oude) Rijn in 690. Naar een constructie van Nicolaas van der Monde. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 212009. Plattegrond van de burcht Trecht met omliggende bebouwing in opstand en de rivier de (Oude) Rijn in 690. Naar een constructie van Nicolaas van der Monde. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 212009.


Het Forum met kleurige bloemperken met op de achtergrond de huizen van Houten Castellum Zuidoost met rechts het appartementengebouw Castor naast het Castellumpad. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Het Forum met kleurige bloemperken met op de achtergrond de huizen van Houten Castellum Zuidoost met rechts het appartementengebouw Castor naast het Castellumpad. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Reconstructie van het fort/castellum Fectio te Bunnik aan de Marsdijk ruim 2000 jaar geleden vanuit de lucht gezien in noordoostelijke richting. Linksboven de oude Rijn waar heden de rijksweg A12 loopt. Foto: Sander van Scherpenzeel, origineel te vinden op het informatiebord bij het castellumterrein aan de Marsdijk te Bunnik. Reconstructie van het fort/castellum Fectio te Bunnik aan de Marsdijk ruim 2000 jaar geleden vanuit de lucht gezien in noordoostelijke richting. Linksboven de oude Rijn waar heden de rijksweg A12 loopt. Foto: Sander van Scherpenzeel, origineel te vinden op het informatiebord bij het castellumterrein aan de Marsdijk te Bunnik.


Gezicht op het noordwestelijk deel van het Castellum Hoge Woerd (Hoge Woerdplein 1) te De Meern (gemeente Utrecht), van bij de Burgemeester Middelweerdbaan op zondag 15 juli 2018. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 838015. Gezicht op het noordwestelijk deel van het Castellum Hoge Woerd (Hoge Woerdplein 1) te De Meern (gemeente Utrecht), van bij de Burgemeester Middelweerdbaan op zondag 15 juli 2018. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 838015.


    


4.   Porta Castra - Castra was de benaming voor een Romeins legerkamp. In het castra sneden de via principalis en de via praetoria elkaar. De eerste liep van de porta principalis dextra naar de porta principalis sinistra (linkerpoort), waar de carcer (gevangenis) zich bevond. De via praetoria, die langs het pretorium (hoofdkwartier, afgeleid van pretor) liep, liep van de porta praetoria (hoofdpoort) tot de porta decumana (achterste poort). 


Afbeelding van de archeologische opgraving in de Romeinse nederzetting Fectio te Vechten (gemeente Bunnik) gefinancierd door het Provinciaal Utrechts Genootschap in 1892-1894. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 800322. Afbeelding van de archeologische opgraving in de Romeinse nederzetting Fectio te Vechten (gemeente Bunnik) gefinancierd door het Provinciaal Utrechts Genootschap in 1892-1894. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 800322.



In het midden van het kamp bevond zich het pretorium, de tenten van de legerleiding, de vergaderplaats en het valetudinarium (cf. infra). Daar omheen waren de papiliones (tenten) van in contubernia opgedeelde Romeinse legionairs opgesteld.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.
Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 juli 2009.


     

Plattegrond van de burcht Trecht met omliggende bebouwing in opstand en de (Oude) Rijn in 0690. Naar een reconstructie van Nicolaas van der Monde. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 214257. Plattegrond van de burcht Trecht met omliggende bebouwing in opstand en de (Oude) Rijn in 0690. Naar een reconstructie van Nicolaas van der Monde. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 214257.

 

Afbeelding van de archeologische opgraving in de Romeinse nederzetting Fectio te Vechten (gemeente Bunnik) gefinancierd door het Provinciaal Utrechts Genootschap in 1892-1894. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 800320. Afbeelding van de archeologische opgraving in de Romeinse nederzetting Fectio te Vechten (gemeente Bunnik) gefinancierd door het Provinciaal Utrechts Genootschap in 1892-1894. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 800320.


Gezicht vanaf het Overdamsepad op de waterpartij met groene carré van Houten Castellum Noordoost (Porta) met links de huizen en appartementen aan de Porta Basilica. Foto: André Botermans. Gezicht vanaf het Overdamsepad op de waterpartij met groene carré van Houten Castellum Noordoost (Porta) met links de huizen en appartementen aan de Porta Basilica. Foto: André Botermans.


Plattegrond van de burcht Trecht met omliggende bebouwing in opstand en de (Oude) Rijn in 0690. Naar een reconstructie van Nicolaas van der Monde. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 214256. Plattegrond van de burcht Trecht met omliggende bebouwing in opstand en de (Oude) Rijn in 0690. Naar een reconstructie van Nicolaas van der Monde. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 214256.


     

Reconstructie van het vroegere Castellum Fectio te Bunnik aan de Marsdijk. Boven de oude Rijn loop. Heden ligt hier de rijksweg A12 (Den Haag - Utrecht - Arnhem - Zevenaar - Duitse grens). Maker: onbekend? Reconstructie van het vroegere Castellum Fectio te Bunnik aan de Marsdijk. Boven de oude Rijn loop. Heden ligt hier de rijksweg A12 (Den Haag - Utrecht - Arnhem - Zevenaar - Duitse grens). Maker: onbekend?


De Romeinse wachttoren naast de het vroegere Romeinse legerkamp Fectio aan de Marsdijk te Bunnik. Bron: Wikipedia. De Romeinse wachttoren naast de het vroegere Romeinse legerkamp Fectio aan de Marsdijk te Bunnik. Bron: Wikipedia.


Gezicht op het binnenterrein van het Castellum Hoge Woerd (Hoge Woerdplein 1) te Utrecht op maandag 2 oktober 2017. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 831953. Gezicht op het binnenterrein van het Castellum Hoge Woerd (Hoge Woerdplein 1) te Utrecht op maandag 2 oktober 2017. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 831953.


Afbeelding van de stoet van leden van de rechtbank en het kantongerecht en officieren van justitie door de Korte Nieuwstraat te Utrecht ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde Paleis van Justitie / Arrondissementsrechtbank (Hamburgerstraat 28) te Utrecht, met voorop twee deurwaarders en daarachter mr. J.J. Plugge (president van de rechtbank) en mr. W.H. Overbeek (officier van Justitie) op donderdag 7 oktober 1965. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 125834. Afbeelding van de stoet van leden van de rechtbank en het kantongerecht en officieren van justitie door de Korte Nieuwstraat te Utrecht ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde Paleis van Justitie / Arrondissementsrechtbank (Hamburgerstraat 28) te Utrecht, met voorop twee deurwaarders en daarachter mr. J.J. Plugge (president van de rechtbank) en mr. W.H. Overbeek (officier van Justitie) op donderdag 7 oktober 1965. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 125834.


  

Houten Castellum Zuidoost met de spoorlijn anno 1868. Naar een tekening van Peter Koch uit de museumgids van de Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer naar de tentoonstelling van IJzertijd tot Nieuwbouwwijk 2019-2020. Houten Castellum Zuidoost met de spoorlijn anno 1868. Naar een tekening van Peter Koch uit de museumgids van de Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer naar de tentoonstelling van IJzertijd tot Nieuwbouwwijk 2019-2020.


Houten Castellum anno 2019 met. Foto: Bert Goes. Houten Castellum anno 2019 met. Foto: Bert Goes.



Houten Castellum Zuidoost 600-500 v.Chr. Vroege ijzertijd en overgang naar midden ijzertijd. Naar een tekening van Peter Koch uit de museumgids van de Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer naar de tentoonstelling van IJzertijd tot Nieuwbouwwijk 2019-2020. Houten Castellum Zuidoost 600-500 v.Chr. Vroege ijzertijd en overgang naar midden ijzertijd. Naar een tekening van Peter Koch uit de museumgids van de Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer naar de tentoonstelling van IJzertijd tot Nieuwbouwwijk 2019-2020.


Houten Castellum Zuidoost anno 500-250 v.Chr. Midden IJzertijd. Naar een tekening van Peter Koch uit de museumgids van de Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer naar de tentoonstelling van IJzertijd tot Nieuwbouwwijk 2019-2020. Houten Castellum Zuidoost anno 500-250 v.Chr. Midden IJzertijd. Naar een tekening van Peter Koch uit de museumgids van de Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer naar de tentoonstelling van IJzertijd tot Nieuwbouwwijk 2019-2020.


Zicht op het Wernaarspad en Wernaarseind in de periode 1985-1990. Naar een dia van Leen de Keijzer. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht op het Wernaarspad en Wernaarseind in de periode 1985-1990. Naar een dia van Leen de Keijzer. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.

 

Reconstructie tekening van opgraving van het Romeinse Castellum Fectio in de negentiende eeuw aan de Marsdijk. Bron: Het Utrechts Archief. Reconstructie tekening van opgraving van het Romeinse Castellum Fectio in de negentiende eeuw aan de Marsdijk. Bron: Het Utrechts Archief.


Houten Castellum Zuidoost anno 250-19 v.Chr. Late IJzertijd. Naar een tekening van Peter Koch uit de museumgids van de Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer naar de tentoonstelling van IJzertijd tot Nieuwbouwwijk 2019-2020. Houten Castellum Zuidoost anno 250-19 v.Chr. Late IJzertijd. Naar een tekening van Peter Koch uit de museumgids van de Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer naar de tentoonstelling van IJzertijd tot Nieuwbouwwijk 2019-2020.


Houten Castellum Zuidoost anno 19 v.Chr.-40 n.Chr. Vroeg-Romeinse tijd. Naar een tekening van Peter Koch uit de museumgids van de Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer naar de tentoonstelling van IJzertijd tot Nieuwbouwwijk 2019-2020. Houten Castellum Zuidoost anno 19 v.Chr.-40 n.Chr. Vroeg-Romeinse tijd. Naar een tekening van Peter Koch uit de museumgids van de Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer naar de tentoonstelling van IJzertijd tot Nieuwbouwwijk 2019-2020.


Zicht vanaf het Carré (groenzone) Houten Zuidoost met op de achtergrond de huizen aan de de Porta Basilica. Links de huizen aan de Via Horta. Foto: Peter van Wieringen, NatuurenFoto.nl. Zicht vanaf het Carré (groenzone) Houten Zuidoost met op de achtergrond de huizen aan de de Porta Basilica. Links de huizen aan de Via Horta. Foto: Peter van Wieringen, NatuurenFoto.nl.


Zicht op het nieuw te bouwen winkelcentrum tussen Het Rond, De Molen en Stellingmolen gezien vanaf het kruispunt waar heden het busstation aan De Molen en Kruitmolen is gevestigd. Foto uit 2007, Sander van Scherpenzeel. Zicht op het nieuw te bouwen winkelcentrum tussen Het Rond, De Molen en Stellingmolen gezien vanaf het kruispunt waar heden het busstation aan De Molen en Kruitmolen is gevestigd. Foto uit 2007, Sander van Scherpenzeel.


Houten Castellum Zuidoost anno 40-120. Vroeg- Romeinse tijd en midden-Romeinsetijd. Naar een tekening van Peter Koch uit de museumgids van de Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer naar de tentoonstelling van IJzertijd tot Nieuwbouwwijk 2019-2020. Houten Castellum Zuidoost anno 40-120. Vroeg- Romeinse tijd en midden-Romeinsetijd. Naar een tekening van Peter Koch uit de museumgids van de Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer naar de tentoonstelling van IJzertijd tot Nieuwbouwwijk 2019-2020.


Houten Castellum Zuidoost anno 120-250. Midden-Romeinse tijd. Naar een tekening van Peter Koch uit de museumgids van de Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer naar de tentoonstelling van IJzertijd tot Nieuwbouwwijk 2019-2020. Houten Castellum Zuidoost anno 120-250. Midden-Romeinse tijd. Naar een tekening van Peter Koch uit de museumgids van de Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer naar de tentoonstelling van IJzertijd tot Nieuwbouwwijk 2019-2020.


 

Afbeelding van de archeologische opgraving in de Romeinse nederzetting Fectio te Vechten (gemeente Bunnik) gefinancierd door het Provinciaal Utrechts Genootschap in de periode 1892-1894. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 800320. Afbeelding van de archeologische opgraving in de Romeinse nederzetting Fectio te Vechten (gemeente Bunnik) gefinancierd door het Provinciaal Utrechts Genootschap in de periode 1892-1894. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 800320.


Houten Castellum Zuidoost anno 450-600. Vroege Middeleeuwen. Naar een tekening van Peter Koch uit de museumgids van de Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer naar de tentoonstelling van IJzertijd tot Nieuwbouwwijk 2019-2020. Houten Castellum Zuidoost anno 450-600. Vroege Middeleeuwen. Naar een tekening van Peter Koch uit de museumgids van de Archeologische Werkgroep Leen de Keijzer naar de tentoonstelling van IJzertijd tot Nieuwbouwwijk 2019-2020.


Afbeelding van het tegelmozaïek tegen de wand van een fietstunnel in de wijk Lunetten te Utrecht. Op dinsdag 15 juni 1999. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 401826. Afbeelding van het tegelmozaïek tegen de wand van een fietstunnel in de wijk Lunetten te Utrecht. Op dinsdag 15 juni 1999. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 401826.


De bouw van het gemeentehuis gezien vanaf de Randhoeve bij het station in de richting van het zuidwesten in 1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De bouw van het gemeentehuis gezien vanaf de Randhoeve bij het station in de richting van het zuidwesten in 1987. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Afbeelding van een tegel met de tekst 'Deze buurt is alert', in het trottoir langs de Oranjelaan te De Meern (gemeente Utrecht) op dinsdag 19 mei 2020. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 850069. Afbeelding van een tegel met de tekst 'Deze buurt is alert', in het trottoir langs de Oranjelaan te De Meern (gemeente Utrecht) op dinsdag 19 mei 2020. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 850069.


    


5.   Porta Tegula - De imbrex en tegula (meervoudsvormen imbrices en tegulae) werden gebruikt als overlappende dakpannen in de oude Griekse en Romeinse architectuur. Het is een waterdicht en duurzaam systeem voor het dak. De imbrex en tegula werden voornamelijk gebakken uit klei, maar soms werden ze ook gemaakt van marmer, brons of gilt.

De imbrex en tegula werden gebruikt op bijna alle type van architectuur, van nederige bijgebouwen tot grootse tempels en openbare voorzieningen. De tegula (Grieks solenes) was een gewone platte tegel, of een vlakke tegel met opstaande randen, die werd gelegd op een plat dak. De imbrex (Grieks kalupter) was een semi-cilindrische dakpan. (zoals de vorm van een half-pipe).


Tegelvloer in Winchester Cathedral. Bron: Wikipedia Christophe.Finot - Eigen werk Winchester Cathedral, Winchester, England, United-Kingdom. Tegelvloer in Winchester Cathedral. Bron: Wikipedia Christophe.Finot - Eigen werk Winchester Cathedral, Winchester, England, United-Kingdom.



De imbrices werden gelegd over de opstaande randen van de tegulae. Als ze goed gemaakt werden, en goed op elkaar werden gelegd, was er weinig behoefte aan om ze verder waterdicht te maken of te kitten.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 juli 2009.


     

Afbeelding van de keramische tegel van groenteboer J.H. Nesselaar in het huis Abstederdijk 70 te Utrecht op dinsdag 16 juli 2013. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 816357. Afbeelding van de keramische tegel van groenteboer J.H. Nesselaar in het huis Abstederdijk 70 te Utrecht op dinsdag 16 juli 2013. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 816357.


Kaart van Houten Castellum met de 4 kwadranten aan buurten 1. buurt Fossa (gracht) NW, 2. buurt Porta (poort) NO, 3. buurt Via (weg) ZO, 4. buurt Cella (ruimte/tempel) ZW. Kaart: Openstreetmap.org (NL). Kaart van Houten Castellum met de 4 kwadranten aan buurten 1. buurt Fossa (gracht) NW, 2. buurt Porta (poort) NO, 3. buurt Via (weg) ZO, 4. buurt Cella (ruimte/tempel) ZW. Kaart: Openstreetmap.org (NL).


Luchtfoto uit 2016 gezicht op Houten Castellum Noordwest en Zuidwest met de huizen aan de Torenmuur, het Schonveldsepad, Fossa Hispanica, Cella Syria, Fossa Italica en Cella Gallia. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto uit 2016 gezicht op Houten Castellum Noordwest en Zuidwest met de huizen aan de Torenmuur, het Schonveldsepad, Fossa Hispanica, Cella Syria, Fossa Italica en Cella Gallia. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


   

Zicht vanaf het Castellumpad richting het westen met daarboven het station Houten Castellum. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Zicht vanaf het Castellumpad richting het westen met daarboven het station Houten Castellum. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Portret van Pieter Luchtmans, geboren 1733, hoogleraar in de geneeskunde aan de Utrechtse hogeschool (1759-1800), overleden Utrecht 1800. Te halve lijve rechts, in toga in de periode 1780-1800. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 39028. Portret van Pieter Luchtmans, geboren 1733, hoogleraar in de geneeskunde aan de Utrechtse hogeschool (1759-1800), overleden Utrecht 1800. Te halve lijve rechts, in toga in de periode 1780-1800. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 39028.


Zicht vanaf De Molen op de in 1996-1997 gebouwde parkeergarage boven de Albert Heijn aan het Onderdoor hier in 2007 voor een gedeeltelijk sloop van de achterkant van de wokkel waar de auto's eertijds de garage in kon rijden. Hier werd later in 2009 de zuidelijke tunnel tussen De Molen de De Slinger gerealiseerd. Foto uit 2007-2008, Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf De Molen op de in 1996-1997 gebouwde parkeergarage boven de Albert Heijn aan het Onderdoor hier in 2007 voor een gedeeltelijk sloop van de achterkant van de wokkel waar de auto's eertijds de garage in kon rijden. Hier werd later in 2009 de zuidelijke tunnel tussen De Molen de De Slinger gerealiseerd. Foto uit 2007-2008, Sander van Scherpenzeel.


Zicht op de te ontwikkelen parkeergarage Kruitmolen in de periode dat men het onderwaterbeton aan het realiseren was. Foto genomen vanaf het Onderdoor in 2007. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de te ontwikkelen parkeergarage Kruitmolen in de periode dat men het onderwaterbeton aan het realiseren was. Foto genomen vanaf het Onderdoor in 2007. Foto: Sander van Scherpenzeel.


   

Portret van jhr. mr. J.G. Bosch van Drakestein, geboren 1811, raadsheer in het Provinciaal Gerechtshof van Utrecht (1848-1875), overleden 1883. Kniestuk rechts van voren, in toga, zittend in 1875. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 221681. Portret van jhr. mr. J.G. Bosch van Drakestein, geboren 1811, raadsheer in het Provinciaal Gerechtshof van Utrecht (1848-1875), overleden 1883. Kniestuk rechts van voren, in toga, zittend in 1875. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 221681.


Gezicht uit het noordoosten vanaf de singel over de stadsbuitengracht te Utrecht op de Wittevrouwenpoort en -brug tijdens het slechten van het resterende deel van de stadsmuur kort vóór de afbraak van de poort. Links op de voorgrond een afgemeerde vrachtschuit op woensdag 5 mei 1858. Naar een tekening van P. van Loon. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 36643. Gezicht uit het noordoosten vanaf de singel over de stadsbuitengracht te Utrecht op de Wittevrouwenpoort en -brug tijdens het slechten van het resterende deel van de stadsmuur kort vóór de afbraak van de poort. Links op de voorgrond een afgemeerde vrachtschuit op woensdag 5 mei 1858. Naar een tekening van P. van Loon. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 36643.




6.   Porta Toga - De toga was een kenmerkend kledingstuk voor Romeinse mannen. Als je geen Romein was, mocht je hem niet dragen. Het dragen van de toga was voor Romeinse mannen bij officiële gelegenheden verplicht. Daarbuiten werd hij niet veel gedragen, want het was een lastig en bewerkelijk kledingstuk.

De toga was eigenlijk alleen een grote lap wollen stof. Onder de toga werd een tunica gedragen. De toga lap was 15 voet lang en 10 voet breed.


Een Romeinse toga. Bron: Wikipedia Toga (Rome). Een Romeinse toga. Bron: Wikipedia Toga (Rome).



Het omdoen van de toga was een kunst op zich, omdat de plooien sierlijk moesten vallen. Eén einde van de lap werd van achter naar voren over de linkerschouder geworpen, zodat de punt bijna de vloer raakte.
Het andere eind werd onder de rechterarm naar voren gehaald en vervolgens over de linkerschouder naar achteren gedrapeerd en kon worden vastgemaakt met een fibula (soort speld).

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 juli 2009.


 

Moderne reconstructie van de 'clavus latus'. Bron: Wikipedia Toga (Rome) Bravinsky - Eigen werk. Moderne reconstructie van de 'clavus latus'. Bron: Wikipedia Toga (Rome) Bravinsky - Eigen werk.


Luchtfoto uit 2016 op Houten Castellum Noordwest en Noordoost met het winkelcentrum en de Cardo, het station langs de Staatslijn H (1868) Utrecht, Houten, 's-Hertogenbosch. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto uit 2016 op Houten Castellum Noordwest en Noordoost met het winkelcentrum en de Cardo, het station langs de Staatslijn H (1868) Utrecht, Houten, 's-Hertogenbosch. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


         

Houten Castellum Zuidoost Buurt Via

Wijknaam thema: Romeinse- bouwwerken, bouwmaterialen en kledingstukken

Plattegrond van de zuidoostelijke kwadrant van Houten Castellum buurt Via (weg). Met straatnamen als Forum, Via Tinuca, Via Culina, Via Horta en Via Arena. Bron: Openstreetmap.org (NL). Plattegrond van de zuidoostelijke kwadrant van Houten Castellum buurt Via (weg). Met straatnamen als Forum, Via Tinuca, Via Culina, Via Horta en Via Arena. Bron: Openstreetmap.org (NL).


Ontwerp van de groenzone Carré om de 4 kwadranten om Houten Castellum is aangelegd met waterpartij, natuurlijke oevers en beschoeiing, perken bomen en planten. Ontwikkeld in 2013-2015. Kaart: gemeente Houten. Ontwerp van de groenzone Carré om de 4 kwadranten om Houten Castellum is aangelegd met waterpartij, natuurlijke oevers en beschoeiing, perken bomen en planten. Ontwikkeld in 2013-2015. Kaart: gemeente Houten.


   

Luchtfoto van de Lek met de stuw, de schutsluis en de steenfabriek de Ossenwaard te Hagestein in de gemeente Vianen. Vanuit het oosten gezien op donderdag 3 mei 1990. De plaatsnaam Vianen (Via) betekend 'Vestigingsplaats aan of bij de weg (via)'. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50747. Luchtfoto van de Lek met de stuw, de schutsluis en de steenfabriek de Ossenwaard te Hagestein in de gemeente Vianen. Vanuit het oosten gezien op donderdag 3 mei 1990. De plaatsnaam Vianen (Via) betekend 'Vestigingsplaats aan of bij de weg (via)'. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50747.


     

Luchtfoto van Loerik te Houten, uit het zuiden, met links de Molendijk (Molenland) en rechts de Binnenweg (Binnentuin). Links op de achtergrond de Rondweg om Houten op zaterdag 15 juni 1996. Linksonder de Beusichemseweg (Beusichemsetuin) deze weg tezamen met de Binnenweg vormde al in de Romeinse Tijd de verbinding (via = weg) met Houten vice versa Beusichem/Tiel/Nijmegen (Beusichemseweg) en de Binnentuin de verbinding met Utrecht, Loerik, Beusichem/Tiel/Nijmegen. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 85661. Luchtfoto van Loerik te Houten, uit het zuiden, met links de Molendijk (Molenland) en rechts de Binnenweg (Binnentuin). Links op de achtergrond de Rondweg om Houten op zaterdag 15 juni 1996. Linksonder de Beusichemseweg (Beusichemsetuin) deze weg tezamen met de Binnenweg vormde al in de Romeinse Tijd de verbinding (via = weg) met Houten vice versa Beusichem/Tiel/Nijmegen (Beusichemseweg) en de Binnentuin de verbinding met Utrecht, Loerik, Beusichem/Tiel/Nijmegen. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 85661.


Luchtfoto van Loerik te Houten, uit het zuiden, met linksonder de Molendijk (Molenland) en rechts de Binnenweg (Binnentuin). Links op de achtergrond de Rondweg om Houten op zaterdag 15 juni 1996. Linksonder de Beusichemseweg (Beusichemsetuin) deze weg tezamen met de Binnenweg (rechts) vormde al in de Romeinse Tijd de verbinding (via = weg) met Houten vice versa Beusichem/Tiel/Nijmegen (Beusichemseweg) en de Binnentuin de verbinding met Utrecht, Loerik, Beusichem/Tiel/Nijmegen. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 85669. Luchtfoto van Loerik te Houten, uit het zuiden, met linksonder de Molendijk (Molenland) en rechts de Binnenweg (Binnentuin). Links op de achtergrond de Rondweg om Houten op zaterdag 15 juni 1996. Linksonder de Beusichemseweg (Beusichemsetuin) deze weg tezamen met de Binnenweg (rechts) vormde al in de Romeinse Tijd de verbinding (via = weg) met Houten vice versa Beusichem/Tiel/Nijmegen (Beusichemseweg) en de Binnentuin de verbinding met Utrecht, Loerik, Beusichem/Tiel/Nijmegen. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 85669.


   

Luchtfoto van de A2 met onder de Lekbrug over de Lek bij Vianen, uit het zuiden. Rechts de Rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwegein (Het Klaphek 1). De plaatsnaam Vianen betekend 'Vestigingsplaats aan of bij de weg'. (via = weg). Luchtfoto genomen op dinsdag 26 mei 1987. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847390. Luchtfoto van de A2 met onder de Lekbrug over de Lek bij Vianen, uit het zuiden. Rechts de Rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwegein (Het Klaphek 1). De plaatsnaam Vianen betekend 'Vestigingsplaats aan of bij de weg'. (via = weg). Luchtfoto genomen op dinsdag 26 mei 1987. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847390.


Luchtfoto van de stuw en de schutsluis in de Lek te Hagestein (Vianen, gemeente Vijfheerenlanden) uit het zuidoosten; met links de steenfabriek Ossenwaard op dinsdag 23 juni 1981. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50723. Luchtfoto van de stuw en de schutsluis in de Lek te Hagestein (Vianen, gemeente Vijfheerenlanden) uit het zuidoosten; met links de steenfabriek Ossenwaard op dinsdag 23 juni 1981. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50723.


Luchtfoto van de in aanleg zijnde Rijksweg 27 met op- en afritten te Vianen (gemeente Vijheerenlanden), uit het zuiden. Op de achtergrond de Hagensteinsebrug over de Lek in aanbouw. Luchtopnamen van donderdag 11 mei 1978. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50559. Luchtfoto van de in aanleg zijnde Rijksweg 27 met op- en afritten te Vianen (gemeente Vijheerenlanden), uit het zuiden. Op de achtergrond de Hagensteinsebrug over de Lek in aanbouw. Luchtopnamen van donderdag 11 mei 1978. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50559.


Luchtfoto van de Lek met de stuw, de schutsluis en de steenfabriek de Ossenwaard te Hagestein (gemeente Vijfheerenlanden) vanuit het zuidoosten gezien. Luchtopname van donderdag 3 mei 1990. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50746. Luchtfoto van de Lek met de stuw, de schutsluis en de steenfabriek de Ossenwaard te Hagestein (gemeente Vijfheerenlanden) vanuit het zuidoosten gezien. Luchtopname van donderdag 3 mei 1990. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50746.


      

Luchtfoto uit 1996 gezien vanuit het zuidoosten met links de Beusichemseweg, met middenin links het begin van de Leedijk. Midden met een mooi bocht richting het noorden toe lopen de Binnenweg (Binnentuin). Met rechts op de achtergrond de Molendijk (Molenland). Deze wegen waren tezamen de verbindingswegen in de Romeinse Tijd. De verbinding (via = weg) vormde de route met met Houten vice versa Beusichem/Tiel/Nijmegen (Beusichemseweg) en de Binnentuin de verbinding met Utrecht, Loerik, Beusichem/Tiel/Nijmegen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 44357, 192. Luchtfoto uit 1996 gezien vanuit het zuidoosten met links de Beusichemseweg, met middenin links het begin van de Leedijk. Midden met een mooi bocht richting het noorden toe lopen de Binnenweg (Binnentuin). Met rechts op de achtergrond de Molendijk (Molenland). Deze wegen waren tezamen de verbindingswegen in de Romeinse Tijd. De verbinding (via = weg) vormde de route met met Houten vice versa Beusichem/Tiel/Nijmegen (Beusichemseweg) en de Binnentuin de verbinding met Utrecht, Loerik, Beusichem/Tiel/Nijmegen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 44357, 192.


  

Luchtfoto van de Lek te Hagestein (Vianen, gemeente Vijfheerenlanden) uit het noordwesten; met op de achtergrond de stuw aan de Ossenwaard. Luchtopname van dinsdag 23 juni 1981. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50724. Luchtfoto van de Lek te Hagestein (Vianen, gemeente Vijfheerenlanden) uit het noordwesten; met op de achtergrond de stuw aan de Ossenwaard. Luchtopname van dinsdag 23 juni 1981. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50724.


    


7.   Via - Vertaald van het (oud) Italiaans naar het Nederlands betekent: Via - Weg. Een Via is een oude Romeinse (lange-afstands)weg.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.


Rijsbruggerweg (gem. Bunnik) met houten elektriciteitsmasten. Deze weg werd in de Romeinse Tijd tezamen met de Binnenweg (gem. Houten) gebruik al interlokale verbinding tussen Utrecht en vice versa Loerik, Beusichem/Tiel/Nijmegen. (via - weg). Foto opnamen uit 1950-1960. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084. Rijsbruggerweg (gem. Bunnik) met houten elektriciteitsmasten. Deze weg werd in de Romeinse Tijd tezamen met de Binnenweg (gem. Houten) gebruik al interlokale verbinding tussen Utrecht en vice versa Loerik, Beusichem/Tiel/Nijmegen. (via - weg). Foto opnamen uit 1950-1960. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084.


  

Huizen en appartementen aan de Porta Basilica gezien vanaf de oostelijke kant van Houten Castellum Carré (groenzone) ter hoogte van het Overdamsepad in noordwestelijke richting gezien. Foto: André Botermans. Huizen en appartementen aan de Porta Basilica gezien vanaf de oostelijke kant van Houten Castellum Carré (groenzone) ter hoogte van het Overdamsepad in noordwestelijke richting gezien. Foto: André Botermans.


Luchtfoto uit 2016 vanuit het noorden gezien. Met linksonder de buurt De Sporen en woon- zorgcentrum de Loerikerstee aan Het Spoor en het Hollansspoor. Linksmidden de buurt Porta (poort) met het Forum. Rechts Houten Castellum Noordwest met de buurt Fossa (gracht) jen het winkelcentrum met de Cardo. Rechtsonder de buurt De Bouwen. Diagonaal op de luchtfoto de Staatsslijn H Utrecht, Houten - 's-Hertogenbosch. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto uit 2016 vanuit het noorden gezien. Met linksonder de buurt De Sporen en woon- zorgcentrum de Loerikerstee aan Het Spoor en het Hollansspoor. Linksmidden de buurt Porta (poort) met het Forum. Rechts Houten Castellum Noordwest met de buurt Fossa (gracht) jen het winkelcentrum met de Cardo. Rechtsonder de buurt De Bouwen. Diagonaal op de luchtfoto de Staatsslijn H Utrecht, Houten - 's-Hertogenbosch. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Zicht op het fietspad met de poort tot Houten Castellum Zuiswest voor fietsers en voetgangers in het verlengde van het Donslaerspad en de Cella Helvetica. Huizen aan de gracht geadresseerd aan de achterkant aan de Cella Gallia in 2018. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.. Zicht op het fietspad met de poort tot Houten Castellum Zuiswest voor fietsers en voetgangers in het verlengde van het Donslaerspad en de Cella Helvetica. Huizen aan de gracht geadresseerd aan de achterkant aan de Cella Gallia in 2018. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl..



Zand (Arena) op een strand. Bron: Wikipedia. Zand (Arena) op een strand. Bron: Wikipedia.


Toegangsweg tot de Johan Cruijff ArenA (Amsterdam Arena). Bron: Wikipedia Johan Cruijff ArenA. Toegangsweg tot de Johan Cruijff ArenA (Amsterdam Arena). Bron: Wikipedia Johan Cruijff ArenA.


Het Onderdoor gezien vanaf het vroegere stationsviadauct Houten in de richting van het oosten gezien met op de achtergrond het plein Het Rond in de periode 1995-2000. Bron: Regionaal Archief, Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Onderdoor gezien vanaf het vroegere stationsviadauct Houten in de richting van het oosten gezien met op de achtergrond het plein Het Rond in de periode 1995-2000. Bron: Regionaal Archief, Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op het Onderdoor in 2006-2007 met rechts de gesloopte appartementen op de hoek van het Onderdoor met de Stellingmolen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Onderdoor in 2006-2007 met rechts de gesloopte appartementen op de hoek van het Onderdoor met de Stellingmolen. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Zeewater aanspoelend op een zandstrand (zand= arena). Bron; Wikipedia. Zeewater aanspoelend op een zandstrand (zand= arena). Bron; Wikipedia.


Zicht vanaf De Molen (heden busstation) in 2006-2007 waar in 2010 de nieuwe zuidelijke tunnel onder de Staatslijn H zou worden geopend. De wokkel om auto naar boven en beneden te laten gaan werd hiervoor afgebroken. Deze parkeergarage die in 1996-1997 is gebouwd boven op de Albert Heijn Supermarkt zou vanaf heden via een ondergrondse hellingbaan verbonden worden met de -1 verdieping van parkeergarage Kruitmolen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf De Molen (heden busstation) in 2006-2007 waar in 2010 de nieuwe zuidelijke tunnel onder de Staatslijn H zou worden geopend. De wokkel om auto naar boven en beneden te laten gaan werd hiervoor afgebroken. Deze parkeergarage die in 1996-1997 is gebouwd boven op de Albert Heijn Supermarkt zou vanaf heden via een ondergrondse hellingbaan verbonden worden met de -1 verdieping van parkeergarage Kruitmolen. Foto: Sander van Scherpenzeel.



8.   Via Arena - Een Arena is een afgesloten gebied, doorgaans ovaal- of cirkelvormig, ontworpen om theater-, muziek- of sportevenementen te laten zien. De bezoekers zitten rond de arena, op een tribune die altijd hoger gelegen is dan het gebied waar het spektakel plaatsvindt.


Het amfitheater van Arles (Arena). Bron: Wikipedia Amfitheater Arjan de Weerd - Eigen werk. Het amfitheater van Arles (Arena). Bron: Wikipedia Amfitheater Arjan de Weerd - Eigen werk.



Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 juli 2009.


   

Luchtfoto uit 2016 gezien vanuit het noorden met zicht op Houten Castellum Noordwest de buurt Fossa (gracht). Rechts boerderij Schoneveld van familie Van Wijk. Linksboven (Castellum Zuidwest) de buurt Cella (ruimte/tempel). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto uit 2016 gezien vanuit het noorden met zicht op Houten Castellum Noordwest de buurt Fossa (gracht). Rechts boerderij Schoneveld van familie Van Wijk. Linksboven (Castellum Zuidwest) de buurt Cella (ruimte/tempel). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Het amfitheater van Pula in Italië (Arena). Bron: Wikiedpa Berthold Werner. Het amfitheater van Pula in Italië (Arena). Bron: Wikiedpa Berthold Werner.



Johan Cruijf. Bron: Wikipedia R.M.Jaarsma - Eigen werk.f ArenA vanaf boven gezien Johan Cruijf. Bron: Wikipedia R.M.Jaarsma - Eigen werk.f ArenA vanaf boven gezien


De La Coruna toren in Spanje. Bron: Wikipedia. De La Coruna toren in Spanje. Bron: Wikipedia.


Gezicht op een gedeelte van de Botanische tuin in de Hortus Botanicus van de Rijksuniversiteit Utrecht in Fort Hoofddijk te Utrecht. Gezicht op een gedeelte van de Botanische tuin in de Hortus (Horta) Botanicus van de Rijksuniversiteit Utrecht in Fort Hoofddijk te Utrecht in 1983. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 118989. Gezicht op een gedeelte van de Botanische tuin in de Hortus Botanicus van de Rijksuniversiteit Utrecht in Fort Hoofddijk te Utrecht. Gezicht op een gedeelte van de Botanische tuin in de Hortus (Horta) Botanicus van de Rijksuniversiteit Utrecht in Fort Hoofddijk te Utrecht in 1983. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 118989.


Luchtfoto van de Amsterdam ArenA, dak open met (onder) Evenementenbrug ArenA. Bron: Wikipedia Quistnix - Eigen werk. Luchtfoto van de Amsterdam ArenA, dak open met (onder) Evenementenbrug ArenA. Bron: Wikipedia Quistnix - Eigen werk.


   


9.   Via Culina - Culina, de keuken in een Romeins huis. Het was er donker en somber. Rook vulde de kamer, er was in die tijd immers nog geen schoorsteen.

Dit was ook de plek waar de slaven het voedsel klaar maakte voor hun meesters en zijn gasten.


Stilleven in een culina met eieren, vogels en bronzen schalen, uit het huis van Julia Felix, Pompeii. Bron: Wikipedia. Stilleven in een culina met eieren, vogels en bronzen schalen, uit het huis van Julia Felix, Pompeii. Bron: Wikipedia.



Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 juli 2009.


    

Muurschildering van een banket. Een man drinkt uit een soort drinkbak met twee openingen, een rhyton genaamd. Zijn vrouwelijke metgezel draagt een doorschijnend kledingstuk en een gouden net over haar haar. Een vrouwelijke bediende zorgt voor het paar en biedt een kleine doos aan. De tafel vooraan bevat een set zilveren vaten om wijn te mengen. Het hele tafereel stelt een geïdealiseerde Griekse drinkpartij voor, een plezierig gezicht voor de gasten van dit Romeinse huishouden uit de eerste eeuw. Bron: Wikipedia. Muurschildering van een banket. Een man drinkt uit een soort drinkbak met twee openingen, een rhyton genaamd. Zijn vrouwelijke metgezel draagt een doorschijnend kledingstuk en een gouden net over haar haar. Een vrouwelijke bediende zorgt voor het paar en biedt een kleine doos aan. De tafel vooraan bevat een set zilveren vaten om wijn te mengen. Het hele tafereel stelt een geïdealiseerde Griekse drinkpartij voor, een plezierig gezicht voor de gasten van dit Romeinse huishouden uit de eerste eeuw. Bron: Wikipedia.


Houten Castellum West vanuit het zuidwesten gezien in 2014 met midden links boerderij Schoneveld en rechts het winkelcentrum. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Houten Castellum West vanuit het zuidwesten gezien in 2014 met midden links boerderij Schoneveld en rechts het winkelcentrum. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Appartementengebouw aan de Porta Basilica gezien vanaf het oostelijke carré (groenzone). Foto: André Botermans. Appartementengebouw aan de Porta Basilica gezien vanaf het oostelijke carré (groenzone). Foto: André Botermans.


Station Houten Castellum met een Sprinter gereed zijnde om in de richting van Utrecht Centraal te gaan. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Station Houten Castellum met een Sprinter gereed zijnde om in de richting van Utrecht Centraal te gaan. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.



Boerderij Schoneveld van familie Van Wijk gezien vanuit de lucht uit het westen in 2010. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Boerderij Schoneveld van familie Van Wijk gezien vanuit de lucht uit het westen in 2010. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Zicht vanuit het noordwesten met op de achtergrond Houten Castellum Noordwest en het voormalige kantoor van KPN Utrecht aan De Koppeling aan de Kromme Schaft. Op de voorgrond de buurt De Erven. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Zicht vanuit het noordwesten met op de achtergrond Houten Castellum Noordwest en het voormalige kantoor van KPN Utrecht aan De Koppeling aan de Kromme Schaft. Op de voorgrond de buurt De Erven. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


      


10.   Via Horta - Horta was in het oude Romeinse Rijk de aanduiding van een tuin, veelal aangelegd op de binnenplaats van een Romeinse woning.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 juli 2009.


Gezicht vanaf het huis Heemstede te Houten over de broderie parterres in de richting van het paviljoen aan het zuidwestelijke einde van de tuin in de periode 1695 - 1700. Prent (ets) van Isaac Moucheron naar een tekening van zijn hand, ca. 1697. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 135970. Gezicht vanaf het huis Heemstede te Houten over de broderie parterres in de richting van het paviljoen aan het zuidwestelijke einde van de tuin in de periode 1695 - 1700. Prent (ets) van Isaac Moucheron naar een tekening van zijn hand, ca. 1697. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 135970.


           

Gezicht op het rosarium (Oudwijk) te Utrecht, uit het oosten in juli 1994. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 78416. Gezicht op het rosarium (Oudwijk) te Utrecht, uit het oosten in juli 1994. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 78416.


Definitief ontwerp Centrale Groenzone (Kooikerspark/plas) te Houten op dinsdag 12 januari 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 54684, 130. Definitief ontwerp Centrale Groenzone (Kooikerspark/plas) te Houten op dinsdag 12 januari 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 54684, 130.


Imker in Kalkar-Bylerward in 2016. Bron: Wikipedia. Imker in Kalkar-Bylerward in 2016. Bron: Wikipedia.



Luchtfoto genomen vanuit het zuidwesten in 2016 met linksboven de buurt Leebrug 2 Tweede fase in ontwikkeling. Met in het midden boerderij Schoneveld met de omliggende buurten De Stenen, De Houten en De Bouwen. Midden rechts Houten Castellum West in ontwikkeling. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto genomen vanuit het zuidwesten in 2016 met linksboven de buurt Leebrug 2 Tweede fase in ontwikkeling. Met in het midden boerderij Schoneveld met de omliggende buurten De Stenen, De Houten en De Bouwen. Midden rechts Houten Castellum West in ontwikkeling. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Overzicht van de Hortus Botanicus (Lange Nieuwstraat 106) te Utrecht met achter de kassen het Zaadhuis en op de achtergrond rechts de achtergevels van de huizen aan de Eligenstraat en daarboven de torenspitsen en het dak van de St.-Catharinakerk en het bovenste gedeelte van de Domtoren. De tekening is gemaakt vanuit het huis van de kunstenares, Nieuwegracht 199 in 1935. Naar een tekening van E. Hovy. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 28983. Overzicht van de Hortus Botanicus (Lange Nieuwstraat 106) te Utrecht met achter de kassen het Zaadhuis en op de achtergrond rechts de achtergevels van de huizen aan de Eligenstraat en daarboven de torenspitsen en het dak van de St.-Catharinakerk en het bovenste gedeelte van de Domtoren. De tekening is gemaakt vanuit het huis van de kunstenares, Nieuwegracht 199 in 1935. Naar een tekening van E. Hovy. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 28983.


Zand (arena) op een strand. Bron: Wikipedia. Zand (arena) op een strand. Bron: Wikipedia.


Zicht vanuit het noordoosten op Houten Castellum met de buurt Porta (links) en Fossa (rechts) met middenin de Staatslijn H Utrecht - 's-Hertogenbosch. Midden onder de buurt De Sporen met het Hollandsspoor en Het Spoor met Verzorgingshuis de Loerikerstee gezien vanuit de lucht in 2016. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Zicht vanuit het noordoosten op Houten Castellum met de buurt Porta (links) en Fossa (rechts) met middenin de Staatslijn H Utrecht - 's-Hertogenbosch. Midden onder de buurt De Sporen met het Hollandsspoor en Het Spoor met Verzorgingshuis de Loerikerstee gezien vanuit de lucht in 2016. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Zicht op het Castellumpad de centrale west- oost verbinding van Houten Zuid gezien richting het westen vanaf het Forum uit Castellum Oost. Aan beide zijde van het Castellumpad de appratementengebouw (rechts) Pollux en Castor (links). Op de achtergrond Station Houten Castellum langs de Staatslijn H Utrecht - 's-Hertogenbosch. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Zicht op het Castellumpad de centrale west- oost verbinding van Houten Zuid gezien richting het westen vanaf het Forum uit Castellum Oost. Aan beide zijde van het Castellumpad de appratementengebouw (rechts) Pollux en Castor (links). Op de achtergrond Station Houten Castellum langs de Staatslijn H Utrecht - 's-Hertogenbosch. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


     


11.   Via Tunica - Mannen en vrouwen in het Romeinse rijk droegen een Tunica. De tunica was een lang kledingstuk van linnen, wol of katoen dat rond het middel met een gordel was vastgesnoerd. Bij de mannen hing de tunica op de knie, maar voor de vrouwen was deze langer.

Tot aan de opmars van het katholicisme was de tunica voor mannen de enige onderkleding: daaronder was men naakt. Pas laat in de geschiedenis, tijdens de kerstening, werd onder de tunica door de mannen een lendendoek (kruisloze heupbedekking) of een soort broek gedragen. Vrouwen droegen ook nog een borstlap, vastgemaakt met een mantelspeld of fibula.


De oorspronkelijke Romeinse tunica. Bron: Wikipedia Tunica (Rome). De oorspronkelijke Romeinse tunica. Bron: Wikipedia Tunica (Rome).



De tunica die de vrouwen droegen werd soms ook wel stola genoemd. Het eenvoudige volk dat alleen een tunica droeg, werd Tunicati genoemd. Tot welke rang de mensen behoorden, was gemakkelijk te zien aan hun kleding. De verschillende Romeinse kledingstukken waren heel eenvoudig: de tunica reikte tot aan de knieën of kuiten en was bij de hogere standen versierd met een purperen strook, clavus genoemd. Deze was breed voor de senatoren en smaller voor de equites.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 juli 2009.


Een tuniek, een opperkleed gedragen door bisshopen. Bron: nl.m.wikionary.org. Een tuniek, een opperkleed gedragen door bisshopen. Bron: nl.m.wikionary.org.


    

Het San Marcoplein (Piazza San Marco) is het centrale plein van de Italiaanse stad Venetië bij avond. Bron: Wikipedia? Het San Marcoplein (Piazza San Marco) is het centrale plein van de Italiaanse stad Venetië bij avond. Bron: Wikipedia?


The cardo in Petra (Jordan). Bron: Wikimedia Commons. The cardo in Petra (Jordan). Bron: Wikimedia Commons.


Gezicht op 't Groentje te Houten uit het zuidoosten omstreeks 1910-1920. Omstreeks 1930 veranderde de naam voor het Plein ''t Groentje', in de volksmond zo geheten in de naam de Brink. Vastegesteld door de gemeente Houten op 13 maart 1929. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 10613. Gezicht op 't Groentje te Houten uit het zuidoosten omstreeks 1910-1920. Omstreeks 1930 veranderde de naam voor het Plein ''t Groentje', in de volksmond zo geheten in de naam de Brink. Vastegesteld door de gemeente Houten op 13 maart 1929. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 10613.


Cella Dati - Portici. Bron: Wikipedia Casalmaggiore Provincia - Eigen werk. Cella Dati is een gemeente in de Italiaanse provincie Cremona (regio Lombardije) en telt 609 inwoners (31-12-2004). De oppervlakte bedraagt 19,1 km², de bevolkingsdichtheid is 31 inwoners per km². Cella Dati - Portici. Bron: Wikipedia Casalmaggiore Provincia - Eigen werk. Cella Dati is een gemeente in de Italiaanse provincie Cremona (regio Lombardije) en telt 609 inwoners (31-12-2004). De oppervlakte bedraagt 19,1 km², de bevolkingsdichtheid is 31 inwoners per km².


Piazza Venezia gezien vanaf het monument voor Victor Emanuel II. Bron: Wikipedia Zavijavah - Eigen werk. Piazza Venezia gezien vanaf het monument voor Victor Emanuel II. Bron: Wikipedia Zavijavah - Eigen werk.


Afbeelding van de in aanleg zijnde Weg tot de Wetenschap naar het toekomstige universitetscentrum De Uithof te Utrecht op woensdag 11 juli 1962. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 501436. Afbeelding van de in aanleg zijnde Weg tot de Wetenschap naar het toekomstige universitetscentrum De Uithof te Utrecht op woensdag 11 juli 1962. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 501436.



Houten Castellum Zuidwest Buurt Cella
Wijknaam thema: Romeinse Provincies

Plattegrond van de zuidwestelijk kwadrant van Houten Castellum met de straatnamen: Piazza, Cella Syria, Cella Gallia, Cella Asia en Cella Helvetica. Kaart: Openstreetmap.org (NL). Plattegrond van de zuidwestelijk kwadrant van Houten Castellum met de straatnamen: Piazza, Cella Syria, Cella Gallia, Cella Asia en Cella Helvetica. Kaart: Openstreetmap.org (NL).


Italië, Paestum, Hera Temple (cella) II (ook wel Poseidon Temple genoemd op 17 mei 2013. Bron: Wikimedia Commons Berthold Werner. Italië, Paestum, Hera Temple (cella) II (ook wel Poseidon Temple genoemd op 17 mei 2013. Bron: Wikimedia Commons Berthold Werner.


Plattegrond van Houten Castellum in ontwikkeling. Bron: gemeente Houten. Plattegrond van Houten Castellum in ontwikkeling. Bron: gemeente Houten.



12.   Cella - Vertaald van het (oud) Italiaans naar het Nederlands betekent: Cella - Ruimte. Cella is een ruimte in het midden van een tempel. Werd meestal toegepast als standplaats voor een beeld van een god of godin.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.

Maison Carrée in Nîmes met een cella. Bron: Wikipedia Aoudot25 - Eigen werk. Maison Carrée in Nîmes met een cella. Bron: Wikipedia Aoudot25 - Eigen werk.



Een peripteros (een peripteraal gebouw, Grieks : περίπτερος ) is een soort oude Griekse of Romeinse tempel omgeven door een portiek met zuilen. Het is omgeven door een colonnade ( pteron ) aan alle vier de zijden van de cella ( naos ), waardoor een vierzijdige arcade ( peristasis of peristyle ) ontstaat . Bij uitbreiding betekent het ook gewoon de omtrek van een gebouw (typisch een klassieke tempel), wanneer die omtrek uit kolommen bestaat. De term wordt vaak gebruikt voor gebouwen in de Dorische orde. Een peripteros omgeven door een peristase. Peripteros nl: De tempel is volledig omgeven door zuilen. Bron: Wikipedia Peripteros EN. Een peripteros (een peripteraal gebouw, Grieks : περίπτερος ) is een soort oude Griekse of Romeinse tempel omgeven door een portiek met zuilen. Het is omgeven door een colonnade ( pteron ) aan alle vier de zijden van de cella ( naos ), waardoor een vierzijdige arcade ( peristasis of peristyle ) ontstaat . Bij uitbreiding betekent het ook gewoon de omtrek van een gebouw (typisch een klassieke tempel), wanneer die omtrek uit kolommen bestaat. De term wordt vaak gebruikt voor gebouwen in de Dorische orde. Een peripteros omgeven door een peristase. Peripteros nl: De tempel is volledig omgeven door zuilen. Bron: Wikipedia Peripteros EN.


Zicht vanuit het noordoosten met het in ontwikkelingen zijnde Houten Castellum zuidoost met links de buurt De Grassen en De Mossen. Linksboven het Amsterdam Rijnkanaal met de Schalkwijksebrug en Schalkwijkse Spoorbrug gezien op dinsdag 2 april 2013. Bron: Woningbouwvereniging Viveste (c). Zicht vanuit het noordoosten met het in ontwikkelingen zijnde Houten Castellum zuidoost met links de buurt De Grassen en De Mossen. Linksboven het Amsterdam Rijnkanaal met de Schalkwijksebrug en Schalkwijkse Spoorbrug gezien op dinsdag 2 april 2013. Bron: Woningbouwvereniging Viveste (c).


   


13.   Cella Asia - Vertaald van het (oud) Italiaans naar het Nederlands betekent: Cella Asia - Aziatische Ruimte.

Asia was in de oudheid in strikte zin de naam van de Romeinse provincia die het westelijke deel van Klein-Azië en de eilanden voor de kust omvatte.


Kaart van het Romeinse rijk in 116, de provincie Azië gemarkeerd. Bron: Asia SPQR. Kaart van het Romeinse rijk in 116, de provincie Azië gemarkeerd. Bron: Asia SPQR.



In de ruime zin van het woord slaat de naam op het hele gebied ten oosten van het door Grieken gekende deel van wat nu modern Turkije is.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 17 maart 2009.


   

Luchtfoto in noordoostelijke richting gezien met Houten Castellum kwadrant Porta van aan de oostelijke kant van de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch (Staatsslijn H). Met verderop in de wijk Houten Zuidoost de buurten De Sporen, De Landen, De Tuinen en De Meren.Tezamen met de Rietplas. Opnamedatum dinsdag 2 april 2013. Foto: Woningbouwvereniging Viveste (c). Luchtfoto in noordoostelijke richting gezien met Houten Castellum kwadrant Porta van aan de oostelijke kant van de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch (Staatsslijn H). Met verderop in de wijk Houten Zuidoost de buurten De Sporen, De Landen, De Tuinen en De Meren.Tezamen met de Rietplas. Opnamedatum dinsdag 2 april 2013. Foto: Woningbouwvereniging Viveste (c).

 

  


14.   Cella Gallia - Vertaald van het (oud) Italiaans naar het Nederlands betekent: Cella Gallia - Gallische Ruimte.

Gallië is de vernederlandste naam van de Latijnse benaming (Gallia) voor het westelijke gebied van Europa, dat overeenkomt met het moderne Frankrijk, België, het westen van Zwitserland, en delen van Nederland en Duitsland ten westen van de Rijn. Gallia is nog altijd de Griekse naam voor Frankrijk.

Galliërs, ook bekend als Kelten waren de bewoners van Gallië en een groot deel van overig Europa. De Galliërs waren verspreid in Europa tijdens de Romeinse bezetting, en spraken verschillende Keltische dialecten.

Er woonden ook Galliërs in de vlakten van Noord-Italië het zogenaamde Gallia Cisalpina (Gallië aan deze kant van de Alpen) en Venetië.

Andere Kelten waren gemigreerd over de Pyreneeën, naar het noorden en westen van Spanje, waar zij zich met de Iberische oerbevolking vermengden en het volk der Keltiberiërs vormden, dat een met het Gallisch verwante taal sprak. Gallië werd overwonnen door de Romeinen, toen Julius Caesar de Gallische stammen in het gebied overwon, in de periode tussen 58 v.Chr. - 51 v.Chr.

Hij beschreef zijn ervaringen in zijn boek Commentarii de bello Gallico (Verslagen over de Gallische oorlog).


Romeinse provincie Gallia Belgica. Bron: Wikipedia Belgica1. Romeinse provincie Gallia Belgica. Bron: Wikipedia Belgica1.



De hele oorlog kostte het leven aan meer dan een miljoen Galliërs, en nog een miljoen werden tot slaaf gemaakt. Het gebied werd vervolgens geregeerd als een aantal Romeinse provincies. De hoofdstad van de Galliërs was Lyon.

Al vanaf de 3e eeuw begon het Romeinse gezag onder toenemende druk van invallende Germaanse stammen af te brokkelen.
Op 31 december 406 staken verschillende Germaanse stammen de Rijn over, en begonnen aan de invasie van Gallië.

In 486 eindigde het Romeinse gezag in Gallië, toen de Romeinse gouverneur Syagrius overwonnen werd door de Franken.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.
Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 17 maart 2009.


   

Kaart van het Romeinse Rijk in 116, de provincie Belgica gemarkeerd. De Kaart van het Romeinse Rijk uit 116, de provincie. Bron: Wikipedia Belgica SPQR. Kaart van het Romeinse Rijk in 116, de provincie Belgica gemarkeerd. De Kaart van het Romeinse Rijk uit 116, de provincie. Bron: Wikipedia Belgica SPQR.



Luchtfoto vanuit het zuidwesten gezien met Houten Castellum oost met kwadranten Porta (NO) en Via (ZO). Kwadrant Via waren nog divers ehuizen en appartementen in aanbouw. Rechtsboven de Rietplas. Midden bovenhuizen in de buurt van de Heidetuin en Tulpentuin. Opnamendatum: dinsdag 2 april 2013. Foto: Woningbouwvereniging Viveste (c). Luchtfoto vanuit het zuidwesten gezien met Houten Castellum oost met kwadranten Porta (NO) en Via (ZO). Kwadrant Via waren nog divers ehuizen en appartementen in aanbouw. Rechtsboven de Rietplas. Midden bovenhuizen in de buurt van de Heidetuin en Tulpentuin. Opnamendatum: dinsdag 2 april 2013. Foto: Woningbouwvereniging Viveste (c).


  


15.   Cella Helvetica - Vertaald van het oud Italiaans naar het Nederlands betekent: Cella Helvetica - Helvetische Ruimte.

De Helvetische zone, ook wel het Helveticum of de Helvetiden genoemd, is een geologische zone in de Alpen. De Helvetische zone dagzoomt vooral in Zwitserland, dat door de Romeinen Helvetica werd genoemd.


De Weisshorn (4505 m) boven het Mattertal, gezien vanaf Hannisalp boven Graechen, Zwitserland in juli 2007. Bron: Wikipedia Woudloper. De Weisshorn (4505 m) boven het Mattertal, gezien vanaf Hannisalp boven Graechen, Zwitserland in juli 2007. Bron: Wikipedia Woudloper.



De gesteenten in deze zone zijn afkomstig van de voormalige zuidrand van het Europese continent. De Helvetische zone wordt door Franse geologen wel Dauphinois zone genoemd.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.
Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 17 maart 2009.


   

Luchtfoto vanuit het zuidwesten gezien met Houten Castellum oost met kwadranten Porta (NO) en Via (ZO). Kwadrant Via waren nog divers ehuizen en appartementen in aanbouw. Rechtsboven de Rietplas. Midden bovenhuizen in de buurt van de Heidetuin en Tulpentuin. Opnamedatum: dinsdag 2 april 2013. Foto: Woningbouwvereniging Viveste (c). Luchtfoto vanuit het zuidwesten gezien met Houten Castellum oost met kwadranten Porta (NO) en Via (ZO). Kwadrant Via waren nog divers ehuizen en appartementen in aanbouw. Rechtsboven de Rietplas. Midden bovenhuizen in de buurt van de Heidetuin en Tulpentuin. Opnamedatum: dinsdag 2 april 2013. Foto: Woningbouwvereniging Viveste (c).


   


16.   Cella Syria - Vertaald van het (oud) Italiaans naar het Nederlands betekent: Cella Syria - Syrischë Ruimte. Syria was een Romeinse provincie in de Levant van 64 v.Chr. tot 634 n.Chr.

Dit gebied was in 63 voor Chr. het laatste restant van het ooit grote Seleucidische Rijk; in dat jaar verovert generaal Pompeius dit rijk voor de Romeinen, en sticht er de provincia Syria.


kaart van het Romeinse rijk in 116 , de provincie Syrië gemarkeerd. Bron: Wikimedia Commons Syria_SPQR.png. kaart van het Romeinse rijk in 116 , de provincie Syrië gemarkeerd. Bron: Wikimedia Commons Syria_SPQR.png.



Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.
Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 17 maart 2009.


   

Het Piazza in Houten Castellum (ZW) in het kwadrant Cella met diverse restaurants aan het Piazza. Spelende kinderen rechts op de speeltoestellen. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Het Piazza in Houten Castellum (ZW) in het kwadrant Cella met diverse restaurants aan het Piazza. Spelende kinderen rechts op de speeltoestellen. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Vanaf 135 na Chr. is het hier apart getekende Judaea onderdeel van Syria. Bron: Wikimedia Commons. Vanaf 135 na Chr. is het hier apart getekende Judaea onderdeel van Syria. Bron: Wikimedia Commons.


 


17.   Piazza - Een piazza ( Italiaanse uitspraak: pjattsa) is een plein in Italië , Malta , langs de Dalmatische kust en in de omliggende regio's. De term is ongeveer gelijk aan de Spaanse plaza. Plaza in het Castiliaans Spaans: (plaθa) of Latijns Amerikaans Spaans: (Plasa) is een Spaans woord gerelateerd aan "veld".

Cognaten van het woord plaza zijn Italiaanse piazza , Portugees praça , Franse "lieu", Catalaans plaça en Roemeense Piaţa , Engels "place".


Tritons Fontein



De oorsprong van al deze woorden is, via Latijnse platea , uit het Grieks πλατεῖα (ὁδός) , plateia (hodos) , dat wil zeggen "brede, weg of straat". Vertaald van het Italiaans naar het Nederlands betekent: Piazza - Plein.

Een piazza wordt vaak gevonden in de vergadering van twee of meer straten.

De meeste Italiaanse steden hebben verschillende pleinen met straten die uitlopen van het centrum.

Winkels en andere kleine bedrijven zijn te vinden op pleinen als het is een ideale plek om het opzetten van een bedrijf.


Gravure door Giuseppe Vasi. Plaat nr. 65. Oorspronkelijke beschrijving: 1) Palazzo Bolognetti; 2) Toren op het Capitool; 3) Weg van Macel de 'Corvi; 4) Palazzetto Venezia; 5) Kapel van de Heilige Maag uit 1754. Naar een tekening van Giuseppe Vasi (1710–1782). Bron: Wikipedia Rome Art Lover. Gravure door Giuseppe Vasi. Plaat nr. 65. Oorspronkelijke beschrijving: 1) Palazzo Bolognetti; 2) Toren op het Capitool; 3) Weg van Macel de 'Corvi; 4) Palazzetto Venezia; 5) Kapel van de Heilige Maag uit 1754. Naar een tekening van Giuseppe Vasi (1710–1782). Bron: Wikipedia Rome Art Lover.



Veel metrostations en bushaltes zijn te vinden op pleinen zoals ze zijn belangrijkste punt in een stad. Een plein is een open plek tussen bouwwerken.

Pleinen hebben vaak een eigen (straat)naam, maar heten soms ook simpelweg Plein, zoals in het Oude Dorp van Houten. Pleinen zijn vaak versierd met beeldhouwwerk, fonteinen, verfraaide straatmeubilair (lantaarnpalen, zitbanken).

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.


Philippi's forum en basiliek B gezien vanaf de acropolis. Fotografie gemaakt op 12/11/2000 door Marsyas. Bron: Wikipedia. Philippi's forum en basiliek B gezien vanaf de acropolis. Fotografie gemaakt op 12/11/2000 door Marsyas. Bron: Wikipedia.


  

Gezicht uit het noordwesten op het Vredenburg te Utrecht met de herberg Het Zwijnshoofd en links een hoefstal, met op de achtergrond gedeeltelijk de torens van de Dom en de Buurkerk. De tekenaar stond met zijn rug naar de huizenrij aan de noordwestzijde van het plein in de periode 1755-1765 naar een tekening van D. Verrijk. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 3057. Gezicht uit het noordwesten op het Vredenburg te Utrecht met de herberg Het Zwijnshoofd en links een hoefstal, met op de achtergrond gedeeltelijk de torens van de Dom en de Buurkerk. De tekenaar stond met zijn rug naar de huizenrij aan de noordwestzijde van het plein in de periode 1755-1765 naar een tekening van D. Verrijk. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 3057.


Piazza gezien richting het oosten in Castellum West. Foto: Peter van Wieringen, natuurenfoto.nl. Piazza gezien richting het oosten in Castellum West. Foto: Peter van Wieringen, natuurenfoto.nl.


Gezicht op het Jaarbeursplein te Utrecht, met in de bestrating van het plein de aankondiging van de start van de Tour de France in Utrecht donderdag 23 april 2015. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 827591. Gezicht op het Jaarbeursplein te Utrecht, met in de bestrating van het plein de aankondiging van de start van de Tour de France in Utrecht donderdag 23 april 2015. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 827591.


Afbeelding van het bouwbord Luca van Castellum. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Afbeelding van het bouwbord Luca van Castellum. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


   

Zicht op de zuidoostelijke kant van Castellum Zuidoost op het Hofstadpad met op de achtergrond de woningen aan de Via Horta en Via Culina. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Zicht op de zuidoostelijke kant van Castellum Zuidoost op het Hofstadpad met op de achtergrond de woningen aan de Via Horta en Via Culina. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.

 

Zicht vanaf het appartementengebouw aan de Wijnbouw op een tijdelijke betontegelpad richting de fietsenstalling en fietsers- en voetgangersbrug over de Staatslijn H (Utrecht, Houten - 's-Hertogenbosch). Midden van rechts het tijdelijke tramperron Houten Castellum in 2007-2009. Foto: Frank Bosch. Zicht vanaf het appartementengebouw aan de Wijnbouw op een tijdelijke betontegelpad richting de fietsenstalling en fietsers- en voetgangersbrug over de Staatslijn H (Utrecht, Houten - 's-Hertogenbosch). Midden van rechts het tijdelijke tramperron Houten Castellum in 2007-2009. Foto: Frank Bosch.


Geparkeerde auto's op de Fossa Italica. Foto: Peter van Wieringen, Natuuenfoto.nl. Geparkeerde auto's op de Fossa Italica. Foto: Peter van Wieringen, Natuuenfoto.nl.


Bouwvakkers bezig met het storten en vlinderen van de parkeergarage keldervloer 2 verdiepingen lager van winkelcentrum Castellum in 2009-2010. Foto: Frank Bosch. Bouwvakkers bezig met het storten en vlinderen van de parkeergarage keldervloer 2 verdiepingen lager van winkelcentrum Castellum in 2009-2010. Foto: Frank Bosch.


Het uitgraven van de waterpartij in de omgeving van de Fossa Italica en het Leedijkerhout in 2012 voor het groene Carré om Houten Castellum heen. Foto: Frank Bosch. Het uitgraven van de waterpartij in de omgeving van de Fossa Italica en het Leedijkerhout in 2012 voor het groene Carré om Houten Castellum heen. Foto: Frank Bosch.


Een 17--1800 loc van de Nederlandse Spoorwegen onderweg richting Utrecht Centraal die een aantal Duitse wagons trekt. Met aan beide westzijde van de spoorbaan de uitgegraven parkeergage voordat de betonvloer gestort zou gaan worden. Foto; Frank Bosch. Een 17--1800 loc van de Nederlandse Spoorwegen onderweg richting Utrecht Centraal die een aantal Duitse wagons trekt. Met aan beide westzijde van de spoorbaan de uitgegraven parkeergage voordat de betonvloer gestort zou gaan worden. Foto; Frank Bosch.


Twee bedrijfswagens van Uyterwaal Catering Houten bij een van de feestelijke gelegenheden voor de ontwikkeling van Castellum in 2009-2010. Foto: Frank Bosch. Twee bedrijfswagens van Uyterwaal Catering Houten bij een van de feestelijke gelegenheden voor de ontwikkeling van Castellum in 2009-2010. Foto: Frank Bosch.


De bouwkavels in Houten Castellum west werden rond 2008 in gereedheid gebracht voor de te bouwen kwadranten Fossa (gracht) en Cella (ruimte/tempel). Foto: Frank Bosch. De bouwkavels in Houten Castellum west werden rond 2008 in gereedheid gebracht voor de te bouwen kwadranten Fossa (gracht) en Cella (ruimte/tempel). Foto: Frank Bosch.


terrein aan de Fossa Italica richting het noorden gezien. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. terrein aan de Fossa Italica richting het noorden gezien. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


De toren van Pisa. Bron: Pixabay. De toren van Pisa. Bron: Pixabay.


    

Plattegrond van Houten Castellum met het noorden beneden. Bron: gemeente Houten. Plattegrond van Houten Castellum met het noorden beneden. Bron: gemeente Houten.


  

Houten Castellum Noordwest Buurt Fossa
Wijknaam thema: Romeinse Provincies

Plattegrond van de noordewestelijk kwadrant van Houten Castellum de buurt Fossa (gracht) met straatnamen als Fossa Italica, Fossa Hispanica, Fossa Iberica en Cardo. Kaart: Openstreetmap.org (NL). Plattegrond van de noordewestelijk kwadrant van Houten Castellum de buurt Fossa (gracht) met straatnamen als Fossa Italica, Fossa Hispanica, Fossa Iberica en Cardo. Kaart: Openstreetmap.org (NL).


Plattegrond van Houten Castellum voor de ontwikkeling ervan. Bron: Derks Stedebouw. Plattegrond van Houten Castellum voor de ontwikkeling ervan. Bron: Derks Stedebouw.


  


18.   Fossa - Vertaald van het (oud) Italiaans naar het Nederlands betekent: Fossa - Gracht. Een Fossa, is een gracht rond een castra (Romeins legerkamp).

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.


Venetië. Bron: Pixabay. Venetië. Bron: Pixabay.


   

Een gracht of kanaal in de Duitse stad Hamburg. Bron: Pixabay. Een gracht of kanaal in de Duitse stad Hamburg. Bron: Pixabay.


Een gracht in de België stad Brugge. Bron: Pixabay. Een gracht in de België stad Brugge. Bron: Pixabay.


Het Overdamsepad met op de achtergond de appartementengebouwen in de buurt Porta en Via in Houten Castellum. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Het Overdamsepad met op de achtergond de appartementengebouwen in de buurt Porta en Via in Houten Castellum. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Woon- winkelgebied Het Kant en Het Rond met de Staatslijn H vanuit de lucht gezien richting het oosten. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Woon- winkelgebied Het Kant en Het Rond met de Staatslijn H vanuit de lucht gezien richting het oosten. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Het groene carré van Houten Castellum (NO) bij de Porta met op de achtergrond villa's aan de Heidetuin. Op het voetpad moeder met haar twee kinderen. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Het groene carré van Houten Castellum (NO) bij de Porta met op de achtergrond villa's aan de Heidetuin. Op het voetpad moeder met haar twee kinderen. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Sprinter onderweg naar Geldermalsen gezien vanaf de Vijfwalbrug gezien in de avondzon. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Sprinter onderweg naar Geldermalsen gezien vanaf de Vijfwalbrug gezien in de avondzon. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.



Venezia. Foto: Pixabay. Venezia. Foto: Pixabay.


  


19.   Cardo - Een oost-west lopende straat werd decumanus genoemd, de oost-west lopende hoofdstraat Decumanus maximus.

Op de plaats waar de cardo maximus en de decumanus maximus elkaar kruisten lag het centrum van de stad.

Hier stond veelal een tetrapylon.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 juli 2009.


Jerash loopbrug in 2004. Bron: Wikipedia Jerash walkway. Jerash loopbrug in 2004. Bron: Wikipedia Jerash walkway.


    

De Cardo Maxima van Apamea te Syrië. Maker: Onbekend? De Cardo Maxima van Apamea te Syrië. Maker: Onbekend?

 

Het St. Pietersplein gezien vanaf de Pieterskerk in Vaticaanstad. Maker of bron: onbekend? Het St. Pietersplein gezien vanaf de Pieterskerk in Vaticaanstad. Maker of bron: onbekend?


Apamea, Syrië - pilaren langs de Cardo (belangrijkste noord-zuidstraat). Bron: Wikipedia Apamea-Cardo.jpg. Apamea, Syrië - pilaren langs de Cardo (belangrijkste noord-zuidstraat). Bron: Wikipedia Apamea-Cardo.jpg.


  

Zicht op het vroegere tijdelijk tramsstation Houten Castellum (2001-2008) in 2008 vanaf de woontoren aan de Wijnbouw. De witte tent stond erin december 2008 speciaal voor het afscheidsweekend van dat de tram voor het laatst reed tussen Castellum en Station Houten. Hierna zou het spoor definitief verdubbeld worden. Foto: Frank Bosch. Zicht op het vroegere tijdelijk tramsstation Houten Castellum (2001-2008) in 2008 vanaf de woontoren aan de Wijnbouw. De witte tent stond erin december 2008 speciaal voor het afscheidsweekend van dat de tram voor het laatst reed tussen Castellum en Station Houten. Hierna zou het spoor definitief verdubbeld worden. Foto: Frank Bosch.


De huizen en appartementen in aanbouw zijnde in Castellum noordoost in 2010 aan de Porta Basilica. Links op de achtergrond de huizen aan de Heidetuin. Om de middengrond lopende de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch (Staatslijn H). Foto: Frank Bosch. De huizen en appartementen in aanbouw zijnde in Castellum noordoost in 2010 aan de Porta Basilica. Links op de achtergrond de huizen aan de Heidetuin. Om de middengrond lopende de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch (Staatslijn H). Foto: Frank Bosch.


Zicht op de in aanleg zijnde tijdelijk bouwweg in Houten Castellum west. Nog voordat de parkeergarage werd uitgegraven in 2009. Foto: Frank Bosch. Zicht op de in aanleg zijnde tijdelijk bouwweg in Houten Castellum west. Nog voordat de parkeergarage werd uitgegraven in 2009. Foto: Frank Bosch.


Een materieel '64 treinstel van de Nederlandse Spoorwegen komt langs het toekomstige Houten Castellum in 2009 waarbij ze de parkeergarage aan het uitgraven zijn. Gezien vanaf de woontoren aan de Wijnbouw. Foto: Frank Bosch. Een materieel '64 treinstel van de Nederlandse Spoorwegen komt langs het toekomstige Houten Castellum in 2009 waarbij ze de parkeergarage aan het uitgraven zijn. Gezien vanaf de woontoren aan de Wijnbouw. Foto: Frank Bosch.


   


20.   Fossa Hispanica - Vertaald van het (oud) Italiaans naar het Nederlands betekent: Fossa Hispanica - Spaanse Gracht. Met de Punische Oorlogen kwamen de Romeinen in 206 v.Chr. in Spanje, onder leiding van Scipio Africanus.

Ze  veroverden het en deelden het in in provincies. Het totale Iberische schiereiland kende uiteindelijk drie provincies: Bética met Sevilla (huidige naam), Hispania met Tarragona (huidige naam) en Lusitania met Mérida (huidige naam) als hoofdplaatsen. De belangrijkste provincie was Baetica, ontstaan uit Hispania Ulterior.


Satellietfoto van het Iberisch schiereiland (Spanje en Portugal) in mei 2001. Bron: Wikipedia Spanje satelliet.jpg. Satellietfoto van het Iberisch schiereiland (Spanje en Portugal) in mei 2001. Bron: Wikipedia Spanje satelliet.jpg.



Deze provincie werd zeer rijk. Julius Caesar werd in 61 v.Chr. gouverneur van Hispania Ulterior.Scipio stichtte in 206 v. Chr. eveneens de stad Itálica.


Deze kaart toont het kalifaat van Cordoba ca. 1000 tijdens de regering van Al-Mansur. Bron: Wikipedia Al_Andalus.png. Deze kaart toont het kalifaat van Cordoba ca. 1000 tijdens de regering van Al-Mansur. Bron: Wikipedia Al_Andalus.png.



Deze stad bracht onder andere de keizers Trajanus en Hadrianus voort, wat gepaard ging met een  stevige Spaanse vertegenwoordiging in de Romeinse Senaat. Spanje zou drie keizers leveren. Toch was de hoofdstad Corduba, het latere Córdoba.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.
Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 17 maart 2009.


    

Etnografische en taalkundige kaart van het Iberisch schiereiland rond 200 vGT (aan het einde van de Tweede Punische Oorlog). Gebaseerd op de kaart van de Portugese archeoloog Luís Fraga (luisfraga@arqueotavira.com), van het Etnografische en taalkundige kaart van het Iberisch schiereiland rond 200 vGT (aan het einde van de Tweede Punische Oorlog). Gebaseerd op de kaart van de Portugese archeoloog Luís Fraga (luisfraga@arqueotavira.com), van het "Campo Arqueológico de Tavira" (archeologische kamp van Tavira - officiële site), in Tavira, Algarve - Portugal. Bron: Wikiedia Ethnographic Iberia 200 BCE.PNG.


  

Zicht op de Leesloot richting het oosten gezien met links het Leedijkerhout met om de achtergrond de bomen aan de oprijlaan van boerderij Schoneveld in 2009. Foto: Frank Bosch. Zicht op de Leesloot richting het oosten gezien met links het Leedijkerhout met om de achtergrond de bomen aan de oprijlaan van boerderij Schoneveld in 2009. Foto: Frank Bosch.


Zicht op het in aanleg zijnde spoorviaduct van Station Houten Castellum in 2009 over het Castellumpad. Zicht vanaf de oostelijk kant richting het westen. Foto: Frank Bosch. Zicht op het in aanleg zijnde spoorviaduct van Station Houten Castellum in 2009 over het Castellumpad. Zicht vanaf de oostelijk kant richting het westen. Foto: Frank Bosch.


Zicht vanaf de woontoren van de Wijnbouw op de gereed zijnde huizen en appartementen aan de Porta Basilica in 2010. Foto: Frank Bosch. Zicht vanaf de woontoren van de Wijnbouw op de gereed zijnde huizen en appartementen aan de Porta Basilica in 2010. Foto: Frank Bosch.


Zicht vanaf de woontoren van de Wijnbouw op de in aanbouw zijnde huizen en appartementen aan de Porta Basilica in 2010. Foto: Frank Bosch. Zicht vanaf de woontoren van de Wijnbouw op de in aanbouw zijnde huizen en appartementen aan de Porta Basilica in 2010. Foto: Frank Bosch.


 


21.   Fossa Iberica - Vertaald van het (oud) Italiaans naar het Nederlands betekent: Fossa Iberica - Iberische Gracht. Iberisch is een niet-Indo-Europese taal die in de oudheid werd gesproken in het zuidoostelijk deel van het Iberisch schiereiland, ongeveer in de huidige Spaanse regio's Catalonië,  Valencia, Murcia en Andalusië.

Er is een aantal Iberische inscripties bewaard, in een schrift dat waarschijnlijk is afgeleid van het Fenicische alfabet, die slechts gedeeltelijk konden worden ontcijferd. 


Kaartje waarop het gebied waar Iberisch werd gesproken is aangeduid. Bron: Wikipedia Ecelan - Eigen werk. Kaartje waarop het gebied waar Iberisch werd gesproken is aangeduid. Bron: Wikipedia Ecelan - Eigen werk.



Vanwege onze geringe kennis van de Iberische taal is het onmogelijk vast te stellen in hoeverre het Iberisch verwant was met de voorouder van het Baskisch. Een dergelijke verwantschap is niet onwaarschijnlijk maar valt moeilijk te bewijzen.


Kaart van Spanje en Portugal met de verovering van Hispania vanaf 220 voor Christus. tot 19 voor Christus en provinciegrenzen. Het is gebaseerd op andere kaarten; de territoriale vooruitgang en provinciegrenzen zijn illustratief. Bron: Wikipedia Conquista Hispania.svg. Kaart van Spanje en Portugal met de verovering van Hispania vanaf 220 voor Christus. tot 19 voor Christus en provinciegrenzen. Het is gebaseerd op andere kaarten; de territoriale vooruitgang en provinciegrenzen zijn illustratief. Bron: Wikipedia Conquista Hispania.svg.



In de tijd van het Romeinse Keizerrijk zijn zowel de Iberiërs als de Keltiberiërs geromaniseerd. Alleen in het gebied van Baskenland, Navarre  en de westelijke Pyreneeën hebben de voorouders van de Basken hun niet-Indo-Europese taal kunnen bewaren.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.
Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 17 maart 2009.


     

Zicht vanaf de woontoren aan de Wijnbouw op het grondwerk voor de aanleg en bouw van Castellum west in de periode rond 2008. Foto: Frank Bosch. Zicht vanaf de woontoren aan de Wijnbouw op het grondwerk voor de aanleg en bouw van Castellum west in de periode rond 2008. Foto: Frank Bosch.


Zicht op de in aanleg zijnde parkeergarage van Houten Castellum west in 2009-2010 gezien vanaf de woontoren aan de Wijnbouw. Foto: Frank Bosch. Zicht op de in aanleg zijnde parkeergarage van Houten Castellum west in 2009-2010 gezien vanaf de woontoren aan de Wijnbouw. Foto: Frank Bosch.


Stationsviaduct en onderdoorgang in het Castellumpad van Station Houten Castellum in aanbouw zijnde onder de Staatslijn H Utrecht - 's-Hertogenbosch in 2009. Foto: Frank Bosch. Stationsviaduct en onderdoorgang in het Castellumpad van Station Houten Castellum in aanbouw zijnde onder de Staatslijn H Utrecht - 's-Hertogenbosch in 2009. Foto: Frank Bosch.


Zicht op de Staatslijn H Utrecht - 's-Hertogenbosch met op de achtergrond het Het Spoor/Hollandsspoor waaraan de Loerikerstee is gevestigd met voor de deur geparkeerd de ambulance. Foto: Frank Bosch. Zicht op de Staatslijn H Utrecht - 's-Hertogenbosch met op de achtergrond het Het Spoor/Hollandsspoor waaraan de Loerikerstee is gevestigd met voor de deur geparkeerd de ambulance. Foto: Frank Bosch.


Zicht vanaf de woontoren aan de Wijnbouw op de in aanbouw zijnde winkelcentrum Castellum met appartementen en parkeerdek in de buurt noordwest (Fossa) en de Cardo straat in 2010. Foto: Frank Bosch. Zicht vanaf de woontoren aan de Wijnbouw op de in aanbouw zijnde winkelcentrum Castellum met appartementen en parkeerdek in de buurt noordwest (Fossa) en de Cardo straat in 2010. Foto: Frank Bosch.


Bouwvakkers aan het werk met het storten van de parkeergaragevloer van de parkeergarage onder winkelcentrum Castellum in 2010. Foto: Frank Bosch. Bouwvakkers aan het werk met het storten van de parkeergaragevloer van de parkeergarage onder winkelcentrum Castellum in 2010. Foto: Frank Bosch.



Plein aan de Fossa Italica in noordoostelijke richting gezien. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Plein aan de Fossa Italica in noordoostelijke richting gezien. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


   

Zicht vanaf de woontoren op het bouwterrein waar de schaftkeet van de bouwonderneming stond om het winkelcentrum met appartementen van Castellum te realiseren in 2009. Foto: Frank Bosch. Zicht vanaf de woontoren op het bouwterrein waar de schaftkeet van de bouwonderneming stond om het winkelcentrum met appartementen van Castellum te realiseren in 2009. Foto: Frank Bosch.


Zicht vanaf de woontoren aan de Wijnbouw op het in gereed zijnde staat Houten Castellum aan de Fossa Italica in het voorjaar van 2011. Foto: Frank Bosch. Zicht vanaf de woontoren aan de Wijnbouw op het in gereed zijnde staat Houten Castellum aan de Fossa Italica in het voorjaar van 2011. Foto: Frank Bosch.


Zicht vanaf de woontoren aan de Wijnbouw op het in aanbouw zijnde oostelijke gedeelte van Houten Castellum. De huizen en appartementen aan de Porta Basilica. Een hoogwerker is aan het werk en een VIRM Intercity passeert. Foto: Frank Bosch. Zicht vanaf de woontoren aan de Wijnbouw op het in aanbouw zijnde oostelijke gedeelte van Houten Castellum. De huizen en appartementen aan de Porta Basilica. Een hoogwerker is aan het werk en een VIRM Intercity passeert. Foto: Frank Bosch.


Overzichtsplattegrond van hoe winkelcentrum Castellum tussen 2009 en 2011 gebouw zou gaan worden. Bouwbord hing aan het bouwhek aan de rand van het bouwterrein. Foto: Frank Bosch. Overzichtsplattegrond van hoe winkelcentrum Castellum tussen 2009 en 2011 gebouw zou gaan worden. Bouwbord hing aan het bouwhek aan de rand van het bouwterrein. Foto: Frank Bosch.


Zicht vanaf het appartementengebouw aan de Wijnbouw met het Leebrugpad en het huis op de achtergrond geadreseerd aan het Leedijkerhout 14. Wat jarenlang het verkoopkantoor van Houten Castellum is geweest. Foto: Frank Bosch. Zicht vanaf het appartementengebouw aan de Wijnbouw met het Leebrugpad en het huis op de achtergrond geadreseerd aan het Leedijkerhout 14. Wat jarenlang het verkoopkantoor van Houten Castellum is geweest. Foto: Frank Bosch.


Zicht vanaf het appartementengebouw aan de Wijnbouw met (l) het Spoorwachterspad en (r) het Leebrugpad met op de achtergrond het net gereed gekomen noordwestelijke gedeelte 'Fossa' in 2011. Foto: Frank Bosch. Zicht vanaf het appartementengebouw aan de Wijnbouw met (l) het Spoorwachterspad en (r) het Leebrugpad met op de achtergrond het net gereed gekomen noordwestelijke gedeelte 'Fossa' in 2011. Foto: Frank Bosch.


   


22.   Fossa Italica - Vertaald van het (oud) Italiaans naar het Nederlands betekent: Fossa Italica - Italiaanse Gracht.

De vertaling van het oude Italiaanse woord 'Italica' betekend in het huidige Italiaans 'Italia'. Italia was een Romeinse Provincie van het Romeinse rijk. In Italia lag ook de Romeinse stad Rome. Het enige leger dat in Italia gelegerd mocht zijn was de Praetoriaanse garde.

Lange  tijd bleef deze indeling ook grotendeels bestaan tot aan de ingrijpende  wijziging van het bestuur onder Diocletianus.

Aan het begin van de christelijke periode, was heel Italië grondig "gelatiniseerd" en werd het Romeins burgerschap uitgebreid tot alle vrije Italianen.


Kaart met daarop Rome Italië (groen) en omliggende provincies (oranje) onderverdeeld in 11 regio's met hun namen. Bronnen: gedeeltelijk gebaseerd op de kaarten van de Universiteit van Oregon en verschillende kaarten en gegevens van Wikipedia. Bron; Wikipedia Roman_Italy.gif. Kaart met daarop Rome Italië (groen) en omliggende provincies (oranje) onderverdeeld in 11 regio's met hun namen. Bronnen: gedeeltelijk gebaseerd op de kaarten van de Universiteit van Oregon en verschillende kaarten en gegevens van Wikipedia. Bron; Wikipedia Roman_Italy.gif.



Er was een uitstekend systeem van wegen gebouwd en Italië deelde volledig in de rijkdom van Rome.

Het christendom breidde zich spoedig uit. Sindsdien heeft Italië lange tijd geen gelijke mate van welvaart en vrede gekend als toen.

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 oktober 2008.
Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 17 maart 2009.


       

De Romeinse provincie Italica in het Romeinse Rijk. Kaart: Wikipedia. De Romeinse provincie Italica in het Romeinse Rijk. Kaart: Wikipedia.


  

Zicht vanaf de gemeentelijke carillontoren op het Imkerspad, met links Het Haltna Huis en rechts de vrije sector huur appartementen aan Het Kant en de Dijkhoeve in de richting van het zuidwesten gezien in de periode 1999-2000. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf de gemeentelijke carillontoren op het Imkerspad, met links Het Haltna Huis en rechts de vrije sector huur appartementen aan Het Kant en de Dijkhoeve in de richting van het zuidwesten gezien in de periode 1999-2000. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht vanaf de gemeentelijke carillontoren op het Imkerspad, met links Het Haltna Huis en rechts de vrije sector huur appartementen aan Het Kant en de Dijkhoeve in de richting van het zuidwesten gezien in de periode 1997-1998. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf de gemeentelijke carillontoren op het Imkerspad, met links Het Haltna Huis en rechts de vrije sector huur appartementen aan Het Kant en de Dijkhoeve in de richting van het zuidwesten gezien in de periode 1997-1998. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De gemeentefontein op een winterse ochtend met op de achtergrond de appartementen aan Het Kant en de Dijkhoeve in de periode 1998-1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De gemeentefontein op een winterse ochtend met op de achtergrond de appartementen aan Het Kant en de Dijkhoeve in de periode 1998-1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht vanaf de gemeentelijke carillontoren op Het Kant en De Slinger mer rechtsboven de vroegere OBS De Regenboog (1978-2009) en linksboven de destijds het nog niet uitgebreide College De Heemlanden. Foto in de periode 1995-2000. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht vanaf de gemeentelijke carillontoren op Het Kant en De Slinger mer rechtsboven de vroegere OBS De Regenboog (1978-2009) en linksboven de destijds het nog niet uitgebreide College De Heemlanden. Foto in de periode 1995-2000. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht met links het gemeentehuis van Houten en rechts het kantoorgebouw Kantstede rond 2000 wat in 1995 voor het gemeentelijk apparaat bij het gemeentehuis werd getrokken. Foto genomen vanaf het vroegere staionsviaduct van Houten over het Onderdoor (1981-2009). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zicht met links het gemeentehuis van Houten en rechts het kantoorgebouw Kantstede rond 2000 wat in 1995 voor het gemeentelijk apparaat bij het gemeentehuis werd getrokken. Foto genomen vanaf het vroegere staionsviaduct van Houten over het Onderdoor (1981-2009). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het gemeentehuis van Houten (Onderdoor 25) rond 2000 met rechts het fietspad van het Imkerseind richting het oosten gezien. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het gemeentehuis van Houten (Onderdoor 25) rond 2000 met rechts het fietspad van het Imkerseind richting het oosten gezien. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Konstantinbasilika in Trier in 2008. Bron; Wikimedia Commons. Konstantinbasilika in Trier in 2008. Bron; Wikimedia Commons.


Gezicht in spiegelbeeld op de Oudegracht te Utrecht met de Gaardbrug, voorgevels van de huizen aan de oostzijde van de gracht, de Domtoren en (rechts) het hoekhuis Lijnmarkt 50, uit het zuiden in 1750-1770. Naar een tekening P.J. Liender. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 30445. Gezicht in spiegelbeeld op de Oudegracht te Utrecht met de Gaardbrug, voorgevels van de huizen aan de oostzijde van de gracht, de Domtoren en (rechts) het hoekhuis Lijnmarkt 50, uit het zuiden in 1750-1770. Naar een tekening P.J. Liender. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 30445.


Gezicht op enkele plantsoenen en paden in het Julianapark te Utrecht op dinsdag 6 juli 2004. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 844837. Gezicht op enkele plantsoenen en paden in het Julianapark te Utrecht op dinsdag 6 juli 2004. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 844837.


Gezicht in een zandweg, vermoedelijk op de Veluwe in 1958-1959. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 841930. Gezicht in een zandweg, vermoedelijk op de Veluwe in 1958-1959. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 841930.


  

Houten Castellum oost gezien vanuit het oosten (Porta en Via). Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Houten Castellum oost gezien vanuit het oosten (Porta en Via). Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


De oude situatie van het Onderdoor (1983-2007) aan de oostkant van het spoor in de periode rond 1996-1998 met de grote hoeveelheid aan fietsen die bij het station geparkeerd werden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De oude situatie van het Onderdoor (1983-2007) aan de oostkant van het spoor in de periode rond 1996-1998 met de grote hoeveelheid aan fietsen die bij het station geparkeerd werden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  

Auto's die verkeerd geparkeerd stonden aan de Fossa Italica. Plein nodigde tot enkele jaren geleden uit om hier te parkeren terwijl dat volgens de openbare inrichting niet de bedoeling was. In 2019 is het plein tot een perk aangelegd. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Auto's die verkeerd geparkeerd stonden aan de Fossa Italica. Plein nodigde tot enkele jaren geleden uit om hier te parkeren terwijl dat volgens de openbare inrichting niet de bedoeling was. In 2019 is het plein tot een perk aangelegd. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Zicht richting het noorden op de voor aangelegde aardenwal voor het inklinken van de nieuwe spoorbaan aan de oostkant van de Staatslijn H. Links de wijk Houten Zuidwest met de buurt De Bouwen en rechts de wijk Houten Zuidoost met de buurt De Sporen gezien in 2009. Foto: Frank Bosch. Zicht richting het noorden op de voor aangelegde aardenwal voor het inklinken van de nieuwe spoorbaan aan de oostkant van de Staatslijn H. Links de wijk Houten Zuidwest met de buurt De Bouwen en rechts de wijk Houten Zuidoost met de buurt De Sporen gezien in 2009. Foto: Frank Bosch.


Het aanleggen van de parkeergaragekeldervloer onder het toekomstige winkelcentrumvloer Castellum in 2009-2010. Foto gezien richting het zuidoosten vanaf de woontoren aan de Wijnbouw. Foto: Frank Bosch. Het aanleggen van de parkeergaragekeldervloer onder het toekomstige winkelcentrumvloer Castellum in 2009-2010. Foto gezien richting het zuidoosten vanaf de woontoren aan de Wijnbouw. Foto: Frank Bosch.


Zicht vanaf de toenmalige voetgangersbrug over het spoor richting het zuiden gezien. Met een heimachine die een van de eerste heipalen voor de geluidswal of woning de grond inbrengt in 2009. Foto: Frank Bosch. Zicht vanaf de toenmalige voetgangersbrug over het spoor richting het zuiden gezien. Met een heimachine die een van de eerste heipalen voor de geluidswal of woning de grond inbrengt in 2009. Foto: Frank Bosch.


Zicht op het inbrengen van een van de eerste heipalen in Castellum noordwest in 2009. Rechtsonder het dak van het huis waar destijds het Verkoop Informatiecentrum voor Castellum gevestigd was aan het Leedijkerhout 14. Foto: Frank Bosch. Zicht op het inbrengen van een van de eerste heipalen in Castellum noordwest in 2009. Rechtsonder het dak van het huis waar destijds het Verkoop Informatiecentrum voor Castellum gevestigd was aan het Leedijkerhout 14. Foto: Frank Bosch.


Zicht op het in aanbouw zijnde station Houten Castellum en de ondergrondse parkeergaragekeldervloer van het gelijknamige winkelcentrum. Een VIRM Intercity is onderweg naar het zuiden richting 's-Hertogenbosch. Foto: Frank Bosch. Zicht op het in aanbouw zijnde station Houten Castellum en de ondergrondse parkeergaragekeldervloer van het gelijknamige winkelcentrum. Een VIRM Intercity is onderweg naar het zuiden richting 's-Hertogenbosch. Foto: Frank Bosch.


  

In de zomer/najaar van 2009 waren de laatste maanden aangebroken dat na ruim 8 jaar de Houtense tram zijn dienst zou beëindigen. Hij reed tussen tijdelijk station Houten Castellum en station Houten en was in die jaren het kortste stukje spoor wat in Nederland in gebruik was gezien tussen twee halte plaatsen. De zandhopen om- en naast het spoor waren al gestort voor het voorbereidende inklinken van het zand voordat het spoor eer aan beide kanten op aangelegd zou gaan worden. Foto gezien in 2009 vanaf de woontoren aan de Wijnbouw. Foto: Frank Bosch. In de zomer/najaar van 2009 waren de laatste maanden aangebroken dat na ruim 8 jaar de Houtense tram zijn dienst zou beëindigen. Hij reed tussen tijdelijk station Houten Castellum en station Houten en was in die jaren het kortste stukje spoor wat in Nederland in gebruik was gezien tussen twee halte plaatsen. De zandhopen om- en naast het spoor waren al gestort voor het voorbereidende inklinken van het zand voordat het spoor eer aan beide kanten op aangelegd zou gaan worden. Foto gezien in 2009 vanaf de woontoren aan de Wijnbouw. Foto: Frank Bosch.


      

Zicht vanaf het Donslaerspad in de richting van het noordwesten met op de achtergrond het in gereed zijnde brengen van de bouwkavels en inklinken van zand. Het afgraven voor de funderingen is begonnen in 2009. Foto: Frank Bosch. Zicht vanaf het Donslaerspad in de richting van het noordwesten met op de achtergrond het in gereed zijnde brengen van de bouwkavels en inklinken van zand. Het afgraven voor de funderingen is begonnen in 2009. Foto: Frank Bosch.


De bouw van Houten Castellum noordwest met op de achtergrond de boerderij Schoneveld. Rechts de huizen aan het Kienhout. Links de huizen aan de Fossa Italica in gereed zijnde fase in 2011. Foto: Frank Bosch. De bouw van Houten Castellum noordwest met op de achtergrond de boerderij Schoneveld. Rechts de huizen aan het Kienhout. Links de huizen aan de Fossa Italica in gereed zijnde fase in 2011. Foto: Frank Bosch.


Bijeenkomst voor het slaan van de één van de eerste palen voor de bouw van winkelcentrum Castellum met parkeergarage in 2009. Gezien vanaf de woontoren aan de Wijnbouw. Foto: Frank Bosch. Bijeenkomst voor het slaan van de één van de eerste palen voor de bouw van winkelcentrum Castellum met parkeergarage in 2009. Gezien vanaf de woontoren aan de Wijnbouw. Foto: Frank Bosch.


Winkelcentrum Castellum met appartementen in aabouw in 2010. Met onder andere 29 zorgwoningen voor zorgorganisatie Lister voor mensen met een Autisme Spectrum Stoornis. Foto: Frank Bosch. Winkelcentrum Castellum met appartementen in aabouw in 2010. Met onder andere 29 zorgwoningen voor zorgorganisatie Lister voor mensen met een Autisme Spectrum Stoornis. Foto: Frank Bosch.


Het grote grondverzet voor in Castellum noordwest om de bouwkavels klaar te maken voor de bouw van huizen een de Fossa Italica in 2009. Foto: Frank Bosch. Het grote grondverzet voor in Castellum noordwest om de bouwkavels klaar te maken voor de bouw van huizen een de Fossa Italica in 2009. Foto: Frank Bosch.


Het trammetje van Houten Castellum in het najaar van 2009 met aan de westkant van de spoorbaan van Houten West de voorbereidingen voor het leggen van twee spoorbanen. Foto: Frank Bosch. Het trammetje van Houten Castellum in het najaar van 2009 met aan de westkant van de spoorbaan van Houten West de voorbereidingen voor het leggen van twee spoorbanen. Foto: Frank Bosch.


Het Leebrugpad met de woning aan het Leedijkerhout 14 waar destijds de Verkoop Informatie Centrum voor Houten Castellum was gevestigd. Links Houten Castellum noordwest in de eindfase van gereed wording. Foto: Frank Bosch. Het Leebrugpad met de woning aan het Leedijkerhout 14 waar destijds de Verkoop Informatie Centrum voor Houten Castellum was gevestigd. Links Houten Castellum noordwest in de eindfase van gereed wording. Foto: Frank Bosch.


Het uitgraven en in aanleg zijnde groene Carré ten noorden van Houten Castellum in 2012. De waterpartij is aan aangelegd. Foto: Frank Bosch. Het uitgraven en in aanleg zijnde groene Carré ten noorden van Houten Castellum in 2012. De waterpartij is aan aangelegd. Foto: Frank Bosch.


    

Station Houten Castellum
Laatste dag dat de Houtense Tram reed tussen Station Houten Castellum en Station Houten op 13 december 2008. Bron: Wikimedia Mauritsvink - Own work. Laatste dag dat de Houtense Tram reed tussen Station Houten Castellum en Station Houten op 13 december 2008. Bron: Wikimedia Mauritsvink - Own work.



 

Plaats

Houten

Afkorting

Htnc

Opening

8 januari 2001

Sluiting

14 december 2008

Heropening

12 december 2010

Perrons

1

Perronsporen

2 (Sporenschema)

Spoorlijn(en)

Staatslijn H
Houten - Houten Castellum (Bijgevoegd in Staatslijn H)

Vervoerder(s)

NS

Reizigers

4986 (2018) per dag

   

  

De Houtense Tram op station Houten op 6 mei 2006 gereed voor vertrek naar Station Houten Castellum. Bron: Wikimedia T Houdijk. De Houtense Tram op station Houten op 6 mei 2006 gereed voor vertrek naar Station Houten Castellum. Bron: Wikimedia T Houdijk.



Station Houten Castellum is een treinstation in de Nederlandse gemeente Houten. De naam komt van de ligging in Castellum, een woonwijk met winkelcentrum van de Vinex-locatie Houten-Zuid. Het definitieve station Houten Castellum heeft, evenals station Houten, een eilandperron tussen de middelste twee sporen, ontsloten door een tunnel onder het spoor.


Blik op het perron van nl:station Houten Castellum, toont een vertrekkende nl:Sprinter Lighttrain richting nl:station Utrecht Centraal en een aankomende trein richting Geldermalsen. Bron: Wikimedia Robert Brink - Own work. Blik op het perron van nl:station Houten Castellum, toont een vertrekkende nl:Sprinter Lighttrain richting nl:station Utrecht Centraal en een aankomende trein richting Geldermalsen. Bron: Wikimedia Robert Brink - Own work.



Deze tunnel vormt een belangrijke fietsverbinding tussen de westelijke en oostelijke helft van Houten-Zuid en is tevens toegangsweg voor de parkeergarage onder winkelcentrum Castellum vanuit het oosten. Qua situering en functionele opzet heeft het gebied hiermee (op de toegangsweg naar de ondergrondse parkeergarage na) typische overeenkomsten met het gebied bij het hoofdstation van Houten, alleen in een wat meer bescheiden vorm.


Station Houten Castellum gezien aan de westkant vanaf het Castellumpad op 14 augustus 2014. Bron: Wikimedia Reaperexpress - Own work. Station Houten Castellum gezien aan de westkant vanaf het Castellumpad op 14 augustus 2014. Bron: Wikimedia Reaperexpress - Own work.


 

Geschiedenis

Station Houten Castellum gezien vanaf de oostkant vanaf het Castellumpad op 5 maart 2014. Bron: Wikimedia Henk Monster. Station Houten Castellum gezien vanaf de oostkant vanaf het Castellumpad op 5 maart 2014. Bron: Wikimedia Henk Monster.



Om Houten-Zuid goed bereikbaar te maken, werd in het centrum van de wijk het treinstation Houten Castellum gepland langs de spoorlijn Utrecht Centraal - 's-Hertogenbosch. Omdat een extra stop met de stoptrein op dit drukke baanvak niet in te passen was, werd besloten op een extra spoor, ten oosten van de bestaande sporen, een tram (officieel een trein) te laten rijden tussen de twee Houtense stations.


Houten Castellum station en voorbijrijdende VIRM op 4 januari 2011. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work. Houten Castellum station en voorbijrijdende VIRM op 4 januari 2011. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work.



Dit extra spoor was te zien als een voorschot op de aanstaande spoorverdubbeling, en was met 1.9 km het kortste baanvak in Nederland. Het tijdelijke station werd geopend in 2001. Om het perron ook vanaf de westzijde van het spoor bereikbaar te maken werd er een voetgangersbrug over het spoor gebouwd. Opvallend detail was dat het station wegens grondverwervingsproblemen op particulier terrein stond.


Station Houten Castellum op 4 januari 2011 baanvak Utrecht Geldermalsen richting het noorden gezien. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work. Station Houten Castellum op 4 januari 2011 baanvak Utrecht Geldermalsen richting het noorden gezien. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work.



Door de spoorverdubbeling ter hoogte van Houten werd het mogelijk om de stoptreinen te laten stoppen in Castellum, waardoor een aparte tramlijn niet meer nodig was. De werkzaamheden waren gestart in januari 2007 en begin 2008 werden de eerste delen nieuw spoor aangelegd.


Station Houten Castellum baanvak Utrecht - Geldermalsen richting het zuiden gezien op 4 januari 2011. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work. Station Houten Castellum baanvak Utrecht - Geldermalsen richting het zuiden gezien op 4 januari 2011. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work.



Eind 2008 waren de werkzaamheden zo ver gevorderd dat het derde spoor niet meer beschikbaar was voor de tramdienst. De tramdienst werd daarom op 13 december 2008 vervangen door een NS-busdienst (uitgevoerd door Connexxion) die tussen station Houten en het toekomstige station Castellum heen en weer pendelde.


Station Houten Castellum het oude tramperron aan de oostkant van Castellum op 28 mei 2006 met de klaarstaande tram richting station Houten. Bron: Wikimedia Steinbach (talk · contribs) - Self-photographed. Station Houten Castellum het oude tramperron aan de oostkant van Castellum op 28 mei 2006 met de klaarstaande tram richting station Houten. Bron: Wikimedia Steinbach (talk · contribs) - Self-photographed.



De spoorverdubbeling zelf en het verbouwde station Houten zijn op 15 november 2010 in gebruik genomen, op 12 december 2010 (ingang dienstregeling 2010/2011) werd station Houten Castellum in gebruik genomen, waarna de busdienst kon vervallen. De officiële opening vond plaats op 16 april 2011.


Uitzicht op NS-station Houten Castellum vanuit het winkelcentrum. Het is duidelijk te zien hoe het station is ingebed in de gebouwen op 26 januari 2013. Bron: Wikimedia Robert Brink - Own work. Uitzicht op NS-station Houten Castellum vanuit het winkelcentrum. Het is duidelijk te zien hoe het station is ingebed in de gebouwen op 26 januari 2013. Bron: Wikimedia Robert Brink - Own work.


  

Voorzieningen

Station Houten Castellum met tram, gezien vanaf de voetgangersbrug op 14 mei 2006. Bron: Wikimedia T. Houdijk. Station Houten Castellum met tram, gezien vanaf de voetgangersbrug op 14 mei 2006. Bron: Wikimedia T. Houdijk.



Het station is voorzien van een kaartautomaat en een lift. Naast station Houten Castellum is op 19 september 2011 een fietstransferium met een capaciteit van 1700 fietsen geopend. Er is mogelijkheid tot fietsenverhuur (OV-fiets) en fietsenreparatie. Het gebruik van deze stalling is gratis en wordt bekostigd door de gemeente Houten.


Houten Castellum station en voorbijrijdende VIRM in de richting van 's-Hertogenbosch op 4 januari 2011. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work. Houten Castellum station en voorbijrijdende VIRM in de richting van 's-Hertogenbosch op 4 januari 2011. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work.


 

Tramlijn Houten - Houten Castellum

Laatste dag dat de Houtense Tram reed tussen Station Houten Castellum en Station Houten op 13 december 2008. Bron: Wikimedia Mauritsvink - Own work. Laatste dag dat de Houtense Tram reed tussen Station Houten Castellum en Station Houten op 13 december 2008. Bron: Wikimedia Mauritsvink - Own work.



De tramlijn Houten - Houten Castellum was een tramlijn in Houten parallel aan de spoorlijn Utrecht - Boxtel. De dienst werd geopend op 8 januari 2001. De lijn werd gesloten per 14 december 2008, bij de invoering van de NS-dienstregeling 2009. Het baanvak was 1,9 km lang en daarmee het kortste van de reguliere trambedrijven van Nederland.


  

Geschiedenis

Station Houten Castellum het oude tramperron aan de oostkant van Castellum op 28 mei 2006 met de klaarstaande tram richting station Houten. Bron: Wikimedia Steinbach (talk · contribs) - Self-photographed. Station Houten Castellum het oude tramperron aan de oostkant van Castellum op 28 mei 2006 met de klaarstaande tram richting station Houten. Bron: Wikimedia Steinbach (talk · contribs) - Self-photographed.



Om de Vinex-wijk Houten-Zuid goed bereikbaar te maken, was in het centrum van de wijk het station Houten Castellum gepland. Omdat een extra stop met de stoptrein niet in te leggen was op het drukke baanvak tussen Utrecht en Geldermalsen besloot men op een extra spoor een tram te laten rijden tussen de twee Houtense stations.

Voor de aanleg van dit spoor werden de laatste drie overwegen opgeheven; een hiervan werd vervangen door een fietstunnel. Dit spoor werd op 8 januari 2001 in gebruik genomen als tramlijn. Wegens het ontbreken van ATB was de maximumsnelheid beperkt tot 40 km/h. De afstand tussen de twee stations werd in ongeveer drie minuten afgelegd.



Het rijdend personeel was eerst grotendeels afkomstig van GVU en HTM. Later is er NS-personeel gaan rijden, alsmede medewerkers van Spoorflex, een spoor-gerelateerd uitzendbureau.



De strippenkaart was op deze tram niet geldig. Een treinkaartje naar Houten volstond om met deze tram te mogen reizen. Voor reizigers die alleen van de tram gebruik wilden maken gold dat een enkele reis als retour gebruikt mocht worden.


    

Sluiting


Op 13 december 2008 reed de tram voor het laatst, de opheffing van de tramdienst was noodzakelijk in verband met de werkzaamheden aan de spoorverdubbeling. In de week hierna werd het spoor ter hoogte van station Houten opgebroken.

In de plaats van de tram was een tijdelijke vervangende busdienst gekomen, totdat het nieuwe station Houten Castellum in 2010 in gebruik werd genomen.


  

Materieel

Het interieur van de tram tussen Houten en Houten Castellum op 14 mei 2006. Bron: Wikimedia T. Houdijk. Het interieur van de tram tussen Houten en Houten Castellum op 14 mei 2006. Bron: Wikimedia T. Houdijk.



Voor de tramdienst in Houten werd door HTM Personenvervoer een tweetal tweedehands dubbelgelede trams aangeschaft (6016 en 6021) van de Tram van Hannover (Üstra). Deze werden verhuurd aan de NS. Vanaf 2001 werd er één tram werd ingezet, met de tweede als reserve.

De trams waren voorzien van een downchopper, die de spanning van 1500 volt die door de bovenleiding werd geleverd omzette in de 600 volt waar de tram op reed. De trams hadden twee motoren en reden rond in de kleur geel met groene en blauwe deuren. Op de Houtense stations waren de perrons aangepast aan de vloerhoogte van de tram, de klaptreden werden hier dus niet gebruikt.


Achterzijde van Station Houten aan de westkant bij de Slinger en Het Kant op 18 oktober 2012. Bron: Wikimedia Antoine - Own work, gemaakt met digitale camera Olympus X-720. Achterzijde van Station Houten aan de westkant bij de Slinger en Het Kant op 18 oktober 2012. Bron: Wikimedia Antoine - Own work, gemaakt met digitale camera Olympus X-720.



Na de opheffing van de tramlijn werd de 6016 overgebracht naar de Nedtrain-werkplaats in Leidschendam. Op 7 januari 2009 werd de tram daar per vrachtwagen opgehaald en naar een sloper gebracht, waar deze tussen 15 en 30 januari 2009 werd gesloopt.


    

Station Houten

Modern NS-station in het centrum van Houten, met mooie reflecties op 5 september 2012. Bron: Wikimedia Henk Monster. Modern NS-station in het centrum van Houten, met mooie reflecties op 5 september 2012. Bron: Wikimedia Henk Monster.



Station Houten is een treinstation aan de spoorlijn Utrecht – 's-Hertogenbosch, gelegen in het centrum van Houten.


Het oude station in 2006, nog op de oude locatie. Bron: Wikimedia T. Houdijk. Het oude station in 2006, nog op de oude locatie. Bron: Wikimedia T. Houdijk.



   

Een mat 64 treinstel vertrekkend vanaf Station Houten richting Utrecht Centraal in het voorjaar van 2009 in het toen nog in aanbouw zijnde station Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel. Een mat 64 treinstel vertrekkend vanaf Station Houten richting Utrecht Centraal in het voorjaar van 2009 in het toen nog in aanbouw zijnde station Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.


  

Plaats

Houten

Afkorting

Htn

Opening

1 november 1868

Sluiting

7 oktober 1934

Heropening

23 mei 1982

Perrons

1

Perronsporen

2 (Sporenschema)

Spoorlijn(en)

Staatslijn H
Houten - Houten Castellum (Bijgevoegd in Staatslijn H)

Vervoerders


- Treinvervoerder

NS

- Busvervoerder

U-OV & Syntus Utrecht

Reizigers

7864 (2018) per dag

 

Het Oude Station

Station Houten met aan de rechterkant de nog niet in gebruik zijnde sporen en links een stoptrein die stopt op het tijdelijke perron op 15 september 2010. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work. Station Houten met aan de rechterkant de nog niet in gebruik zijnde sporen en links een stoptrein die stopt op het tijdelijke perron op 15 september 2010. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work.



Het eerste station in Houten werd geopend op 1 november 1868. Dit was een Waterstaatstation van de eerste generatie dat in meerdere plaatsen langs de spoorlijn Utrecht - Boxtel werd gebouwd. Het station is in 1867 gebouwd naar een ontwerp van G. van Diesen en is het enige overgebleven exemplaar van dit type.


Gisteren werd op Somda een speciale rit gemeld vanuit Duitsland naar Amsterdam. Rit 13482 voerde vanuit Siegburg (onder Keulen) via Venlo naar Amsterdam. Binnen Nederland verzorgde Locon de tractie. Doordat de trein te laat uit Duitsland binnenkwam in Venlo moest de trein wachten op een nieuw pad. Met twee uur vertraging kwam het geheel om 12:29 door Houten, vlak voor de reguliere InterCity op 29 augustus 2014. Bron: Wikimedia Alfenaar from Alphen aan den Rijn, Netherlands - Locon 9902 + Rit 13482, Houten. Gisteren werd op Somda een speciale rit gemeld vanuit Duitsland naar Amsterdam. Rit 13482 voerde vanuit Siegburg (onder Keulen) via Venlo naar Amsterdam. Binnen Nederland verzorgde Locon de tractie. Doordat de trein te laat uit Duitsland binnenkwam in Venlo moest de trein wachten op een nieuw pad. Met twee uur vertraging kwam het geheel om 12:29 door Houten, vlak voor de reguliere InterCity op 29 augustus 2014. Bron: Wikimedia Alfenaar from Alphen aan den Rijn, Netherlands - Locon 9902 + Rit 13482, Houten.



In het gebouw had de stationschef zijn woning en werkruimte. Verder waren er twee wachtkamers, een bagageruimte, magazijn en toiletruimten. Het gebouw had een zolder en een kleine kelder. Op het perron stond apparatuur voor de bediening van de wissels en overweg. Vanaf 1871 was het ook mogelijk om telegrammen te versturen via het station.


Zwart-wit beelden van Houten station tijdens de ombouw op 15 september 2014. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work. Zwart-wit beelden van Houten station tijdens de ombouw op 15 september 2014. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work.



Op het station waren meerdere personeelsleden van het Staatsspoor te vinden. Naast de stationschef was er een wisselwachter en een telegrafist. Ook was er personeel voor het laden en lossen van goederen. Voor diverse personeelsleden werden in 1908 vier burgerwoningen tegenover het station gebouwd.


Zwart-wit beelden van Houten station tijdens de ombouw. Met rechts de Kantstede (gemeentehuis Houten) zicht op het baanvak Utrecht - Geldermalsen op 15 september 2014. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work. Zwart-wit beelden van Houten station tijdens de ombouw. Met rechts de Kantstede (gemeentehuis Houten) zicht op het baanvak Utrecht - Geldermalsen op 15 september 2014. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work.



Het stationsgebouw lag op afstand van de bebouwde kom, tussen de boomgaarden.


Zwart-wit beelden van Houten station tijdens de ombouw. Zicht op het baanvak Utrecht - Geldermalsen richting het noorden gezien op 15 september 2014. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work. Zwart-wit beelden van Houten station tijdens de ombouw. Zicht op het baanvak Utrecht - Geldermalsen richting het noorden gezien op 15 september 2014. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work.



Het meeste personeel kwam uit het dorp, maar de stationschefs uit het hele land.


Zwart-wit beelden van Houten station tijdens de ombouw. Zicht op het baanvak Utrecht - Geldermalsen richting het zuiden gezien op 15 september 2014. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work. Zwart-wit beelden van Houten station tijdens de ombouw. Zicht op het baanvak Utrecht - Geldermalsen richting het zuiden gezien op 15 september 2014. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work.


 

Sluiting

Zwart-wit beelden van Houten station tijdens de ombouw met een vertrekkende Sprinter richting Utrecht Centraal op het tijdelijk Perron 1 wat later Perron 2 zou worden richting het noorden gezien op 15 september 2010. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work. Zwart-wit beelden van Houten station tijdens de ombouw met een vertrekkende Sprinter richting Utrecht Centraal op het tijdelijk Perron 1 wat later Perron 2 zou worden richting het noorden gezien op 15 september 2010. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work.



Het station werd gesloten op 7 oktober 1934. Aanleiding was het intensievere gebruik van het het spoor. Op het zogenaamde Midnet werden snellere dieseltreinen ingezet en kleine stations gesloten. Het gebouw bleef bewaard en heet nu Het Oude Station.


Een oude Sprinter staande op het tijdelijke perron 1 aan de Randhoeve in de richting gaande van Station Geldermalsen op 15 september 2010. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work. Een oude Sprinter staande op het tijdelijke perron 1 aan de Randhoeve in de richting gaande van Station Geldermalsen op 15 september 2010. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work.



Na sluiting van het station werden er twee woningen in ondergebracht. Hier woonde onder anderen de seinhuiswachter die de wissels en de naastgelegen overweg bediende. Alleen goederentreinen die steenkool aanvoerden naar Houten, stopten er enkele keren per week. In 1965 sloot het station ook voor goederenvervoer.


Sprinter op het tijdelijke perron 1 stopt bij het nieuwe middenperron. Alleen de twee westelijke sporen waren in gebruik op 15 september 2010. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work. Sprinter op het tijdelijke perron 1 stopt bij het nieuwe middenperron. Alleen de twee westelijke sporen waren in gebruik op 15 september 2010. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work.



Op 31 oktober 1984 besloot de Houtense gemeenteraad om het oude stationsgebouw te slopen. Na protest van de directe buren en een handtekeningenactie, overwoog de gemeenteraad zijn besluit. Het gebouw werd in gebruik genomen voor startende ondernemers.


Het Onderdoor gezien vanaf de westkant naar het oosten met mildden op de achtergrond station Houten met links het gemeentehuis van Houten (Onderdoor 25) en rechts de bibliotheek. Bron: Wikimedia Antoine - Own work, gemaakt met digitalecamera Olympus X-720. Het Onderdoor gezien vanaf de westkant naar het oosten met mildden op de achtergrond station Houten met links het gemeentehuis van Houten (Onderdoor 25) en rechts de bibliotheek. Bron: Wikimedia Antoine - Own work, gemaakt met digitalecamera Olympus X-720.


  

 Verplaatsing

Gezicht op het voormalige N.S.-station te Houten in 1982 aan het Staionserf. Bron: Wikimedia, Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 150457. Gezicht op het voormalige N.S.-station te Houten in 1982 aan het Staionserf. Bron: Wikimedia, Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 150457.



Omdat voor dit stationsgebouw bij de spoorverdubbeling geen plaats was, maar het cultuurhistorische waarde heeft (het is het enige van dit type dat nog bestaat), werd het in 2007 verplaatst naar een locatie 150 meter zuidoostelijker langs het spoor. Eerst werd het station opgevijzeld naar 2.8 meter. Het opvijzelen begon op 8 augustus 2007. Op 24 augustus 2007 werd het gebouw naar de nieuwe locatie gereden.


Situatie juni 2009. De dakpunten zijn weer voorzien van ornamenten. Foto gemaakt vanuit de burelen van de redactie van de Winkler Prins. Bron; Wikimedia Apus apus - Eigen werk. Situatie juni 2009. De dakpunten zijn weer voorzien van ornamenten. Foto gemaakt vanuit de burelen van de redactie van de Winkler Prins. Bron; Wikimedia Apus apus - Eigen werk.



Na renovatie is in april 2009 de benedenverdieping ingericht als horecagelegenheid waar mensen met een verstandelijke beperking werk vonden. De zolderverdieping is in gebruik genomen door de archeologische vereniging die hier regelmatig tentoonstellingen houdt.


Op 24 augustus 2007 is het oude station is gearriveerd op de nieuwe locatie aan het Stationserf 99 te Houten. Bron: Wikimedia T. Houdijk. Op 24 augustus 2007 is het oude station is gearriveerd op de nieuwe locatie aan het Stationserf 99 te Houten. Bron: Wikimedia T. Houdijk.


   

Tekening door Chris Schut van het Oude Station van Houten op zijn toenmalige plek aan het Stationserf, in de jaren tachtig de Stationslaan. Bron: onbekend. Tekening door Chris Schut van het Oude Station van Houten op zijn toenmalige plek aan het Stationserf, in de jaren tachtig de Stationslaan. Bron: onbekend.


Gezicht op het Oude Station op zijn oude plek aan de Stationslaan (Stationserf) in 1985 gezien vanaf de toenmalige Molendijk, heden Molenland in 1985. Foto: Frank Firet. Gezicht op het Oude Station op zijn oude plek aan de Stationslaan (Stationserf) in 1985 gezien vanaf de toenmalige Molendijk, heden Molenland in 1985. Foto: Frank Firet.


 

Het tweede station

Het tweede station Houten. wat van 1982 tot 2008 heeft bestaan over het Onderdoor gezien vanaf de oostkant richting het westen. Bron: Wikimedia T. Houdijk. Het tweede station Houten. wat van 1982 tot 2008 heeft bestaan over het Onderdoor gezien vanaf de oostkant richting het westen. Bron: Wikimedia T. Houdijk.



In verband met de groeitaak die Houten in de jaren 1970 werd toegewezen werd op een nieuwe locatie een compleet nieuw stadscentrum, met een nieuw station, gebouwd. Dit station, ontworpen door architect J. Bak, was stedenbouwkundig geïntegreerd in de omgeving.

Het werd gebouwd op maaiveld, terwijl onder het station een tunnel, het Onderdoor, werd gerealiseerd, om het westelijke en oostelijke deel met elkaar te verbinden. De opening en ingebruikname waren in 1982. De loketten bevonden zich in de hal van het naastgelegen postkantoor. Deze waren tot 1 oktober 2007 in gebruik.


Station Houten, spoor 1 en 2 in 2006. Het linker perron is in 2007 gesloopt, het rechter in 2009. Bron: Wikipedia T. Houdijk. Station Houten, spoor 1 en 2 in 2006. Het linker perron is in 2007 gesloopt, het rechter in 2009. Bron: Wikipedia T. Houdijk.



Met de tweede groeitaak (Vinex) kreeg Houten, midden in het nieuwe deel Houten-Zuid, een tweede treinstation. Eerst een tijdelijk station, vanaf januari 2001. Over een enkele lijn, het "derde spoor", pendelde de trein op en neer. Dit was technisch gezien een tramlijn, en met 1,9 km de kortste van Europa (zie Tramlijn Houten - Houten Castellum).

De lijn liep parallel aan de bestaande spoorlijn, omdat een extra stop van de stoptrein op dit drukke baanvak niet was in te passen. Later werd de lijn in zijn geheel verdubbeld. De tramlijn heeft gefunctioneerd tot december 2008, toen met de bouw van Castellum en het nieuwe, definitieve station, werd aangevangen.


De Houtense Tram op station Houten op 6 mei 2006 gereed voor vertrek naar Station Houten Castellum. Bron: Wikimedia T Houdijk. De Houtense Tram op station Houten op 6 mei 2006 gereed voor vertrek naar Station Houten Castellum. Bron: Wikimedia T Houdijk.


    

Spoorverdubbeling en nieuw station

Station Houten op 6 augustus 2020 met rechts een trein klaarstaande in de richting van Geldermalsen. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work. Station Houten op 6 augustus 2020 met rechts een trein klaarstaande in de richting van Geldermalsen. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work.



In het kader van Randstadspoor werd de spoorlijn verdubbeld en werd in het centrum van Houten in fasen een geheel nieuw station gebouwd. Om de barrièrewerking van de spoorlijn te verminderen zijn de sporen met 1,80 meter verhoogd en is de onderdoorgang naar het maaiveld gebracht. Zo is voorkomen dat een nog langere tunnel ontstond.


Station Houten met de middentrap naar het middenperron rechts het baanvak in de richting van Geldermalsen, links het baanvak richting Utrecht Centraal op 6 augustus 2020. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work. Station Houten met de middentrap naar het middenperron rechts het baanvak in de richting van Geldermalsen, links het baanvak richting Utrecht Centraal op 6 augustus 2020. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work.



Het nieuwe station heeft een eilandperron met een centrale toegang onder het viaduct en een fietstransferium onder de sporen. Het nieuwe station heeft een overkapping die alleen het perron, maar niet de sporen overdekt. De overkapping is architectonisch geïntegreerd met de geluidsschermen en de bovenleidingsportalen.


Station Houten op 6 augustus 2020 met een aankomende trein uit de richting van Geldermalsen richting Utrecht Centraal. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work. Station Houten op 6 augustus 2020 met een aankomende trein uit de richting van Geldermalsen richting Utrecht Centraal. Bron: Wikimedia Smiley.toerist - Own work.



De werkzaamheden hiervoor waren begin 2007 van start gegaan. Op 14 mei 2007 werd een tijdelijk perron in gebruik genomen aan de westzijde van het spoor, voor de stoptreinen richting Geldermalsen, zodat tijdens de werkzaamheden het station geopend kon blijven. Hierna is het westelijke perron gesloopt en werd op dezelfde plaats de eerste helft van het nieuwe spoorviaduct gebouwd.


Het fietstransferium onder het Station Houten die plek bied voor een paar 1000 fietsen op 16 augustus 2014. Bron: Wikimedia Reaperexpress - Own work. Het fietstransferium onder het Station Houten die plek bied voor een paar 1000 fietsen op 16 augustus 2014. Bron: Wikimedia Reaperexpress - Own work.



In het najaar van 2008 werd het eerste van de nieuwe sporen in gebruik genomen. De tramlijn is in december 2008 opgeheven en vervangen door een busdienst, die tot de opening van station Houten Castellum op 12 december 2010 de tramdienst definitief verving.


Een aankomende oude sprinter op 5 juli 2010 op het tijdelijk perron 1 wat later perron 2 zou worden rijdende in de richting van Utrecht Centraal. Bron: Wikimedia Maurits90 - Own work. Een aankomende oude sprinter op 5 juli 2010 op het tijdelijk perron 1 wat later perron 2 zou worden rijdende in de richting van Utrecht Centraal. Bron: Wikimedia Maurits90 - Own work.



In maart 2009 werd het tweede nieuwe spoor in gebruik genomen, waardoor al het spoorverkeer over het nieuwe viaduct geleid kan worden. De stoptreinen richting Utrecht stopten daarna langs het eerste deel van het toekomstige eilandperron, op de plaats waar in de uiteindelijke situatie de treinen in de richting Geldermalsen stoppen. Tegelijk met de ingebruikname van dit nieuwe spoor is het laatste deel van het oude viaduct gesloopt, waarna aangevangen werd met de bouw van de tweede helft van het nieuwe viaduct.


Station Houten op 17 januari 2011 gezien op perron 1 in de richting van het zuiden gezien met het baanvak richting Utrecht Centraal. Bron: Wikimedia Aaron van Geffen. Station Houten op 17 januari 2011 gezien op perron 1 in de richting van het zuiden gezien met het baanvak richting Utrecht Centraal. Bron: Wikimedia Aaron van Geffen.


Op maandag 15 november 2010 was de spoorverdubbeling gereed zodat het nieuwe eilandperron volledig in gebruik kon worden genomen. Het tijdelijke perron aan de westzijde werd gesloopt, delen ervan zijn hergebruikt voor de verbouwing van station Utrecht Lunetten. De officiële opening vond plaats op 16 april 2011.


Het boekje 'Sporen van Verleden en heden' uitgegeven in april 2011 ter gelegenheid van de afronding van het 4 jarig durend project van de spoorverdubbeling Utrecht - Houten Castellum. Het boekje werd gegeven aan alle omwonende en inwoners van Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het boekje 'Sporen van Verleden en heden' uitgegeven in april 2011 ter gelegenheid van de afronding van het 4 jarig durend project van de spoorverdubbeling Utrecht - Houten Castellum. Het boekje werd gegeven aan alle omwonende en inwoners van Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het boekje 'Sporen van Verleden en heden' uitgegeven in april 2011 ter gelegenheid van de afronding van het 4 jarig durend project van de spoorverdubbeling Utrecht - Houten Castellum. Fragment van twee bladzijde uit het boekje. Het boekje werd gegeven aan alle omwonende en inwoners van Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het boekje 'Sporen van Verleden en heden' uitgegeven in april 2011 ter gelegenheid van de afronding van het 4 jarig durend project van de spoorverdubbeling Utrecht - Houten Castellum. Fragment van twee bladzijde uit het boekje. Het boekje werd gegeven aan alle omwonende en inwoners van Houten. Foto: Sander van Scherpenzeel.


  

Het Oude Station (Houten)

Het Oude Station op 17 oktober 2011. Bron: Wikipedia Antoine - Eigen werk. Het Oude Station op 17 oktober 2011. Bron: Wikipedia Antoine - Eigen werk.



Het Oude Station is een voormalig spoorwegstation aan de spoorlijn Utrecht - Boxtel in de Nederlandse plaats Houten. Architect Gerrit van Diesen (1826-1916) en Karel Hendrik van Brederode (1827 - 1897) ontwierpen dit type stationsgebouw waarvan er zes werden gebouwd.


Voorgevel van het Oude Station aan het Stationserf 97 op 17 oktober 2011. Bron: Wikimedia Antoine - Own work. Voorgevel van het Oude Station aan het Stationserf 97 op 17 oktober 2011. Bron: Wikimedia Antoine - Own work.



Station Houten kwam in 1867 gereed, met in afwijking van het basisontwerp meer versiering en grotere maten. Ook waren de muren wit bepleisterd. Het gebouw beschikte over een wachtkamer voor de eerste klasse en een voor de tweede klasse. Met de winterdienstregeling van 7 oktober 1934 werd het gesloten voor personenverkeer. Tot 1965 wordt het station gebruikt voor de aanvoer van steenkool.


Het Oude Station van Houten op zijn oude plek aan de toenmalige Stationslaan (Stationserf) op 1 februari 1977. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, Wikimedia. Het Oude Station van Houten op zijn oude plek aan de toenmalige Stationslaan (Stationserf) op 1 februari 1977. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, Wikimedia.



In de jaren 80, nadat Houten als groeitaak tot ontwikkeling kwam, werd een verder naar het noordwesten gelegen nieuw station geopend.


Het Oude Station van Houten aan het Stationserf 97. Bron: Wikimedia Antoine - Eigen werk. Het Oude Station van Houten aan het Stationserf 97. Bron: Wikimedia Antoine - Eigen werk.



Het oude stationsgebouw in Houten is het enige van dit type dat bewaard is gebleven. Afgebroken zijn vijf stations: Schalkwijk (1868), Culemborg (1867), Geldermalsen (1867), Waardenburg (1866), en 's-Heer Arendskerke (1866).


Het Oude Station van Houten op zijn oude plek aan de toenmalige Stationslaan (Stationserf) op 1 februari 1977. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, Wikimedia. Het Oude Station van Houten op zijn oude plek aan de toenmalige Stationslaan (Stationserf) op 1 februari 1977. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, Wikimedia.



In 1917 ontspoorde de Koninklijke trein iets ten zuidoosten van Houten. Het station van Houten vervulde gedurende enkele uren een uitvalsbasis voor de hulpverlening. De telegrafist van dit station sloeg 25 minuten na het ongeval alarm. De stationschef was op dat moment al onderweg naar de ongeluksplek om te kijken wat er precies was gebeurd.


Informatiebord met Historische informatie over het Oude Station aan het Stationserf. Bron: Wikimedia Antoine - Own work. Informatiebord met Historische informatie over het Oude Station aan het Stationserf. Bron: Wikimedia Antoine - Own work.



Het station heeft na de sluiting in 1934 dienstgedaan als basisschool en woonhuis voor meerdere gezinnen. Een van de gezinnen was de seinhuiswachter die de naastgelegen overweg en de wissels bediende. Vanaf 1986 was het gebouw in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw voor startende ondernemers.


Gemeentelijk monumentenschildje. Bron: Wikimedia Antoine - Eigen werk. Gemeentelijk monumentenschildje. Bron: Wikimedia Antoine - Eigen werk.


 

Verplaatsing

Gezicht op het voormalige N.S.-station te Houten in 1982 aan het Staionserf. Bron: Wikimedia, Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 150457. Gezicht op het voormalige N.S.-station te Houten in 1982 aan het Staionserf. Bron: Wikimedia, Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 150457.



In 2007 werd het verwaarloosde oude station 150 meter verplaatst om ruimte te maken voor verdubbeling van de spoorweg bij Houten. Het 800 ton wegende gebouw van tien bij dertig meter werd in zijn geheel opgetild en op rollers verschoven.

De verplaatsing die grote aandacht van publiek en media trok, werd uitgevoerd door een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in het verplaatsen van gebouwen. Het gebouw werd uitgegraven en heel langzaam tot een hoogte van bijna drie meter gehesen. Ruim twee weken later werd het gebouw 150 meter verderop weer op de grond gezet.


Het Oude Station van Houten op zijn oude plek aan de toenmalige Stationslaan (Stationserf) op 1 februari 1977. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, Wikimedia. Het Oude Station van Houten op zijn oude plek aan de toenmalige Stationslaan (Stationserf) op 1 februari 1977. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, Wikimedia.



Het oude station is vervolgens geheel gerenoveerd, en is in 2009 ingericht voor horeca. Op de zolderverdieping van het stationsgebouw vond de archeologische werkgroep van Houten ‘Leen de Keijzer’een plek waar regelmatig tentoonstellingen worden gehouden. Het oude station is bovendien een officiële trouwlocatie voor de gemeente Houten.

Het was ook een kleinschalig congres- en ontmoetingscentrum waar mensen met een verstandelijke beperking van de Stichting Philadelphia Zorg onder professionele begeleiding werkten. Maar sinds 12 december 2019 heeft Stichting Philadelphia Zorg Het Oude Station verlaten en is zij gaan werken aan de overkant in het verpleeg- en verzorgingshuis Het Houtens Erf.


Het Oude Station aan de Stationserf 97. Bron: Wikimedia Antoine - Own work. Het Oude Station aan de Stationserf 97. Bron: Wikimedia Antoine - Own work.



Sinds 1 januari 2021 huurt een stedenbouwkundig adviesbureau de benedenverdieping. Op de eerste verdieping zetelt nog altijd de Archeologische Werkgroep 'Leen de Keijzer' aan het Stationserf 97-99.
De nieuwe officiële naam van het voormalige station is Het Oude Station.


Het Oude Station aan de Stationserf 97. Bron: Wikimedia Antoine - Own work. Het Oude Station aan de Stationserf 97. Bron: Wikimedia Antoine - Own work.


   

    

E-mailen
Info