Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Familie Bosch van Drakestein - Bosch van Oud Amelisweerd

Familiewapen Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd en Bosch van Oud Amelisweerd). Bron: Stadsarchief 's-Hertogenbosch. Familiewapen Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd en Bosch van Oud Amelisweerd). Bron: Stadsarchief 's-Hertogenbosch.


 

Geschiedenis van Landgoed Oud-Amelisweerd

Huis Oud-Amelisweerd gezien vanuit het zuidwesten in 1868. Prent (litho) naar een tekening van P.J. Lutgers. Digitaal ingekleurd en gerestaureerd. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201060. Huis Oud-Amelisweerd gezien vanuit het zuidwesten in 1868. Prent (litho) naar een tekening van P.J. Lutgers. Digitaal ingekleurd en gerestaureerd. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201060.


 

Koningslaan 9, 11, 13 en 15a

Foto (fragment) van een foto van het landhuis Oud-Amelisweerd en links het wapen van het landgoed Oud-Amelisweerd op een informatiebord van de gemeente Utrecht op landgoed Rhijnauwen in juni 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel Foto (fragment) van een foto van het landhuis Oud-Amelisweerd en links het wapen van het landgoed Oud-Amelisweerd op een informatiebord van de gemeente Utrecht op landgoed Rhijnauwen in juni 2021. Foto: Sander van ScherpenzeelHet symmetrische in classicistische stijl opgetrokken herenhuis, gelegen aan de Kromme Rijn is in 1770 gebouwd. Het naastgelegen koetshuis dateert uit dezelfde periode.


Huis Oud-Amelisweerd gezien vanuit het zuidwesten in 1868. Prent (litho) naar een tekening van P.J. Lutgers. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201060. Huis Oud-Amelisweerd gezien vanuit het zuidwesten in 1868. Prent (litho) naar een tekening van P.J. Lutgers. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201060.Geschiedenis van huis en land Oud-Amelisweerd 

Portret van jhr. Jan Willem Marie Bosch van Oud-Amelisweerd (1860-1941), echtgenoot van Lucia Anna Maria Blankenheijm (1869-1943). Portret bevindt zich in particulier bezit. Portret van jhr. Jan Willem Marie Bosch van Oud-Amelisweerd (1860-1941), echtgenoot van Lucia Anna Maria Blankenheijm (1869-1943). Portret bevindt zich in particulier bezit.


Portret van Lucia Anna Maria Blankenheijm (1869-1943), echtgenote van jhr. Jan Willem Marie Bosch van Oud-Amelisweerd (1860-1941), Portret bevindt zich in particulier bezit. Portret van Lucia Anna Maria Blankenheijm (1869-1943), echtgenote van jhr. Jan Willem Marie Bosch van Oud-Amelisweerd (1860-1941), Portret bevindt zich in particulier bezit.


        


Oud-Amelisweerd is ontstaan uit dezelfde ontginningsheerlijkheid als Nieuw-Amelisweerd, die Amelis van Werden reeds voor 1227 in leen hield van het kapittel van Oud-Munster te Utrecht. In 1394 was het goed Oud-Amelisweerd in handen van twee families, waarvan de familie Utenengh in 1583 geheel Oud-Amelisweerd in bezit kreeg door aankoop van de andere helft van Johan van Renesse.

Inmiddels was in 1537 Oud-Amelisweerd als ridderhofstad erkend.

In 1632 kwam het middeleeuwse versterkte huis in het bezit van de familie Van Hove.


     

De Provincialeweg/Koningslaan ter hoogte van het buurtschap Vechten richting het oosten gezien. Vele panden in het buurtschap Vechten behoorden in vroegere tijden bij het vast- en onroerend goed van het landgoed Oud-Amelisweerd. Foto uit juni 2021, Sander van Scherpenzeel. De Provincialeweg/Koningslaan ter hoogte van het buurtschap Vechten richting het oosten gezien. Vele panden in het buurtschap Vechten behoorden in vroegere tijden bij het vast- en onroerend goed van het landgoed Oud-Amelisweerd. Foto uit juni 2021, Sander van Scherpenzeel.Het huis werd in 1672 door de Fransen verwoest, alleen de theekoepel of speelhuis aan de Kromme Rijn en de bijgebouwen bleven gespaard. In 1707 werd het huis door de toenmalige eigenaars de familie Van Bueren herbouwd.


Portret van Jacob Johan van Delen. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Jacob Johan van Delen. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.Zij waren sinds 1649 in het bezit van Oud-Amelisweerd. Het nieuwe huis had een rechthoekige plattegrond en bestond uit een bouwlaag met zadeldak tussen topgevels.

Op de nok stonden drie schoorstenen. De lange voorgevel was zeven traveeën breed met een centrale ingangspartij.


   

Kaart van landgoed Oud-Amelisweerd. Gemeente Bunnik kadastraal Sectie B en C. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3. Kaart van landgoed Oud-Amelisweerd. Gemeente Bunnik kadastraal Sectie B en C. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3.In 1725 werd Oud-Amelisweerd gekocht door Jacob Johan baron van Delen, een Gelders edelman, gehuwd met Maria Clignett dochter van de Utrechtse postmeester. Haar nicht Anna Susanna Hasselaar erfde tenslotte Oud-Amelisweerd.


Landgoederen Nieuw- en Oud-Amelisweerd in 1878 uit het Nationaal Archief, 2.13.01. Foto: Sander van Scherpenzeel. Landgoederen Nieuw- en Oud-Amelisweerd in 1878 uit het Nationaal Archief, 2.13.01. Foto: Sander van Scherpenzeel.Zij huwd in 1761 Gerard Godard baron Taets van Amerongen. Deze liet in 1770 het huis uit 1707 sterk vergroten of mogelijk zelfs geheel vervangen door het huidige veel grotere huis en het bijbehorend koetshuis bouwen. Tegelijkertijd liet hij een oprijlaan vanaf de Koningslaan aanleggen en een brug over de Kromme Rijn slaan.


Portret van (vermoedelijk) jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud Amelisweerd (1805-1883) in ca. 1840. Van beroep Ontvanger van de directe belastingen en accijnzen in Vleuten (Utrecht). Verzamelaar van archeologische objecten, porselein en snuisterijen. Portret bevindt zich in particulier bezit. Portret van (vermoedelijk) jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud Amelisweerd (1805-1883) in ca. 1840. Van beroep Ontvanger van de directe belastingen en accijnzen in Vleuten (Utrecht). Verzamelaar van archeologische objecten, porselein en snuisterijen. Portret bevindt zich in particulier bezit.


In het jaar 1842 verkocht jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein vaan Oud Amelisweerd aan de Rhijnspoorweg Maatschappij diverse percelen land voor ƒ.8.169,10,- voor de aanleg van de Rhijnspoorweg van Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Zevenaar. Bron: HUA, 1294 6525 (25) f. 64. In het jaar 1842 verkocht jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein vaan Oud Amelisweerd aan de Rhijnspoorweg Maatschappij diverse percelen land voor ƒ.8.169,10,- voor de aanleg van de Rhijnspoorweg van Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Zevenaar. Bron: HUA, 1294 6525 (25) f. 64.Hiertoe werd de boerderij die schuin voor het hoofdgebouw aan de Kromme Rijn lag afgebroken. Oorspronkelijk was Oud-Amelisweerd alleen via de Vossegatsedijk te bereiken geweest. Bij het landgoed Oud-Amelisweerd behoren ook de 18de eeuwse hofstede de Zonnewijzer ten oosten van het hoofdgebouw aan de Kromme Rijn gelegen.


Gezicht op het complex van voormalige dienstwoningen, behorende bij het huis Oud-Amelisweerd (De Vinkenbuurt, Koningslaan 17-25) te Bunnik in 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 117183. Gezicht op het complex van voormalige dienstwoningen, behorende bij het huis Oud-Amelisweerd (De Vinkenbuurt, Koningslaan 17-25) te Bunnik in 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 117183.En een aantal eind 18de, begin 19de eeuwse daggelderswoningen, genaamd Vinkenbuurt, ten oosten van de oprijlaan vanaf de Koningslaan. De hofstede is mogelijk gebouwd ter vervanging van de in 1770 gesloopte boerderij. Het huis werd in 1808 verkocht aan koning Lodewijk Napoleon, die toen beide Amelisweerden in bezit had.


Achterzijde van Nieuw-Amelisweerd bij Bunnik naar een tekening van Abraham Rademaker, in de periode 1718-1730. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Achterzijde van Nieuw-Amelisweerd bij Bunnik naar een tekening van Abraham Rademaker, in de periode 1718-1730. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.Het was de bedoeling dat de koning zich zou vestigen op Oud-Amelisweerd en dat zijn manschappen op Nieuw-Amelisweerd zouden worden ondergebracht. Beide huizen ondergingen enige wijzigingen in Empire-stijl, o.a. in het interieur en in de roedenverdeling van de vensters. De koning heeft er echter weinig gebruik van gemaakt.


Luchtfoto uit 2016 vanuit het zuiden gezien met onder op de foto de Koningslaan en de oprijlaan van landgoed Oud-Amelisweerd met bovenaan de foto de rivier de Kromme Rijn. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V. Luchtfoto uit 2016 vanuit het zuiden gezien met onder op de foto de Koningslaan en de oprijlaan van landgoed Oud-Amelisweerd met bovenaan de foto de rivier de Kromme Rijn. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.


Landhuis Oud-Amelisweerd in begin 20ste eeuw. Collectie: Karst en Van Deventer. Landhuis Oud-Amelisweerd in begin 20ste eeuw. Collectie: Karst en Van Deventer.


Luchtfoto uit 2016 vanuit het westen gezien van huize en landgoed Oud-Amelsiweerd gelegen aan rivier de Kromme Rijn met de bijbehorende oprijlaan tussen de rivier en de Koningslaan. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V. Luchtfoto uit 2016 vanuit het westen gezien van huize en landgoed Oud-Amelsiweerd gelegen aan rivier de Kromme Rijn met de bijbehorende oprijlaan tussen de rivier en de Koningslaan. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.Gezicht op de voorgevel van de Rooms-katholieke Kweekschool St. Jozef, gevestigd in het landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik in 1930-1940. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 16363. Gezicht op de voorgevel van de Rooms-katholieke Kweekschool St. Jozef, gevestigd in het landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik in 1930-1940. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 16363.


Plattegrond van landgoed Oud Amelisweerd in 1955. Bron: NA. Plattegrond van landgoed Oud Amelisweerd in 1955. Bron: NA.


Luchtfoto uit 2016 vanuit het zuiden gezien met duidelijk te zien de voorgevel van huis Oud-Amelsiweerd met daarvoor gelegen rivier de Kromme Rijn met achter het huis het bos van het gelijknamig landgoed. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V. Luchtfoto uit 2016 vanuit het zuiden gezien met duidelijk te zien de voorgevel van huis Oud-Amelsiweerd met daarvoor gelegen rivier de Kromme Rijn met achter het huis het bos van het gelijknamig landgoed. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.


Gezicht over de Kromme Rijn tussen Utrecht en Bunnik met het in 1707 herbouwde huis Oud Amelisweerd en zijn bijgebouwen in 1743. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 37908. Gezicht over de Kromme Rijn tussen Utrecht en Bunnik met het in 1707 herbouwde huis Oud-Amelisweerd en zijn bijgebouwen in 1743. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 37908.


Luchtfoto uit 2016 vanuit het noorden gezien met het zicht op de achtergevel, plein en koetshuis van huis en landgoed Oud-Amelisweerd. Met midden bovenaan de oprijlaan met rivier de Kromme Riin. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V. Luchtfoto uit 2016 vanuit het noorden gezien met het zicht op de achtergevel, plein en koetshuis van huis en landgoed Oud-Amelisweerd. Met midden bovenaan de oprijlaan met rivier de Kromme Riin. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.


Gezicht op het koetshuis naast het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan) te Bunnik in 1974. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 79820. Gezicht op het koetshuis naast het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan) te Bunnik in 1974. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 79820.


Ridderhofstad Oud-Amelisweerd kaart uit 1951 met daarop ingetekend de diverse soorten landerijen en gebruikersbestemming als wei- bouwlanderijen of boomgaarden. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3. Ridderhofstad Oud-Amelisweerd kaart uit 1951 met daarop ingetekend de diverse soorten landerijen en gebruikersbestemming als wei- bouwlanderijen of boomgaarden. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3.


Luchtfoto van de landgoederen Oud-Amelisweerd (l) en Rhijnauwen (r) met beneden de Koningslaan en de rivier de Kromme Rijn in ca. 1975-1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), beeldbank. Luchtfoto van de landgoederen Oud-Amelisweerd (l) en Rhijnauwen (r) met beneden de Koningslaan en de rivier de Kromme Rijn in ca. 1975-1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), beeldbank.


Het koetshuis van Oud-Amelisweerd in ca. 1990 aan de Koningslaan 9. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 55449, 13. Het koetshuis van Oud-Amelisweerd in ca. 1990 aan de Koningslaan 9. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 55449, 13.


Gezicht vanuit het zuidwesten over de Kromme Rijn, met jaagpad, op de voorzijde van huis Oud-Amelisweerd te Bunnik in 1869 naar een litho door J.D. Steuerwald naar P.J. Lutgers. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 57404, 55. Gezicht vanuit het zuidwesten over de Kromme Rijn, met jaagpad, op de voorzijde van huis Oud-Amelisweerd te Bunnik in 1869 naar een litho door J.D. Steuerwald naar P.J. Lutgers. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 57404, 55.
Hij verbleef meestal op ‘t Loo. In 1810 werd Jan Pieter Wickevoort Crommelin, de nieuwe eigenaar, die het op zijn beurt in 1811 samen met Nieuw-Amelisweerd verkocht aan Paulus Wilhelmus Bosch van Drakestein. Na diens overlijden in 1834 vond verdeling van de landgoederen onder zijn zoons plaats. Uiteindelijk werd het in 1951 verkocht aan de gemeente Utrecht, die in 1953 het bijbehorende parkbos voor het publiek openstelde. Het hoofdgebouw is in 1978 gerestaureerd.  Het koetshuis heeft na aankoop door de gemeente Utrecht verschillende wijzigingen ondergaan.


Luchtfoto van de Achterdijk te Bunnik (van boven naar beneden), met boven de Koningslaan en Provincialeweg en onder de ongelijkvloenerse kruising met de rijksweg A12 bij Vechten, uit het zuiden. Midden links naar rechts de Rhijnspoorweg van Utrecht naar Arnhem. Met tussen de spoorbaan en de rijksweg A12 een spoorwachterswoning. Linksonder naast het viaduct over de Achterdijk nog een woning die in de jaren 90 is afgebroken. Dit in het kader van de verbreding van de rijksweg A12 richting het oosten op maandag 5 april 1976. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847364. Luchtfoto van de Achterdijk te Bunnik (van boven naar beneden), met boven de Koningslaan en Provincialeweg en onder de ongelijkvloenerse kruising met de rijksweg A12 bij Vechten, uit het zuiden. Midden links naar rechts de Rhijnspoorweg van Utrecht naar Arnhem. Met tussen de spoorbaan en de rijksweg A12 een spoorwachterswoning. Linksonder naast het viaduct over de Achterdijk nog een woning die in de jaren 90 is afgebroken. Dit in het kader van de verbreding van de rijksweg A12 richting het oosten op maandag 5 april 1976. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847364.Het grachtenpand aan de Nieuwegracht 28 te Utrecht voor 1890 Wijk A Nieuwegracht Nummer: 890 waar tot 5 maart 1857 Jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein, Heer van Oud-Amelisweerd woonde. Op die datum verhuisden hij naar zijn landgoed Oud-Amelisweerd waar hij tot zijn dood in 1883 bleef wonen. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 815101. Het grachtenpand aan de Nieuwegracht 28 te Utrecht voor 1890 Wijk A Nieuwegracht Nummer: 890 waar tot 5 maart 1857 Jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein, Heer van Oud-Amelisweerd woonde. Op die datum verhuisden hij naar zijn landgoed Oud-Amelisweerd waar hij tot zijn dood in 1883 bleef wonen. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 815101.
Het oorspronkelijke koetshuis is gewijzigd in een woonhuis. Daartoe zijn achter de koetshuisdeuren een raamkozijn en deur geplaatst. In de voorgevel is geheel links een tweede schuifvenster aangebracht. Het gedeelte rechts achter, oorspronkelijk een stal, is verbouwd en werd in eerste instantie gebruikt als verblijfsruimte voor de parkpolitie en plantsoenendienst. Sinds 1982 is hier het bezoekers- en informatiecentrum voor Amelisweerd gevestigd.


   

Zicht op de Achterdijk met rechts de huisjes van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd (Achterdijk 2-10) in ca. 1900-1910. Bron: onbekend. Zicht op de Achterdijk met rechts de huisjes van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd (Achterdijk 2-10) in ca. 1900-1910. Bron: onbekend.


Zicht op een besneeuwde Provincialeweg/Koningslaan in een onbekende periode met rechts het boerderijtje aan de Provincincialeweg 118. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug. Zicht op een besneeuwde Provincialeweg/Koningslaan in een onbekende periode met rechts het boerderijtje aan de Provincincialeweg 118. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug.


          

Krantenadvertentie met de aankondiging van veiling van oud porselein, alsmede oud zilveren, speel- en etageregoed. Afkomstig uit de nalatenschap van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd ten overstaan van de Amsterdamse notaris W.S.J. van Waterschoot van der Gracht op dinsdag 6 mei 1884. Bron: Delpher.nl. Krantenadvertentie met de aankondiging van veiling van oud porselein, alsmede oud zilveren, speel- en etageregoed. Afkomstig uit de nalatenschap van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd ten overstaan van de Amsterdamse notaris W.S.J. van Waterschoot van der Gracht op dinsdag 6 mei 1884. Bron: Delpher.nl.


Voorkant van de catalogus van de veiling van oud porselein, alsmede oud zilveren, speel- en etageregoed. Afkomstig uit de nalatenschap van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd ten overstaan van de Amsterdamse notaris W.S.J. van Waterschoot van der Gracht op dinsdag 6 mei 1884. Bron: Stadsarchief Amsterdam, 5075, 23518. Voorkant van de catalogus van de veiling van oud porselein, alsmede oud zilveren, speel- en etageregoed. Afkomstig uit de nalatenschap van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd ten overstaan van de Amsterdamse notaris W.S.J. van Waterschoot van der Gracht op dinsdag 6 mei 1884. Bron: Stadsarchief Amsterdam, 5075, 23518.


  

Gerard Godard baron Taets van Amerongen, heer van Oud-Amelisweerd in 1804. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Gerard Godard baron Taets van Amerongen, heer van Oud-Amelisweerd in 1804. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.


Portret van Gerard Godard Taets van Amerongen in 1804. Vervaardigd door Philippe d' Amerongen. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Gerard Godard Taets van Amerongen in 1804. Vervaardigd door Philippe d' Amerongen. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.


   

Gezicht over de Kromme Rijn en op de achtergevel van het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik in 1974. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 79819. Gezicht over de Kromme Rijn en op de achtergevel van het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik in 1974. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 79819.Parkaanleg

Evenals Nieuw-Amelisweerd schijnt het gebied rond Oud-Amelisweerd rond het midden van de 18de eeuw nog zonder bos te zijn geweest. Tussen 1761 en 1770 liet Gerard Godard baron Taets van Amerongen een bos aanleggen, waarvan de hoofdlaan, de Beelden- of Lindelaan in het verlengde van de nieuwe oprijlaan (aan de andere zijde van het huis) kwam te liggen. Een dwars op deze Beeldenlaan gelegen laan bood zicht op de Domtoren. 


Gezicht over de oprijlaan van het landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik, in een besneeuwd landschap op zondag 24 januari 2010. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 844980. Gezicht over de oprijlaan van het landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik, in een besneeuwd landschap op zondag 24 januari 2010. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 844980.In navolging van de nieuwe opvattingen over tuinaanleg werd na 1770 het achter gelegen bos voorzien van allerlei kleine kronkellaantjes en werd ten westen van het hoofdgebouw een bos aangelegd in een landschappelijke stijl met slingerpaadjes en een slingervijver rond een eiland met uitzicht-heuvel.

Voor het huis werd een half ronde vijver gegraven, om de brug die wegens ruimtegebrek opzij van het huis was geplaatst in een architectonisch verband met het huis en de oprijlaan te brengen. De halfronde vorm van de vijver werd achter het huis herhaald door de bocht in de gracht, die het geheel omringde zodat er een regelmatig patroon ontstond. Deze gracht die er nog steeds ligt dateert waarschijnlijk uit de tijd van de herbouw van het hoofdgebouw in 1707.


Militairenkaart van Utrecht (fragment) van de zuidoostelijke kant. Houten/Maarschalkerweerd/Oud-Wulven en Bunnik/Vechten/Rhijnauwen en Nieuw- en Oud-Amelisweerd. Een nog grotendeels onbebouwd Utrecht Lunetten gebied. Datering: 1875. Bron: Universiteits- Bibliotheek Utrecht. Militairenkaart van Utrecht (fragment) van de zuidoostelijke kant. Houten/Maarschalkerweerd/Oud-Wulven en Bunnik/Vechten/Rhijnauwen en Nieuw- en Oud-Amelisweerd. Een nog grotendeels onbebouwd Utrecht Lunetten gebied. Datering: 1875. Bron: Universiteits- Bibliotheek Utrecht.Beschrijving

Het in classicistische stijl opgetrokken hoofdgebouw ligt aan de Kromme Rijn, op de as in noord-zuid richting, gevormd door de oprijlaan vanaf de Koningslaan en de Beeldenlaan. Het is een strak symmetrisch, u-vormig bakstenen gebouw, dat met de voorzijde naar de rivier is gericht. De voorgevel is zeven traveeën breed.

De middelste travee is licht risalerend en voorzien van een hardstenen omlijsting en tuindeuren op de begane grond. De achtergevel heeft aan beide zijden een hoekvleugel, ieder twee traveeën breed. De ingang bevindt zich aan de achterzijde, is centraal gelegen. De ingangspartij met een dubbele deur waarboven een halfrond Empire-snijraam, is voorzien van een hardstenen omlijsting en een kleine stoep.


Kaart van Oud-Amelisweerd uit 1778. Kaart van het jachtgebied van de ridderhofstad Oud-Amelisweerd. Opgemeten en getekend door L.H. Bonnet. Bron: Het Utrechts Archief 3 Jachtgerecht Invt. 29-2. Kaart van Oud-Amelisweerd uit 1778. Kaart van het jachtgebied van de ridderhofstad Oud-Amelisweerd. Opgemeten en getekend door L.H. Bonnet. Bron: Het Utrechts Archief 3 Jachtgerecht Invt. 29-2.Het gebouw heeft zowel op de begane grond als de verdieping 8-ruits Empire schuifvensters, aan de voorzijde voorzien van Louvre luiken. De vensters op de verdieping zijn van een kleiner formaat. Het koetshuis dat rechts van het hoofdgebouw staat, is een nagenoeg symmetrisch, rechthoekig bakstenen gebouw.


Huize Oud-Amelisweerd in de periode 1713-1730. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Huize Oud-Amelisweerd in de periode 1713-1730. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.Achter het afgeplatte schilddak gaan twee zadeldaken schuil, waartussen een dakgoot. Middenvoor op het dak staat een dakruiter met luidklokje en uurwerk. In het midden van het gebouw bevindt zich het voormalige koetshuis met aan de voorzijde een dubbele deur waarboven een hooiluik en aan de achterzijde twee dubbele koetshuisdeuren.

Achter de deuren zijn een raamkozijn en deur geplaatst. Dit gedeelte is thans als woonhuis ingericht. Links hiervan is de oorspronkelijke koetsierswoning. Rechts van het koetshuis gedeelte is het bezoekers en informatiecentrum ondergebracht.


In groen gearceerd landgoed Oud-Amelisweerd verkregen in 1951 en in rood landgoed Rhijnauwen verkregen in 1920 door de gemeente Utrecht. Invenatrisatiekaart van de gemeente Utrecht op het grondgebied van Bunnik, sectie B en C van welke gronden eigendom zijn van de gemeente Utrecht op het grondgebied van de gemeente Bunnik. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3. In groen gearceerd landgoed Oud-Amelisweerd verkregen in 1951 en in rood landgoed Rhijnauwen verkregen in 1920 door de gemeente Utrecht. Invenatrisatiekaart van de gemeente Utrecht op het grondgebied van Bunnik, sectie B en C van welke gronden eigendom zijn van de gemeente Utrecht op het grondgebied van de gemeente Bunnik. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3.
In groen gearceerd landgoed Oud-Amelisweerd verkregen in 1951 en in rood landgoed Rhijnauwen verkregen in 1920 door de gemeente Utrecht. Invenatrisatiekaart van de gemeente Utrecht op het grondgebied van Bunnik, sectie B en C van welke gronden eigendom zijn van de gemeente Utrecht op het grondgebied van de gemeente Bunnik. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3. In groen gearceerd landgoed Oud-Amelisweerd verkregen in 1951 en in rood landgoed Rhijnauwen verkregen in 1920 door de gemeente Utrecht. Invenatrisatiekaart van de gemeente Utrecht op het grondgebied van Bunnik, sectie B en C van welke gronden eigendom zijn van de gemeente Utrecht op het grondgebied van de gemeente Bunnik. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3.


Prentbriefkaart uit de periode 1900-1930 van landhuis Oud-Amelisweerd. Collectie: Sander Karst. Prentbriefkaart uit de periode 1900-1930 van landhuis Oud-Amelisweerd. Collectie: Sander Karst.Pand in het midden aan de Nieuwegracht nr. 28 was het midden van negentiende eeuw het eigendom van Jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd. Foto gemaakt op zondag 6 september 2020, Sander van Scherpenzeel. Pand in het midden aan de Nieuwegracht nr. 28 was het midden van negentiende eeuw het eigendom van Jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd. Foto gemaakt op zondag 6 september 2020, Sander van Scherpenzeel.


Pand aan de Nieuwegracht nr. 28 was het midden van negentiende eeuw het eigendom van Jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd. Foto gemaakt op zondag 6 september 2020, Sander van Scherpenzeel. Pand aan de Nieuwegracht nr. 28 was het midden van negentiende eeuw het eigendom van Jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd. Foto gemaakt op zondag 6 september 2020, Sander van Scherpenzeel.


Pand aan de Nieuwegracht nr. 28 vanaf Runnebaan gezien was in het midden van negentiende eeuw het eigendom van Jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd. Foto gemaakt op zondag 6 september 2020, Sander van Scherpenzeel. Pand aan de Nieuwegracht nr. 28 vanaf Runnebaan gezien was in het midden van negentiende eeuw het eigendom van Jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd. Foto gemaakt op zondag 6 september 2020, Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op de Kromme Rijn te Bunnik met op de achtergrond de brug naar o.a. het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) in 1965-1970. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 22319. Gezicht op de Kromme Rijn te Bunnik met op de achtergrond de brug naar o.a. het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) in 1965-1970. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 22319.


Gezicht op het landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik, uit het zuiden in 1965. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 127540. Gezicht op het landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik, uit het zuiden in 1965. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 127540.


In rood gearceerden gronden van de gemeente Utrecht in de kadastrale gemeenten Bunnik, De Bilt en Zeist voor de ontwikkeling van Utrecht Science Park De Uithof in 1960-1965. Bron: Het Utrechts Archief, archief gemeentelijk grondbedrijf. In rood gearceerden gronden van de gemeente Utrecht in de kadastrale gemeenten Bunnik, De Bilt en Zeist voor de ontwikkeling van Utrecht Science Park De Uithof in 1960-1965. Bron: Het Utrechts Archief, archief gemeentelijk grondbedrijf.Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij.


 Gezicht in de Lange Rietsteeg te Utrecht uit het noorden. De naam Lange Rietsteeg is een oude benaming voor het noordelijke deel van de Keizerstraat vrijdag 28 juni 1895 naar een tekening van A.E. Grolman. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 30719. Gezicht in de Lange Rietsteeg te Utrecht uit het noorden. De naam Lange Rietsteeg is een oude benaming voor het noordelijke deel van de Keizerstraat vrijdag 28 juni 1895 naar een tekening van A.E. Grolman. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 30719.Gebouwen in de negentiende eeuw in eigendom van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein in de binnenstad van Utrecht. Lange Rietsteeg 2, later Keizerstraat 38 en de Drift 23.


Gezicht in de Lange Rietsteeg te Utrecht, uit het noorden in 1925. Naar een foto van J.W. Deetman. De straatnaam Lange Rietsteeg is in 1950 gewijzigd in Keizerstraat. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 60058. Gezicht in de Lange Rietsteeg te Utrecht, uit het noorden in 1925. Naar een foto van J.W. Deetman. De straatnaam Lange Rietsteeg is in 1950 gewijzigd in Keizerstraat. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 60058.


 


     

Gezicht op de voor- en zijgevel van het huis Lange Rietsteeg 3 te Utrecht in 1931. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 61857. Gezicht op de voor- en zijgevel van het huis Lange Rietsteeg 3 te Utrecht in 1931. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 61857.


Uitzicht vanaf de voorkant van huize Oud-Amelisweerd in de richting van de oprijlaan richting de Koningslaan met in het midden stromend de Kromme Rijn in de periode rond 1900-1930. Collectie: Sander Karst. Uitzicht vanaf de voorkant van huize Oud-Amelisweerd in de richting van de oprijlaan richting de Koningslaan met in het midden stromend de Kromme Rijn in de periode rond 1900-1930. Collectie: Sander Karst.


     

Het koetshuis van landgoed Oud-Amelisweerd aan de Koningslaan 13 te Rhijnauwen in 1963. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), te Amersfoort, beeldbank, documentnummer: 90.468. Het koetshuis van landgoed Oud-Amelisweerd aan de Koningslaan 13 te Rhijnauwen in 1963. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), te Amersfoort, beeldbank, documentnummer: 90.468.


   

Geschiedenis Landgoed Oud-Amelisweerd vanaf 1795 tot 2019

Landhuis Oud-Amelisweerd aan de Koningslaan 9 te Rhijnauwen in 1963. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), te Amersfoort, beeldbank, documentnummer: 90.467. Landhuis Oud-Amelisweerd aan de Koningslaan 9 te Rhijnauwen in 1963. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), te Amersfoort, beeldbank, documentnummer: 90.467.De Nederlandse Republiek werd in 1795 door Franse troepen veroverd, met hulp van Nederlandse patriotten. Tot 1806 bleef de Bataafse Republiek, zoals Nederland toen werd genoemd, formeel onafhankelijk van Frankrijk, maar in werkelijkheid gebeurde er weinig zonder goedkeuring van de Fransen.


Kasteel en Landgoed Oud-Amelisweerd in 1995 vanuit het zuiden gezien. Foto: Provincie Utrecht, Henk Bol. Kasteel en Landgoed Oud-Amelisweerd in 1995 vanuit het zuiden gezien. Foto: Provincie Utrecht, Henk Bol.In 1806 benoemde Napoleon zijn broer Lodewijk tot koning van Holland, en werd Nederland een koninkrijk. Daarmee werd de grondslag gelegd voor de latere monarchie. In 1810 zette Napoleon zijn broer af en lijfde hij Nederland bij het Franse Keizerrijk in. Drie jaar later werd Napoleon verslagen en naar Elba verbannen. Nederland werd weer onafhankelijk. Bron: Entoen.nu.


Koning Lodewijk Napoleon op Landgoed Oud-Amelisweerd tijdens de inspectie van de wacht. Open Monumenten Dag, gemeente Bunnik, 09-09-2018. Foto: Sander van Scherpenzeel. Koning Lodewijk Napoleon op Landgoed Oud-Amelisweerd tijdens de inspectie van de wacht. Open Monumenten Dag, gemeente Bunnik, 09-09-2018. Foto: Sander van Scherpenzeel.Nadat Lodewijk Napoleon twee jaar koning was van Nederland koopt hij in 1808 de landgoederen Oud-Amelisweerd en Nieuw-Amelisweerd. De koning had het plan om van Amelisweerd een koninklijke residentie te maken.


Gezicht op de achtergevel van het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik met op de voorgrond de Kromme Rijn in mei 1988. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 801024. Gezicht op de achtergevel van het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik met op de voorgrond de Kromme Rijn in mei 1988. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 801024.


Gezicht op de achtergevel van het landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik, in een besneeuwd landschap op zondag 24 januari 2010. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 844979. Gezicht op de achtergevel van het landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik, in een besneeuwd landschap op zondag 24 januari 2010. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 844979.


Historisch vertrek in Paviljoen Welgelegen ter nagedachtenis aan Lodewijk Napoleon met meubilair uit Oud-Amelisweerd, 1924. Bron: Historisch vertrek in Paviljoen Welgelegen ter nagedachtenis aan Lodewijk Napoleon met meubilair uit Oud-Amelisweerd, 1924 door Sander Karst. Historisch vertrek in Paviljoen Welgelegen ter nagedachtenis aan Lodewijk Napoleon met meubilair uit Oud-Amelisweerd, 1924. Bron: Historisch vertrek in Paviljoen Welgelegen ter nagedachtenis aan Lodewijk Napoleon met meubilair uit Oud-Amelisweerd, 1924 door Sander Karst.


   


Op Oud-Amelisweerd wilde hij zelf wonen; op Nieuw-Amelisweerd wilde hij zijn manschappen vestigen. De heerschappij van Lodewijk Napoleon duurde maar kort en in 1810 verdween hij richting Frankrijk.

De Utrechtse Koningsweg en de Bunnikse Koningslaan herinneren nog aan hem.

Lodewijk Napoleon verkoopt Nieuw- en Oud-Amelisweerd dan aan mr. Jan Pieter van Wickevoort Crommelin, die deze beide kastelen mogelijk koopt om ze weer met winst te verkopen, want een jaar later staan de kastelen weer te koop en worden dan gekocht door jhr. mr. Paulus Wilhelmus Bosch van Drakestein. Hij was burgemeester van Utrecht en sinds 5 jaar eigenaar van Drakestein.


Koning Lodewijk Napoleon op Landgoed Oud-Amelisweerd met één van zijn adviseurs in de deuringang. Open Monumenten Dag, gemeente Bunnik, 09-09-2018. Foto: Sander van Scherpenzeel. Koning Lodewijk Napoleon op Landgoed Oud-Amelisweerd met één van zijn adviseurs in de deuringang. Open Monumenten Dag, gemeente Bunnik, 09-09-2018. Foto: Sander van Scherpenzeel.Als jonkheer Paulus Wilhelmus in 1834 sterft, vererft Nieuw-Amelisweerd op zijn oudste zoon, jhr. mr. Willem Bosch van Drakestein, terwijl Oud-Amelisweerd vererft op zijn derde zoon jhr. mr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein.
Bijna zestig jaar is hij eigenaar van het huis en als hij in 1883 zonder nakomelingen sterft gaat het huis naar zijn zus Elizabeth Cornelia Petronella Bosch van Drakestein, die echter in hetzelfde jaar nog sterft, waarna het huis naar zoon jhr. mr. Wilhelmus Johannes Marie Bosch van Oud-Amelisweerd overgaat.


   

Huize Oud-Amelisweerd in april 2018. Foto: Sander van Scherpenzeel. Huize Oud-Amelisweerd in april 2018. Foto: Sander van Scherpenzeel.Het huis blijft tot 1951 in het bezit van de familie. In dat jaar verkoopt de kleindochter van Wilhelmus Johannes, Jkvr. Maria Therese Michiels van Kessenich-Bosch van Oud-Amelisweerd het landgoed aan de Gemeente Utrecht. Ook de pachtboerderijen Zonnewijzer en Willigenburg behoorden daarbij.


Gezicht op de Kromme Rijn bij Utrecht in de richting van Oud-Amelisweerd (op de achtergrond), met rechts een boerderij in februari 1975. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 29223. Gezicht op de Kromme Rijn bij Utrecht in de richting van Oud-Amelisweerd (op de achtergrond), met rechts een boerderij in februari 1975. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 29223.


De gronden van landgoed Oud-Amelisweerd die in 1949 bij het landgoed behoorde en destijds nog eigendom waren van Jkvr. Maria Therese Bosch van Oud-Amelisweerd - Michiels van Kessenich. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3. De gronden van landgoed Oud-Amelisweerd die in 1949 bij het landgoed behoorde en destijds nog eigendom waren van Jkvr. Maria Therese Bosch van Oud-Amelisweerd - Michiels van Kessenich. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3.


  


Vanaf 1 april 1946 huurde de familie De Wijs woonruimte in het huis en die situatie bleef ook zo na de verkoop in 1951, zelfs tot 1989. In dat jaar overleed de weduwe mevr. Theodora de Wijs.


Portret van de heer en mevrouw De Wijs, bewoners van het landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik van 1946 tot 1989. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 825504. Portret van de heer en mevrouw De Wijs, bewoners van het landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik van 1946 tot 1989. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 825504.De heer De Wijs betaald de eerste 5 jaar (1946-1951) aan de Jkvr. Marie Thérèse 400 gulden huur voor het huis. Als Oud-Amelisweerd in 1951 in eigendom komt van de gemeente Utrecht wordt de huur 600 gulden. Dat in 12 delen van 50 gulden per maand wordt deze verhuurd.

Nadat Maria Therese het huis in het voorjaar van 1946 verlaat verhuurd ze het nog aan haar zoon Jhr. Alphonse Michiels van Kessenich. Ruim 3 jaar huurt hij nog 2 twee kamers van zijn moeder. Alphonse betaald voor de 2 kamers 200 gulden per jaar.


   

Prentbriefkaart van de oprijlaan van landgoed Oud-Amelisweerd gezien in de richting van de Koningslaan rond 1900-1930. Bron: Marktplaats.nl. Prentbriefkaart van de oprijlaan van landgoed Oud-Amelisweerd gezien in de richting van de Koningslaan rond 1900-1930. Bron: Marktplaats.nl.

 


In de loop van 1953 als Utrecht al 2 twee jaar de eigenaar is van het huis en landgoed. Stellen ze vast dat de heer De Wijs al ruim 2 jaar te weinig huur heeft afgedragen. Voor 1951 betrof de huur te samen van De Wijs en Alphonse 600 gulden voor het hele jaar. Maar omdat Alphonse sinds 1948 was vertrokken naar Utrecht.


Kasteel Oud-Amelisweerd gezien in de 17e eeuw?. Bron: Het Utrechts Archief, 635. Kasteel Oud-Amelisweerd gezien in de 17e eeuw?. Bron: Het Utrechts Archief, 635.Bleef de heer De Wijs na 1948 die 400 gulden betalen. Een huurovereenkomst die hij mondeling had afgesproken met Marie Therese. En dit niet bij de notaris had vastgelegd. Na de aankoop in 1951 door Utrecht waren ze in de veronderstelling dat er met de opbrengst van de huur van Oud-Amelisweerd ƒ. 600,- gulden binnen zou komen.

Een verschil van 200 gulden in huur wat de gemeente Utrecht wilde terug vorderen over 2 jaar. Iets waar de heer De Wijs het natuurlijk absoluut niet mee eens was.


Op de achtergrond Bunnik Vechten te zien, gelegen achter de Rhijnspoorweg op 21 oktober 1985. Huisjes links Achterdijk 2 t/m 10 zijn nog tot 1951 in beheer geweest van Jhr. René Bosch van Drakestein in opdracht van de eigenaresse Jkvr. Marie Thérèse Bosch van Oud-Amelisweerd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 086. Op de achtergrond Bunnik Vechten te zien, gelegen achter de Rhijnspoorweg op 21 oktober 1985. Huisjes links Achterdijk 2 t/m 10 zijn nog tot 1951 in beheer geweest van Jhr. René Bosch van Drakestein in opdracht van de eigenaresse Jkvr. Marie Thérèse Bosch van Oud-Amelisweerd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 086.In de loop van het jaar 1953 werd in diverse raadsvergaderingen hier over gesproken door Utrechtse raadsleden en het college van burgemeester en wethouders. Sommige stelden dat de heer De Wijs uit het huis te gaan zetten. Maar volgens juriste was hier de grondslag veel te klein voor. Uiteindelijk werd dit geschil opgelost van dat De Wijs 600 gulden per jaar ging betalen voor huis Oud-Amelisweerd. Dit dan uiteindelijk wel contractueel vastgelegd in een huurcontract.


Omgeving tussen Utrecht zuidoost, Bunnik/Rhijnauwen en Houten/Oud-Wulven/Maarschalkerweerd omstreeks 1955. Gebruik van de diverse landerijen in de polder Vechter- en Oudwulverbroek. Diverse landerijen waren van familie Bosch van Drakestein van Nieuw-Amelisweerd en Bosch van Oud-Amelisweerd. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard, waterschap Vechter- en Oudwulverbroek H022 149. Omgeving tussen Utrecht zuidoost, Bunnik/Rhijnauwen en Houten/Oud-Wulven/Maarschalkerweerd omstreeks 1955. Gebruik van de diverse landerijen in de polder Vechter- en Oudwulverbroek. Diverse landerijen waren van familie Bosch van Drakestein van Nieuw-Amelisweerd en Bosch van Oud-Amelisweerd. Bron: RHC Rijnstreek en Lopikerwaard, waterschap Vechter- en Oudwulverbroek H022 149.De heer De Wijs was in sommige opzichten ook zeer eigenwijs. In de gemeentelijke dossiers staat te lezen dat hij niet gediend was van dat ladders of steigers op zijn terrein of naast het raam geplaatst zouden worden eind jaren 50. Er moest in die tijd nog wel eens groot onderhoud aan het dak of de goten van Oud-Amelisweerd worden uitgevoerd.

Omdat hij dit dus niet toestond staat erin de dossiers geschreven dat de goten letterlijk op instorten stonden. Dus aan de buitenkant instortingsgevaar was. Na het overlijden van mevr. De Wijs in 1989 kwam het huis voor vier jaar in beheer van de Stichting Oud-Amelisweerd.


Landgoed Oud-Amelisweerd in de 19e eeuw. Bron: Wikimedia Commons, Rijksmuseum.nl. Landgoed Oud-Amelisweerd in de 19e eeuw. Bron: Wikimedia Commons, Rijksmuseum.nl.Deze Stichting wist te voorkomen dat bij de boedelverkoop van de meubels van de laatste bewoonster, niet het zeldzame Chinese behang per opbod verkocht werd.

Van 2014 tot 2018 was Museum Oud-Amelisweerd in het huis gevestigd.

In het voorjaar van 2019 werd een pop-up museum geopend in huize Oud-Amelisweerd.

Deze is inmiddels weer gesloten.


Een portret van een jonge man uit de familie Bosch van Oud-Amelisweerd. Getekend door Bastiaan de Poorter (1813-1880), gepubliceerd in 1852. Bron: Universiteitsbibliotheek Leiden, Wikimedia Commons. Een portret van een jonge man uit de familie Bosch van Oud-Amelisweerd. Getekend door Bastiaan de Poorter (1813-1880), gepubliceerd in 1852. Bron: Universiteitsbibliotheek Leiden, Wikimedia Commons.In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw moest je als buitenstaander als je het landgoed wilde bezoeken een toegangskaart hebben. Leden van de ANWB en Natuurmonumenten die door hun lidmaatschap al een wandelkaart hadden gratis toegang tot het landgoed. Er was in die tijd een zelfs een parkwachter de heer Kalk.

Misschien was deze heer Kalk wel streng. In de gemeentelijke dossiers staat te lezen dat hij zelf een bekeuring gaf aan iemand die met de fiets aan de hand over het wandelpad liep. Iets waar we vandaag de dag niks meer bij voor kunnen stellen.

Verder was er nog een bedrijf eind jaren vijftig die opperde om van het landgoed een sprookjespark te maken. De gemeente Utrecht ging hier al heel snel niet mee akkoord. Anders was erop de dag vandaag een Utrechtse Efteling in Bunnik geweest.


De linker- en zijgevel van huis Oud-Amelisweerd in de periode 1713.1730. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. De linker- en zijgevel van huis Oud-Amelisweerd in de periode 1713.1730. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.Het Chinese behang van baron Taets van Amerongen

Interieur van het Landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik: detail van het handgeschilderde Chinese behang in de Chinese Jachtkamer, voorstellende het Drakenbootfestijn op zaterdag 24 augustus 2019. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847144. Interieur van het Landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik: detail van het handgeschilderde Chinese behang in de Chinese Jachtkamer, voorstellende het Drakenbootfestijn op zaterdag 24 augustus 2019. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847144.In de twee rechter voorkamers aan de zuidzijde van het huis Oud-Amelisweerd (rivierzijde) bevinden zich zeer zeldzame wandbespanningen van handbeschilderd Chinees behangsel, waarop allerlei voorstellingen, zoals jacht- en feestscènes, bloemen en vogels zijn afgebeeld.

Met Chinees behang wordt bedoeld in China vervaardigd behang met Chinese voorstellingen. Het behangsel bestaat uit vellen rijstpapier. De vellen behang zijn aangebracht op een linnen drager, die voorzien is van grauw grondpapier. Het geheel is bevestigd op tegen de muur
bevestigde houten tengels.

Diverse soorten van het rijstpapierbehang stellen scenes voor van jachtpartijen en een drakenbootwedstrijd.

Zeer waarschijnlijk heeft Gerard Godard Baron Taets van Amerongen kort na 1770 opdracht gegeven de kamers met Chinees behang te verfraaien. Aannemelijk
is dat hij het vanuit Canton naar Nederland geïmporteerde behangsel via de Verenigde Oostindische Compagnie heeft betrokken. 

Uit onderzoek en restauratie bleek dat er een ‘tijdelijk’ behang was aangebracht in afwachting van het Chinese behang. Dit ‘tijdelijke’ behang is ook op grondpapier en een linnen drager geplakt. 

Chinees behang is vrij zeldzaam in Nederland. Voorbeelden in situ zijn 
aanwezig in het huis Marquette in Heemskerk, Huis Ten Bosch in Den Haag en in kasteel Heeswijk te Heeswijk-Dinther. In het verleden was in het Museum Paleis het Loo in Apeldoorn ook Chinees behang aanwezig. Verder worden nog enkele resten bewaard in het Rijksmuseum te Amsterdam, het Westfries Museum in Hoorn, het Breda’s Museum, het Huis Sparrendaal te Driebergen en het
huis Dreef 3 te Haarlem.

Naar een tekst van B. Kooij, bewerkt door SHH.


Interieur van het landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik: het handgeschilderde behang aan de westwand van de Chinese Jachtkamer, voorstellende het Drakenbootfestijn op dinsdag 29 april 2008. Bron: Het Utrehts Archief, catalogusnummer: 821626. Interieur van het landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik: het handgeschilderde behang aan de westwand van de Chinese Jachtkamer, voorstellende het Drakenbootfestijn op dinsdag 29 april 2008. Bron: Het Utrehts Archief, catalogusnummer: 821626.


Afbeelding van een fragment van het behang in de Chinese Jachtkamer van het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik op maandag 3 december 2012. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 821601. Afbeelding van een fragment van het behang in de Chinese Jachtkamer van het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik op maandag 3 december 2012. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 821601.


Interieur van het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik, tijdens de restauratie: de oostelijke wand van de Oud-Hollandse kamer met beschilderd linnenbehang, voorstellende een arcadisch landschap op woensdag 7 november 2012. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 809935. Interieur van het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik, tijdens de restauratie: de oostelijke wand van de Oud-Hollandse kamer met beschilderd linnenbehang, voorstellende een arcadisch landschap op woensdag 7 november 2012. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 809935.


Interieur van het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik: oostwand van de vogeltjeskamer, met de schouw en de handgeschilderde Chinese behangsels op woensdag 5 april 1989. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 116486. Interieur van het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik: oostwand van de vogeltjeskamer, met de schouw en de handgeschilderde Chinese behangsels op woensdag 5 april 1989. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 116486.


Interieur van het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik: het bovendeurstuk (witje) op de oostelijke wand van de Oud-Hollandse Vogelkamer, voorstellende 'voorspoed'. Genomen op woensdag 7 november 2012. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 809939. Interieur van het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik: het bovendeurstuk (witje) op de oostelijke wand van de Oud-Hollandse Vogelkamer, voorstellende 'voorspoed'. Genomen op woensdag 7 november 2012. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 809939.Verkoop Landgoed Oud-Amelisweerd in 1951

Gezicht op het huis Oud-Amelisweerd tussen Utrecht en Bunnik, met links het botenhuis en rechts de toegangsbrug over de Kromme Rijn in 1810-1830. Naar een tekening van J.L.Jonxis. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201059. Gezicht op het huis Oud-Amelisweerd tussen Utrecht en Bunnik, met links het botenhuis en rechts de toegangsbrug over de Kromme Rijn in 1810-1830. Naar een tekening van J.L.Jonxis. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201059.Op dinsdag 5 juni 1951 werd ten overstaan van de Utrechtse notaris Wilhelmus Augustinus Theodorus Warren op zijn kantoor aan het Domplein 27 te Utrecht verkocht voor f. 400.000 gulden de vroegere ambachtsheerlijkheid, landgoed en huis genaamd Oud-Amelisweerd tezamen met, koetshuis, boerderijen De Zonnewijzer, Wiltenburg, bossen, lanen, weiland  en water.

De verkopende partij bestond uit:

'1.   De Hoog welgeboren Vrouwe Jonkvrouwe Marie Therese Bosch van Oud-Amelisweerd, zonder beroep, echtgenote van- en ten deze bijgestaan door den Hoog WelGeboren Heer Jonkheer Felix Hubert Maria Michiels van Kessenich, Luitenant-kolonel der Artillerie, buiten dienst, beiden wonende te UTRECHT, met wien zij volgens hare verklaring is gehuwd buiten elke gemeenschap van goederen, mitagders het vrije genot harre inkomsten, blijkens akte van huwelijksvoorwaarden den eersten April negentienhonderd twee en twintig voor den Notaris Th.O.M.J. Baron van Wijnbergen te Utrecht, verleden;

2.   de Hoog Welgeboren Heer Jonkheer FELIX HUBERT MARIA MICHIELS VAN KESSENICH, voornoemd, tot bijstand zijner voornoemde echtgenooten en zoo nodig voor zich;'.


Foto van jkvr. Marie Thérèse Bosch van Oud-Amelisweerd (links) en (rechts) haar echtgenote jhr. Felix Hubert Maria Michiels van Kessenich (rechts) in 1935 staande voor het graf van jhr. Willem Eugene Bosch van Oud-Amelisweerd. Bron: Delpher.nl. Foto van jkvr. Marie Thérèse Bosch van Oud-Amelisweerd (links) en (rechts) haar echtgenote jhr. Felix Hubert Maria Michiels van Kessenich (rechts) in 1935 staande voor het graf van jhr. Willem Eugene Bosch van Oud-Amelisweerd. Bron: Delpher.nl.


Gezicht over de Kromme Rijn tussen Utrecht en Bunnik op het huis Oud-Amelisweerd en de bijbehorende boerderij, met links het speelhuis dat bij de verwoesting gespaard is gebleven in 1745-1748 naar een tekening van Jan de Beijer. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 37910. Gezicht over de Kromme Rijn tussen Utrecht en Bunnik op het huis Oud-Amelisweerd en de bijbehorende boerderij, met links het speelhuis dat bij de verwoesting gespaard is gebleven in 1745-1748 naar een tekening van Jan de Beijer. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 37910.


    

Land in het groen is het aan te kopen Landgoed Oud-Amelisweerd in juni 1951. Land in rood is Landgoed Rhijnauwen aangekocht door de gmeente Utrecht in april 1920. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3, 13316, 13317. Land in het groen is het aan te kopen Landgoed Oud-Amelisweerd in juni 1951. Land in rood is Landgoed Rhijnauwen aangekocht door de gmeente Utrecht in april 1920. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3, 13316, 13317.


Diverse landerijen in groen gearceerd van het aan te kopen landgoed Oud-Amelisweerd op dinsdag 5 juni 1951 door de gemeente Utrecht. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3, 13316, 13317. Diverse landerijen in groen gearceerd van het aan te kopen landgoed Oud-Amelisweerd op dinsdag 5 juni 1951 door de gemeente Utrecht. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3, 13316, 13317.


Diverse landerijen in roze gearceerd van het aan te kopen landgoed Oud-Amelisweerd op dinsdag 5 juni 1951 door de gemeente Utrecht. Bron: Het Utrechts Archief, 1803.. Diverse landerijen in roze gearceerd van het aan te kopen landgoed Oud-Amelisweerd op dinsdag 5 juni 1951 door de gemeente Utrecht. Bron: Het Utrechts Archief, 1803..


Diverse landerijen in groen gearceerd van het aan te kopen landgoed Oud-Amelisweerd op dinsdag 5 juni 1951 door de gemeente Utrecht (vereenvoudigde weergave op de kaart). Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3, 13316, 13317. Diverse landerijen in groen gearceerd van het aan te kopen landgoed Oud-Amelisweerd op dinsdag 5 juni 1951 door de gemeente Utrecht (vereenvoudigde weergave op de kaart). Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3, 13316, 13317.


Portret van jhr. mr. C.J.A. de Ranitz (1905-1983) in 1948, burgemeester van Utrecht van 1948 tot 1970. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 821134. Portret van jhr. mr. C.J.A. de Ranitz (1905-1983) in 1948, burgemeester van Utrecht van 1948 tot 1970. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 821134.


Fragment uit een groepsfoto van college van BenW van gemeente Utrecht uit 1952 met burgemeester Jhr. mr. C.J.A. de Ranitz en gemeentesecretaris dr. J. de Lange. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 103755. Fragment uit een groepsfoto van college van BenW van gemeente Utrecht uit 1952 met burgemeester Jhr. mr. C.J.A. de Ranitz en gemeentesecretaris dr. J. de Lange. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 103755.


Portret van dr. J. de Lange, geboren 1890, gemeentesecretaris van Utrecht (1924-1956) in 1949, overleden 1973. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 105480. Portret van dr. J. de Lange, geboren 1890, gemeentesecretaris van Utrecht (1924-1956) in 1949, overleden 1973. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 105480.


Handtekeningen van Jkvr. Maria Thérèse Bosch van Oud-Amelisweerd en haar echtgenoot Jhr. Felix Hubert Michiels van Kessenich in juni 1950 vanuit notariskantoor Warren. Tot uitnodiging aan de gemeente Utrecht voor de verkoopondertekening op dinsdag 5 juni 1951 voor de verkoop van het landgoed. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3, 13316 en 13317. Handtekeningen van Jkvr. Maria Thérèse Bosch van Oud-Amelisweerd en haar echtgenoot Jhr. Felix Hubert Michiels van Kessenich in juni 1950 vanuit notariskantoor Warren. Tot uitnodiging aan de gemeente Utrecht voor de verkoopondertekening op dinsdag 5 juni 1951 voor de verkoop van het landgoed. Bron: Het Utrechts Archief, 1007-3, 13316 en 13317.


Gezicht op het landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik in de periode 1955 en 1960. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 825505. Gezicht op het landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik in de periode 1955 en 1960. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 825505.


Ondertekening van notaris Wilhelmus Augustus Theodorus Warren onder de verkoopakte in het Hypotheek 4 boek op dinsdag 5 juni 1951. Bron: Het Utrechts Archief, 1294, 9457, (1057), 1057/109, 134. Ondertekening van notaris Wilhelmus Augustus Theodorus Warren onder de verkoopakte in het Hypotheek 4 boek op dinsdag 5 juni 1951. Bron: Het Utrechts Archief, 1294, 9457, (1057), 1057/109, 134.


     

Gezicht over de Kromme Rijn en op de achtergevel van het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik op donderdag 4 juli 1991. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 805778. Gezicht over de Kromme Rijn en op de achtergevel van het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik op donderdag 4 juli 1991. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 805778.De aankopende partij was:

'3.   de Heer DOCTOR JACOBUS DE LANGE, Secretaris der Gemeente UTRECHT, wonende te UTRECHT, ten deze ingevolge opdracht van den Burgemeester te Utrecht, overeenkomstig artikel 78 der Gemeentewet verleend bij diens besluit van den vijftien September negentienhonderd vijf en veertig (Gemeenteblad van negentienhonderd vijf en veertig nummer 35) zooals dit nader is gewijzigd de Gemeente Utrecht vertegenwoordigde bij alle buitengerechtelijke rechtshandelingen, die voor haar moeten worden gedaan, voor zoover daarvan eene notarieele akte wordt opgemaakt en voorts als zoodanig handelende ter uitvoering van het Besluit van den Raad der Gemeente Utrecht van den zevenden December negentienhonderd en vijftig, nommer 199/ 841/23 O.W. goedgekeurd door de Gedeputeerde Staten der Provincie Utrecht bij hunne beschikking van den zeventienden April negentienhonderd een en vijftig, derde afdeeling nommer 1957/1184 enz enz enz ...'


Gezicht over de Kromme Rijn tussen Utrecht en Bunnik op het huis Oud-Amelisweerd en de bijbehorende boerderij, met links het speelhuis dat bij de verwoesting gespaard is gebleven in 1745-1748 naar een tekening van Jan de Beijer. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 37909. Gezicht over de Kromme Rijn tussen Utrecht en Bunnik op het huis Oud-Amelisweerd en de bijbehorende boerderij, met links het speelhuis dat bij de verwoesting gespaard is gebleven in 1745-1748 naar een tekening van Jan de Beijer. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 37909.'... Gemeente Utrecht, voor en ten behoeve van welke Gemeente de comparant sub 3, in zijne gemelde hoedanigheid, verklaarde in het belang der volkshuisvesting voor die Gemeente in koop het eigendomsoverdracht aan te namen: "De voormalige AMBACHTSHEERLIJKHEID en de RIDDERHOFSTAD OUD-AMELISWEERD, bestaande in HEERHUIS, STALLEN, en KOETSHUIS KOETSIERS en TUINMANSWONINGEN, MOESTUIN, LANEN en BOSCH, de hofsteden "DE ZONNEWIJZER" en WILTENBURG, met bijbehoorende SCHUREN en VERDERE GEBOUWEN, BERGEN, LANDERIJEN en BOOMGAARDEN, zoomede WONINGEN, WEG en WATER, alles met ERF en GROND gelegen onder de gemeente BUNNIK en onder RHIJNAUWEN EN VECHTEN, gemeente BUNNIK, kadastraal bekend gemeente BUNNIK Sectie B nommers 114- 116- 117- 118- 119- 121- 122- 123- 125- 125bis 337- 338- 339- 126- 127- 522- 523- 524- 529- 633- 634- en 635 zoomede gemeente BUNNIK Sectie C nommers 40- 44- 47- 48- 49- 50- 51- 52- 53- 54- 55- 56- 57- 58- 59- 60- 61- 62- 63- 64- 65- 66- 67- 68- 69- 70- 71- 72- 73- 74- 75- 76- 77- 78- 82- 155- 156- en 161 ter gezamelijke oppervlakte van vijf en zeventig hectaren drie en dertig aren en vijf en negentig centiaren."'


Gezicht op de Kromme Rijn te Utrecht met links het huis Oud-Amelisweerd, uit het westen in 1981. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 61211. Gezicht op de Kromme Rijn te Utrecht met links het huis Oud-Amelisweerd, uit het westen in 1981. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 61211.Geciteerd uit de Hypotheek4 boek van het vroegere kadasterkantoor Amersfoort, Het Utrechts Archief T1294, inventarisnummer: 9457 (1057), 1057/109.

Van Jkvr. Maria Thérèse Bosch van Oud-Amelisweerd en haar echtgenote Jhr. Felix Hubert Maria Michiels van Kessenich zijn tot op heden geen portretten bekend.


Gezicht in de Beeldenlaan naar het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik in de zomer van 1968. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 810901. Gezicht in de Beeldenlaan naar het huis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik in de zomer van 1968. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 810901.


Bruggetje aan de Kromme Rijn bij rijp. Gemaakt door fotograaf Francis Kramer (Utrecht 1878 - 1965 Utrecht), ergens in de periode 1905-1942. Bron: Centraal Museum.nl. Bruggetje aan de Kromme Rijn bij rijp. Gemaakt door fotograaf Francis Kramer (Utrecht 1878 - 1965 Utrecht), ergens in de periode 1905-1942. Bron: Centraal Museum.nl.


  

Afbeelding van berijpte bomen langs de Koningslaan te Bunnik op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900048. Afbeelding van berijpte bomen langs de Koningslaan te Bunnik op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900048.


Gezicht op de ventweg / fietspad langs de Koningslaan te Bunnik, tijdens winterse omstandigheden op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900049. Gezicht op de ventweg / fietspad langs de Koningslaan te Bunnik, tijdens winterse omstandigheden op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900049.


Gezicht op de Koningslaan te Bunnik, tijdens winterse omstandigheden op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900050. Gezicht op de Koningslaan te Bunnik, tijdens winterse omstandigheden op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900050.


Gezicht op de berijpte weilanden langs de Koningslaan te Bunnik, bij het landgoed Amelisweerd op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900051. Gezicht op de berijpte weilanden langs de Koningslaan te Bunnik, bij het landgoed Amelisweerd op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900051.


Afbeelding van een streekbus van Connexxion als lijn 43 Driebergen-Utrecht op de Koningslaan te Bunnik, tijdens winterse omstandigheden op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900052. Afbeelding van een streekbus van Connexxion als lijn 43 Driebergen-Utrecht op de Koningslaan te Bunnik, tijdens winterse omstandigheden op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900052.


Gezicht op het huis Oud Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik, tijdens winterse omstandigheden op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900054. Gezicht op het huis Oud Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik, tijdens winterse omstandigheden op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900054.


Gezicht op het huis Oud Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik, tijdens winterse omstandigheden. Op de voorgrond de Kromme Rijn. op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900055. Gezicht op het huis Oud Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik, tijdens winterse omstandigheden. Op de voorgrond de Kromme Rijn. op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900055.


Gezicht op het huis Oud Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik, tijdens winterse omstandigheden. Op de voorgrond de Kromme Rijn op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900056. Gezicht op het huis Oud Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik, tijdens winterse omstandigheden. Op de voorgrond de Kromme Rijn op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900056.


Gezicht op het jaagpad langs de Kromme Rijn langs het landgoed Amelisweerd bij Bunnik, tijdens winterse omstandigheden op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900057. Gezicht op het jaagpad langs de Kromme Rijn langs het landgoed Amelisweerd bij Bunnik, tijdens winterse omstandigheden op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900057.


icht op de Kromme Rijn door het landgoed Amelisweerd bij Bunnik, tijdens winterse omstandigheden op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 9000058. icht op de Kromme Rijn door het landgoed Amelisweerd bij Bunnik, tijdens winterse omstandigheden op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 9000058.


ezicht op de Kromme Rijn en het landhuis Oud Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik, tijdens winterse omstandigheden op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900062. ezicht op de Kromme Rijn en het landhuis Oud Amelisweerd (Koningslaan 9) te Bunnik, tijdens winterse omstandigheden op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900062.


Gezicht op de brug over de Kromme Rijn door het landgoed Amelisweerd bij Bunnik, met op de achtergrond het koetshuis van het huis Oud-Amelisweerd op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900059. Gezicht op de brug over de Kromme Rijn door het landgoed Amelisweerd bij Bunnik, met op de achtergrond het koetshuis van het huis Oud-Amelisweerd op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900059.


Gezicht op de spoorwegovergang in de Achterdijk te Vechten (gemeente Bunnik). Rechts een diepladerbord met de aanduiding Overweg 1210 op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900063. Gezicht op de spoorwegovergang in de Achterdijk te Vechten (gemeente Bunnik). Rechts een diepladerbord met de aanduiding Overweg 1210 op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900063.


Gezicht op de spoorwegovergang in de Achterdijk te Vechten (gemeente Bunnik) op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900064. Gezicht op de spoorwegovergang in de Achterdijk te Vechten (gemeente Bunnik) op zaterdag 10 januari 2009. Naar een foto van Victor. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 900064.Bijgebouwen Landgoed Oud-Amelisweerd

Koetshuis Oud-Amelisweerd aan de Koningslaan 11 en 13

Gezicht op het koetshuis naast het huis Oud-Amelisweerd te Bunnik in augustus 1953. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 22053. Gezicht op het koetshuis naast het huis Oud-Amelisweerd te Bunnik in augustus 1953. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 22053.Op landgoed Oud-Amelisweerd staat naast het landhuis een bijbehorend koetshuis. Dat koetshuis is rond 1770 gebouwd.

Het koetshuis is een eenvoudig gebouw met een schilddak. Een schilddak is een dak met 2 driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte zijde en 2 lange dakvlakken aan de lange kant.


Gezicht op het voormalige koetshuis van het landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 11-13) te Bunnik op maandag 8 september 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer 117156. Gezicht op het voormalige koetshuis van het landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 11-13) te Bunnik op maandag 8 september 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer 117156.Dakruiter

Op het dak staat een torentje geplaatst. Dat torentje heet een dakruiter. In die dakruiter hangt een slagklok met 1 wijzerplaat.

De slagklok draagt geen opschrift of versiering. Waarschijnlijk is het een oude etensbel.

De dakruiter is in april 2005 helemaal gerestaureerd. Dat is gedaan door de gemeente Utrecht.
Bron: Erfgoed.Utrecht.nl.


Gezicht op het voormalige koetshuis van het landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 11-13) te Bunnik op maandag 8 september 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer 117155. Gezicht op het voormalige koetshuis van het landhuis Oud-Amelisweerd (Koningslaan 11-13) te Bunnik op maandag 8 september 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer 117155.Boerderij De Zonnewijzer aan de Koningslaan 15

Boerderij De Zonnewijzer omstreeks 1988. Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij. Boerderij De Zonnewijzer omstreeks 1988. Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij.


    


De boerderij die aan de Kromme Rijn ligt, is een dwarshuisboerderij met rieten kap, uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Waarschijnlijk is de boerderij gebouwd ter vervanging van de in 1770 gesloopte boerderij, die ter hoogte van de brug bij Oud-Amelisweerd, aan de Kromme Rijn heeft gestaan. In deze eeuw heeft de boerderij diverse verbouwingen ondergaan. In de voorgevel werden openslaande deuren geplaatst. De rechter zijgevel kreeg nieuwe ramen. In 1967 is aan de linker zijgevel een erker aangebracht.

Links in de voorgevel zien we nog wel het 18de eeuwse roeden- schuifvenster van de opkamer, met daaronder een kelder. In het achterhuis treffen we het oorspronkelijke ankerbalk-gebint aan. Naast de boerderij staat het zomerhuis met een afgewolfd pannen zadeldak gedekt. Waarschijnlijk is dit zomerhuis iets later dan de boerderij gebouwd, maar dateert in ieder geval van voor 1830.


Jhr. Paul Lodewijk Hendrik Bosch van Oud-Amelisweerd, geboren donderdag 26 oktober 1865 te Utrecht en overleden zondag 1 februari 1931 te Nijmegen. Hij werd 55 jaar. Van beroep Rector van het gymnasium van St. Willebrord te Katwijk aan de Rijn. Zoon van Jhr. Wilhelmus Johannes Marie Bosch van Oud-Amelisweerd en Anna Catharina van de Poll. Bron: Geheugen.delpher.nl. Jhr. Paul Lodewijk Hendrik Bosch van Oud-Amelisweerd, geboren donderdag 26 oktober 1865 te Utrecht en overleden zondag 1 februari 1931 te Nijmegen. Hij werd 55 jaar. Van beroep Rector van het gymnasium van St. Willebrord te Katwijk aan de Rijn. Zoon van Jhr. Wilhelmus Johannes Marie Bosch van Oud-Amelisweerd en Anna Catharina van de Poll. Bron: Geheugen.delpher.nl.In 1966 heeft een ingrijpende verbouwing plaats gevonden. De indeling van het voorhuis werd grondig gewijzigd en aansluitend de indeling van de voorgevel. Oorspronkelijk was links de ingang geweest met rechts daarvan twee 18de eeuwse roeden schuifvensters.

Thans is de ingang rechts met links daarvan drie en rechts een 6-ruitsschuifvenster. Het centraal geplaatste lage zolderraam werd vervangen door twee dubbele draaivensters. De vensters in de rechter zijgevel werden dichtgemetseld.

Bij de boerderij staat nog een oude rietgedekte schuurberg. De twee andere hooibergen zijn vervangen door nieuwe.

Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij.


      

Gezicht op de boerderij De Zonnewijzer (Koningslaan 15) te Bunnik op 29 oktober 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 117197. Gezicht op de boerderij De Zonnewijzer (Koningslaan 15) te Bunnik op 29 oktober 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 117197.


Gezicht over de Kromme Rijn op de boerderij De Zonnewijzer (Koningslaan 15) in de sneeuw bij Bunnik uit het oosten in 1900 en 1905. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 5544. Gezicht over de Kromme Rijn op de boerderij De Zonnewijzer (Koningslaan 15) in de sneeuw bij Bunnik uit het oosten in 1900 en 1905. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 5544.


Gezicht op de boerderij De Zonnewijzer (Koningslaan 15) te Bunnik, tijdens de restauratie op 5 juni 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 117145. Gezicht op de boerderij De Zonnewijzer (Koningslaan 15) te Bunnik, tijdens de restauratie op 5 juni 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 117145.


     

Boerderij Wiltenburg aan de Provincialeweg 116

Gezicht op de boerderij Provincialeweg 116 (Hofstede Wiltenburg) te Bunnik op 29 oktober 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 117196. Gezicht op de boerderij Provincialeweg 116 (Hofstede Wiltenburg) te Bunnik op 29 oktober 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 117196.De witgeschilderde boerderij met pannen zadeldak en links tegen het woonhuis aangebouwde stalruimte dateert uit het laatste kwart van de 17de eeuw.


Huize Wiltenburg aan de Koningslaan bij Vechten in ca. 1650 in het bezit van familie Tuyll van Serooskerken. Met in de Koningslaan nog de bocht net voor de Rhijnauwenselaan. Bocht is er begin jaren 30 van de twintigste eeuw eruit gehaald door de Provinciale Waterstaat van Utrecht. Bron: Het Utrechts Archief, Topografische Atlas, Huisarchief Zuilen T76. Huize Wiltenburg aan de Koningslaan bij Vechten in ca. 1650 in het bezit van familie Tuyll van Serooskerken. Met in de Koningslaan nog de bocht net voor de Rhijnauwenselaan. Bocht is er begin jaren 30 van de twintigste eeuw eruit gehaald door de Provinciale Waterstaat van Utrecht. Bron: Het Utrechts Archief, Topografische Atlas, Huisarchief Zuilen T76.De boerderij heeft vanaf 1738 tot 1926 ook dienst gedaan als uitspanning en café. Rond het begin van de negentiende eeuw was het in het bezit van kastelein Gerrit van de Vegt en later zijn nazaten. Later kocht Jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd het Wiltenburg pand aan. In 1926 is de caféruimte bij het woonhuis getrokken en was het alleen nog een veeteeltbedrijf met de familie Van Oostrom als pachtboer.


Rechtsboven op deze luchtfoto van anno 2020 is op de hoek van de Provincialeweg met de Koningslaan en de Rijnauwenselaan nog goed het kadastrale perceel waar te nemen waar tot de jaren dertig van de twintigste eeuw de Koningslaan met een bocht in zijn tracé doorheen liep. Waar heden een autobedrijf aan het oostelijke gedeelte van het perceel is gevestigd. Bron: Kadastralekaart.com. Rechtsboven op deze luchtfoto van anno 2020 is op de hoek van de Provincialeweg met de Koningslaan en de Rijnauwenselaan nog goed het kadastrale perceel waar te nemen waar tot de jaren dertig van de twintigste eeuw de Koningslaan met een bocht in zijn tracé doorheen liep. Waar heden een autobedrijf aan het oostelijke gedeelte van het perceel is gevestigd. Bron: Kadastralekaart.com.In 1947 zijn er kamers op zolder gemaakt. Een interne verbouwing heeft in 1966 plaats gevonden. Bij de boerderij staan een witgepleisterd bakhuis met pannen zadeldak van voor 1828, een gedeeltelijk gepleisterde schuur uit 1879, een rieten kapberg met houten roeden en een in 1934 geplaatste kapberg voorzien van een golfplaten dak. Als gevolg van de verbreding van de Provincialeweg moesten de 3 leilinden voor de boerderij verdwijnen en kwam de boerderij direct aan de weg te liggen.


Boerderij Wiltenburg aan de Provincialeweg 116 te Bunnik en Vechten in januari 1962. Bron: Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort beeldbank, documentnummer: ... . Boerderij Wiltenburg aan de Provincialeweg 116 te Bunnik en Vechten in januari 1962. Bron: Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort beeldbank, documentnummer: ... .Vanaf de Achterdijk gezien is de boerderij markant gelegen en valt vooral op door de tegen
de zijgevel van het woonhuis aangebouwde stalruimte. Dit is een gevolg van het ondiepe bouwperceel met de achterlangs lopende sloot. Aan de voorzijde zien we rechts van de ingang de twee hoger in de gevel geplaatste 6-ruitsschuifvensters van de opkamer met in de rechter zijgevel een smal schuifvenster met halve luiken boven een kelderlicht.


De Koningslaan ter hoogte van landgoed Oud-Amelisweerd in januari 1962. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, beeldbank, documentnummer: 87.690. De Koningslaan ter hoogte van landgoed Oud-Amelisweerd in januari 1962. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, beeldbank, documentnummer: 87.690.De oorspronkelijke ingang is buiten gebruik. Links hiervan is de woonkamer, die na sluiting van het café gedeeltelijk in het achterhuis is uitgebouwd en voorzien is van drie grote schuifvensters met luiken. Opvallend is nog dat de achtergevel van het woonhuis lager is dan de voorgevel.

Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij.

In 1951 werd Wiltenburg tezamen met het landgoed Oud-Amelisweerd aangekocht door de gemeente Utrecht van Jkvr. Marie Therese Bosch van Oud-Amelisweerd - Michiels van Kessenich.


Huize Wiltenburg (fragmentskaart) aan de Koningslaan bij Vechten in ca. 1650 in het bezit van familie Tuyll van Serooskerken. Met in de Koningslaan nog de bocht net voor de Rhijnauwenselaan. Bocht is er begin jaren 30 van de twintigste eeuw eruit gehaald door de Provinciale Waterstaat van Utrecht. Bron: Het Utrechts Archief, 76, 283, f. 28-29. Huize Wiltenburg (fragmentskaart) aan de Koningslaan bij Vechten in ca. 1650 in het bezit van familie Tuyll van Serooskerken. Met in de Koningslaan nog de bocht net voor de Rhijnauwenselaan. Bocht is er begin jaren 30 van de twintigste eeuw eruit gehaald door de Provinciale Waterstaat van Utrecht. Bron: Het Utrechts Archief, 76, 283, f. 28-29.


Gezicht op de boerderij Provincialeweg 116 te Bunnik, met enkele bijgebouwen op woensdag 19 april 2000. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 843518. Gezicht op de boerderij Provincialeweg 116 te Bunnik, met enkele bijgebouwen op woensdag 19 april 2000. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 843518.


     

Gezicht op de boerderij Wiltenburg (Provincialeweg 116) te Bunnik (tegenover de Achterdijk te Vechten) tussen 1990 en 1998. Vervaardigd door Wim Hagemans, fotograaf/tekenaar. Publicatie met toestemming van belangenbehartiger. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 33018. Gezicht op de boerderij Wiltenburg (Provincialeweg 116) te Bunnik (tegenover de Achterdijk te Vechten) tussen 1990 en 1998. Vervaardigd door Wim Hagemans, fotograaf/tekenaar. Publicatie met toestemming van belangenbehartiger. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 33018.


Gezicht over de Achterdijk te Bunnik richting de kruising met de Provincialeweg (S13, de secundaire provinciale weg Utrecht-Wijk bij Duurstede) in februari 1982. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847352. Gezicht over de Achterdijk te Bunnik richting de kruising met de Provincialeweg (S13, de secundaire provinciale weg Utrecht-Wijk bij Duurstede) in februari 1982. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847352.


Gezicht op de boerderij Provincialeweg 116 (Hofstede Wiltenburg) te Bunnik op 29 oktober 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 117195. Gezicht op de boerderij Provincialeweg 116 (Hofstede Wiltenburg) te Bunnik op 29 oktober 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 117195.


Gezicht op de Provincialeweg (S13, de secundaire provinciale weg Utrecht-Wijk bij Duurstede), met rechts de afslag naar de Achterdijk te Bunnik in februari 1982. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847353. Gezicht op de Provincialeweg (S13, de secundaire provinciale weg Utrecht-Wijk bij Duurstede), met rechts de afslag naar de Achterdijk te Bunnik in februari 1982. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847353.


Gezicht op de boerderij Provincialeweg 116 te Bunnik op woensdag 19 april 2000. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 843520. Gezicht op de boerderij Provincialeweg 116 te Bunnik op woensdag 19 april 2000. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 843520.


Luchtfoto gezien vanuit het noorden op het buurtschap Vechten aan de Provincialeweg/Koningslaan op maandag 5 pril 1976. Met boerderijen De Prins, Wiltenburg en het begin van de Achterdijk Bron: HUA, 1929. Luchtfoto gezien vanuit het noorden op het buurtschap Vechten aan de Provincialeweg/Koningslaan op maandag 5 pril 1976. Met boerderijen De Prins, Wiltenburg en het begin van de Achterdijk Bron: HUA, 1929.


Luchtfoto gezien vanuit het noordwesten op het buurtschap Vechten aan de Provincialeweg/Koningslaan op maandag 5 pril 1976. Met boerderijen De Prins, Wiltenburg en het begin van de Achterdijk. Rechtsboven de oude dienstwoningen van de Nederlandse Spoorwegen aan de Rhijnspoorweg (Utrecht-Arnhem). Bron: HUA, 1929. Luchtfoto gezien vanuit het noordwesten op het buurtschap Vechten aan de Provincialeweg/Koningslaan op maandag 5 pril 1976. Met boerderijen De Prins, Wiltenburg en het begin van de Achterdijk. Rechtsboven de oude dienstwoningen van de Nederlandse Spoorwegen aan de Rhijnspoorweg (Utrecht-Arnhem). Bron: HUA, 1929.


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden op het buurtschap Vechten aan de Provincialeweg/Koningslaan op maandag 5 pril 1976. Met boerderijen De Prins, Wiltenburg en het begin van de Achterdijk. Met benden onderaan de rijksweg A12. Bron: HUA, 1929. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden op het buurtschap Vechten aan de Provincialeweg/Koningslaan op maandag 5 pril 1976. Met boerderijen De Prins, Wiltenburg en het begin van de Achterdijk. Met benden onderaan de rijksweg A12. Bron: HUA, 1929.


   

 Provincialeweg 118

Gezicht op de boerderij Provincialeweg 118 te Bunnik op maandag 8 september 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 117166. Gezicht op de boerderij Provincialeweg 118 te Bunnik op maandag 8 september 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 117166. Het witgepleisterde boeren woonhuis met rieten dak is na 1672 herbouwd nadat het door de Franse troepen verwoest was. De dakkapel op het linkerdakvlak is nieuw. De ingang aan de voorzijde is rechts van het midden geplaatst en wordt geflankeerd door een 19de eeuws schuifvenster met luiken. Geheel links zien we een hoog smal venster met een luik. Aan de achterzijde is ook een ingang. Opvallend zijn de lage zij- en achtergevels.


Gezicht op de boerderij Provincialeweg 118 te Vechten in april 1941. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 20661. Gezicht op de boerderij Provincialeweg 118 te Vechten in april 1941. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 20661.


Afbeelding van een door de storm van donderdag 25 januari 1990 omgewaaide boom aan de Provincialeweg te Bunnik, met op de achtergrond het huis Provincialeweg 118. Foto genomen op: vrijdag 26 januari 1990. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 10341. Afbeelding van een door de storm van donderdag 25 januari 1990 omgewaaide boom aan de Provincialeweg te Bunnik, met op de achtergrond het huis Provincialeweg 118. Foto genomen op: vrijdag 26 januari 1990. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 10341.Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij.


Gezicht op de boerderij Provincialeweg 118 te Bunnik. op maandag 8 september 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 11716. Gezicht op de boerderij Provincialeweg 118 te Bunnik. op maandag 8 september 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 11716.


Boerderij aan de Koningslaan 118 (pachtboerderij) van Oud-Amelisweerd met op de voorgrond bewoners van het buurtschap Vechten. Boerderij aan de Koningslaan 118 (pachtboerderij) van Oud-Amelisweerd met op de voorgrond bewoners van het buurtschap Vechten.


De boerderij aan de Provincialeweg 118 wat ooit in het bezit is geweest van familie Bosch van Oud-Amelisweerd. Foto uit: 1988. Bron: Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij. De boerderij aan de Provincialeweg 118 wat ooit in het bezit is geweest van familie Bosch van Oud-Amelisweerd. Foto uit: 1988. Bron: Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij.


Gezicht op de met verkeerslichten beveiligde kruising van de Voorlaan, Koningslaan en Achterdijk te Vechten (gemeente Bunnik) op donderdag 16 april 2020. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 845797. Gezicht op de met verkeerslichten beveiligde kruising van de Voorlaan, Koningslaan en Achterdijk te Vechten (gemeente Bunnik) op donderdag 16 april 2020. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 845797.


 

Provincialeweg 120-122
Gezicht op het huis Provincialeweg 120-122 te Bunnik op maandag 8 september 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 11716. Gezicht op het huis Provincialeweg 120-122 te Bunnik op maandag 8 september 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 11716.Het witgepleisterde woonhuis met een rieten dak is rond 1800 gebouwd. De huis werd in de 19de eeuw bewoond door een kleermaker, die ook onderdak verschafte aan gasten van Oud-Amelisweerd.

Volgens de huidige bewoner zou het ook een tolhuis zijn geweest. Waarschijnlijk bij de verbouwing die in 1836 heeft plaats gevonden heeft het huis het huidige aanzien gekregen met de door een fronton bekroonde ingangspartij en de grote 6-ruits schuifvensters aan de voorzijde.


Afbeelding van een door de storm van donderdag 25 januari 1990 omgewaaide boom bij het huis Provincialeweg 120-122 te Bunnik. Foto genomen op: vrijdag 26 januari 1990. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 10341. Afbeelding van een door de storm van donderdag 25 januari 1990 omgewaaide boom bij het huis Provincialeweg 120-122 te Bunnik. Foto genomen op: vrijdag 26 januari 1990. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 10341.Oorspronkelijk was het dak aan de voorzijde afgewolfd en waren er op de zolderverdieping twee ronde vensters in plaats van het huidige licht getoogde draaivenster. Aan de achterzijde zijn deze ronde vensters nog wel aanwezig. Een aantal jaren geleden is het huis geschikt gemaakt voor dubbele bewoning. Hier toe zijn een tweede ingang in de linker zijgevel en een aantal nieuwe vensters in de achtergevel aangebracht.


Afbeelding van een door de storm van donderdag 25 januari 1990 omgewaaide boom bij het huis huis Provincialeweg 120-122 te Bunnik. Foto genomen op: vrijdag 26 januari 1990. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 10341. Afbeelding van een door de storm van donderdag 25 januari 1990 omgewaaide boom bij het huis huis Provincialeweg 120-122 te Bunnik. Foto genomen op: vrijdag 26 januari 1990. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 10341.Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij.


Afbeelding van een door de storm van donderdag 25 januari 1990 gevelde boom bij het huis Provincialeweg 120-122 te Bunnik. Foto genomen op: vrijdag 26 januari 1990. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 80521. Afbeelding van een door de storm van donderdag 25 januari 1990 gevelde boom bij het huis Provincialeweg 120-122 te Bunnik. Foto genomen op: vrijdag 26 januari 1990. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 80521.


Gezicht op het huis Provincialeweg 120-122 te Bunnik. op maandag 8 september 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 11716. Gezicht op het huis Provincialeweg 120-122 te Bunnik. op maandag 8 september 1997. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 11716.Provincialeweg 124-126

Arbeiderswoningen aan de Provincialeweg 124-126 te Bunnik in 1988. Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij. Arbeiderswoningen aan de Provincialeweg 124-126 te Bunnik in 1988. Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij.Het witgepleisterde woonhuis met pannen mansardedak is omstreeks 1830 in opdracht van Jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd gebouwd als dubbele arbeiderswoning.

De dakkapellen zijn van later datum. Aan de voorzijde zien we links twee en rechts een schuifvenster met luiken. Er tussenin zijn twee smalle deuren met bovenlicht aangebracht, waarvan de rechtse buiten gebruik is. Het huis is het laatste van een rijtje 18de en 19de eeuwse witgepleisterde woonhuizen, gebouwd voor ambachtslieden binnen het voormalige dorp
Vechten.Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij.Afbeelding van een muurschildering van de Verfdokter uit 2016 van een grote kraai, op de zijgevel van het pand Provincialeweg 124 te Bunnik op zaterdag 24 augustus 2019. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 84709. Afbeelding van een muurschildering van de Verfdokter uit 2016 van een grote kraai, op de zijgevel van het pand Provincialeweg 124 te Bunnik op zaterdag 24 augustus 2019. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 84709.


Afbeelding van een muurschildering van de Verfdokter uit 2016 van een grote kraai, op de zijgevel van het pand Provincialeweg 124 te Bunnik op zaterdag 24 augustus 2019. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 84709. Afbeelding van een muurschildering van de Verfdokter uit 2016 van een grote kraai, op de zijgevel van het pand Provincialeweg 124 te Bunnik op zaterdag 24 augustus 2019. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 84709.Boerderij De Prins aan de Achterdijk 1 te Bunnik - Vechten

Boerderij De Prins aan de Achterdijk 1 in ca. 1988. Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij. Boerderij De Prins aan de Achterdijk 1 in ca. 1988. Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij.De monumentale witgepleisterde dwarshuisboerderij met een rieten kap is omstreeks 1674 gebouwd op de plaats van een oudere voorganger, die in 1672 door de Franse troepen werd verwoest. Tot 1735 heeft de boerderij ook dienst gedaan als herberg.

De naam ‘De Prins’ herinnert aan een bezoek dat de Prins van Oranje aan de herberg zou hebben gebracht. De voorgevel heeft zes 19de eeuwse zesruitsschuifvensters met luiken. Uit deze tijd dateert mogelijk ook het dakhuis met zadeldakje. De opkamer links beschikt nog over 18de eeuwse vensters met luiken.


De driesprong met de Provincialeweg en de Achterdijk te Vechten op een prentbriefkaart uit 19001-1910. Digitaal ingekleurd en met kunstmachtige intelligentie gereconstrueerd. De driesprong met de Provincialeweg en de Achterdijk te Vechten op een prentbriefkaart uit 19001-1910. Digitaal ingekleurd en met kunstmachtige intelligentie gereconstrueerd.Een andere kleur baksteen en soort dakbedekking wijzen op een verbreding van het achterhuis. Omstreeks 1955 zijn de stalvensters vernieuwd. In 1964 is in verband met dubbele bewoning de kaaskamer rechts in het woonhuis gewijzigd in een woonkamer met keuken. In de rechter zijgevel zijn een raam en een deur geplaatst. Bij de boerderij staan twee 19de eeuwse veeschuren, waartussen een mestkuil.


Herberg/boerderij De Prins aan de Achterdijk 1 te Vechten op een afbeelding die digitaal gereconstrueerd met digitale intelligentie. Herberg/boerderij De Prins aan de Achterdijk 1 te Vechten op een afbeelding die digitaal gereconstrueerd met digitale intelligentie.De hooischuur is in 1964 gebouwd ter vervanging van een drietal hooibergen. De boerderij is markant gelegen aan de T-kruising Achterdijk-Provincialeweg en vormt samen met de boerderij Provincialeweg 116 een belangrijk restant van de laat-17de eeuwse bebouwing van het gehucht Vechten.

Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij.


Gezicht op de Provincialeweg / Koningslaan ter hoogte van Vechten (gemeente Bunnik) ter hoogte van landgoed Oud-Amelisweerd in ca. 1965. Bron: Het Utrchts Archief, catalogusnummer: 839216. Gezicht op de Provincialeweg / Koningslaan ter hoogte van Vechten (gemeente Bunnik) ter hoogte van landgoed Oud-Amelisweerd in ca. 1965. Bron: Het Utrchts Archief, catalogusnummer: 839216.Na jaren van achteruitgang werd de boerderij in 2014 en 2015 opgeknapt en vestigde restaurant VROEG er zich. In 2018 branden de keuken in de vroegere schuur af. Eind 2019 was het restaurant na renovatie en opknappen weer in gebruik genomen.

In 1987 is nog bekend dat de boerderij met omliggende landerijen van familie Van Rijckevorsel van Kessel in was.


Zicht op links boerderij Wiltenburg en rechts boerderij De Prins aan de Achterdijk te Bunnik - Vechten. Tekening: Peter Koch. Zicht op links boerderij Wiltenburg en rechts boerderij De Prins aan de Achterdijk te Bunnik - Vechten. Tekening: Peter Koch.


    

 Geschiedenis Herberg De Prins aan de Achterdijk 1

Gezicht op de kruising Achterdijk-Provincialeweg te Vechten (gemeente Bunnik) uit het zuiden; met links de voorgevel van het huis Provincialeweg 116 en rechts de voor- en rechtergevel van de boerderij De Prins (Achterdijk 1) in 1960 en 1965. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 94551. Gezicht op de kruising Achterdijk-Provincialeweg te Vechten (gemeente Bunnik) uit het zuiden; met links de voorgevel van het huis Provincialeweg 116 en rechts de voor- en rechtergevel van de boerderij De Prins (Achterdijk 1) in 1960 en 1965. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 94551.  Restaurant Vroeg, op de hoek van de Achterdijk met de Provincialeweg in het buurtschap Vechten, was vroeger een boerderij met de intrigerende naam De Prins. Het is een monumentale dwarshuisboerderij uit de 17e eeuw. Samen met Hofstede Wiltenburg, gelegen aan de overkant aan de Provincialeweg, is de boerderij een belangrijk restant van de laat- 17e eeuwse bebouwing van het buurtschap Vechten. De naam de Prins herinnert aan een bezoek van Prins Willem III van Oranje aan de herberg met de naam De Prins.


Zicht op het parallel fietspad naast de Provincialeweg met middenrechts De Prins aan de Achterdijk 1 in de jaren 60-70. Digitaal ingekleurd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084. Zicht op het parallel fietspad naast de Provincialeweg met middenrechts De Prins aan de Achterdijk 1 in de jaren 60-70. Digitaal ingekleurd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084.De oudste gegevens over deze van oorsprong herberg boerderij beginnen bij de naam Rijsoort. De naam Rijsoort komt al voor op de lijst van het Oudschildgeld uit 1599, een belasting van Karel V. De bewoner was toen Willem Janse Raeymaeker, van wie het een en ander bekend is. Zijn grafsteen ligt in de Hervormde Kerk, Kerkpad 1 te Bunnik en voor degenen die daar ’s zondags kerken: in het gangpad rechts ter hoogte van de deur naar de consistoriekamer.


Het parallel fietspad met links de Provincialeweg te Bunnik Vechten in de jaren 80. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 085. Het parallel fietspad met links de Provincialeweg te Bunnik Vechten in de jaren 80. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 085.Op de grafsteen staat dat hij is overleden op Sinte Nicolaes 1717 (6 december). Maar we weten nog wat meer van hem omdat er in 1601  voor schout en schepenen een familiecontract werd gesloten. Zijn echtgenote Marrichgen was toen overleden.

Van zijn kinderen waren de oudste twee meerderjarig. We weten hun naam omdat zoon Cornelis Raymaecker die met Agatha getrouwd was, zijn zus Grietgen Raymaecker, gehuwd met Gijsbert Dirksz., uitkocht uit de erfenis van hun beider moeder. Het kan zijn dat Cornelis na 1616 de boerderij had overgenomen, maar zeker weten we dit niet.


De achterkant met broodbakkerij van restaurant Vroeg aan de Achterdijk 1 te Bunnik in 2010. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, documentnummer: 559.418. De achterkant met broodbakkerij van restaurant Vroeg aan de Achterdijk 1 te Bunnik in 2010. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, documentnummer: 559.418.


     

Franse inval

Gezicht op de zijgevel van het pand Achterdijk1 te Bunnik op woensdag 30 juni 1954. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 22043. Gezicht op de zijgevel van het pand Achterdijk1 te Bunnik op woensdag 30 juni 1954. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 22043.

 


Van het midden van de zeventiende eeuw dateren een paar losse vermeldingen. Zo had Hendrik Geerkens uit kampen in 1649 de helft van het huis in eigendom. Hij maakte in 1649 voor schout en schepenen van Bunnik zijn testament omdat hij op dat moment ‘sieckelijk van lijf en leden’ was.

Hij legateerde daarin de helft van De Prins aan het Pestgasthuis te Utrecht met een vruchtgebruik voor zijn zuster Catharina. De andere helft ging in 1663 een aantal malen van de hand tot het in bezit kwam van Dirk Hermansz. Kip die ‘aan de Ganssteegh’ woonde, de Gansstraat te Utrecht.


Gezicht op de Provincialeweg bij Vechten (gemeente Bunnik), met de oversteekplaats voor fietsers. Op de achtergrond de boerderij De Prins (Achterdijk 1) in het voorjaar van 1961. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 839206. Gezicht op de Provincialeweg bij Vechten (gemeente Bunnik), met de oversteekplaats voor fietsers. Op de achtergrond de boerderij De Prins (Achterdijk 1) in het voorjaar van 1961. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 839206.Of er een familierelatie tussen Kip en Geerkens is, is onbekend. Kip moet rond 1670 zijn overleden. Uit zijn huwelijk met Petertjen Duyffhuis waren geen kinderen geboren of ze waren allemaal al voor de ouders overleden. De erfenis was nog niet verdeeld toen een ramp ons gebied overspoelde. De Fransen trokken in 1672 het land binnen.

Omdat noch de stad, noch de provincie Utrecht te verdedigen waren, gaf de stad zich al snel over. Al het platteland om de stad heen werd door de soldaten geplunderd en heel veel huizen gingen in vlammen op. Zo ook Rijsoort. Bij de restauratie van kort geleden werd het stucwerk afgebikt en kwamen er in de onderste lagen stenen tevoorschijn van vóór 1672 die zwart geblakerd waren. Ook Rijsoort werd dus in 1672 in brand gestoken.


De achterkant van boerderij De Prins met het glazen atrium van de vroegere herberg De Prins in 2010. Naar een foto van Paul van Galen. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), te Amersfoort, documentnummer: 559.420. De achterkant van boerderij De Prins met het glazen atrium van de vroegere herberg De Prins in 2010. Naar een foto van Paul van Galen. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), te Amersfoort, documentnummer: 559.420.We weten dat ook uit de archieven. Weliswaar staat er niet met zoveel woorden dat er een brand is geweest, maar in 1672, 1673 en 1674 krijgt er niemand een belastingaanslag als bewoner. Dat is een teken dat het huis toen niet bewoond was. Pas in 1675 komen we weer een bewoner tegen in 1675 was de herbergier Thonis Dirkse van Doorn in het huis getrokken.

Blijkbaar waren de erfgenamen van Dirck Kip er in geslaagd om voldoende bouwmaterialen en geld bijeen te brengen om het huis weer bewoonbaar te maken zodat het verhuurd kon worden. Inmiddels hadden de Fransen alles geroofd wat er te roven viel en kon de burgerbevolking terugkeren.


Overzicht van de achterzijde van de schuren van restaurant Vroeg aan de Achterdijk 1 te Vechten, vroegere herberg De Prins in 2010. Naar een foto van Paul van Galen. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), te Amersfoort, documentnummer: 559.414. Overzicht van de achterzijde van de schuren van restaurant Vroeg aan de Achterdijk 1 te Vechten, vroegere herberg De Prins in 2010. Naar een foto van Paul van Galen. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), te Amersfoort, documentnummer: 559.414.Herbergier THONIS DIRKSZ. VAN DOORN (... - 1710?) en het Utrechtse Pesthuis
In 1677 werd het Utrechtse Pesthuis eigenaar van de herberg. Vanaf dat moment is er een sluitende lijst met bewoners, terwijl het eigendom in grote lijnen te volgen is . De naam De Prins herinnert nog aan de Herberg De Prins, aan de tijd dat Prins Willem III (1650-1702) hier had gelogeerd.

Wanneer Zijne Hoogheid er precies geslapen heeft weten we niet, maar het moet geweest zijn tussen 1677, toen de naam Rijsoort nog in gebruik was en 1702, toen de Prins is overleden en er een uithangbord aan de gevel hing met daarop een afbeelding van de Prins.


Luchtfoto uit noordwesten op maandag 5 april 1976 van het buurtschap Vechten te Bunnik op de kruising van de Provincialeweg met de Achterdijk en de Koningslaan. Met links boerderij Wiltenburg. Met linksboven boerderij De Prins van familie van familie Van Rijckevorsel. Rechtsboven de rijksweg A12 en de Rhijnspoorlijn, allebei lopend van Utrecht naar Arnhem. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer:	 847365. Luchtfoto uit noordwesten op maandag 5 april 1976 van het buurtschap Vechten te Bunnik op de kruising van de Provincialeweg met de Achterdijk en de Koningslaan. Met links boerderij Wiltenburg. Met linksboven boerderij De Prins van familie van familie Van Rijckevorsel. Rechtsboven de rijksweg A12 en de Rhijnspoorlijn, allebei lopend van Utrecht naar Arnhem. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847365.Na zijn huwelijk met Mary (II) Stuart, in 1677, vertrok Willem evenwel naar Engeland waar hij tot haar overlijden in 1695 bijna steeds vertoefde. Na 1695 was hij weer af en toe in ons land.


Zicht op het buurtschap Vechten rond 1900 weergegeven op een prentbriefkaart. Zicht op het buurtschap Vechten rond 1900 weergegeven op een prentbriefkaart.De overnachting, waarvan in de overlevering sprake is, zal dus wel tussen 1695 en 1702 plaats hebben gehad. In 1675 was de herbergier Thonis Dirksz. Van Doorn in het huis getrokken. Uit een toevallige vermelding uit 1692 weten we dat Thonis toen ziek in bed lag, maar weer opkrabbelde.


Zicht op het buurtschap Vechten vanaf de Provincialeweg met links boerderij De Prins en rechts boerderij Wiltenburg rond 1925-1930. Zicht op het buurtschap Vechten vanaf de Provincialeweg met links boerderij De Prins en rechts boerderij Wiltenburg rond 1925-1930.Echt geweldig zal de herberg op dat moment niet gelopen hebben want anders had hij vast zijn vrouw in 1696 niet met het ‘slegte kleet’ laten begraven. Als het even kon huurde je daarvoor het ‘middelkleet’ of nog liever het ‘beste kleet’. Hij was enkele malen schepen van Bunnik en ook al kon hij De Prins niet kopen, hij had wel ander land op Vechten in eigendom.

Thonis is waarschijnlijk in 1710 overleden. Zijn zoon Gerrit nam de herberg over.     


De Achterdijk in Bunnik Vechten gezien vanaf de Rhijnspoorweg vermoedelijk voor 1879. Rechtsachter boerderij De Prins. Links zijn de huisjes aan de Achterdijk 2 t/m 10 nog niet gebouwd die zijn ca. 1880 pas gebouwd in opdracht van Jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein, Heer van Oud-Amelisweerd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), beeldbank, identificatienummer P001 (057334). De Achterdijk in Bunnik Vechten gezien vanaf de Rhijnspoorweg vermoedelijk voor 1879. Rechtsachter boerderij De Prins. Links zijn de huisjes aan de Achterdijk 2 t/m 10 nog niet gebouwd die zijn ca. 1880 pas gebouwd in opdracht van Jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein, Heer van Oud-Amelisweerd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), beeldbank, identificatienummer P001 (057334).Op zaterdag 4 november 1702 transporteerd Coenraad van Velthuijsen als rentmeester van het Pestgasthuis te Utrecht  aan Tibben Harmense van Schaijk een huijsinge en op stal daar de Prins uithangt met een boomgaardjen groot tezamen 1 hont te Vechten.

Bron: RAZU, 054, 53.


Bebouwing langs ten zuiden van Oud-Amelisweerd vanuit het zuiden gezien bij Vechten. Bron: Wikimedia Commons - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, beeldbank. Bebouwing langs ten zuiden van Oud-Amelisweerd vanuit het zuiden gezien bij Vechten. Bron: Wikimedia Commons - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, beeldbank.


      

Kaart (fragment detail) van landerijen in de omgeving van het buurtschap Vechten uit het kaartboek van het Leeuwenberg Gasthuis in augustus 1674 met linksonder de rivier de Kromme Rijn (beneden is het noorden) met rechts daarvan boerderij De Knapschinkel met links de kruising met het buurtschap Vechten. Linksboven ingetekend herberg De Prins. Bron: Het Utrechts Archief, 709. Kaart (fragment detail) van landerijen in de omgeving van het buurtschap Vechten uit het kaartboek van het Leeuwenberg Gasthuis in augustus 1674 met linksonder de rivier de Kromme Rijn (beneden is het noorden) met rechts daarvan boerderij De Knapschinkel met links de kruising met het buurtschap Vechten. Linksboven ingetekend herberg De Prins. Bron: Het Utrechts Archief, 709.Op woensdag 14 oktober 1713 sluit Henrik Gerritse van Segvelt, wonende te Vechten, een lening af bij Michiel van der Wepel van ƒ. 400 gulden,-.

Hij stelt als hypotheek herberg de Prins etc..

Bron: RAZU, 064, 54.

Op zaterdag 14 oktober 1713 transorteert Ribben Hermanssen van Schaijck wonende te Utrecht, aan Henrik Gerritsen van Segvelt, wonende te Vechten, een huis en erve, vanouds genaamd de Prins, met drie bergen, schuur en verdere bepotinge met het erve en boomgaardje te Vechten, speciaal op last dat in dit huis niet meer zal worden getapt of herbergiersnering gedaan zal worden voor 35 jaren.

Bron: RAZU, 064, 54.

Op dinsdag 2 novermber 1706 voor het Gerecht van Bunnik en Vechten estimeert (bepaald de waarde) op verzoek van de erfgenamen van Maria Teunis Stultingh 1/3 in een huis zijnde een herberg en verder getimmer met een boomgaardje te Vechten, en een boomgaardje genaamd het Hofje aldaar groot 5 hont, zijnde tijnsgoed van de domeinen, op 2100 gulden, en dus 1/3 op 700 gulden.

En 1/6 van 10 morgen bouw- en weiland, leenroerig aan Zuilen, belast met een kapitaal van 1200 gulden, op 1500 gulden en dus 1/6 op 250 gulden. En 1/6 van 17 morgen bouwland aldaar, zijnde hofgoed van de domeinen, op 1620 gulden en 1/6 dus op 270 gulden.

En 1/6 van een boomgaardje groot een half hond, tijnsgoed van de domeinen, op 120 gulden en dus voor 1/6 20 gulden. En 1/6 van een huis genaamd de Prins met de grond en annexe boomgaard, wezende allodiaal goed op 1200 gulden en 1/6 dus op 200 gulden. En 1/6 van 3 morgen aldaar als utsupra op 360 gulden en 1/6 dus op 60 gulden.

Bron: RAZU, 064, 54.


Portret van Reinout Gerard van Tuyll van Serooskerken (1677-1729). Op woensdag 6 juli 1718 gaf Hendrick Gerritsz. van Segveld de vroegere herberg De Prins over aan Reinout. Bronnen. RAZU, 064, Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Reinout Gerard van Tuyll van Serooskerken (1677-1729). Op woensdag 6 juli 1718 gaf Hendrick Gerritsz. van Segveld de vroegere herberg De Prins over aan Reinout. Bronnen. RAZU, 064, Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.

 


Op woensdag 6 juli 1718 geeft Hendrick Gerritsz. van Segveld, wonende te Vechten, moet terugbetalen (lening) aan Rijnoud Gerard van Tuyll van Serooskerken, heer van Zuijlen wegens het gebruik van een boomgaard, bouw- en weiland tezamen groot 44 morgen 511 roeden te Vechten en Vechterbroek en nog wegens een huijse met het boomgaartje in de buurt van Vechten.

Hij kon de schuld niet meer opbrengen en geeft al zijn goederen over aan Rijnoud van Tuyll van Serooskerken waaronder herberg De Prins.

Bron: RAZU, 064, 54, 1703-1734


Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken (1707-1776), echtgenoot van Helena Jacoba de Vicq (1724-1768). Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken (1707-1776), echtgenoot van Helena Jacoba de Vicq (1724-1768). Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.Op woensdag 30 juli 1614 transporteert Johan vande Westrenen van beroep raad en rentmeester vande Domein's lands van Utrecht aan Adriaen van Lockhorst zeeckere hoeve landts genaemt de Berchhoeve gelegen te Vechten.

Adriaan van Lockhorst is gehuwd met Swana van Lednberch, uit hun huwelijk kwam een dochter die Anna Elisabeth van Lockhorst werd genoemd.

Anna Elisabeth van Lockhorst, huwde met Gerard van Reede van Nederhorst. Zij kregen een dochter die Anna Elisabeth van Reede tot Lockhorst heette. Zij huwnde met Hendrik Jacob van Tuyll van Serooskerken.

Door dit huwelijk kwam het Slot Zuylen in het bezit van familie Tuyll van Serooskerken.

Door vererving op de kleindochter van Adam van Lockhorst met huwelijk met Hendrik Jacob van Tuyll van Serooskerken. Kwamen ook de diverse gronden in Bunnik en Vechten bij het vast-, en onrorend goed behorend bij het Slot Zuylen.

Bron: RAZU, 064, 51.

Op woensdag 12 juli 1634 transpoteerde Gerrit Obijn, van beroep Schout en Huijbert Jansz. en Anthonis Jacobsz, beide schepen van het gerecht Bunnik en Vechten en Jacob van Wijck, van berope huismeester van het Leeuwenberggasthuis binnen Utrecht aan Adam van Lockhorst, heer van van Zuylen, Sweserenge, Westbroek en Lockhorst gerechte een campgen weijlandt genaemt het rietkampgen, groot 1 morgen.

Bron: RAZU, 064, 51.

Op woensdag 27 februari 1636 transpoorteerde Mr. Johannes Heurnius aan Adam van Lockhorst seeckere perceell bouwlandt groot twee mergen, drie hondt 53 roeden genaamd de Cleijne Berchoff.

Bron: RAZU, 064, 52.


Portret van Helena Jacoba de Vicq (1724-1768), echtgenote van Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken (1707-1776) Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Helena Jacoba de Vicq (1724-1768), echtgenote van Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken (1707-1776) Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.Op zaterdag 11 april 1767 vond ten overstaan van de Utrechtse noitaris Hendrik van Dam een opnebare verkoop plaats van 59 morgen land in het Vecnterbroe van Bunnik en Vechten.

Het vast- en onroerend goed Hendrik Jacob van Tuyll van Serooskerken, van beroep geweest Generaal Majoor en Generaal Adjudant van de Efstadhouder en zijn echtgenote en erven Anna Elisabeth van Tuyll van Serooskerken.

Verkopers van het vast- en onroerend goed in Bunnik waren de kinderen Diderik Jacob Tuyll van Serooskerken en zijn zuster Isabella Agneta van Tuyll van Serooskerken.

Als Executeur Testamentair trad Jan Kol op en als dagelijks beroep rentmeester van het ridderschap van Utrecht.

Koper van het vast- en onroerend goed was Diderik Jacob Tuyll van Serooskerken.

Landeryen maken deel uit van 75 morgen 414 roeden gelegen onder Bunnik Vechten en Vechterbroek die onder meer hofstede en huis, bouwland het Schouwertje, de Kleynen Berkhoff, de Groten Berckhoff of Willenburg bevatten, door de aankoop van de 59 mergen verkrygt de koper het geheel in zyn bezit.

Bron: Het Utrechts Archief, 34-4, 1395, aktenummer: 31. 


Portret van Diederik Jacob van baron Tuyll van Serooskerken (1707-1776), heer van Zuilen. Zoon van Reinout Gerard van Tuyll. Echtgenoot van Helena Jacoba de Vicq (1724-1768). Eigenaar van herberg De Prins van 1729 tot 1776 in het buurtschap Vechten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Diederik Jacob van baron Tuyll van Serooskerken (1707-1776), heer van Zuilen. Zoon van Reinout Gerard van Tuyll. Echtgenoot van Helena Jacoba de Vicq (1724-1768). Eigenaar van herberg De Prins van 1729 tot 1776 in het buurtschap Vechten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.Op zaterdag 14 oktober 1780 vergunde Jan Floris grave van Nassau la Leca territorium aan de schout van het gerecht van Bunnik en Vechten om te transporteren een hofstede c.a. met 76 morgen land en 2 kampen weiland in het Vechterbroek groot 8 morgen 471 roeden bij Jan Kol in de rol ter bevordering aan Vincent Maximiliaen van Tuyl van Serooskerken.
Bron: RAZU, 064, 65.

Op donderdag 14 oktober 1779 transporteert Jan Kol, als rentmeester van de ridderschap van Utrecht, als gemachtigde van Charles Emanuel de Charriere gehuwd, Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken aan Vincent Maximiliaan van Tuyll van Serooskerken, luitenant-kolonel van het regiment cavalerie van luitenant-generaal van Tuyll van Serooskerken, heer van Vleuten, een hofstede bestaande in een huijs bergen schuur etc met 76 morgen, in huur gebruikt door Arien van Miltenburg, en twee kampen weiland in Vechterbroek in huur gebruikt door Johannes van de Vegt.

Bron: RAZU, 064, 56.


Portret van Charles-Emmanuel de Charrière (1735-1808), echtgenoot van Belle van Zuylen (1740-1805) (Madame de Charrière). Van 1776 tot 1779 de eigenaar samen met Belle van Zuylen van herberg De Prins in Vechten. Bron: Wikimedia Commons.- Bibliotheek van Genève. Portret van Charles-Emmanuel de Charrière (1735-1808), echtgenoot van Belle van Zuylen (1740-1805) (Madame de Charrière). Van 1776 tot 1779 de eigenaar samen met Belle van Zuylen van herberg De Prins in Vechten. Bron: Wikimedia Commons.- Bibliotheek van Genève.Op woensdag 20 oktober 1779 transporteerde rentmeester Jan Kol, als gemachtigde van Charles Emanuel de Charriere, gehuwd met Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken (Belle van Zuylen), aan Vincent Maximiliaan van Tuyll van Serooskerken:  een hofstede met huis, bergen, schuur en verder getimmer te Vechten met een boomgaard te Vechten aan het Sandpad en Dijk lopende naar Bunnik tegenover de hofstede, 1 morgen 401 roeden, een stuk tiendvrij bouwland aan de oostzijde van die boomgaard, genaamd het Schouwetje, groot 1 morgen 194 roeden, een stuk bouwland achter de smid te Vechten en langs de Wijkseweg groot 2 morgen 345 roeden genaamd den Klijnen Berkhoff, een stuk weiland genaamd den Grooten Berkhof of Wiltenburg, groot 18 morgen 499 roeden langs de Marsdijk tegenover het voorgaande perceel, 16 morgen 475 roeden weiland in vijf kampen in het Vechterbroek, een huisje of bakhuis met een boomgaardje in de buurt van Vechten, een perceel van 1 morgen zijnde de ene helft bouwland en de andere boomgaard, 3 morgen bouwland te Vechten in drie partijen, 17 morgen bouw- en weilanweleer (naast geland) gekomen van de heer van Weerdesteyn liggende langs de Wijkseweg en ook aan de Bunnikseweg, en 10 morgen land aan de Wijkseweg te Vechten.

Bron: RAZU, 064, 58.


Portret Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken (Belle van Zuylen) (1740-1805), echtgenote van Charles-Emmanuel de Charrière (1735-1808). Mede eigenaresse van herberg De Prins van 1776 tot 1779. Bron: Wikimedia Commons.- Bibliotheek van Genève. Portret Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken (Belle van Zuylen) (1740-1805), echtgenote van Charles-Emmanuel de Charrière (1735-1808). Mede eigenaresse van herberg De Prins van 1776 tot 1779. Bron: Wikimedia Commons.- Bibliotheek van Genève. Na de overdracht van herberg De Prins in 1779 aan Vincent Maximiliaan van Tuyll van Serooskerken, Heer van Coelhorst (1744-1794) bleef het in zijn bezit tot aan zijn overlijden. Vincent's zoon Karel Lodewijk baron van Tuyll van Serooskerken (1784-1835) vererfde de herberg.


Portret van Vincent Maximiliaan van Tuyll van Serooskerken (1744-1794). Eigenaar van herberg De Prins in Vechten van 1779 tot 1794. Bron: Wikimedia Commons. Portret van Vincent Maximiliaan van Tuyll van Serooskerken (1744-1794). Eigenaar van herberg De Prins in Vechten van 1779 tot 1794. Bron: Wikimedia Commons.


Portret van Dorothea Henriette Marie Louise de Pagniet (1751-1836) en haar zoon Vincent Johan Reinier van Tuyll van Serooskerken (1792-1840). Echtgenote van Vincent Maximiliaan van Tuyll van Serooskerken (1744-1794). Bron: Wikimedia Conmmons. Portret van Dorothea Henriette Marie Louise de Pagniet (1751-1836) en haar zoon Vincent Johan Reinier van Tuyll van Serooskerken (1792-1840). Echtgenote van Vincent Maximiliaan van Tuyll van Serooskerken (1744-1794). Bron: Wikimedia Conmmons.


Op donderdag 14 november van het jaar 1878 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jan van Hengelaar, verscheen de heer Henri Maximiliaan Baron Tuyll van Serooskerken, heer van Coelhorst, waarbij de baron, een lijst van zijn erflaters laat registreren, die bij zijn uiterste wilsbeschikking het landgoed de Coelhorst in Hoogland na zijn overlijden zou willen nalaten. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA,34-4, 2576, aktenummer: 1121. Op donderdag 14 november van het jaar 1878 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jan van Hengelaar, verscheen de heer Henri Maximiliaan Baron Tuyll van Serooskerken, heer van Coelhorst, waarbij de baron, een lijst van zijn erflaters laat registreren, die bij zijn uiterste wilsbeschikking het landgoed de Coelhorst in Hoogland na zijn overlijden zou willen nalaten. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA,34-4, 2576, aktenummer: 1121.


Op donderdag 14 november van het jaar 1878 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jan van Hengelaar, verscheen de heer Henri Maximiliaan Baron Tuyll van Serooskerken, heer van Coelhorst, waarbij de baron, een lijst van zijn erflaters laat registreren, die bij zijn uiterste wilsbeschikking het landgoed de Coelhorst in Hoogland na zijn overlijden zou willen nalaten. Beschrijving van perceelnummers. Bron: HUA,34-4, 2576, aktenummer: 1121. Op donderdag 14 november van het jaar 1878 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jan van Hengelaar, verscheen de heer Henri Maximiliaan Baron Tuyll van Serooskerken, heer van Coelhorst, waarbij de baron, een lijst van zijn erflaters laat registreren, die bij zijn uiterste wilsbeschikking het landgoed de Coelhorst in Hoogland na zijn overlijden zou willen nalaten. Beschrijving van perceelnummers. Bron: HUA,34-4, 2576, aktenummer: 1121.


Op donderdag 14 november van het jaar 1878 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jan van Hengelaar, verscheen de heer Henri Maximiliaan Baron Tuyll van Serooskerken, heer van Coelhorst, waarbij de baron, een lijst van zijn erflaters laat registreren, die bij zijn uiterste wilsbeschikking het landgoed de Coelhorst in Hoogland na zijn overlijden zou willen nalaten. Eind beschrijving van akte. Bron: HUA,34-4, 2576, aktenummer: 1121. Op donderdag 14 november van het jaar 1878 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jan van Hengelaar, verscheen de heer Henri Maximiliaan Baron Tuyll van Serooskerken, heer van Coelhorst, waarbij de baron, een lijst van zijn erflaters laat registreren, die bij zijn uiterste wilsbeschikking het landgoed de Coelhorst in Hoogland na zijn overlijden zou willen nalaten. Eind beschrijving van akte. Bron: HUA,34-4, 2576, aktenummer: 1121.


Portret van Carel Lodewijk baron van Tuyll van Serooskerken (1784-1835). Eigenaar van herberg Den Prins in Vechten van 1794 tot 1835. Zoon van Vincent Maximiliaan baron Tuyll van Serooskerken (1744-1794) en Dorothea Henriëtte Maria Louise de Pagniet (1751-1836), Vrouwe van IJzendoorn. Bron: Wikimedia Commons. Portret van Carel Lodewijk baron van Tuyll van Serooskerken (1784-1835). Eigenaar van herberg Den Prins in Vechten van 1794 tot 1835. Zoon van Vincent Maximiliaan baron Tuyll van Serooskerken (1744-1794) en Dorothea Henriëtte Maria Louise de Pagniet (1751-1836), Vrouwe van IJzendoorn. Bron: Wikimedia Commons.


Fragment uit boedelscheidingsakte van Carel Lodewijk Tuyll van Serooskerken (1784-1835) van zaterdag 18 juni 1836 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henricus Gerardus Stevens. Hier wordt beschreven dat herberg De Prins overging op de oudste zoon Vincent Gildemeester baron van Tuyll van Serooskerken (1812-1860). Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 3640 18-06-1836 Fragment uit boedelscheidingsakte van Carel Lodewijk Tuyll van Serooskerken (1784-1835) van zaterdag 18 juni 1836 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henricus Gerardus Stevens. Hier wordt beschreven dat herberg De Prins overging op de oudste zoon Vincent Gildemeester baron van Tuyll van Serooskerken (1812-1860). Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 3640 18-06-1836


Portret van Marie Louise Gildemeester (1790-1860). Echtgenote van Karel Lodewijk baron van Tuyll van Serooskerken (1784-1835). Bron: Wikimedia Commons. Portret van Marie Louise Gildemeester (1790-1860). Echtgenote van Karel Lodewijk baron van Tuyll van Serooskerken (1784-1835). Bron: Wikimedia Commons.


Gronden in geel gekleurd in 1832 in bezit van familie Van Tuyll van Serooskerken rondom het buurtschap Vechten. Bron: HISGIS Utrecht. Gronden in geel gekleurd in 1832 in bezit van familie Van Tuyll van Serooskerken rondom het buurtschap Vechten. Bron: HISGIS Utrecht.


Portret van Vincent Gildemeester van Tuyll van Serooskerken (1812-1860). Eigenaar van herberg De Prins van 1836 tot 1860. Bron: Wikimedia Commons. Portret van Vincent Gildemeester van Tuyll van Serooskerken (1812-1860). Eigenaar van herberg De Prins van 1836 tot 1860. Bron: Wikimedia Commons.


Kruispunt Provincialeweg bij Vechten nog zonder verkeerslichten. Links de witgeschilderde boerderij Provincialeweg 116, rechts boerderij De Prins, Achterdijk 1 in ca. 1960. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 55948, 17. Kruispunt Provincialeweg bij Vechten nog zonder verkeerslichten. Links de witgeschilderde boerderij Provincialeweg 116, rechts boerderij De Prins, Achterdijk 1 in ca. 1960. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 55948, 17.


Advertentie uit 1860 van verkoop van herberg De Prins in Vechten ten overstaand van de Utrechtse notarissen Zijdveld en Hondius van den Broek (1). Bron: Delpher.nl. Advertentie uit 1860 van verkoop van herberg De Prins in Vechten ten overstaand van de Utrechtse notarissen Zijdveld en Hondius van den Broek (1). Bron: Delpher.nl.


Boerderij De Prins aan de Achterdijk 1 in ca. 1988. Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij. Boerderij De Prins aan de Achterdijk 1 in ca. 1988. Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij.


Advertentie uit 1860 van verkoop van herberg De Prins in Vechten ten overstaand van de Utrechtse notarissen Zijdveld en Hondius van den Broek (2). Bron: Delpher.nl. Advertentie uit 1860 van verkoop van herberg De Prins in Vechten ten overstaand van de Utrechtse notarissen Zijdveld en Hondius van den Broek (2). Bron: Delpher.nl.


Boerderij De Prins, nu restaurant Vroeg in 1977. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij De Prins, nu restaurant Vroeg in 1977. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Fragment uit de perceelbeschrijving van de verkoopakte van herberg De Prins uit de nalatenschap van jkvr. Jacoba Helena Maria Anna barones Tuyll van Serooskerken - op zaterdag 17 maart 1860 ten overstaan van de Utrechtse notaris Egbertus van Zijdveld. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4, 3106, aktenummer: 813. Fragment uit de perceelbeschrijving van de verkoopakte van herberg De Prins uit de nalatenschap van jkvr. Jacoba Helena Maria Anna barones Tuyll van Serooskerken - op zaterdag 17 maart 1860 ten overstaan van de Utrechtse notaris Egbertus van Zijdveld. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4, 3106, aktenummer: 813.


Fragment uit de perceelbeschrijving van de verkoopakte van herberg De Prins uit de nalatenschap van jkvr. Jacoba Helena Maria Anna barones Tuyll van Serooskerken - op zaterdag 17 maart 1860 ten overstaan van de Utrechtse notaris Egbertus van Zijdveld. Perceelbeschrijving 1 boerderij De Prins. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4, 3106, aktenummer: 813. Fragment uit de perceelbeschrijving van de verkoopakte van herberg De Prins uit de nalatenschap van jkvr. Jacoba Helena Maria Anna barones Tuyll van Serooskerken - op zaterdag 17 maart 1860 ten overstaan van de Utrechtse notaris Egbertus van Zijdveld. Perceelbeschrijving 1 boerderij De Prins. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4, 3106, aktenummer: 813.


Fragment uit de perceelbeschrijving van de verkoopakte van herberg De Prins uit de nalatenschap van jkvr. Jacoba Helena Maria Anna barones Tuyll van Serooskerken - op zaterdag 17 maart 1860 ten overstaan van de Utrechtse notaris Egbertus van Zijdveld. Biedingen op het tweede en derde perceel. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4, 3106, aktenummer: 813. Fragment uit de perceelbeschrijving van de verkoopakte van herberg De Prins uit de nalatenschap van jkvr. Jacoba Helena Maria Anna barones Tuyll van Serooskerken - op zaterdag 17 maart 1860 ten overstaan van de Utrechtse notaris Egbertus van Zijdveld. Biedingen op het tweede en derde perceel. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4, 3106, aktenummer: 813.


Fragment van bieding 'perceel één' van verkoop van boerderij De Prins op de hoek van de Achterdijk met de Provincialeweg te Bunnik en Vechten in 1883 ten overstaan van de Houten notaris Hanzo Lemstra van Buma. Waarop boerderij De Prins voor f. 5.100-, gulden werd geboden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 429, 1883 24-03-1883. Fragment van bieding 'perceel één' van verkoop van boerderij De Prins op de hoek van de Achterdijk met de Provincialeweg te Bunnik en Vechten in 1883 ten overstaan van de Houten notaris Hanzo Lemstra van Buma. Waarop boerderij De Prins voor f. 5.100-, gulden werd geboden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 429, 1883 24-03-1883.


Fragment van bieding 'perceel vijf' van verkoop van boerderij Overdam op de hoek van de Marsdijk en de Achterdijk te Bunnik en Vechten in 1883 ten overstaan van de Houten notaris Hanzo Lemstra van Buma. Waarop boerderij Overdam voor f. 7.900-, gulden werd verkocht. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 429, 1883 24-03-1883. Fragment van bieding 'perceel vijf' van verkoop van boerderij Overdam op de hoek van de Marsdijk en de Achterdijk te Bunnik en Vechten in 1883 ten overstaan van de Houten notaris Hanzo Lemstra van Buma. Waarop boerderij Overdam voor f. 7.900-, gulden werd verkocht. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 429, 1883 24-03-1883.


Fragment van beschrijving 'perceel één' van verkoop van boerderij De Prins op de hoek van de Achterdijk met de Provincialeweg te Bunnik en Vechten in 1883 ten overstaan van de Houten notaris Hanzo Lemstra van Buma. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 429, 1883 24-03-1883. Fragment van beschrijving 'perceel één' van verkoop van boerderij De Prins op de hoek van de Achterdijk met de Provincialeweg te Bunnik en Vechten in 1883 ten overstaan van de Houten notaris Hanzo Lemstra van Buma. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 429, 1883 24-03-1883.


Fragment van beschrijving 'perceel vijf' van verkoop van boerderij Overdam op de hoek van de Marsdijk en de Achterdijk te Bunnik en Vechten in 1883 ten overstaan van de Houten notaris Hanzo Lemstra van Buma. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 429, 1883 24-03-1883. Fragment van beschrijving 'perceel vijf' van verkoop van boerderij Overdam op de hoek van de Marsdijk en de Achterdijk te Bunnik en Vechten in 1883 ten overstaan van de Houten notaris Hanzo Lemstra van Buma. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 429, 1883 24-03-1883.


Portret van W.H. de Heus, geboren 18?, lid van de Provinciale Staten van Utrecht (1850-1872), overleden 1872. Portret uit 1845-1855. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer:	 105004. Portret van W.H. de Heus, geboren 18?, lid van de Provinciale Staten van Utrecht (1850-1872), overleden 1872. Portret uit 1845-1855. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 105004.


Op maandag 18 november 1867 verkocht Henri Willem Arnoud de Heus, fabrikant via onderhandse akte aan de Staat der Nederlanden ruim 19 hectare land in Vechten voor de verkoopsom van f. 79.126.51 1/2 gulden. Het Vechten-Fectio terrein was eerder van familie Tuyll van Serooskerken. Bron: HUA, 1294 6672 (172), 1869 mrt. 20-1869 juni 5 172.21. Op maandag 18 november 1867 verkocht Henri Willem Arnoud de Heus, fabrikant via onderhandse akte aan de Staat der Nederlanden ruim 19 hectare land in Vechten voor de verkoopsom van f. 79.126.51 1/2 gulden. Het Vechten-Fectio terrein was eerder van familie Tuyll van Serooskerken. Bron: HUA, 1294 6672 (172), 1869 mrt. 20-1869 juni 5 172.21.


Grafmonument van Willem Hendrikus de Heus (1808-1872) en zijn echtgenote Sophie Antoinette de Bruin (1812-1864) op de begraafplaats van de Dorpskerk in De Bilt in mei 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel. Grafmonument van Willem Hendrikus de Heus (1808-1872) en zijn echtgenote Sophie Antoinette de Bruin (1812-1864) op de begraafplaats van de Dorpskerk in De Bilt in mei 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Op maandag 18 november 1867 verkocht Henri Willem Arnoud de Heus, fabrikant via onderhandse akte aan de Staat der Nederlanden ruim 19 hectare land in Vechten voor de verkoopsom van f. 79.126.51 1/2 gulden. Het Vechten-Fectio terrein was eerder van familie Tuyll van Serooskerken. Bron: HUA, 1294 6672 (172), 1869 mrt. 20-1869 juni 5 172.21. Op maandag 18 november 1867 verkocht Henri Willem Arnoud de Heus, fabrikant via onderhandse