Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Boerderij De Prins aan de Achterdijk 1 te Bunnik - Vechten

Het bezit geweest van familie's Van Tuyll van Serooskerken van Zuylen, De Heus, Obreen, Bonnike, Van Rijckevorsel van Kessel en Van Oostrom

Boerderij De Prins aan de Achterdijk 1 in ca. 1988. Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij. Boerderij De Prins aan de Achterdijk 1 in ca. 1988. Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij.



De monumentale witgepleisterde dwarshuisboerderij met een rieten kap is omstreeks 1674 gebouwd op de plaats van een oudere voorganger, die in 1672 door de Franse troepen werd verwoest. Tot 1735 heeft de boerderij ook dienst gedaan als herberg.

De naam ‘De Prins’ herinnert aan een bezoek dat de Prins van Oranje aan de herberg zou hebben gebracht. De voorgevel heeft zes 19de eeuwse zesruitsschuifvensters met luiken. Uit deze tijd dateert mogelijk ook het dakhuis met zadeldakje. De opkamer links beschikt nog over 18de eeuwse vensters met luiken.


De driesprong met de Provincialeweg en de Achterdijk te Vechten op een prentbriefkaart uit 19001-1910. Digitaal ingekleurd en met kunstmachtige intelligentie gereconstrueerd. De driesprong met de Provincialeweg en de Achterdijk te Vechten op een prentbriefkaart uit 19001-1910. Digitaal ingekleurd en met kunstmachtige intelligentie gereconstrueerd.



Een andere kleur baksteen en soort dakbedekking wijzen op een verbreding van het achterhuis. Omstreeks 1955 zijn de stalvensters vernieuwd. In 1964 is in verband met dubbele bewoning de kaaskamer rechts in het woonhuis gewijzigd in een woonkamer met keuken. In de rechter zijgevel zijn een raam en een deur geplaatst. Bij de boerderij staan twee 19de eeuwse veeschuren, waartussen een mestkuil.


Herberg/boerderij De Prins aan de Achterdijk 1 te Vechten op een afbeelding die digitaal gereconstrueerd met digitale intelligentie. Herberg/boerderij De Prins aan de Achterdijk 1 te Vechten op een afbeelding die digitaal gereconstrueerd met digitale intelligentie.



De hooischuur is in 1964 gebouwd ter vervanging van een drietal hooibergen. De boerderij is markant gelegen aan de T-kruising Achterdijk-Provincialeweg en vormt samen met de boerderij Provincialeweg 116 een belangrijk restant van de laat-17de eeuwse bebouwing van het gehucht Vechten.

Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij.


Gezicht op de Provincialeweg / Koningslaan ter hoogte van Vechten (gemeente Bunnik) ter hoogte van landgoed Oud-Amelisweerd in ca. 1965. Bron: Het Utrchts Archief, catalogusnummer: 839216. Gezicht op de Provincialeweg / Koningslaan ter hoogte van Vechten (gemeente Bunnik) ter hoogte van landgoed Oud-Amelisweerd in ca. 1965. Bron: Het Utrchts Archief, catalogusnummer: 839216.



Na jaren van achteruitgang werd de boerderij in 2014 en 2015 opgeknapt en vestigde restaurant VROEG er zich. In 2018 branden de keuken in de vroegere schuur af. Eind 2019 was het restaurant na renovatie en opknappen weer in gebruik genomen.

In 1987 is nog bekend dat de boerderij met omliggende landerijen van familie Van Rijckevorsel van Kessel in was.


Zicht op links boerderij Wiltenburg en rechts boerderij De Prins aan de Achterdijk te Bunnik - Vechten. Tekening: Peter Koch. Zicht op links boerderij Wiltenburg en rechts boerderij De Prins aan de Achterdijk te Bunnik - Vechten. Tekening: Peter Koch.



Geschiedenis Herberg De Prins aan de Achterdijk 1

Gezicht op de kruising Achterdijk-Provincialeweg te Vechten (gemeente Bunnik) uit het zuiden; met links de voorgevel van het huis Provincialeweg 116 en rechts de voor- en rechtergevel van de boerderij De Prins (Achterdijk 1) in 1960 en 1965. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 94551. Gezicht op de kruising Achterdijk-Provincialeweg te Vechten (gemeente Bunnik) uit het zuiden; met links de voorgevel van het huis Provincialeweg 116 en rechts de voor- en rechtergevel van de boerderij De Prins (Achterdijk 1) in 1960 en 1965. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 94551.



Restaurant Vroeg, op de hoek van de Achterdijk met de Provincialeweg in het buurtschap Vechten, was vroeger een boerderij met de intrigerende naam De Prins. Het is een monumentale dwarshuisboerderij uit de 17e eeuw. Samen met Hofstede Wiltenburg, gelegen aan de overkant aan de Provincialeweg, is de boerderij een belangrijk restant van de laat- 17e eeuwse bebouwing van het buurtschap Vechten. De naam de Prins herinnert aan een bezoek van Prins Willem III van Oranje aan de herberg met de naam De Prins.


Zicht op het parallel fietspad naast de Provincialeweg met middenrechts De Prins aan de Achterdijk 1 in de jaren 60-70. Digitaal ingekleurd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084. Zicht op het parallel fietspad naast de Provincialeweg met middenrechts De Prins aan de Achterdijk 1 in de jaren 60-70. Digitaal ingekleurd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084.



De oudste gegevens over deze van oorsprong herberg boerderij beginnen bij de naam Rijsoort. De naam Rijsoort komt al voor op de lijst van het Oudschildgeld uit 1599, een belasting van Karel V. De bewoner was toen Willem Janse Raeymaeker, van wie het een en ander bekend is. Zijn grafsteen ligt in de Hervormde Kerk, Kerkpad 1 te Bunnik en voor degenen die daar ’s zondags kerken: in het gangpad rechts ter hoogte van de deur naar de consistoriekamer.


Het parallel fietspad met links de Provincialeweg te Bunnik Vechten in de jaren 80. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 085. Het parallel fietspad met links de Provincialeweg te Bunnik Vechten in de jaren 80. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 085.



Op de grafsteen staat dat hij is overleden op Sinte Nicolaes 1717 (6 december). Maar we weten nog wat meer van hem omdat er in 1601  voor schout en schepenen een familiecontract werd gesloten. Zijn echtgenote Marrichgen was toen overleden.

Van zijn kinderen waren de oudste twee meerderjarig. We weten hun naam omdat zoon Cornelis Raymaecker die met Agatha getrouwd was, zijn zus Grietgen Raymaecker, gehuwd met Gijsbert Dirksz., uitkocht uit de erfenis van hun beider moeder. Het kan zijn dat Cornelis na 1616 de boerderij had overgenomen, maar zeker weten we dit niet.


De achterkant met broodbakkerij van restaurant Vroeg aan de Achterdijk 1 te Bunnik in 2010. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, documentnummer: 559.418. De achterkant met broodbakkerij van restaurant Vroeg aan de Achterdijk 1 te Bunnik in 2010. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, documentnummer: 559.418.



Franse inval

Gezicht op de zijgevel van het pand Achterdijk1 te Bunnik op woensdag 30 juni 1954. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 22043. Gezicht op de zijgevel van het pand Achterdijk1 te Bunnik op woensdag 30 juni 1954. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 22043.



Van het midden van de zeventiende eeuw dateren een paar losse vermeldingen. Zo had Hendrik Geerkens uit kampen in 1649 de helft van het huis in eigendom. Hij maakte in 1649 voor schout en schepenen van Bunnik zijn testament omdat hij op dat moment ‘sieckelijk van lijf en leden’ was.

Hij legateerde daarin de helft van De Prins aan het Pestgasthuis te Utrecht met een vruchtgebruik voor zijn zuster Catharina. De andere helft ging in 1663 een aantal malen van de hand tot het in bezit kwam van Dirk Hermansz. Kip die ‘aan de Ganssteegh’ woonde, de Gansstraat te Utrecht.


Gezicht op de Provincialeweg bij Vechten (gemeente Bunnik), met de oversteekplaats voor fietsers. Op de achtergrond de boerderij De Prins (Achterdijk 1) in het voorjaar van 1961. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 839206. Gezicht op de Provincialeweg bij Vechten (gemeente Bunnik), met de oversteekplaats voor fietsers. Op de achtergrond de boerderij De Prins (Achterdijk 1) in het voorjaar van 1961. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 839206.



Of er een familierelatie tussen Kip en Geerkens is, is onbekend. Kip moet rond 1670 zijn overleden. Uit zijn huwelijk met Petertjen Duyffhuis waren geen kinderen geboren of ze waren allemaal al voor de ouders overleden. De erfenis was nog niet verdeeld toen een ramp ons gebied overspoelde. De Fransen trokken in 1672 het land binnen.

Omdat noch de stad, noch de provincie Utrecht te verdedigen waren, gaf de stad zich al snel over. Al het platteland om de stad heen werd door de soldaten geplunderd en heel veel huizen gingen in vlammen op. Zo ook Rijsoort. Bij de restauratie van kort geleden werd het stucwerk afgebikt en kwamen er in de onderste lagen stenen tevoorschijn van vóór 1672 die zwart geblakerd waren. Ook Rijsoort werd dus in 1672 in brand gestoken.


De achterkant van boerderij De Prins met het glazen atrium van de vroegere herberg De Prins in 2010. Naar een foto van Paul van Galen. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), te Amersfoort, documentnummer: 559.420. De achterkant van boerderij De Prins met het glazen atrium van de vroegere herberg De Prins in 2010. Naar een foto van Paul van Galen. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), te Amersfoort, documentnummer: 559.420.



We weten dat ook uit de archieven. Weliswaar staat er niet met zoveel woorden dat er een brand is geweest, maar in 1672, 1673 en 1674 krijgt er niemand een belastingaanslag als bewoner. Dat is een teken dat het huis toen niet bewoond was. Pas in 1675 komen we weer een bewoner tegen in 1675 was de herbergier Thonis Dirkse van Doorn in het huis getrokken.

Blijkbaar waren de erfgenamen van Dirck Kip er in geslaagd om voldoende bouwmaterialen en geld bijeen te brengen om het huis weer bewoonbaar te maken zodat het verhuurd kon worden. Inmiddels hadden de Fransen alles geroofd wat er te roven viel en kon de burgerbevolking terugkeren.


Overzicht van de achterzijde van de schuren van restaurant Vroeg aan de Achterdijk 1 te Vechten, vroegere herberg De Prins in 2010. Naar een foto van Paul van Galen. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), te Amersfoort, documentnummer: 559.414. Overzicht van de achterzijde van de schuren van restaurant Vroeg aan de Achterdijk 1 te Vechten, vroegere herberg De Prins in 2010. Naar een foto van Paul van Galen. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), te Amersfoort, documentnummer: 559.414.



Herbergier THONIS DIRKSZ. VAN DOORN (... - 1710?) en het Utrechtse Pesthuis In 1677 werd het Utrechtse Pesthuis eigenaar van de herberg. Vanaf dat moment is er een sluitende lijst met bewoners, terwijl het eigendom in grote lijnen te volgen is . De naam De Prins herinnert nog aan de Herberg De Prins, aan de tijd dat Prins Willem III (1650-1702) hier had gelogeerd.

Wanneer Zijne Hoogheid er precies geslapen heeft weten we niet, maar het moet geweest zijn tussen 1677, toen de naam Rijsoort nog in gebruik was en 1702, toen de Prins is overleden en er een uithangbord aan de gevel hing met daarop een afbeelding van de Prins.


Luchtfoto uit noordwesten op maandag 5 april 1976 van het buurtschap Vechten te Bunnik op de kruising van de Provincialeweg met de Achterdijk en de Koningslaan. Met links boerderij Wiltenburg. Met linksboven boerderij De Prins van familie van familie Van Rijckevorsel. Rechtsboven de rijksweg A12 en de Rhijnspoorlijn, allebei lopend van Utrecht naar Arnhem. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer:	 847365. Luchtfoto uit noordwesten op maandag 5 april 1976 van het buurtschap Vechten te Bunnik op de kruising van de Provincialeweg met de Achterdijk en de Koningslaan. Met links boerderij Wiltenburg. Met linksboven boerderij De Prins van familie van familie Van Rijckevorsel. Rechtsboven de rijksweg A12 en de Rhijnspoorlijn, allebei lopend van Utrecht naar Arnhem. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847365.



Na zijn huwelijk met Mary (II) Stuart, in 1677, vertrok Willem evenwel naar Engeland waar hij tot haar overlijden in 1695 bijna steeds vertoefde. Na 1695 was hij weer af en toe in ons land.


Zicht op het buurtschap Vechten rond 1900 weergegeven op een prentbriefkaart. Zicht op het buurtschap Vechten rond 1900 weergegeven op een prentbriefkaart.



De overnachting, waarvan in de overlevering sprake is, zal dus wel tussen 1695 en 1702 plaats hebben gehad. In 1675 was de herbergier Thonis Dirksz. Van Doorn in het huis getrokken. Uit een toevallige vermelding uit 1692 weten we dat Thonis toen ziek in bed lag, maar weer opkrabbelde.


Zicht op het buurtschap Vechten vanaf de Provincialeweg met links boerderij De Prins en rechts boerderij Wiltenburg rond 1925-1930. Zicht op het buurtschap Vechten vanaf de Provincialeweg met links boerderij De Prins en rechts boerderij Wiltenburg rond 1925-1930.



Echt geweldig zal de herberg op dat moment niet gelopen hebben want anders had hij vast zijn vrouw in 1696 niet met het ‘slegte kleet’ laten begraven. Als het even kon huurde je daarvoor het ‘middelkleet’ of nog liever het ‘beste kleet’. Hij was enkele malen schepen van Bunnik en ook al kon hij De Prins niet kopen, hij had wel ander land op Vechten in eigendom.

Thonis is waarschijnlijk in 1710 overleden. Zijn zoon Gerrit nam de herberg over.     


De Achterdijk in Bunnik Vechten gezien vanaf de Rhijnspoorweg vermoedelijk voor 1879. Rechtsachter boerderij De Prins. Links zijn de huisjes aan de Achterdijk 2 t/m 10 nog niet gebouwd die zijn ca. 1880 pas gebouwd in opdracht van Jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein, Heer van Oud-Amelisweerd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), beeldbank, identificatienummer P001 (057334). De Achterdijk in Bunnik Vechten gezien vanaf de Rhijnspoorweg vermoedelijk voor 1879. Rechtsachter boerderij De Prins. Links zijn de huisjes aan de Achterdijk 2 t/m 10 nog niet gebouwd die zijn ca. 1880 pas gebouwd in opdracht van Jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein, Heer van Oud-Amelisweerd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), beeldbank, identificatienummer P001 (057334).



Op zaterdag 4 november 1702 transporteerd Coenraad van Velthuijsen als rentmeester van het Pestgasthuis te Utrecht  aan Tibben Harmense van Schaijk een huijsinge en op stal daar de Prins uithangt met een boomgaardjen groot tezamen 1 hont te Vechten.

Bron: RAZU, 054, 53.


Bebouwing langs ten zuiden van Oud-Amelisweerd vanuit het zuiden gezien bij Vechten. Bron: Wikimedia Commons - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, beeldbank. Bebouwing langs ten zuiden van Oud-Amelisweerd vanuit het zuiden gezien bij Vechten. Bron: Wikimedia Commons - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, beeldbank.


           

Kaart (fragment detail) van landerijen in de omgeving van het buurtschap Vechten uit het kaartboek van het Leeuwenberg Gasthuis in augustus 1674 met linksonder de rivier de Kromme Rijn (beneden is het noorden) met rechts daarvan boerderij De Knapschinkel met links de kruising met het buurtschap Vechten. Linksboven ingetekend herberg De Prins. Bron: Het Utrechts Archief, 709. Kaart (fragment detail) van landerijen in de omgeving van het buurtschap Vechten uit het kaartboek van het Leeuwenberg Gasthuis in augustus 1674 met linksonder de rivier de Kromme Rijn (beneden is het noorden) met rechts daarvan boerderij De Knapschinkel met links de kruising met het buurtschap Vechten. Linksboven ingetekend herberg De Prins. Bron: Het Utrechts Archief, 709.



Op woensdag 14 oktober 1713 sluit Henrik Gerritse van Segvelt, wonende te Vechten, een lening af bij Michiel van der Wepel van ƒ. 400 gulden,-.

Hij stelt als hypotheek herberg de Prins etc..

Bron: RAZU, 064, 54.

Op zaterdag 14 oktober 1713 transporteert Ribben Hermanssen van Schaijck wonende te Utrecht, aan Henrik Gerritsen van Segvelt, wonende te Vechten, een huis en erve, vanouds genaamd de Prins, met drie bergen, schuur en verdere bepotinge met het erve en boomgaardje te Vechten, speciaal op last dat in dit huis niet meer zal worden getapt of herbergiersnering gedaan zal worden voor 35 jaren.

Bron: RAZU, 064, 54.

Op dinsdag 2 november 1706 voor het Gerecht van Bunnik en Vechten estimeert (bepaald de waarde) op verzoek van de erfgenamen van Maria Teunis Stultingh 1/3 in een huis zijnde een herberg en verder getimmer met een boomgaardje te Vechten, en een boomgaardje genaamd het Hofje aldaar groot 5 hont, zijnde tijnsgoed van de domeinen, op 2100 gulden, en dus 1/3 op 700 gulden.

En 1/6 van 10 morgen bouw- en weiland, leenroerig aan Zuilen, belast met een kapitaal van 1200 gulden, op 1500 gulden en dus 1/6 op 250 gulden. En 1/6 van 17 morgen bouwland aldaar, zijnde hofgoed van de domeinen, op 1620 gulden en 1/6 dus op 270 gulden.

En 1/6 van een boomgaardje groot een half hond, tijnsgoed van de domeinen, op 120 gulden en dus voor 1/6 20 gulden. En 1/6 van een huis genaamd de Prins met de grond en annexe boomgaard, wezende allodiaal goed op 1200 gulden en 1/6 dus op 200 gulden. En 1/6 van 3 morgen aldaar als utsupra op 360 gulden en 1/6 dus op 60 gulden.

Bron: RAZU, 064, 54.


Portret van Reinout Gerard van Tuyll van Serooskerken (1677-1729). Op woensdag 6 juli 1718 gaf Hendrick Gerritsz. van Segveld de vroegere herberg De Prins over aan Reinout. Bronnen. RAZU, 064, Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Reinout Gerard van Tuyll van Serooskerken (1677-1729). Op woensdag 6 juli 1718 gaf Hendrick Gerritsz. van Segveld de vroegere herberg De Prins over aan Reinout. Bronnen. RAZU, 064, Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.



Op woensdag 6 juli 1718 geeft Hendrick Gerritsz. van Segveld, wonende te Vechten, moet terugbetalen (lening) aan Rijnoud Gerard van Tuyll van Serooskerken, heer van Zuijlen wegens het gebruik van een boomgaard, bouw- en weiland tezamen groot 44 morgen 511 roeden te Vechten en Vechterbroek en nog wegens een huijse met het boomgaartje in de buurt van Vechten.

Hij kon de schuld niet meer opbrengen en geeft al zijn goederen over aan Rijnoud van Tuyll van Serooskerken waaronder herberg De Prins.

Bron: RAZU, 064, 54, 1703-1734


Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken (1707-1776), echtgenoot van Helena Jacoba de Vicq (1724-1768). Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken (1707-1776), echtgenoot van Helena Jacoba de Vicq (1724-1768). Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.



Op woensdag 30 juli 1614 transporteert Johan vande Westrenen van beroep raad en rentmeester vande Domein's lands van Utrecht aan Adriaen van Lockhorst zeeckere hoeve landts genaemt de Berchhoeve gelegen te Vechten.

Adriaan van Lockhorst is gehuwd met Swana van Lednberch, uit hun huwelijk kwam een dochter die Anna Elisabeth van Lockhorst werd genoemd.

Anna Elisabeth van Lockhorst, huwde met Gerard van Reede van Nederhorst. Zij kregen een dochter die Anna Elisabeth van Reede tot Lockhorst heette. Zij huwnde met Hendrik Jacob van Tuyll van Serooskerken.

Door dit huwelijk kwam het Slot Zuylen in het bezit van familie Tuyll van Serooskerken.

Door vererving op de kleindochter van Adam van Lockhorst met huwelijk met Hendrik Jacob van Tuyll van Serooskerken. Kwamen ook de diverse gronden in Bunnik en Vechten bij het vast-, en onrorend goed behorend bij het Slot Zuylen.

Bron: RAZU, 064, 51.

Op woensdag 12 juli 1634 transpoteerde Gerrit Obijn, van beroep Schout en Huijbert Jansz. en Anthonis Jacobsz, beide schepen van het gerecht Bunnik en Vechten en Jacob van Wijck, van berope huismeester van het Leeuwenberggasthuis binnen Utrecht aan Adam van Lockhorst, heer van van Zuylen, Sweserenge, Westbroek en Lockhorst gerechte een campgen weijlandt genaemt het rietkampgen, groot 1 morgen.

Bron: RAZU, 064, 51.

Op woensdag 27 februari 1636 transpoorteerde Mr. Johannes Heurnius aan Adam van Lockhorst seeckere perceel bouwlandt groot twee mergen, drie hondt 53 roeden genaamd de Cleijne Berchoff.

Bron: RAZU, 064, 52.


Portret van Helena Jacoba de Vicq (1724-1768), echtgenote van Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken (1707-1776) Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Helena Jacoba de Vicq (1724-1768), echtgenote van Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken (1707-1776) Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.



Op zaterdag 11 april 1767 vond ten overstaan van de Utrechtse noitaris Hendrik van Dam een opnenbare verkoop plaats van 59 morgen land in het Vechterbroek van Bunnik en Vechten.

Het vast- en onroerend goed Hendrik Jacob van Tuyll van Serooskerken, van beroep geweest Generaal Majoor en Generaal Adjudant van de Efstadhouder en zijn echtgenote en erven Anna Elisabeth van Tuyll van Serooskerken.

Verkopers van het vast- en onroerend goed in Bunnik waren de kinderen Diderik Jacob Tuyll van Serooskerken en zijn zuster Isabella Agneta van Tuyll van Serooskerken.

Als Executeur Testamentair trad Jan Kol op en als dagelijks beroep rentmeester van het ridderschap van Utrecht.

Koper van het vast- en onroerend goed was Diderik Jacob Tuyll van Serooskerken.

Landeryen maken deel uit van 75 morgen 414 roeden gelegen onder Bunnik Vechten en Vechterbroek die onder meer hofstede en huis, bouwland het Schouwertje, de Kleynen Berkhoff, de Groten Berckhoff of Willenburg bevatten, door de aankoop van de 59 mergen verkrygt de koper het geheel in zyn bezit.

Bron: Het Utrechts Archief, 34-4, 1395, aktenummer: 31.


Portret van Diederik Jacob van baron Tuyll van Serooskerken (1707-1776), heer van Zuilen. Zoon van Reinout Gerard van Tuyll. Echtgenoot van Helena Jacoba de Vicq (1724-1768). Eigenaar van herberg De Prins van 1729 tot 1776 in het buurtschap Vechten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Diederik Jacob van baron Tuyll van Serooskerken (1707-1776), heer van Zuilen. Zoon van Reinout Gerard van Tuyll. Echtgenoot van Helena Jacoba de Vicq (1724-1768). Eigenaar van herberg De Prins van 1729 tot 1776 in het buurtschap Vechten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.



Op zaterdag 14 oktober 1780 vergunde Jan Floris grave van Nassau la Leca territorium aan de schout van het gerecht van Bunnik en Vechten om te transporteren een hofstede c.a. met 76 morgen land en 2 kampen weiland in het Vechterbroek groot 8 morgen 471 roeden bij Jan Kol in de rol ter bevordering aan Vincent Maximiliaen van Tuyl van Serooskerken.

Bron: RAZU, 064, 65.

Op donderdag 14 oktober 1779 transporteert Jan Kol, als rentmeester van de ridderschap van Utrecht, als gemachtigde van Charles Emanuel de Charriere gehuwd, Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken aan Vincent Maximiliaan van Tuyll van Serooskerken, luitenant-kolonel van het regiment cavalerie van luitenant-generaal van Tuyll van Serooskerken, heer van Vleuten, een hofstede bestaande in een huijs bergen schuur etc met 76 morgen, in huur gebruikt door Arien van Miltenburg, en twee kampen weiland in Vechterbroek in huur gebruikt door Johannes van de Vegt.

Bron: RAZU, 064, 56.


Portret van Charles-Emmanuel de Charrière (1735-1808), echtgenoot van Belle van Zuylen (1740-1805) (Madame de Charrière). Van 1776 tot 1779 de eigenaar samen met Belle van Zuylen van herberg De Prins in Vechten. Bron: Wikimedia Commons.- Bibliotheek van Genève. Portret van Charles-Emmanuel de Charrière (1735-1808), echtgenoot van Belle van Zuylen (1740-1805) (Madame de Charrière). Van 1776 tot 1779 de eigenaar samen met Belle van Zuylen van herberg De Prins in Vechten. Bron: Wikimedia Commons.- Bibliotheek van Genève.



Op woensdag 20 oktober 1779 transporteerde rentmeester Jan Kol, als gemachtigde van Charles Emanuel de Charriere, gehuwd met Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken (Belle van Zuylen), aan Vincent Maximiliaan van Tuyll van Serooskerken:  een hofstede met huis, bergen, schuur en verder getimmer te Vechten met een boomgaard te Vechten aan het Sandpad en Dijk lopende naar Bunnik tegenover de hofstede, 1 morgen 401 roeden, een stuk tiendvrij bouwland aan de oostzijde van die boomgaard, genaamd het Schouwetje, groot 1 morgen 194 roeden, een stuk bouwland achter de smid te Vechten en langs de Wijkseweg groot 2 morgen 345 roeden genaamd den Klijnen Berkhoff, een stuk weiland genaamd den Grooten Berkhof of Wiltenburg, groot 18 morgen 499 roeden langs de Marsdijk tegenover het voorgaande perceel, 16 morgen 475 roeden weiland in vijf kampen in het Vechterbroek, een huisje of bakhuis met een boomgaardje in de buurt van Vechten, een perceel van 1 morgen zijnde de ene helft bouwland en de andere boomgaard, 3 morgen bouwland te Vechten in drie partijen, 17 morgen bouw- en weiland weleer (naast geland) gekomen van de heer van Weerdesteyn liggende langs de Wijkseweg en ook aan de Bunnikseweg, en 10 morgen land aan de Wijkseweg te Vechten.

Bron: RAZU, 064, 58.


Portret Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken (Belle van Zuylen) (1740-1805), echtgenote van Charles-Emmanuel de Charrière (1735-1808). Mede eigenaresse van herberg De Prins van 1776 tot 1779. Bron: Wikimedia Commons.- Bibliotheek van Genève. Portret Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken (Belle van Zuylen) (1740-1805), echtgenote van Charles-Emmanuel de Charrière (1735-1808). Mede eigenaresse van herberg De Prins van 1776 tot 1779. Bron: Wikimedia Commons.- Bibliotheek van Genève.



Na de overdracht van herberg De Prins in 1779 aan Vincent Maximiliaan van Tuyll van Serooskerken, Heer van Coelhorst (1744-1794) bleef het in zijn bezit tot aan zijn overlijden. Vincent's zoon Karel Lodewijk baron van Tuyll van Serooskerken (1784-1835) vererfde de herberg.


Portret van Vincent Maximiliaan van Tuyll van Serooskerken (1744-1794). Eigenaar van herberg De Prins in Vechten van 1779 tot 1794. Bron: Wikimedia Commons. Portret van Vincent Maximiliaan van Tuyll van Serooskerken (1744-1794). Eigenaar van herberg De Prins in Vechten van 1779 tot 1794. Bron: Wikimedia Commons.


Portret van Dorothea Henriette Marie Louise de Pagniet (1751-1836) en haar zoon Vincent Johan Reinier van Tuyll van Serooskerken (1792-1840). Echtgenote van Vincent Maximiliaan van Tuyll van Serooskerken (1744-1794). Bron: Wikimedia Conmmons. Portret van Dorothea Henriette Marie Louise de Pagniet (1751-1836) en haar zoon Vincent Johan Reinier van Tuyll van Serooskerken (1792-1840). Echtgenote van Vincent Maximiliaan van Tuyll van Serooskerken (1744-1794). Bron: Wikimedia Conmmons.


Op donderdag 14 november van het jaar 1878 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jan van Hengelaar, verscheen de heer Henri Maximiliaan Baron Tuyll van Serooskerken, heer van Coelhorst, waarbij de baron, een lijst van zijn erflaters laat registreren, die bij zijn uiterste wilsbeschikking het landgoed de Coelhorst in Hoogland na zijn overlijden zou willen nalaten. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA,34-4, 2576, aktenummer: 1121. Op donderdag 14 november van het jaar 1878 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jan van Hengelaar, verscheen de heer Henri Maximiliaan Baron Tuyll van Serooskerken, heer van Coelhorst, waarbij de baron, een lijst van zijn erflaters laat registreren, die bij zijn uiterste wilsbeschikking het landgoed de Coelhorst in Hoogland na zijn overlijden zou willen nalaten. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA,34-4, 2576, aktenummer: 1121.


Op donderdag 14 november van het jaar 1878 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jan van Hengelaar, verscheen de heer Henri Maximiliaan Baron Tuyll van Serooskerken, heer van Coelhorst, waarbij de baron, een lijst van zijn erflaters laat registreren, die bij zijn uiterste wilsbeschikking het landgoed de Coelhorst in Hoogland na zijn overlijden zou willen nalaten. Beschrijving van perceelnummers. Bron: HUA,34-4, 2576, aktenummer: 1121. Op donderdag 14 november van het jaar 1878 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jan van Hengelaar, verscheen de heer Henri Maximiliaan Baron Tuyll van Serooskerken, heer van Coelhorst, waarbij de baron, een lijst van zijn erflaters laat registreren, die bij zijn uiterste wilsbeschikking het landgoed de Coelhorst in Hoogland na zijn overlijden zou willen nalaten. Beschrijving van perceelnummers. Bron: HUA,34-4, 2576, aktenummer: 1121.


Op donderdag 14 november van het jaar 1878 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jan van Hengelaar, verscheen de heer Henri Maximiliaan Baron Tuyll van Serooskerken, heer van Coelhorst, waarbij de baron, een lijst van zijn erflaters laat registreren, die bij zijn uiterste wilsbeschikking het landgoed de Coelhorst in Hoogland na zijn overlijden zou willen nalaten. Eind beschrijving van akte. Bron: HUA,34-4, 2576, aktenummer: 1121. Op donderdag 14 november van het jaar 1878 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jan van Hengelaar, verscheen de heer Henri Maximiliaan Baron Tuyll van Serooskerken, heer van Coelhorst, waarbij de baron, een lijst van zijn erflaters laat registreren, die bij zijn uiterste wilsbeschikking het landgoed de Coelhorst in Hoogland na zijn overlijden zou willen nalaten. Eind beschrijving van akte. Bron: HUA,34-4, 2576, aktenummer: 1121.


Portret van Carel Lodewijk baron van Tuyll van Serooskerken (1784-1835). Eigenaar van herberg Den Prins in Vechten van 1794 tot 1835. Zoon van Vincent Maximiliaan baron Tuyll van Serooskerken (1744-1794) en Dorothea Henriëtte Maria Louise de Pagniet (1751-1836), Vrouwe van IJzendoorn. Bron: Wikimedia Commons. Portret van Carel Lodewijk baron van Tuyll van Serooskerken (1784-1835). Eigenaar van herberg Den Prins in Vechten van 1794 tot 1835. Zoon van Vincent Maximiliaan baron Tuyll van Serooskerken (1744-1794) en Dorothea Henriëtte Maria Louise de Pagniet (1751-1836), Vrouwe van IJzendoorn. Bron: Wikimedia Commons.


Fragment uit boedelscheidingsakte van Carel Lodewijk Tuyll van Serooskerken (1784-1835) van zaterdag 18 juni 1836 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henricus Gerardus Stevens. Hier wordt beschreven dat herberg De Prins overging op de oudste zoon Vincent Gildemeester baron van Tuyll van Serooskerken (1812-1860). Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 3640 18-06-1836 Fragment uit boedelscheidingsakte van Carel Lodewijk Tuyll van Serooskerken (1784-1835) van zaterdag 18 juni 1836 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henricus Gerardus Stevens. Hier wordt beschreven dat herberg De Prins overging op de oudste zoon Vincent Gildemeester baron van Tuyll van Serooskerken (1812-1860). Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 3640 18-06-1836


Portret van Marie Louise Gildemeester (1790-1860). Echtgenote van Karel Lodewijk baron van Tuyll van Serooskerken (1784-1835). Bron: Wikimedia Commons. Portret van Marie Louise Gildemeester (1790-1860). Echtgenote van Karel Lodewijk baron van Tuyll van Serooskerken (1784-1835). Bron: Wikimedia Commons.


Gronden in geel gekleurd in 1832 in bezit van familie Van Tuyll van Serooskerken rondom het buurtschap Vechten. Bron: HISGIS Utrecht. Gronden in geel gekleurd in 1832 in bezit van familie Van Tuyll van Serooskerken rondom het buurtschap Vechten. Bron: HISGIS Utrecht.


Portret van Vincent Gildemeester van Tuyll van Serooskerken (1812-1860). Eigenaar van herberg De Prins van 1836 tot 1860. Bron: Wikimedia Commons. Portret van Vincent Gildemeester van Tuyll van Serooskerken (1812-1860). Eigenaar van herberg De Prins van 1836 tot 1860. Bron: Wikimedia Commons.


Kruispunt Provincialeweg bij Vechten nog zonder verkeerslichten. Links de witgeschilderde boerderij Provincialeweg 116, rechts boerderij De Prins, Achterdijk 1 in ca. 1960. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 55948, 17. Kruispunt Provincialeweg bij Vechten nog zonder verkeerslichten. Links de witgeschilderde boerderij Provincialeweg 116, rechts boerderij De Prins, Achterdijk 1 in ca. 1960. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 55948, 17.


Advertentie uit 1860 van verkoop van herberg De Prins in Vechten ten overstaand van de Utrechtse notarissen Zijdveld en Hondius van den Broek (1). Bron: Delpher.nl. Advertentie uit 1860 van verkoop van herberg De Prins in Vechten ten overstaand van de Utrechtse notarissen Zijdveld en Hondius van den Broek (1). Bron: Delpher.nl.


Boerderij De Prins aan de Achterdijk 1 in ca. 1988. Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij. Boerderij De Prins aan de Achterdijk 1 in ca. 1988. Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij.


Advertentie uit 1860 van verkoop van herberg De Prins in Vechten ten overstaand van de Utrechtse notarissen Zijdveld en Hondius van den Broek (2). Bron: Delpher.nl. Advertentie uit 1860 van verkoop van herberg De Prins in Vechten ten overstaand van de Utrechtse notarissen Zijdveld en Hondius van den Broek (2). Bron: Delpher.nl.


Boerderij De Prins, nu restaurant Vroeg in 1977. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij De Prins, nu restaurant Vroeg in 1977. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Fragment uit de perceelbeschrijving van de verkoopakte van herberg De Prins uit de nalatenschap van jkvr. Jacoba Helena Maria Anna barones Tuyll van Serooskerken - op zaterdag 17 maart 1860 ten overstaan van de Utrechtse notaris Egbertus van Zijdveld. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4, 3106, aktenummer: 813. Fragment uit de perceelbeschrijving van de verkoopakte van herberg De Prins uit de nalatenschap van jkvr. Jacoba Helena Maria Anna barones Tuyll van Serooskerken - op zaterdag 17 maart 1860 ten overstaan van de Utrechtse notaris Egbertus van Zijdveld. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4, 3106, aktenummer: 813.


Fragment uit de perceelbeschrijving van de verkoopakte van herberg De Prins uit de nalatenschap van jkvr. Jacoba Helena Maria Anna barones Tuyll van Serooskerken - op zaterdag 17 maart 1860 ten overstaan van de Utrechtse notaris Egbertus van Zijdveld. Perceelbeschrijving 1 boerderij De Prins. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4, 3106, aktenummer: 813. Fragment uit de perceelbeschrijving van de verkoopakte van herberg De Prins uit de nalatenschap van jkvr. Jacoba Helena Maria Anna barones Tuyll van Serooskerken - op zaterdag 17 maart 1860 ten overstaan van de Utrechtse notaris Egbertus van Zijdveld. Perceelbeschrijving 1 boerderij De Prins. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4, 3106, aktenummer: 813.


Fragment uit de perceelbeschrijving van de verkoopakte van herberg De Prins uit de nalatenschap van jkvr. Jacoba Helena Maria Anna barones Tuyll van Serooskerken - op zaterdag 17 maart 1860 ten overstaan van de Utrechtse notaris Egbertus van Zijdveld. Biedingen op het tweede en derde perceel. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4, 3106, aktenummer: 813. Fragment uit de perceelbeschrijving van de verkoopakte van herberg De Prins uit de nalatenschap van jkvr. Jacoba Helena Maria Anna barones Tuyll van Serooskerken - op zaterdag 17 maart 1860 ten overstaan van de Utrechtse notaris Egbertus van Zijdveld. Biedingen op het tweede en derde perceel. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4, 3106, aktenummer: 813.


Fragment van bieding 'perceel één' van verkoop van boerderij De Prins op de hoek van de Achterdijk met de Provincialeweg te Bunnik en Vechten in 1883 ten overstaan van de Houten notaris Hanzo Lemstra van Buma. Waarop boerderij De Prins voor f. 5.100-, gulden werd geboden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 429, 1883 24-03-1883. Fragment van bieding 'perceel één' van verkoop van boerderij De Prins op de hoek van de Achterdijk met de Provincialeweg te Bunnik en Vechten in 1883 ten overstaan van de Houten notaris Hanzo Lemstra van Buma. Waarop boerderij De Prins voor f. 5.100-, gulden werd geboden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 429, 1883 24-03-1883.


Fragment van bieding 'perceel vijf' van verkoop van boerderij Overdam op de hoek van de Marsdijk en de Achterdijk te Bunnik en Vechten in 1883 ten overstaan van de Houten notaris Hanzo Lemstra van Buma. Waarop boerderij Overdam voor f. 7.900-, gulden werd verkocht. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 429, 1883 24-03-1883. Fragment van bieding 'perceel vijf' van verkoop van boerderij Overdam op de hoek van de Marsdijk en de Achterdijk te Bunnik en Vechten in 1883 ten overstaan van de Houten notaris Hanzo Lemstra van Buma. Waarop boerderij Overdam voor f. 7.900-, gulden werd verkocht. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 429, 1883 24-03-1883.


Fragment van beschrijving 'perceel één' van verkoop van boerderij De Prins op de hoek van de Achterdijk met de Provincialeweg te Bunnik en Vechten in 1883 ten overstaan van de Houten notaris Hanzo Lemstra van Buma. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 429, 1883 24-03-1883. Fragment van beschrijving 'perceel één' van verkoop van boerderij De Prins op de hoek van de Achterdijk met de Provincialeweg te Bunnik en Vechten in 1883 ten overstaan van de Houten notaris Hanzo Lemstra van Buma. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 429, 1883 24-03-1883.


Fragment van beschrijving 'perceel vijf' van verkoop van boerderij Overdam op de hoek van de Marsdijk en de Achterdijk te Bunnik en Vechten in 1883 ten overstaan van de Houten notaris Hanzo Lemstra van Buma. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 429, 1883 24-03-1883. Fragment van beschrijving 'perceel vijf' van verkoop van boerderij Overdam op de hoek van de Marsdijk en de Achterdijk te Bunnik en Vechten in 1883 ten overstaan van de Houten notaris Hanzo Lemstra van Buma. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 429, 1883 24-03-1883.


Portret van W.H. de Heus, geboren 18?, lid van de Provinciale Staten van Utrecht (1850-1872), overleden 1872. Portret uit 1845-1855. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer:	 105004. Portret van W.H. de Heus, geboren 18?, lid van de Provinciale Staten van Utrecht (1850-1872), overleden 1872. Portret uit 1845-1855. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 105004.


Op maandag 18 november 1867 verkocht Henri Willem Arnoud de Heus, fabrikant via onderhandse akte aan de Staat der Nederlanden ruim 19 hectare land in Vechten voor de verkoopsom van f. 79.126.51 1/2 gulden. Het Vechten-Fectio terrein was eerder van familie Tuyll van Serooskerken. Bron: HUA, 1294 6672 (172), 1869 mrt. 20-1869 juni 5 172.21. Op maandag 18 november 1867 verkocht Henri Willem Arnoud de Heus, fabrikant via onderhandse akte aan de Staat der Nederlanden ruim 19 hectare land in Vechten voor de verkoopsom van f. 79.126.51 1/2 gulden. Het Vechten-Fectio terrein was eerder van familie Tuyll van Serooskerken. Bron: HUA, 1294 6672 (172), 1869 mrt. 20-1869 juni 5 172.21.


Grafmonument van Willem Hendrikus de Heus (1808-1872) en zijn echtgenote Sophie Antoinette de Bruin (1812-1864) op de begraafplaats van de Dorpskerk in De Bilt in mei 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel. Grafmonument van Willem Hendrikus de Heus (1808-1872) en zijn echtgenote Sophie Antoinette de Bruin (1812-1864) op de begraafplaats van de Dorpskerk in De Bilt in mei 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Op maandag 18 november 1867 verkocht Henri Willem Arnoud de Heus, fabrikant via onderhandse akte aan de Staat der Nederlanden ruim 19 hectare land in Vechten voor de verkoopsom van f. 79.126.51 1/2 gulden. Het Vechten-Fectio terrein was eerder van familie Tuyll van Serooskerken. Bron: HUA, 1294 6672 (172), 1869 mrt. 20-1869 juni 5 172.21. Op maandag 18 november 1867 verkocht Henri Willem Arnoud de Heus, fabrikant via onderhandse akte aan de Staat der Nederlanden ruim 19 hectare land in Vechten voor de verkoopsom van f. 79.126.51 1/2 gulden. Het Vechten-Fectio terrein was eerder van familie Tuyll van Serooskerken. Bron: HUA, 1294 6672 (172), 1869 mrt. 20-1869 juni 5 172.21.


Op maandag 18 november 1867 verkocht Henri Willem Arnoud de Heus, fabrikant via onderhandse akte aan de Staat der Nederlanden ruim 19 hectare land in Vechten voor de verkoopsom van f. 79.126.51 1/2 gulden. Het Vechten-Fectio terrein was eerder van familie Tuyll van Serooskerken. Bron: HUA, 1294 6672 (172), 1869 mrt. 20-1869 juni 5 172.21. Op maandag 18 november 1867 verkocht Henri Willem Arnoud de Heus, fabrikant via onderhandse akte aan de Staat der Nederlanden ruim 19 hectare land in Vechten voor de verkoopsom van f. 79.126.51 1/2 gulden. Het Vechten-Fectio terrein was eerder van familie Tuyll van Serooskerken. Bron: HUA, 1294 6672 (172), 1869 mrt. 20-1869 juni 5 172.21.


Op zaterdag 26 oktober van het jaar 1867 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Hendrik Duijfjes de verkoop plaats van stukken grond in het Bunnikse Vechten. Waarbij Willem Hendrik de Heus diverse percelen grond verkocht aan de Staat der Nederlanden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Verkoopsom werd nader bepaald. Bron: HUA, 34-4, 3865, aktenummer: 9162. Op zaterdag 26 oktober van het jaar 1867 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Hendrik Duijfjes de verkoop plaats van stukken grond in het Bunnikse Vechten. Waarbij Willem Hendrik de Heus diverse percelen grond verkocht aan de Staat der Nederlanden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Verkoopsom werd nader bepaald. Bron: HUA, 34-4, 3865, aktenummer: 9162.


Hulpkaart van het kadaster uit 1839 waarop de gronden in Bunnik en Vechten en Oud-Wulven werden ingemeten voor de aanleg van de Rijnspoorweg (Amsterdam, Utrecht, Arnhem). Waaronder de gronden van familie Bosch van Drakestein en Tuyll van Serooskerken werden aangekocht door de Rijnspoorweg maatschappij. Bron: Kadasterarchiefviewer 1832-1987 (NL). Hulpkaart van het kadaster uit 1839 waarop de gronden in Bunnik en Vechten en Oud-Wulven werden ingemeten voor de aanleg van de Rijnspoorweg (Amsterdam, Utrecht, Arnhem). Waaronder de gronden van familie Bosch van Drakestein en Tuyll van Serooskerken werden aangekocht door de Rijnspoorweg maatschappij. Bron: Kadasterarchiefviewer 1832-1987 (NL).


Op zaterdag 26 oktober van het jaar 1867 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Hendrik Duijfjes de verkoop plaats van stukken grond in het Bunnikse Vechten. Waarbij Willem Hendrik de Heus diverse percelen grond verkocht aan de Staat der Nederlanden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Verkoopsom werd nader bepaald. Beschrijving van percelen. Bron: HUA, 34-4, 3865, aktenummer: 9162. Op zaterdag 26 oktober van het jaar 1867 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Hendrik Duijfjes de verkoop plaats van stukken grond in het Bunnikse Vechten. Waarbij Willem Hendrik de Heus diverse percelen grond verkocht aan de Staat der Nederlanden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Verkoopsom werd nader bepaald. Beschrijving van percelen. Bron: HUA, 34-4, 3865, aktenummer: 9162.


Op zaterdag 26 oktober van het jaar 1867 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Hendrik Duijfjes de verkoop plaats van stukken grond in het Bunnikse Vechten. Waarbij Willem Hendrik de Heus diverse percelen grond verkocht aan de Staat der Nederlanden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Verkoopsom werd nader bepaald. Einde van beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 3865, aktenummer: 9162. Op zaterdag 26 oktober van het jaar 1867 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Hendrik Duijfjes de verkoop plaats van stukken grond in het Bunnikse Vechten. Waarbij Willem Hendrik de Heus diverse percelen grond verkocht aan de Staat der Nederlanden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Verkoopsom werd nader bepaald. Einde van beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 3865, aktenummer: 9162.


Op donderdag 26 februari van het jaar 1874 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jacob Hendrik van Schermbeek waarbij familieleden Van de Vegt diverse percelen grond aan de Staat der Nederlanden verkocht voor ƒ. 1035 gulden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 3534, aktenummer: 20982 Op donderdag 26 februari van het jaar 1874 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jacob Hendrik van Schermbeek waarbij familieleden Van de Vegt diverse percelen grond aan de Staat der Nederlanden verkocht voor ƒ. 1035 gulden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 3534, aktenummer: 20982


Op donderdag 26 februari van het jaar 1874 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jacob Hendrik van Schermbeek waarbij familieleden Van de Vegt diverse percelen grond aan de Staat der Nederlanden verkocht voor ƒ. 1035 gulden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Begin beschrijving van de verkoopsom. Bron: HUA, 34-4, 3534, aktenummer: 20982 Op donderdag 26 februari van het jaar 1874 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jacob Hendrik van Schermbeek waarbij familieleden Van de Vegt diverse percelen grond aan de Staat der Nederlanden verkocht voor ƒ. 1035 gulden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Begin beschrijving van de verkoopsom. Bron: HUA, 34-4, 3534, aktenummer: 20982


Op donderdag 26 februari van het jaar 1874 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jacob Hendrik van Schermbeek waarbij familieleden Van de Vegt diverse percelen grond aan de Staat der Nederlanden verkocht voor ƒ. 1035 gulden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Begin beschrijving van akte met perceelnummers. Bron: HUA, 34-4, 3534, aktenummer: 20982 Op donderdag 26 februari van het jaar 1874 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jacob Hendrik van Schermbeek waarbij familieleden Van de Vegt diverse percelen grond aan de Staat der Nederlanden verkocht voor ƒ. 1035 gulden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Begin beschrijving van akte met perceelnummers. Bron: HUA, 34-4, 3534, aktenummer: 20982


Op donderdag 26 februari van het jaar 1874 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jacob Hendrik van Schermbeek waarbij familieleden Van de Vegt diverse percelen grond aan de Staat der Nederlanden verkocht voor ƒ. 1035 gulden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Einde van beschrijving van akte met handtekeningen. Bron: HUA, 34-4, 3534, aktenummer: 20982 Op donderdag 26 februari van het jaar 1874 ten overstaan van de Utrechtse notaris Jacob Hendrik van Schermbeek waarbij familieleden Van de Vegt diverse percelen grond aan de Staat der Nederlanden verkocht voor ƒ. 1035 gulden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Einde van beschrijving van akte met handtekeningen. Bron: HUA, 34-4, 3534, aktenummer: 20982


Aankoop van gronden op het Vechten-Fectio terrein in de jaren zestig van de negentiende eeuw voor de aanleg en bouw van het Fort bij Vechten. Grond in geel gearceerd van Willem de Heus, frabikant in Utrecht. Bron: Nationaal Archief. Aankoop van gronden op het Vechten-Fectio terrein in de jaren zestig van de negentiende eeuw voor de aanleg en bouw van het Fort bij Vechten. Grond in geel gearceerd van Willem de Heus, frabikant in Utrecht. Bron: Nationaal Archief.


De aankoop van gronden voor de aanlgeg, bouw en ontwikkeling van Fort bij Vechten in 1869. De verelgging van de Marsdijk behoorde hier ook bij. Grond werd door de Staat der Nederlanden aangekocht van Willem de Heus. Bron: Nationaal Archief. De aankoop van gronden voor de aanlgeg, bouw en ontwikkeling van Fort bij Vechten in 1869. De verelgging van de Marsdijk behoorde hier ook bij. Grond werd door de Staat der Nederlanden aangekocht van Willem de Heus. Bron: Nationaal Archief.


Kadasterkaart van het Vechten terrein uit 1865 (noorden beneden) van welke gronden er nodig waren om het Fort bij Vechten te kunnen aanleggen. Bron: Nationaal Archief. Kadasterkaart van het Vechten terrein uit 1865 (noorden beneden) van welke gronden er nodig waren om het Fort bij Vechten te kunnen aanleggen. Bron: Nationaal Archief.


Kadasterkaart van het Vechten terrein uit 1865 (noorden beneden) van welke gronden er nodig waren om het Fort bij Vechten te kunnen aanleggen. Grond in geel gearceerd om aan te kopen. Bron: Nationaal Archief. Kadasterkaart van het Vechten terrein uit 1865 (noorden beneden) van welke gronden er nodig waren om het Fort bij Vechten te kunnen aanleggen. Grond in geel gearceerd om aan te kopen. Bron: Nationaal Archief.


Op zaterdag 27 juli van het jaar 1878 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Borret de verkoop plaats van landerijen en huizen van familie Van de Vegt, DE meeste verkoopprecelen werden verkocht van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd. Beschrijving van 1e verkoopperceel. Bron: HUA, 34-4, 2791, aktenummer: 6741. Op zaterdag 27 juli van het jaar 1878 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Borret de verkoop plaats van landerijen en huizen van familie Van de Vegt, DE meeste verkoopprecelen werden verkocht van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd. Beschrijving van 1e verkoopperceel. Bron: HUA, 34-4, 2791, aktenummer: 6741.


Op zaterdag 27 juli van het jaar 1878 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Borret de verkoop plaats van landerijen en huizen van familie Van de Vegt, DE meeste verkoopprecelen werden verkocht van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd. Beschrijving van opbieden van de percelen.. Bron: HUA, 34-4, 2791, aktenummer: 6741. Op zaterdag 27 juli van het jaar 1878 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Borret de verkoop plaats van landerijen en huizen van familie Van de Vegt, DE meeste verkoopprecelen werden verkocht van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd. Beschrijving van opbieden van de percelen.. Bron: HUA, 34-4, 2791, aktenummer: 6741.


Op zaterdag 27 juli van het jaar 1878 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Borret de verkoop plaats van landerijen en huizen van familie Van de Vegt, DE meeste verkoopprecelen werden verkocht van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd. Eind beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 2791, aktenummer: 6741. Op zaterdag 27 juli van het jaar 1878 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Borret de verkoop plaats van landerijen en huizen van familie Van de Vegt, DE meeste verkoopprecelen werden verkocht van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd. Eind beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 2791, aktenummer: 6741.


           

Op zaterdag 21 februari van het jaar 1874 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Jacob Hendrik van Schermbeek de verkoop plaats van gronden die in bezit waren van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud Amelisweerd. Ter waarde van ƒ.1.130-, gulden verkocht hij de gronden aan de Staat der Nederlanden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 3535, aktenummer:20973. Op zaterdag 21 februari van het jaar 1874 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Jacob Hendrik van Schermbeek de verkoop plaats van gronden die in bezit waren van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud Amelisweerd. Ter waarde van ƒ.1.130-, gulden verkocht hij de gronden aan de Staat der Nederlanden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 3535, aktenummer:20973.


Op zaterdag 21 februari van het jaar 1874 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Jacob Hendrik van Schermbeek de verkoop plaats van gronden die in bezit waren van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud Amelisweerd. Ter waarde van ƒ.1.130-, gulden verkocht hij de gronden aan de Staat der Nederlanden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Beschrijving van akte met perceelnummers en grootte.. Bron: HUA, 34-4, 3535, aktenummer:20973. Op zaterdag 21 februari van het jaar 1874 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Jacob Hendrik van Schermbeek de verkoop plaats van gronden die in bezit waren van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud Amelisweerd. Ter waarde van ƒ.1.130-, gulden verkocht hij de gronden aan de Staat der Nederlanden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Beschrijving van akte met perceelnummers en grootte.. Bron: HUA, 34-4, 3535, aktenummer:20973.


Op zaterdag 21 februari van het jaar 1874 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Jacob Hendrik van Schermbeek de verkoop plaats van gronden die in bezit waren van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud Amelisweerd. Ter waarde van ƒ.1.130-, gulden verkocht hij de gronden aan de Staat der Nederlanden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Beschrijving van akte met voorwaarden van te bereiken andere percelen als recht van overpad. Bron: HUA, 34-4, 3535, aktenummer:20973. Op zaterdag 21 februari van het jaar 1874 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Jacob Hendrik van Schermbeek de verkoop plaats van gronden die in bezit waren van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud Amelisweerd. Ter waarde van ƒ.1.130-, gulden verkocht hij de gronden aan de Staat der Nederlanden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Beschrijving van akte met voorwaarden van te bereiken andere percelen als recht van overpad. Bron: HUA, 34-4, 3535, aktenummer:20973.


Op zaterdag 21 februari van het jaar 1874 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Jacob Hendrik van Schermbeek de verkoop plaats van gronden die in bezit waren van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud Amelisweerd. Ter waarde van ƒ.1.130-, gulden verkocht hij de gronden aan de Staat der Nederlanden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Beschrijving van akte met vermelding van de verkoopsom. Bron: HUA, 34-4, 3535, aktenummer:20973. Op zaterdag 21 februari van het jaar 1874 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Jacob Hendrik van Schermbeek de verkoop plaats van gronden die in bezit waren van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud Amelisweerd. Ter waarde van ƒ.1.130-, gulden verkocht hij de gronden aan de Staat der Nederlanden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Beschrijving van akte met vermelding van de verkoopsom. Bron: HUA, 34-4, 3535, aktenummer:20973.


Op zaterdag 21 februari van het jaar 1874 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Jacob Hendrik van Schermbeek de verkoop plaats van gronden die in bezit waren van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud Amelisweerd. Ter waarde van ƒ.1.130-, gulden verkocht hij de gronden aan de Staat der Nederlanden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Einde van akte met handtekeningen. Bron: HUA, 34-4, 3535, aktenummer:20973. Op zaterdag 21 februari van het jaar 1874 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Jacob Hendrik van Schermbeek de verkoop plaats van gronden die in bezit waren van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud Amelisweerd. Ter waarde van ƒ.1.130-, gulden verkocht hij de gronden aan de Staat der Nederlanden voor de ontwikkeling en bouw van het Fort bij Vechten. Einde van akte met handtekeningen. Bron: HUA, 34-4, 3535, aktenummer:20973.


         

Plattegrond van het gebouwencomplex van de koperpletterij en gasfabriek van W.H. de Heus, gelegen tussen de Stadsbuitengracht en het Vredenburg te Utrecht; met vermelding van de bestemming van de gebouwen. Met legenda in juni 1843. Bron: HUA, catalogusnummer:	 216576. Plattegrond van het gebouwencomplex van de koperpletterij en gasfabriek van W.H. de Heus, gelegen tussen de Stadsbuitengracht en het Vredenburg te Utrecht; met vermelding van de bestemming van de gebouwen. Met legenda in juni 1843. Bron: HUA, catalogusnummer: 216576.


Gezicht over de Catharijnebrug te Utrecht op een groot appartementengebouw, het douanekantoortje (de Catharijnebarrière), een herenhuis (later Bierhuis De Hoop) en de gasfabriek van W.H. de Heus op en bij het noordwestelijke bastion van het vroegere kasteel Vredenburg in 1859. Naar een tekening van J. Bos. Bron: HUA, catalogusnummer: 135010. Gezicht over de Catharijnebrug te Utrecht op een groot appartementengebouw, het douanekantoortje (de Catharijnebarrière), een herenhuis (later Bierhuis De Hoop) en de gasfabriek van W.H. de Heus op en bij het noordwestelijke bastion van het vroegere kasteel Vredenburg in 1859. Naar een tekening van J. Bos. Bron: HUA, catalogusnummer: 135010.


Plattegrond van het gebouwencomplex van de koperpletterij en gasfabriek van W.H. de Heus, gelegen tussen de Stadsbuitengracht en het Vredenburg te Utrecht; met vermelding van de bestemming van de gebouwen. Met legenda en een aantal doorhalingen en notities in juni 1843. Bron: HUA, catalogusnummer: 216577. Plattegrond van het gebouwencomplex van de koperpletterij en gasfabriek van W.H. de Heus, gelegen tussen de Stadsbuitengracht en het Vredenburg te Utrecht; met vermelding van de bestemming van de gebouwen. Met legenda en een aantal doorhalingen en notities in juni 1843. Bron: HUA, catalogusnummer: 216577.


         

Portret van Herman Louis Adriaan Obreen (1846-1891). Notaris te Leiden, lid van de gemeenteraad, plv. kantonrechter, regent strafgevangenis, voorzitter van de Nederlandsche Mij. van Tuinbouw en Plantkunde. Echtgenote van Cornelie Marie de Heus (1849-1894). Schoonzoon van Willem Hendrikus de Heus (1808-1872). Eigenaar van Boerderij De Prins (Achterdijk 1 te Bunnik). Portret uit 1868. Bron: RKD. Portret van Herman Louis Adriaan Obreen (1846-1891). Notaris te Leiden, lid van de gemeenteraad, plv. kantonrechter, regent strafgevangenis, voorzitter van de Nederlandsche Mij. van Tuinbouw en Plantkunde. Echtgenote van Cornelie Marie de Heus (1849-1894). Schoonzoon van Willem Hendrikus de Heus (1808-1872). Eigenaar van Boerderij De Prins (Achterdijk 1 te Bunnik). Portret uit 1868. Bron: RKD.


Portret van Herman Louis Adriaan Obreen (1846-1891). Notaris te Leiden, lid van de gemeenteraad, plv. kantonrechter, regent strafgevangenis, voorzitter van de Nederlandsche Mij. van Tuinbouw en Plantkunde. Echtgenote van Cornelie Marie de Heus (1849-1894). Schoonzoon van Willem Hendrikus de Heus (1808-1872). Eigenaar van Boerderij De Prins (Achterdijk 1 te Bunnik). Portret ca. 1860-1870. Bron: RKD. Portret van Herman Louis Adriaan Obreen (1846-1891). Notaris te Leiden, lid van de gemeenteraad, plv. kantonrechter, regent strafgevangenis, voorzitter van de Nederlandsche Mij. van Tuinbouw en Plantkunde. Echtgenote van Cornelie Marie de Heus (1849-1894). Schoonzoon van Willem Hendrikus de Heus (1808-1872). Eigenaar van Boerderij De Prins (Achterdijk 1 te Bunnik). Portret ca. 1860-1870. Bron: RKD.


         

Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Voorkant beschrijving van akte. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Voorkant beschrijving van akte. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Begin beschrijving van akte met de benoeming van erfgenamen. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Begin beschrijving van akte met de benoeming van erfgenamen. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Begin beschrijving van akte met de benoeming van erfgenamen. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Begin beschrijving van akte met de benoeming van erfgenamen. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed van boerderij De Mars (Marsdijk nr. 3 te Bunnik) met een waarde ƒ. 31.800-, gulden. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed van boerderij De Mars (Marsdijk nr. 3 te Bunnik) met een waarde ƒ. 31.800-, gulden. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed van boerderij De Mars (Marsdijk nr. 3 te Bunnik) met een waarde ƒ. 31.800-, gulden. Met begin beschrijving van boerderij Overdam (Marsdijk nr. 1 en 1a). Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed van boerderij De Mars (Marsdijk nr. 3 te Bunnik) met een waarde ƒ. 31.800-, gulden. Met begin beschrijving van boerderij Overdam (Marsdijk nr. 1 en 1a). Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed van landerijen in Houten ter waarde en van boerderij van Overdam (Marsdijk nr. 1 en 1a) ter waarde van ƒ. 55.300-, gulden. Begin beschrijving van het bezit van boerderij De Prins (Achterdijk nr. 1 te Bunnik). Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed van landerijen in Houten ter waarde en van boerderij van Overdam (Marsdijk nr. 1 en 1a) ter waarde van ƒ. 55.300-, gulden. Begin beschrijving van het bezit van boerderij De Prins (Achterdijk nr. 1 te Bunnik). Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed van landerijen in van het bezit van boerderij De Prins (Achterdijk nr. 1 te Bunnik) met ƒ. 55.600-, gulden. Met beschrijving van perceel nummers. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed van landerijen in van het bezit van boerderij De Prins (Achterdijk nr. 1 te Bunnik) met ƒ. 55.600-, gulden. Met beschrijving van perceel nummers. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed van landerijen in van het bezit van boerderij De Prins (Achterdijk nr. 1 te Bunnik) met ƒ. 55.600-, gulden. Met beschrijving van perceel nummers. Beschrijving van eerdere verkrijging. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed van landerijen in van het bezit van boerderij De PrinOp dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed van landerijen in van het bezit van boerderij De Prins (Achterdijk nr. 1 te Bunnik) met ƒ. 55.600-, gulden. Met beschrijving van perceel nummers. Beschrijving van eerdere verkrijging. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.s (Achterdijk nr. 1 te Bunnik) met ƒ. 55.600-, gulden. Met beschrijving van perceel nummers. Beschrijving van eerdere verkrijging. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed. Beschrijving van eerdere verkrijging. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed. Beschrijving van eerdere verkrijging. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed. Beschrijving van eerdere verkrijging. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed. Beschrijving van eerdere verkrijging. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed. Beschrijving van verdeling van de drie boerderijen waaronder artikel 11, boerderij De Mars (aan de Mardijk 3). Overging naar de dochter van Willem de Heus Marie Sophie Elisabeth Nering Bögel, geboren De Heus, Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed. Beschrijving van verdeling van de drie boerderijen waaronder artikel 11, boerderij De Mars (aan de Mardijk 3). Overging naar de dochter van Willem de Heus Marie Sophie Elisabeth Nering Bögel, geboren De Heus, Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed. Beschrijving van verdeling van de drie boerderijen waaronder artikel 14, boerderij De Prins (aan de Achterdijk nr. 1 te Bunnik). Overging naar de dochter van Willem de Heus Marie Sophie Elisabeth Nering Bögel, geboren De Heus, Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed. Beschrijving van verdeling van de drie boerderijen waaronder artikel 14, boerderij De Prins (aan de Achterdijk nr. 1 te Bunnik). Overging naar de dochter van Willem de Heus Marie Sophie Elisabeth Nering Bögel, geboren De Heus, Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed. Beschrijving van verdeling van de drie boerderijen waaronder artikel 14, boerderij Overdam (aan de Mardijk nr. 1 te Bunnik). Overging naar de dochter van Willem de Heus Marie Sophie Elisabeth Nering Bögel, geboren De Heus, Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed. Beschrijving van verdeling van de drie boerderijen waaronder artikel 14, boerderij Overdam (aan de Mardijk nr. 1 te Bunnik). Overging naar de dochter van Willem de Heus Marie Sophie Elisabeth Nering Bögel, geboren De Heus, Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed. Beschrijving van verdeling van de drie boerderijen waaronder artikel 13, boerderij De Prins (aan de Achterdijk nr. 1 te Bunnik). Overging naar de dochter van Willem de Heus Marie Sophie Elisabeth Nering Bögel, geboren De Heus, Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed. Beschrijving van verdeling van de drie boerderijen waaronder artikel 13, boerderij De Prins (aan de Achterdijk nr. 1 te Bunnik). Overging naar de dochter van Willem de Heus Marie Sophie Elisabeth Nering Bögel, geboren De Heus, Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed. Eind van beschrijving van akte. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed. Eind van beschrijving van akte. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed. Eind van beschrijving van akte. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 10 juni van het jaar 1873 ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever vond de boedelscheiding plaats van Willem Henricus de Heus, van beroep fabrikant. Beschrijving van vast- en onroerend goed. Eind van beschrijving van akte. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


Op dinsdag 14 april van het jaar 1874 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever de verkoop plaats van de boerderij De Prins (Achterdijk nr 1 te Bunnik) waarbij de heer A.P. de Heus de boerderij aan zijn zwager H.L.A. Obreen verkocht met 38 hectare in Vechten en Bunnik met een verkoopwaarde van ƒ. 56.000,- gulden. Voorkant van akte. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 14 april van het jaar 1874 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever de verkoop plaats van de boerderij De Prins (Achterdijk nr 1 te Bunnik) waarbij de heer A.P. de Heus de boerderij aan zijn zwager H.L.A. Obreen verkocht met 38 hectare in Vechten en Bunnik met een verkoopwaarde van ƒ. 56.000,- gulden. Voorkant van akte. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


Op dinsdag 14 april van het jaar 1874 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever de verkoop plaats van de boerderij De Prins (Achterdijk nr 1 te Bunnik) waarbij de heer A.P. de Heus de boerderij aan zijn zwager H.L.A. Obreen verkocht met 38 hectare in Vechten en Bunnik met een verkoopwaarde van ƒ. 56.000,- gulden. Begin beschrijving van akte. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 14 april van het jaar 1874 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever de verkoop plaats van de boerderij De Prins (Achterdijk nr 1 te Bunnik) waarbij de heer A.P. de Heus de boerderij aan zijn zwager H.L.A. Obreen verkocht met 38 hectare in Vechten en Bunnik met een verkoopwaarde van ƒ. 56.000,- gulden. Begin beschrijving van akte. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


Op dinsdag 14 april van het jaar 1874 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever de verkoop plaats van de boerderij De Prins (Achterdijk nr 1 te Bunnik) waarbij de heer A.P. de Heus de boerderij aan zijn zwager H.L.A. Obreen verkocht met 38 hectare in Vechten en Bunnik met een verkoopwaarde van ƒ. 56.000,- gulden. Begin beschrijving van akte en benoeming van de boerderij De Prins. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 14 april van het jaar 1874 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever de verkoop plaats van de boerderij De Prins (Achterdijk nr 1 te Bunnik) waarbij de heer A.P. de Heus de boerderij aan zijn zwager H.L.A. Obreen verkocht met 38 hectare in Vechten en Bunnik met een verkoopwaarde van ƒ. 56.000,- gulden. Begin beschrijving van akte en benoeming van de boerderij De Prins. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


Op dinsdag 14 april van het jaar 1874 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever de verkoop plaats van de boerderij De Prins (Achterdijk nr 1 te Bunnik) waarbij de heer A.P. de Heus de boerderij aan zijn zwager H.L.A. Obreen verkocht met 38 hectare in Vechten en Bunnik met een verkoopwaarde van ƒ. 56.000,- gulden. Beschrijving van akte en benoeming van de koopsom. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354. Op dinsdag 14 april van het jaar 1874 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever de verkoop plaats van de boerderij De Prins (Achterdijk nr 1 te Bunnik) waarbij de heer A.P. de Heus de boerderij aan zijn zwager H.L.A. Obreen verkocht met 38 hectare in Vechten en Bunnik met een verkoopwaarde van ƒ. 56.000,- gulden. Beschrijving van akte en benoeming van de koopsom. Bron: Gelders Archief, 3027, 2354.


           

Portret van jhr. Victor Marie van Rijckevorsel van Kessel (1854-1927) Eigenaar van herberg De Prins van 1884 tot 1927. Portret digitaal gereconstrueerd met kunstmatige intelligentie. Bron: Uitgeverij A. van den Oord. Portret van jhr. Victor Marie van Rijckevorsel van Kessel (1854-1927) Eigenaar van herberg De Prins van 1884 tot 1927. Portret digitaal gereconstrueerd met kunstmatige intelligentie. Bron: Uitgeverij A. van den Oord.


Fragment van bieding 'perceel één' van verkoop van boerderij De Prins op de hoek van de Achterdijk met de Provincialeweg te Bunnik en Vechten in 1883 ten overstaan van de Houten notaris Hanzo Lemstra van Buma. Waarop boerderij De Prins voor f. 138.900, gulden werd gekocht door de echtgenote van jhr. Victor Marie van Rijckevorsel van Kessel, Aloysia Maria Bonninke. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 429, 1883 24-03-1883. Fragment van bieding 'perceel één' van verkoop van boerderij De Prins op de hoek van de Achterdijk met de Provincialeweg te Bunnik en Vechten in 1883 ten overstaan van de Houten notaris Hanzo Lemstra van Buma. Waarop boerderij De Prins voor f. 138.900, gulden werd gekocht door de echtgenote van jhr. Victor Marie van Rijckevorsel van Kessel, Aloysia Maria Bonninke. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 429, 1883 24-03-1883.


Portret van Augustinus Theodorus van Rijckevorsel van Kessel (1783-1846) in 1841. Bron: RKD. Portret van Augustinus Theodorus van Rijckevorsel van Kessel (1783-1846) in 1841. Bron: RKD.


Portret van Jacobus Josephus Baron van Rijckevorsel (1785-1862) in 1839. Bron: RKD. Portret van Jacobus Josephus Baron van Rijckevorsel (1785-1862) in 1839. Bron: RKD.


Portret van Augustinus Theodorus van Rijckevorsel van Kessel (1783-1846) in 1841. Bron: RKD. Portret van Augustinus Theodorus van Rijckevorsel van Kessel (1783-1846) in 1841. Bron: RKD.


Portret van Thomas Cornelis van Rijckevorsel (1751-1818) in 1817. Bron: RKD. Portret van Thomas Cornelis van Rijckevorsel (1751-1818) in 1817. Bron: RKD.


Portret van Jacobus Josephus van Rijckevorsel (1785-1862). Bron: RKD. Portret van Jacobus Josephus van Rijckevorsel (1785-1862). Bron: RKD.



In 1883 worden het vast- en onroerend goed bij veiling aangeboden door de familie Obreen-De Heus boerderij De Prins. Hier worden de landerijen aangekocht Aloysia Maria Bonnike (1854-1949), echtgenote van jhr. Victor Maria van Rijckevorsel van Kessel (1854-1927) de landerijen kocht in het buurschap Vechten.

Een direct familierelatie is niet te vinden in de genealogische lijn bij de families Strick van Linschoten van Rhijnauwen, Bosch van Oud-Amelisweerd en Bosch van Drakestein van Nieuw-Amelisweerd.

Wel is het aannemelijk te houden dat de oud oom van jhr. Victor Marie van Rijckevorsel van Kessel, de heer Jacobus Josephus van Rijckevorsel (1785-1862), broer van Augustinus Theodorus van Rijckevorsel (1783-1846), zoon van Franciscus Johannes Josephus van Rijckevorsel (1818-1894), vader van Victor Marie van Rijckevorsel van Kessel.

Waarvan Jacobus Josephus van Rijckevorsel voor de 2e keer huwelijk trad met Hendrica Petronella van Oosthuijse (1793-1829), dochter van Petrus Judocus van Oosthuijse (1783-1816), heer van de ambachtsheerlijkheid Rijsenburg. Waarvan Petrus veel grond en landgoederen bezat in de regio Driebergen-Rijsenburg. Waarvan Victor Marie van Rijckekvorsel net als zijn oud oom in grond wilde investeren in de Provincie Utrecht.

Wat ook nog een mogelijkheid is, is dat Aloysia Maria Bonnike in land wilde investeren als belegging
met rede de bijna gelijknamigheid met haar achternaam Bonnike als van de gemeente naam Bunnik..


Bidprentje van Aloysia Maria Bonnike (1854-1949), douairière van jhr. Victor Maria van Rijckevorsel van Kessel. Bron: bidprentjesarchief.nl. Bidprentje van Aloysia Maria Bonnike (1854-1949), douairière van jhr. Victor Maria van Rijckevorsel van Kessel. Bron: bidprentjesarchief.nl.


De Van Oosthuyselaan in Driebereg-Rijsenburg in juni 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Van Oosthuyselaan in Driebereg-Rijsenburg in juni 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Familiegraf van Rijckevorsel van Kessel op begraafplaats Neerbosch aan de Dennenstraat 125 in Nijmegen. Bron: Online-begraafplaasten.nl. Familiegraf van Rijckevorsel van Kessel op begraafplaats Neerbosch aan de Dennenstraat 125 in Nijmegen. Bron: Online-begraafplaasten.nl.



Lijst van bijgezette personen in het graf. Zij die eerder de gronden in Vechten en Bunnik in bezit hadden in de negentiende en twintigste eeuw:\

Jhr. Victor M. van Rijckevorstel van Kessel Geboren 16 januari 1854 en overleden op 12 december 1927 op 73 jarige leeftijd.

Maria C.H.J. barones van Rijckevorsel van Kessel Geboren 30 oktober 1883 en overleden 12- juni 1941 op 57 jarige leeftijd.

Jkvr. Antoinette M.J.E. van Rijckevorsel van Kessel. Geboren 25 december 1927 en overleden 07 oktober 1944 op 16 jarige leeftijd.

Aloysia M. Bonnike geboren 18 augstus 1854 en overleden op 28 november 1949 op 95 jarige leeftijd.

Hubertine A.M barones Vandalon geboren op 26 augustus 1886 en overleden 19 september 1966 op 80 jarige leeftijd.

Eugène T.V.M. baron van Rijckevorsel van Kessel Geboren op 15 september 1885 en overleden 29 december 1973 op 88 jarige leeftijd.

Jhr. Victor M.A. van Rijckevorsel van Kessel. Geboren op 09-september 1924 en overleden op 11 september 2005 op 81 jarige leeftijd.

Jkvr. Aloysia M. van Rijckevorsel van Kessel geboren op 11 september 1920 en overleden op 4 september 2007 op 86 jarige leeftijd.

Eugène Maire baron van Rijckevorsel van Kessel geboren 24 november 1922 en overleden op 8 oktober 2011 op 88 jarige leeftijd.

Huberta Maria Koster Geboren 21 september 1919 en overleden op 9 februari 2016 op 96 jarige leeftijd.

Bron: Online-begraafplaatsen.nl.


Beschrijving van hypotheek4 beschrijving uit het kadaster van overgschreven waarbij op 11 december 1931 ten overstaan de Nijmeegse notaris Henri Alphonse Marie Hekking. Waarbij het vast- en onroerend goed van jhr. Victor Maria van Rijckevorsel van Kessel, gestorven in 1927 werd verdeeld onder de kinderen en ook van zijn douairière Aloysia Maria Bonnike (1). Bron: Het Utrechts Archief, 1294 7245 (745), 1931 nov. 30-1932. Beschrijving van hypotheek4 beschrijving uit het kadaster van overgschreven waarbij op 11 december 1931 ten overstaan de Nijmeegse notaris Henri Alphonse Marie Hekking. Waarbij het vast- en onroerend goed van jhr. Victor Maria van Rijckevorsel van Kessel, gestorven in 1927 werd verdeeld onder de kinderen en ook van zijn douairière Aloysia Maria Bonnike (1). Bron: Het Utrechts Archief, 1294 7245 (745), 1931 nov. 30-1932.


Straatnaam Straatnaam "Van Rijckevorselstraat" in Driebergen-Rijsenburg in juni 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De Van Rijckevorselstraat in Driebergen-Rijsenburg in juni 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Van Rijckevorselstraat in Driebergen-Rijsenburg in juni 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Beschrijving van hypotheek4 beschrijving uit het kadaster van overgschreven waarbij op 11 december 1931 ten overstaan de Nijmeegse notaris Henri Alphonse Marie Hekking. Waarbij het vast- en onroerend goed van jhr. Victor Maria van Rijckevorsel van Kessel, gestorven in 1927 werd verdeeld onder de kinderen en ook van zijn douairière Aloysia Maria Bonnike (2). Beschrijving van kinderen van het echtpaar van Rijckevorsel va Kessel. Bron: Het Utrechts Archief, 1294 7245 (745), 1931 nov. 30-1932. Beschrijving van hypotheek4 beschrijving uit het kadaster van overgschreven waarbij op 11 december 1931 ten overstaan de Nijmeegse notaris Henri Alphonse Marie Hekking. Waarbij het vast- en onroerend goed van jhr. Victor Maria van Rijckevorsel van Kessel, gestorven in 1927 werd verdeeld onder de kinderen en ook van zijn douairière Aloysia Maria Bonnike (2). Beschrijving van kinderen van het echtpaar van Rijckevorsel va Kessel. Bron: Het Utrechts Archief, 1294 7245 (745), 1931 nov. 30-1932.


In het najaar van 1945 werd bij het bij kantongerecht te Nijmegen ten overstaan van de heer kantonrechter Johan Soutman. Een rechtszaak gevoerd over een boedelscheiding van een familielid van Rijckevorsel van Kessel. Hierbij werden ook het vast- en onroerend goed in de gemeente Bunnik (1). Bron: Het Utrechts Archief, 1294 7466 (966), 1945 okt. 2-1946 april 23 966 130. In het najaar van 1945 werd bij het bij kantongerecht te Nijmegen ten overstaan van de heer kantonrechter Johan Soutman. Een rechtszaak gevoerd over een boedelscheiding van een familielid van Rijckevorsel van Kessel. Hierbij werden ook het vast- en onroerend goed in de gemeente Bunnik (1). Bron: Het Utrechts Archief, 1294 7466 (966), 1945 okt. 2-1946 april 23 966 130.


In het najaar van 1945 werd bij het bij kantongerecht te Nijmegen ten overstaan van de heer kantonrechter Johan Soutman. Een rechtszaak gevoerd over een boedelscheiding van een familielid van Rijckevorsel van Kessel. Hierbij werden ook het vast- en onroerend goed in de gemeente Bunnik (2). Bron: Het Utrechts Archief, 1294 7466 (966), 1945 okt. 2-1946 april 23 966 130. In het najaar van 1945 werd bij het bij kantongerecht te Nijmegen ten overstaan van de heer kantonrechter Johan Soutman. Een rechtszaak gevoerd over een boedelscheiding van een familielid van Rijckevorsel van Kessel. Hierbij werden ook het vast- en onroerend goed in de gemeente Bunnik (2). Bron: Het Utrechts Archief, 1294 7466 (966), 1945 okt. 2-1946 april 23 966 130.


Portret van Eugène Thomas Victor Marie baron van Rijckevorsel van Kessel (1885-1973), echtgenoot van Maria Cornelia Huberta Josepha barones van Rijckevorsel van Kessel. Eigenaar van de gronden in Bunnik en Vechten van boerderij De Prins. Bron: Prentjesarchief.nl. Portret van Eugène Thomas Victor Marie baron van Rijckevorsel van Kessel (1885-1973), echtgenoot van Maria Cornelia Huberta Josepha barones van Rijckevorsel van Kessel. Eigenaar van de gronden in Bunnik en Vechten van boerderij De Prins. Bron: Prentjesarchief.nl.


Portret van Antoinette Maria Josepha Emanuel barones van Rijckevorsel van Kessel, geboren 25 december 1927 te Neerbosch en overleden door oorlogsgeweld op 7 oktober 1944. Dochter van Eugène Thomas Victor Marie baron van Rijckevorsel van Kessel en Maria Cornelia Huberta Josepha barones van Rijckevorsel van Kessel. Bron: Oorlogsdodennijmegen.nl. Portret van Antoinette Maria Josepha Emanuel barones van Rijckevorsel van Kessel, geboren 25 december 1927 te Neerbosch en overleden door oorlogsgeweld op 7 oktober 1944. Dochter van Eugène Thomas Victor Marie baron van Rijckevorsel van Kessel en Maria Cornelia Huberta Josepha barones van Rijckevorsel van Kessel. Bron: Oorlogsdodennijmegen.nl.



Zover de kadastrale leggers van de gemeente Bunnik gaan in de Kadasterarchiefviewer tot 1987 bleef boerderij De Prins in Bunnik aan de Achterdijk 1 ook na 1987 in het bezit van de familie Van Rijckevorsel van Kessel.

Vermoedelijk in de loop van de jaren negentig is de boerderij met het bijbehorende land in het bezit van de toenmalige pachters gekomen.


Straatnaambord vernoemd naar Ferdinand Gerardus Josephus van Rijckevorsel van Kessel Geboren te 's-Hertogenbosch 1 juli 1815 en overleden te 's-Hertogenbosch 24 mei 1879, op 63 jarige leeftijd. Bord of persoon staan in niet in verband met de hier gemelde personen Van Rijckevorsel. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord vernoemd naar Ferdinand Gerardus Josephus van Rijckevorsel van Kessel Geboren te 's-Hertogenbosch 1 juli 1815 en overleden te 's-Hertogenbosch 24 mei 1879, op 63 jarige leeftijd. Bord of persoon staan in niet in verband met de hier gemelde personen Van Rijckevorsel. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Familiie Van Oostrom als pachtboeren op boerderij De Prins ten tijden dat het in het bezit was van familie Van Rijckevorsel. Bron: OudBunnik. Familiie Van Oostrom als pachtboeren op boerderij De Prins ten tijden dat het in het bezit was van familie Van Rijckevorsel. Bron: OudBunnik.



Download (175) de hypotheek4akte (fragment) van verkoop van boerderij De Prins, gelegen aan de Achterdijk nr. 1 te Vechten (gem. Bunnik). Waarbij op vrijdag 29 januari van het jaar 1988, ten overstaande van notaris mr. Hendrik Heijnen de heer (1) mr. Petrus Cornelis Smetsers verscheen, chef de bureau, wonende te Beek, gemeente Ubbergen, verklaring als handelende als schriftelijk gevolmachtigde de de heer Eugène Marie baron van Rijckevorsel van Kessel, als lasthebber en bewindvoerder over het vermogen van jhr. Victor Marie Antonius van Rijckevorsel van Kessel, en jkvr. Aloysia Maria van Rijckevorsel van Kessel, met erbij (2) de tweede comparante voor de verkoop van boerderij De Prins de heer Anthonie van Oostrom, waarbij de boerderij werd verkocht van partij (1) aan partij (2) voor f. 106.825,-. 1-3.pdf



Download (175) de hypotheek4akte (fragment) van verkoop van boerderij De Prins, gelegen aan de Achterdijk nr. 1 te Vechten (gem. Bunnik). Waarbij op vrijdag 29 januari van het jaar 1988, ten overstaande van notaris mr. Hendrik Heijnen de heer (1) mr. Petrus Cornelis Smetsers verscheen, chef de bureau, wonende te Beek, gemeente Ubbergen, verklaring als handelende als schriftelijk gevolmachtigde de de heer Eugène Marie baron van Rijckevorsel van Kessel, als lasthebber en bewindvoerder over het vermogen van jhr. Victor Marie Antonius van Rijckevorsel van Kessel, en jkvr. Aloysia Maria van Rijckevorsel van Kessel, met erbij (2) de tweede comparante voor de verkoop van boerderij De Prins de heer Anthonie van Oostrom, waarbij de boerderij werd verkocht van partij (1) aan partij (2) voor f. 106.825,-. 2-3.pdf



Download (175) de hypotheek4akte (fragment) van verkoop van boerderij De Prins, gelegen aan de Achterdijk nr. 1 te Vechten (gem. Bunnik). Waarbij op vrijdag 29 januari van het jaar 1988, ten overstaande van notaris mr. Hendrik Heijnen de heer (1) mr. Petrus Cornelis Smetsers verscheen, chef de bureau, wonende te Beek, gemeente Ubbergen, verklaring als handelende als schriftelijk gevolmachtigde de de heer Eugène Marie baron van Rijckevorsel van Kessel, als lasthebber en bewindvoerder over het vermogen van jhr. Victor Marie Antonius van Rijckevorsel van Kessel, en jkvr. Aloysia Maria van Rijckevorsel van Kessel, met erbij (2) de tweede comparante voor de verkoop van boerderij De Prins de heer Anthonie van Oostrom, waarbij de boerderij werd verkocht van partij (1) aan partij (2) voor f. 106.825,-. 3-3.pdf



Download (176) de hypotheek4akte (fragment) van verkoop van boerderij De Prins, gelegen aan de Achterdijk nr. 1 te Vechten (gem. Bunnik). Waarbij op dinsdag 16 december van het jaar 2008 de boerderij via een ABC verkoop werd verkocht. Ten overstaande van notaris dhr. Willem Brantjes de verkopende partij A, dhr. Antonie van Oostrom aan partij B de heer Hendrik van de Boom de boerderij verkocht voor €765.000,00,-, hierbij partij B de boerderij verkocht aan partij C  Boerderij De Prins B.V. voor € 935.000,00,-. Per 13 oktober 2015 werd De Prins B.V. opgeheven en samengevoegd met H. Kempers Beheer B.V. uit Maurik. 1-2.pdf



Download (176) de hypotheek4akte (fragment) van verkoop van boerderij De Prins, gelegen aan de Achterdijk nr. 1 te Vechten (gem. Bunnik). Waarbij op dinsdag 16 december van het jaar 2008 de boerderij via een ABC verkoop werd verkocht. Ten overstaande van notaris dhr. Willem Brantjes de verkopende partij A, dhr. Antonie van Oostrom aan partij B de heer Hendrik van de Boom de boerderij verkocht voor €765.000,00,-, hierbij partij B de boerderij verkocht aan partij C  Boerderij De Prins B.V. voor € 935.000,00,-. Per 13 oktober 2015 werd De Prins B.V. opgeheven en samengevoegd met H. Kempers Beheer B.V. uit Maurik. 2-2.pdf


In 1881 ten overstaan de van de Utrechtse notaris Borret verkocht de familie Van Rijcekvorsel boerderij Den Tempel in Driebergen_Rijsenburg. De Van Rijckevorsel tak Driebergen-Rijsenberg, is een aftakking van de familie Van Rijckevorsel die de landerijen in Bunnik en Vechten bezaten. Bron: HUA, 34-4 2797 aktenummers: 7645 en 7646. In 1881 ten overstaan de van de Utrechtse notaris Borret verkocht de familie Van Rijcekvorsel boerderij Den Tempel in Driebergen_Rijsenburg. De Van Rijckevorsel tak Driebergen-Rijsenberg, is een aftakking van de familie Van Rijckevorsel die de landerijen in Bunnik en Vechten bezaten. Bron: HUA, 34-4 2797 aktenummers: 7645 en 7646.


In 1881 ten overstaan de van de Utrechtse notaris Borret verkocht de familie Van Rijcekvorsel boerderij Den Tempel in Driebergen_Rijsenburg. De Van Rijckevorsel tak Driebergen-Rijsenberg, is een aftakking van de familie Van Rijckevorsel die de landerijen in Bunnik en Vechten bezaten. Bron: HUA, 34-4 2797 aktenummers: 7645 en 7646. In 1881 ten overstaan de van de Utrechtse notaris Borret verkocht de familie Van Rijcekvorsel boerderij Den Tempel in Driebergen_Rijsenburg. De Van Rijckevorsel tak Driebergen-Rijsenberg, is een aftakking van de familie Van Rijckevorsel die de landerijen in Bunnik en Vechten bezaten. Bron: HUA, 34-4 2797 aktenummers: 7645 en 7646.


           

'Op zaterdag den 12 junij 1852, des namiddags ten 5 ure, zal ten verzoek van den HoogWelGeboren Heer Jonkheer H.W. Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd, ten huize van M. van de Vegt te Vechten publiek worden verkocht: Twee WONINGEN onder een dak, tot afbraak staande nabij ten Tolboom te Vechten, Gemeente Bunnik'. Bron: Delpher.nl. 'Op zaterdag den 12 junij 1852, des namiddags ten 5 ure, zal ten verzoek van den HoogWelGeboren Heer Jonkheer H.W. Bosch van Drakestein van Oud-Amelisweerd, ten huize van M. van de Vegt te Vechten publiek worden verkocht: Twee WONINGEN onder een dak, tot afbraak staande nabij ten Tolboom te Vechten, Gemeente Bunnik'. Bron: Delpher.nl.


Afschrift van jhr. H.P.C. Bosch van Drakestein van Nieuw-Amelisweerd (handtekening) van onderhandse verkoop van een aantal weiland in de Vechterpolder in Bunnik en Vechten aan de toenmalige eigenaar van De Prins. Bron: Gelders Archief 3027, 2354. Afschrift van jhr. H.P.C. Bosch van Drakestein van Nieuw-Amelisweerd (handtekening) van onderhandse verkoop van een aantal weiland in de Vechterpolder in Bunnik en Vechten aan de toenmalige eigenaar van De Prins. Bron: Gelders Archief 3027, 2354.


Afschrift van jhr. H.P.C. Bosch van Drakestein van Nieuw-Amelisweerd van onderhandse verkoop van een aantal weiland in de Vechterpolder in Bunnik en Vechten aan de toenmalige eigenaar van De Prins. Bron: Gelders Archief 3027, 2354. Afschrift van jhr. H.P.C. Bosch van Drakestein van Nieuw-Amelisweerd van onderhandse verkoop van een aantal weiland in de Vechterpolder in Bunnik en Vechten aan de toenmalige eigenaar van De Prins. Bron: Gelders Archief 3027, 2354.


Op maandag 9 november van het jaar 1992 verkocht de familie Van Rijckevorsel van Kessel de laatste Op maandag 9 november van het jaar 1992 verkocht de familie Van Rijckevorsel van Kessel de laatste

Op maandag 9 november van het jaar 1992 verkocht de familie Van Rijckevorsel van Kessel de laatste
gronden aan het Bureau Beheer Landbouwgronden voor f. 728.300,00,-. De percelen gelegen in de polder Vechter- en Oudwulverbroek (gem. Houten en Bunnik) die bestaande uit weiland, werd vanaf 2007 Het Nieuw Wulven Bos op aangelegd. Bron: Kadaster (NL).

               


Download (170) de hypotheek4akte van verkoop van de diverse percelen weiland in de Polder Vechter- en Oudwulverbroek in de gemeente Bunnik. Waarbij op maandag 9 november van het jaar 1992, ten overstaande van de Nijmeegse notaris mr. Joseph Willem Aloysius Marie Janssen, de comparant verscheen (1AA) de heer Eugene Marie baron van Rijckevorsel van Kessel (1b) als lasthebber en bewindvoerder van jhr. Victor Marie Antonius van Rijckevorsel van Kessel, (1c) als bewindvoerder over het vermogen van jkvr. Aloysia Maria van Rijckevorsel van Kessel, en comparant (1b) de heer mr. Hendrik de Jager ten deze handelende voor jkvr, Aloysia  Mari van Rijckevorsel, (1c) jhr. Octave Jean Hubert Marie Michiels van Kessenich, en (2) de heer Antonie Hendrik van Oostrom en (3) en mnr. Carla Atte Elisabeth Heemstra, handelende als schriftelijk gemachtigde van ing. Izak Anthonie Risseeuw, handelende als directeur van het Bureau Beheer Landbouwgronden. Waarbij partij (1) aan partij (2), en die vervolgens weer aan partij (3) de landbouwgronden in de polder Vechter- en Oudwulverbroek verkochten voor een bedrag van ƒ. 1.728.300,00,-. 1-4.pdf



Download (170) de hypotheek4akte van verkoop van de diverse percelen weiland in de Polder Vechter- en Oudwulverbroek in de gemeente Bunnik. Waarbij op maandag 9 november van het jaar 1992, ten overstaande van de Nijmeegse notaris mr. Joseph Willem Aloysius Marie Janssen, de comparant verscheen (1AA) de heer Eugene Marie baron van Rijckevorsel van Kessel (1b) als lasthebber en bewindvoerder van jhr. Victor Marie Antonius van Rijckevorsel van Kessel, (1c) als bewindvoerder over het vermogen van jkvr. Aloysia Maria van Rijckevorsel van Kessel, en comparant (1b) de heer mr. Hendrik de Jager ten deze handelende voor jkvr, Aloysia  Mari van Rijckevorsel, (1c) jhr. Octave Jean Hubert Marie Michiels van Kessenich, en (2) de heer Antonie Hendrik van Oostrom en (3) en mnr. Carla Atte Elisabeth Heemstra, handelende als schriftelijk gemachtigde van ing. Izak Anthonie Risseeuw, handelende als directeur van het Bureau Beheer Landbouwgronden. Waarbij partij (1) aan partij (2), en die vervolgens weer aan partij (3) de landbouwgronden in de polder Vechter- en Oudwulverbroek verkochten voor een bedrag van ƒ. 1.728.300,00,-. 2-4.pdf



Download (170) de hypotheek4akte van verkoop van de diverse percelen weiland in de Polder Vechter- en Oudwulverbroek in de gemeente Bunnik. Waarbij op maandag 9 november van het jaar 1992, ten overstaande van de Nijmeegse notaris mr. Joseph Willem Aloysius Marie Janssen, de comparant verscheen (1AA) de heer Eugene Marie baron van Rijckevorsel van Kessel (1b) als lasthebber en bewindvoerder van jhr. Victor Marie Antonius van Rijckevorsel van Kessel, (1c) als bewindvoerder over het vermogen van jkvr. Aloysia Maria van Rijckevorsel van Kessel, en comparant (1b) de heer mr. Hendrik de Jager ten deze handelende voor jkvr, Aloysia  Mari van Rijckevorsel, (1c) jhr. Octave Jean Hubert Marie Michiels van Kessenich, en (2) de heer Antonie Hendrik van Oostrom en (3) en mnr. Carla Atte Elisabeth Heemstra, handelende als schriftelijk gemachtigde van ing. Izak Anthonie Risseeuw, handelende als directeur van het Bureau Beheer Landbouwgronden. Waarbij partij (1) aan partij (2), en die vervolgens weer aan partij (3) de landbouwgronden in de polder Vechter- en Oudwulverbroek verkochten voor een bedrag van ƒ. 1.728.300,00,-. 3-4.pdf



Download (170) de hypotheek4akte van verkoop van de diverse percelen weiland in de Polder Vechter- en Oudwulverbroek in de gemeente Bunnik. Waarbij op maandag 9 november van het jaar 1992, ten overstaande van de Nijmeegse notaris mr. Joseph Willem Aloysius Marie Janssen, de comparant verscheen (1AA) de heer Eugene Marie baron van Rijckevorsel van Kessel (1b) als lasthebber en bewindvoerder van jhr. Victor Marie Antonius van Rijckevorsel van Kessel, (1c) als bewindvoerder over het vermogen van jkvr. Aloysia Maria van Rijckevorsel van Kessel, en comparant (1b) de heer mr. Hendrik de Jager ten deze handelende voor jkvr, Aloysia  Mari van Rijckevorsel, (1c) jhr. Octave Jean Hubert Marie Michiels van Kessenich, en (2) de heer Antonie Hendrik van Oostrom en (3) en mnr. Carla Atte Elisabeth Heemstra, handelende als schriftelijk gemachtigde van ing. Izak Anthonie Risseeuw, handelende als directeur van het Bureau Beheer Landbouwgronden. Waarbij partij (1) aan partij (2), en die vervolgens weer aan partij (3) de landbouwgronden in de polder Vechter- en Oudwulverbroek verkochten voor een bedrag van ƒ. 1.728.300,00,-. 4-4.pdf



E-mailen
Info