Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Straatnamen Volksmond en Niet Officieel Benaamd

(wijzigingen voorbehouden er kunnen geen rechten aan deze lijst ontleend worden)
Gebruik Ctrl + F voor het zoeken naar je straatnaam.

Straatnamen Volksmond   

Het kunstwerk CYF van Luciën den Arend op de 'hoge berg'. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het kunstwerk CYF van Luciën den Arend op de 'hoge berg'. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


           


1.   Alcatraz -


Het appartementengebouw aan het Grindmeer wordt door omwonende gekscherend Alcatraz genoemd vanwege het eiland en gevangenisuiterlijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het appartementengebouw aan het Grindmeer wordt door omwonende gekscherend Alcatraz genoemd vanwege het eiland en gevangenisuiterlijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


           

Kunstwerk C.Y.F. (spaghetti-buizen) met op de achtergrond basisschool de Vlaswiek in 1994. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Kunstwerk C.Y.F. (spaghetti-buizen) met op de achtergrond basisschool de Vlaswiek in 1994. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



2.    De Buizensymfonie -


Beeld van spelende kinderen op de Hoge Berg in het Imkerspark nabij het Tiellandtspad en Imkerspad. Het kunstwerk wat op de berg werd geplaatst wordt de Buizensymfonie genoemd. En de berg onder de Houtense bevoling staat bekend onder de naam Spaghettiberg. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Beeld van spelende kinderen op de Hoge Berg in het Imkerspark nabij het Tiellandtspad en Imkerspad. Het kunstwerk wat op de berg werd geplaatst wordt de Buizensymfonie genoemd. En de berg onder de Houtense bevoling staat bekend onder de naam Spaghettiberg. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


        

C.y.f. (in de volksmond buizensymfonie) in het Imkerspark. Ontworpen door Lucien den Arend. Het huizenblok op de achtergrond ligt aan de Ruitercamp in maart 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. C.y.f. (in de volksmond buizensymfonie) in het Imkerspark. Ontworpen door Lucien den Arend. Het huizenblok op de achtergrond ligt aan de Ruitercamp in maart 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


      

De splitlevelwoningen aan de Lupine-oord 63 - 31 op de achtergrond wordt ook wel de Chinese Muur genoemd onder de Houtense bevolking. Op de voorgrond een vroeger speeltoestel op een speelveld ter hoogte van het Imkerspad in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De splitlevelwoningen aan de Lupine-oord 63 - 31 op de achtergrond wordt ook wel de Chinese Muur genoemd onder de Houtense bevolking. Op de voorgrond een vroeger speeltoestel op een speelveld ter hoogte van het Imkerspad in de periode 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



3.   Chinese Muur -


Luchtfoto gezien vanuit het westen op het dorp Houten rond 1985 met de toen nog doorgaande provinciale Utrechtseweg langs de buurt De Gaarden. Rechtsboven de Lupine-oord. Bron: onbekend. Luchtfoto gezien vanuit het westen op het dorp Houten rond 1985 met de toen nog doorgaande provinciale Utrechtseweg langs de buurt De Gaarden. Rechtsboven de Lupine-oord. Bron: onbekend.


       

Het kunstwerk Het kunstwerk "c.y.f" op de "hoge berg" in het Imkerspark. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.



4.    De Spaghettiberg -



       

De rooms-katholieke kerk: de eerste steen uit 1870 aan de Beusicheseweg 104. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De rooms-katholieke kerk: de eerste steen uit 1870 aan de Beusicheseweg 104. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


       


5.    De weg naar Parijs -


Auto's op de Rondweg bij de afslag naar De Staart in ca. 990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Auto's op de Rondweg bij de afslag naar De Staart in ca. 990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


      

Luchtfoto gezien op de toenmalige wijk De Vlier met straten genoemd naar het Koninklijke Huis. Met links de Lobbendijk en rechtsonder de Vlierweg. Horizontaal de Kon. Emmaweg. Waar eens het boerenpad de Melkweg lag. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien op de toenmalige wijk De Vlier met straten genoemd naar het Koninklijke Huis. Met links de Lobbendijk en rechtsonder de Vlierweg. Horizontaal de Kon. Emmaweg. Waar eens het boerenpad de Melkweg lag. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..



De Beusichemseweg gezien vanaf de afslag van de Binnenweg in westelijke richting. Links boerderij De Kniphoek die enkele jaren later is gesloopt in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Beusichemseweg gezien vanaf de afslag van de Binnenweg in westelijke richting. Links boerderij De Kniphoek die enkele jaren later is gesloopt in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        


6.   Hazepad -

(Rijksweg A12)


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden van het Lunetten gebied in de periode 1940-1950 met onderaan de rijksweg A12. Rechts van het midden Draf- en Renbaan Mereveld. Bron: beeldbank Defensie. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden van het Lunetten gebied in de periode 1940-1950 met onderaan de rijksweg A12. Rechts van het midden Draf- en Renbaan Mereveld. Bron: beeldbank Defensie.


       

Straatnaambord Leebrugpad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Leebrugpad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        


7.    Langstraat -

(Schalkwijk)


Gezicht op de woningen aan de Brink in Schalkwijk met nrs. 13-21. De straat langs de huisjes wordt in de volksmond de Langstraat genoemd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de woningen aan de Brink in Schalkwijk met nrs. 13-21. De straat langs de huisjes wordt in de volksmond de Langstraat genoemd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


       

Luchtfoto van de Biesterlaan (links) en de Wickenburghselaan (rechts). Op achtergrond de Schalkwijkseweg met parallel de spoorlijn in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van de Biesterlaan (links) en de Wickenburghselaan (rechts). Op achtergrond de Schalkwijkseweg met parallel de spoorlijn in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Loeriksezandpad gezien in westelijke richting. Rechts de Beusichemseweg in 1995. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Loeriksezandpad gezien in westelijke richting. Rechts de Beusichemseweg in 1995. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De aanleg van de Rondweg ter hoogte van het Oude Dorp. Het huis links, dat oorspronkelijk aan de Schalkwijkseweg stond, is gesloopt in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De aanleg van de Rondweg ter hoogte van het Oude Dorp. Het huis links, dat oorspronkelijk aan de Schalkwijkseweg stond, is gesloopt in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


      


8.    Prilweg - Aprilweg -

(Schalkwijk)


Afbeelding van twee electrische treinstellen mat. 1964 (plan V) van de N.S. op de spoordijk bij Schalkwijk in 1990. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 351194. Afbeelding van twee electrische treinstellen mat. 1964 (plan V) van de N.S. op de spoordijk bij Schalkwijk in 1990. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 351194.


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met horizontaal de noordwestelijke Rondweg met links van het midmden de Utrechtseweg met uiterst links het helofytenfilter enlinks boven de Peppelkade naast de zicht-aslaan van Heemstede. Onderaan de buurt De Borchen en De Hoeven. Rechtsboven de voetbalvelden van SV Houten. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met horizontaal de noordwestelijke Rondweg met links van het midmden de Utrechtseweg met uiterst links het helofytenfilter enlinks boven de Peppelkade naast de zicht-aslaan van Heemstede. Onderaan de buurt De Borchen en De Hoeven. Rechtsboven de voetbalvelden van SV Houten. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten op het Imkerspark met de Imkersplas. Linksboven de Kinderboerderij aan de Keercamp. Woningen in het midden zijn de appartementengebouw aan de Ruitercamp in de buurt De Campen. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuidoosten op het Imkerspark met de Imkersplas. Linksboven de Kinderboerderij aan de Keercamp. Woningen in het midden zijn de appartementengebouw aan de Ruitercamp in de buurt De Campen. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


De oprijlaan van landgoed Wickenburgh in 2012 ook wel onder de bevolking het Liefdeslaantje genoemd. Foto: Sander van Scherpenzeel. De oprijlaan van landgoed Wickenburgh in 2012 ook wel onder de bevolking het Liefdeslaantje genoemd. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Gezicht op het Stationserf in 2006-2007 met in de verte het Oude Station van Houten. Rechts de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op het Stationserf in 2006-2007 met in de verte het Oude Station van Houten. Rechts de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch). Foto: Sander van Scherpenzeel.



9.   Prilweg -

(Houten)


Gedeelte van de Spoorlaan in mei 1983 in Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Spoorlaan in mei 1983 in Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op de Hoogdijk te Houten, uit het zuiden, geheel op de achtergrond (niet zichtbaar) de kruising met de Beusichemseweg op 1 juli 1996. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 123677. Gezicht op de Hoogdijk te Houten, uit het zuiden, geheel op de achtergrond (niet zichtbaar) de kruising met de Beusichemseweg op 1 juli 1996. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 123677.


       

Luchtfoto gezien vanuit het westen met links de buurt De Gaarden en rechts de buurt Den Oord met middenin het Imkerspark in aanleg in 1983-1984. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto gezien vanuit het westen met links de buurt De Gaarden en rechts de buurt Den Oord met middenin het Imkerspark in aanleg in 1983-1984. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



10.  Ratteneiland -


         

Luchtfoto gezien vanuit het zuiden op de buurt De Hoeven met onderaan het Imkerspad met horizontaal de Weerwolfgraaf. Bovenaan de noordwestelijke Rondweg in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden op de buurt De Hoeven met onderaan het Imkerspad met horizontaal de Weerwolfgraaf. Bovenaan de noordwestelijke Rondweg in 1982. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Beschrijving Gezicht op een schuur in een weiland ten noorden van de Beusichemseweg te Houten, oostelijk van de kruising met de Albers Pistoriusweg op 1 juli 1996. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 828342. Beschrijving Gezicht op een schuur in een weiland ten noorden van de Beusichemseweg te Houten, oostelijk van de kruising met de Albers Pistoriusweg op 1 juli 1996. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 828342.



Straatnamen Niet Officieel Benaamd 

Straatnaambord 'Laan van Bloemestein' aan de Groeneweg in Tull en 't Waal. Naam verwijst naar het kasteel Bloemenstein wat ooit in de veertiende eeuw in de buurt moeten hebben gestaan. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Laan van Bloemestein' aan de Groeneweg in Tull en 't Waal. Naam verwijst naar het kasteel Bloemenstein wat ooit in de veertiende eeuw in de buurt moeten hebben gestaan. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op de room-katholieke kerk en pastorie vanaf de Koningin Julianastraat, rechts een gedeelte van boerderij Dubbelzand in 1950. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de room-katholieke kerk en pastorie vanaf de Koningin Julianastraat, rechts een gedeelte van boerderij Dubbelzand in 1950. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         

't Johanse Pad straatnaambord gezien vanaf de Achterdijk in Tull en 't Waal. Foto: Frans Landzaat. 't Johanse Pad straatnaambord gezien vanaf de Achterdijk in Tull en 't Waal. Foto: Frans Landzaat.



1.   't Johanse Pad -


't Johanse Pad gezien vanaf de Achterdijk en de Lekdijk in Tull en 't Waal. Foto: Frans Landzaat. 't Johanse Pad gezien vanaf de Achterdijk en de Lekdijk in Tull en 't Waal. Foto: Frans Landzaat.


       

't Johanse Pad straatnaambord gezien vanaf de Achterdijk in Tull en 't Waal. Foto: Marloes de Kruijf. 't Johanse Pad straatnaambord gezien vanaf de Achterdijk in Tull en 't Waal. Foto: Marloes de Kruijf.


       

Zwembad De Wetering aan de Hefbrug nr. 3 op 22 maart 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zwembad De Wetering aan de Hefbrug nr. 3 op 22 maart 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Twee mussertpaaltje in de berm bij het huis Klein Curaçao bij De Poort 36. Foto: Sander van Scherpenzeel. Twee mussertpaaltje in de berm bij het huis Klein Curaçao bij De Poort 36. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht vanaf de nederlands-hervormde kerktoren in zuiderlijke richting met rechts twee woningen aan het Overeind (vroeger de Slotlaan) in 1989. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanaf de nederlands-hervormde kerktoren in zuiderlijke richting met rechts twee woningen aan het Overeind (vroeger de Slotlaan) in 1989. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Leedijk gezien in oostelijke richting ter hoogte van de spoorwegovergang in de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Leedijk gezien in oostelijke richting ter hoogte van de spoorwegovergang in de Staatslijn H (Utrecht-'s-Hertogenbosch) in 1990-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Vermoedelijk zicht op de Binnenweg in de jaren zeventig van de twintigste eeuw in noordelijke richting. Bron: onbekend. Vermoedelijk zicht op de Binnenweg in de jaren zeventig van de twintigste eeuw in noordelijke richting. Bron: onbekend.


Gezicht op de Schalkwijkseweg tijdens het opbreken van de weg in 1986-1987 ter hoogte van de kruising met de Utrechtseweg en de Pr. Bernhardweg. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de Schalkwijkseweg tijdens het opbreken van de weg in 1986-1987 ter hoogte van de kruising met de Utrechtseweg en de Pr. Bernhardweg. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

't Johanse Pad gezien vanaf de Achterdijk en de Lekdijk in Tull en 't Waal. Foto: Marloes de Kruijf. 't Johanse Pad gezien vanaf de Achterdijk en de Lekdijk in Tull en 't Waal. Foto: Marloes de Kruijf.


       


2.   Bedelaarspad -


Het Bedelaarspad gezien vanaf de Warinenpoort in ca. 1980 nog de Van Tiellandtweg geheten. Foto: Jos Schalkwijk. Het Bedelaarspad gezien vanaf de Warinenpoort in ca. 1980 nog de Van Tiellandtweg geheten. Foto: Jos Schalkwijk.


       

Luchtfoto van de A12 ten zuiden van Utrecht, uit het zuidoosten, met op de voorgrond de rijksweg A27 en het verkeersplein Lunetten. In het midden het verkeersplein Laagraven met rechts daarvan de wijken Hoograven en Lunetten te Utrecht op 10 mei 1989. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50653. Luchtfoto van de A12 ten zuiden van Utrecht, uit het zuidoosten, met op de voorgrond de rijksweg A27 en het verkeersplein Lunetten. In het midden het verkeersplein Laagraven met rechts daarvan de wijken Hoograven en Lunetten te Utrecht op 10 mei 1989. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 50653.


De aanleg van de Rondweg ter hoogte van het Oude Dorp. Rechts de afslag van de Schalkwijkseweg in 1985. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De aanleg van de Rondweg ter hoogte van het Oude Dorp. Rechts de afslag van de Schalkwijkseweg in 1985. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         

Straatnaambord 'Beusichemsepad' bij een nooit officieel benaamd fietspad tussen het Staatsspoor en de Beusichemsetuin. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Beusichemsepad' bij een nooit officieel benaamd fietspad tussen het Staatsspoor en de Beusichemsetuin. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        


3.   Beusichemsepad -

(bij het Loeriksepad)


Het fietspad gezien vanaf het Loeriksepad in de richting van de Beusichemsetuin gezien. Ooit onofficieel het Beusichemsepad geheten. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het fietspad gezien vanaf het Loeriksepad in de richting van de Beusichemsetuin gezien. Ooit onofficieel het Beusichemsepad geheten. Foto: Sander van Scherpenzeel.


          

Straatnaambord 'Beusichemsepad' bij een nooit officieel benaamd fietspad tussen het Staatsspoor en de Beusichemsetuin. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Beusichemsepad' bij een nooit officieel benaamd fietspad tussen het Staatsspoor en de Beusichemsetuin. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        

Het gebied waar de buurten de Poorten en de Slagen gebouwd zijn gezien vanuit het zuid-oosten. Links de bomenrij langs de Wulfsedijk en rechts de bomen langs het Groenelaantje/Houtlaantje in ca. 1985. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het gebied waar de buurten de Poorten en de Slagen gebouwd zijn gezien vanuit het zuid-oosten. Links de bomenrij langs de Wulfsedijk en rechts de bomen langs het Groenelaantje/Houtlaantje in ca. 1985. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gedeelte van de Wulfsedijk ter hoogte van boerderij Nieuw Wulven aan de Keercamp op 1 maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Wulfsedijk ter hoogte van boerderij Nieuw Wulven aan de Keercamp op 1 maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht vanaf de geluidswal langs de Rondweg op het gebied waar het manifestatieterrein is aangelegd en een gedeelte van de wijk de Slagen is gebouwd. De bomenrij staat langs de Wulfsedijk in ca. 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanaf de geluidswal langs de Rondweg op het gebied waar het manifestatieterrein is aangelegd en een gedeelte van de wijk de Slagen is gebouwd. De bomenrij staat langs de Wulfsedijk in ca. 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



4.   Groenelaantje - Houtlaantje - Karrespoor - Laan van Wulven - Lange Laan - Populierenlaan - Uyterstedyk - Vrijerslaantje -


Gezicht vanaf de Utrechtseweg op het Houtlaantje-Groenelaantje richting de Wulfsedijk in 1980-1985. Bron: Oud Houten FB. Gezicht vanaf de Utrechtseweg op het Houtlaantje-Groenelaantje richting de Wulfsedijk in 1980-1985. Bron: Oud Houten FB.


Gezicht vanaf de Utrechtseweg op het Houtlaantje of Groenelaantje richting de oude Wulfsedijk op een winterdag in de eerste helft van de jaren tachtig van de twintigste eeuw. Bron: Oud Houten FB? Gezicht vanaf de Utrechtseweg op het Houtlaantje of Groenelaantje richting de oude Wulfsedijk op een winterdag in de eerste helft van de jaren tachtig van de twintigste eeuw. Bron: Oud Houten FB?


Gezicht vanaf de geluidswal langs de Rondweg op het gebied waar het manifestatieterrein is aangelegd en een gedeelte van de wijk de Slagen is gebouwd. De bomenrij staat langs de Wulfsedijk in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanaf de geluidswal langs de Rondweg op het gebied waar het manifestatieterrein is aangelegd en een gedeelte van de wijk de Slagen is gebouwd. De bomenrij staat langs de Wulfsedijk in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         

Het gebied waar de wijken de Poorten en de Slagen gebouwd zijn gezien vanuit het zuid-oosten. Links de bomenrij langs de Wulfsedijk en rechts de bomen langs het Groenelaantje/Houtlaantje in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het gebied waar de wijken de Poorten en de Slagen gebouwd zijn gezien vanuit het zuid-oosten. Links de bomenrij langs de Wulfsedijk en rechts de bomen langs het Groenelaantje/Houtlaantje in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         


5.   Carré -

(om Castellum)


Luchtfoto gezien vanuit het oosten op Houten Castellum Noordoost, buurt Porta met rechtsonder de Tulpentuin en Heidetuin. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het oosten op Houten Castellum Noordoost, buurt Porta met rechtsonder de Tulpentuin en Heidetuin. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


         

Aanleg van de riolering in de Beusichemseweg (nu Staatsspoor). Op de achtergrond boerderij Staatsspoor 1 in 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Aanleg van de riolering in de Beusichemseweg (nu Staatsspoor). Op de achtergrond boerderij Staatsspoor 1 in 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Aanleg riolering en bouwrijp maken van het gebied waar de wijk Loerik 2 is gebouwd. Links het Loeriksezandpad, rechts rioleringsbuizen langs de Beusichemseweg in 1998. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Aanleg riolering en bouwrijp maken van het gebied waar de wijk Loerik 2 is gebouwd. Links het Loeriksezandpad, rechts rioleringsbuizen langs de Beusichemseweg in 1998. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het Loeriksezandpad gezien in westelijke richting. Rechts de Beusichemseweg in 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het Loeriksezandpad gezien in westelijke richting. Rechts de Beusichemseweg in 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Het bouwrijp maken van het gebied waar de wijk Loerik 1 is gebouwd. Op de voorgrond de Beusichemseweg (nu Smalspoor) in 1996. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het bouwrijp maken van het gebied waar de wijk Loerik 1 is gebouwd. Op de voorgrond de Beusichemseweg (nu Smalspoor) in 1996. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Luchtfoto van een gedeelte van Schalkwijk. Op de voorgrond de Provincialeweg met links de Brink. Verder naar boven de spoorlijn Utrecht-Den Bosch en de Jonkheer Ramweg op 17 mei 1974. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van een gedeelte van Schalkwijk. Op de voorgrond de Provincialeweg met links de Brink. Verder naar boven de spoorlijn Utrecht-Den Bosch en de Jonkheer Ramweg op 17 mei 1974. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op de boerderij aan het Overeind 1b wat in de volksmond de Slotlaan of Slotsteeg wordt genoemd onder Schalkwijkers. Omdat het de oude toegang naar het kasteelterrein Schalkwijk was. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Gezicht op de boerderij aan het Overeind 1b wat in de volksmond de Slotlaan of Slotsteeg wordt genoemd onder Schalkwijkers. Omdat het de oude toegang naar het kasteelterrein Schalkwijk was. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


        

Houten schuur bij boerderij De Grote Geer in 1980-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Houten schuur bij boerderij De Grote Geer in 1980-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



6.   De Knoest -


Luchtfoto van de eendenkooi naast boerderij Kanaaldijk Zuid 24 in 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto van de eendenkooi naast boerderij Kanaaldijk Zuid 24 in 1985-1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

Gezicht vanaf de geluidswal langs de Rondweg op het gebied waar het manifestatieterrein is aangelegd en een gedeelte van de wijk de Slagen is gebouwd. De bomenrij staat langs de Wulfsedijk in 1985. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanaf de geluidswal langs de Rondweg op het gebied waar het manifestatieterrein is aangelegd en een gedeelte van de wijk de Slagen is gebouwd. De bomenrij staat langs de Wulfsedijk in 1985. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

Het voormalige zomerhuis bij boerderij Dubbelzand met twee leilinden voor de voorgevel in mei 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het voormalige zomerhuis bij boerderij Dubbelzand met twee leilinden voor de voorgevel in mei 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



7.   Dubbelzandpad -

(Loerikseweg en Vlierweg)


Boerderij Dubbelzand aan de Koningin Julianastraat. Deze boerderij is in 2017 gesloopt in 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij Dubbelzand aan de Koningin Julianastraat. Deze boerderij is in 2017 gesloopt in 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


      


         




De grote grot van Huis Heemstede. Schilderij van Isaac de Moucheron (1670-1744). Bron: Teylers Museum, Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De grote grot van Huis Heemstede. Schilderij van Isaac de Moucheron (1670-1744). Bron: Teylers Museum, Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        


8.    Eikenkade -

(Heemstede)


Zicht vanaf de Langeweg op een gedeelte van de oude zicht-as oprijlaan tussen de Langeuweg en het kasteelterrein Heemstede in zuidwestelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf de Langeweg op een gedeelte van de oude zicht-as oprijlaan tussen de Langeuweg en het kasteelterrein Heemstede in zuidwestelijke richting gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Plattegrond van het kasteelterrein Heemstede in januari 1957. Bron: HUA. Plattegrond van het kasteelterrein Heemstede in januari 1957. Bron: HUA.


      


9.   Eikenlaantje -

(Heemstede)


Kaart van te veilen gronden behorende bij het landgoed Heemstede. Jaar, maker en bron onbekend. Kaart van te veilen gronden behorende bij het landgoed Heemstede. Jaar, maker en bron onbekend.


        

Luchtfoto gezien vanuit het zuiden op het Wickenburghspad eindigend bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Pad of laan werd in de negentiende eeuw ook wel het Kerkepad genoemd. Omdat Schalkwijkers te kerken gingen in 't Goy of andersom in Schalkwijk. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden op het Wickenburghspad eindigend bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Pad of laan werd in de negentiende eeuw ook wel het Kerkepad genoemd. Omdat Schalkwijkers te kerken gingen in 't Goy of andersom in Schalkwijk. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..
Luchtfoto gezien vanuit het zuiden op het Wickenburghspad eindigend bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Pad of laan werd in de negentiende eeuw ook wel het Kerkepad genoemd. Omdat Schalkwijkers te kerken gingen in 't Goy of andersom in Schalkwijk. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden op het Wickenburghspad eindigend bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Pad of laan werd in de negentiende eeuw ook wel het Kerkepad genoemd. Omdat Schalkwijkers te kerken gingen in 't Goy of andersom in Schalkwijk. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


         

Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met beneden de rivier de Lek met de uiterwaarden met de Lekdijk Oost (gem. Nieuwegein) en de Lekdijk (gem. Houten). Linksboven de rijksweg A27. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met beneden de rivier de Lek met de uiterwaarden met de Lekdijk Oost (gem. Nieuwegein) en de Lekdijk (gem. Houten). Linksboven de rijksweg A27. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..



10.   Eikenlaantje -

 (Tull en 't Waal)


Luchtfoto gezien vanuit het noorden tussen de Lekdijk en de Waalseweg de Eikenlaan ten westen van het dorp 't Waal. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noorden tussen de Lekdijk en de Waalseweg de Eikenlaan ten westen van het dorp 't Waal. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


       

Luchtfoto gezien vanuit het zuiden op de rijksweg A27 met rechts het horecapaviljoen De Toekomst aan de Meidoornkade. Links een gedeelte van de ovale tuin sloot. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden op de rijksweg A27 met rechts het horecapaviljoen De Toekomst aan de Meidoornkade. Links een gedeelte van de ovale tuin sloot. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met onderaan het Golfterrein van Golfclub Nieuwegein met horizontaal de zicht-aslaan van Heemstede. Links de koetshuizen van Heemstede. Foto: Slagboom en Peetrs Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met onderaan het Golfterrein van Golfclub Nieuwegein met horizontaal de zicht-aslaan van Heemstede. Links de koetshuizen van Heemstede. Foto: Slagboom en Peetrs Luchtfotografie B.V..


         

Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met rechts de rijksweg A27 met midden en links de vroegere tuin van landgoed Heemstede met de ronde landgoed vijver. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met rechts de rijksweg A27 met midden en links de vroegere tuin van landgoed Heemstede met de ronde landgoed vijver. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..



11.   Golfpad / Van Velthuysenpad -

(Heemstede)


Zicht vanaf het uiteinde van de Langeweg op het fietspad tussen de rijksweg A27 en het golfterrein van Golfclub Nieuwegein. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf het uiteinde van de Langeweg op het fietspad tussen de rijksweg A27 en het golfterrein van Golfclub Nieuwegein. Foto: Sander van Scherpenzeel.


          

Zicht vanaf het uiteinde van de Langeweg op het fietspad tussen de rijksweg A27 en het golfterrein van Golfclub Nieuwegein. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht vanaf het uiteinde van de Langeweg op het fietspad tussen de rijksweg A27 en het golfterrein van Golfclub Nieuwegein. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op het fietspad lopend in de richting van de Heemsteedseweg met links het golfterrein van Golfclub Nieuwegein. Rechtsboven kasteel Heemstede. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het fietspad lopend in de richting van de Heemsteedseweg met links het golfterrein van Golfclub Nieuwegein. Rechtsboven kasteel Heemstede. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        


12.   Hazepad

(Oude Dorp)


Gezicht vanaf de Vlierweg op de plek waar later de Dorpsstraat is aangelegd. Voetpad tussen de Vlierweg en de Loerikseweg werd tot 1984 het Hazepad genoemd onder de Houtense bevolking. Foto: Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanaf de Vlierweg op de plek waar later de Dorpsstraat is aangelegd. Voetpad tussen de Vlierweg en de Loerikseweg werd tot 1984 het Hazepad genoemd onder de Houtense bevolking. Foto: Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        


13.   Holleweg -

(Natuurpad Keercamp)


Luchtfoto gezien vanuit het oosten met links de noordwestelijke Rondweg aansluitend op de Utrechtseweg met links het Helofytenfilter met ernaast de zicht-aslaan van Heemstede met rechts ernaast bedrijfsterrein Doornkade. Onderaan de voetbalvelden van SV Houten. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het oosten met links de noordwestelijke Rondweg aansluitend op de Utrechtseweg met links het Helofytenfilter met ernaast de zicht-aslaan van Heemstede met rechts ernaast bedrijfsterrein Doornkade. Onderaan de voetbalvelden van SV Houten. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


        

Schouwbrief van de heerlijkheid Oud-Wulven en Waijen uit 1750 waarin diverse oude wegen bij volksmond benaming worden genoemd. Bron: Het Utrechts Archief, 29-33. Schouwbrief van de heerlijkheid Oud-Wulven en Waijen uit 1750 waarin diverse oude wegen bij volksmond benaming worden genoemd. Bron: Het Utrechts Archief, 29-33.


Gezicht in de laan van het sterrebos bij huis Heemstede te Houten naar de ingang gezien in 1690. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht in de laan van het sterrebos bij huis Heemstede te Houten naar de ingang gezien in 1690. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

De Hoogdijk in zuidelijke richting gezien in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Hoogdijk in zuidelijke richting gezien in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         


14.   Kanaaldijk-Noord -

(Schouwpad - Rijkswaterstaat)


Uiteinde van het Wickenburghspad bij het Amsterdam-Rijnkanaal die in 1938-1952 dwars door de laan is aangelegd. Luchtfoto gezien vanuit het westen. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Uiteinde van het Wickenburghspad bij het Amsterdam-Rijnkanaal die in 1938-1952 dwars door de laan is aangelegd. Luchtfoto gezien vanuit het westen. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


       

Het spoor gezien vanaf de spoorwegovergang van de Vlierweg/Odijkseweg in zuidelijke richting in 1997. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het spoor gezien vanaf de spoorwegovergang van de Vlierweg/Odijkseweg in zuidelijke richting in 1997. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        


15.    Kerkepad -

('t Goy)


Gezicht op het Kerkepad vanaf de Tuurdijk in zuidelijke richting met rechts op de achtergrond de R.K. Kerk vab 't Goy. Afbeelding uit een krantenartikel in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Bron: onbekend. Gezicht op het Kerkepad vanaf de Tuurdijk in zuidelijke richting met rechts op de achtergrond de R.K. Kerk vab 't Goy. Afbeelding uit een krantenartikel in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Bron: onbekend.


       

De Beusichemseweg in de richting van de Goyerdijk gezien. Maker: onbekend. De Beusichemseweg in de richting van de Goyerdijk gezien. Maker: onbekend.


Gezicht op de weilanden langs de Leedijk te Houten, uit het zuidwesten, op de achtergrond de kruising met de Beusichemseweg op 1 juli 1996. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 828345. Gezicht op de weilanden langs de Leedijk te Houten, uit het zuidwesten, op de achtergrond de kruising met de Beusichemseweg op 1 juli 1996. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 828345.


Gezicht op enkele schuren en boerderijen in de omgeving van de Albers Pistoriusweg en Beusichemseweg te Houten op 1 juli 1996. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 828343. Gezicht op enkele schuren en boerderijen in de omgeving van de Albers Pistoriusweg en Beusichemseweg te Houten op 1 juli 1996. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 828343.


       

De aanleg van de Rondweg (De Koppeling) en de fietstunnel tussen het Tolgaarderserf en de Hoge Schaft in februari 1984. Foto: Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De aanleg van de Rondweg (De Koppeling) en de fietstunnel tussen het Tolgaarderserf en de Hoge Schaft in februari 1984. Foto: Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



16.    Kerkpad -

(Wickenburgh)


Zicht op twee van de drie windmolens aan het Amsterdam-Rijnkanaal met op de voor een poel nabij het Sport- en Werklandschap De Meerpaal Zuid. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


     


      



17.   Laan van Wulven - , 1734 - 1987
De Laan van Wulven was een laan die lag tussen de vroegere Wulfsedijk nu de Keercamp en de voormalige Utrechtseweg, nu Pelgrimsborch en Troubadoursborch geheten.
Voor zover bekend wordt de Laan van Wulven voor het eerst genoemd in de archieven in het jaar 1734. Het einde van de laan was in het jaar 1987. De laan was een lange rechte laan met aan weerzijde beplant met bomen.

Op 7 januari 1734 wordt ten overstaan van notaris M. Overvest door verhuurder Johanna Praam aan de huurder Peter Aalbertse Buys een hofstede, boomgaard en bouwland verpacht in de omgeving en ten zuidoosten van de Wulfsewetering. De opgemaakte akte hiervan vermeld onderanderen dat er wordt verpacht 13 ½ morgen bouw- en weiland, aan de oostzijde van de Wulfsewetering, de belending hiervan wordt vermeld als ‘naast de nieuwe laan van Wulven’. Het kan zijn dat de laan in die periode ook daadwerkelijk is aangelegd of veel eerder. De vroegst bekende bron is deze akte waarin de laan wordt genoemd.

Johanna Praam haar echtgenoot is de weduwnaar Henricus van der Graaff de Vapour. Hun zoon is Hendrik van der Graaff de Vapour. Die in de akte van 1734 nog wordt vermeld als onmondige zoon. In het jaar 1719 vererft Henricus het kasteel Wulven en zijn landerijen van zijn oom Pierre Paget de Bragard Hendrik zijn zoon wordt de eigenaar van kasteel Wulven in 1724. Hendrik trouwd in 1743 met Adriana de la Barre. Kasteel Wulven stond naast het ‘Rechthuis van Wulven’, aan de huidige Koedijk 1. Het draagt wel de naam van rechthuis maar het was van oorsprong een boerderij. In deze voormalige boerderij zit nu restaurant Loetje.

De laan en de omliggende landerijen en het kasteel Wulven vormde in deze tijd het gerecht Wulven. Dit gerecht lag globaal gezien ten oosten van de Wulfsewetering (bedrijventerrein Het Rondeel) en ten westen van de voormalige Utrechtseweg. Voor de huidge beeltenis is dat ten westen van de Troubadoursborch, Tiellandtspad, Lupine-oord en De Poort.

Op 4 september 1736 wordt de laan nogmaals genoemd als naaste belending in een akte. Ten overstaan van notaris M. Overvest verhuurt Hendrik vrijwel dezelfde hofstede met bouw- en weiland in het gerecht van Wulven. De huurder is Dirck Wynands Ebscamp, die dan nog minder jarig is. Als voogd treed zijn moeder op Hermyntje Gybertss van den Eykelboom.

Enige honderde meters ten westen van het kasteel Wulven werd in 1645 kasteel Heemstede gebouwd aan de Heemsteedseweg. In 1723 wordt de Franse hugenoot, heer Esaye Gillot eigenaar van kasteel Heemstede. Esaye Gillot huwd met Madelaine Desormeaux, zij is een Waalse predikantsdochter afkomstig uit Haarlem. Uit dit huwelijk komen 2 zonen voort, Esaye en Jacques Gillot.

In het gerecht van Houten en ‘t Goy stond aan de voormalige Utrechtseweg, de hofstede Den Oord met bakhuis. Nu geadreseerd aan de Tarwe-oord 2, 2a en 4. Deze hofstede Den Oord grensde aan het gerecht van Wulven. De hofstede met het bijbehorende land komt in 1729 in eigendom van de heer Esaye Gillot, heer van Heemstede.
De heer Willem van Egmond van de Nyenburg (1654 - 1728) was tot zijn overlijden eigenaar van het land en hofstede Den Oord. Bij de openbare verkoping voor notaris Th. Vosch van Avesaet op 5 maart 1729 koopt

Esaye Gillot de grond en hofstede Den Oord in het gerecht van Wulven en Houten. Na de koop van Den Oord en het bijbehorende land. Verhuurd Gillot de hofstede op 6 mei 1729 ten overstaan van notaris T. Vosch van Avezaat aan Teunis Aertsen van Doorn.
Naast het kasteelterrein van Wulven ten zuiden hiervan lag een stuk grond van 5.55 morgen groot. Deze grond was gelegen tussen de voormalige Wulfsedijk en de Wulfsewetering. Het stuk grond gelegen in het gerecht van Wulven, wisseld in 1741 van eigenaar van het Heilige Geestgasthuis komt het in handen van Esaye Gillot. In de notariële akte die is opgemaakt bij notaris C.F. Pronckert wordt de laan genoemd aan de westzijde van 2 morgen land gnoemds als zijnde naam ‘Uyterstedyk’. Wat de betekenis kan hebben als ‘uiterst, ver of lang gerekt’. De laan was op plattegrond of vanaf het buitengbied gezien lang gerekt en lang.

Het noordelijkste puntje van dit stuk grond is nu terug te vinden in de huidige situatie als zijnde de grens van het manifestatieterrein aan de Keercamp en de kinderboerderij de ‘Speelheuvel’. De laan eindigde ook hier precies bij dit punt.

Een straat, weg of laan wordt niet voor niets aangelegd, het is altijd de bedoeling geweest dat het tracé van zo iets ergens naar toe leid. Als ontsluiting voor naast gelegen gebouwen of landerijen. Nou is het aannemelijk bij het aanleggen van de Laan van Wulven dat de eigenaar en/of pachter(s) van de hofstede Den Oord, de laan als kortere weg hebben aangelegd om naar het stuk grond te komen wat ten zuiden van het kasteelterrein van Wulven lag als zijnde bouwland, weiland of boomgaard. Al zit er wel een verschil in van 7 jaar, vanaf de zover bekendste eerste vermelding van de laan, tot het moment dat de heer van Heemstede het stuk grond koopt aan het uiteinde van de laan. De eerste genoemde rede voor de aanleg van de laan omstreeks 1734 is de meest aannemelijke.

Maar er zouden ook nog een andere rede een rol hebben gespeeld? De laan diende ook als erf afscheiding voor de 2 stukken grond met de naam ‘de Kamp’, noordkant en ‘de Heuvel’ aan de zuidkant van de laan gelegen. Op oude plattegronden zie je dat er nog een klein slootje liep vanaf de noordoost kant van de laan lopend met een flauwe zuidwestelijk loop om vervolgens te eindigen te zuiden van de laan. Voor het jaar 1734 vormde deze sloot de erfafscheiding van deze 2 stukken grond. Het is dan ook een mogelijkheid dat de heren Vapour van Wulven en Gillot van Heemstede al rond het jaar 1729 onderling afspraken hadden gemaakt als goed zijnde buren om de erfafscheiding te verfraaien door middel van de aanleg van een laan.

De heer Gillot werd immers in 1729 eigenaar van de hofstede Den Oord. De precieze rede voor de aanleg van de laan blijft gissen zolang er geen schriftelijk bewijs is gevonden van het hoe en waarom. Op 22 september 1827 wordt kasteel Wulven met z’n landerijen en de laan ten overstaan van notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh verkocht aan baron François Jean baron De Wijkerslooth de Weerdesteyn. Die kort daarna het kasteel laat slopen.

Op 17 april 1828 wordt in de gemeente Oud Wulven de schouw op de wegen, kraainesten en eksternesten gehouden op de Laan van Wulven worden 2 nesten aangetroffen waarvoor de baron De Wijkerslooth een boete krijgt van 56 gulden. Schouwen als deze werden al vanaf de 16e eeuw gehouden om wegen in goede staat te houden en overlast van kraaien en eksters tegen te gaan. Als de weg niet in goede staat was of er nesten werden aangetroffen op het land van een eigenaar kon hij een boete krijgen.
Op 14 januari 1919 valt in de krant Het Centrum te lezen dat Mr. J.B.L.C. Ch. Baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn te Utrecht ten overstaan van de notaris Stokvis een deel van z’n landerijen verkoopt en worden er verschillende percelen grond verkocht. In het artikel staat te lezen dat de laan wordt genoemd als zijnde de ‘Lange Laan’.

In de jaren ‘70 van de twintigste eeuw koopt de gemeente Houten landerijen op ten behoeve van de uitbouw van Houten noord (groeikern) in die tijd is de grond waarop de Laan van Wulven ligt in eigendom van jonkvrouwe Johanna Maria de Wijkerslooth de Weerdesteyn (1911); zij trouwde in 1938 met mr. Frans Joan baron van Hövell tot Westervlier en Wezeveld (1910) die burgemeester was van Amstenrade en van Oirsbeek (Limburg).

In de periode 1974-1976 wordt de laan met de landerijen en de boerderij ‘Nieuw Wulven’, Wulfsedijk 8 nu de Keercamp geheten verkocht aan de gemeente Houten. In het taxatierapport wat wordt opgemaakt betreffende de schadeloosstelling wordt de laan getaxeerd op een bedrag van 21.562,50 gulden. De laan stond bij het kadaster in de gemeente Houten bekend onder sectie: E perceel nummer 341 ter grote van 0.57.50 ha. De laan telde op dat moment circa 300 populieren bomen.

De gemeenteraad van Houten besloot tot aankoop van het onroerendgoed op 27 augustus 1974 voor 925.000 gulden. Na het besluit lag de provincie Utrecht nog enige tijd dwars. Op 28 juni 1976 werd ten overstaan van notaris H.G. van Otterlo het eigendomsbewijs voor de gemeente Houten opgemaakt. Waarna de laan, landerijen en de boerderij in eigendom verkregen werd.

In het Utrechts Nieuwsblad van 27 september 1983 met als titel ‘Rij grote populieren past niet’, wordt de laan vermeld alszijnde ‘Karrespoor’. In het artikel wordt erop ingegaan dat de laan zo goed als zeker plat gaat. Er wordt omschreven dat de populieren van de laan niet goed in te passen zijn de nieuw aan te leggen groenzone (Imkerspark). Uit onderzoek bleek ook dat de populieren vanaf 1983 nog circa 5 jaar mee konden.

Het artikel over de laan werd geschreven in het kader van de voorbereiding van de ‘Structuurafspraak Houten-West. In dit plan werd omschreven hoe de verkeersafwikkeling van het toen nog grote deels te bouwen Houten-west er moest komen uit te zien. Op 20 december 1983 werd door de raad van Houten de structuurafspraak vastgesteld. Waarop je kan zeggen dat dit het besluit was waarbij de laan voorgoed grotendeels werd opgeruimd.

Het enigste gedeelte wat van de laan nog over is, is een klein gedeelte van de Keercamp net liggend voor de kinderboerderij. Met in het verlengde van de weg een stuk fietspad ten noorden gelegen van de Imkersplas. Waarna het oude gedeelte van de laan ophoud net voor de zuidoostelijk bocht die het pad om de plas maakt.

\De laan kende in de periode van de 18e tot en met de 20 ste eeuw vele volksmond namen. De laan behoorde voor het grootste gedeelte van zijn leven niet tot gemeentelijk eigendom. Dus kon er in eerdere tijden geen officiële naam aan gegeven worden. Ik heb alle mijn bekende namen verzameld en leg ze hier kort en krachtig aan u uit.

1. Groenelaantje: naar het groene karakter van de bomen en de struiken die in de lente en de zomer in bloei stonden. Wat ook kan is dat de naam Groenelaantje terug gaat op het feit dat de laan weinig gebruikt werd door verkeer en dat het pad er groen uitzag met beplanting.
2. Houtlaantje/Vrijerslaantje: 'Houtlaantje' gaat mogelijk terug op de katholieke kerk. In de eerste helft van de 20e eeuw werd vanaf de t-splitsing Houtlaantje/Utrechtseweg door katholieke gelovige de nieuwe neomist (pasgewijd priester) opgewacht, meestal met de fiets aan hand om met de neomist mee te reizen naar het toen nog dorp Houten. 'van het houtje zijn', wil zeggen van het katholieke geloof zijn. Waarschijnlijk vandaar de naam Houtlaantje. Het Houtlaantje wordt ook vermeld in een boek uitgegeven in 1987 waarin wordt verteld over de geschiedenis van de Openbare Lagere School op ‘t Groen (Plein).

En de Reformatorische basisschool Johannes Bogermanschool toen nog gevestigd op de hoek van de Lobbendijk en de Koningin Wilhelminaweg. Op de  Bogermanschool werkte meester Otto in de oorlogsjaren van de Tweede Wereld oorlog. Deze meester gaf ook gymles. Als het dan mooi weer was gaf hij zijn gymles op het Houtlaantje waar de kinderen dan lekker konden ravotten. Zo staat er geschreven. ‘Vrijerslaantje’ gaat vrijwel zeker terug op het feit dat verliefde stelletjes er zich bevonden om er te gaan wandelen. Want vrijer heeft de betekenis van geliefde, levensgezel, lief, lieverd, lieveling, lover, vriendje.

3. Karrespoor: naar de karre sporen van wagens, fietsen of auto’s die er wel eens reden.
4. Laan van Wulven: op plattegronden uit het midden van 19e eeuw wordt de laan genoemd als zijnde de ‘Laan van Wulven’. Tegenwoordig wordt het laantje tegenover restaurant De Colonië, Koedijk 1 ook wel genoemd als de Laan van Wulven. Deze laan was de oorspronkelijke oprit naar het naast gelegen kasteel Wulven dat ergens in de periode 1827-1832 is gesloopt. Deze laan met aan weerszijde weiland met ten noordwesten ervan een tennisvereniging. Moet zeker uit de 13 eeuw stammen, want kasteel Wulven wordt voor het eerst vermeld in 1296.

5. Lange Laan: naar zijn lange ligging of lang uitziende ligging gezien uit het toen nog open buitengebied van Houten noordwest. 6. Populierenlaan: naar de circa 285 tot 300 populieren bomen die aan weerszijde van de laan geplant waren.

7. Uyterstedyk: zie eerdere uitleg.

Een laan met een grote geschiedenis in het gebied van Houten en Wulven die zeker zijn vroegere aanwezigheid beschreven mag hebben op historische gebied.

[1] Tegenover de kinderboerderij, Keercamp 17

[2] In de buurt of naast gelegen land of object

[3] HUA, 34-4 Notarissen in de stad Utrecht 1560-1905, U176a002.

[4] Nog niet volwassen

[5] Kastelen en ridderhofsteden in Utrecht, onder redactie van B. Olde Meierink, Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995.

[6] In de 18e eeuw bekend onder de namen Houtensche Zandpad, Zandpad of Utrechtsche Dijk

[7] Archief Alkmaar, Inventaris van het archief van de Familie Van
Egmond van de Nijenburg, 1428-1765

[8] HUA, 34-4 Notarissen in de stad Utrecht 1560-1905, U169a004.

[9]  HUA, 34-4 Notarissen in de stad Utrecht 1560-1905, U118a006.

[10] HUA, 34-4 Notarissen in de stad Utrecht 1560-1905, U162a022.

[11] Utrechts volksblad : sociaal-democratisch dagblad 21-09-1827

[12] RHCZOU, Oud Wulven 110, 60 notulen van de raad.

[13] http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Wijkerslooth

[14] Kinderboerderij De Speelheuvel, Keercamp.

[15] RHCZOU, 114 Houten, 5-2

[16] RHCZOU, 286 Houten, raadsnotulen 1982-1983 1744.

[17] De kerk in het midden, De parochie Houten 1798-1998, P.M. Heijmink Liesert

[18] 50 jaar Christelijk onderwijs Houten 1937-1987, C van Dalen e.a.


Wulfsedijk richting fietstunnel naar het noorden nu Valkeniersborch. Op achtergrond ligt thans industrieterrein de Doornkade in 1984. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Wulfsedijk richting fietstunnel naar het noorden nu Valkeniersborch. Op achtergrond ligt thans industrieterrein de Doornkade in 1984. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Op de voorgrond de Utrechtseweg. Daarachter de Verlengde Wulfsedijk tussen Utrechtseweg en de Oudwulfseweg. Rechts boerderij 't Groen te zien. Thans aansluitings kruispunt van de Rondweg met de Utrechtseweg nabij het Sportterrein van de S.V. Houten in ca. 1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Op de voorgrond de Utrechtseweg. Daarachter de Verlengde Wulfsedijk tussen Utrechtseweg en de Oudwulfseweg. Rechts boerderij 't Groen te zien. Thans aansluitings kruispunt van de Rondweg met de Utrechtseweg nabij het Sportterrein van de S.V. Houten in ca. 1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



18.  Kromme laan (Wulfsedijk)


Luchtfoto gezien vanuit het noorden op de wijk Houten noordwest in 1985-1986 met de buurten De Borchen, De Campen, De Slagen en De Poorten die nog gebouwd moest worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto gezien vanuit het noorden op de wijk Houten noordwest in 1985-1986 met de buurten De Borchen, De Campen, De Slagen en De Poorten die nog gebouwd moest worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

De oprit van de Beusichemseweg naar de Lekdijk in ca. 1975. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De oprit van de Beusichemseweg naar de Lekdijk in ca. 1975. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Tullsewetering met rechts de Achterdijk tijdens de reconstructie van die weg in 1988. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Tullsewetering met rechts de Achterdijk tijdens de reconstructie van die weg in 1988. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Links de toren van de rooms-katholieke kerk met op de voorgrond de Beusichemseweg in 1977. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Links de toren van de rooms-katholieke kerk met op de voorgrond de Beusichemseweg in 1977. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        


19.     Liefdeslaantje -


Zicht op de oude oprijlaan richting boerderij 't Rechthuis van Wulven (Koedijk 1) ter hoogte van de achterkant van tennisvereniging De Doordraaiers. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de oude oprijlaan richting boerderij 't Rechthuis van Wulven (Koedijk 1) ter hoogte van de achterkant van tennisvereniging De Doordraaiers. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        

Woonhuis aan de Beusichemseweg (thans op de hoek van de wegen Riviermos en Sterremos) in 1995-2000. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Woonhuis aan de Beusichemseweg (thans op de hoek van de wegen Riviermos en Sterremos) in 1995-2000. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        


20.   Melkweg -



        

De aanleg van de Rondweg (De Koppeling) en de fietstunnel tussen het Tolgaarderserf en de Hoge Schaft in februari 1984. Foto: Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De aanleg van de Rondweg (De Koppeling) en de fietstunnel tussen het Tolgaarderserf en de Hoge Schaft in februari 1984. Foto: Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         

De Beusichemseweg (nu Smalspoor) met in het midden boerderij Smalspoor 5 in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Beusichemseweg (nu Smalspoor) met in het midden boerderij Smalspoor 5 in ca. 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


           


21.   Natuurpad (Imkerspark) -



       

Gezicht op het boerderijtje Dubbelzand wat in 2016 is afgebroken. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op het boerderijtje Dubbelzand wat in 2016 is afgebroken. Foto: Sander van Scherpenzeel.


         

Zicht op het Leebrugpad met links het appartementengebouw aan de Landbouw (links) en Zwenghout (rechts). Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het Leebrugpad met links het appartementengebouw aan de Landbouw (links) en Zwenghout (rechts). Foto: Sander van Scherpenzeel.


De voorgevel van boerderij Blokhoeve aan de Achterdijk nr. 9. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De voorgevel van boerderij Blokhoeve aan de Achterdijk nr. 9. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Wijk Het Spoor. Foto genomen vanaf het Loeriksepad. Woningen aan het Buurtspoor ter hoogte van de huisnr's 23 t/m 11. Kijkrichting: noordoost in 2002. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Wijk Het Spoor. Foto genomen vanaf het Loeriksepad. Woningen aan het Buurtspoor ter hoogte van de huisnr's 23 t/m 11. Kijkrichting: noordoost in 2002. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         


22.   Oprijlaan van De Grote Geer -


Zandweg naar boerderij De Grote Geer in 1980-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Zandweg naar boerderij De Grote Geer in 1980-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

Boerderij De Grote Geer. Voorgevel en rechterzijgevel van het voorhuis. Rechts een gedeelte van de voorgevel van het zomerhuis in 1972. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij De Grote Geer. Voorgevel en rechterzijgevel van het voorhuis. Rechts een gedeelte van de voorgevel van het zomerhuis in 1972. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Boerderij De Grote Geer in de sneeuw in 1980-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij De Grote Geer in de sneeuw in 1980-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Winterbeeld bij boerderij De Grote Geer. De oprit naar de boerderij vanaf de Binnenweg in 1980-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Winterbeeld bij boerderij De Grote Geer. De oprit naar de boerderij vanaf de Binnenweg in 1980-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Boerderij De Grote Geer in de sneeuw in 1975-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Boerderij De Grote Geer in de sneeuw in 1975-1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

Gezicht op een schuur, behorend bij de boerderij Beusichemseweg 12 te Houten, met op de achtergrond de oprukkende nieuwbouw op 13 augustus 2000. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 843744. Gezicht op een schuur, behorend bij de boerderij Beusichemseweg 12 te Houten, met op de achtergrond de oprukkende nieuwbouw op 13 augustus 2000. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 843744.


          

Gezicht op de bijgebouwen, behorend bij de boerderij Beusichemseweg 12 te Houten op 13 augustus 2000. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 843746. Gezicht op de bijgebouwen, behorend bij de boerderij Beusichemseweg 12 te Houten op 13 augustus 2000. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 843746.


Gezicht over de Kromme Rijn te Utrecht vanaf het viaduct in de Rijksweg 22, uit het westen op 25 juli 1970. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 124358. Gezicht over de Kromme Rijn te Utrecht vanaf het viaduct in de Rijksweg 22, uit het westen op 25 juli 1970. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 124358.


Gezicht op de Papiermolen in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de Papiermolen in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.



23.   Oprijlaan van Heemstede -


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden op de buurt De Slagen met de bomenrij boven de vroegere de oude Wulfsedijk. Links onder het manifestatieterrein in het Imkerspark. Rechtsonder is vanaf 1997 bedrijfsterrein De Veste ontwikkeld. Rechtsboven buurt De Poorten. Foto uit 1990-1991. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden op de buurt De Slagen met de bomenrij boven de vroegere de oude Wulfsedijk. Links onder het manifestatieterrein in het Imkerspark. Rechtsonder is vanaf 1997 bedrijfsterrein De Veste ontwikkeld. Rechtsboven buurt De Poorten. Foto uit 1990-1991. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op een klein stukje van het Houtensepad in de oksel van de rijksweg A12 en A27 aansluitend op de achtergrond op de Waijensedijk. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op een klein stukje van het Houtensepad in de oksel van de rijksweg A12 en A27 aansluitend op de achtergrond op de Waijensedijk. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      

Luchtfoto gezien vanuit het zuiden tussen de Lekdijk en de Waalseweg de Eikenlaan ten westen van het dorp 't Waal. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden tussen de Lekdijk en de Waalseweg de Eikenlaan ten westen van het dorp 't Waal. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


        


24.   Oprijlaan van Schalkwijk -

(Slotlaan of Slotsteeg)


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden op het kasteelterrein Schalkwijk. Foto: Albert Speelman. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden op het kasteelterrein Schalkwijk. Foto: Albert Speelman.


        

De linker gevel en voorgevel van boerderij De linker gevel en voorgevel van boerderij "Aan God's zegen is al gelegen" aan de Beusichemseweg 134 op 14 maart 2004. Foto: O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        


25.   Oprijlaan van Wulven -


Gezicht op het einde van inprikker De Poort waar eens vanaf 1933 ode provincialeweg lag en eerder de Grundweg. De provincialeweg werd in de volksmond de Weg naar Parijs genoemd in de jaren 10 tot 30 van de twintigste eeuw. Foto; Sander van Scherpenzeel. Gezicht op het einde van inprikker De Poort waar eens vanaf 1933 ode provincialeweg lag en eerder de Grundweg. De provincialeweg werd in de volksmond de Weg naar Parijs genoemd in de jaren 10 tot 30 van de twintigste eeuw. Foto; Sander van Scherpenzeel.


      

Gezicht op een oude toenmalige villa aan de Ambachtsweg gezien vanaf Het Hout/Schalkwijkseweg. Waar nu het Mahoniehout is in 2008. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op een oude toenmalige villa aan de Ambachtsweg gezien vanaf Het Hout/Schalkwijkseweg. Waar nu het Mahoniehout is in 2008. Foto: Sander van Scherpenzeel.


       

Een drone-luchtfoto op het Oude Dorp in zuidelijke richting gezien met rechtsonder de Pr. Bernhardweg, horizontaal de noordwestelijke Rondweg met erachter het voorzieningengebied De Bruggen en meer in zuidelijke richting bedrijfsterrein De Boten en De Schepen. Foto: Bert Goes. Een drone-luchtfoto op het Oude Dorp in zuidelijke richting gezien met rechtsonder de Pr. Bernhardweg, horizontaal de noordwestelijke Rondweg met erachter het voorzieningengebied De Bruggen en meer in zuidelijke richting bedrijfsterrein De Boten en De Schepen. Foto: Bert Goes.


Luchtfoto gezien vanuit het oosten in de periode van 1998 met de bouw van de buurt Loerik I met het Kruisvaardersland. Rechts de eerste contouren van de zuidoostelijke Rondweg. Maker en bron: onbekend. Luchtfoto gezien vanuit het oosten in de periode van 1998 met de bouw van de buurt Loerik I met het Kruisvaardersland. Rechts de eerste contouren van de zuidoostelijke Rondweg. Maker en bron: onbekend.



26.   Perifereweg

(aan de buitenkant)


Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten op het Imkerspark en met manifestatieterrein. Rechts de buurt De Slagen net ontwikkeld. Links de buurt De Campen en De Borchen rond 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten op het Imkerspark en met manifestatieterrein. Rechts de buurt De Slagen net ontwikkeld. Links de buurt De Campen en De Borchen rond 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        

Luchtfoto gezien vanuit het noorden op de wijk Houten noordwest in 1985-1986 met de buurten De Borchen, De Campen, De Slagen en De Poorten die nog gebouwd moest worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto gezien vanuit het noorden op de wijk Houten noordwest in 1985-1986 met de buurten De Borchen, De Campen, De Slagen en De Poorten die nog gebouwd moest worden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met linksboven restaurant Loetje aan de Koedijk. Rechtsboven het natuur educatieterrein aan de Keercamp. Linksonder bedrijfsterrein De Veste. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met linksboven restaurant Loetje aan de Koedijk. Rechtsboven het natuur educatieterrein aan de Keercamp. Linksonder bedrijfsterrein De Veste. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


        


27.   Struinpad - Het Struinpad is in 2012 aangelegd door Recreatieschap Stichtse Groenlanden die ook het eigendom heeft over het stuk grond waarop de boomgaard en het pad loopt. Het pad is aangelegd voor de inwoners van de omgeving van Houten, Utrecht en Nieuwegein om te voorzien in de recreatie en wandel behoefte. Het pad werd geopend door wethouder Herman Geerdes op 6 september 2012. Het synoniem voor struinen is wandelen. Vandaar de naam Struinpad, een wandelpad.


Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met linksboven restaurant Loetje aan de Koedijk. Rechtsboven het natuur educatieterrein aan de Keercamp. Linksonder bedrijfsterrein De Veste. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuiden met linksboven restaurant Loetje aan de Koedijk. Rechtsboven het natuur educatieterrein aan de Keercamp. Linksonder bedrijfsterrein De Veste. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


       

Gezicht op de noordwestelijk Rondweg aansluiten op de Dorpsstraat in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de noordwestelijk Rondweg aansluiten op de Dorpsstraat in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


        


28.     Tertiaireweg -


Luchtfoto gezien vanuit het westen op de buurt De Slagen met inprikker De Slag. Bomenrij is de toenmalige Wulfsedijk. Linksonder het Imkerspark. Rechtsonder is bedrijfterrein De Veste ontwikkeld. Beeld uit ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto gezien vanuit het westen op de buurt De Slagen met inprikker De Slag. Bomenrij is de toenmalige Wulfsedijk. Linksonder het Imkerspark. Rechtsonder is bedrijfterrein De Veste ontwikkeld. Beeld uit ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


          

Duiker over de Kromme Sloot nabij het Kantmos nr. 1. Foto: Sander van Scherpenzeel. Duiker over de Kromme Sloot nabij het Kantmos nr. 1. Foto: Sander van Scherpenzeel.


        

Een opslagcontainer van bouwbedrijf Dura Vermeer aan het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de Oude Poeldijk. Rechts de Schalkwijkse Spoorbrug. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. Een opslagcontainer van bouwbedrijf Dura Vermeer aan het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de Oude Poeldijk. Rechts de Schalkwijkse Spoorbrug. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


         


29.   Tripkade -

Rond half november van ieder jaar, komt de Goed Heiligman aan in de gemeente Houten per binnenvaartschip. De burgemeester en de Houtense bevolking verwelkomen hem met zijn Pietemannen. De Sint zet dan voet aan wal op de Tripkade.

De Tripkade is geen officiel vastgestelde naam. De kade langs het Amsterdam-Rijnkanaal gelegen, wordt ook gebruikt voor diverse goederenoverslag, vanuit binnenvaartschip naar vrachtwagen. Soms bedoeld om te helpen bij een in de buurt uitgevoerde infrastructurele projecten.


Een binnenvaartschip dat wordt overgeladen van zijn goederen op een vrachtwagen op de Tripkade op 30 juni 1989 op de achtergrond de Schalkwijkse Spoorbrug. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Een binnenvaartschip dat wordt overgeladen van zijn goederen op een vrachtwagen op de Tripkade op 30 juni 1989 op de achtergrond de Schalkwijkse Spoorbrug. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


  

     

E-mailen
Info